Hylkääkö lintu nyt koko pesänsä...?

luonnon ihmeitä

Olimme luonnossa kävelemässä ja löysimme maasta yhden yksinäisen linnun munan. Ruskea-pilkullinen, isohko, epäilimme pyyn munaksi. Etsimme pesää lähistöltä, mutta emme löytäneet. Noin 300 metrin päästä löytyi sitten yksi pesä maasta risukon piilosta jossa oli samanlaisia munia viisi. Todennäköisesti tämä ei ole kyseisen munan emopesä, koska on niin kaukana, mutta laitoimme munan silti varovasti pesään (helposti on työnnettävissä pois jos emo niin haluaa). Mietin kuitenkin, että teimmekö virheen? Muna tuoksuu ihmiselle, pidinhän sitä kädessäni, joten onko vaara että emo hylkää koko pesän tuon munan takia?

29

5529

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuskin se..

      nyt yhden kosketuksen takia hylkää mutta ehkäi olis ollu parempi koskematta.Ei siitä poikasta kuitenkaan kuoriudu

    • Luonnossa kulkenut

      Ehdottomasti oli pitänyt jättää siihen, ei teolla ollut ainakaan mitäänpositiivistä vaikutusta. Muutenkin pitäisi puuttua luonnossa kulkiessa poikasiin ja pesiin mahdollisimman vähän. Jätä pesät ja poikaset rauhaan kyllä se emo palaa kun poistut.

    • a

      Menit sitten pilaamaan ja vääristämään luonnon kiertokulkua. SAATNA SOIKOON ETKÖ SINÄ YMMÄRRÄ että maailma voi tuhoutua juuri näistä luonnollisiin asioihin puuttumisesta!

      • Anonyymi

        No voi kyynel, se poikanen ois muutenki kuollut. Tosi monesti ne eivät selviydy yksin kun joku peto nappaa ja syö ne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No voi kyynel, se poikanen ois muutenki kuollut. Tosi monesti ne eivät selviydy yksin kun joku peto nappaa ja syö ne.

        On se muna muillakin.


    • anti-crapbook

      Eläimet ja niiden käyttäytyminen opetettiin mulle kun olin 5v,eikö kirjoittajalle ole opetettu mitään pentuna??

      • Anonyymi

        Vitun tyhmä, luuletko että sun vanhemmqt sanoo tarkkaan mihin ei saa koskea ja mihin voi??? Ei munkaa vanhemmat kerro että pyyhi perse paperilla, ei kissalla


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vitun tyhmä, luuletko että sun vanhemmqt sanoo tarkkaan mihin ei saa koskea ja mihin voi??? Ei munkaa vanhemmat kerro että pyyhi perse paperilla, ei kissalla

        Älä hauku.


    • prille

      Eipä voi kun todeta yhden asian:

      Saatanan idiootti.

      • Anonyymi

        Älä puhu noin ilkeesti. Nätistikin voi sanoa. Toinen tuli kysymäänzz


    • 8+11

      Saattaapa hyvinkin hylätä. Ei pitäisi paljain käsin koskea. Kokemusta on räksänpesistä jo liki 50 vuoden takaa

    • Ois kiva nähä

      Luonto on ihmeellinen...
      Meidän mökillä liiterin ränniin on lehtokertut tehneet pesänsä useasti. Naaras hautoo munia rännissä ja uros kantaa evästä. Mökille mennessä, lentää emo lähi koivuun ja pitää aikamoista meteliä... haetaan kerralla iso määrä puita saunaan ja mökkiin ym, liiteri tavarat mökkeilyä varten. Sitten naaras palaa heti hautomaan munia, ja hyvällä tuurilla pääsemme vielä joskus näkeen lentoharjoituksia. Lehtokertun kuoriutuneet poikaset olemme nähneet jo muutamana kesänä siellä liiterin rännissä, mutta töitten takia paluu on häirinnyt lentoharjoitusten seurantaa.

    • jopisteri

      Sekö on sitten jotenkin epäluonnollista että ihminen haluaa auttaa pesästään hukkuneita poikasia...? En ymmärrä sitä että ihmiseläintä pidetään jotenkin luonnosta erillisenä olentona, kaikkine taipumuksineen ja vietteineen. Huolimatta siitä että puuttuu "luonnon normaalin kiertokulkuun" kehittämällä esimerkiksi kipulääkkeet tai rokotteet. Se, että pitää ihmistä luonnosta erillisenä kertoo minulle kertojastaan yleensä sen, että tämä pitää ihmistä jotenkin ylempänä olentona. Samasta luonnosta se ihminenkin on syntynyt ja samaan luontoon päätyy.

    • Ehkä näin

      Avaaja varmasti yritti hyvää, joskus se menee kuitenkin pieleen.
      Tiira pesii täysin paljaalle kaltevalle kivelle kaksi munaa, pienen roson ansiosta ne pysyvät paikoillaan eikä niitä pidä mennä siirtämään turvallisempaan paikkaan kiven päällä olevaan syvennykseen, siellä munat "hukkuu" sateessa, tai emo hylkää ne.
      Kysyjän tapauksessa voi olla kysymys kehrääjän munimasta munasta jonka se useasti munii keskelle polkua ilman minkäänlaista pesän värkkäilyä. Jos näin oli, olisi ollut hyvä tehdä pienet puomit polulle molemmin puolin munaa.
      Kyllä puuttumista luonnon kulkuun pitää harkita kaikilta puolilta ettei ylihuolehdi.

    • äöäöäääöäöäöäöäöäö

      kannattaa mennä katsomaan,meneekö emo pesään enää,kun veit sinne sen munan.jos ei tule emoa paikalle puoleen tuntiin,pesä on todennäköisesti hylätty,silloin kannattaa ottaa pesä mukaan ja hautoa ne munat vaikka itse.

      olisi kannattanut nostaa muna vaikka suojahanskoilla tai tehdä ne reunat siihen ympärille :D

    • siinä vasta kysymys

      löysin maasta sikiön
      laitoin sen naapurin postiluukusta sisään

      tuleeko tästä löytösikiöstä terhakkatissinen upea blondi?

    • luonnon ihmeitä

      Emoo hautoo kaikkia kuutta munaa pesässään kahden päivän jälkeen tuosta järkyttävästä vääryyden teosta. Voitte nyt hengittää. Ette ilmeisesti tiedäkään kaikkea...

    • ymmärtäkääluontoa

      Miksi ihmisen pitää puuttua aina kaikkeen? Vaikka olemmekin kuninkaita tällä maapallolla niin kannattaisi luonnon vain hoitaa omat kuvionsa. Luonto on raaka ja tunteeton, ei siellä toimita samalla tavalla kuin ihmismaailmassa. Heikot kuolevat ja vahvat selviävät. Kotkanpesässä toinen vahvempi poikanen nokkii heikomman hengiltä, ei siinä paljon sääliä tunneta. Tai että käenpoikanen loisii toisessa pesässä ja tiputtaa muut munat maahan jotta saa kaikki etuudet itselleen...

      Jos ette tätä ymmärrä, niin se on voi voi..

    • hahahaahahhahaahaaha

      NO HAHHAH, KAI TEKIN NYT TIEDÄTTE ETTÄ linnuilla ei ole hajuaistia...tai
      on teoriassa,mutta huono hajuaisti. "Muna tuoksuu ihmiselle, pidinhän sitä kädessäni, joten onko vaara että emo hylkää koko pesän tuon munan takia? "
      No haist kuule pask

    • kyllä..

      jotkut linnut hylkäävät aika pienestäMistä lie saavat selville että on käyty.

    • 2442

      ei se tähän aikaan haittaa vaikka oliskin hylännyt pesänsä sillä sillä olis ollut aikaa tehdä uusi pesä ja uudet munat. Ei pidä ottaa kaikkea niin vakavasti. Moni lintu hylkää tänäkin kesänä pesänsä ja tekee uuden jos joku petoeläin löytää nykyisen pesän. Ja mitä tulee siihen ettei luontoon saisi puuttua niin kyllä minä ainakin nostan maahan pudonneet pääskysenpojat takaisin pesään.

    • jos haudonta..

      on pitkällä niin ei useinkaan tee uutta pesää.Jos pääskysenpoika on pesästä pudonnut niin ei se taida elvytyksiä kaivata.Pesä on yleensä korkealla seinään muurattu milläs meinaat viedä.

      • 2552

        riippuu linnusta.. Tekeehän monet linnut kaksikin poikuetta vuodessa joten hyvin kerkeää aloittaa haudonnan alusta. Eikä pääskysen poikasia tarvitse laittaa omaan pesäänsä, jos niitä ei ylety sinne laittamaan, vaan laittaa ne johonkin sopivaan astiaan, jonka kiinnittää seinään. Kyllä emot käy niitä siihenkin ruokkimassa, ainakin täällä päin suomea. Ja voihan niitä itsekin ruokkia jos näyttää siltä ettei emot niitä huoli.


    • Anonyymi

      Harvalla linnulla on kunnollinen hajuaisti, joten ei pesiä yleensä hylätä sen vuoksi. Kanalinnut ovat yleensä melko sietäviä pesähäirinnän suhteen. Tosin enpä tuota olisi kiikuttanut satojen metrien päästä munaa (todennköisesti jo piloille mennyt) mihinkään pesään häiriöksi.

    • Anonyymi

      Jos sen munan ois keittänyt ja vienyt sitten pesään haudottavaksi, siitä olisi voinut kuoriutua oikein kovaksi kitetty lintuyksilö. Ängry bird, pomppelehtiva ohjus.

    • Anonyymi

      katsoin sääksiliveä, isälintu kuopi pesää ja muna putos pois, oliko vahinko vai tarkoituskin kun äitilintu oli lentänyt syömään isälinnun tuomaa kalaa ...

    • Anonyymi

      Siis isälinnun muna putosi pois, vai häh?

    • Anonyymi

      Pyyn muna on noin puolet kananmunan koosta korkeintaa. Malli on kananmunan. Väri on beige, suklaanruskein pilkuin.
      Kanalinnut tyypillisesti ensin munivat pesään kaikki munittavat munat, ja alkavat vasta sen jälkeen hautoa, että poikaset kuoriutuisivat lähes yhtä aikaa.
      Kun näkee pesän missä on jo yksikin muna, pitää poistua paikalta nopeasti.

    • Anonyymi

      Olen itsekin törmännyt yksinäisen linnunmunaan maassa ilman mitään pesää.Kävin myöhemmin kurkkaa massa .Paikassa hautoo lintu joka lensi pois ja maassa samassa paikkaa kun ensimmäinen yksinäinen muna oli kolme munaa.Myöhemmin viikkojen jälkeen etsin paikkaa ,ei ollut munia ei kuoria.Olivat varmaan kuoriutuneet ja lähteneet heti eteenpäin ettei kettu tai muu petoeläin haista poikasia.Ehkä oli joku sorsatai vesilintu laji.Naaraslla oli läiskikäs kasvo ja sivu profiili ehkä sorsan näköinen mutta pienempi?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1916
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe