Uskonto pois lukujärjestyksistä

eroa valtiokirkosta

12

174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pois koulusta...

      http://yle.fi/uutiset/tulevat_opettajat_uskonto_pois_lukujarjestyksista/6187448

      "Kun opettajaopiskelijoilta kysyttiin, minkä nykyisen oppiaineen he olisivat valmiita kuoppaamaan, oli vastaus selvä: uskonnon.

      ...Sen tilalle voitaisiin kehittää eri uskontoja esittelevä, elämänkatsomuksellinen aine, jossa käsiteltäisiin filosofisia sisältöjä, moraalia ja etiikkaa..."

      Kannatetaan! Minusta peruskoulun opetustunneilla uskontoja voisi lähestyä tänä päivänä ihmishistorian näkökulmasta eikä minään kristinuskon opetustuntina. Uskonnot ovat osa historiaa.

      Tämän kautta tietysti ymmärrän miksi vakaasti raamattuun uskovat haluavat mukaan biologian tunnille - tila käy vähiin, jos kristinuskon opetus kouluissa lopetetaan. Uskontojen ympärille on rakentunut valtava valtakoneisto ja sen lomittuminen yhteiskuntaan on tiukka. Mutta maailma muuttuu ja tarve uskonnoille vähenee. Moraali ja etiikkaa voidaan käydä läpi muualla kuin vain uskonnon tunnilla. Tämä iän aikainen asetelma, jossa moraali ja etiikka omitaan uskonnon opetukseen on mielestäni virheellinen ja antaa väärää kuvaa ihmisyydestä.

    • 30-ope

      Uskontoa ei missään nimessä saa poistaa kouluopetuksesta. Mieluusti kristillistä opetusta saisi olla enemmänkin. Monet yhteiskuntamme ja nuorisomme ongelmat johtuvat juurettomuudesta ja arvotyhjiöstä. Kristinusko antaa meille hyvän arvopohjan ja lapsille turvallisen kasvuympäristön. Opettajaksi opiskelevilta nuorilta ihmisiltä puuttuu valitettavasti vielä elämänkokemusta, siksi tällaiset mielipiteet ovat heiltä vielä ymmärrettäviä.

      • 30-06

        "Monet yhteiskuntamme ja nuorisomme ongelmat johtuvat juurettomuudesta ja arvotyhjiöstä. Kristinusko antaa meille hyvän arvopohjan ja lapsille turvallisen kasvuympäristön."

        Miten uskomus mielikuvitusystävään voi auttaa rakentamaan terveen arvopohjan? Sopisiko esimerkiksi Mikki Hiiri hyväksi ulkoistetuksi moraalikompassiksi?


    • juho n

      Kannattaisi käydä itärajan takana katsomassa, millaista on maassa, jossa uskontoa ei opetettu kouluissa 80 vuoteen.

    • eroa valtiokirkosta

      Valtiokirkko vastustaa Suomen hallitusta

      "Keskitalon mukaan päätös olisi myös ristiriidassa hallitusohjelman kanssa. Hallitusohjelmaan on kirjattu koulun arvokasvatuksen vahvistaminen.
      Helsingin sanomat uutisoi eilen, että hallitus aikoo tällä viikolla päättää uskonnonopetuksen vähentämisestä perusopetuksessa."

      http://yle.fi/uutiset/kirkko_tyrmaa_aikeet_uskontotuntien_vahentamisesta/6195160

      • Joku tolkku sentään

        Siinä taas oikein logiikan kukkanen ! Juuri siksi kirkko vastustaa hallitusta koska se ei ole valtiokirkko eikä valtio määrää mitä kirkko saa sanoa tai tehdä. Kirkolla on valtiosta riippumaton rooli ja juuri siitä myös hallituksen esitysten kritiikki kertoo.

        Väärien termien käyttäminen kertoo kirjoittajan propagandan luonteesta: viis tosiasioista kunhan vastustetaan kirkkoa ja kristinuskoa.

        Suomessa valtio ja kirkko erotettiin toisistaan 1869. Kirjoittaja ja hänen hengenheimolaisensa ovat 150 vuotta ajasta jäljessä.
        Ja muka moderneja ja tieteellistä ajattelua edustavia. Mitä jos ensin lukisitte peruskoulun historian uudelleen.


    • o p e

      Ei missään tapauksessa pois uskontoa lukujärjestyksestä.

    • Et-ope

      Kirkkoon kuulumattomat saavat uskonnon pois lapsensa lukujärjestyksestä kun ilmoittavat että lapsi ei osallistu uskonnon opetukseen. Koulun pitäisi sijoittaa uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomat lapset elämänkatsomustietoon automaattisesti, mutta jos vanhemmat on onnistuttu joskus houkuttelemaan laittamaan ruksi uskonnon kohdalle, niin lasten lukkarissa on se uskonto. Asian voi korjata. Huoltaja voi ilmoittaa kouluun, että lapsi siirtyy uskonnosta elämänkatsomustietoon (et). Hyvä aika ilmoittaa kouluun asiasta on nyt ennen lukaukauden alkua.

      Kirkkoon kuluva perhe voi erottaa (vain) lapsen kirkosta ja näin lapsi pääsee et:oon. tosin 12-vuotiaalta pitää sada suostumus. Ja 15 vuotiaana eroaja on lapsi itse, tosin vain vanhempiensa suostumuksella.

    • Vasama

      Et-ope: "Huoltaja voi ilmoittaa kouluun, että lapsi siirtyy uskonnosta elämänkatsomustietoon (et)." Tämä on ajatuksena hyvä, mutta esimerkiksi kotiseutuni kouluissa on pienet luokat ja vähän kirkkoon kuulumattomia. Olen nähnyt tapauksia, joissa opettajat ovat jopa painostaneet uskonnontunneille, koska muita elämänkatsomusoppia haluavia oppilaita ei ole ollut. Suuremmissa kouluissa opetukseen vaikuttaminen voi toki toimia paremmin.

      Uskonnon vähentäminen tai poistaminen ei merkitse arvotyhjiötä, sillä moraali ja etiikka eivät ole riippuvaisia uskonnoista. Monet tuntuvat unohtavan tämän. Mitä itse muistelen omaa uskonnonopetustani peruskoulusta, niin ala-asteen opetus oli aivan hirveää, kun (osittain ehkä opettajasta johtuen) koko opetus tuntui painottuvan lähinnä Raamatun tarinoiden ulkoa opettelemiseen. Yläaste oli paljon parempaa aikaa siinä mielessä, että silloin keskityttiin oikeasti moneen eri valtauskontoon tuon "oman" uskonnon sijaan, ja opeteltiin oikeita asioita.

    • Et-opelta

      Huomasin seuraavan kirjoituksen, jossa pohditaan myös syitä - ja sitä, miten "lumipallo" lähtisi kasvamaan:

      Päästäkää lapsi omaan katsomusaineeseensa

      Elämänkatsomustieto (ET) on sisällöltään hyvä peruskoulun oppiaine, joka on monissa kouluissa ja kunnissa yhä valitettavassa vajaakäytössä. Nyt lukuvuoden alkaessa on uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattoman oppilaan vanhemmilla paras aika vaikuttaa asiaan omilla päätöksillään. Antakaa lastenne opiskella omaa oppiainettaan!

      Katsomusaineena ET on tarkoitettu ensisijaisesti kirkkoon ja muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomille oppilaille. Koulun tulisi sijoittaa heidät ET-opetusryhmään. Huoltajat ovat kuitenkin voineet valita tällaiselle oppilaalle ET:n sijalle evankelisluterilaisen ”oman uskonnon” opetuksen, joka puolestaan on säädetty kirkkoon liitetyille lapsille pakolliseksi. Lisäksi koulussa voi olla muiden uskontojen opetusta, mutta jos sellaista ei opeteta, oppilas voi mennä joko ET:n tai luterilaisen uskonnon ryhmään.

      ET:n vajaakäyttö johtuu historiallis-kulttuurisista syistä. ET tuli peruskoulun ja lukion oppiaineeksi jo vuonna 1985, mutta aluksi siihen päästäkseen kirkkoon kuulumattomien piti hakea vapautusta uskonnon opetuksesta. ET tuli heille ensisijaiseksi aineeksi vasta – tai jo – kahdeksan vuotta sitten.

      Vapautushakemuksen vaatiminen aiheutti ET:n vajaakäyttöä, koska koululaitos sekä säädöstasolla että koulutason käytännön toiminnassa selvästi suosi uskonnon opetusta ET:n kustannuksella. Nyt vuonna 2012 on aiheellista kysyä, miksi ET:n oppilasmäärät ovat edelleen vain noin neljän prosentin luokkaa, vaikka kirkoon kuulumattomia on paljon enemmän ja vaikka ET:sta tuli uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien ensisijainen katsomusaine.

      Voidaan havaita, että koululaistos edelleenkin selvästi suosii uskonnon opetusta ET:n kustannuksella. Lainsäädännössäkin on epäsymmetrinen tilanne, kun uskonto on kirkkoon kuuluville pakollinen aine, jota voidaan tarjota myös kirkkoon kuulumattomille. Eduskunnan tulisi päättää luopua kirkkoon kuuluvien holhouksesta ja sallia kaikille mahdollisuus harkita ET:n valintaa katsomusaineeksi uskonnon sijaan.

      Käytännössä koulujen rehtorit ja jopa kuntien koululaitos edelleen tarjoavat kirkkoon kuulumattomille aktiivisesti uskonnon opetukseen osallistumista. Erityisen aktiivisesti tätä mahdollisuutta tuodaan esiin jo silloin, kun oppilasta ilmoitetaan peruskoulun ensimmäiselle luokalle, mikä tapahtuu jo tammi-helmikuussa. Tällaista vanhempien kertomaa tietoa on kertynyt uskonnottomien etujärjestöille.

      Uskonnon valintaruksin markkinoinnissa saatetaan korostuneesti tuoda esiin ET:n opetuksen ongelmia, kuten esimerkiksi, että ET:n opetusryhmää ei ole vielä olemassa tai että se on pieni tai että yhdysluokkaryhmän paikka lukujärjestyksessä on eri kuin uskonnon tunnin. Tällöin jätetään kertomatta, että ET:n opetuksen tilannetta koulussa tulisi pikaisesti parantaa aiemmasta tilanteesta, jos useampi lapsi siirtyisi sen piiriin. Vanhempia tavallaan harhautetaan tuomalla esiin vanhentunutta tietoa.

      Myös koululla voi olla vanhentunutta oppilaskohtaista tietoa. Kirkosta eroaminen on viime vuosina ollut yleistä, ja jos samalla myös peruskoulussa oleva lapsi erotetaan kirkosta, muutoksesta on paikallaan ilmoittaa kouluun. Tällöin koulun pitäisi siirtää lapsi uskonnosta ET-ryhmään, mikäli vanhemmat eivät muuta ilmoita. ET-opetukseen pääsyn mahdollistuminen lapselle on myös hyvä peruste harkita eroa kirkosta.

      Koulut pyrkivät pitämään kiinni kerran tehdystä valinnasta, vaikka lain mukaan uskonnolliseen yhdyskuntaan kuulumaton lapsi voi siirtyä uskonnon opetuksesta ET:n opetusryhmään milloin vain, vaikka kesken lukukauden. Hyvä aika siirrolle on luonnollisesti lukuvuoden vaihtuminen elokuussa.

      Nyt elokuussa rehtorit ovat töissä ennen lukuvuoden alkua, ja he voivat helposti siirtää lapsen ET-ryhmään, olipa oppilas tulossa mille luokalle 1-9 tahansa. Myös ekaluokkalainen voidaan vielä sijoittaa ET-ryhmään, vaikka talvella ruksi olisikin mennyt uskonnon puolelle. Yhdeksännellekin luokalle siirtyvä oppilas voi hyvin siityä ET-opetukseen, sillä oppiaineen vuosikursseilla on omat sisältöalueensa, jotka eivät edellytä aiempien vuosien opiskelua.

      Vanhemmat, huoltajat, antakaa lasten opiskella omaa ainettaan! Se on oppilaan edun mukaista, ja perheen oma ratkaisu samalla tukee oppiaineen kehitystä ja vakaumuksen vapautta Suomessa.

    • Ateismikin on uskont

      Ateistinen propaganda taas täällä kukkii. Muka tieteellisen tiedon nimissä.
      Kyllä tuo ateismin tuputtaminen on niin tympeää.
      Venäjä ja baltian maat ovat hyvä esimerkki, mikä on moraali ja etiikka, kun se on perusteltu ateismilla. Mitä se vaikuttaa kansakuntaan, työn tekemiseen, varastamiseen, lahjontaan etc. Menkää sinne kattomaan älkääkä satuilko.

      Kirjoitukset osoittavat pelkästään sen, etteivät kirjoittajat tunne uskontoja yleensäkään, kristinuskosta puhumattakaan. Historian opiskelu voisi auttaa. Samoin tilasto- ja tutkimustiedot uskontojen merkityksestä maailmassa.

      • C

        Mm. Zimbabwessa ja Ugandassa moraalia perustellaan kristinuskolla, eikä sielläkään kovin kivaa ole.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      1981
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      143
      1458
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1118
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    Aihe