Minkähänlainen taistelu (tai -taistelut?) tämä mahtoi olla? Noin niinkuin pääpiirteittäin?
Onkohan tästä löydettävissä tietoa netistä? kirjoissa varmasti on, minulla vaan ei juuri tähän hätään kirjoja mahd. saada. Onkohan otsikon taist. sama tapahtuma kuin ns. "Kiestingin motti" ?
Kiestingin-Louhen maantien läpimurtotaist.
12
1644
Vastaukset
- 1941
>>Onkohan tästä löydettävissä tietoa netistä? kirjoissa varmasti on, minulla vaan ei juuri tähän hätään kirjoja mahd. saada.
- 1941
Jatkan vielä kirjalistaani Osmo Hyvösen osalta eli KTR 16 historiikeistakin löytyy asiaa Kiestingin osalta.
Hyvönen Osmo: Kenttätykistörykmentti 16:n I Patteristo Jatkosodassa 1941-1944. Pohjois-Suomen tykkimieskilta.
Hyvönen Osmo: Kenttätykistörykmentti 16:n II Patteristo Jatkosodassa 1941-1944. Pohjois-Suomen tykkimieskilta.
Piirto Lauri: Kenttätykistörykmentti 16:n III Patteristo Jatkosodassa 1941-1944. Pohjois-Suomen tykkimieskilta.
http://tinyurl.com/87suv5k
Sulut aiheuttaa linkin toimimattomuuden tällä palstalla, siksi lyhennetty linkki.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kenttätykistörykmentti_16_(jatkosota)
- Kiitos vastauksesta
Kiitos paljon vastauksesta ja tiedoista kirjoja koskien ! Huomenna suunnittelen ottaa suunnan kohti kirjastoa.
- Jos kerran noin
kiinnostaa, niin kannattaa katsoa, mitä mukana ollut kirjoittaa Kiestingin taisteluista.
Wolf H. Halsti: Kesäsota 1941. - Kiestingin suunta 41
Ajelin kesällä 2011 Kiestingin suunnalla. Kuljin idästä länteen, Louhesta Kuusamoon. Tässä suppea matkatarina oleellisesta kohdasta.
Louhen tienhaarasta lähtee länteen tie A136.
Pääjärvelle on matkaa 103 kilometriä.
Suoperään, Kuusamon tulli ja raja-asemalle 156 km.
Näin alkuun tie on kulunutta asvalttia. Junanrata, joka johtaa Pääjärvelle, jää pohjoispuolelle tietä. Tien eteläpuolella on Louhen lentokenttä, nyt pusikoitunut, mutta sota-aikana venäläisten ahkerasti käyttämä.
Noin 11 kilometrin jälkeen tie ylittää Kierettijoen. Sitten tie kulkee erämaataipaleita, kunnes saavutaan tien ja rautatien risteykseen. Rautatie luikahtaa tässä kohtaa tien eteläpuolelle. Louhen tienhaarasta tähän on matkaa 25 kilometriä.
Jatkosodassa Vahvennettu Jatkaväkirykmentti 53 (Osasto Turtola) eteni lännestä rautatietä pitkin näille main ja hallitsi jonkin aikaa tulellaan myös tätä tien ja rautatien risteystä. Idästä rataa pitkin vastaan hyökkäili venäläisten panssarijuna, jota saksalaisten Stuka-lentäjät kurittivat.
Taistelunäyttämölle saapui venäläisten 88. Jalkaväkidivisioona elokuun puolivälissä 1941. Tämä oli strateginen reservi. Divisioona kuljetettiin pääosin rautateitse Louheen ja sieltä rintamalle, mutta yksi rykmentti laivattiin Arkangelista Tšuuppaan ja Vienan Kemiin, joista sekin tuotiin rautatiekuljetuksilla rintamalle.
Vihollisdivisioona motitti Osasto Turtolan. Syntyi ns. Kiestingin motti, jossa kokonainen rykmentti oli vaarallisesti saarroksissa ja lähellä perikatoa.
Osasto Turtolan onnistui kuitenkin murtautua ulos ja vetäytyä taaksepäin vajaat kymmenen kilometriä syyskuun alussa 1941. Rintamalinjat vakiintuivat asemasodaksi sitten siinä. Ulosmurtautumiseen liittyvän tiedustelun aikana Osaston komentaja, everstiluutnantti Jussi Turtola kaatui.
Tämä tien ja rautatien risteys on periaatteessa kaikkein lähin kohta, mihin asti suomalais-saksalaiset joukot pääsivät Muurmannin radan katkaisuyrityksissään Pohjois-Suomen rintamalla. Risteyksestä on matkaa Muurmannin radalle, Louhen juna-asemalle, 33 kilometriä.
Karttakuva (etulinja oli hetken osapuilleen kuvan keskellä, valkean ristin tienoilla):
http://wikimapia.org#lat=65.9986841&lon=32.3499299&z=12&l=0&m=b
Idästä, rautatien ylityksen jälkeen parin kilometrin päästä tullaan kylään nimeltä Suurijärvi (Sosnovyi, Сосно́вый). Kylä on mäntykankaalla, ja sen venäjänkielinen nimi ”Sosnovyi” tarkoittaakin ”mäntyistä”.
Kylässä on 600-700 asukasta, jotka saavat elantonsa pääosin metsätaloudesta. Läheisellä juna-asemalla on raakapuun kuormausasema.
Jatkosodassa Kiestingin motin etureuna oli suurinpiirtein Suurijärven kohdalla.
Varsinainen kylä ja maantie olivat venäläisten hallussa. Venäläisten taistelu suomalaista kärkirykmenttiä vastaan oli ankara, mutta lopulta onnistunut.
Venäläisten tappiot olivat kuitenkin raskaat. Taistelun ja kaatuneiden muistoksi kylän alueelle on pystytetty monumentti. Siinä ovat hopeinen punasoturin patsas ja marmorilaattoja, joihin on kaiverrettu noin 5000 kaatuneen nimet. Monumentti sijaitsee kylän kohdalla, aivan tien varressa, tien eteläpuolella ja näkyy tielle hyvin.
Suurijärven kkylään liittyy myös Kalle Päätalo, joka haavoittui hyökkäyksessä tähän kohtaan maantielle taistelujen verisimpänä päivänä 14.8.1941. Kirjailija Päätalo on kuvannut taistelua teoksessaan Liekkejä laulumailla.- Degtjarjov
Kiestingin taistelu oli puna-armeijalle tärkeä torjuntavoitto, jossa fasistianastajien vaarallinen hyökkäysyritys Muurmannin radalle murskaantui neuvostojoukkojen taitavaan vastaiskuun. Mikä tärkeintä, puna-armeija osoitti ensi kertaa operatiivisen ja taktisen paremmuutensa erämaaoloissa käydyissä metsätaisteluissa saksalaisten lisäksi myös suomalaisiin nähden.
- Täsmennetään
Degtjarjov kirjoitti:
Kiestingin taistelu oli puna-armeijalle tärkeä torjuntavoitto, jossa fasistianastajien vaarallinen hyökkäysyritys Muurmannin radalle murskaantui neuvostojoukkojen taitavaan vastaiskuun. Mikä tärkeintä, puna-armeija osoitti ensi kertaa operatiivisen ja taktisen paremmuutensa erämaaoloissa käydyissä metsätaisteluissa saksalaisten lisäksi myös suomalaisiin nähden.
Siis suomalaiset ja saksalaiset taistelivat erämaaolosuhteissa. Puna-armeijalla oli selän takana Muurmannin rata, jota pitkin täydennykset ja huolto pelasivat.
- juuri näin
Täsmennetään kirjoitti:
Siis suomalaiset ja saksalaiset taistelivat erämaaolosuhteissa. Puna-armeijalla oli selän takana Muurmannin rata, jota pitkin täydennykset ja huolto pelasivat.
Saksalaiset munivat taistelun ja suomalaiset tämän takia kokivat raskaat tappiot.
- Kuinka monta
Paljonko Venäläisiä ja Suomalaisia kuoli ja haavoittui tässä Kiestiki-Louhessa ?
- PpSh-41 shopagin
Hyvin Kalle Päätalo kuvasi myös sen ettei Jussi Turtola ollut henkisesti tasapainossa, kun äksyili joka suuntaan. Hänellähän ei ollut kunnon rintamakokemusta ja silti hänen piti päästä koknaisen vahvennetun rykmentin komentajaksi. Siilasvuo ei luottanut tähän, joten se oli omiaan nakertamaan yhteistyötä. Turtolan kaatuminen voidaan lukea harkittuun tekoon. Everstiluutnatti Somersalo kaatui myös tämän suunnan taisteluissa ja hänellä oli paraatiunivormu päällä ja suoraan hevosen selästä putosi kuin teeri oksalta. Kokanaisuutena koko Kiestingin operaatio oli typerä sotatoimi, kun ison osan ajasta joukot tekivät kapulasiltaa. Venäläiset lisäsivät senmukaan voimaa kuin tarvetta ilmeni.
- SiilasvuossaSyy
Turtola ilmeisesti tapatutti itsensä tahallaan. Soimaat Kiestingin operaatiota "typeräksi sotatoimeksi" ja sitä mieltä lienee ollut myös Jussi Turtola.
Ehkä Turtolalla oli pinna kireällä kun joutui idioottien vaatimuksia toteuttamaan?
Turtolan kaatumisesta. http://www.sotahistoriallisetkohteet.fi/app/sights/view/-/id/195
- otto-ville
Martti Turtola:
Kyllä täällä kaatuakin voidaan: suomalainen upseerikohtalo 1941. 2001.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ootko nainen noin mustis musta
Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t917485- 373977
- 453520
- 2362814
Kauan säkin jaksoit
Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐402662- 452492
- 1322401
Miksi kaipaat
Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?292289Askanmäessä Huippu esitys
Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna202248- 451972