The Amazing Spider-Man (2012)

Olin yksi niistä lukuisista Sam Raimin Spider-Man elokuvien ystävistä, (3.osa oli kohtalainen) joille tuli ”miksi rebootti?” reaktio uutisen johdosta ja varsinkin näin pian. Ennakkoon olin hieman varautunut ja en oikeastaan paljon mitään odottanut tältä elokuvalta, muuta kuin tyypillinen Hollywood uusintaversio ilman mitään uutta ja mullistavaa paitsi erikoistehosteet. Tällä kertaa ennakko-odotukset saivat unohtua saman tien, kun elokuva alkoi ja jo hyvin alussa totesin tämän olevan parempi, kuin Sam Raimin aloitus.
Esimerkiksi Batman Begins ja X-Men Origins: Wolverine elokuvat alkoivat hahmojen lapsuudesta, josta hypättiin nykyaikaan lyhyen ajan sisään. Oikeastaan alkaa olemaan jonkinlainen trendi, että melkein jokainen käyttää samanlaista kaavaa. Se ei haittaa, jos käsikirjoitus on hyvin kirjoitettu. Vaikka The Amazing Spider-Man kertookin kaiken alusta ja lainaa joitain elementtejä vanhasta trilogiasta, on elokuva onnistuneempi kokonaisuus. Toki on hieman turhaa verrata näitä kahta toisiinsa, kuten Tim Burtonin goottilaista tarinaa Christopher Nolanin realistisempaan Batmaniin. Sam Raimin elokuva oli kevyempi ja Peter Parker on nörtimpi, kömpelömpi ja samaisututtava. Mutta kun Tobey Maguire puki trikoot ylleen, niin tietynlainen kömpelyys paistoi läpi ja hänet oli tunnistettavissa naamion takaa. Uudessa elokuvassa Peter on skeittaava nörtti, joka joutuu ajoittain tappeluihin ja on melkein täysin eristäytynyt muista. Hahmosta huokuu turhautuneisuutta menneisyyden ansiosta, halu selvittää vanhempiensa kohtaloa. Hahmo änkyttää ja on erittäin ujo, mitä tulee naisiin ja katsojan on helppo samaistua Andrew Garfieldin roolisuoritukseen. Ja kun hän pukee Spider-Man asusteen, niin siitä varsinainen hauskuus alkaakin. Rajojen kokeilua ja hän tekee virheitä, kun harjoittelee seittien varassa liitelyä ja kiipeilee New Yorkin katoilla. Huumori on oikeasti hauskaa ja tulee hieman mieleen esimerkiksi 90-luvun piirretty, josta tekijät ovat ottaneet jonkin verran mukaan. Mikä tärkeintä: Andrewta ei sinällään tunnista maskin takaa ja hän ottaa oikeasti kaiken irti roolistaan ja ainakin minun mielestäni parhaimpia näyttelijöitä, jotka ovat tulkinneet supersankaria.
Tällä kertaa punatukkainen Mary Jane on jätetty sivuun ja tilalle on otettu vaaleatukkainen Gwen Stacy, joka on tunnettu enimmäkseen sarjisfanien keskuudessa. Emma Stone näyttelee uskottavasti naapurintyttöä ja jolla on jopa jotain tekemistäkin toisin kuin Kirsten Dunstin Mary Janella, joka yksinkertaisesti joutui vain pulaan ja sankari tuli pelastamaan. Andrewn ja Emman kemiat toimivat hyvin yhteen ja rakentaa elokuvasta onnistuneemman. Huonommat suoritukset olisivat vetäisseet maton alta. Onneksi ei niin käynyt ja näiden kahdenkeskistä keskustelua on kivaa seurata.
Tarinan, tai itse asiassa tämän elokuvan konna on Curt Connorsin alter ego eli Lisko. Rhys Ifans tulkitsee kovia kokenutta Connorsia uskottavasti ja Liskopuolkin on kohtalaisen onnistunut. Valitettavasti ihmisen ja matelijan välinen ero on loppujen lopuksi aika pieni. Olisin odottanut enemmänkin hyvää ihmistä, joka yrittää auttaa muita ja yrittää kasvattaa itselleen toisen käden takaisin. Tässä hän on hieman yksiuloitteisempi, mutta sopivasti dramatiikkaa, jotta tarina on koskettava. Liskon ulkomuoto on suoraan otettu 1960-luvun sarjakuvista, joka varmasti tyydyttää monia. Itse olisin halunnut nähdä uudemman version aina labratakkia myöten. Tässä vaiheessa tekijöiltä melkein alkoi lähteä mopo käsistä, mutta taitava käsikirjoitus antaa paljon anteeksi. Elokuva on Spider-Manin syntytarina, joten mielestäni esimerkiksi Ben sedän tappaja olisi voinut olla elokuvan pääkonna ja draamaa olisi voinut kasvattaa vielä enemmän. Kun Lisko tulee mukaan kuvioihin, niin tyypilliset sarjakuvalementit tulevat mukaan, mitä tulee juoneen. Mielenkiintoinen pahis, mutta hieman löysästi kirjoitettu. Mahtipontinen, mutta yksinkertainen juoni vie hieman uskottavuutta, mutta hyvin toteutettu idea pitää otteessaan. Lopputekstien aikana tulee pätkä ajatellen seuraavaa osaa. Ei siis kannatta heti elokuvan loputtua lähteä pois teatterista. Elokuvan yleisilme on hienoa katseltavaa ja hämiksen vinkkelistä katsottuna on hienosti toteutettu. Taistelukohtaukset ovat riittävän realistisia, mutta myös akrobaattisia, mitä emme nähneet aiemmissa elokuvissa.

4/5

5

224

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Veteranfan

      Samoilla linjoilla ollaan,sillä ohjaaja Marc Webb onnistuu pitämään Amazing Spider-Man elokuvansa tiiviinä pakettina loppuun asti.Suvanto kohtia ei päässyt syntymään,oikeastaan Webb teki Spider-Manistään suoraviivaisemman kuin Sam Raimi.Mutta pidin Raimin visuaalisesta ilmeestä ja huumorista.Huumoria Webb ripottelee kohtuullisesti.Toimintaakin oli sopivasti höysteeksi ei liikaa rymistelyä ja meteliä korville.
      Suosittelen faneille.

    • Donald Blake

      Tykkäsin paljon. Ainut pettymys oli että niin paljon oli leikattu pois ja tarinaa ihan viime hetkeillä muutettu aika paljon. Rathan kohtalo oli leikattu kokonaan pois ja se miten Peterin isällä oli tekemistä niiden hämähäkkien kanssa. Alun trailereista melkein kaikki oli jätetty pois tai korvattu. Ensimmäisten trailereiden perusteella leffan tekijät saivat liikaa negatiivistä palautetta että Hämiksen syntytarina muistuttaa liika Ang Leen Hulkkia.

    • Pantamonium

      Peter Parker/Hämis vastasi vihdoinkin sarjakuvaa (täekeimpinä: koko ajan vitsejä laukova ja seittisingot ), toisin ku Raimin leffoissa joissa ärsytti varsinki jatkuva ääntely aina kun hämishahmona liikkui/teki jotain :D

    • tysdfgsdfgdsfgdfg

      Sam Raimin peter Parker oli kyllä lähempänä sarjakuvia..

    • Scifisti1977

      Tulipa tämäkin uusintaversio Spider-Man:sta nyt katseltua ja oli hyvä. Pidin paljon tuosta aikaisemmasta trilogiastakin, mutta tämä oli loistava leffa myöskin. Peter Parkerin historia oli hieman erilainen kuin tuossa edellisessä trilogiassa ja lähdettiin ihan lapsuudesta liikkeelle. Loistavat visuaaliset efektit ja mielenkiintoinen juoni. Suosittelen.

      Tykkään yleensäkin näistä supersankarielokuvista. 90-luvun Batmanit olivat hauskoja. Varsinkin Michael Keatonin Batmanit (Batman, 1989 ja Batman Returns, 1992). Eikä ne pari muuutakaan (Batman Forever, 1995 ja Batman & Robin, 1997) olleet pahoja. Itseasiassa olen ajatellut ostaa tuon aikaisemman quadrilogian blurayna.

      No nyt sitten odotellaan "Man Of Steel" eli uutta Teräsmies leffaa. Vaikuttaa hyvältä jos arvosteluihin on uskominen. Muistuttaa kuullemma tunnelmaltaan uutta Batman trilogiaa. Realistista meininkiä siis. En tiedä.

      Anyways- The Amazing Spiderman oli hyvä ja suosittelen!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      3010
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      117
      2184
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1594
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1408
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      73
      1057
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      921
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      890
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      805
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      746
    Aihe