Tyttökiekon tila 2012-13 ja tulevaisuus

kiekkoilijan kuski

Pakko pistää naiskiekon alle kun omaa aluetta ei ole.

Harrastajamäärä kuulemma noussut GHD-toiminnan ansiosta 4000:sta 5000:een, mutta ylöspäin olisi päästävä! JKL tekee töitä (jonkun verran) kyllä, mutta pientä vielä on. Itsellä kotona erittäin supermotivoitunut E-kiekkoilija, mutta vanhemmilla hieman neuvoton olo: tuon ikäinen haaveilee MM-joukkueesta, urheilulukiosta ja ihmettelee miksi naisia ei ole NHL:ssä. Vanhemmat ihmettelee että onko tyttöjengiä josta saisi valmennusta ja seuran todellista tukea.

Pienellä kokemuksella voisi sanoa että ne tytöt joista tulee niitä MM-edustajia tai muita hyviä pelaajia, ovat järjestään tän päivänä poikajoukkueissa pelaavia. Miksi näin vielä on? Onko tyttöjoukkueiden toiminta lähes kaikkialla vielä sivuraiteelle lykättyä "harrastelua" joiden kantava voima on muutama asiaan vihkiytynyt tervaskanto. Osasyynä on varmasti joidenkin juniorijoukkueiden kivikautinen asenne tyttökiekkoa kohtaan: tytön pitää todistaa tuhannesti olevansa kovempi treenaaja, pelillisesti asenteeltaan superb, ennenkuin on poikien riveissä on saanut saman hyväksynnän kuin pojat.... tästä hautomosta on Suomen maajoukkueenkin kantavat voimat tehty!

Meillä tyttö on onneksi poikajoukkueensa ykköshelmi ja valmentajansa sanoin "huikea pelaaja". Mutta aika kuluu ja tytön pitää olla taas enemmän kuin tuhat kertaa tuhat että kykenee olemaan poikajoukkueen täysivaltainen jäsen, ihan fyysistenkin rajoitteiden takia. Nyt mennään poikajoukkueessa tytön omien ambitioiden takia, mutta mistä repiä se tyttöjoukkue jolla olisi intohimoa ja asiaanvihkiytyneisyyttä kun on aika luopua pojista?

Miten näette tyttökiekon tulevaisuuden? Onko superseuroja jossa olosuhteet ja valmennus on tuettua ja tytöt ylpeyden aihe? Paljonko vielä on näitä nimeltämainitsemattomia seuroja joissa tyttökiekkoilijoille annetaan ymmärtää että hikinen jääkiekkohallin pukukoppi ei ole tytön paikka? Tyttöjen ja naisten maajoukkue ei tule olemaan mitään ellei harrastajamäärä nouse. Jos Kanadassa on 85 000 harrastajaa (suunnilleen), voitte varmasti muodostaa kuvan siitä että meillä on paljon matkaa jäljellä ja monta jäsentä saatava.

Mielipiteitä, kiitos.

26

958

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mikes42

      Valitettavasti vieläkin lähes kaikissa seuroissa tyttökiekko on täysin lapsenkengissä ja tyttökiekkoon ei seurojen puolelta juuri ajatuksia uhrata, mutta ilmeisesti tämä asia on ainakin joissakin seuroissa hieman paranemassa. Harrastajamäärä n 5000 on tietenkin vähän, mutta miksi se on niin pieni?
      1. Jääkiekkoliitto ei ennen juuri asiaan paneutunut (nyt tilanne paranemaan päin) 2. Seurat ei panosta tyttökiekkon eikä tyttöjoukkueita seurassa siitä syystä ole. (tämäkin parantunut hieman muutamissa seuroissa, mutta valtavasti töitä jäljellä) 3. Vanhenpien asenne. Vieläkin meissä isissä ja äideissä on paljon sellaisia jotka pitävät jääkiekkoa joko vaarallisena tai muuten vain tytöillle sopimattomana.
      Kanadan lukuihin ei tietenkään päästä koskaan tyttöjen eikä poikienkaan kohdalla. Kanadassa tyttökiekkoilijoita on muuten enemmän kuin Suomessa tyttö ja poikakiekkoilijoita yhteensä!
      Se että tytöt pelaa poikien mukana ei mielestäni ole mikään ongelma niin kauan kuin se on mahdollista, ennemminkin näkisin sen tytöille isona etuna mm kehityksen kannalta ja mikäli seurassa sattuu olemaan myös tyttöjen joukkue voi poikajoukkueen mukana pelaava tyttö pelata sekä poikien että tyttöjen pelejä.
      Mitä sitten kun poikien mukana pelaaminen ei enää onnistu? Tällä hetkellähän se menee yleensä niin että poikajoukkueessa lopettamisen jälkeen siirrytään pelaaman naisten joukkueeseen, koska niitä tyttäjoukkueita ei ole juuri sen vähäisen harrastajamäärän takia. Kaudelle 2012 - 2013 tulee joitakin uudistuksia tyttöjen sarjatoiminnan kehittämiseksi ja toivottavasti tämä jatkossa toisi tytöille mielekkäitä joukkueita ja sarjoja pelasipa tyttö poikien mukana tai ei.

    • kiekkoa kaikille ede

      Tyttökiekon taso on noussut viimeisten vuosien aikana todella paljon ja taso nousee vuosi vuodelta, mutta tietenkin menee vielä pitkään ennen kuin pelkästään tyttöjoukkuissa pelaamalla päästään maajoukkueisiin. Varmaan tästäkin voi löytyä joitakin poikkeuksia, mutta pääsääntöisesti maajoukkuepalaajat tulevat poikien mukana pelaavista tytöistä. Superseuroja tuskin löytyy, mutta varmasti muutaman vuoden päästä Suomessa on monia seuroja joilla tyttökiekon puolelta löytyy hyviä joukkueita sekä niissä hyviä valmentajia.

    • onko tahtoa?

      Onhan Suomessa jo muutama seura joka on keskittynyt lähes kokonaan tyttökiekkoon ja muutamissa seuroissa löytyy jo useita ikäkausijoukkueita, mutta kyllä harrastajamäärät pitäisi saada 15 - 20 tuhannen väliin jotta hyviä joukkueita olisi tarjolla tytöille siinä vaiheessa kun pelaaminen poikien mukana ei enää onnistu.
      Harrastajamäärän nostaminen kolmin - nelinkertaiseksi vaatii tekoja ja rahaa, mutta seuroilla ei taida olla rahaa eikä oikeasti oikein haluakaan, ellei liitto sitten korvamerkitsisi rahoja seuroille käytettäväksi tyttökiekkoilun kehittämiseen, mikä olisi nyt varmaan mahdollistakin kun noista kotikisoista ilmeisesti tuli voittoa useita miljoonia euroja.

    • ihmettelevä isi

      Tyttökiekkoilun tulevaisuus on heikoilla kantilla niin kauan kun asenteet seuroissa ja jääkiekkoliitossa muuttuvat. Tämä kestänee ainakin niin kauan kuin nykyiset aluepääliköt liitossa ja seurojen junioripääliköt ovat "viroissaan". Itselläni on kaksi jääkiekkoa pelaavaa lasta, joista toinen on tyttö. Seurassa on sikäli asiat "kunnossa" että seurasta löytyy myös tyttöjen joukkue, mutta kun vertaan toimintaa ja seuran antamaa tukea joukkueeseen jossa poikani pelaa, niin siinä on eroa kuin yöllä ja päivällä. Poikien joukkueeseen seura etsi ulkopuolisen valmentajan ei siis kenenkään pojan isää. Tyttöjoukkueessa valmentajien piti löytyä tyttöjen vanhemmista. Poikien valmentajille seura kustantaa erilaisia koulutuksia, kun tiedustelin asiaa tyttöjoukkueen valmentajilta, niin heille ei koulutuksia ole tarjolla seuran rahoilla. Seuran valmennuspäällikkö käy säännöllisesti poikani joukkueen jäällä (n 3 - 5 krt /kk) tyttöjoukkueen jäällä hän ei ole käynyt 3 vuoteen kertaakaan. Kuitenkin joukkueiden maksamat seuramaksut ovat samat sekä pokien ja tyttöjen joukkueella. Lähetin viimekaudella seuran valmennuspäälilölle sähköpostin jossa kiitiin hänen ja seuran panosta poikani joukkuuen eteen ja samalla kysyin miksi hän ei ole koskaan vieraillut tyttöjen jäällä sekä miksi tytöt maksavat saman seuramaksun, vaikka eivät saa seuralta mitään tukea. Vastausta siihen sähköpostiin ei ole jostain syystä tullut........

    • a

      Ei kovin moni lahjakas tyttöjääkiekkoilija edes halua pelata poikien kanssa . Siihen asti poikien kanssa mennään kun on rahkeita, ja jos nyt olet hyvä pelaaja niin SM-joukkueeseen .
      Ja vähän poiketen joukkueasioista, tyttöjen maajoukkuetoiminta on yksinkertaista: kun isäukko tai vastaava häärii SM-joukkuueen valmentajana tai muuten liiton toiminnassa mukana, niin tyttö HETI sisällä kaikenmaailman maajoukkuetoiminmassa yms. pelitaidoista välittämättä .

      • a

        korjaan ensimmäisen lauseen, ei halua pelata TYTTÖJEN kanssa . anteeksi virhe .


      • kiekkoa kaikille ede

        Onkohan asia todellakin niin että jos isä valmentaa niin tyttö pääsee maajoukkueeseen?
        Varmaan monesti on niin että tyttö tai poika jonka isä toimii valmentajana on myös erittäin motivoitunut harjoittelemaan ja harjoittelemalla hyvin niitä tuloksia sitten syntyy, vai kuinka?
        Jos sinulla on tietoa siitä että valmentajan lapset pääsevät maajoukkueeseen, niin laitapa muutamia nimiä tänne niin voidaan arvioida menikö pelaaja henkilökohtaisten taitojen takia vai isin suhteilla maajoukkueeseen.


      • a
        kiekkoa kaikille ede kirjoitti:

        Onkohan asia todellakin niin että jos isä valmentaa niin tyttö pääsee maajoukkueeseen?
        Varmaan monesti on niin että tyttö tai poika jonka isä toimii valmentajana on myös erittäin motivoitunut harjoittelemaan ja harjoittelemalla hyvin niitä tuloksia sitten syntyy, vai kuinka?
        Jos sinulla on tietoa siitä että valmentajan lapset pääsevät maajoukkueeseen, niin laitapa muutamia nimiä tänne niin voidaan arvioida menikö pelaaja henkilökohtaisten taitojen takia vai isin suhteilla maajoukkueeseen.

        En kehtaa alkaa listaamaan tänne, mutta ihan totta se on, kun katselee tuota menoa ja testituloksia myöskin . Mutta vielä vähän korjatakseni niin ei kuitenkaan ihan tuohon U16 jengiin, mutta esimerkiksi jatkoleireille ja Select toimintaan .


    • kiekkoa kaikille ede

      Eikös Select toiminta ole yksityistä eikä siis liiton alaisuudessa (näin ainakin poikien puolella) ja jokainenhan voi järjestää omia leirejään kenen kanssa haluaa.

      Varmaan on niin että valmentajien tyttöjä pääsee alueleireille ja niille leireille kuuluukin päästä mahdollisimman paljon tyttöjä. Sitten kun mennään valtakunnallisille leireille eli leijonanpennut tai leijonatytöt niin enpä oikein usko ettei pelitaidoilla ole mitään merkitystä vaan kyllä sen valmentajankin lapsen pitää osata pelata jotta paikka leijonaleireille aukeaa. Tytöillä maajoukkuetoiminta alkaa varsinaisesti vasta n 18 ryhmästä, sillä tuo n 16 maajoukkue kootaan 1 - 2 kertaa vuodessa leijonanpentujen leirien parhaista ja he leireilevät tai pelaavat muutaman pelin yleensä poikia vastaan. Kun katsoin n 18 maajoukkueen edellistä leiriryhmää niin eipä siellä ollut yhtään pelaajaa, jonka isä valmentaisi jossain sm-porukassa ym.

    • rahat palaa

      Maajoukkue pelaajia/ringissä olevia kielletään osallistumasta muuhun toimintaan kuin mitä liiton puolelta halutaan. Vie pelaajia väärään suuntaan. Viime vuonna U16 pelasi maaotteluitakin ei moni vain tiedä kun tiedottaminen on alkeellista. Naisissa ei ole enää edes päävalmentajaa, kisojen jälkeen pistettiin kävelemään pelaajien toimesta. Onko tiedotettu? Maajoukkueilla on ollut parit leirit kesän aikana muttei listoja pelaajista. Huhut kertoo Kuortaneen pelaajien jo valloittaneen naistenkin maajoukkueen. Kyl on hyvää työt tehty Kuortaneella siksi siel ens kaudel pelaa jo 29 3. Sisäpiiri hommaa tuo on ollut jo pitkän aikaa.

    • JR

      Tyttökiekon suurin ongelma on joukkueen sisällä olevat sosiaaliset suhteet ja se, että valmentajat eivät ollenkaan osaa viheltää "pukukoppipeliä" poikki. Ihan samat ongelmat, kuin koulumaailmassa. Tyttöjääkiekko vaatisi valmentajalta erityisopettajatasoista osaamista. Tätä kannanottoa eivät muuten vanhemmat ymmärrä, eivät ymmärrä opettajatkaan koulussa.

    • Kissa pöydälle

      Lukekaapa ihmiset jatkoajalta Noora Rädyn kirjoitus : Mistä päävalmentaja naismaajoukkueelle? Kerrankin joku uskaltaa nostaa julkisuuteen naismaajoukkueen todellisen tilanteen.

    • heka

      Vaikka siinä oli varmaan asiaakin, kirjoitus kuulosti kyllä aika suurelta osin katkeralta henkilökohtaiselta tilitykseltä.

      • Totuus

        Kirjoitus vastaa kyllä täysin totuutta eikä minusta siinä ole katkeruuden häivääkään. Näinhän ne asiat vain valitettavasti ovat!


    • heka

      Vaikka se vastaisi totuutta, senhän sinä ilmeisenä sisäpiiriläisenä "tiedät", niin tuollainen avautuminen ei ole kovin fiksua.

      Asiasta voi, ja pitääkin, kirjoittaa, mutta tämä tyyli on ulkopuolisen silmissä "katkera", siitä ei mihinkään pääse.

      Taas tulee ulkopuolisille mieleen katkerien akkojen nalkutus ja tappelu.

      • Ooajuku

        On tuo melkoista juttua.. Miettis nyt vähä omaakin napaa pitemmälle.. Pitäs miettiä että kuinka paljon puhallettiiin yhteen hiileen maajoukkueessa viime aikoina..? Pitäskö hoitaa vaan se oma ruutu kunnolla ja tehdä töitä oman kehityksen eteen.. Sitä kautta tietääkseni niitä voittajia tehdään ja uskotaan siihen yhteisiin määränpäihin.. Se että kuinka paljon pelaajat on sitoutumassa maajoukkue toimintaan on aika iso asia.. Ei saatana .. Jos kutsuja tulee tai lähetetään ni pitäs olla kunnia ottaa maju paita päälle, eikä miettiä mitään kissan ristiäisiä tärkeämmäksi.. Kuinka paljon ratkaisee se oma arki.. Paljon.. Ei ole maajoukkue valmentajien vika jos pelaajat on paskassa kunnossa ja että ollaan niin vitun paljon kateellisia toisille.. Pitäs vaan miettiä että miten mie voitan tuon seuraavassa tilanteessa.. Eikä vaan sitä paskan jauhantaa..


      • voi voi
        Ooajuku kirjoitti:

        On tuo melkoista juttua.. Miettis nyt vähä omaakin napaa pitemmälle.. Pitäs miettiä että kuinka paljon puhallettiiin yhteen hiileen maajoukkueessa viime aikoina..? Pitäskö hoitaa vaan se oma ruutu kunnolla ja tehdä töitä oman kehityksen eteen.. Sitä kautta tietääkseni niitä voittajia tehdään ja uskotaan siihen yhteisiin määränpäihin.. Se että kuinka paljon pelaajat on sitoutumassa maajoukkue toimintaan on aika iso asia.. Ei saatana .. Jos kutsuja tulee tai lähetetään ni pitäs olla kunnia ottaa maju paita päälle, eikä miettiä mitään kissan ristiäisiä tärkeämmäksi.. Kuinka paljon ratkaisee se oma arki.. Paljon.. Ei ole maajoukkue valmentajien vika jos pelaajat on paskassa kunnossa ja että ollaan niin vitun paljon kateellisia toisille.. Pitäs vaan miettiä että miten mie voitan tuon seuraavassa tilanteessa.. Eikä vaan sitä paskan jauhantaa..

        auts! nythän sattui


    • Katsokaa peiliin

      Puhalletaan yhteen hiileen ooajuku. Olet siis sitä mieltä kun esim Ilveksestä lähti pakki Jyppiin ja kertoi mennessään että siirtyi sen vuoksi kun siellä pelaa Sotsin tuleva pakkipari???? Tämäkö on oikein joukkue valittu?? Kuortaneen tytöistä rehellisesti ainoastaan Kilposen taidot riittää juuri ja juuri muut ovat "motivaatio" matkalaisia. Osa pelaavista ei tarvitse edes tehdä testejä kun lääkärin mielestä ei voi mutta pelata kylläkin?? Ihme sairauksia!!! Yksi suurimmista tähdistä kertoo avoimesti facebookissa Sotsista vaikka tälläkin kaudella pyörittää ringulaa enemmän kuin kiekkoa mutta paikka leireillä aina??? Tämäkö on yhteen hiileen puhaltamista. Turha sanoa että pärjää ehkä suomen tasolla muttei kansainvälisellä samaa harmaata massaa kun pelaa jos pelaa SM-sarja pelejä. Tai pelaa play offeissa ja maajoukkuueen turnauksissa, onko tämä miekestäsi oikein. Köysi loppu minkä voit!!!

      • Vaikka pakolla

        Sitä sitoutumista täytyisi opettaa näille ringetenpelaajille sun muille ikimaajoukkuelaisille.Kyllä motivaatio kasvaisi kun huomaa ettei valitakkaan joukkueeseen jos ei suorita testejä tai osallistu leireille.Toisaalta materiaalia on kyllä valitettavan vähän.


      • Ei löydy uskallusta
        Vaikka pakolla kirjoitti:

        Sitä sitoutumista täytyisi opettaa näille ringetenpelaajille sun muille ikimaajoukkuelaisille.Kyllä motivaatio kasvaisi kun huomaa ettei valitakkaan joukkueeseen jos ei suorita testejä tai osallistu leireille.Toisaalta materiaalia on kyllä valitettavan vähän.

        Ehdottomasti pitäisi olla porukka siis joukkue leirillä, ja siitä pudotettais porukkaa pois, sen mukaan mikä on kunkin kunto sillä hetkelllä. Näihän se menee miesten puolella, että ensin on isompi poppoo, josta osa putoaa pois ennen varsinaista koitosta.


    • tAINA 69

      On kyllä kumma mitä puhutaan, katsokaa niitä ROK tyttöjä, kaikki alle 16 vuotiaisia. Ykkös kenttä Iida karjalainen ( 15 v ), koko suomen paras kaikilla osa alueilla, sentteri, pelaa välillä puolustajana, tekee syöttöjä, maaleja ja ennenkaikkea JOUKKE PELAAJA.. Janette Jokikokko, kahden suunnan pelaaja, maalintekiä jumalan arvosta, osaa ampua, mahtava luistelia, KOKO suomen paras ali ja ylivoima pelaaja, suomen toiseksi paras ( 14 v ), Aino Härkönen suomen paras kiekon suojaaja, ylivoimaisesti paras KUTI, IKÄ 16. kuka 16 v ampuu kovampaa. ynnä muut siinä joukkueessa, Ne pelaa kokeneita, osaavia naisia vastaan, noin nuorena. PITÄÄ NOSTAA HATTUA.
      Kysymys: Miksi kukaan niistä ei pelaa MAAJOUKKUEESSA tai LIIGASSA ?????? VAIKKA 16 v. NÄMÄ KAKSI IIDA JA JANETTE, suomen parhaat, jotka pesevät 60 %, nykyisistä kasitoistasin maajoukke pelaajista. Eivät ole missään maajoukkueissa. MISSÄ VIKA

    • oulu

      Poikien seassa b-junnuissa ei enää tyttöjä juuri näy, mutta Karjalaisella(97)riittää potkua OPS in mukana.Pelasi ops C junnujen kapteenina ja osin B n mukana viimekaudella ja tälle kaudelle Bssä 2 peliä ja 1 piste(rok tyttöjen kapteeni).Luistin kulkee siinä missä 97-96 pojillakin ja kontaktin otto ei pelota.Kannattaisi käväistä opsin poikien mukana treenaavaa likkaa valmennuksen vilkaseen. Hieno likka, jota linnanmaan jäähallilla voi vaan ihailla.

    • repekka

      missä mika?

    • Luikastelija

      Ei B- poikiin juuri enää oteta tyttöjä, koska loukkaantumisen todennäköisyys on jo liian suuri. Kukaan ei halua, että lahjakas nuori vammautuu turhan takia. Huomattava osa pojistakin lopettaa jonkun pysyväksi jääneen vamman takia. Tosiasia on, että naisen kroppa ei kestä sitä, mitä miehen kroppa, eikä tarvitsekaan kestää.

    • Per""""""""

      Mutta voi ilmoittautua B-poikien joukkueeseen muttei pelata niinkuin kaksi naisten maajoukkue pelaajaa tekee. Toimittajat ja selostajat kilpaa kehuu näitä kun pelaavat B-pojissa.

    • Luikastelija

      Tiedän tapauksen, missä jäällä kaatumisen seurauksena vaurioitunut häntäluu esti normaalin synnytyksen ja se huomattiin vasta synnytyksessä. Kaikkia vammoja ei voi estää, mutta varusteet kannattaa olla hyvät.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 112
      2244
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      62
      2087
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1971
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1697
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1618
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1422
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1364
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1353
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1347
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1272
    Aihe