26.7.2012 Iltalehti kirjoitti, Punkki puri turkulaista eläkeläisnaista, jolloin tämä hakeutui iltapäivystykseen punkin poistoon-hoito kuitenkin evättiin.
Että lyötyisikö näiltä sivustoilta lakejamme tuntevaa, joka pystyy kertomaan sen, miten lakiemme mukaan on mahdollista evätä hoito?
Kun hoito eväämisiä tuntuu nykyisin sattuvan vähän väliä. Esim. juuri eilen tuttavani kertoi, että kun hän oli äskettäin käynyt vanhan äitinsä kanssa lääkärissä, tämä lääkäri oli sanonut heille, että koska hoitoa hakenut on vanha ja lihava häntä ei hoideta.
Ja kerronmp vielä, kun minä pyysin terveyskeskuslääkäriltä, että tutkittaisiin se, löytyisikö jokin konsti, jolla pystyttäisiin lievittämään minun kipujani ja koska tuo terveyskeskuslääkäri ei suostunut tuohon pyyntööni niin, kun minä sen vuoksi kääännyin Terveydenhoidon Oikeusturvakeskuksen puoleen asiassa ja pyysin sieltä apua. Niin tuohon minun pyyntööni ei suostuttu, siitäkään huolimatta, että avunpyyntöni muuntautui valitusasiaksi, joka lopulta kulkeutui eduskunnan oikeusapumiehelle asti, enkä siitäkään huolimatta apua kipujenilievittämiseksi saanut.
Että miten oikeastaan lakipykälien mukaan asianlaita on? Kun jos maassamme on terveydenhoitoa hakevilla kaikilla kansalaisilla olemassa samat oikeudet tulla hoidetuksi niin, miten tälläiset hoitoeväämiset maassamme ovat mahdollisia?
Ja koska esim. minä en kokemani perusteella usko potilaan ja lääkärin sama-arvoisuuteen, koska yleistä on, että lääkärin sanaan luotetaan, mutta potilaan sanomalla ei ole minkäänlaista merkitystä. Kun näin on niin, voiko joku kertoa, että jos potilas pyytää lääkäriään, joka on potilaaltaan evännyt hoidon, kirjoittamaan potilaalleen virallisen lääkärintodistuksen, missä perustelee sen, miksi hän on evännyt potilaaltaan hoidon, esim. vaikka nyt sen vuoksi, minkä hän on potilaalleen syyksi hoitoeväämiselleen sanonut, esim. sen vuoksi, kun tämä on vanha ja lihava?
Ja koska vanhan ja lihavan potilaan on hyvin vaikeaa todistaa lääkärin sanoma, miten potilaan käy, jos tämä potilas on lääkärinsä tietämättä todistaakseen tapahtuman, nauhoittanut vastaanottotapahtuman, vaikkapa kännykkänsä nauhalle?
Kun hoito evätään mitä laki siitä sanoo?
14
262
Vastaukset
- Yksi lääkäri
Vielä oudompaa on se, että ainakin Iltalehden artikkelissa (http://www.iltalehti.fi/terveys/2012072615883900_tr.shtml) parikin lääkäriä vähättelee punkin poiston kiireellisyyttä. Kuitenkin punkin kiinnittymisaika vaikuttaa siihen kuinka todennäköisesti mahdollinen borrelioosi tarttuu punkista ihmiseen. Vastuutonta neuvontaa.
Parempaa tietoa tuosta:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00063- kirre
Niin, tässä on taas kerran yksi esimerkki siitä, minkälainen yhteispeli lääkäreillä kautta linjan on.
Aina joka kerta, kun tämäntapaisia satumuksia sattuu, lääkärit pyrkivät oitis kertomaan syyt, miksi potilas ei saanut heti hoitoon hakeuduttuaan hoitoa.
Että ihan turha hokema, ei lääkäreistä puheenollen ole, " ei haukka haukansilmää noki".
- Diidaaduu
Ei punkin poisto ole päivystystoimenpide.
- uudaadii
Mutta Diidaaduu, eikö mieleenne tullut, mitä jos tapaus olisikin koskettanut teidän lastanne, ja punkinpureman seuraamuksesta lapsenne olisi saanut aivokuumeen?
Ja eikö tullut mieleenne, että tälläinen tapaus on todiste siitä, miten toivottomassa tilassa maame terveydenhoito on?
Kun yhtä punkkia ei ole aika irroittaa, eikö silloin jo pitäisi hälytyskellojen soida? Eikö teistä tunnu yhtään sille,että se on auttamisen halukkuus ja inhimillisyys, mikä tästä tapauksesta hoidonosalta puuttuu?
Maassame ylpeillään sillä, että meillä on paljon lääketieteellistä tietämystä, tuon tietämyksen merkitys voisi olla moninkertainen, jos järjettömillä supistuksilla terveydenhoidostamme ei olisi viety pois inhimillisyyttä ja mielekkkyyttä, en voi millän ymmärtää, miten joku voi puolustella mitään terveydenhoidossa tapahtuneita tekemättä jättämisiä, kun niin monissa tapauksissa asia olisi hoidettu sillä, jos hyvää auttamisentahtoa, olisi ollut ? - hoi-ta-ja
uudaadii kirjoitti:
Mutta Diidaaduu, eikö mieleenne tullut, mitä jos tapaus olisikin koskettanut teidän lastanne, ja punkinpureman seuraamuksesta lapsenne olisi saanut aivokuumeen?
Ja eikö tullut mieleenne, että tälläinen tapaus on todiste siitä, miten toivottomassa tilassa maame terveydenhoito on?
Kun yhtä punkkia ei ole aika irroittaa, eikö silloin jo pitäisi hälytyskellojen soida? Eikö teistä tunnu yhtään sille,että se on auttamisen halukkuus ja inhimillisyys, mikä tästä tapauksesta hoidonosalta puuttuu?
Maassame ylpeillään sillä, että meillä on paljon lääketieteellistä tietämystä, tuon tietämyksen merkitys voisi olla moninkertainen, jos järjettömillä supistuksilla terveydenhoidostamme ei olisi viety pois inhimillisyyttä ja mielekkkyyttä, en voi millän ymmärtää, miten joku voi puolustella mitään terveydenhoidossa tapahtuneita tekemättä jättämisiä, kun niin monissa tapauksissa asia olisi hoidettu sillä, jos hyvää auttamisentahtoa, olisi ollut ?Punkin poistoon ei tarvita ammattilaista, jos lapsestasi löytyy punkki juoksetko tosiaan päivystykseen. Kyllä sen voi ihan itse poistaa.
- Kiitos ei tekosyitä
Niin ystävät hyvät, tuo vuosikymmenten vakuuttelu siitä, että vanhukset tulevat hyvin hoidetuksi automaattisesti heti sen jälkeen, kun maassamme on erillis hoitolaki tätä yhteiskunnan ikäryhmää varten valmis, tajutkaa ystävät hyvät, että tälläinen vuosikyymmenien vakuuttelu se on ihan pelkkää poliittista jahkailua.
Ei ihmisiä hoideta hyvin, lakikirjantekstillä. Ihmiset hoidetaan hyvin sellaisessa yhteiskunnassa, jossa halutaan hoitaa ihmisiä hyvin.
Ja jo se, kun ihmistenhoitopuutteiden syynä kerrotaan olevan lainpuute, on osoitus siitä, että yleisessä tiedossa on se, ettei ihmisiä hoideta hyvin. Mikä jo sinänsä on häpeä, koska se on osoitus yleisestä välinpitämättömyydestä ja ihmisoikeuksien vastaista.Ihmisten hyvänhoidon laiminllyönteihin mikään syy, ei ole riittävä syy. Hyvä hoito kun tulisi olla jokaiselle sivistysvaltiossa elävälle ihmiselle perusoikeus. - Diidaaduu
Tämä teksti kopsattu tuolta terveyskirjaston sivuilta:
Borrelioosin itsehoito
Punkki poistetaan apteekista saatavalla punkkipinsetillä, jolla vedetään punkki ulos ihosta samalla punkkia kiertäen. Sillä tavoin punkki saadaan yleensä irrotetuksi kokonaan. Jollei punkkipinsettiä ole käytössä, punkin voi irrottaa myös kynsin tai jollakin muulla pinsetillä. Rasvalla tai hyönteismyrkyllä sitä ei pidä yrittää pois, sillä se vain lisää borreliabakteerin tarttumisen todennäköisyyttä.
Milloin hoitoon
Jos punkin tai mahdollisesti paarman tai muun hyönteisen puremakohtaan tulee noin viikon kuluessa laajentuva, yli 5 cm läpimittainen punoitus tai rengas, on 2–3 viikon antibioottihoito paikallaan. Tavallisesti antibioottina käytetään amoksisilliiniä, penisilliiniallergisilla aikuisilla doksisykliiniä, kefuroksiimia tai kefadroksiilia, penisilliiniallergisilla lapsilla keforoksiimia. Myöhäisoireiden tutkiminen kuuluu niinikään lääkärille, usein sairaalan poliklinikalle.
----------
Eli siis punkin irroitus ei tosiaan tarvitse päivystyksessä käyntiä. Mitä tapahtuisi, jos kaikki ei kiireelliset jutut kuten tavallinen nuha tai kynnen irtoaminen olisi mahdollista hoidattaa päivystyksessä? Paljon vähemmän jäisi aikaa OIKEASTI päivystystoimenpiteitä tarvitseville ja koko päivystys ruuhkaantuisi ihan turhaan! Jos asiasta on epävarma, niin aina voi soittaa ja kysyä neuvoa päivystyksestä ettei tarvitse turhaan lähteä sinne istumaan useaksi tunniksi. Ja tosiaan sitä omaa maalaisjärkeä saa käyttää ettei myöskään ruuhkauta puhelinlinjoja turhaan! ;) - kandipaatti
Eivät ne päivystyksen hoitajat ja lääkärit ole yhtään sen taitavampia punkkipihtien käyttäjiä kuin kukaan mallikkokaan! On päivystyspalveluiden väärinkäyttöä olla niin avuton ettei yhtä punkkia pois nahastaan saa. Eikä sekään haittaa jos päästä jää pieni pala kiinni, kyllä se irtoaa parissa päivässä. Ei kyllä toisaalta tämä idiotismi yllätä, kun päivystyksissä rampataan jokaisen ohittuvan ruumiillisen tuntemuksen kanssa ja varsinkin silloin, jos on tullut jokin pieni naarmu mihin kuuluu laastari päälle. Jos särkee ei osata ottaa kipulääkettä kotona tai jos on pikkuinen haava ei osata sitä puhdistaa ja pistää sidettä päälle. Ja sitten vielä vingutaan kun päivystyksissä on jonoja! Jos niihin oikeasti menisivätkin ne, jotka tarvitsevat välitöntä hoitoa niin jonoja ei juuri olisi.
- äimänkäki
Muistellaanpa taas kerran vanhaa aikaa, siitäkin huolimatta, että sanonnan mukaan, joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmää.
Ennen terveyskeskuksia, paikkakunnalla oli tavallisimmin vain yksi ja ainoa kunnanlääkäri ja silloin, kansalaisista oli vain ani harva koulua käynyt, että tuota yhtä ja ainoaa kunnanlääkäriä varmasti häirittiin monilla pienillä ja mitättömilläkin vaivoilla, koska avuntarvitsijoilla tietämystä oli paljon vähemmän, mitä nykyään. Ja tuolla kunnanlääkärillä, hänellä oli aina aikaa antaa apuaan.
Punkin pois otto se on tosiaan pieni asia ja hyvin pieni vaiva, että vaikka tuon pikkuotuksen otto luulisi olevan jokaiselle ihmiselle helppo juttu niin, helppoa tuo otus olisi ollut pois ottaa myöskin terveyskeskuksessa, että jos olisi ollut hyvää tahtoa, pieni punkki ei olisi niin isoa huomiota saanut, kun mitä se sai. Muistakaamme, että vielä nykyäänkin on olemassa ihmisiä, joille pienetkin omat toimet tuottavat vaikeuksia, kaikki me kun emme ole yhtä omatoimisia.
Että on aivan turhaa purkaa vihaa siihen, jos päivystyksessä käy joku apua hakemassa sellaseen vammaan minkä luulisi jokaisen osaavan itse hoitaa. Eikö tärkeintä kuintenkin hoitohenkilöidenkin kannalta ole se, että hoitoon hakeudutaan ajoissa, kun liian myöhään. Olen elänyt tuon ajan, kun kunnanlääkärit tekivät työtä vuorotta, enkä haluaisi kenenkään ihmisiä hoitavan saavan kokea tuollaista työtaakkaa. Mutta se, kun aikaa ei ihmisenhoitoon ole sen vertaa, että voitaisi uhrata pari minuuttia punkin poistoon, se ei ole niiden ihmisten vika, jotka apua hakevat, se on pikemminkin niiden ihmisten vika, jotka suostuvat työskentelemään ihmistenhoidossa sellaisessa kiireessä, missä inhimillisyys ja hyvä tahto on pakko unohtaa.
- kallista yhteiskunna
Jos potilas sairastuu myöhemmin borrelioosiin ja esim. halvaantuu, kustannukset yhteiskunnalle ovat huomattavat. Tällaisia borrelioosin sairastuttamia yhteiskunnassamme valitettavasti on!
Jos potilas ei osaa poistaa punkkia, terveydenhuoltohenkilökunnan tehtävänä on poistaa punkki! Sen olisi voinut poistaa sairaanhoitaja yhtä hyvin.- Maallikko-Maija
Jokainen aikuinen ihminen osaa poistaa punkin näillä apteekista saatavilla pihdeillä ja käyttöohjeetkin varmaan löytyy.
- 113-2
Kun punkki poistetaan siellä terveyskeskuksessa, avataan potilaalle hoitojakso, arvioidaan potilaan hoidontarve, odotetaan huoneen vapautumista, huoneessa punkki poistetaan, hoitovälineet ja hoitopaikka puhdistetaan ennen seuraavaa potilasta, kirjataan tehdyt toimenpiteet potilastietojärjestelmään, laskutetaan jnejne..
Miksi tää täytyy tehdä? Miksi sitten se hoitaja ei oo vaan voinut napsasta sitä punkkia pois siinä, ilman mitään kirjauksia jne, koska siihen ei mene aikaa eikä se vaadi terveydenhuoltoalan ammattilaista? Koska hoitaja on töissä ja näillä toimilla turvataan potilaan ja henkilökunnan oikeudet.. Aikaa siihen menee tuhottomasti, mutta tässä järjestelmässä näin täytyy toimia, jotta kaikki saavat tasapuolista hoitoa. Laskutetaan oikeaa kuntaa jne..
Että jos ei itse osaa, niin osaisko vaikka naapuri poistaa sen punkin? - e8yubhköp
ed kirjoitus 113-2 oli todella tätä päivää . jokainen hyvänpäivän toivotuskin pitää arvioida, aloittaa kirjata, suunnitella, toteuttaa ja edelleen kirjata, laskuttaa....
ei siinä ehdi potilasta tai asiakasta tavata. hoitakoo itse vaivansa. paperilla näyttää paremmalle kun ei tarvi itse ihmistä nähdä.
tai, että siitä joutuu vastuuseen, kun olet väärinpäin huomenet toivottanut.
ja kysy siten miksei hoitajia ole tarpeeksi ! - Miettikääs nyt
Juu ei se punkin poisto päivystyksessä todellakaan ole sitä, että hyvätahtoinen hoitaja vaan napsaisee sen pihdeillä pois ja toivottaa hyvät illanjatkot... Pahimmassa tapauksessa itse potilaskin joutuu odottamaan sitä pikkuista toimenpidettä 5 tuntia. Ei se ole reilua eikä mahdollistakaan, että otetaan joku punkin poistoon siinä kaikkien muiden edestä ja vielä sellaisten, joilla on paljon suurempi hätä saada hoitoa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Paskakaivo Kuhmo
Moniko teki uuden saostuskaivon, joka erittelee paskan ja nesteet imeytyskenttineen maassa taloissa. Kaikkien talojen pi684461Uskotko yliluonnolliseen?
Mitä jos tämä ns. kaivattusi on loitsunut sinut? Olettekos sitä ajatelleet, niinpä. Ette todellakaan. :D993981- 523512
Mitä kuuluu?
Toivottavasti sulla oli hyvä päivä tänään. Täällä on taas ollut niin negatiivista juttua. Oli pakko tulla sanomaan sinul272756Keilahalli
Onneksi rakennettiin aikoinaan se keilahalli, se pelastaa eläinpuistoyhtiöiden sekä koko Ähtärin kaupungin talouden!252562Uskallatko katsoa pitkään silmiin
kaivattuasi, jos olette samassa tilassa? Alkaako sydän jyskyttää, jos katseet jumittuvat? Pelkäätkö ulkopuolisten huomaa562433- 462324
- 391907
- 471898
- 301646