19-vuotias ja velkahelvetissä

pahasti mokannut

Nyt todellakin tuntuu, että maailma kaatuu päälle ja en tiedä mitä tehdä. Alla aikamoinen romaani nyt tilanteestani.

Muutin huhtikuussa kaverini kanssa asuntoon. Tyhmiä kun oltiin, mentiin kirjottamaan omasta puolestamme jonkinlainen alustava vuokrasopimus välittäjän kanssa, ennenkuin edes oltiin nähty koko taloa ja talon omistaja oli siihen suostunut. Ei tutustuttu mihinkään lakiehtoihin tai tiedetty asioista oikein mitään, kunhan vaan kirjotettiin sopimus. Kaverin iskä oli muuttamassa pois (ulkomaille) ja kiire saada asunto, ettei kodittomaksi jäisi. Saatiin sitten se asunto ja vuokrasoppari tehtyä, kunnes iski että "WTF, mistä me revitään takuuvuokrarahat viikossa?"

No takuuvuokra oli sen melkein 3000e. Sain pankista joustoluottoa 1500e, mutta kaverini alaikäisenä ei saanutkaan omaa osuuttansa. No silloin jo viimestään olisi pitänyt kokeilla sovitellen purkaa sopimusta mutta ei - pyysin isovanhemmiltani ja vanhemmiltani viimeisetkin sataset lainaan, mitään rikkaita hekään eivät ole. Tuli paniikki että mistä hankitaan rahat, menin ja otin pikavippejä. Tämän ikäisille ei mitään suuria summia kerralla myönnetä, joten tosiaan niitä vippejä joutui ottamaan kymmeniä.

Ei sitä silloin ajatellut mitään, kunhan vain sai sen takuuvuokran maksettua pois. Tottakai korot kertyvät ja tämän jälkeen jouduin vain ottamaan lisää ja lisää vippejä. Työpaikka meni kesäkuussa remonttiin = kaikille ns. potkut 4kk ja uutta työpaikkaa en löytänyt, vaikka kuinka hain ihan mihin vain hanttihommiin. Vuokraa oli pakko maksaa kuitenkin, jonne kaikki rahat menivätkin. Viime kuussa jouduin taas ottamaan vippiä vuokraan, koska palkkatuloja ei enää ollut. Ruokaan 2kk mennyt ehkä yhteensä 50e - ei vaan ole varaa. Toimeentulotukea hain, mutta sain kieltävän päätöksen. (Katsoivat tietenkin vipit tuloiksi, niinkuin ne periaatteessa ovatkin)

Laskuja virtaa viikossa kymmenittäin kotiin. En ole uskaltanut edes avata niitä, typerä kun olen ollut. Tänään ENSIMMÄISEN kerran aloin katsomaan niitä ja olen ihan järkyttynyt. Perintäkulut on ihan mielettömiä, yli 150% alkuperäisestä velasta. Yksi 200e laina taas oli siirretty paikkakuntani käräjäoikeudelle - kuluja on nyt vain siitä yhdestä 600e ja eräpäivä mennyt pari päivää sitten. Kaikkia kirjekuoria en ole edes pystynyt vielä avaamaan. Muutamaan paikkaan sain lähetettyä sähköpostia ja sovittua maksusuunnitelmasta, mutta ei se mitään loppujen lopuksi auta.

Velkaa olen siis varmaan kaikille pikavippipaikoille, joista tämänikäinen saa lainaa. Kaikkein pahin on nyt kuitenkin se, että tämä huhtikuussa saamani joustoluotto on siirtynyt perintään. (En ole nyt 2kk pystynyt maksamaan edes sitä 50e kuukausimaksua) Minun pitäisi siis maksaa yli 1700e viikon päästä, tai tämäkin juttu menee oikeuteen. KAIKEN tämän muun siis lisäksi. Rahaa on tilillä tällähetkellä 2e. Vanhemmat eivät pysty auttamaan, enkä pysty kertomaan heille jutun todellista mittakaavaa (joistain veloista kyllä tietävät) koska heillä on muutenkin huolia ja olen pelkästään heille jo 1000e velkaa.

Ainut hyvä asia on se, että kuun lopussa vuokrasopimus loppuu ja tästä 2vkon (lain mukaan ainakin) pitäisi saada nämä takuuvuokrarahat takaisin. Asunnossa ei ole mitään vikaa/sotkua, mutta 500e tästä menee kyllä vuokrarästiinkin... Jotain pystyn siis maksamaan takaisin, tosin varmasti liian myöhään.

Velkaa on siis tällä hetkellä korkojen kanssa jo reilusti yli 3000e ja kaikki loputkin menossa kohta ulosottoon. Olen näin nuori ja nyt jo elämä pilalla. En tule saamaan enää ikinä asuntoa, lainaa, varmaan kunnon työpaikkaakaan. Olen toiminut erittäin typerästi vastuuttomasti ja ajattelemattomasti - tiedän sen. En vain enää tiedä että mitä tehdä. Kaikki tuntuu vaan kaatuvan päälle, ei tee mieli enää vaan olla. Mitä ihmettä voin enää tehdä? Voinko mitenkään selvitä? Pyytäisin, että ette mollaisi asiasta enempää, sillä ymmärrän kyllä miten pahasti olen mokannut ja pyytäisin vain ystävällisesti apua.

10

673

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pahasti mokannut

      Ainiin ja ensi kuussa onneksi alkavat vakituiset työt, joten tuloja alkaa taas edes hieman tulla. Muutan myös takaisin vanhemmilleni, joten en joudu maksamaan enää vuokraa vaan omat ruokani.

    • Velkavelho

      Avaa nyt hyvä ihminen postisi! Tuo 400 euroa perintäkuluja 200 euron laskusta kuulostaa jo kiskonnalta. Olet ehkä selannut näitä keskusteluja ja huomannut, että kaikki perintäfirmat eivät noudata lakia saati hyvää perintätapaa. Jollet vastusta asiaa käräjäoikeudessa, menevät ylisuuret kulut riidattomana saatavana läpi ja joudut ne myös maksamaan.

      Vuokranantajallasi on lakisääteinen velvollisuus palauttaa vuokravakuussumma viivytyksettä, viimeistään 14 vrk sopimuksenne loppumisesta. Älä hätäile rahasumman kanssa, se ei kuitenkaan riitä enää kaikkiin velkoihisi. Maksa ensin pankkilainasi pois - pankki on velkojistasi ainoa, jonka kanssa haluat jatkossa olla tekemisissä. Yleensä neuvo ulosoton uhkaamille on, että pieniä velkoja pois, jotta kulut jäävät vähäisemmiksi, mutta kohdallasi tämä alkaa olla myöhäistä. Lisäksi kaikki vippisi ovat pieniä. Luottotiedot sinulta ovat jo menneet, mutta ne palautuvat parin vuoden päästä, jollet mokaile maksujen kanssa enempää.

      Ulosotto perii sinulta noin kolmanneksen tuloistasi, kunnes vipit perintäkuluineen on maksettu. Jos saat yhdenkin velan pysymään poissa uo:sta, säästät kuluissa. Vakityössä käyvältä maksaminen ei vie montaakaan kuukautta. Ensi keväänä olet jo velaton? Silloin voisit miettiä maksavasi vanhemmillesi pientä korvausta asumisestasi?

      Vaikka asiat näyttävät juuri nyt hankalilta, selviät tästä kyllä. Velkasi on vain joitakin tuhatlappusia, eli ei ylivoimaisen iso. Kuntasi velkaneuvoja voisi myös auttaa sinua.

      • pahasti mokannut

        Kiitos viestistäsi, piristi heti kuulla että asioita voi yrittää järjestää. Otin yhteyttä tuohon tahoon joka oli siirtänyt asian käräjäoikeudelle, en ole vielä saanut haasteesta tiedoksiantoa, josta siis on vielä 10vrk aikaa hoitaa maksu ennenkuin maksuhäiriömerkintä tulisi. En kuitenkaan luultavasti ehdi asiaa ajoissa silti hoitamaan.

        En tosiaan tullut aikaisemmin ajateltua, että pankkilaina pitäisi hoitaa ensin. Ajattelin juuri ensiksi hoitaa vipit pois, ettei lisää näitä suuria korkoja tulisi. Mutta hyvä, että sanoit asiasta. Tulenkohan enää koskaan saamaan kyseiseltä pankilta lainaa edes maksuhäiriömerkinnän poistumisen jälkeen, kun olen laiminlyönyt tehtäväni nyt?

        Kiitos viestistäsi, selvensi heti paljon asioita!


      • painoaon

        Eihän tuossa suurta huolta ole. Nuorena tulee sähellettyä. Luottotiedot menevät vähäksi aikaa ja korot ja kulut ovat sitten niitä oppirahoja.

        Maksat työllä kaikki velat pois ja korvaat vanhemmillesi asumisesi heidän nurkissaan. Kunnolla ja vastuullisesti toimimalla nostat myös statustasi vanhempiesi silmissä ja itsetuntosi kohenee.

        Kun velat hoidettu, aloitat puhtaalta pöydältä pohjakassan keräämisen. Luottotietojen palatessa voit sitten maksaa vuokravakuudet taas uudesta asunnosta ja pidät huolta, että tililläsi/sijoitettuna on aina vähintään noin puolen vuoden nettotuloja vastaava summa loppuelämäsi ajan. Näin yksinkertaisella neuvolla noin 95% ihmisten velkaongelmista jäisi toteutumatta.


      • Velkavelho
        pahasti mokannut kirjoitti:

        Kiitos viestistäsi, piristi heti kuulla että asioita voi yrittää järjestää. Otin yhteyttä tuohon tahoon joka oli siirtänyt asian käräjäoikeudelle, en ole vielä saanut haasteesta tiedoksiantoa, josta siis on vielä 10vrk aikaa hoitaa maksu ennenkuin maksuhäiriömerkintä tulisi. En kuitenkaan luultavasti ehdi asiaa ajoissa silti hoitamaan.

        En tosiaan tullut aikaisemmin ajateltua, että pankkilaina pitäisi hoitaa ensin. Ajattelin juuri ensiksi hoitaa vipit pois, ettei lisää näitä suuria korkoja tulisi. Mutta hyvä, että sanoit asiasta. Tulenkohan enää koskaan saamaan kyseiseltä pankilta lainaa edes maksuhäiriömerkinnän poistumisen jälkeen, kun olen laiminlyönyt tehtäväni nyt?

        Kiitos viestistäsi, selvensi heti paljon asioita!

        Pankilla on liikeyrityksenä oikeus valita asiakkaansa. Muutaman kuukauden kupru, jonka sovit ja keskustelet hyvissä ajoin selväksi, ei estä sinulta esim. asuntolainan saamista jossain elämäsi vaiheessa. Jos päästät lainasi ulosottoon, onkin asia jo toinen. Pankkeja on Suomessa kyllä muitakin, jos yhden kanssa on sukset ristissä, saat lainasi toisesta.

        Olet ihan oikeassa siinä, että vippikorot ovat suuret ja niitä tulee sinulle koko ajan lisää. Siksi kehoitankin sinua avaamaan kirjeesi, soittamaan ja sopimaan asioista velkojiesi kanssa. Montako vippiä sinulla on? Millaiset korot ja kulut, huomautusmaksut? Selvitä tilanteesi itsellesi. Kynä ja ruutupaperi ovat loistavia talouskonsultteja. Kun luottotietosi menevät, saat siitä Asiakastiedolta kirjeen - onko sellaista näkynyt? Tämä estää sinulta uusien vippien ottamisen, mutta samalla myös mahdollisuuden isompaan järjestelylainaan, jolla voisit kuitata koko vippipumaskan yhdeksi, edullisemmaksi luotoksi. Luottoon tarvitset takaajat, enkä usko, että pankkisi on maksuhistoriasi takia erityisen innokas lainoittamaan sinua lisää.

        Jäi vielä kirjoituksestasi kaivelemaan - mikä tämä sinun kaverisi oikein on ja miksi hän ei osallistu maksuihin, kun hänen asumistaan varten koko lainanippu on alun perin otettu??


    • Tuntuu, että

      olet ottanut opiksesi. Hyvä niin!
      Summa ei kuitenkaan ole 4-kymppisen mielestä kovinkaan iso, joten otappa asia puheeksi vanhempiesi kanssa. Voisit mahdollisesti saada heiltä lainaa ja TIETYSTI maksaa heille takaisin.
      Oma tyttäremme on meille velkaa 5000€, mutta parempi sekin kuin vippifirmoille tai pankillekaan, koska omalle lapselle saa antaa korotonta lainaa.
      Kynnys on varmasti korkea, että myöntää vanhemmilleen ryssineensä rahojen käytön kanssa. Toisaalta taas oppia ikä kaikki ja voisit saada hyviä vinkkejä.
      Ei auta kuin nöyrtyä.

    • ilmanrahaakinvoielää

      Olet 19-vuotias ja tosi nuori. Varmasti nyt asiat tuntuvat kaatuvan niskaan, mutta ota opiksesi. Tee töitä ja anna palkasta mennä ulosottoon. Joudut elämään pienellä, mutta niinhän esim. opiskelijatkin joutuvat. Ehkä vuosi pari elämästäsi menee velkojen maksuun, mutta sitten olet 'vapaa' veloista. Kokemusta ja opetusta rikkaampi ja osaat nauttia elämästä ilman ylivelkaantumista tulevat vuodet!
      Ei maailma tuohon kaadu, etkä todella ole ainut nuori jolla raha-asiat ovat menneet kuralle!! Ihmisenä et ole sen arvottomampi kuin ennenkään. Raha on vain maallista, eikä sitä täältä mukaansa saa kun joskus kuolee. Tosin raha on yksi elämisen edelletys, mutta ei se tärkein! Ilman rahaakin voi nauttia elämästä!! Tsemppiä ja ota tämä nyt vaikealta tuntuva tie vain opetuksena elämän varrelle!

    • Wankel+-0,006

      sorvarina tienaan 41k vuodessa. kokeile työntekoa???

    • James007323

      Moro!
      EI tuo tosiaan kuulosta pahalta etka varmasti ole ainut kuka on hieman aihetta opiskellut kantapaan kautta. Vaikutat fiksulta tyypilta kun otaat kuitenkin asiasta vastuuta ja painvastoint uskon etta tama on hyodyllinen kokemus tassa vaiheessa. Summat ovat kuitenkin viela pienia. Suomessa on naita lainoja tuputettu vuositolkulla ja sita kautta moni ottaa niita aivan huomaamattaan mukamas tasapainottamaan taloutta jne. mika ei tietenkaan pida paikkaansa.

      Neuvoisin sinua myos juttelemaan vanhempiesi kanssa ja ei siina mitaan pahaa ole etta myontaa etta on mokannut, kaikki mokaa ja fiksut oppii niista. Uskon etta vanhempasi ovat loppupelissa ihan tyytyvaisia siihen jos olet ottanut tasta opiksesi.
      Kuin paaset duuniin pystyt tuollaiset velat kylla kuittaamaan tosi helposti.
      Sinulla on viela elama edessa ja tama on pieni oppiraha jos opit siita suunnittelemaan talouttasi. Eli ei velkaa kuin pakkopaikassa. Itsekkin olen tehnyt ihan samoja munauiksia mutta silla erolla etta oppi meni paahan vasta vahan myohemmin ja summat olivat aivan toisenlaisia :)

      • Pikavippiparoni

        Aina voit mennä turkuun ja katsoa tarttisiko Porsche Paavo uutta WC:tä. Polvethan siinä hommassa on ruvella ja leuka väsyy, mutta onpa ainakin ruokaa ja rahaa laskuihin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe