KUINKA USEIN???

Heppa RAKAS!

Hei (anteeksi otsikkoni)
Kuinka usein poni tarvitsee ruokaa,esim 130cm ruuna tai tamma.
Noin 4 kertaa päivässä?Vai ...kuinka usein!?
Ja eikö niin että hepalla pitäis tallissa olla kokoajan heinää'(paali)?
ja jos heppa ois vaikka kesällä kokoajan laitumella paitsi silloin kun ratsastettas ja yhtenä vapaa päivänä niin annattaisiinko sille mitää ruokaa?(myslii,pellettei melassii) Tai kauraa.?!Ja entä syksyllä jos poni ois joko isolla laitumella täys hoidos (silloin ei mun tarvis hoitsaa ruokinnasta) mutta kotona.Sillä ois 2 vapaa päivää ma ja to sit ke se ois 15 min jouksutuksessa ja iltapäivällä 1 tunnin ratsai ? Pitääkö vapaa päivinä vähentää (kaura melassi rehua ja lisätä korsi rehua?
Entä talvella? Ainakin antaisin kalammaksa öljyä inan ja korsi rehua, ja kuinka paljon väkirehua tai mysliä?
Entä kevät sama rytmi Sillä ois 2 vapaa päivää ma ja to sit ke se ois 15 min jouksutuksessa ja iltapäivällä 1 tunnin ratsai.
Poni ois joka päivä ainakin 10 tuntia tarhassa! Mutta tarha siivottais (lannasta juomakuppi) kerran viikossa. Ja talli kerran päivässä pikaan ja kahden viikon välein super hyvin jolloin lattia desinfiopitas.
Voi voisko joku vastata näihin ees johonkin koska tarvin kiireesti apua! En halua että vuokra ponini saa kaviokuumeen sen takia etten osaa ruokkia sitä!

10

281

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • agrologi AMK

      Hevoselle (koosta, rodusta yms. riippumatta) on annettava ruokaa vähintään 3 kertaa päivässä tai heinää on oltava jatkuvasti tarjolla. Monille kevyehkössä käytössä olevalle hevoselle ei voi antaa heinää jatkuvasti tarjolle, koska ne syövät liikaa (ja lihovat).

      Väkirehu suositellaan antamaan myös useammassa erässä, mutta harrastehevosella annos on usein niin pieni, että se on järkevää antaa 1-2 erässä päivän aikana. Monet ponit pärjäävät kevyessä käytössä kokonaan ilman väkirehua eli heinän lisäksi tarvitaan vain kivennäinen ja ehkä herkutteluksi hiukan omppuja/porkkanoita/kuivia leipiä.

      Karsina on siivottav kunnolla kerran päivässä (tai sitten näitä kestokuivikepohja ratkaisuja) ja tallin käytäväkin on suositeltavaa lakaista päivittäin. Mitään desinfiointiaineita ei tallissa tarvita kuin erityisissä infektiotilanteissa. Ihmisille/koteihin tarkoitetut desinfiointiaineet voi olla hevoselle jopa vaaraksi.

      Tarhaan siivoustarve riippuu tarhan koosta ja pohjasta, mutta kerran viikossa kuulostaa hyvältä,

    • mijopu

      ^^ viittaan ylempään mutta suosittelisin sulle että perehtyisit ensin ruokintaan paremmin ennen kun alat hevosta ottamaan ees vuokralle, ja kyseleppäs omistajalta onkos hän tyytyväinen liikunta suunnitelmaan. ja miten hän onn ruokkinur

    • Kuule, heppa rakas... En halua olla ilkeä, mutta-

      Kyselit jo aiemmin vastaavia perusasioita tuolla hevosen hoito-osiossa ja sinulle sanottiin jo siellä monelta taholta, ettei sinun kannata ottaa hevosta ollenkaan ennen kuin saat enemmän tietoa ja kokemusta. Se, että karsina on siivottava HYVIN päivittäin eikä kahden viikon välein, on hevosen hoitajan ja omistajan ensimmäisiä perusasioita, samoin se, mitä kuuluu hevosen perusruokintaan. On saman tekevää onko kyseessä iso hevonen vai pieni poni, niitä hoidetaan kuitenkin täsmällleen samalla tavalla.

      Myös tuossa liikunnassa sinulla on puutteita joko tiedoissa tai viitseliäisyydessä. Hevonen tarvitsee liikuntaa tasaisesti suunnilleen päivittäin, tosin yksi lepopäivä viikossa on hyvä, kaksi korkeintaan. Eikä niin että sillä mennään vartin verran käyntiä päivässä viitenä päivänä viikossa ja sitten kolme tuntia laukataan maastossa, minkä jälkeen lepopäivä. Ei, ei, ei! Säännöllinen ja monipuolinen liikunta pitää hevosen tyytyväisenä, ja sanottakoon tuosta juoksutuksesta, että on naurettavaa edes puhua 15min juoksutuksesta. Se ei riitä mihinkään muuhun kuin siihen, että heppa voi siinä purkaa pahimmat paineensa pois, mutta varsinaista liikuntaa se ei tarjoa. Et voi juoksuttaa poniasi viittätoista minuuttia yhteen menoon, vaan sen täytyy antaa välillä kävelläkin että se voi tasata hengityksensä. Eikä sitä myöskään saa pyörittää koko ajan samaan suuntaan. Aivan samoin kuin ratsastettaessakin.

      Kaiken kaikkiaan noin vähällä liikunnalla mitä olet kuvaillut, ponisi hyppii seinille jos on vähänkään menevämpi luonteeltaan. Siinä tapauksessa tulet olemaan pulassa, koska turhautunut hevonen alkaa helposti mm näykkiä hoidettaessa ja temppuilla ratsastettaessa. Et pystyisi käsittelemään sitä, etkä pärjäisi sen kanssa ratsaillakaan. Edelleen noin vähällä liikunnalla sille ei pitäisi antaa kauraa ollenkaan, myöskään niinä harvoina päivinä kun se saisi liikuntaa.

      Nämä kaikki ovat pelkkiä perusasioita, etkä ole selvillä niistäkään. Kuulemani perusteella olet myös niin laiska, ettet viitsisi tehdä ponisi eteen yhtään enempää kuin on välttämätön pakko. Alkaa tässä epäilyttää, että haluat itsellesi ponin vain voidaksesi sanoa kavereille, että sinulla on sellainen. Muista kuitenkin, että mikään eläin ei ole lelu! SINUN kuuluu hoitaa se päivittäin ja huolehtia sen hyvinvoinnista oli keli mikä hyvänsä tai olitpa kuinka väsynyt tahansa. Varsinkin jos poni tulisi kotiisi.

      Jos todella rakastat hevosia, unohda nuo ostoaikeet toistaiseksi ja opettele hoitamaan ja käsittelemään niitä asiallisesti ennen kuin aiheutat vakavia vaikeuksia jollekin poniparalle.

      Toivon totisesti, että vanhemmillasi on tarpeeksi järkeä kieltäytyä ostamasta sinulle ponia. Tai sen puoleen muutakaan lemmikkiä jos olet niidenkin kanssa yhtä välinpitämätön.

    • Heppa RAKAS!

      laiska!
      Jo tota en ole ja poni tuli jo meille ;))))))!
      Ja ponilla on olkia joten jätän sille sellasen alustan että joka päivä kakat pois mutta sitten lisään vain hieman heinää nin voi olla melkein puoli vuotta! (jos tiedät jotain poneista!) Ja nyt olen jo vanhan omistajan kanssa tehnyt ponille ruokinta ohjelman.
      Jota suositteli myös mun eläinlääkäri! Hevosta juoksutettaisiin tiistaina ja keskiviikkona naapurin tyttö ratsastaa sillä 1h! Ok ratsastaja oon ollut mun opetuksessa jo jonkin aikaa eli pärjää vaarini opetuksella.

    • wut

      ei j'malavita ihan oikeesti kyllä hävettää Heppa rakkaan puolesta........voi sitä ammoniakin ja hengitystulehdusriskin määrää tallissa jos puolen vuoden välein siivotaan -.-
      Kuka ottaa hevosen vuokralle jos ei ihan tosissaan selviä edes PERUSRUOKINNASTA?? -2- viikon välein desinfionti o.o Good luck with that. älä oikeesti ota hevosta vuokralle ennen kun selviät itsenäisesti näistä perusasioista, suosittelen vahvasti.....

    • Olen unohtanutkin enemmän kuin sinä olet vielä oppinutkaan. Minulla on kaksi ponia, toinen ollut jo pian 25 vuotta, toinen 15, plus että olen harrastanut hevosia yleisesti nelivuotiaasta lähtien. Ja täytän helmikuussa 30. Joten tiedän takuulla enemmän kuin sinä.

      No, oli sinulla sentään järkeä tehdä ruokintasuunnitelma sellaisten kanssa jotka oikeasti tietävät miten se tehdään kunnolla. Poni ei ainakaan kuole nälkään. Kun vielä löydät jonkun joka opettaa sinulle muita perusasioita...

      Toivotan onnea ponillesi, sitä se kyllä tarvitsee!

      Edelliseen viitaten: ihmettelen enemmän sitä, miten joku ANTAA poninsa noin osaamattomiin käsiin.

    • Heppa RAKAS!

      No siis joka päivä siivoisin karsinan mutta talvella jättäisin pissa patjan eli jos te aloittelijat eivät osaa ja tiedä mikä se on niin se on sellainen josta otetaan kakkat aina pois

    • Hyvä juttu, jos siivoat karsinan päivittäin, mutta on tärkeämpää siivota pissat pois kuin lannat. Jälleen perusasioita. Ellet usko, voit tarkistaa asian siltä eläinlääkäriltäsi jonka aiemmin mainitsit.

      Aikoinaan tuli juteltua parinkin eläinlääkärin kanssa kun kävivät tallilla rokottamassa hevosia ja joskus muistakin syistä, ja myös tuosta asiasta joskus oli puhetta. Molemmat sanoivat samaa. Jos lämmön takia haluaa jättää karsinan siivoamatta, niin se on okei, mutta pitää muistaa, että nimenomaan lanta lämmittää palaessaan eli maatuessaan, eikä se sisällä myrkyllisiä höyryjä kuten pissa.
      Pissassa on ammoniakkia, ja se höyrystyy ja voi aiheuttaa vakaviakin hengitystietulehduksia hevosen hengittäessä sitä.

      Se myös haurastuttaa kavioita, plus että jos jätät pissat karsinaan, ponisi joutuu nukkumaan märällä alustalla. Eli se kastuu. Toisin sanoen sinulla olisi märkä hevonen talvipakkasessa (muistaakseni puhuit pihatosta), ja vähän ajan päästä olisit sairaan ponin hoitaja. No, ehkä olki päästää tarpeeksi läpi, että pissa valuu maahan ja imeytyy sinne, mutta ammoniakki höyrystyy siitä silti ja ponisi joutuisi hengittämään sitä kuitenkin.

      Saanko asiasta kuudenteen udella, miksi ponisi saa niin vähän liikuntaa? Parina päivänä viikossa vähän juoksutusta ja tunti ratsastusta?

    • Heppa RAKAS!

      Ok mutta talvella jättäisin pissat muttajos niin sanoit (vaarini on sun kanssa samaa mieltä!) niin siitten lannat. Ja poni saa viikossa 5½-6½ liikuntaa! (ratsastusta juoksutusta!

    • Ahaa, no sitten. Ihmettelin vain, kun jossain vaiheessa mainitsit vain siitä juoksutuksesta ja tunnin ratsastuksesta. Mutta tuo tunnin verran päivässä on aika lailla tavallinen määrä, joskin toiset tarvitsevat enemmänkin. Riippuu hevosesta.

      On todellakin parempi ottaa pissat pois ja jättää lannat jos lämmikkeeksi halutaan patjaa tehdä. Silloin puhutaan lantapatjasta, ei pissapatjasta, ja on kieltämättä totta, että monessa ympärivuotisessa pihatossa tehdäänkin juuri niin. Mutta niissäkin otetaan pissat pois joka päivä. Muista myös putsata kaviot päivittäin, niin huomaat ajoissa jos kavioihin alkaa tulla jotakin outoa. Alkaa näyttää omituiselta tai haista epätavallisen pahalta, sillä se voi olla merkki sädemädästä jota ei välttämättä saa parantumaan ilman eläinlääkärin apua.

      Onko vaarillasi kokemusta hevosista? Hyvä juttu jos on, niin sinulla on lähelläsi joku jolta voit tarvittaessa kysyä neuvoa. Kannattaa todellakin kysyä jos vähänkään epäröi jossakin asiassa. Kokeneillekin menee joskus sormi suuhun, mutta aina löytyy niitä joilla on kokemusta vielä vähän enemmän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 148
      4183
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      113
      3784
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      21
      2618
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1871
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1747
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1629
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1605
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1533
    9. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1511
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1501
    Aihe