syökää e-koodeja, syökää!

bncbhggblm

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53946-suomalaisten-uudella-pelolla-ikava-seuraus-hengenvaara

Muuten hyvä, mutta haluaisin perusteluja esim suikalelihan osalta.

Tuote 1)
Vähän teurasjätettä, pyykinpesuaineella sidottua vettä, e-koodeja pitkä lista. Suolaa 0%. Merkki rainbow

Tuote 2)
Sianlihaa suikaloituna. E-koodeja 0. Suolaa 0%
Valmistaja paikallinen maatila-palvaamo

Millä ihmeen kaavalla saadaan aikaiseksi, että jälkimmäisessä olisi enemmän suolaa? Kataisen matematiikalla?

115

6008

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ggdfgdg

      Eiköhän tuossa ole kyse enemmän prosessoiduista tuotteista

    • Vara vaaraa parempi

      Kaikkien mömmöjen yhteis- ja pitkäaikaisvaikutuksista ei tiedä kukaan mitään! Parempi välttää!

      • bbgvvvghklm

        Onhan se totta, että ei noista lisäaineista vielä ole pitkäaikaisesta käytöstä kokemuksia. Itse vältän noita pelkästään maun vuoksi. Ei ne koskaan oikealle ruualle maistu nuo keinotekoiset mössöt.


      • ..
        bbgvvvghklm kirjoitti:

        Onhan se totta, että ei noista lisäaineista vielä ole pitkäaikaisesta käytöstä kokemuksia. Itse vältän noita pelkästään maun vuoksi. Ei ne koskaan oikealle ruualle maistu nuo keinotekoiset mössöt.

        E-koodeissa on myös ihan luontoperäisiä aineita. Eli on sekä hyviä että pahoja e-koodeja.


      • Tietoa ei aksioomaa
        .. kirjoitti:

        E-koodeissa on myös ihan luontoperäisiä aineita. Eli on sekä hyviä että pahoja e-koodeja.

        E-koodeissa tuskin koskaan on luontoperäisiä aineita ellei nyt suolaa ja jotain muuta oteta huomioon. Puheet siitä, että on ihan sama, onko joku aine peräisin luonnosta vaiko tehtaasta perustuvat lähinnä tietämättömyyteen.


      • ..
        Tietoa ei aksioomaa kirjoitti:

        E-koodeissa tuskin koskaan on luontoperäisiä aineita ellei nyt suolaa ja jotain muuta oteta huomioon. Puheet siitä, että on ihan sama, onko joku aine peräisin luonnosta vaiko tehtaasta perustuvat lähinnä tietämättömyyteen.

        Mitä muuta? Esim. puolukasta on eristetty aineita joita käytetään lisäaineina ja jotka merkitään e-koodeina. Eli niitä samoja e-koodeja syödään puolukan mukana. Suolaa ei merkitä e-koodeina vaan suolana.


      • Perkunas
        .. kirjoitti:

        Mitä muuta? Esim. puolukasta on eristetty aineita joita käytetään lisäaineina ja jotka merkitään e-koodeina. Eli niitä samoja e-koodeja syödään puolukan mukana. Suolaa ei merkitä e-koodeina vaan suolana.

        Karmiini (E120) on myös luonnosta, mutta aiheuttaa monille allergisia oireita ja on tehty kirvojen eritteestä.

        Ei kaikki luonnollinenkaan ole suositeltavaa syötäväksi. Ei näiden E-koodien kohdalla muu auta kuin tehdä itselleen lista niistä mitä kannattaa välttää.

        Omalla kohdallani ne on E120, E220-228, E621 ja E951.


      • Anonyymi
        .. kirjoitti:

        E-koodeissa on myös ihan luontoperäisiä aineita. Eli on sekä hyviä että pahoja e-koodeja.

        Ei pidä ihan paikkaansa esim. elintarvikkeisiin lisätty C-vitamiini on askorbiinihappoa, joka on tehty laboratoriossa, eikä otettu "luonnontuotteista". Erona on se, että kun syöt purkista C-vitamiinia ja muualta et sitä saa, niin lopulta kuolet C-vitamiinin puutteeseen. Kaloille tehtiin testi, jossa estettiin luontaisen E-vitamiinin saanti ja ne kuolivat muistaakseni 8 kk ajassa E-vitamiinin puutteesen, koska niille annettiin vain synteettistä labra tavaraa E-vitamiininä.

        Kun aspartaami hajoaa elimistössä, niin siitä syntyvä metanoli ei kuulemma ole verrattavissa hedelmien ja kasvisten metanoliin, vaikka pitoisuudet ovat samaa luokkaa. Tällaista väitettä on esitetty. Ilmeisesti aspartaamin loppuhajoamistuotteet ovat monin kertaisesti haitallisempia, kuin vastaavat aineet luonnollisissa lähteissä. Ja puhumattakaan eri aineiden yhteisvaikutuksista. Ne saattavat tuhatkertaistaa, jonkin haittavaikutuksen, jolloin EU-elintarvikeviraston tiedemiesten arpomat (alle 10 ihmisen mielipiteeseenhän nuo perustuvat) ADI arvot eivät enää sisälläkkään riittävää varmuuskerrointa.

        Pitäkäähän se mielessä, että elintarvikeviraston ADI arvoja määrittelevät henkilöt työskentelevät myös Coca Cocan kaltaisten yritysten palkkalistoilla ja arvatkaa kummasta työstä saavat paremman palkan? Tämäkin asia on paljastettu erässä tv-dokumentissä.

        Elintarvikkeissa aina katsotaan haittavaikutuksien rahallista arvoa esim. jos aspartaamin todetaan tappavan vain 1...10 ihmistä miljoonasta ja sairastuttavan vain alle 50000 ihmistä, niin aine voidaan sallia elintarvikkeeksi, koska haittapuolet rahalliseen hyötyyn nähden ovat pieniä, vaikkakin täsmälleen samaa ainetta käytettäisiin myös hyönteismyrkkynä ja tuholaiskarkotteena.


    • .

      Huah. Kunhan käytettäisiin aitoa suolaa, niin ei tulisi näitäkään ongelmia. Ennemmin kuitenkin keinosuolaa syön, kuin muita lisäaineita.

      • pahansuola

        Tarkoitat kai meri- vuori- tai ruususuolaa. Kuulemma eivät janota eivätkä kerää nestettä elimistöön kuten prosessoitu, mineraaliton pöytäsuola.


      • .
        pahansuola kirjoitti:

        Tarkoitat kai meri- vuori- tai ruususuolaa. Kuulemma eivät janota eivätkä kerää nestettä elimistöön kuten prosessoitu, mineraaliton pöytäsuola.

        Näin juuri. Merisuola varsinkaan ei voi käydä kovin kalliiksi, koska sitähän suola aluksikin on, se vain jalostetaan valkoiseksi myrkyksi.


      • jcnbhjkmbhj
        . kirjoitti:

        Näin juuri. Merisuola varsinkaan ei voi käydä kovin kalliiksi, koska sitähän suola aluksikin on, se vain jalostetaan valkoiseksi myrkyksi.

        Merisuolaa saa 25 kg säkin vajaalla 8 eurolla maatalouskaupoista. Riittää jokusen vuoden vaikka sieniä suolaisi.


      • siteraan.Arvo Ylppöä

        tarkoitatko mitä suolaa?? meri-,tie,kristalli- tai natriumkloridia kemiassakin usein ruokasuolaksi nimitettyä?? ja mikä on lisäaine.. se on kaikki joka on lisätty.. eli vaikka sokeri tai karoteeni.. porkkanasta jne. Nykyään on pahempi, kun ei kirjoiteta tuota E:tä vaan se vältellään, kirjoittamalla esim.tartatsiini..atsoväri...aiheuttaa useille yliherkkyyttä. E 102 käytetään jäätelöissä, limuissa ja jälkiruoissa. Syy..ihmiset ovat niin E-koodi vastaisia. Syö mitä vaan.. jos tuntuu hyvältä..vaan ei joka päivä..siis lisukkeita. Kyllä sokeri, suola, porkkana, selleri ja pihvi tappaa..nopeammin, jos sitä yksinomaan syö. Arvo Ylppö...kaikkea kohtuudella. :)


      • Anonyymi
        jcnbhjkmbhj kirjoitti:

        Merisuolaa saa 25 kg säkin vajaalla 8 eurolla maatalouskaupoista. Riittää jokusen vuoden vaikka sieniä suolaisi.

        Tarkista että ei ole lisätty paakautumisestoainetta.


    • wayofdeception

      Ja professorit perheineen syövät tietenkin luomupiiristä ostettua ruokaa, koska eihän "parempi väki" ahda kitusiinsa mitään vanhentuneesta kuonasta prosessoitua sohjoa.

    • kk

      Kuka välttelee E-koodeja? Nehän on hyödyllisiä. Muutenhan söisimme puoliksi pilaantunutta roskaa.

      • nncbvggkm

        Ainakin itse ostan ruuan tuoreena. Ja ilman e-koodeja. Mutta kukin tyylillään, jos haluat ahneelta kauppiaalta ostaa balsamoitua ruokaa, niin omahan on asiasi.


      • Puistokemisti

        Mitäs kemikaalien koodaaminen pilaantumiseen vaikuttaa?


      • kokkiravintolastaX
        nncbvggkm kirjoitti:

        Ainakin itse ostan ruuan tuoreena. Ja ilman e-koodeja. Mutta kukin tyylillään, jos haluat ahneelta kauppiaalta ostaa balsamoitua ruokaa, niin omahan on asiasi.

        Balsamoitua ruokaa? Arvon kanssakirjoittelija, mitä suurimalla todennäköisyydellä et kirjoittaisi tänne palstalle ilman "balsamoidun ruuan" keksimistä. En jaksa ryhtyä selittämään tätä asiaa, koska varmasti osaat käyttää googlea, ja löydät tarvitsemasi faktat hakusanoilla ruoan säilytys ja ihmiskunnan selviäminen. Luomutuotettu ruoka valitettavasti on usein ympäristölle jopa kuluttavampaa, eivätkä reilun kaupan tuotteetkaan auta viljelijää. Päinvastoin reilun kaupan tuotteet laskevat muiden kuin reilun kaupan viljelijöiden palkkoja, jotta kilpailuasema halvemmille "epäreiluilla" tuotteilla säilyisi. Reilua?
        Lisäaineet on suunniteltu auttamaan ruoanlaittajia. Ette usko mikä määrä ruokamyrkytyksiä syntyisi ilman lisäaineita. Kuljetusmaksut ja -päästöt esim. koulujen suurtalouskeittiöille tai yritysten henkilöstöravintoloille kasvaisivat suunnattomiksi. Kerran päivässä ruokakuorma? Vai tuotaisiinko hevosilla? Ja mitenkäs aasiakkaat suhtautuisivat inhimillisiin viivytyksiin, kas kun varastoista ei löydy mitään korvaavia tuotteitta, kun eivät näes säily kahta päivää pidempään... Jos asuisin maaseudulla, toki haluaisin tukea maanviljelijöitä ja käyttäisin pientilallisten tuotteita. Vaan enpä ole ja tyydyn oman ikkunalautani yrtteihin ja kotiviineihin. Ja lihaa en missään muodossa syö, sehän on kuitenkin suurin PAHA suomalaisten ruokavaliossa.


      • Lähiruokaa

        Minä syön mieluummin tuoretta lihaa suoraan tuottajalta, kuin kauppojen kaasupakattua E-koodishaissia.


      • hmm.

        Suomessa myydän ei-tuoretta ruokaa liikaa.


    • Aineeton lisä

      Ei tuohon Kataisen matematiikkaa tarvita, Heinäluoma-taso riittää (siis se, jossa ei tarvitse laskea, ainoastaan laskelmoida).

      Koko ketju on otsikoitu ilmeisesti S24-toimituksessa jälleen maksitökerösti. Tuskin kukaan uskoo E-koodien vaarallisuuteen, niillä merkittyjen tököttien kylläkin.

    • PM

      Lisäaineiden pitäaikaisia vaikutuksia ei todella tiedä kukaan.

      Moni aineista on hyväksytty periaatteella, että ainetta voi syödä kunhan ei ylitä tiettyä määrää vuorokaudessa. Mikäli aineella on liiallisen käytön takia mahdollisia haittavaikutuksia, niin tekeekö vähempi määrä aineesta hyödyllisen terveydelle?

      Ei.

      Keinotekoinen, jalostettu ja prosessoitu ruoka joka on täynnä teollisesti valmistettuja lisäaineita ei minkään järjen mukaan ole terveellisempää kuin luonnonmukainen ruoka. Ihminen ei tarvitse lisäaineita, päinvastoin.

      On totta että suola nostaa verenpainetta ja on liiallisena haitallista. Se on myös välttämätöntä ihmiselle. Teollisesti tuotettu natriumkloridi ei ole ihmiselle hyödyllistä. Varsinkaan jos siihen on lisätty jodia.

      Siksi pitäisikin käyttää merisuolaa tai vielä mielummin vuorisuolaa, joka sisältää varmaan kaikkia ihmisen tarvitsemia alkuaineita.

      Lisäksi, vuorisuolan käytön on todettu laskevan verenpainetta.

      Sama sokerin kanssa. Prosessoimaton täysruokosokeri on paras vaihtoehto.

      • 6+6

        En tiedä, onko kukaan väittänyt lisäaineiden olevan varsinaisesti hyödyllisiä terveydelle. Niitä käytetään aivan eri syistä, esim. parantamaan ruoan koostumusta ja säilyvyyttä. Käytetyt määrät ovat hyvin pieniä, ja terveyden kannalta oleellisempaa onkin itse ruoan ravintosisältö.

        Kannattaa myös muistaa, niin kuin tässä on jo mainittu, että aine ei muutu pahaksi jos se ilmoitetaan E-koodilla. Esimerkiksi metsästä poimittu, käsittelemätön puolukka sisältää viittä eri yhdistettä, joita elintarvikepakkauksissa merkittäisiin E-koodilla.

        Enemmän huolissaan kannattaisi olla niistä kemikaaleista, joita pakkauksessa ei ilmoiteta. Näitä ovat esimerkiksi torjunta-ainejäämät ja eläinlääkejäämät. Näiden pitoisuuksia toki tarkkaillaan Suomessa. Ja kasveissa voi olla luontaisiakin myrkkyjä, kuten vihertyneiden perunoiden solaniini.

        Natriumkloridi on ihan sama yhdiste riippumatta siitä, kuinka teollisesti tai luontaisesti se on valmistettu. Ja se lisätty jodi on ihan hyödyllistä, sillä Suomessa esiintyi jodinpuutosta ennen kuin sitä alettiin lisätä ruokasuolaan. Väitteelle, että vuorisuola laskee verenpainetta, haluan nähdä vakavasti otettavan lähteen - muuten en moista usko.

        Sokeri taas kattaa useita eri yhdisteitä, mutta kuulisin mielelläni jonkinlaisen perustelun täysruokosokerin suosimiselle. Prosessoitua tai ei, sokerien saantia olisi monilla suomalaisilla syytä vähentää.


    • Ns lisäaineet ovat käyneet läpi tarkemmat turvallisuustestaukset kuin mikään muu, mitä laitat suuhusi. Ne on todettu turvallisiksi ja turvarajat ovat sitten vielä päälle hyvin suuret.

      Esim jos etanolin juomiselle laitettaisiin samanlaiset turvarajat, suurin sallittu viinamäärä olisi ruokalusikallinen punkkua päivässä...

      Ihan eri juttu toki on, miksi lisäaineita oikein tarvitaan. Miksei ruokaa voisi tuottaa lähempänä ja saada se nopeammin kuluttajille jne.

      Vastaus tosin valitettavasti lienee, että kuluttajat haluavat halvinta mössöä, tuli se mistä hyvänsä! Ja ns makua; esim natriumglutamaatti tuo makua lihavalmisteisiin. Jos se jätetään pois, täytyy makua saada kuluttajien mieliksi jollain muulla tavalla. Usein se sitten on lisäämälä enemmän suolaa...

    • pässiä narussa

      tuota.... kuka niitä on edes ikinä vältelly? ihan saa itseään syyttää kun jokaiseen buumiin lähtee mukaan. sama kun se ydinvoimala jysähti niin jodi loppui suomesta... huooh..

    • Onko vintillä valoa?

      E-koodien aineet ovat usein samoja, joita esiintyy kaikkein terveellisimmiksi kehutuissa elintarvikkeissa luonnostaan.

      Etuliite lisä- tekee ne joidenkin älykääpiöiden mielestä sinällään pahoiksi, koska siis...aine on lisätty.

      Samalla he jatkavat huonon yleistiedon sävyttämää muodikasta viherpiipitystään saman "lisäaineen" voimalla, jota he saavat suosimastaan luomumurkinasta.

      • kkcjhgjkmbvj

        Siksi ne kannattaakin syödä niissä tuotteissa missä ne luonnollisesti on. En luota lainkaan siihen että synteettisesti saataisiin täysin vastaavia aikaan.


      • annamunkaikkikestäää
        kkcjhgjkmbvj kirjoitti:

        Siksi ne kannattaakin syödä niissä tuotteissa missä ne luonnollisesti on. En luota lainkaan siihen että synteettisesti saataisiin täysin vastaavia aikaan.

        Mutta kun rakas "valveutunut" kansalainen, usein nämä aineet eivät ole lainkaan synteettisiä. Keinot on monet. Käsi ylös, moniko käyttää jostakin taka-Intiasta tuotuja juuresjauheita, kuvittelee niihin terveydelliset vaikutukset ja liittää vielä juuresjauheeseen etuliitteen super? Ja sitten näkee asiakseen tuomita vuosikymmenten tutkintatyön ruoan parantamiseksi, niin että siitä meille kaikille (köyhillekkin) jokapäiväinen leipä riittäisi, myös Suomen pitkään talveen. Ei ollenkaan kaksinaismoralistista, eihän? Ja huvittavinta on että esim. ne samperin gojimarjat eivät ole sen turvallisempia tai ravinnerikkaampia kuin esim. suomalaiset karpalot. Ja ai kauhea, molemmissa on yli kolme eri lisäainetta luonnostaan, ihan aitoja e-koodeja...


    • Itsekkin lisäaine

      E koodi E-330 Eli keinotekoinen Sitruunahappo on aivan tarpeeton elintarvikkeiden lisäaine, jos Nenänne rupeaa vuotamaan ja Silmänne kutiamaan on E-330,n saantia syytä välttää. Ja muitakin lisäaineita. Silloin on tullut lisäaineden tarve tarve täytettyä.

    • viranomaiset yrittää

      tietenkin väittää ettei E aineet olisi vaarallisia, kohtahan menis konkkaan moni elintarvikealan yritys kun ihmiset tulisi järkiin. Sama asia kun karppauksessa. Yritetään väkisin vääntää täysin vaaraton ja terveellinen ruokavalio vaaralliseksi ja epäterveellisiksi.

      Ja mitä tulee tuohon " E aineet ovat jopa terveellisempiä kuin suola " niin kyllä, näin on. Koska suola on todella epäterveellistä ja esim. aromatsuola sisältää e621 natriumglutamaattia. Itse käytän merisuolaa, ruususuola on myös hyvä. Mutta eihän viranomaiset ja muut pelissä mukana olevat sitä tietenkään myönnä. Kieroa on peli. Mutta ollaan tässä itse onneksi aika hereillä silti. Minulle on ainakaan turha tulla selittämään, että E aineet olisi terveellisiä!

      • suomen viranomaiset

        eivät valehtele koskaan! he toimivat aina oikein!

        Näinhän meille kerrotaan suomessa jo pikkulapsesta saakka.

        Ihan takuulla moni lääkärikin tietää kuinka vaarallisia on E aineet ja karttaa niitä itse. Monet lääkärit myös tietää kuinka vähähiilihydraattinen ruokavalio on oikea tapa syödä ja että sillä saa pidettyä itsensä hoikkana. Esim. sokerista jota karppaajat välttelevät ei ole koskaan pystytty esittämään minkäänlaista faktaa, että ihminen tarvitsee sokeria välttämättä ollenkaan. Ja se normaali sokeri ei ole edes kunnon sokeria, hedelmäsokeri on vähän parempi. Sama koskee esim vaaleata riisiä, se on niin pitkälle jalostettua riisiä ettei se ole riisiä nähnytkään. Tumma riisi on parempi ja sitä voikin syödä esim kerran viikossa. Näitä asioita ei terveysviranomaiset myös myönnä, koska tietävät että jos ihmiset uskoisivat nämä asiat niin se olisi heille katastrofi. Näin se vain menee.


    • ei lisäaineita!!!

      Minä syön vihanneksia (tuoreet ja keitetyt), hedelmiä, lihaa, maitoa, rahkaa, kahvia. Hyvin vähän tummaa leipää. En syö perunaa, makaroneja, leipää, leivoksia, kastikkeitä, jäätelöä jne. ja olen hyvin terve ja tyytyväinen elämään.

      • hmm.

        Ei kuulosta terveelliseltä tuo ruokavaliosi. Hiilihydtraattien välttely liiaksi.. Rasvaakin elimistö tarvitsee hieman, tosin oikeanlaista. Luulisi rahkan vetämisen alkavan kyllästyttää, vai millä taitat kitkerää makua siinä?


      • Juha A.
        hmm. kirjoitti:

        Ei kuulosta terveelliseltä tuo ruokavaliosi. Hiilihydtraattien välttely liiaksi.. Rasvaakin elimistö tarvitsee hieman, tosin oikeanlaista. Luulisi rahkan vetämisen alkavan kyllästyttää, vai millä taitat kitkerää makua siinä?

        Kunnon rahka ei maistu kitkerältä. Minä voisin syödä sitä vaikka joka päivä.

        Harmi ettei sitä nykyään meinaa mistään löytää. Paikallisessa kasvisravintolassa on joskus rahkaa jälkiruokana, mutta pieninä annoksina. Kaipaan kouluaikoja, ala- ja yläasteella oli muutama kerta vuodessa sitä ihan pääruokana ja sai santsata niin paljon kun halusi...monta lautasellista meni minulla ja monilla muillakin.

        Muutamaa reseptiäkin olen kokeillut, mutta ei ole saman makuista. Ehkä pitäisi tuolta ravintolasta kysyä niiden reseptiä, mutta taitaa olla liikesalaisuus..


      • emäntäfrån1980
        Juha A. kirjoitti:

        Kunnon rahka ei maistu kitkerältä. Minä voisin syödä sitä vaikka joka päivä.

        Harmi ettei sitä nykyään meinaa mistään löytää. Paikallisessa kasvisravintolassa on joskus rahkaa jälkiruokana, mutta pieninä annoksina. Kaipaan kouluaikoja, ala- ja yläasteella oli muutama kerta vuodessa sitä ihan pääruokana ja sai santsata niin paljon kun halusi...monta lautasellista meni minulla ja monilla muillakin.

        Muutamaa reseptiäkin olen kokeillut, mutta ei ole saman makuista. Ehkä pitäisi tuolta ravintolasta kysyä niiden reseptiä, mutta taitaa olla liikesalaisuus..

        Heh. Tässä sinulle koulusta tutun "terveellisen" rahkan resepti. Annoskoko toki pienennetty... 100 gr rahkaa (maustamatonta, rasva- ja laktoosipitoisuuden voit itse päättää), 100 gr kuohukermaa (vaahtona, ja muuten kuin ed.), 65 gr sokeria ja valitsemiasi hedelmiä tai marjoja. Myös kaurahiutaleita tai -alkioita tms. voit laittaa. Eikös ollut aika haastellinen. Tosin epäilenpä ettei tätä kyllä pääruokana missään koulussa ole tarjottu? Tai sitten siitä on yli 30 vuotta... Tai on ollut sähkökatkos, kouluruoka kun on määritelty lämpimäksi ateriaksi.

        Ja btw. kaikissa edellä mainituissa tuotteissa on lisäaineita, ja on aina ollut Suomen koulujen keittiöissä. Olen pahoillani jos poksautin jonkun kuplan...


      • Juha A.
        emäntäfrån1980 kirjoitti:

        Heh. Tässä sinulle koulusta tutun "terveellisen" rahkan resepti. Annoskoko toki pienennetty... 100 gr rahkaa (maustamatonta, rasva- ja laktoosipitoisuuden voit itse päättää), 100 gr kuohukermaa (vaahtona, ja muuten kuin ed.), 65 gr sokeria ja valitsemiasi hedelmiä tai marjoja. Myös kaurahiutaleita tai -alkioita tms. voit laittaa. Eikös ollut aika haastellinen. Tosin epäilenpä ettei tätä kyllä pääruokana missään koulussa ole tarjottu? Tai sitten siitä on yli 30 vuotta... Tai on ollut sähkökatkos, kouluruoka kun on määritelty lämpimäksi ateriaksi.

        Ja btw. kaikissa edellä mainituissa tuotteissa on lisäaineita, ja on aina ollut Suomen koulujen keittiöissä. Olen pahoillani jos poksautin jonkun kuplan...

        Marjarahkasta tosiaan kyse ja olen useampaa reseptiä kokeillut, sekä vaniljakastikeella että kermalla. Aina niistä tuntuu puuttuvan jotain. Mahdollisesti tuo kaura...

        Mutta tosiaan, minun aikoinani oli koulussa paljonkin kylmiä ruokia pääateriana, vielä 25 vuotta sitten. Kai se osin johtui siitä kun oli koululla oma keittiö jo keittäjät, jotka pääsi kokeilemaan kaikenlaista erikoista... Harvoin oli liharuokia, sen verran muistan.


    • liikaa rasvaa

      Ei tämä tee tietyistä lisäaineista yhtään sen turvallisempia kuin ennenkään. Riippuu täsmälleen mistä lisäaineesta on kyse. Miksi suolaa pitäisi tunkea liikaa tai liian vähän mihinkään. Mksi ruuanvalmistajat eivät tee ruoka-annoksia tai pakasteita joissa on 100%sta lihaa osa, kasviksia ja hieman perunaa /riisiä. Salaattiannosten pitäisi olla vielä tuoreempia. Rasvaa minimaalisesti.
      -Miksi rasvaa, sokeria ja suolaa LIIKAA tungetaan joka paikkaan. Varsinkin rasvan ja sokerin määrä on ongelma. Sitten ihmetellään kun on sydäntauteja ja kuollaan. Elintarvikevalmistajat vastuuseen? Jos ei saa valmistettua keksiä tai suklaata jossa on vähemmän rasvaa ja enemmän muuta, niin kannattaa opiskella jotain uudestaan. Jos pitää tunkea lisäaineita kilokaupalla, ravintoaineiden määrä jää heikoille tuotteessa...

      Tietty määrä rasvaa joskus tarvitaankin, mutta saa kai valita missä tuotteessa sen nauttii eikä pakolla joka tuote rasvainen ja sokerinen. Makeutusaineista ainoastaan stevia (?) voi olla ok, mikäli sen lisäksi ei ole hammaskiillettä haittaavia ainesosia. En halua aspartaamia, xylitolia, sorbitolia tai asesulfaami k:ta yms. Sukraloosista en tiedä mitään. Siirappi ei toimi.
      Makua saa ihan varmasti tietyillä tavoilla ruokaan ja ihan luonnollisesti!

      • lisään.

        Allergioita on ihmisillä tiettyihin lisäaineisiin ja siksi niitä ei pitäisi olla. Lisäksi markkinoilla on ihmisen elimistölle sopimattomia aineksia (makeutusaineissa esim). Hienoa oli että natriumglutamaatti on huomioitu mm. Oma terveys ainakin parani kun valmistajat huomioivat sen.


    • E

      Puhutaanko me e-koodeista vai lisäaineista?? Ne kun ovat kaksi eri asiaa.

    • OlenMitäSyön

      Itselle on ihan sama mitä lisäaineita ruuassa on. Syön teollista ruokaa harvoin, yleensä valistan ruuan itse tuoreista raaka-aineista.
      Jos jotain tuotetta ostan niin varmistan ettei siinä ole rikkidioksiidia jota on monissa kuivatuissa hedelmissä, kyseinen aine aiheuttaa minulle pahoja vatsakipuja.
      Sitähän käytetään elintarvikkesissa säilöntäaineena, E220 taisi olla koodi.

      Pienet määrät näitä "myrkkyjä" ovat ihan turvallisia mutta luulen että jos syöt joka päivä vain tehtaalla tuotettua valmisruokaa aamusta iltaan niin alkaa kyllä näkyä pian hyvinvoinnissa.

      Eiköhän tässäkin ole taas elintarviketeollisuus lobbaillut tutkimuksia kun pelkäävät että ihmiset jättää einekset kauppaan ja ostaakin tuoretta.
      Raha puhuu ja liikkuu, muulla ei niin väliä. Ruoka on bisnestä, piste

      • E

        Kyllä niitä e-koodeja löytyy ihan yhtä paljon tuoteesta ruoasta kuin eineksistäkin.


      • keskimääräinen hlö

        Minäkin olen kantapään kautta oppinut tuntemaan sulfiitit ( E221 - E228) ja rikkidioksidin (E220), koska olen herkistynyt niille ja lisäksi eräille muille säilyvyyttä parantaville aineille, plus joillekin selvittämättömille. Itse asiassa se olisi pikkujuttu välttää teollisesti prosessoituja elintarvikkeita, mutta kun niitä samoja säilyvyyden parantajia on kaikkialla muuallakin, kemiallisesti puhdistetusta kraanavedestä lähtien.


    • Jakke

      Hei kaverit! Muistakaa että Timo Strandbergilla & muilla tästä asiasta kirjoelleilla sydänliiton arvon professoreilla on sidonnaisuuksia lääketeollisuuteen. Kenen mielestä se sitten on uskottavaa? Asiasta saattaa löytyä mot-dokumenttikin missä sidonnaisuudet paljastuu. Lisäksi suolaa parjataan turhaan. Meri ja vuorisuola on terveellistä kun taas pöytäsuola ei.

    • Juha A.

      Suolaa saisikin ruokiin lisätä: nykypäivänä hyponatremia eli suolavaje on yleisempi ongelma kuin hypernatremia Varsinkin nuorten keskuudessa.

      Urheilijat tietävät tämänkin hyvin: hikoillessa poistuu niin paljon suolaa että sitä on pakko ruokavalioon lisätä, muutoin pettää kunto nopeasti. Suolavajeen ensioireet on päänsärky, lihaskrampit, huimaus,levottomuus sekä väsymys.

      Lisätkää liikuntaa sen sijaan että vähennätte suolan käyttöä. Samalla katoaisi ne liikakilotkin..

    • Jack Frost

      Eiköhän ihminen itse parhaiten oman kehonsa tunne.
      Minulle on käynyt vuosien varrella selväksi että E621 aiheuttaa minulle pahoja oireita: yleensä sitä syötyäni herään yöllä vatsakramppeihin. Eikä suolistossa ole todettu olevan mitään vikaa, tähystykset ynnä muut on tehty.

      Olen kai sille yksinkertaisti allerginen, mutta siinä on professoreiden ihan turha uskotella ettei siitä ole haittaa. Kyllä se aikoinaan elämää haittasi niin paljon etten pystynyt töihinkään, ennenkuin tajusin mikä oireet aiheuttaa. Kalliiksi kävi yhteiskunnalle.

      • E

        Kannatta si kanssa jättää tomaatti, liha ja sienet pois ruokavaliosta ettei tule allergisia reaktioita.


      • Jack Frost
        E kirjoitti:

        Kannatta si kanssa jättää tomaatti, liha ja sienet pois ruokavaliosta ettei tule allergisia reaktioita.

        Liittyykö nuo jotenkin toisiinsa?
        Tomaattiallergia minulla on todettu jo lapsena. Mutta en ole koskaan huomannut lihan tai sienien aiheuttaneen oireita. Toisaalta, sieniä en usein syö.


      • E
        Jack Frost kirjoitti:

        Liittyykö nuo jotenkin toisiinsa?
        Tomaattiallergia minulla on todettu jo lapsena. Mutta en ole koskaan huomannut lihan tai sienien aiheuttaneen oireita. Toisaalta, sieniä en usein syö.

        Kaikki nuo tuotteet sisältävät E621:stä. Eli kyseessä on tomaattiallergian lisäksi luulosairaus.


      • kbgbhgkkmmv
        E kirjoitti:

        Kaikki nuo tuotteet sisältävät E621:stä. Eli kyseessä on tomaattiallergian lisäksi luulosairaus.

        Ei sisällä. E621 (natriumglutamaatti) on synteettinen valmiste. Hiivauute ei ole. Hiivauute on E621:n esiaste. Eri aine siis myös kemiallisesti tarkasteltuna.


      • wayofdeception
        E kirjoitti:

        Kaikki nuo tuotteet sisältävät E621:stä. Eli kyseessä on tomaattiallergian lisäksi luulosairaus.

        Muuten hyvä, mutta ne sisältävät luontaista glutamaattia, joka on "hieman" eri juttu kuin ihmisille haitallinen E621. Toisaalta, onhan se kiva että joku jaksaa jankata rmyrkkymössöteollisuuden valheita.


      • E
        kbgbhgkkmmv kirjoitti:

        Ei sisällä. E621 (natriumglutamaatti) on synteettinen valmiste. Hiivauute ei ole. Hiivauute on E621:n esiaste. Eri aine siis myös kemiallisesti tarkasteltuna.

        Natriumglutamaatti on tuote, jota löytyy luontaisesti sienistä, lihasta sekä tomaatista. Sekä teollisesti valmistetun että luonnollisen natriumglutamaatin E-koodi on 621.


      • E
        wayofdeception kirjoitti:

        Muuten hyvä, mutta ne sisältävät luontaista glutamaattia, joka on "hieman" eri juttu kuin ihmisille haitallinen E621. Toisaalta, onhan se kiva että joku jaksaa jankata rmyrkkymössöteollisuuden valheita.

        Miten natriumglutamaatti eroaa natriumglutamaatista????


      • kkcbvcjmm
        E kirjoitti:

        Natriumglutamaatti on tuote, jota löytyy luontaisesti sienistä, lihasta sekä tomaatista. Sekä teollisesti valmistetun että luonnollisen natriumglutamaatin E-koodi on 621.

        Ei ole, vaan glutamiinihappo on se toinen. Ks tuo viesti tuolta alempaa jos osaat..


      • .Pisterivi.
        E kirjoitti:

        Kaikki nuo tuotteet sisältävät E621:stä. Eli kyseessä on tomaattiallergian lisäksi luulosairaus.

        Tai todennäköisemmin se aiheuttaa oireita vain jos sitä saa ruoasta liikaa. Liha ei sisällä luonnostaan kuin hivenen natriumglumataattia, mutta lihaeineksissä sitä voi olla lisättynä jopa yli prosentti tuotteen painosta.


      • E

      • jjgbggklbhhj

      • wayofdeception

      • E
        jjgbggklbhhj kirjoitti:

        Eli et osannut katsoa? No ei hämmästytä, kummastuta:)
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Glutamiinihappo

        Tärkeää olisi, että myös yrittäisit ymmärtää lukemasi!

        Glutamiinihapon natriumsuolaa, natriumglutamaattia, käytetään arominvahventeena (lisäaine E 621). Makuaistin viides perusmaku, umami, tunnistaa nimenomaan natriumglutamaatin.

        Eli natriumglutamaatti on osa glutamiinihappoa. Kyseessä on siis kaksi eri ainetta. Ja juuri natriumglutamaattia löytyy lihasta, sienistä, tomaatista ja maitotuotteista.

        Glutamiinihapon käytettävä E-koodi E 620.
        Natriumglutamaatti on E621.

        Mitä siis en ole ymmärtänyt??


      • bkcbvvhhjkm
        E kirjoitti:

        Glutamiinihapon natriumsuolaa, natriumglutamaattia, käytetään arominvahventeena (lisäaine E 621). Makuaistin viides perusmaku, umami, tunnistaa nimenomaan natriumglutamaatin.

        Eli natriumglutamaatti on osa glutamiinihappoa. Kyseessä on siis kaksi eri ainetta. Ja juuri natriumglutamaattia löytyy lihasta, sienistä, tomaatista ja maitotuotteista.

        Glutamiinihapon käytettävä E-koodi E 620.
        Natriumglutamaatti on E621.

        Mitä siis en ole ymmärtänyt??

        Natriumglutamaattia esiintyy ruuassa, jos sitä on sinne lisätty. Glutamiinihappoa taas luontaisestikin esim lihassa mutta todella pieniä määriä. Kemiallisesti kaksi täysin erilaista ainetta.

        Oletko koskaan miettinyt, miksi ruokaan pitää lisätä natriumglutamaattia?
        Aivan, koska ostat prosessoitua paskaa, joka jotenkin pitää saada maistumaan joltain. Saat puolestani ostaa, mutta niin saan minäkin ostaa aitoa ruokaa.


      • E
        bkcbvvhhjkm kirjoitti:

        Natriumglutamaattia esiintyy ruuassa, jos sitä on sinne lisätty. Glutamiinihappoa taas luontaisestikin esim lihassa mutta todella pieniä määriä. Kemiallisesti kaksi täysin erilaista ainetta.

        Oletko koskaan miettinyt, miksi ruokaan pitää lisätä natriumglutamaattia?
        Aivan, koska ostat prosessoitua paskaa, joka jotenkin pitää saada maistumaan joltain. Saat puolestani ostaa, mutta niin saan minäkin ostaa aitoa ruokaa.

        Natriumglutamaattia on joissakin ruoka-aineissa luonnostaan, ja lisäaineena sitä on käytetty yli sata vuotta[2]. Luontaisesti natriumglutamaattia esiintyy esimerkiksi maitovalmisteissa, lihassa, sienissä, tomaateissa sekä monissa runsasproteiinisissa elintarvikkeissa.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Natriumglutamaatti

        Miksi sitten Wikipediassa on kerrotaan juuri natriumglutamaatin olevan luontaisena osana ruossa, jos se ei kerran ole sitä.


      • E-kooditko myrkkyjä?
        E kirjoitti:

        Glutamiinihapon natriumsuolaa, natriumglutamaattia, käytetään arominvahventeena (lisäaine E 621). Makuaistin viides perusmaku, umami, tunnistaa nimenomaan natriumglutamaatin.

        Eli natriumglutamaatti on osa glutamiinihappoa. Kyseessä on siis kaksi eri ainetta. Ja juuri natriumglutamaattia löytyy lihasta, sienistä, tomaatista ja maitotuotteista.

        Glutamiinihapon käytettävä E-koodi E 620.
        Natriumglutamaatti on E621.

        Mitä siis en ole ymmärtänyt??

        Glutamaatti=glutamiinihappo, natriumglutamaatti=natriumglutamiinihappo. -aatti pääte kertoo, että aine on happo. Samoin kuin bentsoaatti=bentsoehappo, eli erittäin tuttu ja turvallinen happo mm. kotimaisissa luonnon marjoissa kuten myös oksaalihappo=oksalaatti, tärkeä happo puolukassa ja karpalossa, happamoittaa virtsaa tehokkaasti ja estää bakteerien kasvua virtsateissä kun bakteerit eivät viihdy happamassa.


      • E
        bkcbvvhhjkm kirjoitti:

        Natriumglutamaattia esiintyy ruuassa, jos sitä on sinne lisätty. Glutamiinihappoa taas luontaisestikin esim lihassa mutta todella pieniä määriä. Kemiallisesti kaksi täysin erilaista ainetta.

        Oletko koskaan miettinyt, miksi ruokaan pitää lisätä natriumglutamaattia?
        Aivan, koska ostat prosessoitua paskaa, joka jotenkin pitää saada maistumaan joltain. Saat puolestani ostaa, mutta niin saan minäkin ostaa aitoa ruokaa.

        "Keinotekoinen natriumglutamaatti valmistetaan käyttämällä mikrobeja, mutta sitä on myös luonnostaan esimerkiksi lihassa, sienissä ja tomaateissa. Kummallista on se, että yliherkkyysoireita tuntuu aiheuttavan vain keinotekoinen lisäaine."

        http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/natriumglutamaatti-vaarallinen-lisaaine-vai-harmiton-arominparantaja

        Tosta yliherkkyydestä voi tehdä koe. Johtuuko yliherkkyys vain siitä, että ihmiset tietävät ruoassa olevan lisättyä natriumglutamaattia ja se on silloin vaarallista??


    • Lukiolainen

      Taas tätä typerää E-koodi hömpötystä, "kuinka ne ovat niin vaarallisia" ja "tuhoavat terveyden". Ihmisiä pelottaa vain outo nimi, joka tuo mieleen jotain paljon kauheampaa, kuin se oikeasti onkaan. Tiedättekö mitä, lisätkää näiden aineiden listaan divetymonoksidi! Hirveän kauheata tappaja-ainetta tuo. Tappaa monia tuhansia ihmisiä vuosittain ja sitä on ihan jokaisessa ruoassa! Ei kai sillä ole väliä, että aineen toinen nimi on vesi?

      Sitten nämä teidän suolanne. Merisuola on kemialliselta nimeltänsä natriumkloridia (NaCl) ja sattumoisin vuorisuola on nimeltänsä natriumkloridi (NaCl). Taitaa kyllä olla hitonmoinen ero noiden kahden välillä, kyllä toinen on varmasti aivan toista laatua kuin toinen, ei hitto. Ja kukkasuola on hienojakoisempaa merisuolaa, niin ai että kun eroavat toisistaan. Kyllä nyt hirvittää syödä merisuolaa vuorisuolaan verrattuna.

      Sitten tämä kauhuista kauhein, natriumglutamaatti, pahamaineinen E621, tuo lisäaineiden pelon suurin piru. Tiedättekö mitä? Natriumglutamaattia esiintyy yleisesti luonnollisesti maitovalmisteissa, lihassa, sienissä ja tomaatissa. Eli siitä lähitilan pellolta poimitussa tomaatissa ja teurastetussa lehmässä on sitä samaa ainetta, jota niin kammoatte. Luopukaa siis lihasta, koska tämä ainehan on kauhein myrkky kaikista, varmaankin tuhoisin ikinä. On totta että jotkut voivat olla allergisia sille, mutta eihän maitoallerginenkaan juo maitoa, niin miksi teidän pitäisi sitten syödä niitä natriumglutamaattia sisältäviä tuotteita?

      Onhan tuokin varmaan totta joidenkin aineiden kohdalla, ettei pitkäaikaisvaikutuksia tiedetä, mutta niitä aineita ei myöskään käytetä tarkkojen elintarvikelakimääräysten vuoksi, ennen kuin ne on todettu turvallisiksi tai hylätty turvattomina. Mutta esimerkiksi natriumglutamaattia on käytetty yli sata vuotta, joten voisi jopa sanoa että jonkunlaista tietoa sen vaikutuksista on, kun yli kolme sukupolveakin on jo käyttänyt sitä, eikä todistettavasti kukaan ole kuollut siihen.

      Tutkikaa mielipiteenne taustat ennen kuin hyökkäätte jonkun aiheen kimppuun. Iltalehti kumppaneineen saa hyvin tuottoa, kun juoksette ostamassa lehtiä jossa on artikkeli: "Kauheita sivuvaikutuksia E-aineissa" . Tämän lisäksi opetelkaa edes kemian alkeet, jotta ymmärrätte mistä puhutte.

      • wayofdeception

        "Tiedättekö mitä, lisätkää näiden aineiden listaan divetymonoksidi! "

        Joopa joo. Tuota juttua voi kokeilla amerikkailaisten kanssa, mutta suomalaisille menee läpi aika heikosti, koska meillä on kuitenkin melko toimiva peruskoulutus.

        Teollisuuden käyttämä natriumglutamaatti ja luonnossa esiintyvä glutamaatti ovat muuten kaksi eri asiaa.


      • Lukiolainen
        wayofdeception kirjoitti:

        "Tiedättekö mitä, lisätkää näiden aineiden listaan divetymonoksidi! "

        Joopa joo. Tuota juttua voi kokeilla amerikkailaisten kanssa, mutta suomalaisille menee läpi aika heikosti, koska meillä on kuitenkin melko toimiva peruskoulutus.

        Teollisuuden käyttämä natriumglutamaatti ja luonnossa esiintyvä glutamaatti ovat muuten kaksi eri asiaa.

        No kerropas minulle sitten kyseisten aineiden kemialliset erot. Kuuntelen kyllä mielelläni niistä eroista, joita uskot löytäväsi saman kemiallisen kaavan ja muodon omaavista molekyyleistä.


      • nbcbggjkm

      • wayofdeception
        Lukiolainen kirjoitti:

        No kerropas minulle sitten kyseisten aineiden kemialliset erot. Kuuntelen kyllä mielelläni niistä eroista, joita uskot löytäväsi saman kemiallisen kaavan ja muodon omaavista molekyyleistä.

        Lue ensin tuosta tutkimusta siitä mitä natriumglutamaatti aiheuttaa; esim. haavaumia hypotalamukseen.

        http://www.nature.com/oby/journal/v16/n8/full/oby2008274a.html

        E621 on glutamiinihapon natriumsuola, siis aivan eri aine kuin luonnollinen glutamaatti. Otahan nyt itse selvää, vai estävätkö haavaumat aivoissa hakukoneen käytön?


      • Wanha

        Just noin, hyvä hyvä, mukavaa, että Suomen nousevassa polvessa on fiksuja ja ajattelevia nuoria! Omituista hömppää tosiaan saadaan aikaan kun kärpäsestä tehdään härkänen. Lisäaineet saadaan luonnosta, mistäkäs muusta. Suurin osa säilöntäaineista on luonnon omia antioksidantteja, joiden tehtävä on kasveissa estää rasvojen härskiintyminen, tätä ihminen on onnistuneesti käyttänyt hyväkseen eristäessään ja tuottaessaan näitä antioksidantteina toimivia aineita. Ja sitten ne kauhistelijat ostavat luontaistuotekaupoista samoja mömmöjä pitääkseen omat suonet puhtaina ja lisätäkseen omaa vastustuskykyään...


      • wayofdeception
        Wanha kirjoitti:

        Just noin, hyvä hyvä, mukavaa, että Suomen nousevassa polvessa on fiksuja ja ajattelevia nuoria! Omituista hömppää tosiaan saadaan aikaan kun kärpäsestä tehdään härkänen. Lisäaineet saadaan luonnosta, mistäkäs muusta. Suurin osa säilöntäaineista on luonnon omia antioksidantteja, joiden tehtävä on kasveissa estää rasvojen härskiintyminen, tätä ihminen on onnistuneesti käyttänyt hyväkseen eristäessään ja tuottaessaan näitä antioksidantteina toimivia aineita. Ja sitten ne kauhistelijat ostavat luontaistuotekaupoista samoja mömmöjä pitääkseen omat suonet puhtaina ja lisätäkseen omaa vastustuskykyään...

        Plutonium ja uraanikin saadaan luonnosta, mutta se ei tarkoita sitä että niitä kannattaisi sekoittaa makkaramassan joukkoon. Voidaan esittää aika vakuuttavasti että aivan kaikki aineet tulevat luonnosta, eikä luonnottomia aineita edes ole olemassakaan. Se ei edelleenkään tarkoita sitä, että niillä kaikilla voisi maustaa kaurapuuroa. Tämä taitaa olla selviö.

        Katso tuossa yläpuolelle linkitetty, tiedelehti Naturessa julkaistu tutkimus. Onko mielestäsi järkevää lisätä elintarvikkeisiin ainetta, joka aiheuttaa hypotalamuksen haavaumia ja ylipainoa?

        Nyt ei ole kyse niistä E-aineista, jotka ovat täysin harmittomia, vaan niistä jotka ovat tutkitusti vaarallisia. Se että jotkut lisäaineet ovat vaarallisia ei tietenkään tarkoita sitä että KAIKKI olisivat vaarallisia, vaan vain ne jotka on tutkimuksella vaarallisiksi todettu. Kehitys kehittyy, katsos ja tietomäärämme kasvaa. Meidän on "ohjattava laivaa" aina uusien tietojen mukaan, eikä ajettava suoraan karikkoon koska viranomaiset ovat mokanneet (taas kerran), eivätkä suostu myöntämään virhettään.


      • Lukiolaiselle

        Haluatko kumota näitä väitteitä?

        Epäilyttävät, osittain tutkitut lisäaineet:
        E141 Klorofyllikuparikompleksi, klorofylliinikuparikompleksi
        E150 Sokerikulööri
        E150a valmistetaan ilman happoja.
        E150b, emäksinen sulfiittisokerikulööri, tehdään lämpökäsittelemällä hiilihydraatteja rikkiyhdisteillä.
        E150c, ammoniummenetelmän sokerikulööri, saadaan lämpökäsittelemällä karbohydraatteja ammoniakin kanssa.
        E150d, ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri.
        E153 (Kasviperäinen) lääkehiili, kasvihiili
        E171 Titaanioksidi
        E172 Rautaoksidi ja -hydroksidi
        E173 Alumiini
        E240 Formaldehydi
        E241 Sodium tetraborate, borax, sodium borate, sodium pyroborate
        E477 Rasvahappojen 1,2-propyleeniglykoliesterit

        Vaaralliset lisäaineet:
        E102 Tartratsiini
        E110 Paraoranssi, oranssi S, Sunset Yellow FCF
        E120 Kokkiniili, karmiini, karmiinihappo
        E122 Atsorubiini, karmosiini
        E124 Uuskokkiini, kokkeniilipunainen
        E127 Erytrosiini
        E129 Alluranpunainen AC
        E133 Briljanttisininen FCF
        E151 Briljanttimusta BN, musta PN
        E154 Ruskea FK
        E155 Ruskea HT
        E180 Litolirubiini BK

        Suolistohäiriöitä aiheuttavat lisäaineet:
        E220 Rikkidioksidi
        E221 Natriumsulfiitti
        E222 Natriumvetysulfiitti
        E223 Natriumdisulfiitti
        E224 Kaliumdisulfiitti
        E620 Glutamiinihappo

        Ruoansulatushäiriöitä aiheuttavat lisäaineet:
        E338 Fosforihappo
        E339 Mononatriumfosfaatti, dinatriumfosfaatti, trinatriumfosfaatti
        E340 Monokaliumfosfaatti, dikaliumfosfaatti, trikaliumfosfaatti
        E341 Monokalsiumfosfaatti, dikalsiumfosfaatti, trikalsiumfosfaatti,
        E407 Karrageeni
        E450 Dinatriumdifosfaatti, trinatriumdifosfaatti, tetranatriumdifosfaatti, dikaliumdifosfaatti, tetrakaliumdifosfaatti, dikalsiumdifosfaatti, monokalsiumdifosfaatti
        E461 Metyyliselluloosa
        E463 Hydroksipropyyliselluloosa
        E465 Metyylietyyliselluloosa
        E466 Karboksimetyyliselluloosa (CMC), natriumkarboksimetyyliselluloosa

        Ihosairauksia aiheuttavat lisäaineet:
        E230 Bifenyyli, difenyyli
        E231 Ortofenyylifenoli
        E232 Natriumortofenyylifenoli
        E233 Thiabendazole

        Haitallinen vaikutus vitamiinin B12 imeytymiseen:
        E200 Sorbiinihappo

        Aiheuttaa kolesterolihaittoja:
        E320 Butyylihydroksianisoli (BHA)
        E321 Butyylihydroksitolueeni (BHT)

        Hermoherkkyyttä, hermostuneisuutta:
        E311 Oktyyligallaatti
        E312 Dodekyyligallaatti

        Syöpää aiheuttavia lisäaineita:
        E123 Amarantti, erittäin vaarallinen
        E131 Patenttisininen, erittäin vaarallinen
        E142 Vihreä
        E210 Bentsoehappo
        E211 Natriumbentsoaatti
        E213 Kalsiumbentsoaatti
        E215 Natriumetyyli-p-hydroksibentsoaatti
        E216 Propyyli-p-hydroksibentsoaatti
        E217 Natriumpropyyli-p-hydroksibentsoaatti
        E239 Heksametyleenitetramiini

        Varokaa erityisesti näitä tuotteita:
        E110, Paraoranssi. Käytetään mm. jäätelöissä, muroissa, makeisissa, juomissa ja leivonnaisissa. Käytetään myös useissa lääkeaineissa. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, pahoinvointi, allergiat) - kielletty mm. Norjassa ja Englannissa. Suomessa saa käyttää 50 mg/kg tai 50 mg/l makeisissa, virvoitusjuomissa ja jäätelössä. Amerikassa kolmanneksi suosituin elintarvikeväri?

        E123, Amarantti, atsoväri. Mamba, Smarties, Nalle-karkit, Haribo-hedelmäkarkit, suklaapavut, Iglo-kalapuikot, Kraft (Dorahm) tuorejuusto. Kraft salami-sulatejuusto, vaniljavanukas (E102, 110), kaikki valmiskastikkeet.
        Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet tms.) ja yhteyttä joihinkin syöpiin tutkitaan; juomissa, kastikeaineissa, hampurilaisissa, vanukkaissa, hyytelöissä, kakuissa - Suomessa ei saa käyttää makeisissa. Kielletty USA:ssa 1976, Norjassa, Itävallassa ja Venäjällä. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan.

        E330 Sitruunahappo, syövyttää hammaskiillettä.

        E202 kaliumsorbaatti ja E211 natriumbentsoaatti tekevät erikseen virtsakiviä, mutta yhdessä ei.


      • Lisäisin vielä
        Lukiolaiselle kirjoitti:

        Haluatko kumota näitä väitteitä?

        Epäilyttävät, osittain tutkitut lisäaineet:
        E141 Klorofyllikuparikompleksi, klorofylliinikuparikompleksi
        E150 Sokerikulööri
        E150a valmistetaan ilman happoja.
        E150b, emäksinen sulfiittisokerikulööri, tehdään lämpökäsittelemällä hiilihydraatteja rikkiyhdisteillä.
        E150c, ammoniummenetelmän sokerikulööri, saadaan lämpökäsittelemällä karbohydraatteja ammoniakin kanssa.
        E150d, ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri.
        E153 (Kasviperäinen) lääkehiili, kasvihiili
        E171 Titaanioksidi
        E172 Rautaoksidi ja -hydroksidi
        E173 Alumiini
        E240 Formaldehydi
        E241 Sodium tetraborate, borax, sodium borate, sodium pyroborate
        E477 Rasvahappojen 1,2-propyleeniglykoliesterit

        Vaaralliset lisäaineet:
        E102 Tartratsiini
        E110 Paraoranssi, oranssi S, Sunset Yellow FCF
        E120 Kokkiniili, karmiini, karmiinihappo
        E122 Atsorubiini, karmosiini
        E124 Uuskokkiini, kokkeniilipunainen
        E127 Erytrosiini
        E129 Alluranpunainen AC
        E133 Briljanttisininen FCF
        E151 Briljanttimusta BN, musta PN
        E154 Ruskea FK
        E155 Ruskea HT
        E180 Litolirubiini BK

        Suolistohäiriöitä aiheuttavat lisäaineet:
        E220 Rikkidioksidi
        E221 Natriumsulfiitti
        E222 Natriumvetysulfiitti
        E223 Natriumdisulfiitti
        E224 Kaliumdisulfiitti
        E620 Glutamiinihappo

        Ruoansulatushäiriöitä aiheuttavat lisäaineet:
        E338 Fosforihappo
        E339 Mononatriumfosfaatti, dinatriumfosfaatti, trinatriumfosfaatti
        E340 Monokaliumfosfaatti, dikaliumfosfaatti, trikaliumfosfaatti
        E341 Monokalsiumfosfaatti, dikalsiumfosfaatti, trikalsiumfosfaatti,
        E407 Karrageeni
        E450 Dinatriumdifosfaatti, trinatriumdifosfaatti, tetranatriumdifosfaatti, dikaliumdifosfaatti, tetrakaliumdifosfaatti, dikalsiumdifosfaatti, monokalsiumdifosfaatti
        E461 Metyyliselluloosa
        E463 Hydroksipropyyliselluloosa
        E465 Metyylietyyliselluloosa
        E466 Karboksimetyyliselluloosa (CMC), natriumkarboksimetyyliselluloosa

        Ihosairauksia aiheuttavat lisäaineet:
        E230 Bifenyyli, difenyyli
        E231 Ortofenyylifenoli
        E232 Natriumortofenyylifenoli
        E233 Thiabendazole

        Haitallinen vaikutus vitamiinin B12 imeytymiseen:
        E200 Sorbiinihappo

        Aiheuttaa kolesterolihaittoja:
        E320 Butyylihydroksianisoli (BHA)
        E321 Butyylihydroksitolueeni (BHT)

        Hermoherkkyyttä, hermostuneisuutta:
        E311 Oktyyligallaatti
        E312 Dodekyyligallaatti

        Syöpää aiheuttavia lisäaineita:
        E123 Amarantti, erittäin vaarallinen
        E131 Patenttisininen, erittäin vaarallinen
        E142 Vihreä
        E210 Bentsoehappo
        E211 Natriumbentsoaatti
        E213 Kalsiumbentsoaatti
        E215 Natriumetyyli-p-hydroksibentsoaatti
        E216 Propyyli-p-hydroksibentsoaatti
        E217 Natriumpropyyli-p-hydroksibentsoaatti
        E239 Heksametyleenitetramiini

        Varokaa erityisesti näitä tuotteita:
        E110, Paraoranssi. Käytetään mm. jäätelöissä, muroissa, makeisissa, juomissa ja leivonnaisissa. Käytetään myös useissa lääkeaineissa. Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, pahoinvointi, allergiat) - kielletty mm. Norjassa ja Englannissa. Suomessa saa käyttää 50 mg/kg tai 50 mg/l makeisissa, virvoitusjuomissa ja jäätelössä. Amerikassa kolmanneksi suosituin elintarvikeväri?

        E123, Amarantti, atsoväri. Mamba, Smarties, Nalle-karkit, Haribo-hedelmäkarkit, suklaapavut, Iglo-kalapuikot, Kraft (Dorahm) tuorejuusto. Kraft salami-sulatejuusto, vaniljavanukas (E102, 110), kaikki valmiskastikkeet.
        Saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita (ihottuma, hengitysoireet tms.) ja yhteyttä joihinkin syöpiin tutkitaan; juomissa, kastikeaineissa, hampurilaisissa, vanukkaissa, hyytelöissä, kakuissa - Suomessa ei saa käyttää makeisissa. Kielletty USA:ssa 1976, Norjassa, Itävallassa ja Venäjällä. Suomessa väriä ei saa myydä kuluttajalle suoraan.

        E330 Sitruunahappo, syövyttää hammaskiillettä.

        E202 kaliumsorbaatti ja E211 natriumbentsoaatti tekevät erikseen virtsakiviä, mutta yhdessä ei.

        E1520 Propyleeniglykoli (Propaani-1,2-diol) F
        Jarru- ja jäähdytysnesteissä käytettävä aine jota myös suuressa osassa ihonhoitotuotteita. Aiheuttaa minulle ja monelle muulle välittömästi pahan ihottuman iholle levitettynä. Silti sallitaan ruuissa.


    • illalla kiksautan

      Ainakin E-pilleri on terveellistä sillä se estää hermoromahduksen.

    • syökää,syökää

      ja juokaa vaikka suoraan purkista niitä E aineita. Ei se minua haittaa. Itse kierrän ne kaukaa, sillä tiedän niiden olevan ERITTÄIN vaarallisia ihmisen elimistölle. Aina joku tohtori tai "tohtori" yrittää rauhoitella, ettei ne nyt niin vaarallisia ole. Joo ei ehkä pieninä määrinä olekaan ( mutta ei terveellisiäkään) mutta jos / kun monen suomalaisenkin ruoka koostuu vain ja ainoastaan lähinnä näistä aineista niin siinä on sitten turha ihmetellä kun on elimistö täynnä syöpää, sillä juuri nämä lisäaineet ja E aineet synnyttävät jotkut niistä jopa itsessään syöpösoluja, kuten natriumnitraatti jota muuten ovelasti käytetään joissain tuotteissa missä mainostetaan ettei sisällä natriumglutamaattia, ei sisälläkään ei mutta natriumnitriitti on vielä tuhoisampi aine elimistölle. Jonkun verranhan näitä aineita on lähes pakko syödä, mutta karttaa niitä voi parhaansa mukaan silti, niin minä teen. Ja jos joku väittää, että tomaatti on verrattavissa vaikka hk:n makkaraan lisäaineiltaan niin en ala edes väittelemään asiasta. Nimittäin tomaatti on luonnontuote ja siinä voi olla LUONTAISIA aromeja jotka ovat TÄYSIN eriasia kuin kemialliset MYRKYT!

      T Mies joka tietää mistä kirjoittaa.

      • ...

        Älä vaan missään nimessä käytä E330:a tai E270:a.


      • wayofdeception
        ... kirjoitti:

        Älä vaan missään nimessä käytä E330:a tai E270:a.

        Vähäks sä oot ovela!


      • ...
        wayofdeception kirjoitti:

        Vähäks sä oot ovela!

        Enks ookki.


    • miggeri

      Niin, sehän on noilla lisäaineilla yksi tarkoitus, että ruoka säilyisi mahdollisimman kauan. Kun me syömme sen, niin senhän pitäisi "pilaantua". Eikös siinä tapahdu jo aikamoinen ristiriita, kun meidän vatsan pitää väkisin pistää se ruoka p****ksi ja ruoka yrittää kaiken tavoin estää sen. En ihmettele noita suolistosairauksia yms. joita on aina vaan enenemissä määrin.

    • säilöntä ruoka

      kissoilla ja koirilla nykyään syötetään purkki ruokaa on tullut sisäelin ynnä aldelkiaa samoja vaivoja kun ihmiselle.

      • EEEEEeeeeeEEEEEIIII

        lemmikkien purkkiruoka kannattaa vaihtaa annospusseihin,kuivamuonaan ja tuore lihaan,pakaste-kalaan jne. peltipurkeissa käytetään lisäaineita vaikka sisällys onkin hapelta turvassa,niinkauan kunnes prk avataan


    • truthhhh

      Pitäisihän se järjen sanoa että mitä luonnollisempaa ja tuoreempaa ruokaa, sitä terveellisempää.

      Lisäaineet ei todellakaan ole hyvästä, niillä yritetään parantaa paskan ruoan makua ja ulkonäköä, ja pidentää säilymisaikaa.

    • Kukapa.

      Järkevä ihminen haluaa syödä lisäaineita? Lisäaineet ruuissa ja ruokatuotteissa ovat sen takia, että tuote säilyy kauppojen hyllyillä kauemmin ja on houkuttelevan näköinen. Samoin saadaan lihan ns.jätteet, kamarat,jänteet (makkara,grillitassut,lihapullat,pitsat) ym.syötävän näköiseksi ja makuiseksi. Joka näitä e-koodeilla höystettyjä ruokia ja juomia nauttii vuosia,veikkaanpa että sisäelimet huutaa viimeisiään. Esim.allergiat ovat aivan varmasti lisäaineista johtuvia. Esim,70 luvulla oli harvoilla ruoka-aine allergioita,mutta jo 80 luvulla ne lisääntyivät huimasti,koska ihmiset alkoivat käyttämään enemmän teollistaruokaa ja tuotteita.

      • Siisheijärkikäteen..

        Musta on tosi hyvä, että jos pitää kerran teurastaa niin käytetää koko eläin hyväksi, vai pitäiskö hellantelttujen saada aina sisäfileet vaan ja heitetään loput ruhosta mäkeen. Aika erikoista. Kyllä Afrikassa ihmetellään valkokansan typeryyttä kun ei osata syödä eläintä alusta loppuun, ruokaa se on kamarakin sekä liha luun ympärillä, turha ruveta nirsoilemaan kun maailman ruokavarannot on loppu alta aikayksikön. Ja ihan vaan tiedoksi, että allergia on kanssa tämän valkokansahellantelttusukupolven ongelma kun pitään niin helvetin steriilisti elää ja välttää vauvasta lähtien kaikkea joskovaikka allergisoituisi, hui. Siedätyshoitoon, sanon minä! Ja helvetin häiskä sais hävetä kun keksi E-koodit, nyt mummon leivinjauhekin on myrkkyä ja apinanleipäpuujauhe (on muuten erinomainen hyötykasvi ja paloissa tärkeitä proteiineja) vaikka on tosi hyvää ruokaa sekin, harmi kun sitä käytetään lisäaineena niin minimaallisesti, ettei se merkkaa terveydelle juuri mitään mutta parantaa ruoka-aineiden koostumusta. Voisin luetella vaikka kuinka samanlaisia tällaisia hienoja luonnontuotteita, joita käytetään hitusen vain ja sen vuoksi pakataan E-koodin taakse, häpeä sinä E-henkilö kun kehtasit tällaista soopaa keksiä, tämäkin keskustelupalsta täyttyy turhasta nettisonnasta!


      • jjfnhgkl
        Siisheijärkikäteen.. kirjoitti:

        Musta on tosi hyvä, että jos pitää kerran teurastaa niin käytetää koko eläin hyväksi, vai pitäiskö hellantelttujen saada aina sisäfileet vaan ja heitetään loput ruhosta mäkeen. Aika erikoista. Kyllä Afrikassa ihmetellään valkokansan typeryyttä kun ei osata syödä eläintä alusta loppuun, ruokaa se on kamarakin sekä liha luun ympärillä, turha ruveta nirsoilemaan kun maailman ruokavarannot on loppu alta aikayksikön. Ja ihan vaan tiedoksi, että allergia on kanssa tämän valkokansahellantelttusukupolven ongelma kun pitään niin helvetin steriilisti elää ja välttää vauvasta lähtien kaikkea joskovaikka allergisoituisi, hui. Siedätyshoitoon, sanon minä! Ja helvetin häiskä sais hävetä kun keksi E-koodit, nyt mummon leivinjauhekin on myrkkyä ja apinanleipäpuujauhe (on muuten erinomainen hyötykasvi ja paloissa tärkeitä proteiineja) vaikka on tosi hyvää ruokaa sekin, harmi kun sitä käytetään lisäaineena niin minimaallisesti, ettei se merkkaa terveydelle juuri mitään mutta parantaa ruoka-aineiden koostumusta. Voisin luetella vaikka kuinka samanlaisia tällaisia hienoja luonnontuotteita, joita käytetään hitusen vain ja sen vuoksi pakataan E-koodin taakse, häpeä sinä E-henkilö kun kehtasit tällaista soopaa keksiä, tämäkin keskustelupalsta täyttyy turhasta nettisonnasta!

        Syö sinä vaan ne teurasjätteet, niin jää meille muille liha:)
        Muualla maailmassa tekevät noista jätteistä lemmikkien ruokaa..


      • ...
        jjfnhgkl kirjoitti:

        Syö sinä vaan ne teurasjätteet, niin jää meille muille liha:)
        Muualla maailmassa tekevät noista jätteistä lemmikkien ruokaa..

        Muualla maailmassa tehdään meidän teurasjätteistä paikallisten lempiruokia.


      • kkbxbvhkmh
        ... kirjoitti:

        Muualla maailmassa tehdään meidän teurasjätteistä paikallisten lempiruokia.

        En ole teurasjätteistä tehtyä ruokaa saanut kuin pohjoismaissa..


      • ...
        kkbxbvhkmh kirjoitti:

        En ole teurasjätteistä tehtyä ruokaa saanut kuin pohjoismaissa..

        Aasiassa vedetään sikojen sorkat, töpselit ja korvat keitoks. Nää paikat on paikallisten suosiossa.


    • 21

      Elikkä aikojen alustako saakka ihminen on tarvinnut e-koodeja? Löytyykö niitä myös luomuna?

      - kaikkea sitä lukeekin

      • E

        Löytyy. Esim. kaikki hapot, joita löytyy marjoista.


    • e-koodit?!
    • TÄMÄ KESKUSTELU ON JÄRJETÖNTÄ KOSKA VALTAOSA VÄITTELIJÖISTÄ EI YMMÄRRÄ MIKÄ ON E-KOODI!
      SUURI OSA AINEISTA ON AIVAN TAVALLISIA LUONNONTUOTTEITA!
      KANNATTAISI PEREHTYÄ ASIOIHIN ENNEN KUIN ALKAA PÄÄSTELLÄ TYHMYYTENSÄ JULKISUUTEEN!

      • E

        Jep. Mun viesteille annetaan miinusta eikä kerrota, mitä mä en muka ymmärrä natriumglutamaatista.


      • wayofdeception
        E kirjoitti:

        Jep. Mun viesteille annetaan miinusta eikä kerrota, mitä mä en muka ymmärrä natriumglutamaatista.

        Kyllä sinulle on kerrottu, moneen otteeseen ja annettu hyviä vinkkejä siitä mitä lyödä hakukoneeseen asioiden varmistamiseksi. Nyt on vain niin, että olet sitoutunut kantaasi egotasolla, etkä kykene siksi omaksumaan uutta tietoa.

        http://www.nature.com/oby/journal/v16/n8/full/oby2008274a.html

        Lue tuosta, jos toinen kotimainen taipuu. Ymmärrät paljon enemmän sen tehtyäsi.


      • E
        wayofdeception kirjoitti:

        Kyllä sinulle on kerrottu, moneen otteeseen ja annettu hyviä vinkkejä siitä mitä lyödä hakukoneeseen asioiden varmistamiseksi. Nyt on vain niin, että olet sitoutunut kantaasi egotasolla, etkä kykene siksi omaksumaan uutta tietoa.

        http://www.nature.com/oby/journal/v16/n8/full/oby2008274a.html

        Lue tuosta, jos toinen kotimainen taipuu. Ymmärrät paljon enemmän sen tehtyäsi.

        Se ei poista sitä asiaa, että natriumglutamaattia löytyy luontaisesti tomaatista, sienistä, lihasta ja maitotuotteista.


      • wayofdeception
        E kirjoitti:

        Se ei poista sitä asiaa, että natriumglutamaattia löytyy luontaisesti tomaatista, sienistä, lihasta ja maitotuotteista.

        Vaan kun ei löydy. Luontainen glutamaatti (C5H9NO4) on aivan eri aine kuin natriumglutamaatti, eli mononatriumglutamaatti (C5H8NNaO4).

        Tämä asia on kerrottu sinulle monta kertaa, mutta kuten jo sanoin, et kykene asiaa omaksumaan.


      • wayofdeception
        E kirjoitti:

        Se ei poista sitä asiaa, että natriumglutamaattia löytyy luontaisesti tomaatista, sienistä, lihasta ja maitotuotteista.

        Kerro, arvoisa E, onko järkevää käyttää elintarvikkeissa lisäainetta jonka tiedetään aiheuttavan aivovaurioita ja lihavuutta?


      • E
        wayofdeception kirjoitti:

        Vaan kun ei löydy. Luontainen glutamaatti (C5H9NO4) on aivan eri aine kuin natriumglutamaatti, eli mononatriumglutamaatti (C5H8NNaO4).

        Tämä asia on kerrottu sinulle monta kertaa, mutta kuten jo sanoin, et kykene asiaa omaksumaan.

        Jep, natriumglutamaatti on glutamiinihapon natriumsuola. Eli luonnollinen ainesosa, jota löytyy tomaatista, lihasta, maitotuotteista ja sienistä. Glutamiinihappo tunnetaan myös nimestä glutamaatti.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Glutamaatti

        Edelleenkin, mitä olen ymmärtänyt väärin??


      • E
        wayofdeception kirjoitti:

        Kerro, arvoisa E, onko järkevää käyttää elintarvikkeissa lisäainetta jonka tiedetään aiheuttavan aivovaurioita ja lihavuutta?

        Jos meinaat natriumglutamaattia, niin se on tuote, jota löytyy sienistä, tomaatista, lihasta ja maitotuotteista. Sitä ei kannata vetää kilo kaupalla päivittäin. Kuten ei kannata juoda vettäkään. Sekin tappaa liikaa nautittuna.


      • 4+19
        wayofdeception kirjoitti:

        Vaan kun ei löydy. Luontainen glutamaatti (C5H9NO4) on aivan eri aine kuin natriumglutamaatti, eli mononatriumglutamaatti (C5H8NNaO4).

        Tämä asia on kerrottu sinulle monta kertaa, mutta kuten jo sanoin, et kykene asiaa omaksumaan.

        Selvennetään nyt sen verran, että glutamiinihappo on yksi ihmisen käyttämistä aminohapoista eli proteiinien rakennusosista. Se on ns. ei-välttämätön aminohappo, eli elimistö valmistaa sitä itse, jos sitä ei saada ravinnosta tarpeeksi.

        Kemiallisen luonteensa vuoksi glutamiinihappo esiintyy vesiliuoksessa kahdessa muodossa: glutamiinihappona ja glutamaattina. Näistä muodoista vallitseva on glutamaatti, jota on lähes 2000 kertaa enemmän kuin glutamiinihappoa (veren pH:ssa, n. 7,4).

        Natriumglutamaatti ei ole sen kummempi aine kuin "luontainen" glutamaattikaan, sillä se jakautuu elimistössä saman tien natriumioniksi ja glutamaatiksi. Ja natriumioneja elimistössä on normaalisti suuria määriä.

        Pointtini on se, että yhdiste on aivan sama riippumatta sen luontaisesta tai teollisesta alkuperästä.

        En tiedä, mistä E on tietonsa saanut, mutta glutamiinihappoa (ja välillisesti glutamaattia) ihminen saa tavallisestikin ravinnon proteiineista. Sen määrä elimistössä on kuitenkin säädelty, eikä ole mitenkään selvää, että glutamaatin saanti johtaisi elimistön glutamaattipitoisuuden nousuun.

        Ja tuosta wayofdeceptionin tutkimuksesta vielä: poikkileikkaustutkimus on heikko osoittamaan minkäänlaista syy-seuraussuhdetta. Huomasin toki, että natriumglutamaatin saannilla todettiin tilastollisesti merkitsevä yhteys ylipainoon, kun vakioinnit energiansaannin ja kulutuksen suhteen oli huomioitu. On kuitenkin huomattava, että natriumglutamaatin käyttäjien ravintotottumukset poikkesivat ei-käyttäjistä:

        "Also, MSG users generally had higher intakes of animal protein, fats, cholesterol and calories, and lower intakes of vegetable protein, total carbohydrate, starch, fiber, and magnesium than nonusers."

        Ylipainoa ja leptiiniresistenssiä selittävä tekijä voi liittyä näihinkin, eikä välttämättä liity pelkästään natriumglutamaattiin. Tai kenties taustalla on jonkinlainen ravinnonoton säätelyn häiriö, joka johtaa sekä lihomiseen että suurempaan natriumglutamaatin saantiin.

        En sano, etteikö tämä tutkimus osottaisi mitään, mutta ei tämä ihan aukoton totuuskaan ole.


      • E
        4+19 kirjoitti:

        Selvennetään nyt sen verran, että glutamiinihappo on yksi ihmisen käyttämistä aminohapoista eli proteiinien rakennusosista. Se on ns. ei-välttämätön aminohappo, eli elimistö valmistaa sitä itse, jos sitä ei saada ravinnosta tarpeeksi.

        Kemiallisen luonteensa vuoksi glutamiinihappo esiintyy vesiliuoksessa kahdessa muodossa: glutamiinihappona ja glutamaattina. Näistä muodoista vallitseva on glutamaatti, jota on lähes 2000 kertaa enemmän kuin glutamiinihappoa (veren pH:ssa, n. 7,4).

        Natriumglutamaatti ei ole sen kummempi aine kuin "luontainen" glutamaattikaan, sillä se jakautuu elimistössä saman tien natriumioniksi ja glutamaatiksi. Ja natriumioneja elimistössä on normaalisti suuria määriä.

        Pointtini on se, että yhdiste on aivan sama riippumatta sen luontaisesta tai teollisesta alkuperästä.

        En tiedä, mistä E on tietonsa saanut, mutta glutamiinihappoa (ja välillisesti glutamaattia) ihminen saa tavallisestikin ravinnon proteiineista. Sen määrä elimistössä on kuitenkin säädelty, eikä ole mitenkään selvää, että glutamaatin saanti johtaisi elimistön glutamaattipitoisuuden nousuun.

        Ja tuosta wayofdeceptionin tutkimuksesta vielä: poikkileikkaustutkimus on heikko osoittamaan minkäänlaista syy-seuraussuhdetta. Huomasin toki, että natriumglutamaatin saannilla todettiin tilastollisesti merkitsevä yhteys ylipainoon, kun vakioinnit energiansaannin ja kulutuksen suhteen oli huomioitu. On kuitenkin huomattava, että natriumglutamaatin käyttäjien ravintotottumukset poikkesivat ei-käyttäjistä:

        "Also, MSG users generally had higher intakes of animal protein, fats, cholesterol and calories, and lower intakes of vegetable protein, total carbohydrate, starch, fiber, and magnesium than nonusers."

        Ylipainoa ja leptiiniresistenssiä selittävä tekijä voi liittyä näihinkin, eikä välttämättä liity pelkästään natriumglutamaattiin. Tai kenties taustalla on jonkinlainen ravinnonoton säätelyn häiriö, joka johtaa sekä lihomiseen että suurempaan natriumglutamaatin saantiin.

        En sano, etteikö tämä tutkimus osottaisi mitään, mutta ei tämä ihan aukoton totuuskaan ole.

        Varhaisin tietono asiasta on 2005 vuonna ravintolakoulussa jaettu tieto umamista, jota löytyy sienistä. Vuosi kaksi sitten aloin ottaa selvää natriumglutamaatista, kun siitä niin kohkattiin ja minulle selvisi, että se on umamin maun takana. Sienien lisäksi sitä löytyy lihasta ja tomaatista.

        Ne muutamat sivustot, joita olen lukenut saadakseni varmistuksen asiasta, ovat kertoneet, että natriumglutamaattia löytyy edellä mainitsemistani tuotteista. Ehkäpä tietoni ovat yksinkertaistettua muotoa asiasta, mutta faktaa tuntuu olevan se, että natriumglutamaatti on luonnontuote ja noista aineista sitä löytyy.


    • niwvoniv

      Ostettiin tossa viimevuoden puolella iso reissumies leipäpussi missä luki isolla että ei sisällä e-koodeja ja se jäi sitten syömättä ja lojus siinä leipäkorissa muutaman kuukauden eikä tullu tippaakaan hometta vissii 3 kuukautta se oli siina korissa ennenku alko tulee hometta.

      Aika jännä juttu ku normaalisti tollanen reissari homehtuu parissa viikossa vaikka oliski e-koodit mukana

      • wayofdeception

        Kannattaa ottaa huomioon että kaikkia aineita ei tarvitse ilmoittaa, eikä alle tiettyjen raja-arvojen alle jääviä pitoisuuksia. Myöskään erinäisiä elintarvikkeen läpikäymiä prosesseja ei tarvitse ilmoittaa.


      • dsff212

        Tarkistitko suolapitoisuuden?


      • ...

        Ennen oli leivät vartaissa talven yli, uutta satoa odotellessa. Eikä nekään puolessa vuodessakaan homehtuneet vaikkei mitään säilöntäaineita ollut, suolan lisäksi.


      • Samuli K.

        Fazerin reissumiestä?
        Niissähän lukee ettei lisä- eikä säilöntäaineita. Mutta kantapään kautta olen oppinut että Fazein leipomon tuotteet aiheuttavat minulle vatsavaivoja, vaikka muita leipiä voi syödä ilman vaivoja.

        Vaikka ei niissä mitään eroa pitäisi olla.


    • lutamatti

      Ei uskoisi, että professoritason hepuilta irtoaa moista e-koodihöpinää. E-koodijärjestelmä kehitettiin kuluttajansuojaksi, eli aiemmin eri tuotteille saatettiin keksiä mitä ihmeellisimpiä kauppanimiä. Oli vaikka mitä "hiivauutetta" tai muuta vastaavaa. Kun käytetään E-koodeja, kemikalin voi tarkistaa luettelosta, mitä ainetta tarkoitetaan, yksiselitteisesti. Listaan kuuluu ruokasoodasta ja ruokasuolasta vaikka mihin väriainemyrkkyihin saakka kaikkea mahdollista. E-koodimerkintä sinänsä ei ole vaarallinen luonnollisestikaan. Kun viimeaikoina ruvettiin ns. vähentämään einesten E-koodeja, palattiin siihen aiempaan käytäntöön ja ruvettiin käyttämään vanhoja kauppanimiä, kuten "hiivauute". Eli tarkoitus on vain huijata kuluttajia. (Ei yhtään E-koodia! --mainonta)

      • Koodit takaisin

        Juuri näin. Nyt mennään huonompaa suuntaan kun koodit on taas alettu korvaamaan mitä ihmeellisimmillä raaka-ainenimityksillä.

        Koodit on selkeitä ja ne ymmärtää myös vieraskielisistä tuoteselosteista.


      • bbgbchkmjcg
        Koodit takaisin kirjoitti:

        Juuri näin. Nyt mennään huonompaa suuntaan kun koodit on taas alettu korvaamaan mitä ihmeellisimmillä raaka-ainenimityksillä.

        Koodit on selkeitä ja ne ymmärtää myös vieraskielisistä tuoteselosteista.

        Oli ne sitten koodeina tai selväkielisinä niminä, niin hyllyyn jää.
        Vieraskielisiä pakkauksia suomessa ei saa edes myydä, vaan seloste on oltava ruotsiksi ja suomeksi.


    • Hälytysvaroitus

      E300, tätä kannattaa kans yrittää vältellä viimeseen asti!

    • Koodit hyvästä

      Mitä se todistaa jos vertaan kahta suolatonta tuotetta toisiinsa?

      E-koodit ovat vain koodeja. Nyt ollaan menossa huolestuttvaan suuntaan, kun ihmiset välttelee E-koodeja niin elintarviketeollisuus korvaa koodit lisäaineiden nimillä. Olisi paljon helpompaa lukea koodeista että mitä ne oikeasti sisältää.

      • lutamatti

        Lisäaineita ei käytetä "huvikseen". Kaksi syytä: pitkä säilyvyys kaupan hyllyssä ja toinen, että kelvottomista raaka-aineista saadaan väsättyä jonkun oikean ruoan "kaltainen tuote". Ottakaa vaikka joku pinaattilettupaketti ja katsokaa ja ihmetelkää. Tavallinen ihminen kun tekee lättyjä, niin hän ei niitä aineita tarvitse. Eräskin korppujauhe ei ole oikeaa korppua nähnytkään ikinä, vaan se on tehty pelkästään jossakin "betonimyllyssä" kaikenmaailman lisäaineista, erään kauppaketjun "juustoraaste" ei ole oikeaa juustoa nähnytkään, vaan pussin kyljessä lukee "juuston kaltainen kasvirasvavalmiste". Ja niin edelleen!! Professorit mainostaa työnantajiaan (teollisuutta) että syökää, syökää ee-koodeja, non terveellisiä!
        ps. samojen professorien mielestä ns. karppaaminen on hengenvaarallista; siinähän syödään oikeista raaka-aineista tehtyä oikeaa ruokaa; runsaasti kasviksia, mielellään luomua, munia, kalaa, lihaa ja muita herkkuja, eikä kosketa eineksiin pitkällä tikullakaan.


    • Sinappinainen

      Olen sinappifriikki mutta nyt olen alkanut katsoa sinappien ainesluetteloa pullon kyljestä. Melkein kaikki sinapit sisältävät sokerikulööriä. Joltain sivustolta luin että kyseinen aine aiheuttaa syöpää.
      Kummallista etten päässyt enää sivulle Ekoodit.com jolla olen aikaisemmin käynyt. Ostan nykyään vain sinappia joka ei sisällä E 150 a:ta.

      http://ekoodit.fi/E150/sokerikuloorit/

      • kngbvvljvvb

        Parhaimman sinapin saa itse ja noita jauheita on täysin lisäaineettomia.
        Itse teen useimmiten konjakkisinappia. Virosta litran pullo. Pari ruokalusikallista sinapin sekaan, loput naamaan.


      • nnfnhhköhc
        kngbvvljvvb kirjoitti:

        Parhaimman sinapin saa itse ja noita jauheita on täysin lisäaineettomia.
        Itse teen useimmiten konjakkisinappia. Virosta litran pullo. Pari ruokalusikallista sinapin sekaan, loput naamaan.

        Ja muuten ekoodi.com (yksikössä) uudelleenohjautuu:
        http://finland.somefood.org/


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      91
      1661
    2. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      77
      1273
    3. Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr
      Maailman menoa
      183
      1254
    4. Sunnuntai terveiset kaivatulle

      Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!
      Ikävä
      55
      952
    5. Aika usein mietin sitä

      Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t
      Ikävä
      46
      911
    6. Rakastan sinua ja

      Tiedät sen.
      Ikävä
      47
      898
    7. Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?

      Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman
      Ikävä
      38
      888
    8. Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !

      Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si
      Suomussalmi
      9
      833
    9. On ikävä sua

      Rakas ❤️.
      Ikävä
      46
      822
    10. IS Viikonloppu 26.-27.4.2025

      Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika
      Sanaristikot
      35
      799
    Aihe