Laitoin reilu viikko sitten tulemaan omenaviinin, johon laitoin 4 kg panimosokeria. Nyt ominaispainomittari näyttää noin -4 tai -5. Joko siirrän kirkastumaan, vai vieläkö odottelen? Vesilukko pulputtaa noin 2 minuutin välein.
Milloin kotiviini on käynyt kuivaksi?
5
1306
Vastaukset
- Soppaluujonsson
Itse olen antanut käydä pari-kolme viikkoa, niin että ei pulpahtele enää oikeastaan ollenkaan. Jos olet laittanut omenat lohkoina eikä mehuna, niin pitempi käymisaika auttaa irrottamaan enemmän makua omenista. Tietysti jos suu tahtoo jo napsaa ja on kiire saada valmista niin kyllähän sen voi jo laittaa kirkastumaan.
- Saaga
Kiitos!
Mikään kiirehän tässä ei ole, valmiissa maailmassa, jossa kiireiset saavat viiniäkin kaupoista. ;) Sitä itsekin mietin, että kuinka paljon nuo omenanlohkot ovat ehtineet antaa makua, kun käymisaika on niin lyhyt. Mutta ilmeisesti mitään haittaa siitä ei siis ole, vaikka vielä annan juoman vielä hautua? Eikös sokeri ala kuitenkin olemaan aika loppuun kulutettu, kun nuo ominaispainomittarin arvot menevät jo miinuksella?
- Soppaluujonsson
Minulla on ollut tapana viikon jälkeen lisätä sokeria. Laitan yleensä 4kg 1 kg ja samalla puristella pehmenneet omenalohkot muussiksi (hyvin puhtain käsin ettei pöpöjä pääse viiniin). Juuri nyt on pöntössä 10 päivää käynyt satsi joka tuskin enää pulpahtelee. Alkuun siinä oli sokeria 5kg. Ajattelin lisätä vielä puoli kiloa, muussta omput ja antaa käydä pari viikkoa ennen kirkastamista. Joo miinuksella kun ollaan niin alkaa olla kuivan makuista ja pyrinkin käyttämään niin kuivaksi kun pystyy. Makeuttelen sitten kirkastamisen jälkeen sokerilla tai hermesetaksella sopivaksi.
- Saaga
Ajattelin itsekin käyttää viinin ihan kuivaksi ja sitten vasta makeuttaa. Mutta tarkoitus oli myös tehdä suhteellisen mietoa viiniä, joten en tiedä, uskallanko enää lisätä sokeria. Maistoin tänään viiniä ja siinä on kyllä prossat jo maistuu ihan kivasti (ja laskelmienkin mukaan niitä pitäisi olla yli 10), eli enempää en välttämättä tarvitsekaan. Mutta tuo omenien muussaaminen oli ihan hyvä idea, jotta saa makua lisää. Saatko silti viinin kirkastettua? Viinikaupasta sanoivat, ettei kannata omppuja muussata, kun muuten tulee sitä mäskiä siiviläpussin läpi ja kirkastuminen vaikeutuu.
- Soppaluujonsson
Kyllä se ajan kanssa kirkastuu. Pari kolme kertaa pöntöstä toiseen lapoten viikon välein. Sitten laitan 10l kanistereihin pimeään ja viileään kypsymään ja jonkun kuukauden tai puolen vuoden päästä lappoan pulloihin. Vähän jää sakkaa vielä kanisterin pohjallekin, mutta kyllä se kirkkaan näköistä ja ihan juotavaa on ollut suoraan kirkastuksen jäljiltäkin. Se hiilidioksiidin kunnollinen poistaminen tuntuu nopeuttavan merkittävästi kirkastumista. Kyllä reilu 10 prosenttia varmaan on ihan riittävästi.Itse olen ajatellut säilyvyyden paranevan isompien prosenttien myötä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1031525
Välillä käy mielessä
olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.781164- 881097
- 139996
Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta
Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt580965Mika Muranen juttu tänään
Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras1917Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."
Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih8872- 19842
Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."
Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum9664Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa
On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida8640