Määritellään auringonlaskun kestoksi aika siitä kun auringon alareuna maanpinnalata katsottuna optisesti leikkaa horisontin, siihen kunnes sen yläreuna painuu horisontin alle. Kysymys: Mikä on auringonlaskun nopeus tiettyyn vuodenaikaan milläkin leveysasteella?
Tuntuisi että nopeimmillaan se on päiväntasaajalla, mutta milloin ei ole aivan selvä. Hitaimmillaan on selvästikin päiväntasausten aikaan navoilla, jolloin aurinko ainakin periaatteessa näyttää kiertävän horisontissa vuorokauden ympäri.
Mutta miten lasketaan milloin se on nopeimmillaan tai hitaimmillaan esimerkiksi 60,2 leveysasteella?
Auringonlaskun nopeus?
6
483
Vastaukset
- mää oon noppia
Arvaan että tuolla tavalla määritelty auringonlasku on nopein päiväntasaajalla kevät- tai syyspäiväntasauksessa kun Auringon deklinaatio on nolla ja se siten laskee kohtisuoraan.
Aurinko on maata lähimmillään tammikuun lopulla joten syyspäiväntasauksessa Aurinko lienee kauempana kuin kevätpäiväntasauksessa. Maan pyöriessä vakionopeudella Aurinko laskee ilmeisesti nopeammin silloin kun se näkyy pienempänä.
Ilman lämpötila ja kosteus voivat myös vaikuttaa asiaan. - sunon palvoja
Likimääräisen tuloksen voisi ehkä laskea näitä suuntaviittoja käyttäen.
Auringon kulmahalkaisja on noin puoli astetta eli Aurinko näkyy meille ½° kulmassa . Maapallo pyörähtää noin 15 astetta tunnissa, eli aste neljässä minuutissa. Jos Aurinko siis painuu kohtisuoraan horisonttiin, niin puolen asteen suuruisen kulman pyörähtämiseen kuluu aikaa noin 2 minuuttia. (mm. refraktio unohtaen)
Auringon deklinaatio vaihtelee noin välillä -23,44° ... 23,44°. Auringon deklinaation ja paikkakunnan maantieteellisen leveyden (eli latitudin) avulla voidaan laskea kulma jossa Aurinko (sen keskipiste) painuu horisontin alle. Tämä kulma huomioiden voidaan laskea likimäärin paljonko aika näiden tekijöiden vaikutuksesta pitenee tuohon edellä laskettuun minimiarvoon 2 minuuttia nähden.
En muista kaavaa, mutta jos olet oikeasti kiinnostunut niin löydät varmaankin mainitun kulman laskukaavan alan lähdekirjallisuudesta. Olisinko nähnyt sen jossakin Peter Dueffett-Smith:in kirjassa? - karkea tyyppi
Karkeasti se kulma jossa Aurinko nousee horisontin yläpuolelle (tai laskee horisontin alapuolelle) on maantieteellisen leveyden komplementtikulma. Täsmällisemmin tämä pätee vai jos Auringon deklinaatio on nolla, eli kevät- ja syyspäiväntasauksessa.
Jos siis latitudi on 60°N niin Aurinko nousee noin 90° - 60° = 30° kulmassa. Karkeasti ajan pidennys edellä perusteltuun minimiarvoon 2 aikaminuuttia nähden saadaan jakamalla latitudin komplementtikulman sinillä. 60° leveydellä aika on siis noin 2m / sin(30°) = 2m / 0,5 = 4 minuuttia eli kaksinkertainen päiväntasaajaan nähden (deklinaatiolla nolla).
Deklinaatio kuitenkin jonkin verran vaikuttaa asiaan, jonka ymmärtää parhaiten ajattelemalla esim. maantieteellistä leveyttä 68°N jossa Aurinko voi nousta hyvin loivassa kulmassa tai jättää kokonaan nousematta.- Laskee,
Ylläolevien vastausten perustella asi lienee jokseenkin hallussa päiväntasausten aikaan. Voitanee olettaa että maan ja auringon välisen etäisyyden vaihtelu, sekä optinen litistyminen eivät vaikuta merkittävästi asiaan.
Mutta deklinaatio vaikuttaa radikaalisti, ei ainoastaan jonkin verran. Se vaikuttaa sekä auringon radan ja horisontin leikkauskulmaan, että auringon kulmanopeuteen havaintopisteestä katsoen. Tässä on vielä pohdittavaa. - mainoksen uhri
Laskee, kirjoitti:
Ylläolevien vastausten perustella asi lienee jokseenkin hallussa päiväntasausten aikaan. Voitanee olettaa että maan ja auringon välisen etäisyyden vaihtelu, sekä optinen litistyminen eivät vaikuta merkittävästi asiaan.
Mutta deklinaatio vaikuttaa radikaalisti, ei ainoastaan jonkin verran. Se vaikuttaa sekä auringon radan ja horisontin leikkauskulmaan, että auringon kulmanopeuteen havaintopisteestä katsoen. Tässä on vielä pohdittavaa.Koetanpa kaivaa sen "laskeutumiskulman" kaavan esiin, jos suinkin muistan. Se ei muistaakseni ole kovin kummoinen, mutta en ehkä osaa sitä itse johtaa.
- Anonyymi
Ongelma on 24h unit ja sillä laskeminen. Syyspvn tasauksessa on päivä ja yö tasan ja 12h, mutta missä on lasku ja missä nousuaika? Miten tuota voisi mieltää?
Auringon 90 asteessa olevan keskipv hetken pituuden voit olettaa sinulle se tapahtuvan vain kerran per pv.
90 asteen suorakulma on siis vain kerran päivässä sinulle. Mutta vastapuolella palloa, esim. kiinalaiselle mummollesi (180astetta boltsia itään, se on myös kerran päivässä), lasku/nousu vaihtuu.
Suhde luku X/24 ja Mummo/24 tulisi olla samat, mutta koska välissä on 90 astetta jossa mummo on vielä yössä, niin suhdearvo luultavasti elää.
Siksi tarvitset vielä 90 asteen boltsi mummon, vaikea sanoa missä siperiassa se eläisi, jos tahdot välttää mummo-yössä virheen lipsahtamisen laskuun.
Anyhow kolmella mittauspisteellä aavan meren rannasta sen varmasi saisi talteen,
Ehkä afrikka/kiina/brasilia tjs tarjoaisi meren itään sopivasti, oleellista olisi 90 asteen saumattomuus mittapaikkojen välillä meren kaaren mukaan.
Näin tarkistustesti, jossa UTC ajan suhde-erot tulisi olla nolla ja summa 2x, ja koska tuo on tarkkuuden kannalta hyvä huomioida kahdesta pisteestä ja kiinalaiset mummot on yhtä tärkeitä kuin siperialaisetkin (!). Niin voidaa. Varmistaa myös Siperialaisen auringonlaskusta kiinalaise. Mummon instant nousuun, jolla voidaan tietää myös miten tui lasku/nousu suhde on elänyt lähtötilanteesee.n nähden. Mahdollisesti tarkentuu pidemmissä jaksoissa näihin kahteen ehtoon.
Näin ollen kyseinen aika kun 50% aurinko on kadonnut ja mummosi 50% noussut summattuna tulisi olla 2x omasi tai vähennettynä tasan nolla 0. Ja se vuosipari jossa molemmat puolet sinä ja kiinamummo ovat samat täyttäen ehdot, on luonnollisesti se tarkin, jos löytyy.
Itse veikkaan että vrk pituus olisi 25h tai 26h nousujen laskujen kera, siis mikäli syys pv tasauksen 12/12h yö/pv suhde ei sisällä huomionteja lainkaan, vaan luvut puhtaasti ennen tai jälkeen. En yllättyisi lainkaan vaikka 24h oisikin lähinnä helppohuijaus nopeille, mutta hitaille, sillä kaikki muukin menee samalle sektorille aikojen laskennassa, niin mikseipä tuokin…
Astropixels on suht ok saitti. Jos ehdon täyttyminen on hyvin harvinainen, niin voi olla apua jos osaa parsia sitä dataa.
Mummeldorin Magic Wand
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1713338
En kai koskaan saa sinua
Koska et usko että riitäisit minulle. Olet aina pitänyt itseäsi liian risana ja heikkona. Katkot korkeutesi, ja poraat k1541879Terveystalon lääkärit ylilaskuttaneet
Tämän pörriäiset osaavat, laskuttamisen. Terveystalo myöntää asian. https://www.hs.fi/suomi/art-2000011134269.html "K1471819Saran ökytyyli käänsi katseita.
On nyt kyllä Sara kasvoistaan, kuvan perusteella todellakin pyöristynyt ainakin kuvan perusteella.1591714- 771594
Työttömille lusmuille luvassa lisää keppiä
Hallitus aikoo kiristää velvoitteiden laiminlyönnistä seuraavia työttömyysturvan karensseja ensi vuodesta alkaen. Hall3411540Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä
En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m811389The Summit Suomi: Maxie avaa hyytävästä tilanteesta kuvauksissa: "Veri roiskui ja tajusi, että..."
Oletko seurannut The Summit Suomea? Tykkäätkö vai et tai mitä mieltä ylipäätään olet sarjasta? Moni katsoja on kaikonnut201278- 1581152
Miksi ihmeessä?
Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek251135