Auringonlaskun nopeus?

Laskee,

Määritellään auringonlaskun kestoksi aika siitä kun auringon alareuna maanpinnalata katsottuna optisesti leikkaa horisontin, siihen kunnes sen yläreuna painuu horisontin alle. Kysymys: Mikä on auringonlaskun nopeus tiettyyn vuodenaikaan milläkin leveysasteella?

Tuntuisi että nopeimmillaan se on päiväntasaajalla, mutta milloin ei ole aivan selvä. Hitaimmillaan on selvästikin päiväntasausten aikaan navoilla, jolloin aurinko ainakin periaatteessa näyttää kiertävän horisontissa vuorokauden ympäri.

Mutta miten lasketaan milloin se on nopeimmillaan tai hitaimmillaan esimerkiksi 60,2 leveysasteella?

6

286

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mää oon noppia

      Arvaan että tuolla tavalla määritelty auringonlasku on nopein päiväntasaajalla kevät- tai syyspäiväntasauksessa kun Auringon deklinaatio on nolla ja se siten laskee kohtisuoraan.

      Aurinko on maata lähimmillään tammikuun lopulla joten syyspäiväntasauksessa Aurinko lienee kauempana kuin kevätpäiväntasauksessa. Maan pyöriessä vakionopeudella Aurinko laskee ilmeisesti nopeammin silloin kun se näkyy pienempänä.

      Ilman lämpötila ja kosteus voivat myös vaikuttaa asiaan.

    • sunon palvoja

      Likimääräisen tuloksen voisi ehkä laskea näitä suuntaviittoja käyttäen.

      Auringon kulmahalkaisja on noin puoli astetta eli Aurinko näkyy meille ½° kulmassa . Maapallo pyörähtää noin 15 astetta tunnissa, eli aste neljässä minuutissa. Jos Aurinko siis painuu kohtisuoraan horisonttiin, niin puolen asteen suuruisen kulman pyörähtämiseen kuluu aikaa noin 2 minuuttia. (mm. refraktio unohtaen)

      Auringon deklinaatio vaihtelee noin välillä -23,44° ... 23,44°. Auringon deklinaation ja paikkakunnan maantieteellisen leveyden (eli latitudin) avulla voidaan laskea kulma jossa Aurinko (sen keskipiste) painuu horisontin alle. Tämä kulma huomioiden voidaan laskea likimäärin paljonko aika näiden tekijöiden vaikutuksesta pitenee tuohon edellä laskettuun minimiarvoon 2 minuuttia nähden.

      En muista kaavaa, mutta jos olet oikeasti kiinnostunut niin löydät varmaankin mainitun kulman laskukaavan alan lähdekirjallisuudesta. Olisinko nähnyt sen jossakin Peter Dueffett-Smith:in kirjassa?

    • karkea tyyppi

      Karkeasti se kulma jossa Aurinko nousee horisontin yläpuolelle (tai laskee horisontin alapuolelle) on maantieteellisen leveyden komplementtikulma. Täsmällisemmin tämä pätee vai jos Auringon deklinaatio on nolla, eli kevät- ja syyspäiväntasauksessa.

      Jos siis latitudi on 60°N niin Aurinko nousee noin 90° - 60° = 30° kulmassa. Karkeasti ajan pidennys edellä perusteltuun minimiarvoon 2 aikaminuuttia nähden saadaan jakamalla latitudin komplementtikulman sinillä. 60° leveydellä aika on siis noin 2m / sin(30°) = 2m / 0,5 = 4 minuuttia eli kaksinkertainen päiväntasaajaan nähden (deklinaatiolla nolla).

      Deklinaatio kuitenkin jonkin verran vaikuttaa asiaan, jonka ymmärtää parhaiten ajattelemalla esim. maantieteellistä leveyttä 68°N jossa Aurinko voi nousta hyvin loivassa kulmassa tai jättää kokonaan nousematta.

      • Laskee,

        Ylläolevien vastausten perustella asi lienee jokseenkin hallussa päiväntasausten aikaan. Voitanee olettaa että maan ja auringon välisen etäisyyden vaihtelu, sekä optinen litistyminen eivät vaikuta merkittävästi asiaan.

        Mutta deklinaatio vaikuttaa radikaalisti, ei ainoastaan jonkin verran. Se vaikuttaa sekä auringon radan ja horisontin leikkauskulmaan, että auringon kulmanopeuteen havaintopisteestä katsoen. Tässä on vielä pohdittavaa.


      • mainoksen uhri
        Laskee, kirjoitti:

        Ylläolevien vastausten perustella asi lienee jokseenkin hallussa päiväntasausten aikaan. Voitanee olettaa että maan ja auringon välisen etäisyyden vaihtelu, sekä optinen litistyminen eivät vaikuta merkittävästi asiaan.

        Mutta deklinaatio vaikuttaa radikaalisti, ei ainoastaan jonkin verran. Se vaikuttaa sekä auringon radan ja horisontin leikkauskulmaan, että auringon kulmanopeuteen havaintopisteestä katsoen. Tässä on vielä pohdittavaa.

        Koetanpa kaivaa sen "laskeutumiskulman" kaavan esiin, jos suinkin muistan. Se ei muistaakseni ole kovin kummoinen, mutta en ehkä osaa sitä itse johtaa.


    • Anonyymi

      Ongelma on 24h unit ja sillä laskeminen. Syyspvn tasauksessa on päivä ja yö tasan ja 12h, mutta missä on lasku ja missä nousuaika? Miten tuota voisi mieltää?

      Auringon 90 asteessa olevan keskipv hetken pituuden voit olettaa sinulle se tapahtuvan vain kerran per pv.

      90 asteen suorakulma on siis vain kerran päivässä sinulle. Mutta vastapuolella palloa, esim. kiinalaiselle mummollesi (180astetta boltsia itään, se on myös kerran päivässä), lasku/nousu vaihtuu.

      Suhde luku X/24 ja Mummo/24 tulisi olla samat, mutta koska välissä on 90 astetta jossa mummo on vielä yössä, niin suhdearvo luultavasti elää.

      Siksi tarvitset vielä 90 asteen boltsi mummon, vaikea sanoa missä siperiassa se eläisi, jos tahdot välttää mummo-yössä virheen lipsahtamisen laskuun.

      Anyhow kolmella mittauspisteellä aavan meren rannasta sen varmasi saisi talteen,

      Ehkä afrikka/kiina/brasilia tjs tarjoaisi meren itään sopivasti, oleellista olisi 90 asteen saumattomuus mittapaikkojen välillä meren kaaren mukaan.

      Näin tarkistustesti, jossa UTC ajan suhde-erot tulisi olla nolla ja summa 2x, ja koska tuo on tarkkuuden kannalta hyvä huomioida kahdesta pisteestä ja kiinalaiset mummot on yhtä tärkeitä kuin siperialaisetkin (!). Niin voidaa. Varmistaa myös Siperialaisen auringonlaskusta kiinalaise. Mummon instant nousuun, jolla voidaan tietää myös miten tui lasku/nousu suhde on elänyt lähtötilanteesee.n nähden. Mahdollisesti tarkentuu pidemmissä jaksoissa näihin kahteen ehtoon.

      Näin ollen kyseinen aika kun 50% aurinko on kadonnut ja mummosi 50% noussut summattuna tulisi olla 2x omasi tai vähennettynä tasan nolla 0. Ja se vuosipari jossa molemmat puolet sinä ja kiinamummo ovat samat täyttäen ehdot, on luonnollisesti se tarkin, jos löytyy.

      Itse veikkaan että vrk pituus olisi 25h tai 26h nousujen laskujen kera, siis mikäli syys pv tasauksen 12/12h yö/pv suhde ei sisällä huomionteja lainkaan, vaan luvut puhtaasti ennen tai jälkeen. En yllättyisi lainkaan vaikka 24h oisikin lähinnä helppohuijaus nopeille, mutta hitaille, sillä kaikki muukin menee samalle sektorille aikojen laskennassa, niin mikseipä tuokin…

      Astropixels on suht ok saitti. Jos ehdon täyttyminen on hyvin harvinainen, niin voi olla apua jos osaa parsia sitä dataa.

      Mummeldorin Magic Wand

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 171
      5042
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4563
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2921
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1937
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1719
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1710
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1706
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1623
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe