Miten hävittää lanta, jos talli omassa pihassa??

*suunnitelija*

Olemme suunnitelleet hevosen hankkimista omalle tontille, tallirakennus ja tilava tarhatila on jo valmiina. Paikka myös heinille, sapuskoille ja varusteille. Nyt kysymysmerkiksi on noussut lannan hävitys. Mihin sen kippaa lantalasta? Eihän sitä suoraan metsään saa heittää?
Kiitos, jos joku voisi auttaa tietämätöntä! :)

11

5762

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onko tontti maalla vai taajamassa? Meillä ainakin on maalla käytetty lantaa ikään kuin maantäytteenä, eli olemme pitäneet lantalaa eräässä sopivassa notkelmassa heti piha-alueen ulkopuolella. Kun se aikanaan siitä maatuu, sitä voi käyttää lannoitemaana kukkapenkeissä.

      Taajamissa, taas, jos oikein muistan, pitäisi kysyä jonkinlainen lupa hevosen pitämiseen kotitallissa, ja lannat pitäisi kerätä johonkin lavalle tms ja tyhjentää säännöllisesti ettei haju häiritse naapureita.

      Jälkimmäisestä en siis tosiaan ole varma, joten toivottavasti sinulle vastaa joku joka varmuudella tietää, mutta näin muistelisin.

    • *suunnitelija*

      Maalla ihan asutaan :)
      Meillä on ittellä vähän mettää, ajateltiin, jos voitais kipata ne semmoiselle umpeen menneelle pikkupellolle, joka on vähän niinkuin keskellä mettää..jos sitä sitten kävisi joskus vähän kääntelemässä.
      Mietin vaan juurikin noita säädöksiä, että tulisiko siitä jotain sanomista, jos näin tekisi. Naapureita ei ole siinä aivan lähellä.
      Ja lähellä on myös paljon peltoja, voisi niide omitajiltakin ehkä kysyä, jos haluisivat vähän lannoitetta ilmatteeksi hakea ;D

      Kiitos avustasi!

    • Tuskinpa siitä kukaan mitään sanoo jos sinne peltoon lannat laitatte. Loppujen lopuksi on aivan sama, meneekö lanta maahan teidän pellossa vai jonkun toisen. Jos jätätte lannat kasalle, saatte vuoden parin päästä oivallista turvemultaa mikä on ihanteellista kaikenlaisille istutuksille, tai jos levittelette tasaisesti, se maatuu niin ettei sitä kukaan edes huomaa.

      Mutta ehkä nuo säädökset on varmuuden vuoksi parempi tarkistaa jostain ettei tule ikäviä yllätyksiä myöhemmin. Ne on voinu muuttua sen jälkeen kun me muutettiin maalle, ja olin silloin niin nuori (13v), etten noista jutuista mitään ymmärtänyt enkä tiedä jos äiti jotain lupia hommailikin vaikka maaseudusta olikin kysymys. En ole tullut koskaan kysyneeksi.

    • hakusanoina hevosen-
    • Olipa siinä melkoinen määrä asioita huomioitavana. Mietin vain, että kuinkahan moni maalla asuva ihan tosissaan noudattaa noita kaikkia. Luulenpa, ettei kovinkaan moni. ainakaan jos hevosia ei ole kahta enempää. Noi etäisyydet on suunnilleen ainoo juttu mikä meillä toteutuu... Mitään ilmoituksiakaan ei ole koskaan mihinkään tehty eikä tulla tekemäänkään.

      Mutta hyvä noista on silti tietää, niin voi sitten kukin itse päättää, mistä kaikista niistä voi järjen puitteissa luistaa. Esim tuo kiinteäpohjainen lantala on älytön juttu, koska on aivan saman tekevää, meneekö se lanta pikkuhiljaa suoraan maahan, vai onko se ensin kiinteäpohjaisessa lantalassa, josta se sitten kärrätään kerralla traktorilla maahan. Peltoon se päätyy joka tapauksessa, joten tuo välivaihe on mielestäni aivan turha. Voi olla eri asia isojen tallien kohdalla kun lantaa tulee niin paljon enemmän, mutta hevosen tai parin kanssa...

    • *suunnitelija*

      Kiitoksia vastauksista. Olemme päätyneet lopputulokseen niin, että hankimme kipattavan lavan, johon minä huhkin suoraan lannat ja mies sitten käypi kippaamassa ne mettään, sille alueelle, mitä suunniteltiin. Käännellään silloin tällöin.
      Mielestäni myös tuo kiinteäpohjainen lantala on ihan turha, ainakin meillä veisi turhaa tilaa, kun yksi hevonenkin vain olisi.

    • ,krz

      Meillä lannnat ajetaan pellolle lannoitteeksi tai sitten hevosen lantaa voi äyttää puutarhalainnoittena

    • Kipattava lava kuulostaa kätevältä. Ei tarvi ainakaan kovin kauas kärryjä lykkiä ja lannat saa kerralla haluamaansa paikkaan. :)

      En muuten tiedä vaikuttaako tuo kääntely maatumiseen mitenkään. Me ei olla koskaan niin tehty ja hyvin on lanta maatunu siltikin, mutta saattais palaa paremminkin jos kääntelis. Tai huonommin... Menee sivuun asiasta, mutta tietääkö joku, onko kääntelyllä jotain vaikutusta lannan palamiseen?

    • *suunnitelija*

      Näimpä! :)
      No sehän olis kyllä vielä mukavampaa, jos ei tartteis käyd kääntelees, oon itte jotenkii olettanu, et se auttaa maatumisessa.........huomaako kenties, ettei hirveesti kokemusta maataloustöistä? :D Mutta jos joku tietää asiasta, niin infoa! :)
      Meiän täytyis varmaa kuitenkii infota noita naapureita, jolla siis niitä isoja peltoja on, meillä ei ole tosiaa kuin se pieni kasvuttunut pikkuniittypelto, jos huolivat lannoitetta, ei ilman lupaa käydä pelloille kippaamassa... ;)

    • Ei tosiaan ole mikään pakko käännellä. Kuten sanottu, palaa mainiosti kääntelemättäkin joten olis vaan turhaa työtä.

      Eipä tuo kokemus maataloustöistä paljon vaikuta... Mulla on kokemusta, ainakin tältä osin, mutten silti ole koskaan edes ajatellut, että pitäskö lantalaa käydä joskus tonkimassa. :D

      Toisaalta, ei kai tunkioitakaan käännellä? Sen vaan annetaan olla kunnes aines on kunnolla maatunu, ja sitten multa otetaan pois kompostista ja kylvetään lähimpään kukkapenkkiin. Lantala toimii samalla lailla. Luulisin.

    • lanta-asiaa

      kompostoimattomasta lannasta liukenee haitta-aineita (mm. fosforia ja typpeä) maaperään joka taas saastuttaa pohjavedet (myös pintavesiä).

      "Asiallinen lantavarasto vaaditaan sekä kaupunki- että maatilatalleilta. Uutta on vaatimusten kohdistuminen myös pieniin, 1-2 hevosen harrastetalleihin".

      siksi jopa 1 hevosenkin tallin lannan käsittelylle ja varastoimiselle on ympäristökeskus asettanut tiukat säädökset. ja sen takia myös tarhoista, ratsastuskentiltä jne. on ympäristösäädösten mukaisesti kerättävä jokainen kikkare pois. näin toimitaan kaikilla asiallisilla talleilla, myös yksityisillä. kunnan ympäristösihteeri valvoo, että asetuksia noudatetaan, tai ainakin niin pitäisi olla.

      maakuoppaan lantoja säilömällä pilaatte siis alueenne vesistöjä.

      no, suurin osa ei varmaankaan tästäkään huolimatta säädöksistä välitä...eihän yhden tai kahden hevosen lannalla ole mitään väliä...on niin vähäistä...niitä yhden/kahden hevosen talleja vaan kun on suomessa melko Monta.

      "huonon hevostenpidon seurauksena myös tallikiinteistön ja sen naapurien talousvesikaivot sekä lähivesistöt ovat vaarassa pilaantua, jos puutteita ei korjata. Selviä nitraattipitoisuuksien kohoamisia on jo havaittu joidenkin tallikiinteistöjen kaivoissa."

      että sellasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      134
      5345
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3327
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1830
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1435
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1317
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      20
      1288
    Aihe