Lähihoitajaksi, päihde/mt työn suuntautuminen

aikuinenalanvaihtaja

Olen hakenut lähihoitaja opintoihin aikuispuolelle suuntautumisena päihde/mielenterveys. Soveltuvuuskoe ensi viikolla. Milloin opinnoissa alkaa suuntautumisopinnot ja minkälaisiin paikkoihin näillä opinnoilla työllistytyään? Onko työ fyysisesti rankkaa? Psyykkisesti varmaankin.

11

8151

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Soitellen sotaan

      Jos et tiedä minkä takia tarvitset koulutusta niin miksi haet koulutusta. Mitä tietotaitoa tarvitset päihde/mielenterveys työtehtävissä? Et tiedä miten työllistyä? Miten voit tietää mitä koulutusta tarvitset? Ota ensin selvää päihde/mielenterveys työtehtävistä! Tämän jälkeen tiedät mitä sinun pitää osata omatoimisesti.

    • PLÄÄH !!!

      Takaan ja alleviivaan että työ on psyykkisesti rankkaa. Ja välillä myös fyysisesti kun toimenkuva menee asiakkaan kanssa painimiseksi. Jos sulla ei ole mitään käsitystä työn luonteesta, kehoittaisin harkitsemaan uudelleen ja tutustumaan asiaan paljon tarkemmin.

      • Alanvaihtaja

        Ai miksikö haen tätä opiskelemaan? Siksi, että tarvitsen uuden ammatin ja töitä ja tällä alalla työllistyy. Onko tätä vaikea ymmärtää. Ja yleensä siksi juuri opiskellaan, että nämä taidot saavutetaan mitä työssä tarvitaan. Kukaan täysjärkinen ei oleta, että tietotaito alasta, työtehtävistä ja työpaikkoihin sijoittumisesta on jo valmiina. Eihän sitä sitten tarvitsisi opiskella jos kaiken jo osaisi ja tietäisi. Ja koska tulen täysin eri alalta eli kaupalliselta niin en voi tietää kovinkaan paljoa lähihoitajan työstä. Siksi juuri kysele, mutta se on näköjään täällä turhaa kiitos ja näkemiin!


    • allanvaihtelija

      Kohteena mm. päihde- ja mielenterveyskuntoutujat.
      Eli haasteeellista, mutta myös lohdullista. Joku saattaa jopa tervehtyä, toisin kuin vanhustyössä, jossa kuolleisuus on 100 %. Ja lastenhoito on yhtä raadollista, ne kaikki menevät kouluun ja muuttuvat aikuisiksi.

    • tietäväinen

      Haasteellista mutta antoisaa. Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutustaitosi ovat työssä se ydinosaamisasia. Toivottavasti pääset alalle, tilausta työllesi on!

      • car-man4

        Tilausta on...mutta realiteetti on se, että eivät kaikki partiossa hyvin menestyneet Peppi-Lotat pärjää mielenterveys/päihde puolella. Se kun on aika raadollista ja vähän palkitsevaa touhua. Sen takia kannattaisi tehdä ensin jonkin aikaa vapaaehtoisena , jos suinkin onnistuu, alalla duunia että tietää mihin on hakeutumassa. No..jokainen tekee niinkuin parhaaksi näkee.


    • Mieslähäri-76

      Eli mikäli oikein ymmärsin, olet vasta hakemassa lähäri koulutukseen. Itse tein niin että perusjaksolla eli lähihoitajan yhteiset osat (kasvun tukeminen, kuntoutumisen tukeminen sekä hoito ja huolenpito) on kolme harjoittelua, jotka tein mahdollisimman erilaisissa paikoissa. Olin kotihoidossa, lastentarhassa sekä päihdepuolella. Varsin äkkiä totesin ettei vanhukset tai kovin hoidollinen työ ole minua varten. Siksi hainkin syventävänä mielenterveys- ja päihdetyön opintoihin. Siinäkin on kaksi harjoittelua jotka tein suljetulla nuorisopsykiatrisella osastolla sekä lastensuojelulaitoksessa. Eli kannattaa tehdä harjoittelut mahd. monipuolisesti ja vasta myöhemmin miettiä mihin haluaa suuntautua. Itse valmistuin aikuispuolelta keväällä-12 ja olen oikeastaan saanut valita alan työpaikoista mitä haluan tehdä ja minne mennä. Alalla on töitä pilvin pimein ja vakituisiakin paikkoja on runsaasti tarjolla. Rehellisesti, ei työ nyt fyysisesti järin rankkaa ole(toki riippuen paikasta ja painimisen määrästä), mutta henkinen puoli on välillä koetuksella, koska työtä tehdään omalla persoonalla. Jos haluat pelastaa kaikki ja olet kovin herkkä, niin unohda tämä ala.

    • Hyvät ja hyvät

      Itse olen päihde-ja mielenterveystyössä, ollut jo pitkään.
      Siksipä päätinkin muutaman sanan kirjoittaa.

      Ensinkin.
      Ennen opintoihin hakeutumista kannattaa miettiä tosissaan,että kestääkö tämän alan raadollisuuden?
      Työ voi olla sekä fyysisesti, että henkisestikin rankkaa (väkivalta, itsemurhat, monet käytöshäiriöt). Positiivista palautetta saa todella harvoin, kestätkö senkin?
      Vuorotyö. Sopiiko se sinun elämääsi, entä perheesi elämään?
      Oletko itse tasapainoinen, onko murheita, ratkaisemattomia ongelmia - isoja tai pieniä?
      Onko sinulla kyky myötäelää, silloinkin kun omat huolet, väsymys ja valvotut yöt ovat taakkana harteillasi?
      Onko vuosikausia vankila-ja pähdekierteessä ollut henkilö kanssasi samanarvoinen ihmisenä? Onko varmasti?

      Em. seikkoihin kannattaa vastata itselle rehellisesti ja vasta sitten miettiä ammatinvalintaa.
      Ikävä kyllä todella moni tälle alalle kouluttautunut joutuu varhaisessa vaiheessa jättämään "leikin sikseen" ja moni on todennut,että juuri se positiivisen palautteen saamattomuus (asiakkailta) on uuvuttavin ja työmotivaation kadottavin tekijä.

    • Karo5

      Positiivistä palautetta ei ehkä asiakkaalta mutta toimiva hyvä työyhteisö auttaa jaksamaan!

    • Mt-ja päihdeohjaaja

      Työ on haastavaa, eikä sovellu kaikille. Olen huomannut, että alalle hakeutuu usein ihmisiä joilla on tarve hallita ns. heikommassa asemassa olevia ihmisiä. Se ei ole hyvä asia. Onneksi kuitenkin suurinosa on varmasti ihan normaaleja ihmisiä.

      Päihdepuolella usein on työntekijöitä, joilla on joskus ollut joko omaa henkilökohtausta kokemusta tai läheisen puolelta tullutta päihteiden väärinkäyttöä joskus.

      Hoitoalaan yleisesti verrattuna mielestäni työilmapiiri on parempi, sillä useissa yksiköissä on myös miehiä töissä. Tasoittaa hyvin naisvaltaa.

      Työ itsessään on arjessa elämistä, tukemista ja ohjaamista. Paikasta riippuu kuinka paljon asiakkaita kuntoutetaan ns. ulospäin hoitokodista ja sitten on taas paikkoja, joissa on kuntouttava työote, mutta hoitokoti on pitkäaikainen ns. koti asiakkaille. On tärkeää tukea kokoajan sitä, että asiakas ei taannu, eikä tehdä asioita valmiiksi. Työssä tarvitaan paljon kärsivällisyyttä, sillä joudut ehkä ohjaamaan samaa asiaa samalle ihmiselle useita kertoja päivässä. (esim. hygienian hoito, ruoan valmistus, pöydän kattaminen jne...) Joskus se turhauttaa ja ärsyttää, mutta ne tunteet eivät saa näkyä asiakkaalle.

      Yleensä itse koen, että mt-ja päihdepuolella työskentely on kuitenkin rennompaa kuin somaattisella puolella. Kaikki tapahtuu jotenkin rauhallisemmin ja ilmapiirin on oltava rauhaisa ja leppoinen.

      On osattava asettaa rajoja asiakkaille ja on osatta olla ymmärtäväinen. Joku antoi hyvän neuvon siitä, että on tosi tärkeää, ettei kuvittele olevansa parempi tai ylempiarvoinen suhteessa mielenterveys tai päihdekuntoutujaan. On osattava nähdä syvemmälle, että kenelle tahansa voisi käydä niin. Kaikki eivät ole aloittaneet elämää samalta viivalta. Kyykyttäminen on kuvottavaa ja se kannattaa aina muistaa.

      Myös suuruuden kuvitelmat täytyy unohtaa. Eli ei voi kuvitella parantavansa ihmisiä vaikka päihdeongelmasta ja jos asiakas ratkeaa juomaan niin itse itkee epäonnistumistaan. Työssä tulee paljon turhauttavia tilanteita ja niitä on käsiteltävä aika usein itsensä kanssa.

      Työ on usein kolmivuototyötä, sisältäen joulut, juhannukset jne muut juhlapyhät. Usein nukkumisaikaa ei jää paljon jos iltavuoro loppuu vaikkapa kello 21 ja usein seuraavana päivänä työpaikalla pitää olla jo kello 7. Tällöin yöunet eivät jää pitkiksi kun on työmatkaa, suihkussa käyntiä jne.. Työ on usein itsenäistä ja sisältää hyvin usein ainakin yöllä yksin työskentelyä. Silloin olet yksin vastuussa hoitokodissa asukkaista. Ei voi alkaa jännittää miten pärjää. Joskus vaaditaan nopeitakin ratkaisuja ja kykyä ongelmaratkaisuihin.

      Mutta jos kaiken tämän jälkeen tuntuu, että tykkäisi alasta, kannattaa hakeutua. Itse olen välissä ollut muissa hommissa, mutta palannut nyttemmin takaisin ja viihdyn taas.

    • tumppi6

      Vaatiiko se jtn työkokemusta vai voiko suoraan vaan aloittaa keseisen alan? Vai eka lähihoitajaks ja erikoistua?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      205
      3141
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1600
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      95
      1462
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      92
      1369
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1324
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      156
      1236
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1178
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      1009
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      922
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      44
      803
    Aihe