Lapsityövoiman eri näkökulmat!

Vilho Anselmi

Maailmalla arvioidaan olevan n. 306 miljoonaa lasta töissä, joista suurin osa asuvat Afrikassa tai Aasiassa. Joka kuudes 5-14 vuotias lapsi (16%) käy päivittäin töissä, joka ei sovellu heille fyysisesti tai henkisesti, haittaa koulunkäyntiä ja normaalia kehitystä.
Onko lapsityövoima täysin väärin?
Onhan Suomessakin ennen lapset olleet pelloilla töissä ja työolosuhteet ovat voineet olla mitä tahansa.
Sama ilmiö varmasti esiintyy kehitysmaissa, joissa lasten on pakko käydä töissä, jotta perheellä on varaa elättää itsensä.
Olemmeko ottaneet huomioon, että osa lapsista menee vapaaehtoisesti töihin?
Mietitään kuka olisi voinut aiheuttaa osan tästä kärsimyksestä? Länsimaalaiset suuret yhtiöt ovat vieneet tehtaansa köyhiin maihin, koska siellä työvoimaa on ja se on lähes ilmaista. Paljonko länsimaisilla yhtiöillä on vaikutusta huonoihin työoloihin ja olemattomiin palkkoihin? No tietenki todella paljon,sillä hehän näistä asioista vastaavat.
Saisimmeko ns."huonon" lapsityövoiman vähenemään muuttamalla omia kulutustottumuksiamme?

27

3861

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SeppoSeiska

      Kautta aikain on pennut olleet töissä. Siinä ole mitään pahaa, jos oppii tavoille jo nuorena. Itse olen ollut 13 v asti enemmän tai vähemmän raskaissa hommissa ja voin sanoo, että kyllä siperia opettaa. Ja parempi niitten on siellä somaliassa olla ansaitsemassa ihan itse kuin tulla tänne elämään minun maksamilla veroilla.

      Plus suuryritysten on toimittava kulutustehokkaasti pitääkseen yllä kilpailukykyään. Jos ne ei laita pentuja hommiin niin, joku muu laittaa.

      P.S. Tämmönen kukkahattutättiruikutus vituttaa.

      • take182

        Ihan asiaa, mutta 13v on vähä eri asia ku 5v. Eilen oli lasten oikeuksien päivä joihin kuuluu esimerkiksi: "Lapsen tulee saada nauttia erityistä suojelua ja hänelle tulee lainsäädännöllä tai muulla tavoin suoda edellytykset ruumiillisesti, henkisesti, moraalisesti, sielullisesti ja sosiaalisesti terveeseen ja normaaliin kehitykseen vapaissa ja ihmisarvon mukaisissa oloissa."

        Paha vetää mitään rajaa, että missä kohtaa on sopiva aika alkaa tekemään fyysistä työtä. Onko se 10 vai 15 vai vasta 18.


      • Kimmo1962
        take182 kirjoitti:

        Ihan asiaa, mutta 13v on vähä eri asia ku 5v. Eilen oli lasten oikeuksien päivä joihin kuuluu esimerkiksi: "Lapsen tulee saada nauttia erityistä suojelua ja hänelle tulee lainsäädännöllä tai muulla tavoin suoda edellytykset ruumiillisesti, henkisesti, moraalisesti, sielullisesti ja sosiaalisesti terveeseen ja normaaliin kehitykseen vapaissa ja ihmisarvon mukaisissa oloissa."

        Paha vetää mitään rajaa, että missä kohtaa on sopiva aika alkaa tekemään fyysistä työtä. Onko se 10 vai 15 vai vasta 18.

        Eihän kaikki ihmiset edes aikuisina kykene suorittamaan fyysistä työtä? Tässäkin ikähaitarissa vaikuttaa millaista työ itsessään on.


    • Liisa782

      Mielestäni lasten ei tulisi työskennellä ollenkaan sillä lapsuus ja ajanvietto on osa lapsen nuoruutta ,eikä tätä nuoruutta tulisi tuhlata työnteossa ollenkaan!

      • 23d

        Kannatatko sitä, että pullamössösukupolvi oppii saamaan kaiken ilmaiseksi näkemättä sen eteen mitään vaivaa? Kotityötkin on työtä, vaikka siitä maksettaisiin palkan sijasta viikkorahaa tai ei maksettaisi lainkaan... Jos lapsi voidaan velvoittaa esim. tiskaamaan muutakin kuin omat astiansa, miksei sille saa antaa mahdollisuutta tienata silloin tällöin vähän ylimääräistä kodin ulkopuolella tapahtuvalla kevyellä työllä?


    • Diggomies

      Tämä suuri lapsityövoiman määrä on yhtä suurta vaikutusketjua, joka on taas peräisin juurikin tästä kiinailmiöstä. Kiinailmiö syntyy taasen kapitalistisesta talousjärjestelmästä, jossa voitot pyritään luonnollisesti maksimoimaan. Tämä taas tarkoittaa yrityksen kulujen pienentämistä, josta palkat ovat hyvin suuri menoerä. Näinhän se maailma vain toimii, mutta onko tämä nykyinen malli kuitenkaan se paras? Tuo on se hinta, jonka me täälä länsimaissa maksamme elintasostamme.

      Kuitenkin aina tulee olemaan sekä huono- että hyväosaisia, mutta missä suhteessa on se avainkysymys. Tällaisten suurien asioiden, kuten lapsityövoiman kitkeminen on mahdollista vain perustavammanlaatuisilla muutoksilla esimerkiksi yhteiskuntarakenteissa, jota pidän epätodennäköisenä ainakin tällä hetkellä.

    • Tenho Viinanen

      Hienost kirjoitettu Vilho! Olen täysin samaa mieltä, että länsimaalaiset bisnesmiehet ovat vastuussa tästä hävyttömästä lasten hyväksikäytöstä. En ymmärrä, miten he voivat sallia tälläisen sairaan, ihmiskehon ja mielen turvelevan ihmisyyttä nujertavan sosiopaattisen lapsityövoima-skenaarion tapahtuvan.

      Tapahtumat kehitysmaissa ovat vähintäänkin sanoen ihmisyyttä raiskaavia. Jo se, että pieni ihmisenalku sorvaa kenkää 13 tuntia laatikkoon on käsittämätöntä. Mutta ei siinä kaikki. Mikäli kenkä onkin joku vitun epämuodostuma, jotuuu lapsi isojen miesten seurapelin pelinappulaksi. Sielä painetaan eri näköisiä, kokoisia ja värisiä nappuloita enemmänkuin ihmismieli pystyy käsittelemään.

      Se fakta, että lapset ovat aina olleet töissä, pitää paikkansa. Kyllä minäkin muistan kolmivuotiaana kun isipappa oli niin julmetunmoisessa jurrissa että jos ei poika porissut keittiössä ja sauna ollut lämpiämässä tuli keppiä, välillä jopa kenkätelineestä. Silloin kenkätelineet olivat vielä ehtaa koivua, ties mitä vitun palmua nykyään ovat.

      Uskon, että lapsityövoima on osa tätä maailmaa, nyt ja jatkossakin. Niinkuin jo olemme historiasta oppineet, 1800-luvulla esimerkiksi lapsityövoima loi pohjan nykyiselle kehityskulttuurillemme. Ellei pienet mustat kädet olisi keränneet sitä viljaa, olisitko tässä? On hyvä muistaa, että kaikki mikä tapahtuu, tapahtuu syystä. Herramme kyllä pelastaa, jos tarvetta siihen on.

      Nykyaikaisessa kulutuskulttuurissa lapsityövoima on osa koneistoa, joka pyöräkseen vaatii uhrauksia. Ilman tietyn kansanryhmän panostusta, kehitys lakkaisi. Kenkien hinnat nousisivat ja olisimme kaikki osa suurinta kansanmurhaa sitten Hitlerin. Visio siitä, että boikotoisimme itämaisia tuotteita johtaisi lopulta onnettomaan lopputuokseen. Se penni, jonka Ihram saa kuukausipalkkaa kolmestatuhannesta viidestäsadasta kenkäparista olisi mennyttä. Ei tulisi leipää enään sen perheen pöytään. Työt loppuisivat, ruoka loppuisi, vesi loppuisi. Muumioita syntyisi. Pieniä, kovettuneita kiinalaismuumioita.

      Syypäitä tähän kiina-ilmiöön ovat itse länsimaalaiset. Kaikki meistä. Erityisesti bisnesmiehet, mutta syyttävä sormi osoittaa myöskin jokaista, joka laittaa lapsensa töihin pienenä. Jokainen työ, minkä kiinalainen voisi tehdä, on heiltä pois. Käytännössä siis me, kaikki me, jotka teetämme työtä ja maksamme sikamaista korvausta pennuillemme, olemme syypäitä maailman köyhyyteen ja turmioon.

      Annetaan kiinalaisten tehdä sitä missä ovat hyviä ja mistä elantonsa ansaitsevat. Ei ole oikein että viemme heidän elinkeinonsa. Perkele, mehän tarjoamme heille työtä samalla kun itse kärsimme huomattavasta työttömyydestä. Kiittää heidän meitä pitäisi. Oikeastaan palvoa.

      Vapaaehtoisuus on kuitenkin tärkein kriteeri lapsityövoimasta puhuttaessa. En usko, että yksikään kiinalainen/korkealainen/ties mikä mehmutti uskaltaa vastaan sanoa, jos töihin käy käsky. Silloin työ on vapaaehtoista. Pieni pakottaminen ja jännitys vain lisää työmotivaatiota ja parantaa tulosta.

      Ilmeisesti ovat myös tyytyväisiä palkkaansa kun eivät näy valittavankaan.

      Kommentteja olkaa hyvät.

      • Vilho Anselmi

        En usko ,että lapsityöllä on kovin vahva pohja nykyiseen kulttuurimme,sillä eiväthän nämä "mustat kädet" rakentaneet tänne mitään tai luoneet minkäänlaista taloudellistapohjaa. Olet siis valmis siihen ,että osa ihmisistä elää huonommissa oloissa tietoisesti jotta voisit sälyittää oman elintasosi?


    • Pelkkää vihaa

      Hei! Olen samaa mieltä Diggomiehen kanssa, että koko yhteiskuntaa pitäisi muuttaa, jotta tämä saastainen ilmiö saataisiin kitkettyä pois. Puhun siis tuotteiden ylihintaisuudesta. Palkkaerät ovat varmasti suurin menoerä yrityksille, joten lähtisin varmasti leikkaamaan enemmän palkoista. Olisihan törkeää, mikäli tuottaja ei enään saisi haluamaansa hintaa raaka-aineista, suoranaista sortoa.

      Mikäli olen myöskin oikein tulkinnut tätä maailmaa, niin toiset ovat tyytyväisiä vähempään, niin palkan-, kuin ruuankin suhteen. Mielestäni kaikkien tavoitteet täyttyvät tällöin, jos länsimaalainen saa haluamansa hienot kengät, kun taas kinukki saa oman pienen pennosensa työstään. Niinkuin jo Stalinin aikoina rakkaassa itänaapuissa, kukin sai sen minkä tarvitsi.

      Olen myöskin kuullut hyvin osuvan ja motivoivan moton tuolta eräältä ulkolaistehtaalta: "Nyt loppuu purpatus ja alkaa työt tai vesuri heiluu!", en ole kuullut yhtäkään negatiivista kommenttia tästä tavasta hoitaa asioita. Ihmettelen kovasti, jos eivät ole tyytyväisiä asemaansa, kerta eivät vastaankaan viitsi edes sanoa.

      • KapitalistiKoira

        Olen samaamieltä kanssasi. Meidän tulisi vain työllistää lisää tätä lähi-itää ettei valmistajan tarvitsisi laskea valmiin tuotteen hintoja. Sillä esimerkiksi Kiinahan tulvii näitä arjensankareita ja työvoimapula on siellä tuleva ongelma joten he tarvitsevat länsimaitten tarjoamia työpaikkoja.


    • Arho Vilhemiina

      Perkeleensaatana! Nyt loppui mouruaminen! Kukaan meistä mikään vitun maailmanpelastaja kuitenkaan ole! Annetaan asioiden olla niinkuin ne ovat nyt. Eikö teillä saatana ole tähdellisempää tekemistä kuin istua täälä väittelemässä jotenkin röllipeikkojen kanssa saatana? Menkää töihin niinkuin kiinalaiset tekevät.

      Mitäs syövät sielä niin paljon että pitää tehdä pitkää duunipäivää? Ihme vinkumista tälläinen.

      • JärviJuuso

        Oletko humalassa vai mikä ihme sua riivaa??


    • Ahkera yrittäjä

      Lapsityövoima on mielestäni hankala asia. Olen itse yrittäjänä vahvasti sitä vastaan, mutta naapuri tehtaassa kun lapset tekevät lähes 80% töistä, jonka takia oman yritykseni kilpailu mahdollisuudet ovat erittäin matalat. Suorastaan hirvittää.

    • Ahkera kuluttaja

      Nuorten lasten oikeuksia on aina vähätelty. Itseäni ei oikeastaan edes kiinnosta, ovatko he töissä vaiko koulussa. eniten itseäni kiinnostaa minuun liittyvät asiat, kuten ruuan, vaatteiden ja elektroniikan hinta (laitteet). Joten jos lapsien töissä olo laskee kyseisten tavaroiden hintoja, minulla ei ole mitään sitä vastaan :)

      • Heli 97

        siis mun mielestä tää ahkera kuluttaja on oikeessa. ei me mitää voitais kuitenkaa asialle tehä nii miks sit pitäs yrittää???? Ei se oo musta oikeen, et lapset on töissä, mut ei me sille mitää voida.


    • Tenho Viinanen

      Hei Vilho Anselmi!

      Olet kovasti sitä mieltä, että meidän pitäisi puuttua ja tuomita lapsityövoima. Väität myöskin, ettei heidän teoillaan ole merkitystä meidän yhteiskuntamme syntyyn.

      Olet väärässä. Euroopan taloudellinen nousukausi oli 1800-luvulla orjakaupan ja imperialismin ansiota. Siirtomaista tuotuja orjia kaupattiin hyvään hintaan, ja heidän palveluksiaan käytettiin nykyaikaisen kehittyneen yhteiskunnan luomiseen. Ilman heidän panostustaan ei yhteiskuntamme kukoistaisi nykyisessä loistossaan, vaan mahdollisesti olisimme vieläkin sademetsäasukkeja, kuten hekin konsanaan. Ei maailma ole tasavertainen. Jokaisella on vahvuuksia sekä heikkouksia. Tässä skenaariossa meidän vahvuutemme oli kehittyneisyys, jota matteusvaikutuksen avulla edistettiin, ja mustilla käsillä, jaloilla villeillä oli heikkouksia hieman enemmän kuin meillä. Näin maailma toimii. Heikot jäävät jalkoihin.

      On mielestäni typerää ja lapsellista ruveta väittelemään siitä, että emmekö tietäisi että maailmassa on 1,4 miljardia hyvin köyhissä elävää ja jopa 22% koko maailman väestöstä asuu köyhyydessä. Olen erittäin valmis elämään faktan kanssa että jokaista syömääni ateriaa varten viisi jättää omansa syömättä. Maailman köyhyys on edennyt niin pitkälle, että sitä ei enään voi ulkomaanavuilla pysäyttää. Vaaditaan radikaalejakin tekoja, joista en kehtaisi millään julkisesti kirjoittaa.SPR:n ja muiden paskalaitoksien keräyksen ovat yhtä turhia kuin vodkan lantraaminen vedellä. Rahat menevät kuitenkin aivan eri päämäärn kuin ihmisille uskotellaan.

      Niinkuin jo kerroin, maailmassa pyörii huomattava määrä pimeää bisnestä muiden huonovointisuuden kustannuksella. Helpointa olisi antaa vain olla. Evoluutio korjaa omansa ja tuhoaa jalkoihin jäävät.

      Lapsityövoimaan palaten; mikä hinku niillä on nussia niin paljon sielä idän- ja etelänmaissa? Ei niitä lapsia tarvitse joka päivä ulos tuutata. Muuten tulee lapsosille nälkä. Kova nälkä.

      Nyt itsellenikin tuli nälkä. Voisin ottaa Afrikassa lapsityövoimalla kerätyn banaanin, keittää pienin käsin jauhettua kahvia sekä nauttia aitoa orjan makuista savuketta. Tenho kuittaa.

      • Young money my money

        Kuten sanoit tuossa lopussa, että lapsia tehdään aivan järjetön määrä, on ehkä ongelman ydin. Resurssien vähäinen määrä suhteutettuna ihmispopulaatioon kertoo jo, ettei täällä enää pitkään eletä, jos sama meno jaktuu. Olisiko oikein viedä kehitysmaiden ihmisiltä oikeus lisääntyä?

        Itse ainakin kannatan kyseistä ideaa. Jos ei ole mahdollista elättää perhettään, vaan lapset laitetaan töihin että isä saa mahdollisesti vetää perseet joka ilta, on kaikki menossa suorastaan päin helvettiä. Ihmisillä on oikeuksia, mutta jos niitä rikotaan, niin miksei kyseisiä oikeuksia voisi viedä. Vankilan toiminta olisi oiva malli tässä kohtaa.

        Jos olemme valmiita lahjoittamaan järjettömiä määriä rahaa keräyksiin, minkä tuloksia emme koskaan isossa mittakaavassa näy, niin mitä ideaa siinä on? Mietitään asiaa näiden "unicef kummien" kannalta. Sanotaan että maksat n 20 e/kk lapselle afrikassa ja lupaudut maksamaan tätä 5 vuoden ajan. Siinä kuluu jo 1200e. Tuo raha voi olla jonkun kuukauden palkka. Onko se todella niin tähdellistä?

        Tietenkään en itse maksaisi kyseisiä summia köyhille lapsille, mutta muut saavat tehdä juuri niin kuin haluavat. Suomi on vapaa maa.


    • Tenho Viinanen

      Hieno kirjoitus nimim. Nuori raha minun raha!

      Ehdotuksesi kehitysmaiden lisääntymisen estämisestä, tai ainakin sen rajoittamisesta on mielestäni varteenotettava. Maapallolla on tietyt resurssit joilla pystytään ylläpitämään tiettyä elintasoa, ja niiden ylittyessä tulee rumaa jälkeä.

      Vertauskuvana teorian toimivuudesta voisin esittää Saksan laman ja siitä nousemisen. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Saksalle langetetut korvausvaatimukset olivat ylitsepääsemättömiä. Saksa itsessään ymmärsi, tai eräs Johtaja ymmärsi, että asialle on tehtävä jotakin. Toista maailmansotaa ei kestettäisi sillä yhteiskuntarakenteella, jostain oli karsittava. Raha ei riittäisi. Tällöin Saksassa siis rajattiin kylmästi tietyn uskonlahkon, rodun, tai värin omaavia pois katukuvasta, jolloin valtiolla oli enemmän rahaa sotimiseen. Kyllä se 12 miljoonan kansalaisen poistaminen tuntuu kummasti valtion varallisuudessa.

      Sama toimisi kehitysmaissa; jostain karsittaessa muille jäisi enemmän. Olisiko siis viisasta poistaa "heikompi aines" katukuvasta ja siirtää valtion tuloja paremman, yhteiskuntaa kehittävän aineksen hyväksi? Tällöin maailman resurssit riittäisivät paremmin ja yltäkylläisyys valtaisi kaupuingit.

      Myöskin "heikomman aineksen" lisääntymistä tulisi rajoittaa esimerkiksi lapsilisien poistolla. Jos ei maailmaan mahdu, eikä ole hyviä töitä tarjolla, niin miksi edes tehdä lapsia? Lyön vetoa, että suuri osa lapsityöläisistä hautoo itsemurhaa tai toivoo ettei olisi syntynyt.

      • Babylon0

        Ovatko nuo ainoat perustelunne tähän "heikomman ainekesn" poistamiseen? Oletko todellakin tuotamieltä,sillä mielestä mielipiteesi on eettisesti sekä moraalisesti täysin väärin. Rinnastat nyt kyllä itsesi melkein Hitleriin.


      • Asadi

        Vituttaa tollaset rasisti pellet jotka aattelee vaan itteään. Kyllä sullakin olis pikkasen eri ajatusmaailma köyhänä lapsena jossain paska duunissa!


    • Elias Brunrand

      Riippuu käytännössä työn laadusta. Pysyvää vahinkoa ei saisi jäädä eikä opiskeluja täysin hylätä, muuten lasten työskentely ok, kyllähän jonkun on Niken urheilusukat valmistettava!

      Piiskakin on hellä rakastaja oikein käytettynä.

    • Jekkupommi

      Hei kansalaiset! Olen sitä mieltä, että kehitysmaihin on saatava synnytysrajat! Ei käy päinsä että sielä tuutataan kolme lasta kerralla kolme kertaa päivässä! Tässä kuva aiheesta.
      http://www.damnlol.com/ccccombo-18663.html

      Näin voitaisiin rajoittaa lapsityövoiman käyttöä. Jos niitä ei olisi niin paljoa.

      • Viruspommi

        Linkissä virus :DD


    • pallit pois vai ?

      No siinä onkin hieno idea, vähän kuin kommunismi, kaunis ideana ja mahdoton toteuttaa niin, että toimisi oikeasti.

      Kukahan sitä valvoisi ihmisten naimista ? Kehitysmaissa elää aina suuri osa ihmisiä tietämättä laeista tai asetuksista tuon taivaallista ja vaikka tietäisivät, niin vähät välittävät asiasta.
      Ongelmana on koulutuksen puute ja se onkin ongelmana vaikea ratkaista. Jos vaikka saadaan tytöt kouluun, niin usein se jää sitten raskauden takia kesken. Ei niillä ole mitään sukupuolivalistuista ja luonto kun on luonut sen tikanpojan ja muutkin lajit parittelemaan, kun tullaan tiettyyn ikään.

    • Tenho Viinanen

      Hyvää iltaa arvon keskutelukumppanit. Tänään muutaman viskilasillisen (Single malt, dalmore) jälkeen rupesin luomaan miellekarttaa lapsityövoiman, kurjuuden ja maailman nykyisen pahuuden synnystä. Mieletäni on ensiarvoisen tärkeää selvittää tapahtuman alkujuuret, ennenkuin tuomitaan ketään syyttä.

      Kaivoin kirjastostani hyvin vanhan, iso-isäni aikoinaan perimän käärön, josta kävi ilmi hyvinkin kriittisiä asioita, asioita joita ei ole voitu julkaista. Minä annan teille nyt pienen pintaraapaisun maailmaan josta on aiemmin vaiettu. Vaiettu pienten työläisten verellä ja hiellä.

      1800-luvulla eli paljon sotakomentajia, jotka vannoivat retkensä hengellään Jeesuksen Kristuksen, Isän Kaikkivaltiaan nimeen. Nämä retket, joita kristilliset arvot omaavat komentajat johtivat, olivan verisiä tuhoamismatkoja. Eivät mitään muuta.

      Hallitsijat, jotka lähettivät joukkoja pakanamaihin, eivät tienneet mitä tuleman piti. Komentajat vaativat joukkojaan äärimmäistä väkivaltaa hyväksikäyttän alistamaan muun muassa afrikkalaisia kristinuskon vaikutuksen alle. Tästä kieltäytyessä sai ruoskasta, joka oli kova kuin kookos ja paksu kuin norsun penis. Väkivaltaa ei kavahdettu käyttää, niinkuin kristinusko meitä opettaa.

      Tällöin muiden oli alistuttava uudelle sadistiselle uskonnolle ja otettava heikomman rooli. Sitä he pitävät nykyäänkin. Heille on kognitiivisesti opetettu tyytyminen vähempään ja alistuminen. Aiheuttajana vain ja ainostaan eurooppalaisen uskovaisen saatananmoinen tarvi jakaa omaa paskaa homoseksuaalisuuden tuomitsevaa, naisia kivitävää ja lapsia tappavaa uskontoaan.

      Nykyajan kaiken maailman kirkon ulkomaanapu on vain peiteoperaatio aiemmin tehdyille teoille. Oikeasti ne rahat ryypätään ja huorataan ties missä, ainakin kaukana kohdemaasta.

      Uskaltaisin väittää, että ilman kristinuskon mahtipontista kusipäisyyttä lapsityövoimaa ja kurjuutta maailmassa esiintyisi paljon vähemmän.

      Kristinuskoiset, mitä te olette oikeasti saaneet aikaan, muuta kuin epätoivoa, köyhyyttä ja sotaa? Ette tajunneet lopettaa hyvän saan aikana. Nyt siitä maksaa liian iso osa maailman väestöstä. Myöskin lapset.

      Terveisin Tenho Viinanen, maailmanparantaja.

    • MasterZeromus

      Salam aleikum! On se niin että tyttö on nainen kun hän täyttää 9 enkä henkilökohtaisesti usko että ne sen ikäiset pojatkaan aivan niin lapsellisia ole kuin luullaan. Onhan tuota työvoimaa ollut esim antiikin Kreikassa ja viktoriaanisessa Englannissa. Selitys on se että kyseessä on ihmiset joilla on etuisuuksia pienen koon tähden ja että ovat vaan osittain lapsellisia mikä vaan tuo huumoria työpaikalle. Se riittää että on osittain aikuinen kun muuten siitä vaan tulee liian tylsää.

    • Anonyymi

      Kannatan lapsityötä täydellä voimalla. Mielestäni se on oikein, että pienet lapset raatavat kaivoksissa tai ovat raiskattuina kokeellisissa elokuvissa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3387
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      153
      2035
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      197
      1678
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      131
      1583
    5. 80
      1135
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1094
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      266
      996
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      122
      926
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      909
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      855
    Aihe