Moottorinlämmitin diesel-Epicaan

Evandaattori

Pakkaset saapuivat jälleen "yllättäen". Huomasin, että vielä kesäkelillä hankkimassani Epica dieselissä ei ole moottorinlämmitintä lainkaan, mitä pidän näin meikäläisissä olosuhteissa varsin kummallisena. No ehkä edellisellä omistajalla on ollut lämmin talli, josta aina lähteä. Pamautin auton tuossa reippaassa -22 asteen pikkupakkasessa käyntiin, ja vielä lähti, mutta eipä se käynnistys tainnut moottorille kovin terveellistä olla.

Olen nyt katsellut vaihtoehtoja, mitä laittaa. Säteilylämmitin näyttäisi olevan suositus, ja ehkä ainoa mahdollinen, vai onko? En ole semmoisen tehosta kovin vakuuttunut ja ajattelinkin kysäistä teiltä muilta kokeneemmilta, että onkohan kukaan laittanut Epicaan letkulämmitintä? Defalla ainakin semmoinen valikoimissa vielä on. Sitä proppua, johon lokilämmittimen voisi asentaa siellä koneen kyljessä ilmeisesti ei ole?

8

237

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • arrikoski

      Letkulämmitin on aina parempi kuin säteilijä. Proppuja ei pitäisi enää moottoreissa olla. Merkkiliike saattaisi tietää, onko letkulämmitintä laitettu dieseliin.

    • 10+16

      Tämän vuosituhannen autoissa alkaa olla moottoreissa alumiinilohko, joten koneen kyljessä ei ole proppuja lohkolämmittimelle. Niitä on vain vanhemmissa valurautalohkoissa.
      Jos tarvikeliike myy kyseiseen autoon sopivaa letkulämmitintä, niin todennäköisesti sen voi siihen myös asentaa siten että toimii, eikä lämmitä vain letkunpätkää.

      • arrikoski

        Letkulämmittimessä lämmennyt vesi lähtee liikkeelle eli siinä lämpeää kyllä vähän enemmän kuin letkunpätkä. Nykyisissäkin autoissa on valurautalohkoja vaikkei niihin lohkolämmittimiä saakaan.


      • Evandaattori

        Niin. Defalta löytyy letkulämmittimiä eri vahvuisille letkuille, siis ilmeisesti sama lämmitinelementti kaikissa, mutta letkun paksuus on erilainen. Defan luettelo kuitenkin antaa Epicaan sopivaksi vain säteilylämmittimen. Kyllähän se käyntiinlähteminen on jokaisella dieselillä arvuuttelua, kun pakkasta on 20 tai yli. Eivätkä kaikki bensavehkeetkään ole kuin muinoin 3-sylinterinen pikku-Suzuki, joka pamahti käyntiin vielä -35:ssä ilman lämmitystä.


      • Toimii tai ei
        arrikoski kirjoitti:

        Letkulämmittimessä lämmennyt vesi lähtee liikkeelle eli siinä lämpeää kyllä vähän enemmän kuin letkunpätkä. Nykyisissäkin autoissa on valurautalohkoja vaikkei niihin lohkolämmittimiä saakaan.

        Letkulämmittimet voivat joskus lämmittää konetta niin että moottorinohjaus luulee moottorin olevan lämpimämpi kuin se oikeasti on. Säteilylämmitin on heikompi teholtaan mutta ei sotke mitään. Kumpi sitten on parempi riippuu ihan autosta.


    • ei nim

      Korjaamot asentavat ainoastaan säteilylämmittimiä Chevroletteihin!

      • arrikoski

        1.4 T moottoriin saa sekä vesiletkuun että öljypohjaan lämmittimen. Meille laitettiin öljypohjaan.


    • ~~~~

      Eivät nuo öljypohjaan asennettavat mitään säteilylämmittimiä ole, vaikka niitä siten kutsutaankin. Niistä tulee lämpöä kyllä säteilemälläkin, mutta pääasiallisestihan se lämpö tulee siitä johtumalla metallikosketuksen kautta. Kiinnityksestä riippuen hiukan eri tavalla. Auton öljyn lämmittäminen on auton kestävyyden kannalta paras mahdollinen vaihtoehto. Silloin öljy lähtee mahdollisimman nopeasti kiertämään auton käynnistyessä ja liikkuvien metallipintojen väliin muodostuu nopeasti hyvä öljykalvo. Vesitilan ja letkujen lämmittimet lämmittävät lämmityslaitteen kennon ja antavat nopeammin lämmintä ilmaa lämmityslaitteen kautta auton sisälle, mutta itse moottorin liikkuvien osien lämpiäminen kauttaaltaan kestää kauemmin. Siksi öljypohjan lämmittimen tehoarvot voivat olla pienemmät. Ja tuolla aiemmin mainitun moottorin ohjauksen sekoilemisen vuoksi ei nykyisiin autoihin pitäisi enää laittaa muita kuin noita öljypohjan lämmittimiä. Letkulämmittimiä vain työkoneisiin ja vanhempiin autoihin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 188
      2146
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1992
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      158
      1682
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      136
      1614
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1334
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1247
    7. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      11
      1224
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      12
      1155
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1148
    Aihe