KITINOJAn kylä, Seinäjoelta

Päivä Könnö

Kitinojan kylä on yksi itseriittoisimpia kyliä Suomessa. Kehuvat siellä itse itseään ja ovat niin erinomaisia, jotta sokerikin sen kehumisen rinnalla maistuu suolalta.

Kitinojan kylä sai mainosta syksyllä, kun tasavallan presidentti eksyi kylään, oli kuulemma tarkoitus mennä vihkimään vain uusi terveyskeskus käyttöön, mutta kitinojalaiset juonivat presidentin omaan kyläänsä. Ei sen puoleen, kyllä minäkin äänestin Niinistöä, kokoomuslainenhan se kyllä on.
Kylässä on valtaosa kokomustia kokoomuslaisia, jokunen kepuloinenkin on kylässä, mutta he ovat jo niin iäkästä väestöä ettei heistä ole vastusta kokoomukselaisille. Kyllä kylässä on aikaansaavaa väkeä, vaan onko sillä joku yhteys kokoomukselaisuuteen? Kepulaisethan ovat tottuneet maataloustukiin ja nyttemmin eu-tukiin niin voimakkaasti jotta työinto on kärsinyt inflaation. Ajoin kesälä Kitinojalle ja näin muutaman pellon sellaisessa kunnossa, että isäntä oli käynyt pelloon laidalla korkeintaa puhumassa paskaa ja sitten kusaissut pellolle. Kysyin viljelyn ammattilaiselta mitä pellossa oikein kasvoi, tämä päällikkö pyöritteli päätään. Olikohan kepulaisen pelto kyseessä?

Kylä on kokomusta kokoomuskylä, täynnänsä körttiläisiä. Ja onhan kylässä oma kirkkokin. Entinen kirkon johtaja maisterismies vaihdettiin vanhempaan, jo kansaneläkettä nauttivaan rakennusmieheen. Kitinojalla ei näköjään tunneta eläkeikää vai oliko kysymyksessä puhdas arvonta? Puheliain mies kirkonmäelle ja sillä siisti? Miettikääs ny kitinojalaaset!

Kylään on rakennettu isohko heinäladon näköinen rakennus koulun pihapiiriin, sinne kyläläiset suuntaavat laulamaan juomalaulujansa, kuten kylän pikkujouluihin ja kesäjuhliin. Oksennusjälkiä seuraavana aamuna seuraamalla tietää mistä talosta on oltu pikkujoulussa. Varsinaista raittiusväkeä nuo kitinojalaiset, viina ei ole heille mikään ongelma, kunhan ei sitä hukkaan heitetä.
Se iso rakennus rakennettiin kunnan ja eu-rahoilla, persaukinen kunta saatiin maksamaan iso rahasumma, jota puoli Ylistaroa ja etenkin kirkonkylä ja Untamala surevat vielä kolmen sukupolven ajan.

Osaavat kitinojalaiset kerjätäkin. Tekevät jotakin kirjan tapaista kylän elämästä. Rahankerjuukirjeitä olivat lähetelleet monelle taholle. Muuan kitinojalainen, taisi olla entinen sellainen jutuista päätellen, tokaisi kirjan olevan vähän paksumman luokan sinikantinen vanhanajan ainevihko. Kuulin hänen ihmettelevän tekijöitä. Yksi asuu Nurmossa, toinen Seinäjoella aravakerrostalossa ja kaksi asuu oikein Kitinojalla. Kirjan kirjoittaa tämän lähteeni mukaan joku Hyllykalliolla asuva toimttaja. Kaippa kirjasta joku isompi laitos tulee, kun siihen rahaakin pitää käyttää? Sitä tämä puhelias ihminen ihmetteli, jotta millä oikeudella nämä neljä olivat puuhaan ryhtyneet, erityisesti näitä Kitinojan ulkopuolella asuvia hän ihmetteli.

Onko tämä Kitinojan kylä tällainen pikkukapitalistinen vauraiden ihmisten yhteenliittymä? Sellaiset merkit on ilmassa, kun kylän tärkeimmät henkilöt ajavat mersulla, tekevät kaksi kertaa vuodessa ulkomaanmatkan ja käyvät kerran kuukaudessa syömässä ravintolassa. Vai olisiko se ravintola Jerikon grilli?

Kylään menee pikitie ja katuvalot palaa Halkosaaresta alkaen Kitinojan toiselle puolelle. Kävin oikein katsomassa moista ihmettä. Ovatkohan kylän miehet tehneet senkin työn itse? Akkaväki on syöttänyt ja juottanut miespuoliset uurastajat. Kylässä kehuskellaan talkoo- eli kökkätyöllä. Jossakin juhlassa aivan hiljakkoin oli puhuja maininnut loistavasta yhdessätekemisen taidosta, kun aina on saatu apua. Totuus taitaa olla sellainen ettei arimmat uskalla kieltäytyä ja jos talkoojuomia on tarjolla on väki paikalla ennen kukonlaulua.
Lieneekö kylässä harvainvaltaa, joka kätketään hienosti vapaaehtoiseen pakkoon kuten armeijassa? Kylän pehtoorit sanovat ja alamaiset nyökkäävät kuin sätkynuket, jos uskallat olla eri mieltä et kuulu enää sisäpiiriin.
Näinhän se oli siinä härmäläisyyttä kuvanneessa tv-draamassa jossa oli Isä Aurinkoinen kaikesta päättämässä.
Olisiko näin, en tiedä?

Kummallinen kylä tuo Kitinojan kylä?

16

1989

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Puhut asiaa

      Olen myös lehdestä lukenut kyllästymiseen asti Kitinojasta sitä ja tätä. Piti oikein lähteä autolla katsomaan mikä ihmeen kylä tämä oikein on. En nähnyt mitään ihmeellistä ja jos kirkkoa ei olisi ollut en varmasti olisi huomannut koko kylää ja ajanut ohi. Niin ja muuten siinä matkalla huomasin että Halkosaari näytti hyvinvoivalle alueelle.

    • Räkimäkerolaane.

      Non nihh!

      Könnööläänen rupiaa pullahansa tukehtumahan! Paista paremmaksi ja teroota hampahas, nottet kaikkia Vinlandijan kyliä nällää.
      Kuriempia kolokkia on täs maas aivan tarpeheksi, muttei könnööläänenkää kerkiä, ku kateutensa näyttämähän, vaikka toimia pitääs. Jos koko julukisivu on yhtä turpavärkkiä täynnä, eikä asiaa tihku eres siteheksi, niin kehoottaasin menöhön lääkärihi, niinku Tippavaaran isäntä aijjoon Tourulas, muuas ravintelis ohojelmanumeronsa lomas kehootti muuatta arvostelijaansa.
      Paak kuule hankehe kontalles ja kytke neliveto päälle. Se viilentää kummasti tuntehia.

      • Rasmus-nalle52

        Näin hämäläisenä, vähän pohjalaisiakin juuria omaavana oli hauska lukea tuota ketjun alkuperäistä juttua, en tiedä onko siinä totta vai puolitotuuksia, mutta minua kirjoitus nauratti. Siinähän oli hyvin hauskasti kuvattu pohjalainen kyläyhteisö, - pikku päälliköineen ja silmäätekevineen.
        Taisi sattua jotakin, kun "räkimäkerolaane" siihen noin tosissaan vastasi.
        Nuo murteella kirjoitetut viestit/jutut ei kyllä enää oikein jaksa naurattaa ja kiinnostaa.


    • Huoohh

      HAHAHAA, en kestä! :DD Ensinnäkin, ketä oikeasti voi kiinnostaa noin paljon Kitinojan asiat, että oikeasti pitää aloittaa joku keskustelu tänne?! :DD Ja toiseksi, taitaa olla pientä kateutta ilmassa, kun se oma pieni tuppukylä jostain peräkyliltä ei voittanutkaan sitä Vuoden kylä -titteliä! :D Ja siiis OMG, jos se Niinistö ei tullu sinne tuppukylään vierailulle, siis apua!!!! Ei huhhuh, aikuistukaa ihmiset! Kannattais katsoa peiliin ennen kuin tulee tänne Vuoden kylää haukkumaan ;)

    • kitinoja kunniaan

      Onpas Vuoden kylä saanut paljon keskustelua aikaan täällä. Tunnen monta kitinojalaista ja en voisi mennä allekirjoittamaan alkuperäisen tekstiä.

      Sillä Kitinoja ja kylän asukkaat ovat sydämellisiä, yhteen hiileen puhaltavia ihmisiä, jotka tekevät kylänsä eteen paljon. Asukkaiden ansiosta esimerkiksi kylälle on saatu katuvalot ja kunnollinen liikuntasali niin koulun oppilaille kuin muille kyläläisille. Ja tämän sydämellisyyden huomasi niin Vuoden kylä -arvioijat kuin itse presidenttikin, joten uskon, että rahalla tai poliittisilla arvoilla ei ole ollut merkitystä, kun presidentti on valinnut vierailukohdettansa.

      Kaiken tämän julkisuuden keskellä kylä on kokenut muuttovirtaa ja talkoohenki vain kasvaa. Tällaisia kyliä tulisikin säilyä Pohjanmaalla, sillä ne kertovat pohjalaisuudesta enemmän kuin Duudsonien hullutukset.

    • kitiskitiksellä

      Joo ja jännä että niiden rikkahien kakarat sairastelee niin paljon, on vähän väliä oksennustautia, täitä ja muita kiertotauteja. Normaalia että muksut sairastelee mutta ei seinäjoen keskustassa poika oo koulusta tuonu pientä flunssaa kummempaa. Taitaa olla homeisia ne "lukaalit" . :)

    • Korva15

      Tuttuja sanoja muistakin "kirjallisista tuotoksista". Siis tuttu mies tekstin takana. Ei ole vaarallinen, ennemminkin hiljainen.

    • Jokipoliisi.

      Aikoinaan ihmettelin tuota vuoden kylä -titteliä ja lähdin oikein paikan päälle katsomaan tuota ihmettä, mutta eihän siellä ollut mitään, ei kerrassaan mitään, jos koleannäköistä kirkkoa ja komeannäköistä jokea ei lasketa. Kylän ainut kauppakin oli lopettanut toimintansa.

      Viittaukset kokoomuskörttiläisiin auttoi vähän ymmärryksessä. Sieltäpäinhän johtaa suoria reittejä moniin hyväveliherrakerhoihin ja Niinistön vierailukin sai selityksen.

    • Vitun Citypimpot

      Tappakaa ny ittenne saatanan sitipimpot ja tartte astua pienelläkää jalalla kitinojalle tai tulee turpaan.
      Sanontakin kuuluu "tuuppa kitinojalle niin saat turpaan"

    • Varmaksi todennut

      Hei, hyvin oli kirjoittaja perehtynyt kylän toimintaan ja hyvin oli kirjoitettu teksti!

      Mutta... ei ole samaa kaliperiä, minkälaisia Kitinojan perheissä kasvatetaan!

      Ei oo ihme, jos kanssakulkijat karehtivat pieneltä kylältä saatua elämänoppia ja tekemisen taitoa.. .

      Isoja kaupunginkokoisia rakennuksia siellä ei ole, mutta on perusasiat: kirkko, koulu, kylätalo/urheilutila, jossa jokainen voi miettiä mitä haluaa kodin ulkopuolella. Sieltä sitten ponnistetaan muualle, kun aika koittaa.

      Kitinojan kyläperheistä on saanut sellaiset elämänohjeet elämälle, joista moni vaan haaveilee! :-)

      • kjookosta

        Oletko jonkun lääkityksen alainen vai miksi noin outoja haastelet? Käyttekö te siellä kirkossa kauppa ja pankki asioillanne? ONhan siinä tietysti kova tekemisen meininki täyttää tukihakemuksia, uunin pankolla. Kyljethän siinä kipeytyy. Samalla lapset oppivat siivellä elämisen taidon.


    • Jussi67

      Samaa mieltä jarkon kanssa, painu paskaa luomaan!!

    • ohhgou

      Jaa että Halkosaari elinkelpoonen. Suuri osa yksikerroksisia laatikkotaloja, ei mitään erikoisuuksia. Ja kaikis joku koirahäkki pihas. Pihat yksitoikkoisia ja istutuksia ei ole jaksettu laittaa. Voisi päätellä että näiden talojen naisten aika menee koiria ja lapsia ulkoiluttaessa ja ns pihatyöt jää tekemättä kun miesväki ajaa rekkaa tai on reissuhommissa pitkin suomea, eikä ehdi olla kotona kuin silloin tällöin. Mones uudes taloos nurmikko rehottaa ja paikat repsottaa. Pääasia että koirilla on tilaa ravata, ja lapsilla tilaa ravata. Eli Halkosaari on sellainen Äiti-Koira-Lapsi-nukkumalähiö josta on lähdettävä maitopurkki hakemaan 10km päästä Seinäjoelta. Isät sitten makaa viikonloput väsyneenä ja krapulassa kotona, kunnes arki jälleen koittaa ja reissuun lähtö. Et semmosta se elinvoimaisuus on.

    • Paavo Hämäläinen

      Haista kuule vittu

    • Anonyymi

      Kitinojalta löytyy palvelut huorataloa myöten, joten mitäpä sitä poikamies muuta kaipaisi kun makkaraa leivän päälle. Salakapakkakin löytyy mutta siitä en tänne hiisku.

    • Anonyymi

      Ja kunnon homo luola missä halkosaarelaiset saa sitä kitinojan tattia maistaa

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5056
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1462
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe