Imelletty perunalaatikko

perunalooraa

Onko lopputuloksen kanssa merkitystä keittääkö imelletyn perunalaatikon perunat kuorineen vai keittääkö ne kuorittuina?
Molemmanlaisia ohjeita löytyy.

21

1073

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Panhandle

      Minä olen oppinut keittämään perunat kuorineen suolattomassa vedessä ja kuorimaan ne mahdollisimman pian keittämisen jälkeen. En tiedä, onko siinä mitään taikaa, koska minun laatikkoni ei ole koskaan imeltynyt kunnolla ilman siirappilisäystä. Samalla ohjeella laatikkonsa tehnyt tätini sen sijaan onnistui loistavasti.

      Asiaan vaikuttaa mm. perunalajike ja se, kuinka lämpimässä paikassa laatikkoa pidetään ennen paistamista. Tädillä oli puuhella, jonka reunalla taisi olla aika ideaali lämpötila.

      • 703-6

        Aika varma tapa imellyttää 70 asteisessa uunissa 3-6 tuntia.


      • Anonyymi

        Kaikki perunalajikkeet imeltyy, kun kuumalla vedellä notkistettu sose jäähdytetään 74-76 asteiseseksi ja jahot lisätään 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sose laitetaan imeltymään 66-70 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi.

        Vanhan ajan kokit käytti perinteistä menetelmää. 75-76 asteinen sosekattila eristettiin hyvin kietomalla sosekattila useita kerroksia keittiöliinoihin ja laitettiin imeltymään lämpimään paikkaan. Sose imeltyi 2-4 tunnissa. Sosetta voi sekoittaa muutaman kerran ja samalla imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla sosetta. Toimii erittäin hyvin kun erän koko on vähintään noin 2 kg perunoita.


    • omatoiminen

      Kyllähän sillä on suurikin merkitys, perunat ovat helpompia kuoria keitettyinä ja samalla saadaan perunoissa oleva tärkkelys paremmin hyödynnettyä.

      • Vain-Kuorihäviö

        Tärkkelys ei katoa minnekään kun keiteään niukassa vesimäärässä ja soseutetaan suoraan keitinveteen.


    • Itse nyt pari kertaa imellytyksen kanssa taistelleena olen huomannut että sillä ei ole juuri merkitystä onko ne kuorineen vai ilman keitetty mutta älä laita sitä jauhoa liian kuumaan soseeseen, mittaa vaikka kinkkumittarilla että sose on noin 55C tai vähän alle. Sitten alkaa luonnistumaan.

      • RutkastiSiirappia

        Jää 55 asteisella soseella imeltymisreaktiot aika vähiin. Tarvii rutkasti siirappia.


      • Hapanimeltäminen
        RutkastiSiirappia kirjoitti:

        Jää 55 asteisella soseella imeltymisreaktiot aika vähiin. Tarvii rutkasti siirappia.

        Ja alle 63 asteessa happanee.


    • asd3565

      www.jytkykonna.kotisivukone.com

    • Potaatti Masa

      Suurin osa imelletyn perunalaatikon ohjeista on harhaanjohtavia tai suorastaan virheellisiä. Hämäläisen maalaistalon poikana pidän niiden esittämistä suorastaan vanhan ruokakulttuurin häväistyksenä, koska niissä on niin täydellisesti unohdettu perinteet ja pilataan imellyksen onnistumisen mahdollisuudet.


      Perunalajike:


      Vain harvoin kerrotaan, että imellyksen edellytys on oikeanlainen perunalajike, sen pitää olla jauhoinen eli tärkkelyspitoinen. Useissa kaupoissa on käytössä perunapussien värikoodi, ja niissä jauhoiset perunat ovat merkitty punaisella. Oikea lajikekaan ei kelpaa edes heti syksyllä perunannoston aikaan, vaan aikaisistaan vasta syystalvella. Kiinteistä perunoista saa taitavakin kokki usein aikaan vain liisteriä, joka ei imelly. Tätä sitten yritetään korjata lisäämällä sekaan siirappia, mutta silloin on jo ruoka menetetty.


      Eri perunalajikkeiden tärkkelyspitoisuus voi olla vaikka seuraava: Pito 19,9 %, Suvi 18,9 %, Puikula 18,5 %, Hertha 17,2 %, Sabina 17,2 %, Lady Claire 17,0 %, Kulta 17,0 %, Satu 16,9 %, Rekord 16,9 %, Van Gogh 16,8 %, Fontane 16,5 %, Felsina 16,5 %, Matilda 16,1 %, Redstar 16,0 %, Gloria 15,8 %, Sini 15,7 %, Rosamunda 15,7 % .... Viljelyolosuhteilla on kuitenkin suurta merkitystä tärkkelyspitoisuuteenkin.


      Rasvan lisäys:


      Monissa ohjeissa neuvotaan lisäämään rasva jo soseutuksen aikaan. Tässä ei ole vähintäkään järkeä. Imeltyminen ei kaipaa rasvaa, ja rasva vaan hapettuu suotta lämpimässä soseessa.


      Imellytyksen lämpötila:


      Usein erittäin paha puute on imellyksen ohjeissa. Monesti sanotaan vain, että jätetään sose lämpimään paikkaan. Useimmat nykyihmiset kuvittelevan tuollaiset 30 astetta olevan lämpimän paikan, mutta siinä lämpötilassa sose ennemmin pilaantuu kuin imeltyy. Imeltymisessä perunan tärkkelys hajoaa sokereiksi, ja prosessissa tarvittava amylaasi -niminen entsyymi tulee soseeseen lisättävästä viljasta. Amylaasia on viljassa kahta muotoa. Amylaasin beta -muodon toiminnan optimilämpötila on noin 62 - 65 astetta ja alfa -muodon noin 72 – 75 astetta. Molemmat hajottavat tärkkelystä sokereiksi, mutta hiukan erilaisiksi, ja molempien toimintaa tarvitaan. Itse imellytän sosetta sähköhellan uunissa n. 55 asteen lämpötilassa ja valvon lisäksi soseen lämpötilaa sähköisellä kinkunpaistomittarilla. Sosetta on hyvä sekoittaa imeltymisen aikana ja jauhojakin voi lisätä. Imeltynyt sose löystyy hyvin huomattavasti ja maistuu imelältä.

      Paistaminen on jo helppo juttu, pitkään ja miedolla lämmöllä, jolloin vellimäinen seos valmistuu herkulliseksi perunatuuvingiksi.

      • Looraa paistamaan

        Kiitos Potaatti Masa neuvoista. Niitä aion nyt kokeilla. Aina aiemmin olen joutunut lisäämään siirappia. Hyvin perunalaatikko on silti maistunut, mutta ehkäpä nyt jokainen syöjä huomaa maussa eron. Hyvää Joulua toivottaa alkuperäinen kysyjä.


      • Matti Viikari

      • Anonyymi

        Potaatti Masa kirljoitti:
        " imellytän sosetta sähköhellan uunissa n. 55 asteen lämpötilassa ja valvon lisäksi soseen lämpötilaa sähköisellä kinkunpaistomittarilla."

        Ei ihme että imelletty perunalaatikko ei onnistu kun imelltymislämpötilaksi annetaan lähes 20 astetta alhaisempi klämpötila, kuin mikä olisi topimiva lämpötila imeltämiseen ja vielä kaiken lisäksi valvotaan mittarilla niin että lämpötila pysyy niin alhaisena, että imeltyminen ei missään tapauksessa onnistu.

        Lehtien ruokasivut täydensi imelletyn perunalaatikon valmistamistaidon romahtamisen lähes täydellisesti, kun ottivat käyttöön tämän tekstin alhaisen imeltymislämpötilan yleisohjeeksi. Kun imeltyminen ei onnistunut niin ruokasivujen ojeet lisäsivät imelletyn perunalaatikon ohjeisiin siirapin lisäämisen.

        Nykyisin onkin yleistä että imelletty perunalaatikko korvataan siirapilla makeutetulla perunalaatikolla.

        Imelletty perunalaatikko imeltyy hyvällä tuurilla 55 asteessakin, mutta imeltymisaika on silloin noin 40-60 tuntia ja jopa pitemmänkin ajan. Myös happanemisvaara on ilmeinen.


    • ImelläOikein

      Valitettavasti monissa ohjeissa neuvotaan imellyttämään alle 60 asteessa ja silloin voimakkaasti imeltävät 75 asteen reaktiot jää lähes kokonaan pois. Ja maltoosireaktiokin voi jäädä vaillinaiseksi.

      Monet ohjeet perustuukin siihen että imeltäminen epäonnistuu ja se jo oletuksena korjataan lisäämällä siirappia. Onnistunut imeltäminen ei kaipaa lisämakeutusta.

    • Imeltyminen

      Imeltämisestä

      Imellyttäminen onnistuu perinteisiä keinoja nykyaikaan hyödyntäen.

      Perunat voi kuoria ja keittää vähässä vedessä ja soseuttaa keitinveteen.

      Vaha ikimuistoinen perusohje:Soseuta keitinvettä mukaan. Vesi on oleellinen osa imellyttämistä. Sekoita jauhot samalla kerralla.

      Vanha ikimuistoinen perusohje: Soseen lämpötila ei missään tapauksessa saa laskea hapattamisalueelle, eli alle 60 asteen.

      Vanhan ikimuistoisen ohjeen uusi sovellus - periaate säilyy: Imellytä sähköuunissa. Säädä uuni ensin 70 asteeseen ja anna imeltyä 2-3 tuntia. Säädä uuni 80 asteeseen ja jatka imelltämistä niin että kokonaisimeltymisajaksi tulee 3-6 tuntia. Yleensä tässä vaiheessa on saavutettu riittävä makeus.

      Maista. Jos sose ei ole riittävän makeaa säädä uuni 65 asteeseen ja jatka imeltymistä muutama tunti - aamuun.

    • Imeltymislämpötilan tulee olla 50-75 astetta. Kuori perunat heti, soseuta vehnäjauhojen kera perunakattilaan, kansi päälle ja uuniin mieluusti tasaiseen 60 asteen lämpöön 7-8 tunniksi.

      Rakenteen muuttuminen kuivasta selvästi notkeammaksi ja mehevämmäksi on osoitus siitä, että imeytyminen on onnistunut.

      Teen laatikkoni aina näin, siirappi vain pilaisi sen.

      • Että Imeltyminen on onnistunut, siis. Kännykkä voi olla hankala tapaus.


      • Duutsa

        60 asteeessa ehtii 7-8 tunnissa hyvin happanemaan.


    • YhtäHyvin

      Molemmanlaiset ohjeet toimii yhtä hyvin.

    • RaakoinaKypsinä

      Ei ole mitään merkitystä keittääkö perunat kuorineen tai kuorittuina.

      On helppo tapa kuoria perunat raakoina ja keittää perunat kypsisksi vähässä suolattomassa vedessä ja perunat soseutetaan suoraan keittoveteen. Tämä menetelmä sopii erittäin hyvin jauhoisille keitettäessä helposti hajoaville perunalajikkeille, koska niiden kuoriminen saattaa olla erityisen hankalaa hajoamisesta johtuen.

    • Anonyymi

      Jauhoiset perunalajikkeet on aika vaikeita kuoria kun hajoavat käsiin ja siitä seuraa melkoiset kuorimistappiot.

      Hyvin onnistuu kun perunat kuorii raakana ja keittää pienessä vesimäärässä kypsiksi ja perunat soseuttaa keittoveteen, niin että saadaan hiukan notkistettu sose.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5810
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3687
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      1948
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1782
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1232
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1187
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      957
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      51
      951
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      889
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe