Joulukuun parhaat 2012

ultramariinitaivas

Hyvää uutta vuotta kaikille! Tässä julkaisussa esittelen Joulukuun parhaat -listan. Mukana on viisi tarinaa, eli Top 5 -listan olen saanut raavittua kasaan. Se on kieltämättä enemmän kuin odotin, joten konsepti tuntuu toimivan - ainakin tähän asti. :)

Olen arvostellut tarinat >täysin puolueettomasti

17

1007

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ultramariinitaivas

      JOULUKUUN PARHAAT (TOP 5)

      ***

      Viidennen sijan tarina on tuttua peruskauraa. Alku-pano-loppu -tyyliset tarinat vaan ovat valitettavan mielikuvituksettomia, ja itsekin kirjoittaisin tällaisen pätkän reilussa kymmenessä minuutissa - niin kuin moni muukin.

      Kirjoittajan puolustukseksi voi laskea sen, että tarina on kuulemma tositarina. Se on jonkinlainen rajoite kuvailun suhteen, mutta tarinassa on niin paljon kliseitä, etten ole edes vaivautunut laskemaan niitä kaikkia.

      Tekstistä löytyy juuri sitä, mitä sieltä odottaakin löytyvän: bi-henkinen jätkä, jolla on vuosien ajalta tuttu fuckbuddy, tapaaminen pitkän tauon jälkeen ja kaiken huipennukseksi kunnon gangbangit, jotka jättävät tarinan päähenkilön tyydyttyneeksi ja tarinan lukijan naamapalmuilemaan tekstin ennalta-arvattavuudelle.

      Koska monia tällaiset tarinat kiihottavat ja vielä useammat eivät ymmärrä, miten joku voi olla pitämättä näistä, haluan selittää tarkemmin, mikä mua näissä alku-pano-loppu -tarinoissa risoo. Ne ovat kuin pornoa muutettuna tekstin muotoon: otetaan joku sattumanvarainen tilanne ja hoidetaan se mahdollisimman nopeasti pois alta, jotta päästään 'itse asiaan', panemiseen.

      Pääpointti on siinä, että luovuus puuttuu näistä tarinoista ihan kokonaan. Joukkopano on aiheena niin puhkikulunut, että niistä ei saa enää mielenkiintoisia oikein tekemälläkään. En itsekään osaisi kirjoittaa kiinnostavaa tarinaa ryhmäseksistä.

      Jotkin yksittäiset sanavalinnat tapahtumien kuvailussa olivat sellaisia, etten ollut nähnyt niitä aiemmin, mikä oli tarpeeksi hyvä syy nostaa tämä tarina listalle. Novellina ei siis aivan toivoton, mutta jättää kyllä suuresti toivomisen varaa.

      #5: http://keskustelu.suomi24.fi/node/11098144

      ***

      Neljännen sijan tarinasta en voi sanoa varmasti, päättyykö se yhteen julkaistuun osaan vai onko sille tulossa jatkoa. Muita merkkejä jatkosta ei ole kuin salaperäinen loppu, joka jättää mielikuvitukselle sijaa. Se on jo ensimmäinen kehumisen arvoinen asia.

      Tapahtumien (joita ei sitten lopulta kerrotakaan :D) taustat on kerrottu hyvin yksityiskohtaisesti ja asiallisesti. Arvostan novelleja, jotka viestittävät lukijalleen, että sillä on jokin sanoma. Tämän novellin sanoma on se, että piiskaustarinoillakin on toivoa.

      Se tuskin on juuri se sanoma, minkä kirjoittaja on halunnut antaa, mutta itse pidän tätä novellia merkkinä paremmasta. Suomi24:n iänikuiset piiskaustarinat voivat olla jopa kiinnostavia, jos ne eivät keskity vain 'toimintaan', koska toiminnan kuvaus ilman taustoja ei juuri aivokapasiteettia vaadi. Yksityiskohtaiset kuvaukset ja johdattelu syventävät tarinaa ja vahvistavat tarinasta syntyviä mielikuvia: pitäkäähän tämä mielessä.

      Joku todennäköisesti kysyy tässä kohtaa, miksi tämä novelli/pätkä ei ole korkeammalla listalla. Joudun myöntämään, että syitä on hiukan hankala selittää.

      Tarina on lyhyt ja siten melko köyhä sisällöltään. Se ei aiheuta lukijassa mitään erityisiä tuntemuksia eikä pätkää tee mieli lukea montaa kertaa uudestaan, koska siinä ei loppujen lopuksi päästä puusta pitkään. Lukija jää siis kaipaamaan lisää. Teksti on kaikesta huolimatta lupauksia antava, ja kannustan kirjoittajaa kirjoittamaan uusia tarinoita - ja etenkin pidempiä!

      #4: http://keskustelu.suomi24.fi/node/11136973

      ***

      Kolmannella sijalla majailee erittäin lupaava uusi kirjoittaja. Hänen aloittamansa tarina on virkistävä poikkeus useimpiin suomi24:ssä ilmestyviin tarinoihin, koska se ei kaadu kliseisiin ja se sisältää johdattelua, johon on selkeästi panostettu. Tarinan päivitykset ovat olleet toistaiseksi lyhyitä, mutta nopeatempoisuus kompensoi tätä puutetta.

      Kehuttavin puoli tässä tarinassa on samaistumisen mahdollisuus. Lukija pääsee minäkertojan pään sisälle ja kykenee ymmärtämään päähenkilön tunteita. Vaikka teksti ei ole erityisen adjektiivirikasta, se ei sisällä hienostelevia ja tarpeettomia kuvauksia (joihin itse usein sorrun).

      Tarinan realistisuus vetoaa positiivisesti, ja lukija voi nähdä kaikki tarinan tapahtumat selkeästi päänsä sisällä. Jos kirjoittaja pystyy tällaista tekstiä luomaan, sille ei voi kauheasti muuta tehdä kuin kaataa saavikaupalla kehuja.

      Näin lupaavilla kirjoitustaidoilla tällä kirjoittajalla on loistavat mahdollisuudet nousta listan kärkeen hyvin lyhyellä aikavälillä. Seuraan ilolla hänen kehitystään. Sorrun nyt kliseeseen, mutta onneksi en ole nyt kirjoittamassa novellia: harjoitus tekee mestarin!

      #3: http://keskustelu.suomi24.fi/node/11148578

    • ultramariinitaivas

      Kahden kärkisijan päättäminen oli erittäin vaikeaa. Pallottelin pitkään kahden erinomaisen tekstin välillä, mutta ennen pitkää päädyin siihen, että toinen oli omasta mielestäni parempi.

      Toisella sijalla on varsinainen veteraanikirjoittaja, joka on joskus suomi24:n pimeällä keskiajalla (2005) saavuttanut varhaisen suosionsa. Hänen jokainen päivityksensä on taattua laatutavaraa, eikä hänellä ole mitään syytä häpeään listan kakkossijan suhteen, sillä monet muut pitävät hänen tarinaansa joulukuun parhaana. Esittelen nyt vain oman näkemykseni.

      Tämä vastikään alkanut jatko-osa onnistuneelle Lapselliset leikit -tarinalle vie päähenkilöt uusiin maisemiin, ja tapaamme samassa uusia ihmisiä ja uusia luonteenpiirteitä - sekä haasteita.

      Tarinan kuvailu on sopivan tarkkaa - ei liian tynkämäistä eikä myöskään jaarittelevaa - mutta silti ensimmäiset neljä viidesosaa tekstistä ovat tylsää luettavaa. Olen koko ajan toitottanut johdattelun tärkeydestä, mutta pelkkä johdattelu ei tee tekstistä erityisen kiinnostavaa. Myönnän, että yhdistelmä on erittäin hankala: pitäisi samaan aikaan olla kiinnostava ja johdatella tarinaa kliimaksikohtiin.

      En itsekään hallitse kyseistä yhdistelmää, vaan sorrun joko tekstipuuroon tai siihen, että kuvailu jää melkein kokonaan pois. Nyt on kuitenkin kyse muiden tekstien arvioinnista, ja koen, että ensimmäiselle sijalle yltänyt kirjoittaja hallitsi mainitsemani yhdistelmän paremmin kuin kukaan muu tässä kuussa - mukaan lukien itseni.

      Viimeinen viidesosa olikin sitten erittäin nautittavaa luettavaa, ja se sai helposti hymyn huulilleni. Henkilöhahmojen viekkaus (ja riettaus, niin kuin rietastelu) toi tekstiin huumorin aineksia. Kirjoitustaidot ovat kohdallaan, kun kykenee luomaan tekstiä, joka on samaan aikaan kiihottavaa, paljastaa hahmoista uusia puolia ja antaa vieläpä lukijalle jotain ekstraa - kuten tässä tarinanpätkässä ilmenneen jännitysmomentin, kun päähenkilöt päätyivät metsään harjoittamaan *kröhöm* intiimiyttä, ja kuka tahansa olisi saattanut löytää heidät sieltä. Kerrassaan mahtavaa!

      Tämän kirjoittajan huonoksi onneksi(?) joulukuussa oli kuitenkin yksi ylitse muiden... Ensi kuussa on joka tapauksessa uusi lista ja uudet kujeet uuden listanlaatijan muodossa. :)

      #2: http://www.my-secret-shore.net/ruletti4

      ***

      Tästä valinnasta saattaa seurata melkoinen paskamyrsky, sillä moni ei luonnollisesti voi välttyä ajatukselta, että olen tehnyt jonkinlaisen henkilövalinnan joulukuun parhaiden tarinoiden suhteen. Pitkällisen pohdinnan jälkeen päätin tehdä valinnan vain ja ainoastaan oman mielipiteeni mukaan, ja kyllä tämä on se tarina, joka minua enemmän miellyttää.

      Ensimmäiselle sijalle yltäneessä tekstissä on parhaiten yhdistetty rikas kielenkäyttö, toiminta ja juonen edistäminen. En tietenkään voi väittää, etteikö sillä ole mitään merkitystä, että minulla ja ykkössijan tekstin kirjoittajalla on hyvin samanlaiset kirjoitustyylit. Hän on kuitenkin ilmaissut ottaneensa minusta vaikutteita ja käyttää samoja sanontoja kuin itse käytän.

      Hänen omaperäisyytensä ja rohkeat sanakokeilunsa tässä tarinassa ovat vain olleet jotain, mille en voi muuta kuin taputtaa ja pyörittää päätäni, kun en itse osaa kirjoittaa samalla tavalla. Nauroin ääneen tätä pätkää lukiessani, kun muutamat vuorosanat tulivat niin puun takaa. En oikeastaan keksi tästä pätkästä kielellisesti mitään puutteita. Joissain kohdissa kuvailua olisi mahdollisesti voinut olla vielä enemmän, mutta ehkä se olisi tehnyt tarinasta vain tylsemmän.

      Päivityksessä oli kylläkin jonkin verran toistoa, ja siitä pitää antaa hieman noottia. Kuitenkin - toisaalta - toistoa oli varmasti hankala välttää, koska illan tapahtumista kerrottiin aiemmin toisen henkilön näkökulmasta. Pelkkä referointi olisi jättänyt joitain aspekteja (mikähän tiedemies musta on tullut näiden käsitteiden kanssa, voi apua :-DD) epäselviksi, ja lukija olisi joutunut palaamaan tarinassa taaksepäin selvittääkseen tarkemmin, mitä olikaan tapahtunut.

      Turhat pätkät oli jätetty tekstistä pois, ja kiinnostavista pätkistä oli kerrottu tarkemmin. (Siinäkin mulla on parantamisen varaa...) Pystyin arvaamaan ainoastaan yhden käänteen tekstistä etukäteen, ja se koski päähenkilöiden 'seksisopimusta'. Lukekaa pätkä, niin ymmärrätte. ;)

      Eniten mä nyt toivon sitä, että te jotenkin ymmärrätte tän valinnan, eikä ensimmäinen kommentti tule olemaan jotain tyyliin ''sä valitsit ton, koska se on sun kaverisi''. Ei, se ei edelleenkään ole se syy, miksi kärkisijat menivät niin kuin menivät. Olen toivottavasti selvittänyt syyt tarpeeksi tarkkaan aiemmissa perusteluissani.

      Onnea Lakrikselle joulukuun ykkössijasta ja tammikuun listantekijän virasta! :D

      #1: http://ultramariinitaivas.wordpress.com/2012/05/02/unelmoijat-osa-1/ (Laakerinlehden kirjoittama pätkä; 8. osan 1. osio)

    • ¤Laakerinlehti¤

      Jaha, ai tämänkö takia sä et suostunut näyttämään tätä etukäteen!? :D No, kiitoksia nyt vaan tästä ansaitsemattomasta kunniasta. :D

      Mun päivitys oli mun omasta mielestä vasta neljänneksi paras; edelle mä olisin laittanut BeingBin, Kolgrimin ja sut, mutta sähän tän listan teit, joten mennään näillä... :D

    • ^Kolgrim^

      Onnea Laakerinlehdelle ykköspaikasta, se oli ansaittu! :) Näitä muita en ole lukenutkaan vielä, tuon BeingBi:n tarinan taidan lukea seuraavaksi!
      Ja olen kyllä samaa mieltä, että suurin osa omasta päivityksestäni oli tylsä, siitä tuli vähän tuollainen välikappale :)

    • ultramariinitaivas

      Lakris, ei tarvii olla noin vaatimaton. ;) Ja kyllä sä, Kolgrim, vielä pääset tätä listaa laatimaan, älä ole huolissasi... ;D

      • BeingBi

        Oho, täytyy kyllä myöntää, että tämä tuli ihan yllätyksenä. Että pääsin listalle ja vielä jopa kolmannelle sijalle!
        Ja tarinani ei ehkä siksi ole adjektiivirikasta, koska itse pidän enemmän tarinoista, joissa pystyn itse kuvittelemaan henkilöiden ulkonäön, ympäristön jne. Ja olen aina kirjoittanut tähän tyyliin, niin en tiedä, osaisinko edes kirjoittaa adjektiivirikkaasti :D
        Mutta kiitos ultrikselle hyvästä listasta!


      • ultramariinitaivas
        BeingBi kirjoitti:

        Oho, täytyy kyllä myöntää, että tämä tuli ihan yllätyksenä. Että pääsin listalle ja vielä jopa kolmannelle sijalle!
        Ja tarinani ei ehkä siksi ole adjektiivirikasta, koska itse pidän enemmän tarinoista, joissa pystyn itse kuvittelemaan henkilöiden ulkonäön, ympäristön jne. Ja olen aina kirjoittanut tähän tyyliin, niin en tiedä, osaisinko edes kirjoittaa adjektiivirikkaasti :D
        Mutta kiitos ultrikselle hyvästä listasta!

        Yllätyksenä? Älähän nyt... ;)

        Ei ollut kaukana, etten olisi läntännyt sua kakkossijalle Kolgrimin sijasta! Loppujen lopuksi Kolgrimin päivitys oli kuitenkin niin kattava, että se tarvittava 'effort' ratkaisi tällä kertaa.

        Mutta hei, Lakrishan piti todella paljon sun uusimmasta päivityksestä! Tiedä nyt häntä, mitä tapahtuu tammikuun listalla... :)


    • Uudisasukas

      Uudisasukas kiittää Ultramariinitaivasta ansiokkaasta työstä ja neljännestä sijasta!
      Piti ihan itsekin lukea, mitä olin kirjoittanut ja järkytyin, tekstistä oli hävinnyt välistä pitkä pala pois, siksi loppu pomppasi oudosti. Suomi24:n ongelma tällaisten tarinoiden kirjoittamisessa on juuri se, että ne pitää lähettää useassa osassa. Nyt sitten yksi pala välistä on hävinnyt. Voisikohan tuolle tekstin maksimipituudelle tehdä jotakin, ainakin näitten novellien osalta.

      Omasta kirjoittamisesta: Hankalaksi naputteluni tekee se, että minun on pakko saada tekstini valmiiksi parissa tunnissa, koska en voi tallentaa niitä koneelle. Seuraavalla kerralla kun luen juttua täällä, huomaa kohtia, jotka olisi halunnut kirjoittaa toisin.

      • ultramariinitaivas

        Kiitoksia, ja ole hyvä vain ansaitusta listasijasta! :)

        Tuollaisten ongelmien kanssa painiminen on kyllä ikävää. :( Olettaisin, että sulla on sähköposti, joten voisit kokeilla seuraavaa: kirjoitat novellia sähköpostiisi, ja kun olet sopivassa vaiheessa, tallennat luonnoksen. Kun saat novellin valmiiksi, lähetät sähköpostin itsellesi. Itse käytän tätä metodia muihin tarkoituksiin, mutta se soveltuu myös jatkonovellin kirjoittamiseen.

        Toivottavasti saamme pian lukea uusia, pidempiä tuotoksiasi. Kirjoittajia ei ole koskaan liikaa! ;)


    • justjooo-

      Ai ultramariini on täällä pistesijoja jakelemaan - no harrasteensa kaikilla.....

      • ¤Laakerinlehti¤

        Mä teen tammikuun listan, joten jos ultriksen mielipiteet ei miellytä, kuukauden päästä on uusi lista ja uudet mielipiteet. :D Kyllä tää top-listahomma on ainakin mun mielestä ihan ok systeemi, kun ei aina itse jaksa kaikkia mahdollisia lähteitä seurata. :D Ultris voi sitten varmaan tulla jossain vaiheessa pitämään oman palopuheensa... :DD


      • ultramariinitaivas

        No voi huoh, taas sitä mennään...

        Mä tietääkseni selitin ''Ideariihi käy kierroksilla''-julkaisussani, että mikä tämän listakonseptin idea on. Ideana on tuoda uusia kirjoittajia esille ja 'mainostaa' heitä sekä antaa lisäbuustia kokeneemmille kirjoittajille valmistamaan uusia tuotoksia nopeammin ja tasokkaammin.

        Jos päättäisin itse joka kuussa listan järjestyksen, eihän sitä moni jaksaisikaan katsoa. Siksi listantekijän virka on kiertävä, ja nyt esimerkiksi tammikuussa Laakerinlehti laatii listan ja tekee siitä varmasti erilaisen kuin mun listan.

        Kaikella kunnioituksella, toivoisin hiukan asiallisuutta näihin kommentteihin. Musta olisi hienoa, jos täällä olisi muita hyperaktiivisia käyttäjiä mun lisäksi (no jaa, oonhan itekin ollut sitä vasta alle kuukauden), mutta kun tilanne on sellainen, että tämän palstan suosio on hiukan laskussa ja kirjoittajasuhdanne lamassa, pyrin omalla toiminnallani edistämään tilannetta.

        Ja minä kun luulin, että olin jo aiemmilla kommenteillani tehnyt selväksi, etten pidä itseäni minään 'kuninkaana'; olen täällä teidän palveluksessanne, jos jossain. ;)


    • kolgrim

      Isken nyt lusikkani tähänkin soppaan :) Minusta tämä on ollut hyvä idea ja sen tarkoitus on ollut kannustava, liian usein moni hyväkin tarina jää täysin huomiotta ja tämän listahomman avulla saa paremmin palautetta ja rehellistä sellaista. Kaikilla meillä on omat mieltymyksemme tarinoiden suhteen, yksi tykkää jostakin jota toinen taas saattaa inhota.

      Minusta on tylsää, että ideoita heti teilataan. Hienoa on, että joku niitä kehittää! Kuitenkin tälläkin palstalla on varmasti paljon lukijoita, jotka toivovat hyviä tarinoita ja niitä tulisi varmasti paljon enemmän, jos kirjoittajat saisivat niistä palautetta! Rakentava kritiikki on ainakin itselleni aivan yhtä tervetullutta kuin hyvä palaute, edes muutama sana lämmittää omaa mieltä, vaikka kuinka vähäpätöiseltä ne tuntuisi lukijasta. Ja ei, rakentava kritiikki ei ole; ihan paska, huono jne. vaan rehellisesti sanoa, tämä asia mätti, tämä oli ihan hyvää, mutta voisi piristyä pienellä muutoksella tms. Jos kukaan ei sano koskaan mitään, niin on vaikea tietää onko suunta oikea vai voisiko sitä muokata.

      Esimerkiksi minulla, Ultramariinitaivaalla ja Laakerinlehdellä on varmasti hyvin erilaiset maut tarinoiden suhteen, kuten muillakin täällä esiintyvillä kirjoittajilla, minusta on vain mielenkiintoista katsoa mitä kukin nostaa esille ja tämä on hyödyllistä myös lukijoille jotka etsivät omaan makuunsa sopivaa luettavaa!

      En ehkä osaa jäsentää ajatuksiani nyt niin hyvin kuin haluaisin, mutta pointtini on että tämä idea on hyvä ja sitä ehdottomasti kannattaa jatkaa.!

      • ultramariinitaivas

        Kiitos tästä kommentista. Komppaan täysin.


    • nimetön erilainen

      Toivon näistä listauksista ja arvosteluista huolimatta niitäkin kirjoittamaan omia juttujaan, jotka eivät ole tarkoitukseltakaan mitään ns. hyviä novelleita, vaan ihan seksuaalista kirjoittamista. Jos ette sattumalta tienneet, niin on niitäkin jotka kiihottuvat omien fansioiden kirjoittamisesta, ja muiden samanlaisten lukemisesta.

      En laittanut toivomusta omaan aloitteeseen, vaan uskon muidenkin lukevan tämän aloituksen, ja mistä täällä listoja sorvaillaan. Ja näin toivon viestin menevän niille, jotka kirjoittelevat toivomiania lyhyitä ja ytimekkäitä seksijuttuja. Onnea kaikille oikeille novelisteille kuitenkin, sillä siihen tämä palsta kai on tarkoitettukin.

      • ultramariinitaivas

        Eivätkö parhaat seksikohtaukset sitten ole sellaisia, joita on huolella valmisteltu? Mitähän kiihottavaa siinä on, että kirjoitetaan siitä, kun tavataan joku enemmän tai vähemmän random heppu ja nussitaan aivot pihalle - ja se olis sitten siinä. Kyllä sen syvyyden luominen tarinaan syventää myös tunteita, enkä ole ainoa, joka näin sanoo...

        Makunsa toki kullakin. En kiellä mutta arvostelen.


    • Tiedän tapauksen

      Kröhöm... narsisti!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1913
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1486
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      16
      1398
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe