Ennen oli erilaista juhlatunnelmaa

Muistatteko

Ennen näitä lisääntyneitä pommimarkkinoita ja nakkeja ja perunasalaatteja.Yms.markkinahumua.
Uudenvuodenaatoissa oli erilaista tunnelmaa.Sitä osattiin juhlistaa muutenkin kuin päättömästi juopotellen ja reuhaten ja kilpaillen kenellä on komeimmat ilotulitteet.Vuoden viimeisessä päivässä, etenkin päivän jo kääntyessä iltaan,
siinä oli jotakin ihmeellisen jännittävää tunnelmaa ja odotusta.
Kun tummalle pakkastaivaalle syttyi kirkkaat tähdet.Savuvanat nousivat talojen piipuista ja tuoksun aisti illassa.Talojen valaistuista ikkunoista saattoi näkyä kynttilöiden loistetta ja monessa kodissa oli vielä joulukuusetkin,
nekin tehostivat illan juhlatunnelmaa kimallellen ja tuikkien.
Monet ihmiset, jotka halusivat juhlistaa vuoden vaihtumista, kokoontuivat koteihinsa, joko perheen kesken tai sukulaisineen viettämään uudenvuoden aattoa.Saunottiin ja valettiin tinaa ja tehtiin taikojakin.
Oli jännää ja niin viihtyisää.
Aikuiset saattoivat kietaista matot rullalle ja pistää tanssiksi.Lapsetkin sai osallistua, elleivät viihtyneet keskenään omissa touhuissaan.
Lapsilla oli hankittu tähtisädetikkuja.Ilta päättyi siihen, jos oli ostettu parikolme vaatimatonta rakettia.Niiden ampumista mentiin porukalla, jännityksellä ulos katsomaan, vaikka kuinka olisi väsyttänyt.
Kun kellot löivät keskiyön lyöntejä, taivaalle kohosi poksahdellen sieltä täältä harvakseltaan kirkkaita pieniä valopalloja, jotka varisivat pieninä tähtinä tummalta pakkastaivaalta maahan ja ihastuneita huudahduksia kantautui korviin. Niin vaatimattomia kun olivatkin.Ne loivat mielestäni enemmän tunnelmaa kuin nykyiset ilotulitteet, joiden jysähtely ja räiske ei rajoitu edes keskiyön hetkiin.

2

54

Vastaukset

  • Pelkkää rähinää ja juopottelua nykyään on uudenvuodenaatto.Ihmisille ei riitä enää mikään.Lapsillekin ostetaan kassikaupalla ilotulitteita ja sitten humalaiset vanhemmat antaa lasten ampua niitä keskenään.Kännisellä nuorisollakin juhlinta lähtee joka vuosi jotenkin lapasesta.

  • Pahemmaksi vaan menee. Itse muistan myös, mukavat ja rauhallisemmat 60 luvun uudenvuodenaatot.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.