Arjen todellisuutta uppoavasta yrityksestä

Tuhon tie

Tarkista, onko sinun yrityksesi lähtökohdat samat, vai kenties vielä huonommat. Katso, miten siltikin voi käydä.

Aloitin yritystoiminnan n. 5 vuotta sitten. Alkupääomaa oli 20 000e. Juoksevia menoja oli 0e, tarvike investoinnit n. tuhannen euroa.

Minulla oli valmis asiakas ja starttiraha, johon sain myöskin jatkoa.

1. vuosi - Suuri asiakkaani menee konkurssiin. Menetän säännöliset tuloni.

2. vuosi - Uusia asiakkuuksia tulee kovasta työstäni huolimatta hitaammin kuin olin uskonut. Alan epäilemään onko minulla edes mahdollisuuksia isoihin asiakkaisiin, sillä alani on monopolisoitunut ja vain tähteet jäävät pienyrittäjälle. Minulle on tullut kiinteitä kuluja toimitiloista n. 1000e/kk.

3. Liiketoimintani joutuu umpikujaan. Juoksevat menot ovat suurehkot ja vaikka selviä niistä, on käynyt ilmi, että isoihin asiakkuuksiin tällä alalla ei ole pienyrittäjällä mitään asiaa. Alan tehdä alihankintana markkinoita suvereenisti hallitseville monopoliyhtiöille töitä. Myyn työvoimani pilkkahintaan saadakseni sopimuksen. Maksan ja nostan palkkoja pimeästi, on kyse henkiin jäämisestä ja kaikki muu tuntuu toissijaiselle.

4. Vuosi. Täydellinen umpikuja, tulevaisuuden näkymien puuttuminen ja toivottomuus sekä häpeän tunteet ottavat vallan. Masennus iskee täydellä voimalla ja koko henkitoreissaan oleva liiketoimintaa lamaantuu lopullisesti. En saa kirjanpitoa tehdyksi ja lopulta kirjanpitotoimiston laskuihin ei ole rahaa. Alkupääoma on täysin menetetty. Verottaja alkaa tehdä sarjatuotannolla alv-arviolaskuja, jotka ovat 5x suuremmat kuin tuloni ja todelliset alv-kulut. Nämä menevät ulosottoon.

5. Alv- arviolaskuista on kertynyt huikea summa ulosottoon. Kirjanpitoon ei ole rahaa. Puhelin menee kiinni tuon tuostakin. Asiakkuuksien hoitaminen ei onnistu ja uusien hankkiminen tuntuu sekä poikkeuksellisen hankalalle, että myös täysin turhalle, sillä mikään asiakasmäärä ei riittäisi laskuihin.

5. vuosi, kaikki tämä on takana, tässä ja nyt rasitteenani ja synkkänä tulevaisuutena edessä. Istun autossa lounastauolla. Olen laskenut, että bensa riittää juuri ja juuri kaupan pihaan ja sitten kotiin. En ole syönyt koko päivänä mitään, kotona jääkaappi on tyhjä. Minulla on 3 pankkikorttia, kaikki tyhjillä, paitsi Nordean tilit, jotka menevät tuon tuostakin miinukselle Nordean huimaavien kulujen vuoksi. Tupakat ovat loppu ja osa tietää mille tuntuu isoimman vitutuksen hetkellä olla polttamatta ja tuntea nikotiinin puutteen iskevän koko kroppaan. Rahaa ei ole mihinkään, ei mihinkään. Tuntuu, että mitään ei voi tehdä.

Voisin mennä maahan selälleni makaamaan ja nauraa taivasta kohden hullun naurua, mutta päätän lykätä sen tuonnemmaksi. Koluan auton lattiat, mattojen alta, penkin alta, löytääkseni hieman rahaa. Vaihdekepin koloon usein tippuu kolikoita, tutkin myös sieltä. -ei mitään. Taskun pohjalta löytyy 30c rahaa, siinä on todellakin kaikki minkä luojalta sain, yhtään liioittelematta tilanteen vakavuutta. Menen kauppaan ja ostan tuolla rahalla 2 perunaa. Kun näiden kahden perunan kanssa autossa lopulta istuin, ymmärsin yrittäjyyden olleen elämäni suurin virhe. Karistin kuitenkin pesemättömistä perunoista mullat pois ja aloin syömään mullasta piittaamatta. Muiden nauraessa keskenään lounasravintolassa, minä, yrittäjä, nuori mies, älykäskin, mutta kertakaikkisessa moniongelmaisuudessa jumissa, istun autossa täristen ja syön multaista ja kuorimatonta perunaa sietämättömään nälkääni.

Jos olet valmis hyväksymään tällaisen mahdollisuuden ja todella tiedät mille tilanne tuntuu, olet kaiketi valmis ottamaan yrittäjyyden riskin Suomessa.

6

709

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jepjep

      Mihin jutustasi oli unohtunut haaskalla pyörivät korppikotkat?
      Eli suomeksi sanottuna kilpailijat tai muut onnenonkijat jotka haluavat hyötyä kaiken mahdollisen ahdingostasi?
      Ja ne todellakin tekevät kaiken mahdollisen saadaksesi sut vielä kurjempaan tilanteeseen.

    • heahehaheaheah

      Mitä tästä opeimme? Jos olet tyhmä ja osaamaton, pysy matalapalkka hommissa toisella. Joudun sinunkin, entisen "yrittäjän" sossu rahat taas veroina maksamaan.

    • hoho hoo

      Naureskelijalle. Onko niin, että jos asiakkaat tekee konkurssin ja menetät näin tulolähteesi, niin se on ikään kuin sinun tyhmyyttä. Huomaan, että taidat itse olla maailman lyhyimmän pururadan omistaja, siis korvasta toiseen.

      Tyhmyys paistaa omasta tekstistäsi, kun et erota edes yhdyssanoja.

    • tyuiuytrtyuiuytrtyui

      Oletko harkinnut kirjailijan uraa, sinulla voisi olla annettavaa sillä saralla?

      Kyllä kuvaillun kaltaisesti voi käydä kenelle tahansa ja se on arkea monille.

      Painottaisin oman rahan merkitystä aloitusvaiheessa, toimitilat pitäisi olla omat, niitä voi myös henkilökohtaisesti vuokrata yritykselle. Henkilökohtainen talous pitäisi olla kunnossa, oma asunto ja velaton, silloin stressi vähenee ja on liikkumavaraa enemmän huonoina aikoina.

    • jjjsjsjsj

      Tää oli paras :D

    • Kuulumisia

      Missäs mennään, miten kulkee elämä ja työelämä tänään?
      Samaa mieltä, kynä oli hallussa ja teräväkin vielä, vaikka muu oli kirjoitushetkellä ihan mullin mallin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1665
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      19
      1525
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      69
      1434
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      45
      1401
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      50
      1323
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1268
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      9
      1147
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1114
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1105
    Aihe