Kuinka tavallista / luvallista on se, että taloyhtiö tuplaa (tai vähän ylikin) kaukolämmöstä maksettavan energian (WMh) hinnan?
Perheemme asuu pienessä kuuden huoneiston taloyhtiössä (rivitalo, yhdessä tasossa), rakennuksessa/huoneistossamme on lämmitysmuotona vesikiertoinen lattialämmitys ja rakennus on liitetty kaukolämpöverkostoon. Joka huoneistossa on huoneistokohtaiset mittarit energiamittarit, sekä kylmän ja lämpimän veden mittarit.
Koska meillä on siis tiedossa koko viime vuoden (2012) energian kulutuslukemat sekä huoneistomme, että koko taloyhtiön osalta, niin kävi ilmi että energiasta perittävä hinta (WMh) on yli kaksinkertainen paikallisen energiayhtiön perimään hintaan! Myös vesi (kylmä ja kuuma) ovat yli ”listahinnan”.
Olin yhteydessä paikalliseen energia- ja vesiyhtiöön, ja sain tarkat kulutus- ja laskutustiedot taloyhtiömme osalta, ja vaikka yhteen laskettaisiin IHAN KAIKKI energiaan ja veteen liittyvät kulut (eli energian, veden ja jäteveden perusmaksut, sekä jokaisen huoneiston energian, veden ja jäteveden kulutusmaksut, sekä veden lämmitykseen kuluneen energian) niin käy ilmi että meiltä osakkailta on laskutettu lähes kaksinkertainen summa todellisiin kuluihin nähden...
Kysymys kuuluukin, että kuinka tavallista / luvallista on se, että taloyhtiö ”perii ylimääräistä vastiketta” energian ja veden myynnillä osakkaille, vaikka jokaisessa huoneistossa on kulutusmittarit, ja tarkoitus olisi että lämmityksestä ja vedestä maksetaan ”kulutuksen mukaan”?
Koska en tiennyt onko tämä ”lämmitys ja eristäminen” –ryhmä kysymykselleni oikea, niin sama teksti kopipastattu myös ”pari- ja rivitalo” osioon.
Taloyhtiö tuplaa kaukolämmön hinnan
38
1660
Vastaukset
- yhtiömies2
Sinä itse olet se taloyhtiö, sinä itse olet tuplannut energian hinnan, ja sinä itse sen maksat, mutta myös saat sen summan.
- osakas3
Hmmm... ”itsellehän” tässä tavallaan maksellaan joo, mutta vuoden taloyhtiössä asuneena en varmasti ole itse ollut tuplaamassa energian hintaa, enkä sellaisesta päättämässä. Meillä on ollut asunnon ostaessamme ja siihen muuttaessamme vain ja ainoastaan tieto, että vedestä ja energiasta maksetaan ”kulutuksen mukaan”.
Ja nythän ylimääräiset rahat menevät vain taloyhtiön tilille inflaation syötäväksi (jo itse hoitovastike on säädetty niin, että kulujen jälkeen jää reilusti ”sukan varteen”), ja etenkin jos muutamme asunnosta/taloyhtiöstä pois, niin emme todellakaan ”summaa saa”, vaan sinnehän jäävät...
Jos tavoite ja tarkoitus olisi kuitenkin maksaa energiasta ja vedestä ”kulutuksen mukaan” (jotka ovat ihan tarpeeksi kalliita nykyään jo muutenkin) niin pitäisikö energian listahinnan tuplaamisesta olla olemassa jonkinlainen taloyhtiön kokouksen päätös/osakkaiden hyväksyntä?
Vai voiko isännöitsijä itse laitella osakkaille lähetettäviin laskuihin millaisia summia huvittaa??
Etenkin kun lähes kaikissa muissa asunnoissa on takka, ja kaukolämmön energian kulutus siten suhteessa huomattavasti pienempi, niin ärsyttää maksaa ”periaatteessa melko edullisen” kaukolämmön energiasta aivan älyvapaata ylihintaa. Nyt kuulemma maksamme pienen kolmion lämmittämisestä suunnilleen saman summan vuodessa kuin samalla alueella kaukolämmössä olevat omakotitalot... Tuppaisi asuntolainaisena hieman muitakin rahareikiä löytymään, kuin säästellä taloyhtiön tilille.
Mutta alkuperäiseen kysmykseen palatakseni; taloyhtiö voi siis halutessaan periä energiasta ja vedestä ihan mitä huvittaa (ja siten kerätä ylimääräistä vastiketta)?
Ja tuo aloitusviestissä mainittu energian yksikkö oli tiätty MWh, eikä wattimegatunti- Jaska Lööf
Kuten sinulle jo vastattiin, sinä olet taloyhtiö - tee parempia päätöksiä yhtiökokouksessa.
- anonyymivuokraisäntä
Jaska Lööf kirjoitti:
Kuten sinulle jo vastattiin, sinä olet taloyhtiö - tee parempia päätöksiä yhtiökokouksessa.
Ei hän niitä kuitenkaan yksinään tee..
Valitettavasti siinä saattaa helposti käydä niin, että enemmistö päättää mitä päättää. Tämä on vähän sitä "enemmistön tyranniaa"..
Toisaalta, joskus voi olla ihan terveellistäkin että taloyhtiöt kasaavat rahaa etukäteen. Sitten sitä voidaan käyttää tarvittaessa remontteihin.
Täälläpäin on nähty ihan liikaakin näitä kunnan omistamia asunto- ja kiinteistöyhtiöitä, joissa rahaa on kerätty melkein tarpeeksi juokseviin menoihin, ja 40 vuotta myöhemmin ihmetellään että millä ihmeellä näitä pitäisi ruveta remontoimaan..
Edes arava-säännöt eivät kiellä kohtuullista voittoa, itseasiassa, kun tarpeeksi tarkkaan lukee, niin siellä jopa annetaan laskukaavat sille "kohtuulliselle voitolle"..
Rahan kerääminen turhan takia on toki sellainen asia, mikä kannattaakin selvittää. Ja mikäli sitä ei voi mitenkään järkevästi perustella tulevilla remonteilla ja niihin varautumisella, niin luulisi että muitakin omistajia kiinnostaisi ylimääräinen raha. - Riitelyä luvassa
anonyymivuokraisäntä kirjoitti:
Ei hän niitä kuitenkaan yksinään tee..
Valitettavasti siinä saattaa helposti käydä niin, että enemmistö päättää mitä päättää. Tämä on vähän sitä "enemmistön tyranniaa"..
Toisaalta, joskus voi olla ihan terveellistäkin että taloyhtiöt kasaavat rahaa etukäteen. Sitten sitä voidaan käyttää tarvittaessa remontteihin.
Täälläpäin on nähty ihan liikaakin näitä kunnan omistamia asunto- ja kiinteistöyhtiöitä, joissa rahaa on kerätty melkein tarpeeksi juokseviin menoihin, ja 40 vuotta myöhemmin ihmetellään että millä ihmeellä näitä pitäisi ruveta remontoimaan..
Edes arava-säännöt eivät kiellä kohtuullista voittoa, itseasiassa, kun tarpeeksi tarkkaan lukee, niin siellä jopa annetaan laskukaavat sille "kohtuulliselle voitolle"..
Rahan kerääminen turhan takia on toki sellainen asia, mikä kannattaakin selvittää. Ja mikäli sitä ei voi mitenkään järkevästi perustella tulevilla remonteilla ja niihin varautumisella, niin luulisi että muitakin omistajia kiinnostaisi ylimääräinen raha.Rivitaloissa lait ja yhtiöjärjestykset myös tallataaan yli kun voimakastahtoiset öykkärit ajavat härskisti omia etujaan.
Paljonko aloittajan tapauksessa on yhtiövatike? Kannattaa laskeskella yhtiön tilinpäätöksestä että kattaahan vastike kulut jotka eivät liity veteen tai lämmittämiseen. Jos yhtiö kerää rahaa remonttiin, niin kyllä se pitää kerätä yhtiövastikkeella eikä lämmityskuluilla.
Kun uusi asukas ottaa epäkohdan esille, niin varmasti saa kuulla kunniansa, kun tulokas sekaantuu kanta-asujien toimintaa. - Halvempaa sähköllä?
Paljonko energiasta sitten nyt peritään? Jos se on edes lähellä sähkön hintaa, niin pistä lattialämmitys kokonaan pois päältä ja hanki muutama sähköpatteri, joilla lämmität asuntosi.
Katsot sitten minkälaisia ovat taloytiön päällepäsmäreiden ilmeet kun teidän energian kulutus putoaakin nollaan.
Sitäkin kannattaisi vähän seurata että miten laskutettu energia vastaa taloyhtiön kuluttamaa kokonaisenergiaa. Tuollaiset huoneistokohtaiset energiamittarit eivät välttämättä ole kovin tarkkoja.
- rahattakas....
Jos ei ole mitään sovittua remonttia tulossa johon rahaa kerätään, mene yhtiökokoukseen ja vaadi liikaa perittyjen yhtiövastikkeiden palautusta osakkeiden omistajille. Ihan omaksi ilokseen ei ylimääräistä rahaa voida osakkailta kerätä, ei edes hallituksen päätöksellä. Pykälissä on määritelty miten yhtiövastike muodostuu, ja sitä on noudatettava.
- Arvatenkin rivitalo?
Varmaan rivitalo? Osalla on takat ja ilmalämpöpumput? Talon puuhapetet ovat päättäneet että maksatetaan kaikki talon kulut lämmityskuluissa, joita heillä itsellään ei tule kovin paljon.
Kaivappa esiin yhtiöjärjestys ja lue mitä siellä lukee vastikeperusteista.
Jos arvaan oikein niin nykyinen kulujen peittäminen on yhtiön sääntöjen vastainen.
Rivitaloyhtiöt ovat kuin syöpä, täynnä mätäpesäkkeitä, ihmisiä joiden pitäisi asua omakotitalossa, mutta rahkeet ei riitä. - kiinnostunu3
Millainen on huoneistokohtainen energiamittari vesikierrossa?
- Osakkaat päättää maksaa
Onpa omituinen ketju. Oikea vastaus on tullut jo pariin kertaan, mutta toistetaan nyt vielä kerran:
Taloyhtiö tekee mitä osakkaat yhdessä päättävät. Toiseksi, puhut jostain "omasta asunnostasi" mutta jos kerran asut taloyhtiössä niin as.oy lain mukaan sen asunnon omistaa taloyhtiö. Sinulla on siihen kämppään hallintaoikeus. Tämä ero omistamisen ja hallinnan voi tuntua saivartelulta, mutta sen tajuaminen auttaa ymmärtämään miksi se yhtiö voi toimia (ja miksi sen täytyy toimia) niin kuin tekee. - omistaa ne sen.
Kyllä ne asukkaat sen yhtiön talot ja tontin omistaa, viimeistä kattotiiltä myöten. Asumista sanotaan hallinnoimiseksi ihan vain sanamuotona. Jotkuhan luulee että omistaja on isännöitsijä toimisto.
- 17+9
Asukkaat ei omista asuntoa vaan osakkeita. Kiinteistö on yhtiön, josta joku omistaa enemmän - joku vähemmän.
Tästä seurauksena on se, että asunnolle ei saa tehdä mitä haluaa .... poistaa väliseiniä, repiä kaakeleita auki, laittaa ilmalämpöpumppua, maalata ulkoseiniä ym ym.
- blondiblondimpi
Ketjun aloittajana kiitän moninaisista kommenteista.
Toki monet vastauksista keskittyivät ehkä enemmän taloyhtiön syvimmän olemuksen luonteeseen, kuin suoriin vastauksiin alkuperäiseen kysymykseeni... Nyt olen kuitenkin oppinut mm. että ”taloyhtiö olet sinä”, ”sinä olet tuplannut hinnan”, ”tee parempia päätöksiä”, ”oikea vastaus tullut jo pariin kertaan” jne
Sen verran blondius vaivaa, että kertauksen omaisesti vielä varmistus:
- Osakkailta voidaan siis periä esim. kaukolämmön energian ja veden myynnillä ihan minkälaista summaa tahansa (eli esim. tässä tapauksessa tuplasti yli todellisten kulujen) jos ”näin on päätetty”?
- Ylimääräisen vastikkeen kerääminen energian ja veden hinnan muutoksilla on täysin laillista ja luvallista, vaikka se kohdistuisi osakkaisiin hyvin epätasaisesti?
- Kenen päätös moiseen ylihinnoitteluun riittää, eli riittääkö hallituksen päätös vai pitääkö olla yhtiökokouksen ”enemmistöpäätös”, vai peräti kaikkien osakkaiden suostumus?
- Jos päätetään kerätä varoja taloyhtiölle myymällä ylihintaista vettä ja kaukolämmön energiaa, niin siitä ilmeisesti pitäisi olla jossain talon papereissa / päätöksissä joku maininta?
- Ja joka tapauksessa isännöitsijäkö yksin ei voi esim. energian hintaa muuttaa?
- Voimmeko vaatia/pyytää seuraavassa taloyhtiön kokouksessa, että yli todellisten kulujen laskutetut veden ja energian maksut hyvitetään seuraavan (tämän) vuoden laskuissa?
Perheemme ei ole siis mistään tälläisestä ole ollut päättämässä, ja ainokaisessa taloyhtiön kokouksessa joka asumisemme ajalle on osunut kerrottiin että lämmityksestä ja vedestä maksetaan ”kulutuksen mukaan”, ei siis siten että kys.maksuilla kerätään varoja taloyhtiölle.
Eli hieman vaikea on ollut ”parempia päätöksiä tehdä”.
Hyvin ohuesta tietopohjasta huolimatta minua jaksaa hämmästyttää se, että jos jo pelkkä hoitovastike riittää reilusti yli juoksevien kulujen, niin veden ja energian ylihinnoittelulla voidaan ”keräillä sukanvarteen vielä lisää”? Käsittääkseni osakkaiden tasavertaisuus on/olisi hyvin tärkeä periaate taloyhtiön päätöksiä tehdessä, ja tässä tapauksessa energian hinnan tuplaus osuu meihin (takattomiin) osakkaisiin kaikista kovimmalla kädellä...- 230V
aiotko missään vaiheessa kertoa meille paljonko teiltä laskutetaan energiasta ja vedestä vai haluatko vaan saada keskustelua aikaiseksi?
Ota talokansiostasi yhtiöjärjestys ja yhtiökokouksen pöytäkirja. Niistä selviää suurin osa kaipaamistasi tiedoista. Isännöitsijä ei päätä yhtään mitään vaan on pikemminkin "järjestäjä" joka pistää päätökset täytäntöön.
Ja seuraavaan yhtiökokoukseen menet paikalle valvomaan etujasi. - Ex kerrostalolainen
230V kirjoitti:
aiotko missään vaiheessa kertoa meille paljonko teiltä laskutetaan energiasta ja vedestä vai haluatko vaan saada keskustelua aikaiseksi?
Ota talokansiostasi yhtiöjärjestys ja yhtiökokouksen pöytäkirja. Niistä selviää suurin osa kaipaamistasi tiedoista. Isännöitsijä ei päätä yhtään mitään vaan on pikemminkin "järjestäjä" joka pistää päätökset täytäntöön.
Ja seuraavaan yhtiökokoukseen menet paikalle valvomaan etujasi.Juuri näin. Yhtiöjärjestys kertoo jo paljon, mutta toki tämän olet (aloittaja) jo lukenutkin ennen asunnon ostoa.
Minäkin olisin utelias kuulemaan mikä on paljon, eli paljonko on kulutus ja paljonko teitä laskutetaan tästä. - vääriä poimit
Poimit "vääriä" totuuksia.
Osakkaiden tasavertainen kohtelu on asunto-osakeyhtiön perusteita. Jos yhtiön muita kuluja piiloltetaan ernergiamaksuihin, joka ei välttämättä ole tasa-arvoista, silloin se ei ole myöskään laillista.
Isännöitsijä on vain töissä taloyhtiöllä.
Ei ole lain hengen mukaista kerätä rahaa energiamaksuun sisällytettynä, kyllä se kuuluu kerätä yhtiövastikkeessa.
- vähemmistöosakas
Ongelmahan ei siis ole varsinaisesti ollut lämmitykseen kuluneen energian määrä, vaan sen hinta – etenkin kun lämmitysenergian tarve on hyvin epätasaisesti jakautunut osakkaiden kesken.
Koko taloyhtiön osalta lämmönkulutus on ollut vuonna 2012 hieman alle 60 kWh/m3/v. Netistä löytämieni vertailulukujen mukaan kys.kulutus on ehkä hieman yläkanttiin (etenkin kun muissa asunnoissa lämmitetään paljon puulla/takoilla) mutta ei kaiketi mitenkään älyttömästi liikaa?
Kaukolämmön energian hinta (joka siis on laskutettu meiltä osakkailta) on taas ollut n. 115 eur / MWh! Paikallisen energiayhtiön varsin vertailukelpoinen listahinta on v2012 ollut n. 55 eur / MWh, eli yli tuplathan tuo meiltä kupattu maksu on ollut!
Onni onnettomuudessa on kuitenkin se, että naapurimme eivät voi (ainakaan vielä) vaikuttaa esim. auton polttoaineen tai ruokakaupan hintoihin...- Ex kerrostalolainen
N. 115 eur / MWh on energiamaksu, mutta nyt unohdat nuo perusmaksut, jotka olit ensimmäisessä viestissä muistanut.
"Paikallisen energiayhtiön varsin vertailukelpoinen listahinta on v2012 ollut n. 55 eur / MWh,"
Tuo on energiamaksu, mutta siitä puuttu juurikin se perusmaksu. Eikö?
Josta päästään siihen mistä jo kysytiiin
"Ongelmahan ei siis ole varsinaisesti ollut lämmitykseen kuluneen energian määrä, vaan sen hinta "
Usko jo, että määrä vaikuttaa oleellisesti kokonaishintaan. Jos perusmaksu esimerkiksi määräytyy neliöiden mukaan, niin jos naapureilla on lämpöpumppuja ym., niin taloyhtiön perusmaksu pysyy samana, mutta energiamaksu pienenee. Tämä perusmaksu sitten otetaan heiltä, joilla ei lämpöpumppua ole suurempana osuutena.
Nämähän nyt on niitä perusteita. Aika lapsellista kiukutella siitä, että et tutustunut ostettavaan kohteeseen. - 230V
miksi panttaat meiltä tietoa? Jos kerran kysyt neuvoja niin kerro meille kaikki tarvittava.
Paljonko yhtiössä on neliöitä?
Kuinka paljon niistä on yhteisiä tiloja?
Paljonko teillä on neliöitä?
Paljonko energian hinta on ?
Paljonko kaukolämmön perusmaksu on?
Paljonko yhtiön koko kulutus on?
Paljonko teidän kulutus on? - 230V
...kaukolämmössä on kovat perusmaksut. Meidän talossa se olisi 300 euroa vuodessa. Siihen päälle energiasta 6 senttiä. Kokonaihinta olisi meidän kulutuksella 8-9 snt/kwh.
Maksan nyt sähköstä öisin ja kesällä 9.5 snt ja talvipäivisin 10.5 snt joten kaukolämpö ei meille olisi kovin hyvä investointi - 230V
230V kirjoitti:
...kaukolämmössä on kovat perusmaksut. Meidän talossa se olisi 300 euroa vuodessa. Siihen päälle energiasta 6 senttiä. Kokonaihinta olisi meidän kulutuksella 8-9 snt/kwh.
Maksan nyt sähköstä öisin ja kesällä 9.5 snt ja talvipäivisin 10.5 snt joten kaukolämpö ei meille olisi kovin hyvä investointi...ja vielä. Kohtuullisellakin ilmalämpöpumpun hyötysuhteella lämmittäminen tulee kaukolämpöä halvemmaksi.
- nyk.rivitalolainen
Kuten sanoin jo aivan ensimmäisessä viestissä, nlin olen ollut yhteydessä paikalliseen energia- ja vesiyhtiöön, ja sain tarkat kulutus- ja laskutustiedot taloyhtiömme osalta.
Vaikka siis yhteen laskettaisiin AIVAN KAIKKI energiaan ja veteen liittyvät kulut (eli energian, veden ja jäteveden perusmaksut, sekä jokaisen huoneiston energian, veden ja jäteveden kulutusmaksut, sekä veden lämmitykseen kuluneen energian) niin käy ilmi että meiltä osakkailta on laskutettu lähes kaksinkertainen summa todellisiin kuluihin nähden.
Eli vaikka asiaa / lukuja venkoilisi miten päin tahansa, niin todelliset kulut ja osakkailta veloitetut summat eivät täsmää, ja siten taloyhtiölle on kerätty huomattava määrä varoja "ylimääräisenä vastikkeena". Missään ei ennen eikä jälkeen asunnon ostamisen ole ollut mainintaa tälläisestä menettelystä.
Viimeisimmälle kirjoittajalle kysymys: suostuisitko itse moiseen?- 230V
Minulla on tapana selvittää etukäteen mihin olen sitoutumassa.
Jos et laita tänne konkreettisia lukuja niin en voi auttaa enempää. - Ex kerrostalolainen
230V kirjoitti:
Minulla on tapana selvittää etukäteen mihin olen sitoutumassa.
Jos et laita tänne konkreettisia lukuja niin en voi auttaa enempää.Itse ihmettelen myös tällaista mekkalointia. Miksi noita lukuja ei voi laittaa tänne? Hieman tuntuu oudolta, että taloyhtiö laskuttaa lämmöstä kaksinkertaisesti, eli 16-18 s/kWh. Toisaalta kun lukuja ei ole saatu, vaan pelkkää epämääräistä huutelua, niin vaikuttaa vain, että joku haluaa valittaa vain valittamisen ilosta.
Jos haluat jotain vastauksia, tai apuja, niin laita nuo luvut tulemaan, sekä mitä yhtiöjärjestyksessä on asiasta mainittu. Nuohan ovat niitä perusteita mistä lähdetään liikkelle.
Kun kirjoitat näin
"Kaukolämmön energian hinta (joka siis on laskutettu meiltä osakkailta) on taas ollut n. 115 eur / MWh! Paikallisen energiayhtiön varsin vertailukelpoinen listahinta on v2012 ollut n. 55 eur / MWh, eli yli tuplathan tuo meiltä kupattu maksu on ollut!"
Toisessa puhutaan energiahinnasta ja toisessa kokonaishinnasta. Ei mitään ristiriitaa, jos/kun et noita lukuja heitä tauluun.
Hieman vaikuttaa, että et ole vain tajunnut asiaa. - olihan verollinen
"meiltä osakkailta on laskutettu lähes kaksinkertainen summa todellisiin kuluihin nähden."
Aivan niin kuin syyttäistit tästä jotain ulkopulista tahoa. Yhtiön osakkaat ovat ihan itse päättäneet miten energiakulut maksetetaan. Jos ne menevät mielestäsi epäoikeudenmukaisesti, niin yhtiökokouksessa kanattaa viritellä asiasta keskustelua. Te siitä päätätte.
Joku taloyhtiössä tai isännöitsijä osannee kertoa että miten hinta muodostuu. Ehkä siinä on energian ja perusmaksun lisäksi mukana jotain laitehanekintoja mukana, kuten nyt esimerkiksi huoneistokohtaiset energiamittarit, tai vaikka liittymismaksu, jos on liitytty hiljattain. Tosin minusta liittymismaksun ja laitteiden pitäisi mennä vastikkeesta, eikä energiamaksussa.
Tässä eri yhtiöiden hintoja
http://energia.fi/sites/default/files/hinta_010712.pdf - 230V
olihan verollinen kirjoitti:
"meiltä osakkailta on laskutettu lähes kaksinkertainen summa todellisiin kuluihin nähden."
Aivan niin kuin syyttäistit tästä jotain ulkopulista tahoa. Yhtiön osakkaat ovat ihan itse päättäneet miten energiakulut maksetetaan. Jos ne menevät mielestäsi epäoikeudenmukaisesti, niin yhtiökokouksessa kanattaa viritellä asiasta keskustelua. Te siitä päätätte.
Joku taloyhtiössä tai isännöitsijä osannee kertoa että miten hinta muodostuu. Ehkä siinä on energian ja perusmaksun lisäksi mukana jotain laitehanekintoja mukana, kuten nyt esimerkiksi huoneistokohtaiset energiamittarit, tai vaikka liittymismaksu, jos on liitytty hiljattain. Tosin minusta liittymismaksun ja laitteiden pitäisi mennä vastikkeesta, eikä energiamaksussa.
Tässä eri yhtiöiden hintoja
http://energia.fi/sites/default/files/hinta_010712.pdftyypillinen Suomi24-viestiketju.
joku heittää ilmoille epämääräisen valituksen epämääräisillä perusteilla
joku yrittää selvittää mistä on oikein kysymys
alkuperäinen kysymyksen tekijä ei koskaan palaa palstalle. - Ex kerrostalolainen
230V kirjoitti:
tyypillinen Suomi24-viestiketju.
joku heittää ilmoille epämääräisen valituksen epämääräisillä perusteilla
joku yrittää selvittää mistä on oikein kysymys
alkuperäinen kysymyksen tekijä ei koskaan palaa palstalle.Juuri näin :)
Aloittajalla hirveä tarve saada jotain syytettyä ja kun ei sellaista tahoa löydy kuin peiliin katsomalla, niin ei anonyymisti uskalla myöntää olleensa väärässä.
Siinä mielessä ketju kuitenkin on epätyypillinen, että y-haara ei ole vielä ehtinyt mainostamaan konettaan tänne.
- Aloittajan paluu
Nyt kun viestiketjun aloittaja on muutaman päivän tuijottanut ainoastaan peiliin ja hokenut ”olen syyllinen” –mantraa, niin ehtinen tältä itseruoskinnalta jatkamaan aloittamaani laadukasta keskustelua ;)
Homma on selvinnyt hieman lisää, ja myönnän olleeni väärässä (osittain) mutta myös oikeassa (osittain).
Ja ihmetyttää toki hieman tämä valtaisa virtuaalikuittailun määrä, sillä jos olisin tiennyt täydellisen tarkasti kuinka tämä(kin) asia menee, niin en kai olisi tänne kirjoitellut ja kysellyt neuvoja?
Mutta asiaan: Koska minulla oli alunperin käytössäni laskussamme ollut kaukolämmön energian hinta (n. 115 €/MWh) ja oman kulutuksemme lisäksi koko taloyhtiön kulutuslukema, niin LUULIN että koko taloyhtiön kuluttama energian määrä tietenkin kerrotaan meidän(kin) maksamalla MWh hinnalla. Sen jälkeen vertasin tuota saamaani lukua energiayhtiön taloyhtiöltä laskuttamaan summaan, ja totesin meidän osakkaiden maksaneen vielä perusmaksun lisäyksenkin jälkeen lähes kaksinkertaisen summan energiasta...
Noh, näin ei kuitenkaan ollut, VAAN taloyhtiön energialaitokselta saama lasku oli jaettu osakkaiden kesken osiin huoneistokohtaisen energiamittauksen perusteella (meidän osuutemme kaikkien kuuden asunnon energiankulutuksesta oli n. kolmannes johtuen muiden puulla/takoilla lämmittämisestä).
Kimurantiksi homman tekee se, että taloyhtiön puolivuosittain saama energialasku pitää sisällään SEKÄ kaukolämmön perusmaksun (yli 1000 € vuodessa) puolikkaan ETTÄ kaiken veden lämmitykseen kuluneen energian (joka oli n. 40 % koko energiamäärästä) mutta koko tuo lasku jaetaan osiin suhteessa huoneiston kuluttaman energian perusteella.
Kuulostaa niin monimutkaiselta, että varm.vuoksi toisin sanoin -> MWh:n hinta muodostui siis kohtuuttoman sietämättömäksi sen vuoksi, että koko laskun summa (vajaa 2000 €, pitäen sisällään n. 25 MWh energiaa ja puolen vuoden perusmaksun) oli jaettu osakkaiden kesken n. 15 MWh vieneen huoneistojen lämmitysenergian jakaantumisen suhteen.
Eli käytännössä maksamme nyt huomattavan suuren osuuden SEKÄ kaukolämmön perusmaksusta, ETTÄ kaikkien käyttämän lämpimän veden lämmityksestä. Itse vesi on taas hinnoiteltu niin, että vedestä perittävät maksut eivät tod.näk. aivan riitä kattamaan kuluja (perusmaksut, kulutusmaksut, jäteveden maksut).
Ongelma ei siis enää ole se, että taloyhtiö keräisi ylimääräistä vastiketta KAIKILTA, vaan kulujen epätasainen jakaantuminen. Koska problematiikan aihe on vaihtunut, niin siitä seuraa myös uudet kysymykset ;)
- Eikös lämmityksen ja veden perusmaksut pitäisi olla vastikkeessa, sillä ne kuuluu taloyhtiön maksaa vaikka energiaa ja vettä ei käytettäisi ollenkaan (eli eivät voi olla suhteessa kulutukseen)?
- Jos (ja tässä tapauksessa kun) jokaisessa huoneistossa on mittarit energialle, kylmälle ja lämpimälle vedelle, niin eikö silloin niistä pitäisi laskuttaa todellisen kulutuksen / todellisten kustannusten mukaan?
- Onko olemassa jotain ilmaista/edullista (laki)neuvontaa, josta näitä asioita voisi kysellä?
Moneen kertaan on kehoitettu katsomaan yhtiöjärjestystä, ja nyt kun kyseinen paperi on vihdoin hallussamme, niin emme löydä sieltä mitään kohtaa jossa puhuttaisiin lämmityksen perusmaksun jakamisesta kulutuksen mukaan. Eli onko esim. lämmityksen perusmaksu ”normaalisti” vastikkeessa jyvitettynä neliöiden mukaan?
Mistään aivan äärimmäisistä summista ei puhuta, mutta koko vuoden lämmistyslaskun osalta maksamme tämän laskentatavan vuoksi n. parin hoitovastikkeen verran ylimääräistä verrattuna siihen, että perusmaksu menisi neliöiden mukaan, ja sen jälkeen energiasta maksettaisiin energiayhtiön listahinnan mukaan, eli todellisen kulutuksen/kustannusten mukaan.
Kyseessä ei taida olla ainakaan ”osakkaiden tasavertainen kohtelu”?- Ex kerrostalolainen
Aika kimurantti tilanne. Perusmaksu kun määräytyy usein rakennuksen kuutioiden , tai maksimitehon mukaan. Jos taloyhtiöstä löytyy satunnaisia takanpolttajia, niin he eivät vaikuta tuohon perusmaksun suuruuteen, mutta energiamäärään kyllä, jolloin takkaa polttamalla voittaa sekä säästetyssä energia-, että perusmaksussa.
Yhtiöjärjestyksen sanamuoto merkannee paljon. Jos puhutaan lämmityskustannuksista, niin se kattanee nuo perusmaksutkin. Joku juristi voinee ainoana ottaa kantaa. Kuluttajaneuvonnasta olen itse joskus saanut vastaavaan apua. Itse veikkaisin perusmaksujen kuuluvan kaikille, mutta vain veikaan.
Jos noin tosiaan olisi (että perusmaksut jaetaan energiankulutksen mukaan), niin homma olisi aika hölmöä. ILP:lla esim. säästäisi aika rutkasti rahaa tuollaisessa tapauksessa. Kaukolämmöstä tulisi asukkaille riesa. Ei aikaakaan, kun asukkaat alkaisivat virittelemään omia varaajiaan asuntoihinsa ym.
"maksamme nyt huomattavan suuren osuuden SEKÄ kaukolämmön perusmaksusta, ETTÄ kaikkien käyttämän lämpimän veden lämmityksestä. "
Käsitin, että kaikille on omat mittarit, joten ettekö silloin maksa vain suuremman osuuden perusmaksusta, mutta kaikki maksavat omat energiansa? - ei ole tasavertaista
On aivan selvä asia että perusmaksuja ei voi periä vain kulutetun energian mukaan, sillä nokinenillä ja ilmapumppaajilla on ihan yhtäläinen MAHDOLLISUUS käyttää kaukolämpöä ja siitähän se perusmaksu maksetaan.
Lisäksi yleensä taloyhtiökin käyttää itse energiaa yhteisten tilojen lämmittämiseeen, onko tämä eritelty osakkeiden energialaskuista pois?
Oikea tapa on siis se että kiinteät kulut siirretään vastikkeisiin ja samoin myös taloyhtiön osuus energiasta ja vain osakkaiden kuluttuma energia peritään energiamaksulla. Tosin tämäkään ei vielä ole täysin oikeudenmukaista, sillä esimerkiksi päätyasunnossa on kolme ulkoseinää ja keskellä olevassa asunnossa vain kaksi. Päätyasunnon osakkaalla on siis yhtiöstä johtuva syy joka nostaa kulutusta.
Jos ette saa asiaa kuntoon, niin alat lämmittämään sähköllä. Ei tule kalliimmaksi ja maksat vain oman kulutuksen. Jos kukaan ei kuluta juuri mitään, niin näiden takanpolttajienkin laskut nousee samaksi mitä muilla.
- Aloittajan paluu 2
Olen tilanteen kimuranttiudesta ja hölmöydestä täysin samaa mieltä.
Kaukolämmön perusmaksu määräytyy käsittääkseni juurikin tuon maksimitehon (30 KW) mukaan. Perusmaksun suuruus (yli 1000 € vuodessa) edustaa siis lähes kolmannesta koko taloyhtiön lämmityskuluista, ja nyt maksamme tuosta perusmaksusta noin kolmanneksen, vaikka neliöiden mukaan jyvitettynä meille kuuluisi n. kuudennes.
”Käsitin, että kaikille on omat mittarit, joten ettekö silloin maksa vain suuremman osuuden perusmaksusta, mutta kaikki maksavat omat energiansa?”
Jotta tilanne olisi vieläkin surkuhupaisampi, niin suuremman kaukolämmön perusmaksun lisäksi maksamme samassa suhteessa ylimääräistä myös koko taloyhtiön lämpimän käyttöveden lämmityksestä.
Yritin tätä asiaa jo aiemmassa viestissä selittää, mutta ”laskentatapa” on aika kinkkisesti (vai peräti hölmösti?) rakennettu ->
Eli esim. viimeisin taloyhtiölle tullut puolen vuoden energiamaksu (vajaa 2000 €) pitää sisällään kaikkien taloyhtiön kuuden asunnon lämmitysenergian (n. 15 MWh) JA käyttöveden lämmityksen (n. 10 MWh) SEKÄ puolen vuoden osuuden perusmaksusta.
Lasku on kuitenkin jaettu osakkeiden kesken osiin PELKÄSTÄÄN huoneistojen käyttämän lämmitysenergian suhteen (eli yhteensä n. 15 MWh kulutusjakauman mukaan, joka voidaan todentaa huoneistokohtaisilla mittareilla), ja koska meillä on suurimmat lämmityskustannukset/energian käyttö, niin maksamme myös käyttöveden lämmityksestä (n. 10 MWh) suurimman osan, riippumatta siitä kuinka paljon lämmintä vettä käytämme!
Meille on/olisi täysin ok, että maksamme kaukolämmön energiasta enemmän, jos kerran käytämme sitä enemmän, mutta perusmaksun ja lämpimän veden lämmittämisestä syntyneet kulut on kertakaikkisen käsittämätöntä jakaa osiin ”kulutuksen mukaan” pelkän huoneiston lämmitysenergian jakautumisen perusteella.
Meidän(kin) mielestä on todella kummallista, että huoneistoissa on mittarit kaikelle kulutukselle (kylmä vesi, lämmin vesi, lämmitysenergia) mutta silti niistä syntyneitä kuluja ei voida jakaa oikeudenmukaisesti todellisen käytön ja todellisten kustannusten mukaan.
Jos (ja käsittääksemme kun) yhtiöjärjestyksessä ei ole ainakaan suoranaisesti mainintaa perusmaksujen jakamisesta kulutuksen mukaan, niin voiko nykyinen laskentatapa olla pätevä / lainvoimainen?
Tälläistä ”sanamuodostelmaa” löytyi yhtiöjärjestyksestä, kohdista joissa edes jossain määrin viitataan vastikkeen muodostumiseen, lämmitys- ja vesikuluihin.
Suoria lainauksia ->
Osakkeenomistajat ovat velvollisia maksamaan jäljempänä määrättyjen periaatteiden mukaisesti yhtiölle vastiketta. (tämä lienee aika yksiselitteinen)
Yhtiökokous määrää osakkeenomistajien hallitsemista huoneistoista yhtiölle suoritettavan vastikkeen suuruuden. Vastike jakautuu hoito- ja rahoitusvastikkeisiin.
Vastikkeen suuruus määräytyy käyttäen perusteena edellä mainittuja huoneistojen kokonaispinta-aloja. (mielestämme tämäkin on varsin yksiselitteinen, eli menee pinta-alan mukaan?)
(tässä seuraavassa kohdassa tuo perusmaksuihin liittyvä poikkeama on, jos on ollakseen…)
Hoitovastikkeella katetaan yhtiön kaikki muut menot jäljempänä todetuin poikkeuksin.
Huoneistossa kulutetusta vedestä ja jätevedestä sekä vedenlämmittämisestä aiheutuneista kustannuksista suoritetaan hallituksen määräämä eri korvaus huoneistokohtaisen mittauksen perusteella, jos yhtiön rakennuksiin on asennettu rakennusvaiheessa tai sen jälkeen asetetaan tätä tarkoitusta varten mittauslaitteet. Jos yhtiön rakennuksissa ei ole huoneistokohtaisia vesimittareita, peritään tässä kohdassa tarkoitetut kustannukset käyttäen perusteena huoneistossa vakituisesti asuvien henkilöiden lukumäärää.
Vastikkeen sekä edellä olevassa momentissa mainitun korvauksen maksuajan ja –tavan määrää yhtiön hallitus.
Ehkä olen blondi (taas) mutta en kyllä keksi/löydä missä kohdassa tuota kapulakiemurointia kerrotaan että lämmityksen perusmaksu jaetaan huoneistokohtaisen lämmitysenergiankäytön mukaisesti osiin?
Tekstissä myös mainitaan, että ”vedestä, jätevedestä ja vedenlämmittämisestä aiheutuneista kustannuksista suoritetaan hallituksen määräämä eri korvaus” ja oletan että tällä viitataan taloyhtiön määrittelemiin kylmän ja lämpimän veden hintoihin, jotka siis eivät erittäin todennäköisesti kata todellisia kuluja, vaan kompensaatio haetaan veloittamalla energiasta 2,5 kertaista hintaa.
Mutta summasummarum: mielestäni/mielestämme tuo teksti ei poista kaukolämmön perusmaksun pinta-alasidonnaisuutta / vastikeperusteisuutta?- 230V
"hallituksen määräämä eri korvaus"
asia lienee loppuun käsitelty - VoihanV
230V kirjoitti:
"hallituksen määräämä eri korvaus"
asia lienee loppuun käsitelty”vedestä, jätevedestä ja vedenlämmittämisestä aiheutuneista kustannuksista suoritetaan hallituksen määräämä eri korvaus”
Missä kohdassa yllä olevaa tekstiä kerrotaan että kaukolämmön perusmaksua ei jaeta vastikeperusteisesti huoneistojen pinta-alojen mukaan?
Ja asia ei ole kyllä lähelläkään loppua, sillä niin kauan aikaa kuin asunto-osakeyhtiölain keskeisimpiä kohtia on osakkaiden tasavertainen kohtelu, ei voi olla mahdollista että "enemmistö" maksattaa taloyhtiön peruskuluja/-maksuja suhteessa enemmän toisilta... - Järki mukaan
VoihanV kirjoitti:
”vedestä, jätevedestä ja vedenlämmittämisestä aiheutuneista kustannuksista suoritetaan hallituksen määräämä eri korvaus”
Missä kohdassa yllä olevaa tekstiä kerrotaan että kaukolämmön perusmaksua ei jaeta vastikeperusteisesti huoneistojen pinta-alojen mukaan?
Ja asia ei ole kyllä lähelläkään loppua, sillä niin kauan aikaa kuin asunto-osakeyhtiölain keskeisimpiä kohtia on osakkaiden tasavertainen kohtelu, ei voi olla mahdollista että "enemmistö" maksattaa taloyhtiön peruskuluja/-maksuja suhteessa enemmän toisilta...Ymmärtääkseni tässä yhtiössä on myös ns. yhtiön kuluttama energiakulu jaettu asukkaille heidän kulutuksen suhteessa. Tämä on tietenkin täysin väärin. Myös perusmaksu kuuluu hoitovastikkeilla maksettaviin kuluihin. Jos taloyhtiö veloittaa tuplahintaa energiasta, tehdään väärin, koska silloin veloitetulla hinnalla maksetaan muutakin kuin käytettyä rnergiaa, eli niitä kustannuksia, jotka kuuluu maksaa hoitovastikkeilla.
Hallitus voi määrätä ainoastaan sen veloietettavan kustannuksen, joka on laskennallisesti ko. asiasta syntyvä kustannus.
Asoy-lain mukaan osakkaiden tulee olla yhdenvertaisia (myös maksettavien kustannusten suhteen). - epätasa-arvoa
230V kirjoitti:
"hallituksen määräämä eri korvaus"
asia lienee loppuun käsiteltyHallitus ei voi määrätä mitään mikä on ristiriidassa yhtiöjärjestyksen kanssa.
Nyt asia on loppuun käsitelty. - älä anna periksi
"Jos yhtiön rakennuksissa ei ole huoneistokohtaisia vesimittareita, peritään tässä kohdassa tarkoitetut kustannukset käyttäen perusteena huoneistossa vakituisesti asuvien henkilöiden lukumäärää."
Onko vesimittarit? Jos on niin se peritään mittarin mukaan, jos ei ole niin se peritään henkilöluvun mukaan. Energiamaksussa periminen on selkeästi yhtiöjärjestyksen vastaista.
Mittaako se teidän huoneistokohtainen mittaus käytettyjä kWh:a? Jos mittaa niin oikea tapa on se että tuon mitatun kulutuksen mukaan peritään energia samalla hinnalla mitä se ostetaan yhtiöön. Kaikki muut kulut siirretään yhtiövastikkeeseen. Lisäksi kannattaa keskustella siitäkin että onko reilua että kulutus maksetaan mittauksen perusteella kun asunnot ovat lämmitystarpeeltaan erinlaisia (päätyasnnut vs. välissä olevat asunnot).
Jos asia ei etene, niin ehdota että siirrytte sähkölämmitykseen, jonka jokainen maksaa itse.
- 20vhallituksessa
En viitsinyt lukea kaikkia kommentteja kun oli aika tietämättömiä osa kommentoijista.
Taloyhtiö ei voi periä korvausperusteisia maksuja yli kustannusten, vesi, lämpö,sähkö, autopaikat, sauna jne. Jos taloyhtiö halua kerätä rahaa tulevia korjauksia varten niin ne tulee näkyä budjetissa erillisenä maksuna.
Yhtiöiden hallituksissa istuu monenmoista tommppelia. Mene yhtiö kokoukseen seuraavan kerran ja vaadi näitä maksuja oikaistavaksi kulujen mukaiseksi.
Kaikki yli todellisten käyttökulujen ylittävät käyttömaksut on yksiselitteisesti laittomia.
Yhtiö voi kerätä rahaa, mutta ei ylisuurilla käyttömaksuilla.- 20vhallituksessa
Luin lisää noita kommentteja, ja ap:n informaatiota. Aika omituinen käytäntö ja nähdäkseni laiton. Perusmaksut on perusmaksuja ja ne maksetaa hoitovastikkeesta. Onko yhtiöjärjetyskään lainmukainen kun noista maksuista tulee päättää yhtiökokouksessa eikä hallituksessa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua
Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊931438Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta
Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi1841400Hei rakas mies. Olisi yksi kysymys, mielellään rehellinen vastaus edes täällä..
Mitä sinä minusta haluat?761175- 901125
- 81985
- 83979
- 39952
Kelloniemeltä harvinaisen lapsellista käytöstä valtuustossa
Olipa harvinaisen ala-arvoinen esitys kelloniemeltä valtuustossa. Alkoi Nivalaa oikein matkimalla matkimaan siteeratessa66905Satonen Kelaan, on paras mies ?
Kukaan ei ole tehnyt enemmän Kelalle asiakkaita kuin Satonen kokoomuksineen, näin ollen täyttänee paikan edellytykset v78888Korjaamo Kiesifix
Hei. Kävin viime viikolla tuolla korjaamolla, siistiä oli mutta yksi asia jäi mieleen!Joitakin jätkiä istui ja katseli/5841