Pitkä enkku vai ruotsi?

huonokielipää

Olen todella huono enkussa ja ruotsi menee suhteellisen ok..
Peruskoulussa olin hyvä ruotsissa 9 tasoa, enkku 7 tasoa. Nyt lukiossa ruotsi 7 tasoa ja enkku 5 tasoa, juuri ja juuri pääsen kursseista läpi.

Niin ja jompikumpi olisi pakko kirjoittaa yo:ssa pitkänä nii kumpi olisi järkevämpi valita? Vaikea valinta. Kun tarkoituksena olisi vain päästä läpi, että saisin sen valkolakin jonain päivänä :)

Kokemuksia pitkän ruotsin kirjoituksista keskipitkän ruotsin oppimäärällä yms.
Myös vinkit pitkän ruotsin opiskeluun ovat tervetulleita!

Kiitoksia auttaneille! :)

10

3700

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Easy solution.

      Katot vanhoja yo kokeita ja laske kummasta pääset todennäköisemmin läpi.

    • nimimerkki00

      Pitkä ruotsi ei mielestäni ole mikään hirmu vaikea, mutta pisterajat ovat huomattavasti kp-ruotsia korkeammat (ja toki suurin osa kirjoittajista lukenut ruotsia ala-asteelta tai esim. kaksikielisestä perheestä). Läpi voisit kuitenkin hyvinkin päästä, mutta arvosana riippuu monista asioista. Silti suosittelen enkun(kin) kirjoittamista pitkänä, vaikka sitten vapaaehtoisena: yliopistoon tai ammattikorkeaan hakiessa pitkästä aineesta saa huomattavasti enemmän lähtöpisteitä kuin lyhyestä aineesta (esim. yhdessä AMK:ssa pitkän kielen C:stä saa 7 pistettä, lyhyen kielen C:stä vain 2; yhdessä yliopistossa samat luvut C:stä on 10 ja 4). Huom! Mikäli luet pitkää matikkaa, se käy myös pitkästä aineesta, ja silloin pakollisten aineiden kombo voisi olla esim. äikkä, pitkä matikka, kp-ruotsi ja joku reaali ( vapaaehtoiset aineet).

      Et varmastikaan ole vielä abi? Kannattaa käydä juttelemassa noista kirjoittamiseen liittyvistä asioista ko. aineiden opettajien kanssa (mitä he ovat mieltä mahdollisuuksistasi, esim. pitkä ruotsi/kp-ruotsi) ja myös opon kanssa (mihin olet pyrkimässä lukion jälkeen, mitä viisainta kirjoittaa). Vanhat yo-kokeet löydät netistä esim. http://abitreenit.yle.fi/yo-kokeet ja esim. kuunteluita kannattaa kysellä kielten opettajilta (omassa lukiossani opettajat antoivat jopa kotiin kuunneltavaksi ja joskus varasivat kielistudion abeja varten hypäreille).

    • huonokielipää

      Oon kakkosella, mutta keväällä pitäisi päättää että ilmoittautuuko syksyksi keskipitkän vai pitkän ruotsin kirjoituksiin. Matikka menee huonosti, joten ei mahdollisuutta kirjoittaa pitkänä saati lyhyenä.

      Täytyy katella noita vanhoja pitkän ruotsin yo-kokeita, enkun vanhoja olen katsonut ja ne on todella haastavia! No täytyy jutella ruotsin opettajan ja opon kanssa ja katsoa mikä olisi ehkä viisain ratkaisu..

      Aion pyrkiä lukion jälkeen yliopistoon, mutta saapi nähdä miten käy.

      Ajatuksena olisi kirjoittaa pakollisina:

      Äidinkieli, pitkä ruotsi, lyhyt saksa ja historia.

      • Sikäli kuin tiedän

        Lyhyt saksa ei taida kelvata pakolliseksi. Tarkistapa asia koulusi opolta!


      • joskus opisk./kirj.
        Sikäli kuin tiedän kirjoitti:

        Lyhyt saksa ei taida kelvata pakolliseksi. Tarkistapa asia koulusi opolta!

        Perustele vastauksesi miksi lyhyt kieli ei kelpaa pakolliseksi aineeksi, jos kirjoittaa pitkänä jonkun muun kielen tai matematiikan... äikän - ja yhteensä 4 ainetta?!?
        Yo-tutkinnossa sanotaan että pakollisesti pitää kirjoittaa vähintään 4 ainetta, joissa tulee olla äidinkieli (suomi tai ruotsi) sekä vähintään 1 aine tulee kirjoittaa pitkänä (eli pitkä matikka tai joku vieras kieli)! Enempää ei vaateet ota kantaa siihen, että mitä aineita pitää kirjoittaa...


      • Sikäli kuin tiedän
        joskus opisk./kirj. kirjoitti:

        Perustele vastauksesi miksi lyhyt kieli ei kelpaa pakolliseksi aineeksi, jos kirjoittaa pitkänä jonkun muun kielen tai matematiikan... äikän - ja yhteensä 4 ainetta?!?
        Yo-tutkinnossa sanotaan että pakollisesti pitää kirjoittaa vähintään 4 ainetta, joissa tulee olla äidinkieli (suomi tai ruotsi) sekä vähintään 1 aine tulee kirjoittaa pitkänä (eli pitkä matikka tai joku vieras kieli)! Enempää ei vaateet ota kantaa siihen, että mitä aineita pitää kirjoittaa...

        Siis erehdyin. Sorry.


    • nimimerkki00

      Jos sinulla on jo tiedossa mihin yliopistoon ja mitä ainetta haluaisin lukemaan, niin kannattaa katsoa pisteytyksiä esim. yliopistohaku.fi ja sieltä koulutushaku. Sieltä näet kaikkien yliopistojen hakuihin liittyen esim. yo-kokeista saatavat lähtöpisteet.

      Tässä esimerkki Helsingin yliopiston pisteytyksestä historiaa pääaineeksi hakevalle (toivottavasti rivit eivät lähde kauheasti hyppimään):
      L E M C
      äidinkieli 20 18 14 10
      ruotsi, pitkä 20 18 14 10
      ruotsi, keskipitkä 16 14 10 6
      vieras kieli, pitkä 20 18 14 10
      vieras kieli, lyhyt 14 12 8 4
      reaali 20 18 14 10
      matematiikka, p. 20 18 14 10
      matematiikka. l. 14 12 8 4

    • huonokielipää

      Kiitoksia asiallisista vastauksista!!

      Miten toi reaali lasketaan? Saako jokaisesta kirjoittamasta reaalista pisteitä, jos kirjoittaa vähintään C:n vai meneekö se niin, että vain paras kirjoittamasi reaali otetaan huomioon?

      Historiaa lukemaan todennäköisesti :) Mutta varmasti en osaa vielä sanoa. Onhan tässä vielä vuosi aikaa päättää. Kovasti saa jännittää ensiksi, että pääseekö kaikista yo-kokeista läpi hyväksytysti.

      • nimimerkki00

        Esim. Helsingin yliopistossa (vielä ainakin tänä vuonna ja aiempina vuosina) on historiaan hakiessa lähtöpisteitä saanut viidestä aineesta. Näitä ovat äidinkieli, historia ja kolme muuta ainetta (kukin max. 20p, yht. 100p). Nämä kolme muuta ainetta ovat sitten ne, joista saat parhaat pisteet, eli mitään varsinaisia rajoituksia ei ole (voit siis saada lähtöpisteitä periaatteessa vaikka äikästä neljästä reaalista). Jos taas et kirjoita ollenkaan historiaa, niin sitten saat pisteitä äikästä kolmesta aineesta ja historian reaalin osalta saat 0p.

        Vaikka maksimi on 100, niin jos kirjoitat vain neljä ainetta, voit maksimissaan saada sen 80p, vaikka kirjoittaisit kaikista L:n. Tai jos kirjoitat esim. äikän, kolme reaalia ja lyhyen matikan, on korkein mahdollinen pistemäärä 94.

        Mutta mikäli kirjoitukset menisivätkin plörinäksi, niin silti on aivan hyvät mahdollisuudet päästä yliopistolle: esimerkiksi tänä vuonna historiaa pääsee lukemaan 19 yhteispisteiden (eli yo-pisteet pääsykoepisteet) ja 20 pelkkien pääsykoepisteiden pohjalta :)


    • huonokielipää

      Hienoa tietää, että on mahdollisuus päästä yliopistoon opiskelemaan myös siinä tapauksessa, että jos epäonnistuu kirjoituksissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      72
      3073
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      55
      2735
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2345
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      79
      2188
    5. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      2006
    6. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      57
      1949
    7. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1586
    8. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      17
      1547
    9. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1390
    10. Mitä nämä palautteet palstalla ovat?

      Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?
      Ikävä
      30
      1361
    Aihe