pahat tavat

daamini

Minulla on 8 vuotias suokki tamma, joka on ollut minulla noin puoli vuotta. Alussa on ollut todella kiltti hoitaa eikä ikinä yrittänyt mitään ja ratsastaessa TODELLA energinen....:) Nyt kuitenkin pelkään että hänelle on syntymässä pahoja tapoja, esim. näykkiminen ja potkiminen. Ensiksi se vain kerran ytitti näykkästä kun laitoin loimea. Siitä asti se vain tuntuu pahentuvan päivä päivältä, joka päivä on vihaisempi. Hän silti vain varoittaa, eli ei ole kunnolla potkaissut tai puraissut, vain esittänyt vähän, heilutellut takajalkaa ym. Aina olen läppäissyt lapaan tai perseelle. En sitten tiedä pahennanko vain asiaa? Pelkään että joku päivä se sitten päättää oikeasti potkaissa, tänään se yritti työntää minua seinään ihan varovaisesti vain mutta ehkä se sitten ensi kerralla litistää minut kunnolla? Työnsin vain hänet pois. Toivon todella että joku osaa neuvoa miten saan hevosen uskomaan sillä olen aika pienikokoinen nainen eli aika toivoton jos tamma sitten päättääkin potkivan.. Kuulostaa varmaan vähän tyhmältä nytten mutta hän on kuitenkin todella kiltti tamma, kokeilee van vähän. Mutta en halua että sille syntyy mitään pahoja tapoja..

10

277

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuria ajoissa

      Tee hepalle selväksi että et siedä yhtään minkäänlaista tuon tapaista käytöstä. jos komennat niin teet sen kerran ja kunnolla eli todella päättäväisesti. Ole määrätietoinen ja johdonmukainen kaiken aikaa. et saa olla jännittynyt hevosen lähellä koska silloin komennus ei auta. pyydä joku avuksi jos et selviä sillä käytös voi pahentua niin huonoksi että kenenkään on vaikea enää auttaa.

      • kuria ajoissa

        Muista että omalla koollasi ei ole mitään merkitystä hevosen käsittelyssä koska hevosia ei johdeta voimalla sillä voimassa jäät aina kakkoseksi. Taitavan johtajan ei tarvitse käyttää yhtään voimaa saadakseen hevosen tottelemaan.


    • Paljonko syötät sille kauraa tm väkirehua? Sanoit, että se on todella energinen, joten on aivan mahdollista, jopa todennäköistä, että se saa liikaa puhtia ruuastaan. Vähennä väkirehun määrää vaikka kolmanneksella ja lisää liikunnan määrää (ratsasta se hyvään hikeen joka kerta), ja katso miltä tuntuu sanotaan viikon kuluttua. Moni hevonen käy hankalaksi kun energiaa on liian paljon. Omani yhtenä esimerkkinä.

      Hevonen ei myöskään ole ollut sinulla kovin kauaa, joten voi olla, että se alkaa nyt testailemaan sinua. Jos et nyt saa tehtyä sille selväksi kumpi teistä määrää, olet pian pulassa sen kanssa. Väkirehun vähentäminen ja liikunnan lisääminen voi auttaa siihenkin.

      Jos se alkaa uhkailla takajaloillaan, tuuppaa sitä kyljestä niin että se joutuu laskemaan jalkansa maahan säilyttääkseen tasapainonsa, ja kehu kun koipi on maassa. Auttaa joillakin hevosilla. Muutoin on vaikea sanoa miten pitäisi komentaa, kun se riippuu niin paljon yksilöstä. Se mikä tehoaa yhdelle, voi tehdä toisen vihaiseksi. Kuten läpsiminen. Omani tulee päälle jos sitä menee läimäyttämään.

    • daamini

      Kiitos vastauksistanne :) Ratsastuksessa ei ole ongelmia enään, alussa uudelle tallille tultuaan se ryösti ja pukitteli melkeinpä kokoajan. Kauraa on vähennetty ja nyt se saa sitä todella vähän ja on rauhoittunut ja ratsastus sujuu todella hyvin. Voiko agressiivisuus johtua kiimasta? Kun suurinpiirtein samaan aikaan on alkanut.. Ehkä minä en vain osaa sanoa tarpeeksi tiukasti.. pitääpä harjoitella.. En minä ainakaan isona hevosena tottelisi pientä piipittävää naisen ääntä..:)

    • Kasiro

      Minun oriilleni ( 4 v ) tehoaa parhaiten kun ärähdän matalalla äänellä. Se tietää että kun ääneni on matala niin olen sille vihainen. Madalla ääntäsi ja kokeile totteleeko.
      Jos se pukkaa sinut seinää vasten niin tökkäse samalla kyynärpäälläsi kylkeen.

    • Jaa... Ei kai se kiiman vaikutus mahdotonkaan ajatus ole... Itse en ole kyllä ihan tuollaista vaikutusta huomannut, mutta ei se silti mitään todista. Jos kyse on kiimasta, käytöksen pitäisi palautua ennalleen kyseisen ajankohdan mentyä ohi.

      Matala ääni komentamisessa tehoaa meilläkin parhaiten, mutta toisaalta tiedän myös hevosia joille ihmisen äänenkäyttö ei merkitse mitään, joten joudut kokeilemaan miten se vaikuttaa sinun hevoseesi.

      Useimmille se ääni on kuitenkin hyvä apuväline ja sen käyttöä tosiaan kannattaa pitää silmällä. Jos on tarkoitus kivahtaa hevoselle, että "nyt seisot piru vie paikallasi tai naulaan sinut kiinni tuohon lattiaan!", se menettää tehonsa jos äänensävy vastaa samaa kuin "voi sentään... Voisitkohan ehkä... Anteeksi, mutta pitäisi- ole kiltti ja...".
      Hevonen kuitenkin kuuntelee enemmän sävyä kuin sanoja. :D

      • Tammat ja kiimat

        Jotkut hevoset ovat todella ärhäkkäitä kun niillä on kiima. Esim. kaverini hevonen, puree ja potkii kun sillä on kiima, kaverini kerran läimäisi kun tamma yritti potkaista niin tamma yritti käydä kaverini päälle.


      • daamini
        Tammat ja kiimat kirjoitti:

        Jotkut hevoset ovat todella ärhäkkäitä kun niillä on kiima. Esim. kaverini hevonen, puree ja potkii kun sillä on kiima, kaverini kerran läimäisi kun tamma yritti potkaista niin tamma yritti käydä kaverini päälle.

        Sitä minä vähän epäilenkin että saattaa johtua kiimasta.. kun ei ole aikaisemmin mitään yrittänyt, ja kai se olisi testannut minua aikaisemmin jos siitä olisi kysymys..:/ Tuntuu silti siltä että kun käsken sitä niin se ei edes hätkähdä..


    • kunniotusmaastakäsin

      Kannattaa tehdä maastakäsin harjoituksia.
      Toimi rauhallisesti ja itsevarmasti.
      Laumassa johtaja on aina se ketä liikuttaa muita hevosia ja alamaiset on niitä ketkä liikkuvat.
      Tee maastakäsin peruutusharjoituksia, juoksuta ja yläänsäkin talutusharjoituksia. Pääasia, että heppa kunnioittaa sun "tilaa" ja väistää sua.
      Toivottavasti on apua. :)

    • Anonyymi

      Tammat on tommoisia :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      127
      1694
    2. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      101
      1219
    3. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      201
      1078
    4. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1015
    5. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      54
      911
    6. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      843
    7. Aika haavat parantaa

      Hyvää huomenta ja mukavaa päivää. ☕🌾😊❤️🪷
      Ikävä
      171
      804
    8. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      52
      802
    9. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      50
      793
    10. Nyt jos haluat vielä jotain nainen

      Niin laita tähän nimikirjain. Muuten klousaan keissin. Liikaa aikaa kulunut.
      Ikävä
      96
      793
    Aihe