ponitallin ruokinta

poniiiii

miten pitäisi ruokkia poneja jotka liikkuvat 1-2kertaa päivässä?ponit ovat ratsastuskoulussa

11

100

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poniiiii

      vastatkaa!!

    • katherine__

      Ei tuohon voi sanoa oikein mitään, koska se riippuu niin paljon ponista (esim. on aivan eri asia puhua shettiksestä kuin jostain ratsuponista) ja liikunnan määrästä (onko liikunta esim. 2 kertaa päivässä puolen tunnin köpöttelyä vai oikeaa raskasta treeniä jossa poni käyttää itseään oikein vai jotain siltä väliltä).

      Jokainen poni ja hevonen tarvitsee tietysti hyvälaatuista heinää ja vettä. Suolakivi on hyvä olla karsinassa, jos ei ole, ruuan mukana voidaan antaa suolaa. Kivennäiset on myös tärkeät ja tarvittaessa vitamiinikuuria.

      Väkirehuja pitää syöttää sitten ponin mukaan. Esimerkiski raskaassa käytössä oleva ratsuponi voi syödä kauraa tai muuta väkirehua (mysli, täysrehu, prix, progress yms.) jopa pari litraa päivässä. Toisaalta joku shetlanninponi voi pärjätä parilla desillä jotain ponirehua.

      • poniiiii

        shetlanninponitalli olisi,sellaista tunnin harjoittelua pienille


      • poniiiii
        poniiiii kirjoitti:

        shetlanninponitalli olisi,sellaista tunnin harjoittelua pienille

        niin mikä sopisi? ylhäällä oleva teksti kertoo vähäsen tallista


    • Jos liikutus on kevyttä kuten pienillä lapsilla yleensä on (esim talutusta), ponit pärjäävät hyvin pelkällä heinällä vaikka olisivatkin kentällä sen pari tuntia päivässä.

      Ja kuten katherine sanoi, suolakivi on silti hyvä olla aina saatavilla. Ruokaankin voi suolaa laittaa ellei ole kiveä, mutta minusta suolakivi on parempi, niin hevonen voi itse säädellä suolan määrää mielensä mukaan. Kivennäiset ja vitamiinit ovat hyvä lisä talvisin, mutta kesällä en niitä osaa niin tärkeinä pitää. Hevoset saavat laidunheinästä tarvitsemansa ravinteet, mutta jotkut antavat niitä silti ympäri vuoden.

      Jos ponit käyvät laiskoiksi pelkällä heinällä (en usko niin käyvän), niin sitten voi antaa hiukan kauraa sen mukaan mikä tuntuu sopivalta määrältä. Esim kourallinen päivässä alkuun ja sittemmin lisää jos tarvitsee.

    • katherine__

      Varsinkaan shettisten ei yleensä anneta laiduntaa koko kesää, koska kaviokuumeriski on niin suuri. Harvemmin mikään käytössä oleva hevonen saa kaikki heinäravintonsa tuoreesta heinästä edes kesäisin, koska suurin osa hevosista lihoo silloin liikaa (sillä hevoset liikkuu aidatulla alueella huomattavasti vähemmän mitä luonnossa ja hoidetut laitumet on ravintopitoisempia).

      Joten kivennäiset on tarpeen kesälläkin. Vitamiineja syötetään yleensä lähinnä karvanvaihdon aikaan, jos silloinkaan. Ei hevselle koko talvea tarvitse yleensä vitamiineja antaa, ellei ole jotain erityistä syytä.


      Kaura ei pienille poneille yleensä koskaan ole kovin hyvä vaihtoehto, mieluummin joku poneille suunniteltu täysrehu.

    • mörrinkäinen

      Missä noin sairaita poneja on ettei niitä voi laitumella normaalisti pitää?! Mä en tunne ainuttakaan ponia (myöskään shettistä) joka olis saanu kaviokuumetta sen takia että olis ollu koko kesän laitumella. Hyvin ovat terveinä pysyneet. Siltikin, että eivät noita kivennäisiä ole saaneet. Myös ell sanoi ettei tarvi lisiä jos on laitumella.

      Sori, katherine, luotan enemmän eläinlääkäriin.

      Kaurasta en tiedä, mun tuntemani ponit ei ole saanu mitään lisärehuja. Siis tarkotan kauraa tai ponirehuja tms.

      "harvemmin käytössä olevat hevoset kaiken heinäravintonsa tuoreesta heinästä saavat edes kesäisin, koska suurin osa hevosista lihoo liikaa". Siis miten lihominen ja ravinteiden saaminen (tai tässä tapauksessa saamattomuus) liittyvät yhteen?
      Mikä tahansa elukka lihoo jos syö liikaa, mutta ei se sulje pois tarvittavien aineiden saamista, varsinkaan kun hevosten (tai ponien) ei edes tarvi olla koko päivää laitumella saadakseen sen mitä tarvitsee.

      Joskus tuntuu, että sinä, katherine, olet eri mieltä ihmisten kanssa pelkästä periaatteesta. Kyllähän sinä hevosista tiedät, paljonkin, mutta joskus sinulta unohtuu, että sinun tapasi ei ole ainoa oikea.

      Jos sinä sanot yhtä ja Kasiro tai Lampinajadi toista, noudatan mieluummin heidän häkemyksiään.

      • poniiiii

        eli en antaisi mitään rehua,sitten annan rehua jos lihoo käykö se?voinko pistää heinää tarhaan?


      • poniiiii
        poniiiii kirjoitti:

        eli en antaisi mitään rehua,sitten annan rehua jos lihoo käykö se?voinko pistää heinää tarhaan?

        voisitteko vastata?


    • Säätele lihomista rajoittamalla heinän määrää. Shettisten kohdalla puhutaan kuitenkin niin pienistä rehumääristä (eli kaurasta tai katherinen mainitsemista ponirehuista yms) että niillä tuskin on suurtakaan merkitystä lihomiseen. Kuivaa heinää kannattaa kuitenkin antaa jonkin verran, ainakin meillä syö mielellään kuivaa vaikka onkin vapaasti laitumella niin kauan kuin sieltä vihreää löytyy. Toteaisin kuitenkin, että noin kevyellä liikunnalla poni saattaa alkaa lihoa vaikka ei olisi laitumella kuin muutaman tunnin päivässä, joten jos mainittua muutosta alkaa tapahtua, voisi kenties miettiä, onko liikuntaa mahdollista lisätä. Ajoa tai juoksutusta tms. Olisi todella sääli ottaa ponit kokonaan pois laitumelta.

      Minä en antaisi heinän lisäksi muuta rehua ollenkaan, useimmat ponit eivät tarvitse, mutta jos niitä kivennäisiä ja vitamiineja haluat antaa, niin niitä sitten. Anna väkirehua vasta jos ponit laiskistuvat, ei muuten.

      Mitä tulee kaviokuumeseen, en minäkään tunne yhtään ponia joka olisi saanut sen oltuaan liikaa laitumella joten en osaa olla siitä huolissani. Tilastoissa tuo riski voi ollakin isompi kuin muilla, mutta kokonaisuus voi silti olla häviävän pieni. Tyyliin jos yksi hevonen kahdesta sadasta saa kaviokuumeen ja shetuilla se luku on yksi sadasta, sillä ei ole mitään käytännön merkitystä, on vain huonoa tuuria jos se kaviokuumetapaus osuu omalle kohdalle, ja silti tilastollisesti shetuilla olisi tuplasti isompi riski saada se kuin muilla. Nämä luvut on siis täysin tuulesta tempaistu joten en tiedä todellisuudesta.Halusin vain havainnollistaa sitä, ettei tilastoihinkaan kannata ihan sokeasti luottaa vaikka ne äkkiseltään kuulostaisivatkin hälyttäviltä.

      Ja mörrinkäinen, omasta puolestani kiitän luottamuksesta, mutta katherinelle puhuit aika ilkeästi. Se, että hän ja minä olemme usein eri mieltä, ei tarkoita sitä että jompi kumpi olisi väärässä. Meillä vain on erilaisia kokemuksia ja sen takia näkemyksemmekin ovat erilaisia.

      • poniiiii

        eli en anna mitään selvä


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      296
      3148
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      234
      1713
    3. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1243
    4. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      81
      1222
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1139
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1138
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      43
      1010
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      954
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      896
    10. Liikennesäännöt

      Uuden ohitustien myötä torkkolantieltä tulevia kuuluu väistää tai ainakin kuuluisi väistää, jos he tulevat ollintielle.
      Pyhäjärvi
      11
      814
    Aihe