Ruotsi vapaaehtoiseksi – kaikkien suomalaisten hyvinvointietu

Kannatetaan

Ruotsin kieli valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla

Suomessa kielivaatimukset ovat maailman tiukimmat. Jokaisen ammattiin opiskelevan on opiskeltava ja osattava vähintään kahta itselle vierasta kieltä ja asiantuntija-ammateissa toimivilta odotetaan lisäksi kolmannen vieraan kielen osaamista. Tämä johtuu siitä, että koulutusjärjestelmässämme jokaisen suomenkielisen on opiskeltava ruotsia pakollisena kielenä. Missään muussa maailman maassa ei ole vastaavaa vähemmistön puhumaa kieltä koskevaa vaatimusta. Tilanteen epätarkoituksenmukaisuutta lisää suomen ja ruotsin vähäinen käytettävyys kansainvälisesti.

Maailman valtakielten osaamisen heikko taso haittaa Suomen kansainvälistä kilpailukykyä. Kansainvälinen kanssakäyminen edellyttää hyvän englannin osaamisen lisäksi myös muiden maailmankielien osaamista. Ruotsin kielen pakollisuus ja yksilöiden oppimiskyvyn rajallisuus johtavat käytännössä vieraiden kielien taitamisen ohuuteen ja valintamahdollisuuksien kapeutumiseen. Niiden lasten tai nuorten, jotka hyötyisivät englannin tai äidinkielen lisätunneista, olisi tarkoituksenmukaisempaa opiskella vain yhtä vierasta kieltä.

Kielikoulutuspolitiikkamme epäonnistuu myös siinä mihin se sanoo pyrkivänsä. Kaikilta korkeakoulutetuilta vaadittava ns. virkamiesruotsi ei takaa ruotsinkielisiin palveluihin riittävää kielitaitoa. On parempi, että motivoituneet, vapaaehtoisesti ruotsia opiskelevat ammattilaiset vastaavat tästä tehtävästä.

Perustuslain tarkoittamista suomen- ja ruotsinkielisen väestön sivistyksellisistä ja yhteiskunnallisista tarpeista on huolehdittava, mutta tämä onnistuu paremmin nojaamalla vapaaehtoisuuteen kuin pakkoon. Lisäksi näin kunnioitettaisiin myös perustuslain henkeä ja kirjainta, koska vapaus on perusteena tasapuolisesti sama molemmille väestönosille.

http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi/

8

<50

  Vastaukset

  • Äänestä kielivapauden puolesta!

   www.ruotsivapaaehtoiseksi.fi

   Nyt!

  • Rkp:ltä on tullut nyt kovasanainen ukaasikäsky, että meidän hienoa RKP:tä
   ja ruotsinkielistä vähemmistöä ei saa missään tapauksessa tuollaisilla kirjoituksilla tulla moittimaan.

   RKP:n toiminta on oiva esimerkki siitä, miten röyhkeästi he voivat kohdella valtaväestöä ja etenkin muita vähemmistöjä maassamme.

   Suomi on Rkp:n vallan alla ja pahasti!

  • Pienpuoleitten ei pitäisi lähteä RKP:n aisankannattajaksi jos aikovat
   pitää äänestäjien luottamuksen puolueeseensa.

   • Kristillisdemokraateilla on huomattava kannatus Pohjanmaan ruotsinkielisten keskuudessa, yleensä toiseksi tai kolmanneksi suurin puolue kunnissa siellä. Vain typerykset lähtevät ärsyttämään suurta osaa omista kannattajistaan.

    Muistetaan nyt vielä sekin, että kristillisdemokraattien edellinen puheenjohtaja Bjarne Kallis on ruotsinkielinen, samoin puoluesihteeri Peter Östman.


  • uP.

  • Kansalaisaloite http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi lähti reippaasti liikkeelle 2½ viikkoa sitten, mutta alkoi hyvä alun jälkeen hiipua. Eilen se sai valtavaa vetoapua "Tahdon 2013" kansalaisaloitteelta ja nyt se alkaa hätyytellä pronssisijaa kaikista aloitteista yli 140.000 allekirjoittajalla yksistään netissä. Paperilomake ja mainokset on vastikään saatu painosta ja säiden lämmittyä alkaa totinen jalkatyö.

   On hyvä huomata, että kyseessä on valinnanvapaudesta - suomalaisen oikeudesta valita ne vieraat kielet, joita hän haluaa opiskella. Tämä sanoma alkaa ilmeisesti purra, sillä myös tänään allekirjoittajia alkaa olla tuhatkunta.

  • TIETENKIN !!

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onnea Sofia! Stefan jätti Eiran asunnon vuokrat maksamatta!

   Stefanilta karhuttiin yli 33 000 e vuokrasaatavia Helsingin käräjäoikeudessa, kertovat mediat. Tämä on julkista tietoa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   365
   9867
  2. MARTINA,anna jo Sofian olla rauhassa!

   Martina jätä jo Sofia rauhaan.Stefan ja Sofia ovat yhdessä ja koita jo hyväksyä se!On lapsellista olla mustasukkainen Sofialle.Stefan ei tule jättämä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   260
   5002
  3. Arvokas pylly-haaste??!!

   Sano ei slutshamingille! Somessa kampanjoidaan pyllykuvilla kehorauhan puolesta Jokaisen tulisi voida nauttia kesästä juuri sellaisissa uima-asuissa
   Maailman menoa
   138
   2694