Karjalan kieli Suomessa

Unohdettu kieli

Eipä ole Suomessanähty juuri vaivaa karjalan kielen kehittämisessä tai vaalimisessa. Ei edes karjalaisen identiteetin vaalimiseen ole tahtoa juuri riittänyt.
Surkeissa kantimissa on karjalaisuus Suomessa varsinkin naapuriin verrattuna.


http://www.karjalansanomat.ru/uutinen/karjalaiset-uuteen-kerähmöönsä-ensi-kesäkuussa

60

709

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • raja-karjalainen

      Voimakkaampi kieliryhmä pyrkii painostamaan aina vähemmistökieliä, niin Suomessa, Venäjällä ja muuallakin. Meillä Suomessakin on karjalan kielen asema huono.

      Sata vuotta sitten Karjalan tasavallassa oli selvä karjalaisten enemmistö. Neuvosto-Venäjän aikana heitä on tapettu tuhansittain, karkotettu Siperiaan ja tilalle tuotu venäläisiä. Kuvatunlaiset kerähmöt ovat höpötystä. Muutama buabo on saatu sieltä täältä tuotua kerähmöön, vot, nyt se karjalan kieli lähtee nousuun! Harva buaboista edes osaa livviä.

      Suomessa ei ole tehty mitään karjalankielen hyväksi, mutta Venäjllä on tehty sitäkin enemmän sen tuhoamiseksi. Kukahan ajoi evakkoon Raja-Karjalassa asuneet karjalaiset?

      • Kieli....

        Onhan Karjalan Tasavallassa kehitetty Karjalan kielen kielioppi, kirjoitus- ja äänneasu, sekä painettu oppikirjoja käytettäväksi kouluissa. Tottakai vähemmistökielet hiipuvat, jos mitään ei tehdä kielen hyväksi.

        Mitäs meillä onkaan tehty?

        Meillä on ripoteltu kaikki karjalaiset pitkin maata valtaväestön keskuuteen ja jätetty kulttuuri oman onnensa nojaan. Tässäpä onkin hyvä kotimainen malli kulttuurin ja kielen suojelemiseksi.


      • Salmin muzikan poika
        Kieli.... kirjoitti:

        Onhan Karjalan Tasavallassa kehitetty Karjalan kielen kielioppi, kirjoitus- ja äänneasu, sekä painettu oppikirjoja käytettäväksi kouluissa. Tottakai vähemmistökielet hiipuvat, jos mitään ei tehdä kielen hyväksi.

        Mitäs meillä onkaan tehty?

        Meillä on ripoteltu kaikki karjalaiset pitkin maata valtaväestön keskuuteen ja jätetty kulttuuri oman onnensa nojaan. Tässäpä onkin hyvä kotimainen malli kulttuurin ja kielen suojelemiseksi.

        Osoitteessa http://www.karjalankielenseura.fi/ voi vierailla ja sivun kaupan puolella voi ostaa tuotteita. Kai se vähän auttaa kielen tunnettavuuden ja suojelun lisäämiseen.


    • Kudmu

      Näin on näreet! Valtimon Rasimäki nyt olisi ollut paikka,
      missä olisi ollut edes teoriassa mahdollista kielen jatkua.

    • Kieli ja kulttuuri

      Karjalan kieli ei ole koskaan ollut Suomessa yleisesti puhuttu kieli. Vain muutamassa Itäisen Suomen rajakylässä sitä on puhuttu. Asukkaat sinne ovat tulleet Venäjän puolelta kuka mistäkin syystä. Karjalan kieli on Venäjän Karjalassa puhuttu kieli. Siellä sitä samoin kuin Karjalan Tasavallan tapojakin kuuluu vaalia. Venäjän Karjala ei ole kuulunut Suomeen muuten kuin Suur-Suomen suunnittelijoiden unelmissa ennen viime sotia ja niiden aikana.

      Suomen karjalaisuus ei ole mitenkään surkeissa kantimissa. Suomessa puhutaan suomen kieltä monine murteineen, joihin myös karjalan murre eri variaatioineen kuuluu. Vaikka Suomeen kuuluneet Kannas ja Laatokan Karjala onkin menetetty, on jäljellä vielä Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala, joissa mie-sie-murre elää.

      Suomen karjalaisten identiteetti on rakentunut suomen kielen ja lähes täysin protestanttisen luterilaisen uskonnon perustalle. Venäjän karjalaiset puhuvat karjalan kieltä ja uskonnolllinen identiteetti on nojautunut ortodoksisuuteen. Neuvostoaikana uskonnon vaikutus tosin väheni sekä venäläisten että Venäjän karjalaisten keskuudessa.

      Myös suomalaisten siirtokarjalaisten perinteet elävät ja voivat hyvin. He ovat itse pitäneet huolen omasta ja osin jälkeläistensäkin karjalaisesta identiteetistä.
      Karjalaisuus on tuonut runsaasti eri puolille ripoteltua kulttuurillista rikkautta koko maahan. Nuoremman väen kohdalla tosin karjalaisuus on selvästi liudentunut ja jopa häviämässä. Muutenkin Suomen väestö on kieleltään ja kulttuuriltaan yhdenmukaistunut koulutuksen ja maan sisäisen muuttoliikkeen myötä.
      Suomen kielen murteiden sekä alue- ja paikkakuntakohtaisten perinteiden toivoisi toki säilyvän.

      Olisi tietysti hyvä, että Suomessakin voisi opiskella ja kehittää myös sukulaiskieltä karjalaa, mutta ajatus tuntuu utopistiselta.Karjalan kielen kuten muidenkin suomensukuisten kielien oppiminen jää varmasti vain harvojen fennougrien harrastukseksi.

      • Suistamon Briha

        Ei pidä paikkaansa,että karjala olisi ollut itärajan muutamien kylien kieli! Kaikki Raja-Karjalan itäisimmät pitäjät olivat karjalan kielisiä,ja osittain seuraavat pitäjät länteenkin päin. Eikä ne asukkaat olleet tulleet mistään venäjältä,vaan olivat alueen suomalais-ugrilaista kantaväestöä.

        Karjalan kielen ja kulttuurin asema nimenomaan ei ole hyvin nyky suomessa,siksi sitä pitää parantaa. Se on nimenomaan kieli eikä murre.

        T


    • Impilahden briha

      Älä Suistamon briha välitä edellä olleesta vääristelystä. Sen esittäjällä on ahdas näkemys, eihän T-kadun kellariluukusta paljoa näe.

      Ortodoksisuus ja karjalan kieli on vallinnut 1600-luvun alussa koko Itä-Suomessa, suunnilleen Pähkinäsaaren rauhan rajaan asti. Itäänpäin ainakin Ääniseesn asti. Nämä karjalaiset asuivat tällä valtavalla alueella jo paljon ennen kuin venäläisiä oli vielä olemassakaan. Nämä karjalaiset kuuluivat suomalais-ugrilaisten muodostamaan Novgorodiin.

      Ruotsin vainoa pakeni suurin osa näistä karjalaisista itään aina Tveriin asti. Raja-Karjalaan jäi näitä alkuperäisiä karjalaisia Laatokan itärannalle noin 50.000.

      Tuhat vuotta sitten karjalan kieli on ollut enemmistön kieli suurimmassa osassa nykyisen Suomen alueella!

      • ei vainoa

        Kysymys oli veroista.


      • uskonvainoa
        ei vainoa kirjoitti:

        Kysymys oli veroista.

        Verojenko takia karjalaiset pakenivat? Ehkä luostarien, kirkkojen ja tsasounien polttaminen hiukan nopeutti muuttoa. Samoin ihmisten polttaminen elävinä kirkkoon ja muut yhtä mukavat kannustuskeinot.
        Karjalaisilla onkin ollut sanonta: "Ei ruotzi ruual tapa." Sanonta tulee siitä kun ruotsien sotajoukko tuli luostariin, näkivät että munkit ovat syömässä. Sivistynyt sotaväki antoi ensin munkkien ruokailla ja vasta sitten tappoivat munkit ja polttivat luostarin.


      • Itään..??

        Oikeastaan Tver ei ole idässä. Enemmänkin etelä-kaakkoon Laatokalta.
        Nykyisessä Suomessa puhuttiin muitakin kieliä kuin karjalaa, pohjoisessa ja lännessä.
        Suomea, saamea, ruotsia.


    • ilko6t

      paljonko karjalaiset aikovat maksaa 1944 - 54 varastamistaan länsisuomalaisista maa-alueistaan?

      • syö lääkkeesi

        Sinun sukusi maa ei ole edes paskakikareen arvoinen.


      • syö paskakikkareet
        syö lääkkeesi kirjoitti:

        Sinun sukusi maa ei ole edes paskakikareen arvoinen.

        Kyllä se vaarilles kelpas hyvin vuonna -44.


      • Evakonjälkeläinen

        Pitää muistaa että monilta evakoilta jäi sinne sukutila. Valtio paikkasi näin evakkojen menetyksiä mikä herätti kateutta ja katkeruutta Suomalaisissa.


    • tuomas1

      Eipä ole Suomessa nähty juuri vaivaa karjalan kielen kehittämisessä tai vaalimisessa.

      Kävin siellä karjalassa lähetys työn merkeissä, minulla on ainakin heidän puhetavastaan käsitys, ettei se ole oma kielensä kuten jotkin tälläkin palstalla on kirjoittaneet. Karjalaiset puhuu suomenkielen murretta. Kuten esm Savon murretta puhutaan savossa karjalan murretta Karjalassa.
      Mutta ihmettelen yhtä murteisiin suhtautuvaa tapaa. Siellä minun lähetys matkallani, minun ryhmässäni olevat ihmiset, eivät olleet ymmärtävinään karjalan murretta. Mistäköhän tämä tälläinen johtuu? Tämä tälläinen suhtautuminen karjalaisiin ärssytti minua. Jotkut teeskentelevät esm, etteivät he ymmärrä savolaisten murretta. Mitä tällä tälläisellä kuvitellaan voitettavan?

      • timba2

        Missäköhän päin "siellä karjalassa" olet lähetysmatkoilla käynyt? Ainakin esim. Aunuksen ja Prääsän piireissä karjalaiset puhuu karjalan kieltä eikä mitään suomenkielen murretta (siis ne karjalaiset jotka eivät ole vielä täysin venäläistyneet, vanhempaa polvea lähinnä). Karjalan kieli on aivan eri asia kuin suomenkielen ns. karjalaismurteet eli kaakkoismurteet kuten kielitieteellisesti ilmaistaan.


      • Se Avarakatseinen

        Onhan sentään jotain tukea annettu :
        http://karjalankielenkodi.net/

        Tuossa ystävät ja sponsorit:

        http://karjalankielenkodi.net/kodisuo.html

        Huom!, Kinnermäen ystävät Oulussa

        Ja tuosta paikallinen uutinen hankkeen edistymisestä
        http://www.karjalansanomat.ru/uutinen/karjalan-kielen-koti-valmistuu-hyvää-vauhtia

        Suomessa jopa presidentti on ollut asiaan sivuten jotain mieltä; vaikka Se varmaan inhoaa koko Karjala, eikä Sitä erikseen mainitse,vaikka se on tuossa ITÄ-Raja takana. Karjalan palautus-asia saa sen varmaan oksentamaan.
        Kai Afrikan kansojen kansat ja paikallisten kielien katoaminen huolettaa Sitä ikään kuin toiseksi, ekasta huolen pidosta …. Suomessa tiedetään....

        Näissä kaikissa asioissa olen TÄYDELLINEN toisinajattelija Haloseen nähden.

        http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288339183764.html


    • Se Avarakatseinen

      Suomessa nähtiin "vaivaa" aikalailla koko ITÄ- Karjalan alueen kehittämisessä. Haaveiltiin jopa Suur-Suomesta.

      Naapuriin verrattuna ei ainakaan tuhottu aapisia ja karjalan kirjallisuutta, siinä sivussa sivistyneistöä. (sitä vähäistä)

      Äänislinnaan raahattiin vaikeista kulkuyhteyksistä huolimatta koulutarvikkeita ja kalustoa melkoisesti. Lapset viihtyivät suomalaisessa koulussa.

      Naapuri yritti kehitellä Karjalan kielen kyrilistä kirjoitusasua, ei syntynyt.
      Karjalaisuudella tarkoitat varmaan Itäkarjalaisuutta?

      No, enpä tiedä, miten tuota NAAPURIN touhuihin vertaat, ei täällä Suomessa ainakaan aktiivisesti kuristeta Itäkarjalaista kulttuuria, asujaimistoa, kuten .... "NÄIN NAAPURISSA"

      Ymmärrämme yhdessä, mitä "naapurilla " tarkoitetaan.

      P.S. Ei taida keskushallínnon Öjy-miljardit ulottua Kalevalaiseen Karjalaan?. Tuskin kurssi edes on ÖKY-valtion avustama?

      Yhden (1) tunnin kestävällä PIKA-kurssilla pitäsi oppia lukemaan ja kirjoittamaan Karjalan kieltä! Eteviä karjalaisia/suomalaisia?

      http://www.karjalansanomat.ru/uutinen/pikakurssi-karjalaisille

      • "Haaveiltiin"

        Niin haaveiltiin Suomesta. Paikallinen venäläisväestö laitettiin keskitysleireihin, karjalaiset saivat olla vapaina hyödyttämässä suomalaisia.
        Suomen kieltä opetettin, karjalan murre unohdettiin. Alkoi paikallisen väestön suomalaistaminen.
        Petroskoihin oli hyvät liikenneyhteydet pääosin samoja reittejä pitkin kuin nykyisinkin. Maanteitse Aunuksen kautta ja Suojärven kautta.
        Talvisodan aikaan oli rakennettu rata Petroskoin ja Suojärven välille, ennestään oli rautatieyhteys Pitkärannasta Aunukseen ja sieltä Petroskoihin. Liikenneyhteydet olivat siis hyvät, näitä pitkinhän kulkivat suomalaisten sotilaitten lomakuljetukset ja sotasaaliskuljetukset.
        Varmaan lapset viihtyivätkin suomalaisissa kouluissa, siis kansalliset lapset. Epäkansalliset eivät saaneet käydä koulua, monet heistä oli suljettu keskitysleireihin.

        Karjalan Tasavallassa on kehitetty Karjalan kieli, meillä sitä kieltä ei ole viitsitty vaalia. Meillä sitä ei ole opetettu, eikä sitä puhuta. Meillä karjalaa ei ole kielenä.

        Sinun kannattaisi tutustua paremmin historiaan ja heittää ne värittyneet lasit silmistäsi.


      • Karjalaa

        "Yhden (1) tunnin kestävällä PIKA-kurssilla pitäsi oppia lukemaan ja kirjoittamaan Karjalan kieltä! Eteviä karjalaisia/suomalaisia?"

        Et ole ymmärtänyt lukemaasi, tai haluat tahallasi antaa väärän kuvan asiasta.

        Nämä ihmiset puhuvat karjalan murretta ja heille opetetaan karjalan kieltä. Siis sitä kieltä, joka Petroskoin Yliopistossa on kehitetty. Sillä on kielioppi, sekä kirjoittamisen ja puhumisen säännöt. Karjalan murteellahan sitä ei ole.
        Ihmisiä opetetaan hallitsemaan karjalaa heidän oman puhutun murteensa pohjalta.


      • "???"
        "Haaveiltiin" kirjoitti:

        Niin haaveiltiin Suomesta. Paikallinen venäläisväestö laitettiin keskitysleireihin, karjalaiset saivat olla vapaina hyödyttämässä suomalaisia.
        Suomen kieltä opetettin, karjalan murre unohdettiin. Alkoi paikallisen väestön suomalaistaminen.
        Petroskoihin oli hyvät liikenneyhteydet pääosin samoja reittejä pitkin kuin nykyisinkin. Maanteitse Aunuksen kautta ja Suojärven kautta.
        Talvisodan aikaan oli rakennettu rata Petroskoin ja Suojärven välille, ennestään oli rautatieyhteys Pitkärannasta Aunukseen ja sieltä Petroskoihin. Liikenneyhteydet olivat siis hyvät, näitä pitkinhän kulkivat suomalaisten sotilaitten lomakuljetukset ja sotasaaliskuljetukset.
        Varmaan lapset viihtyivätkin suomalaisissa kouluissa, siis kansalliset lapset. Epäkansalliset eivät saaneet käydä koulua, monet heistä oli suljettu keskitysleireihin.

        Karjalan Tasavallassa on kehitetty Karjalan kieli, meillä sitä kieltä ei ole viitsitty vaalia. Meillä sitä ei ole opetettu, eikä sitä puhuta. Meillä karjalaa ei ole kielenä.

        Sinun kannattaisi tutustua paremmin historiaan ja heittää ne värittyneet lasit silmistäsi.

        Mahdatko nyt sekoittaa tässä karjalan kielen ja suomen kielen niin sanotut kaakkoismurteet?


      • Ei kieli
        "???" kirjoitti:

        Mahdatko nyt sekoittaa tässä karjalan kielen ja suomen kielen niin sanotut kaakkoismurteet?

        Nämä kaikki ovat vain karjalaismurteita, eivät kieliä. Karjalan kieli on kehitetty Petroskoin Yliopistossa itäkarjalaisten murteiden pohjalle suunnilleen viimeisten 15 vuoden aikana.


      • kieletön maaton
        Ei kieli kirjoitti:

        Nämä kaikki ovat vain karjalaismurteita, eivät kieliä. Karjalan kieli on kehitetty Petroskoin Yliopistossa itäkarjalaisten murteiden pohjalle suunnilleen viimeisten 15 vuoden aikana.

        Ei taida sitten olla tämä suomikaan mikään kieli - yhteinen kirjakieli kehitetty vasta 1800-luvulla ja lähinnä yliopistomiesten toimesta, kuinkas muuten. Puhuttuina "murteina" ollut toki kauan ennen sitä olemassa.


    • yutgfhanbmnbm
    • milloin niin? 12.7.

      milloin niin?
      12.7.2014 12:48
      0
      Sulje
      Milloin evakot ja kakaransa maksavat edes osan tekemistään rikoksista ja vahingoista suomalaisille?

    • odotellaan korvausta

      Heti sen jälkeen kun r y s s ä t ... maksavat velkansa suomensukuisille ja suomalaisille. Sitten katsotaan millaisiin maksuun on aihetta,,,,,, mutta ensin r y s s i e n vastuut.

      • Miten sinä Avara pun

        Miten sinä Avara punnitset pääkopassasi kiertävän sontaruikkkuseoksesi? Täytyyhän sun sitä jotenkin päästää poiskin, vaikkapa kurkkuusi. Muutenhan sinä pullistus ja tukehdut sontaiseen kusiliemeesi!


      • Se Avarakatseinen
        Miten sinä Avara pun kirjoitti:

        Miten sinä Avara punnitset pääkopassasi kiertävän sontaruikkkuseoksesi? Täytyyhän sun sitä jotenkin päästää poiskin, vaikkapa kurkkuusi. Muutenhan sinä pullistus ja tukehdut sontaiseen kusiliemeesi!

        Haista sinä r y s s ä vittuasi! ME vielä näytetään.


      • Ostaisin Soinin Timo
        Se Avarakatseinen kirjoitti:

        Haista sinä r y s s ä vittuasi! ME vielä näytetään.

        Ostaisin Soinin Timon perseenkuvia. Hän hyväksyy palestiinalaisten tappamisen, heidän maidensa ryöstön ja jutikoiden pitämän Gazan keskitysleirin


      • Karhun_kaataja
        Miten sinä Avara pun kirjoitti:

        Miten sinä Avara punnitset pääkopassasi kiertävän sontaruikkkuseoksesi? Täytyyhän sun sitä jotenkin päästää poiskin, vaikkapa kurkkuusi. Muutenhan sinä pullistus ja tukehdut sontaiseen kusiliemeesi!

        Se on hyvä et trollit lisää ja pitää yllä ryssävihaa täällä. Ettei pääsis unohtumaan Suomalaisilta mikä ryssä on. Jatkakaa samaan malliin vaan trollit avaatte monen Suomalaisen silmät.(Kiitos tästä vinkkelitossut).


    • Hyvä naapuri

      Ihan hyvä juttu että siellä teekadun kellarissa Ureaosastolla voidaan hyvin!

    • oikea kieli

      Suomalais-ugrilaiset kielet ovat kuolevia kieliä. Suomen tuleva kieli tulee olemaan venäjä. Tulevaisuudessa toteutuu se "venäläistämisaalto" jota jo keisarillinen Venäjä yritti 1900-luvun alussa. Tuolloin se ei onnistunut.
      1900-luvun alun vuosina moni suomalainen suomensi sukunimensä kansallisen itsetunnon (itsenäistymisinnon) herättyä. Nyt ajatus kansallisesta itsenäisyydestä on unohdettu koska olemme liittyneet Euroopan unioniin joka johtaa valtiomuodon rapautumiseen. Tulemme olemaan väistämättä Venäjän "osavaltio".
      Tämän vuoksi Suomessa jo suositellaan vapaaehtoista venäjän kielen opiskelua jotta muutos ei olisi liian ankara.
      Euroopan germaaniset kielet eivät kelpaa koska tämä vihamielisyys näkyy jo pakkoruotsin vihassa. Ruotsihan on germaaninen kieli.

    • 2+11
      • Ei kieli

        Livvin "kieli" ei ole kieli, se on vain yksi murre Karjalassa.


      • ,nvaslöfaLFlaDfuscg
        Ei kieli kirjoitti:

        Livvin "kieli" ei ole kieli, se on vain yksi murre Karjalassa.

        Sitähän juuri Rovio ja muut suomalaiskommarit väitti kiven kovaan jo Karjalan ASNT:n aikoihin!


      • Ei kieli
        ,nvaslöfaLFlaDfuscg kirjoitti:

        Sitähän juuri Rovio ja muut suomalaiskommarit väitti kiven kovaan jo Karjalan ASNT:n aikoihin!

        Nykyisen mittapuun mukaan livvin kieli ei tosiaankaan ole kieli, vain murre.
        Suomen kielikään ei ollut kieli ennen 1800-luvun virallistamista, oli olemassa vain useita murteita.


      • tver
        Ei kieli kirjoitti:

        Nykyisen mittapuun mukaan livvin kieli ei tosiaankaan ole kieli, vain murre.
        Suomen kielikään ei ollut kieli ennen 1800-luvun virallistamista, oli olemassa vain useita murteita.

        Yksi jos toinen yliopiston ihminen ja kielitieteilijä on kanssasi kyllä eri mieltä.
        Mikä lienee käyttämäsi "nykyinen mittapuu"?


      • Kieli
        tver kirjoitti:

        Yksi jos toinen yliopiston ihminen ja kielitieteilijä on kanssasi kyllä eri mieltä.
        Mikä lienee käyttämäsi "nykyinen mittapuu"?

        Lyhyesti: Kielellä pitää olla sovittu kirjoitus- ja äänneasu. Lisäksi sillä pitää olla tarkasti määritelty kielioppi.
        Ellei näitä ominaisuuksia ole, kieltä ei voi opettaa, eikä käyttää niin, että kaikki ymmärtäisivät kielen samalla tavalla.


    • Ostaisin Soinin Timo

      Ostaisin Soinin Timon perseenkuvia. Hän hyväksyy palestiinalaisten tappamisen, heidän maidensa ryöstön ja jutikoiden pitämän Gazan keskitysleirin

      • osta osta

        Ainoastaan ryssänkätyrit puolustaa "palestiinalaisia"...
        Mikä keskitysleiri se Gaza on, länsimaat on pumpannut sinne rahaa jo miljardeja ja tätä vastuuttomuutta Hamas on nerokkaasti hyödyntänyt. Ehkä vassari ei tätä tajua mutta suomalainen sen tietää.


    • Ei ihminen

      Rysssä ei ole ihminen, se on apina!

    • Eikö olekaan stallar

      Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari? Eikö olekaan stallari, stallari, stallari tai homostallari, tai tarkkistallari tai stallari?

    • 3+6
    • timba2
    • Yön kuikuilija

      Ainakin Karjalan tasavallassa homma kustiin jo 1990-luvulla ja nimenomaan karjalaisten itsensä toimesta.

      Harmi. Hyvät edellytykset nimittäin olisi ollut karjalan kielen nousuun mikäli olisivat päässeet sopuun yhteisestä kirjakielestä (20 vuotta sitten eli vielä paljon tolkuissaan olevia vanhuksia, joille karjala oli se ensimmäinen kieli - venäjä toinen, vieras kieli).

      Harmi vain että niin harva kannatti ajatusta. Oma Mua-lehdessäkin asiaa puitiin monen numeron verran, lähinnä keskinäisen torailun merkeissä. Aunuksen porukka olisi tahtonut että kirjakieli tehdään vain livvin murteen pohjalle, vienalaiset että vain vienan murteelle. Tverin oblastin karjalaiset eivät hyväksyneet kumpaakaan vaihtoehtoa, piti tehdä tverinkarjalan pohjalle.

      Nyt on sitten kaikilla murremuodoilla omat "kirjakielet" ja muutenkin uhanlainen kieli pirstaloitu osasiin.

      Eihän alun perinkään ollut tarkoituksena hävittää puhuttua kieltä, "meijän pikkarazien hieruloin da ristikanzoin kieldy". Kyllä Suomessakin on vielä eri murteet tallella, vaikka 1800-luvulla päädyttiinkin kompromissiin nimeltä suomen kirjakieli. Päinvastoin on sen ansiota, että suomi on tänään vakavasti otettava oma kielensä ja on ylipäätään olemassa. Ei ihme ettei virkamiehiä ja poliitikkoja huvita tukea jotakin vähemmistökieltä, saati sen kehitystä, jos kyseistä kieltä käyttävä väki ei pääse yhteisymmärrykseen edes kirjakielestä.

      Nyt, vuonna 2014, karjalan kielen asema kovin heikko sekä Suomessa että Venäjällä.

    • Eroa sinäkin!
      • Huolestunut evakko

        Eikö kirkkokaan ole palauttajien puolella kun erota täytyy?
        Ovatko T-kadun mutanttivakoilijat soluttautuneet seurakuntien toimintaan?


    • Karjalan

      kielessä on, suomenkielen suhteen, myös humoristinen puoli, jota ei tuoda esiin, Vrt. viron tuore on härski (ruots. färsk)

      • Santun lyriikat ym.

        Aunuksenkarjalaa:

        Himottas panna mattii = Tekisi mieli kiroilla


    • tämä ei ole vitsi

      Anuksen linna/linnu=
      Aunuksen kaupunki

    • 7+8
    • nenga rastavan iel
    • Pruaznuikkah jogahin

      Hyviä uuttu vuottu! Nygöi on vuuen kaksituhattunellätostu jälgimäzet čuassut!

    • Karjala takaisin!

      Minulla on vielä hitusen karjalan murretta muistossa Isän perintönä.

      Ryssien attacin seurauksena tappoivat senkin hienon perinnekielen.

      Ryssärotat tuhoavat kaiken kauniin mikä tiellensä osuu ja tuovat tilalle oman löyhkänsä.

      • Ei ole tapettu

        Ei ns. karjalan murre (Suomen kaakkoismurteet) mihinkään ole kuollut.

        Sitähän puhuu melkein kaikki tuolla Lappeenrannassa ja Imatralla, muuallakin Etelä-Karjalan maakunnassa.

        Karjalan kieli on aivan eri asia. Ainahan se on ollut venäjän kanssa tekemisissä, varsinkin Aunuksen ja Tverin alueilla, ja Laatokan Karjalassakin ennen Suomen itsenäistymistä.

        Mikä mahtaisi olla näidenkin (esimerkiksi Suojärven pitäjässä ihan yleisesti käytettyjen) sanojen alkuperä:

        žobotta, d'ielo, oruža, jäittšä, obraza, kravatti, d'enga, starikka, boabo.

        Eivät ne ainakaan ruotsalaisilta lainasanoilta vaikuta.

        Se on kyllä totta, että Neuvostoliiton aikana karjalan kieli tosiaan yritettiin tuhota Karjalan tasavallassa, ja kyllä sotien jälkeisessä Suomessakin melkein onnistuttiin...


    • Карелия - родина
    • y7kgoh8f

      Muutama päivä sitten oli Iivon nimipäivä. Iivo Härkönen ilmeisesti tykkäsi karjalan kielestä, vai karjalan murteesta, jostain kuitenkin. tinyurl.com/y7kgoh8f

      • y7kgoh8f

        Linkki uusiksi: https://tinyurl.com/y7kgoh8f Wikiin tuon pitäisi mennä.


      • y7kgoh8f

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8256
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2243
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1909
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1654
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1489
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe