Ruotsinkielinen kotihoito pulassa Helsingissä

Hoitaja työssään

HBL on kirjoittanut ahkeraan kotihoidon tilanteesta Helsingissä. Ruotsinkieliset vanhukset eivät saa palvelua omalla äidinkielellään. Sen sijaan että lehdessä pohdittaisiin miksi ruotsinkielisiä nuoria ei saada tarpeeksi hoitotyöhön, valittaa toimittaja, että tilanne on laiton. Yhdeksi ratkaisuksi ehdotetaan tulkkeja.

Kun olin hoitajana ruotsinkielisessä kotihoitotiimissä en tavannut kuin muutaman vanhuksen, jotka eivät osanneet suomea. Jos vanhus ymmärtää suomea ja hoitaja ymmärtää ruotsia, voisivat molemmat käyttää omaa äidinkieltään. (Erikseen ovat nämä ruotsikieliset asiakkaat, jotka kaikesta huolimatta haluavat puhua hoitajan kanssa suomea - pitääkseen kielitaitoa yllään).

Artikkelin mukaan Helsingissä oli kotihoidon asiakkaina tammikuussa 580 ruotsikieliseksi rekisteröitynyttä henkilöä. Näistä 140 oli ruotsikielisten tiimien asiakkaita. Loput 340 pitäisi hoitaa suomalaisten tiimien toimesta. Miten tämä onnistuu, siitä kiistellään.

PS. Ruotsalaisten tiimien työkieli on suomi.

15

392

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jep!

      Suruvanhuksetkin ovat täysin kaksikielisiä Helsingissä.

      Ei heitä varten tarvitse pakkoruotsittaa suomalaishoitajia.

      Jos joku välttämättä haluaa ruotsinkielistä hoitoa, on se TIETYSTI suruhoitajan tehtävä.

    • luonto karsii huonot

      Eiköhän tilanne ratkea luonnonvalinnan kautta, kun kysytään vaan " otatko lääkkeet " , jos vastausta ei tule niin anti olla :))

    • pakkoruotsinet

      Kyllä Hankeniin pitää saada lisää aloituspaikkoja!

    • Pei vorkele

      RKP voisi alkaa palkkaamaan verovapailla säätiörahoillaan aitoruotsalaisia mamuja Suomeen vanhushyysäreiksi Suomeen.

      Kyllä tulijoita löytyy, kun raha puhuu !

      Ei koko Suomen kansaa tarvitse pakkoruotsittaa sen takia, että
      hur-rit eivät saa omankielistä palvelua!

      Ja miksi hur-rit itse eivät palvele hur-reja ?

      Ai niin, hehän ovat menneet ohituskaistoja pitkin korkeakoulutettaviksi Suomen uusiksi johtajiksi, eiväthän suuret svekoherrat pas-kavaippoihin koske.

      Ja siihen pitää tietysti saada ohituskaistojilla ohitettuja suomenkielisiä !

      • Helppoa ja yksinkert

        Suomen-ruotsalaisille, niin kuin kaikille muillekin kielivähemmistöille, kaikkien paras neuvo on opetella maan valtakieli (eli suomen kieli) kunnolla. Sillä selviää aina ja kaikkialla Suomessa. Eikö olekin yksinkertaista ?


    • reemo

      Mihin kannattaa ottaa ruotsinkielisen yhteyttä jos haluaa päästä hoitotyöhön suomeen?

    • Nyt olisi paikallaan päättää miten haluatte tilanteen. Kun Ruotsissa suomenkielinen ei saa hoitoa omalla kiellään nostatte hirvesti meteliä koska se teistä on syrkintä. Kun Suomessa ruotsinkielinen ei saa hoitoa omalla kielellään vedätte että kannattaa oppia maan valitakieltä. EIkö Ruotsisa asuva suomenkielien vanhus olisi pakko oppia ruotsia kun teistä Suomessa ruotsinkielisen tulisi.
      Epäjohdonmukaisuutenne vain vahvistaa että uskotte suomenkielisten olevan koko maailman hallitsijakansa ja -kieli.

      Minusta jokaisella on oikeus hoitoon omalla kielellään.

      "Sen sijaan että lehdessä pohdittaisiin miksi ruotsinkielisiä nuoria ei saada tarpeeksi hoitotyöhön"

      Ruotsinkieliset nuoret hakeutuvat samoissa määrin hoitoalaan kuin suomenkieliset nuoret. Mutta kun ruotsinkieliset hajotetaan eri tiimeihin ja paikkoihin niin heidän mahdollisuutensa hoitaa ruotsinkielisiä vanhuskia, kuten täällä usein vaaditaan, tehdään käytännössä mahdottomaksi. Koska heidän tulee hoitaa enimmäkseen suomenkielisiä potilaita ja vanhuksia.

      Tuttavan kokemus on kyllä täysin toisenlainen kuin tässä annetaan ymmärtää. Ja ei voikaan kuvailla millä tavalla sitten hänen äitiänsä hoitaneet olivat mollaneet ja haukkuneet hänen äitiänsä kielen takia, niin että äiti oli aina peloissaan kun ovikello soi.

      • närvårdare43

        Om nu svenskspråkig vårdpersonal fick sköta enbart svenskspråkiga patienter så vore det ju enkelt,men tyvärr går största delenav vår tid till att ta hand om finskspråkiga hjälpbehövande,


      • puhukaa totta !

        "twervig"
        "Nyt olisi paikallaan päättää miten haluatte tilanteen. Kun Ruotsissa suomenkielinen ei saa hoitoa omalla kiellään nostatte hirvesti meteliä koska se teistä on syrkintä. Kun Suomessa ruotsinkielinen ei saa hoitoa omalla kielellään vedätte että kannattaa oppia maan valitakieltä. EIkö Ruotsisa asuva suomenkielien vanhus olisi pakko oppia ruotsia kun teistä Suomessa ruotsinkielisen tulisi.
        Epäjohdonmukaisuutenne vain vahvistaa että uskotte suomenkielisten olevan koko maailman hallitsijakansa ja -kieli."



        Ei hitto mikä tekopyhyys ja hölmöksi heittäytyminen.
        Oletko tosissasi? Vertaatko todella Ruotsin ja Suomen kielipolitiikkaa vähemmistökielien ruotsi / suomi suhteen naapurimaiden kesken?
        Neuvon sinua, älä tee itsestäsi naurettavaa ja hölmöä. Kaikki täällä kirjoittelevat kyllä tietävät totuuden.

        Ei Ruotsissa ole koko koulutusputken läpäisevää pakkosuomea, kaksikielistä virkamieskuntaa, lainsäädäntökielenä suomea jne. Jos nyt joku ukko ja mummo saa palveluita suomeksi muutamassa vanhainkodissa, ei se vielä muuta peruskuviota, tavallisen ruotsalaisen ei tarvitse olla missään tekemisessä suomenkielen kanssa, ellei halua.
        Vastaava oikeus täytyy suomenkielisellä olla Suomessa ruotsinkielen suhteeen.


    • Fenno.

      Ei olla vaadittu ruotsinsuomalaisille omakielisiä palveluja ruotsissa.

      Ollaan vaadittu Suomeen samanlaista kielipolitiikkaa kuin ruotsissa, että ykköskieli on ainoa virallinen kieli myös Suomessa kuten se on ruotsissa.

      • 228w

        i Sverige strävar man efter att finskspråkiga åldringar skall få vård på sitt modersmål.


    • 4711

      Islannissa hiukan enemmän kansalaisia kuin Suomessa ruotsinkielisiä ja hyvinhän he ovat onnistuneet ratkaisemaan hoivatyönsä. Miksi sama ei onnistuisi Suomessa? Minä luulen, että ruotsinkielisillä on täysin väärin mitoitetut aloituspaikat korkeakouluissa kun melkein joka toiselle tarjotaan juristin tai ekonomistin koulutusta ja unohdetaan ne alat joissa on tekijöistä pulaa.

      Valtiovallan on ohjattava enemmän ruotsinkielisiä hoiva-alalle!


      http://fi.wikipedia.org/wiki/Islanti

      • ..o..

        Niin ne heikoimmolla papereilla valmistuvat hakevat kiintiöpaikoille ja riittävän hyvillä valmistuvat hakevat peruspaikkoja, näin saadaan koulutettua kaikki suru sukupolvet ulos palveluammateista.
        Sitten vielä ihmetellään miksi "riitävän hyvää" ruotsia puhuvia ei riitä palvelemaan etuoikeutettua vähemmistöä, tietenkään nämä privileegiot eivät ole mikään ongelma koska se on osa surujen ajamaa rasistista kielipolitiikkaa.


    • Trotjänare

      N. 9,5 % Helsingin 75.vuotiaista tai vanhemmista (n, 41000) on ruotsinkielisiä (n. 4000). Miten heidän kotihoitonsa saataisiin turvatuksi?. Vaikeuksia on, siitä kirjoitetaan lehdissä., mutta kukaan ruotsinkielinen ei ole osannut esittää ratkaisua. Pelkkä valittaminen ei riitä, ei myöskään sen hokeminen, että Suomi on kaksikielinen maa ja Helsinki kaksikielinen kaupunki. Tarvitaan käytännössä toimivaa ratkaisua.

      • hautuumaalle vaan!

        Kuinka moni noista Helsingin vanhuksista on kaksikielisiä ? Helsingin ruotsinkielisiksi rekisteröityjen kokonaismäärä on alle 6%, joka osoittaa suunnan - ruotsinkieliset tulevat kieliryhmänä marginalisoitumaan.

        Ei koko maata voi valjastaa pohtimaan vanhojen surujen kieliongelmaa! Aika hoitaa asiat.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      135
      1905
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      170
      1163
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1107
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      158
      935
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      92
      872
    6. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      809
    7. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      42
      744
    8. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      50
      730
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      720
    10. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      118
      676
    Aihe