Mitä mieltä olette: Rahoitusvastiketta on kerätty viime vuoden toukokuusta saakka. Lainaosuuden pystyi myös maksamaan silloin pois.
Vastikerahoituslaskelmasta tulee ilmi ettei rahoitusvastikkeella ole lyhennetty lainapääomaa, pelkästään maksettu korkoja. Laina on reilusti ylijäämäinen tämän takia (useita kymmeniä tuhansia). Ainoastaan lainoosuussuorituksia vastaavalla summalla on lyhennetty velkaa.
Tilikauden lopussa yhtiön rahavarat ovat alle lainan ylijäämän summan, eli rahoitusvastikkeella on käytännössä pyöritetty yhtiön hoitopuolta.
Omasta mielestä tässä on toimittu virheellisesti. Yhtiökokous tulossa, pitäisikö antaa huutia?
rahoitusvastike ja lainanmaksu
6
1262
Vastaukset
- ITS...
Jos tilannetta ei korjata nyt joko tekemällä ylimääräinen lyhennys ylijäämällä tai laskemalla rahoitusvastiketta niin huutia on syytä antaa. Tuo on varsin yleistä.
- Kesäkuun kuudes
Asiallisesti toteat tilanteen, ilmoitat että se ei ole osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun mukaista ja kysyt miten hallitus asian korjaa tämän vuoden aikana. Saattaa johtaa ylimääräisen vastikkeen perimiseen, mutta sattuuhan tuota..
- ylijäämääkö
Vastikerahoituslaskelmassa voi olla rahoitusvastikkeiden lainojen kohdalla runsaasti ylijäämää, sillä voi olla teillä niin, että pääomaa lyhennetään esim. kaksi kertaa vuodessa. Tällöin riippuen lyhennyspäivistä sinne on kertynyt vaikka 5 kk lyhennykset, jos tammikuussa on lyhennyspäivä. Vastikerahoituslaskelmassa jhoitopuolen alijäämä kertoo hoitovastikkeen riittämättömyydestä ja silloin on mahdollista, että rahoituspuolen varoilla on hoitopuolen kuluja hoidettu.
Mutta sitä vartenhan on juuri vastikerahoituslaskelma olemassa, että sen avulla tilikauden lopussa selvitetään hoito- ja rahoituspuolen vastikkeiden riittävyys. Jos hoitopuoli on alijäämäinen, otetaan alijäämä seuraavassa budjetissa huomioon. Samoin jos hoitopuoli on ylijäämäinen, ylijäämä huopmioidaan seuraavassa budjetissa kuitenkin välttäen edes takaisin sahaavaa vastiketta. Budjetointi on taitolaji, joka vaatii vähän pidemmän matematiikan osaamista kuin peruskoulun matematiikka.- Ossi Osakas
Tosi hyviä vastauksia ja pointteja tullut, kiitos niistä!
Tarkastan tämän lyhennysasian, milloin lainaa lyhennetään. Se on varmaan kuten esitit. (toivotaan, muuten tässä on aika soppa)
Yksi ongelma mielestäni tässä on myös se että yhtiökokous on päättänyt että vastikkeet rahastoidaan, mutta eihän tätä summaa voi rahastoida, koska sillä ei ole lyhennetty lainaa. Se on siis pakosta tuloutunut tämän vuoden tuloksi. Sen takia vuoden tulos on reilusti plussalla.
Kun se on tuloutunut, voiko sijoittajaosakas sitten vähentää tuon rahoitusvastikkeen verotuksestaan? - tuhoutunut??????????
Ossi Osakas kirjoitti:
Tosi hyviä vastauksia ja pointteja tullut, kiitos niistä!
Tarkastan tämän lyhennysasian, milloin lainaa lyhennetään. Se on varmaan kuten esitit. (toivotaan, muuten tässä on aika soppa)
Yksi ongelma mielestäni tässä on myös se että yhtiökokous on päättänyt että vastikkeet rahastoidaan, mutta eihän tätä summaa voi rahastoida, koska sillä ei ole lyhennetty lainaa. Se on siis pakosta tuloutunut tämän vuoden tuloksi. Sen takia vuoden tulos on reilusti plussalla.
Kun se on tuloutunut, voiko sijoittajaosakas sitten vähentää tuon rahoitusvastikkeen verotuksestaan?Kun rahoitusvastike on rahastoitui ja toivottavasti rahastoinnista on tehty päätös yhtiökokouksessa samana vuonna kun vastike on kerätty, eikä tilinpäätöstä käsittelevänä vuonna, niin sijoittajasosakas saa hyödyn vasta huoneistoa myydessään. Ei ennen.
Rahastoinnissa ei ole ylijäämän rahastoinnista, vaan jos yhtiökokous päättää rahastoinnista, niin se koskee summaa, joka on enintään lainanlyhennysten määrän verran. Jos kiinteistönne on uusi, niin rahastointi on luontevaa verosuunnittelua ja varautumista tulevaisuuden verosuunnitteluun. Jotta sijoittajaosakas voisi hyödyntää rahoitusvastikkeet, ne tulisi merkitä vuosikulukis ja siinä vasta poistoja tarvitaankin, jottei tule verotettavaa tuloa.
Vaikea juttu tämä sijoittajaosakkaiden ja tavallisten asukasosakkaiden välinen tasapainoilu yhdenvertaisuusperiaatteen kanssa. Miten yhtiö kartuttaa poistovarantoaan muuten kuin rahastoimalla. MItä muita keinoja on isojen remonttikustannusten käsittelyssä kirjanpidossa kuin lainanlyhennysten rahastointi tai kirjaaminen kuluksi. Ja sitten ollaan niin miinuksella ja miten sieltä noustaan ylös, on taas taitolaji....
- km9312
On toimittu virheellisesti. Pääomapuolen rahoitusylijäämä osoittaa että lyhennyksiä ei ole tehty ja mahdollisesti osakaskohtaisia lyhennyksiä ei ole tilitetty eteenpäin. Pääomapuolen rahoitusylijäämää on selvästi käytetty hoitopuolelle. Taloyhtiö on ainakin pääomapuolen osalta hävinnyt koroissa. Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat tästä vastuussa. Jos virhe on tapahtunut isännöitsijällä on hänen korvattava aiheuttamansa vahinko taloyhtiölle. Terveisin Osmo Kalmari HTM-tilintarkastaja-vastikerahoituslaskelman luoja v.1977.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 931738
Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen
Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa3581159Susanna Laine, 43, pohtii tätä muutosta itsessään iän karttuessa: "En tiedä, onko se vähän ikäjuttu"
Susanna Laine on kyllä nainen paikallaan Farmi-juontajana ja myös Tähdet, tähdet -juontajana, eikös vaan! Lue Susanna181158- 941019
- 62813
Vanhemmalle naiselle
Kirjoitan tällä vanhalla otsikolla vaikka se joku toinen anonyymi naisen kaipaaja innostuukin tästä ja käyttää taas sam34773Hyvää yötä
Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani5716- 46696
En vaan ymmärrä
Sinulla on hyvä puoliso, perhe, periaatteessa kaikki palikat kohdillaan. En ymmärrä, miksi haluat vaarantaa sen. Minulla42670Mitä saat naiselta mies kun
Otat ohjat? Saat feminiinistä pehmeyttä, lämpöä ja rauhaa. Kun nainen on tässä moodissa hän auttaa miestä lepäämään ja p113666