Lössöt omistajat

äkäinen

Ärsyttävää, miten nykyään niin monella koiranomistajalla on maalaisjärki hukassa. Koiralle ei selkeästi osoiteta sen paikkaa pahnanpohjimmaisena, vaan otus hyppii omistajansa/perheenjäsenten silmille mitä moninaisimmissa asioissa. Varsinkaan 'ystävällistä dominanssia' ei tajuta kieltää, vaan ajatellaan että on muka jotenkin söpöä kun koira tunkee syliin hakemaan huomiota. Pienillä koirilla hihnassa vetäminen sallitaan, puremisesta ainoa rangaistus on huomiotta jääminen ja ennen kaikkea, aikuista (ei-koulutusvaiheessa olevaa) koiraa palkataan mitä yksinkertaisimmista ja itsestäänselvimmistä asioista. Esimerkiksi vieraiden tullessa koira saa joka kerta namin, jos jaksaa odottaa hyppimättä/haukkumatta, tai vieraan koiran ohittamisen onnistuessa lenkillä koira saa jotain hyvää. Nämä ovat asioita jotka ovat tärkeitä koulutusvaiheessa, mutta kun sinusta on tullut laumanjohtaja ja koira jo tietää, miten sen tulisi toimia, on lahjominen vain vahingollista.

Missä on kuri ja järjestys? Lössöjä omistajia ja raivostuttavan huonotapaisia koiria näkee aivan joka paikassa. Niin kauan kuin koira ei räyhää tai aiheuta vahinkoa, se on muka hyvätäpainen. En tässä nyt tarkoita niitä koiria, joiden koulutus on kesken. Halveksun omistajia, joiden mielestä koiran epäkelpo käytös on hyväksyttävää eikä siihen saa puuttua.

Ja sitten minä saan omistajalta haukut, kun nappaan Fifin kaulanahoista kiinni kyseisen pikku hirviön purtua minua kun en heti antanut kädessäni olevaa namia. Ei saa niin rajusti kuulemma koiraan koskea, kun ei se pahaa tarkoittanut... Ei niin, mutta osoitti dominanssia ja epäkunnioitusta. Tai 'mikset sä nyt rapsuta Puppea kun se kerran tuli sun viereen?'. Tällaiset asiat pitäisi jokaisen koiranomistajan tietää ja sisäistää.

Pitäkää ne koiranne kurissa. Selkeä järjestys ja johtaja tarvitaan aina, eikä koiran pieni koko tai 'tää on vaan seurakoira' ole mikään peruste puolikouluttaa koiraa. Ei chihuahuakaan saa vetää hihnassa. Eikä pentuakaan kuulu huomioida heti kun se huomiota pyytää. Kuten kaikki varmaan tietävät, koira on onnellisempi kun sillä on säännöt. Lisäksi vältytään sellaisilta tilanteilta, että kyläillessä talon koira tunkee vieraan kainaloon väkisin tai toyvillakoira ei osaa yksinkertaista seuraa-käskyä.

98

2521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pr_

      Höpön pöpön. Maalaisjärjen puutteesta olen samaa mieltä, mutta ei koiraa paapomalla pilata. Kouluttamattomuudella ja sääntöjen puutteella kyllä, mutta nämä kaksi asiaa eivät itsessään sulje toisiaan pois.

      Koira tunkee syliin, koska se pitää ihmisistä ja kyseisellä hetkellä haluaa niitä rapsutuksia. Se saa haluamansa toimimalla näin. Jos käytös ei haittaa ihmisiä, niin ongelmahan on täysin kuvitteellinen.
      Ylenmääräisen tunkeileva huomion hakeminen (sellainen käyttäytyminen jotka koetaan "pomotteluksi" ) on myös yleensä järjestelmällisesti opetettu koiralle pennusta lähtien. Omistajat ei vaan sitä tajua.

      Puhut dominanssista, mutta kyseisessä skenaariossa ihminen ja koira eivät kilpaile yhtään mistään resurssista. Ihan jo määritelmällisesti on siis melko lailla mahdoton soveltaa kyseistä käsitettä tilanteeseen.

      Ja harkitsepa nyt vielä: mitä itsearvoisen pahaa on siinä, että joku hoitaa ohitukset tai muut vaikeat tilanteet namipalkalla vaikka sitten läpi koiran elämän? Jos tilanne sujuu koiran, omistajan ja ohikulkijoiden kannalta moitteetta, niin mikä oikeastaan on ongelma? Eihän se nyt tietenkään missään määrin käytännöllistä ole, mutta jos nyt joltain puuttuu taidot tai halu edetä pisteeseen jossa nameja ei enää tarvitse niin mikäs siinä sitten. Ei asia minulle kuulu.
      Voipa joku viskoa nameja koiralleen ohituksissa ihan vaan klassisen ehdollistamisen tarkoituksessa, vaikka ohitukset sinänsä sujuisivatkin ilmankin.

      Peräänkuuluttaisin sitä mainitsemaasi maalaisjärkeä myös tässä "dominoivien" käytösten ja "haitallisten" turhien namipalkkausten demonisoinnissa.
      Mikään koiran käytös ei ole itsearvoisesti ”epäkelpoa”. Siitä tulee sellaista vasta, kun se stressaa koiraa tai tuottaa haittaa omistajalle tai muille ihmisille.

      Sama koskee koulutusmetodeita: ne ovat haitallisia vain, jos ne aiheuttavat haittaa koiralle tai ihmiselle. Namien syöminen ei koiraa tapa. Miksi sinua henkilökohtaisesti haittaisi, vaikka joku katsoisi parhaaksi palkata Michelin-kokin valmistamaan kolmen tähden koirannamin joka kerta kun koira istuu alas pyynnöstä? Jos koiran käytös ei aiheuta kenellekään haittaa, niin mikäs siinä.

      Eipä mulla muuta, siitä nyt ei voi olla eri mieltä että koirat pitäisi kouluttaa.

      • Kyllälähteetaas

        Hyvä aloitus, kyllähän koiralle pitää opettaa millaista käytöstä ei suvaita ja ei se namin antaminen toimi ihan joka tilanteeseen.

        koiran pitää kunnioittaa isäntäänsä lauman johtajana, ei nami-automaattina.


      • RakkauttaKaikille
        Kyllälähteetaas kirjoitti:

        Hyvä aloitus, kyllähän koiralle pitää opettaa millaista käytöstä ei suvaita ja ei se namin antaminen toimi ihan joka tilanteeseen.

        koiran pitää kunnioittaa isäntäänsä lauman johtajana, ei nami-automaattina.

        No mutta. Mun mielestäni on suht ilmeistä, että aloittajalle on tärkeää, että hänen "laumaansa" kuuluu yksilöitä, jotka itsestäänselvästi ovat almepiarvoisia kuin hän, jopa pahnanpohjimmaisiksi niitä voi kutsua. Näin tämä koiranomistaja saa kokea ylemmyyttä "laumassaan".

        Jos hän näkee ihmisen, joka ei pidäkään koiraansa yhtä vähäarvoisena, se järkyttää hänen maailmankuvaansa ja ylemmyydentuntoaan suhteessa koiraan. Mikään olento ei huonone sillä, että se saa rakkautta. Tietenkin pitää rajat olla ja koira pitää kouluttaa niin, että siitä ei ole haittaa ympäristölleen.


      • TaunoKano
        RakkauttaKaikille kirjoitti:

        No mutta. Mun mielestäni on suht ilmeistä, että aloittajalle on tärkeää, että hänen "laumaansa" kuuluu yksilöitä, jotka itsestäänselvästi ovat almepiarvoisia kuin hän, jopa pahnanpohjimmaisiksi niitä voi kutsua. Näin tämä koiranomistaja saa kokea ylemmyyttä "laumassaan".

        Jos hän näkee ihmisen, joka ei pidäkään koiraansa yhtä vähäarvoisena, se järkyttää hänen maailmankuvaansa ja ylemmyydentuntoaan suhteessa koiraan. Mikään olento ei huonone sillä, että se saa rakkautta. Tietenkin pitää rajat olla ja koira pitää kouluttaa niin, että siitä ei ole haittaa ympäristölleen.

        Ihmisten ja eläinten laumakäyttäytymiset vain poikkeavat toisistaan. Jos eläintä kohdellaan ihmisenä, ollaan pahasti hakoteillä.


      • ...
        TaunoKano kirjoitti:

        Ihmisten ja eläinten laumakäyttäytymiset vain poikkeavat toisistaan. Jos eläintä kohdellaan ihmisenä, ollaan pahasti hakoteillä.

        En näe eroa ihmisen ja muidenkin elinten laumakäyttäytymisessä.

        Eläintä ei pidä kohdella ihmisenä, koska ihminen kykenee monimutkaiseen ajatelutoimintaan. Mutta ihmistä ei pidä pitää muuna kuin eläimenä.

        Ihan samoin meilläkin esimerkiksi on hierarkia riitoja resursseista. Jos minunkin perheessäni tulee esiin dominanssi se tulee esiin ihan samoin kuin eläimillä. Esimerkiksi lapseni ilmoittaa aamulla ettei syö tänä päivänä muuta kuin pullaa. Olemme asiasta eri mieltä ja koska olen vahvempi minun sanani on laki. Tokikaan lapsi ei (kuvitellusta) oikeudestaan syödä vain pullaa luovu tappelutta, hän on uhmaikäinen, mutta vahvemman tahtoonhan siinä loppupeleissä taivutaan. Eli samanlaista resurssi riitelyä se on ihmisilläkin, kuin kaikilla muillakin eläimillä, kun perheessä tulee resurssiristiriita Se miten näitä ristiriitoja ehkäistään pitämään harmoniaa yllä perheessä, on tietenkin opettaminen, me kokeneemmat jäsenet opetamme jatkuvasti lapselle mikä on terveellinen ruokavalio ja miten meillä syödään. Ympäristö pidetään rakastavana ja suvaitsevana, jotta lapsi voi elää uhmansa ihan turvallisin mielin ja näin hän oppii monia tarpeellisia asioita elämästä.


    • Nojoo...

      Olihan sulla vuodatus. Miten on verenpaineesi laita? Kannattaisi huolestaua siitä jo...

      Mitähän toisten koirat sulle muka kuuluu? Hoida omat elukkasi ja anna toisten hoitaa omansa. Vältä ihmisiä joilla on koira, äläkä ole tekemisissä myöskään heidän koiriensa kanssa, niin mielenrauhasi säilyy.

      Ihan yksinkertaista

      • iem

        Ettäkö te tollot ällyö? Koirahan pitääopettaa laulamaan, kun talon viksu rouva hakkaa samalla epävireistä pianoa ja vielä opettaa HÄNET sanomaan, että rakastan sinua, arvovaltainen vieraskaarti saa sitten mielessään ajatella, että minkä maan kieltähän HÄN nyt ulisi, sitten tehdään siitä mahtava vilminpätkä ja laitetaan telkkuun, saa koko kansa ihastella sitä esitystä ja talon rouvalla on taas ollut onnistunut ilta ja vieraat iloisia, kun pääsevät kotiin, ihanan hikisen ukon luokse, jolta ei voi vaatia nuin sympaattista käytöstä.


    • äkäinen

      Yleensä vain nuo ongelmat tuppaa koskemaan jossain vaiheessa myös muita. On todella ikävää olla kylässä sellaisen perheen luona, jonka koira tulee hakemaan huomiota häiritsevästi, kokee että on ihan ok esimerkiksi tunkea ovesta ulos ennen minua tms. Samoin lenkillä tulee valitettavan usein vastaan koira, joka ei kiinnitä omistajaansa huomiota (jollei omistajalla ole namia) ja pyrkii aktiivisesti lähestymään, joka puolestaan häiritsee toisen koiran keskittymistä. Jos koira on vapaana, ollaankin sitten kusessa ja omistaja huutaa vaan että 'se on ihan kiltti'. Ei lohduta, en halua että vieras koira lähestyy KOSKAAN jos omani ovat hihnassa.

      Myönnän, eihän jatkuva namitus esim. ohitustilanteissa koske minua. Henkilökohtaisesti silti ärsyttää, että k.o. omistajat kehtaavat kutsua koiriaan 'hyväkäytöksiseksi'. Lisäksi se nyt ei luonnollisesti ole erityisen hyväksi koiran ja omistajan suhteelle.

      Lisäksi aika monet näistä asioista häiritsevät koiran psyykkistä hyvinvointia tai altistavat ongelmille. Rakkautta täytyy olla, mutta niin myös tiukat rajat. Esim. hihnassa vetäminen nyt on ihan fyysistikin koiralle vahingollista (kaulapantaa käytettäessä), mutta psyykkiset vaikutukset ovat vieläkin merkittävämmät. Koira saattaa luulla olevansa 'johdossa' lenkillä, ottaa vastuun ympäristön havainnoimisesta tai yksinkertaisesti turhautua ihmisen raahaamiseen. Yleinen tottelemattomuus vaarantaa koiran turvallisuuden: luoksetulokäskyn tai kiellon noudattamatta jättäminen voi johtaa pahimmillaan hengen menetykseen, kun koira esim. lähestyy toista koiraa luvatta, jyrsii johtoa, seuraa palloa autotielle tai muuta vastaavaa.

      Koiran, omistajan ja ulkopuolisten koirien ja ihmisten edun mukaista olisi, että se ihan tavallinen seurakoira/kääpiökoirakin koulutettaisiin tottelevaiseksi ja varmaksi. Säästyttäisiin siltäkin, että ei-koiraihmiset muodostavat huonoja käsityksiä. aika monen huonot kokemukset johtuvat ihan puhtaasti siitä, että heidän kohtaamansa koira on ollut vain huterasti omistajansa hallinnassa.

      Verenpaineeni on kunnossa: en itse asiassa ole ollenkaan niin kiihtynyt kuin miltä saatan kuulostaa.

      • ...

        Makupalojen ja leikin määrää voi katsoa myös siltä kannalta, että koskaan ei voi olla liikaa. Tietenkin voi olla jos koira syötetään ylipainoiseksi tai siltä katkeilee jalat, kun sitä leikitetään, mutta siis normaalia toimintaa...

        Kaikki eivät usko, ja onneksi yhä harvemmat koko ajan, johtajuuteen. Tällöin makupalat ja leikki ovat vain laumavietin vahvistamista. Mitä enemmän koiran hormonitoimintaan ohjelmoidaan sitä, että oman ihmisen läheisyys tietää hyvänolonhormonien nostattamista, sitä enemmän koira vain kiintyy ja kiintyy ihmiseensä. Koira ei voi koskaan olla liian kiintynyt ihmiseensä, joten ylärajaa leikin ja makupalojen käytölle ei tule vastaan. Sanotaan jopa, että jos pentukoiraa tarvitsee vielä syöttää kupista päivän päätteeksi, jotta saa päivän riittävän ravinnon, makupaloja pitkin päivää on annettu liian vähän.


    • sdfghjklcvbn

      Pakko olla täysin samaa mieltä "äkäisen" kanssa. Teksteissä on kiteytetty hyvin ne asiat, jotka myös itseäni vaivaa. Yleinen ongelma namien kanssa lenkkeilijöillä on palkkaamisen ajoitus. Paljon näkee, että räyhäävälle koiralle tungetaan suoraan nameja suuhun, ilman että vaaditaan kontaktia/rauhoittumista. Tällä tavallahan sitä onnistutaan vahvistamaan huonoa käytöstä. Ja huolestuttavaa on etenkin johtajuuden puute. Koirian pentuja pidetään vauvoina ja kohta niitä rinnastetaan lapsiin ja puhuttaessa käytetään sanaa hän. Koira kuitenkin vaatii jämäkän, reilun ja mustavalkoisen johtajan. Alusta lähtien tietyt asiat vaaditaan aina, eikä siitä lipsuta. Koira tulee epävarmaksi, jos se ei tiedä mitä saa tehdä ja mitä ei. Etenkin dominanssiin taipuvilla koirilla johtajuus on ensiarvoisen tärkeää...

      • namia namia

        Voisitko esim. ystävällisesti auttaa henkilöitä jotka kamppailevat koiriensa kanssa, ei sitten tarvitsisi palstalla avautua eikä taivastella huonoa käytöstä.Siinä hyötyisivät molemmat.


    • canis.familiaris

      Itse en käytä koirilleni makupalaa palkkauksessa, mutta ei sekään huonoasia ole, jos sen oikein ja oikein motiivein tekee....Kai tässäkin tyypillisesti menty puihin kun käytetään ideaa ymmärtämättä sen sisältöä ja todellista tarkoitusta.

      Johtajuuden puute?...eikö pikemminkin hallinnan puute. Koiraa ohjataan, ei johdeta, koska siitä se ei tiedä mitään. Miksi ymmärtäisi? Koska on koira.

      Kyllä nykyisin on todellakin sekaisin koiran hallintaan liittyvät tiedot ja asiat.

      • johtaja Elop

        Hallinnan puute, sinäpä sen sanoit sen mitä pitikin.

        Oksettaa johtajuusaatteet. Hallintaa voi harjoitella taviskin koulutustilaisuuksissa. Pienin askelin hyvä tulee.


      • tosivaara
        johtaja Elop kirjoitti:

        Hallinnan puute, sinäpä sen sanoit sen mitä pitikin.

        Oksettaa johtajuusaatteet. Hallintaa voi harjoitella taviskin koulutustilaisuuksissa. Pienin askelin hyvä tulee.

        ............. Toteamphan vaan ------------ ? että veljen tyttö 40 v nainen on yhä koomassa ollu jo 2 s viikkoa antoi koiran nuolla suuta Lääkärien mukaan koomaan vaipumisen syy ,,,,,,,,,,,,, Koiralta saatu superbakteeri johon ei ole löydetty vastalääkettä Kuolee ilmeiseasti siihen ... Lääkärit ei tiedä mitä tehdä


    • fghggjgjhjg

      "Pienillä koirilla hihnassa vetäminen sallitaan"

      Itse juuri pikkukoiran omistajana kävin kouluttamassa tuttuni isoja koiria.
      Koska ne vetää mennen tullen ja omistaja ei osaa kouluttaa. Eikä ollut eka kerta.
      Omilla lenkeilläni törmään eniten isojen koirien vetämiseen..en pienten.

      Huvittavinta on että mennään eri aikoihin kun muut liikkeellä(naapurini) kun ei hallita koiraa, otetaan puusta kiinni(iso seropi), vaihdetaaan äkkiä suuntaa(labbis), roikutaan koiran perässä(kaksi belggaria), ja jopa olen nähnyt kun on nopeasti kiinnittänyt isomman koiransa puuhun(sakemanni) kun tulimme vastaan polulla.

      Minusta moni sallii isoille koirille räksytyksen( ne vahtii) ja huonon koulutuksen(koulutus aina kummasti kesken, tai koira vaativa) ja jos pk-rotu ja omistaja ei olekaan osannut kouluttaa koiraansa lopetetaan mielenvikaisena tai onpa "vaativa" koira..ihan kuin pkrodun omistaminen tekisi hyvän kouluttajan..ihme mielikuva.

      Moni osaamaton ihminenvalitsee ison ja näyttävän koiran koska se on nyt koira pieni ei..mutta ei mieti onko minusta koirankouluttajaksi ja jaksanko lenkkeillä ja antaa hyvän ympäristön koiralle ei statussymboli saatava vaikka tappajakoiria tulee naapurien kauhuksi kuin sieniä sateella..

      Kouluttakaa koiranne ja jos ette osaa menkää ongelmakoirakouluttajan luo..!!!!!

      Suututtaa kukkahattutädit isoine (pakko saada iso statuskoira) koirineen vaikka taitoja ei ole..mikä siinä on niin vaikeaa kouluttaa koira yhteiskuntakelpoiseksi.

      • ...

        "mikä siinä on niin vaikeaa kouluttaa koira yhteiskuntakelpoiseksi. "

        Hyvä kysymys.

        Ehkä siinä ei ole vaikeutta, on vain esimerkiksi ajanpuutetta tms.

        Tai sitten on kiinni taidoista ja tiedoista, aikaa ja yrittämistä kyllä riittää. Omasta mielestäni suurin syy tähän, on että uskotaan siihen johtajuus höpinään edelleen ja siksi väännetään koiran kanssa jotain täysin turhaa odotellen koiran kykenevän ylempään ajattelutoimintaan ja yhdistävän sen ruokakuppi tai ovesta ulos kävelemis säätämisen jotenkin johonkin ohitustilanteeseen...


      • fghggjgjhjg
        ... kirjoitti:

        "mikä siinä on niin vaikeaa kouluttaa koira yhteiskuntakelpoiseksi. "

        Hyvä kysymys.

        Ehkä siinä ei ole vaikeutta, on vain esimerkiksi ajanpuutetta tms.

        Tai sitten on kiinni taidoista ja tiedoista, aikaa ja yrittämistä kyllä riittää. Omasta mielestäni suurin syy tähän, on että uskotaan siihen johtajuus höpinään edelleen ja siksi väännetään koiran kanssa jotain täysin turhaa odotellen koiran kykenevän ylempään ajattelutoimintaan ja yhdistävän sen ruokakuppi tai ovesta ulos kävelemis säätämisen jotenkin johonkin ohitustilanteeseen...

        Itse uskon hyvään johtajuuteen ja hyvään inhimillistämiseenkin..:)

        Eli kun pennun omistaja on varma ja ohjaa/kasvattaa/kouluttaa koiraa hyvään johdonmukaisesti niin se riittää (hyvä johtajuus/luottamus että omistaja hallitsee asioita lauman päänä). Mutta lisäksi on hyvä opetella koirien "kieli" jotta osaa ohjata oikein. Hyvä inhimillistäminen on ok mikäli sillä ymmärretään että koira on tunteva elävä olento ei vaistokone ja annetaan silti koiran toimia ja olla koira..

        Minusta nämä sanat inhimillistäminen ja johtajuus usein ymmärretään väärin. Vaikka ne on ok kun ne ymmärretään oikein.

        Ajanpuute on huono tekosyy. :( Ja varsinkin on helpompaa olla koiran kanssa joka on tasapainoinen kuin turhautunut ja stressaantunut omistajan epäjohdonmukaisuudesta ja laiskuudesta.

        On tärkeää olla myös rajoja ja rutiineita, ne opettaa arkeen ja molemminpuoliseen kunniaan ja harmoniaan..eli itse menen ovesta ensin (ihan vain siksi etten pidä siitä että koirat rynnii ja on kiihkeitä, haluan rauhallisen lenkin ja osoitat tasapainoa jo ovella, sama kun tulen autosta ulos koirani odottaa , ruokakippo ensin rauhallisesti lattialle pieni odotus ja syömään ..arkisäännöt viestii rauhallisuutta joka tilanteessa) koirani menee lenkillä edelläni mutta kun on risteys niin vinkkaan että mennään siitä eli yhteistyökykyä. Tai jos käännyn vinkkaan koiralleni että mennäänkin täältä..siinä en toteuta käskyä etteikö koira voisi olla edellä.
        Mutta en halua robottiakaan koirastani ja pidän omaaloitteisuudestani koirassani ja siitä miten se viestii minulle metsässä jos haistaa vaikka kanalinnut tai näkee jotain.tai tuo minulle pilkkijältä jäänen kalan..


      • asdfghjklkjhgf
        ... kirjoitti:

        "mikä siinä on niin vaikeaa kouluttaa koira yhteiskuntakelpoiseksi. "

        Hyvä kysymys.

        Ehkä siinä ei ole vaikeutta, on vain esimerkiksi ajanpuutetta tms.

        Tai sitten on kiinni taidoista ja tiedoista, aikaa ja yrittämistä kyllä riittää. Omasta mielestäni suurin syy tähän, on että uskotaan siihen johtajuus höpinään edelleen ja siksi väännetään koiran kanssa jotain täysin turhaa odotellen koiran kykenevän ylempään ajattelutoimintaan ja yhdistävän sen ruokakuppi tai ovesta ulos kävelemis säätämisen jotenkin johonkin ohitustilanteeseen...

        "
        Tai sitten on kiinni taidoista ja tiedoista, aikaa ja yrittämistä kyllä riittää. Omasta mielestäni suurin syy tähän, on että uskotaan siihen johtajuus höpinään edelleen ja siksi väännetään koiran kanssa jotain täysin turhaa odotellen koiran kykenevän ylempään ajattelutoimintaan ja yhdistävän sen ruokakuppi tai ovesta ulos kävelemis säätämisen jotenkin johonkin ohitustilanteeseen..."

        Taitaa olla sullakin pahasti vääristynyt mielikuva "johtajuus höpinöistä". Mitä tulee ohitustilanteeseen, niin ei siinä tarvita kieltoa kummempaa. Helppoa kuin mikä, jos kotona asiat kunnossa.


      • fghggjgjhjg
        asdfghjklkjhgf kirjoitti:

        "
        Tai sitten on kiinni taidoista ja tiedoista, aikaa ja yrittämistä kyllä riittää. Omasta mielestäni suurin syy tähän, on että uskotaan siihen johtajuus höpinään edelleen ja siksi väännetään koiran kanssa jotain täysin turhaa odotellen koiran kykenevän ylempään ajattelutoimintaan ja yhdistävän sen ruokakuppi tai ovesta ulos kävelemis säätämisen jotenkin johonkin ohitustilanteeseen..."

        Taitaa olla sullakin pahasti vääristynyt mielikuva "johtajuus höpinöistä". Mitä tulee ohitustilanteeseen, niin ei siinä tarvita kieltoa kummempaa. Helppoa kuin mikä, jos kotona asiat kunnossa.

        Ei perusjohtajuus ole todellakaan hömppää eikä alistamista kovistelua vaan rajojen laittamista ja luottamuksen vahvistamista. Kasvattamista ja kouluttamista. Perusasioita.

        Et taida ymmärtää hyvää johtajuutta ja vain stressaat koiriasi epäjohdonmukaisuudellasi ohjaamattomuudella..harmillista. Minä olen nähnyt oman rotuisiani näillä ihmisillä jotka ei vaivaudu tekemään koiran kanssa mitään ja antaa sen kasvaa ns.pellossa ja ne on noita remmirähisijöitä ja koiria jotka lopetetaan mielenvikaisina..vaikka vika on omistajan osaamattomuudessa luoda hyviä puitteita.
        :(

        Sama juttu inhimillistämisen suhteen sekin usein ymmärretään väärin. :( Koiran pitää saada toimia lajin omaisesti vaikka olisi perheenjäsen ja rakastettu kuten omani koirani. Tunteet on eläimilläkin ja se on hyvää inhimillistämistä.

        Rajoja ja rakkautta toimii myös ihmislapsillekin ;) Ja nykyään näkee siinäkin että ihmiset ei osaa laittaa rajoja enään. Yllättävän samankaltaista on lasten ja koirien ohjaus ;)


      • KALLE KELLO

        No sinä tämän vastakkainasettelun (iso vastaan pieni) sitten alkoi . KAIKKI koirat kokoon katsomatta pitää kouluttaa edes niillä alkeilla, se onnistuu ihan tavikseltakin, jos on yhtään älliä päässä, mutta pienten koirien omistajat yleensä jättävät sen "alkeiskurssinkinkin" tekemättä, kun "se on niin pieni, eikä tee mitään". Se on valitettava totuus, mutta jos revit pelihousujasi nyt, niin voin sanoa että se koira älähtää mihin kalikka kalahtaa. Sinä varmasti tunnet koirasi ja huomaat, että se alkaa provosoimaan (vai huomaatko) isoja koiria, se kun ei oikeasti tiedä, että on pieni vaan kuvittelee olevansa suurikin ja mitä teet sinä? Jännityt, takerrut ja jännität/vedät talutusremmiä ja koirasi huomaa nämä tiedostamattomat liikkeesi ja myös se toinen koira huomaa nämä. Tätä ei monikaan tajua, että se oma reagointi näkyy sille omalle ja vieraalle koiralle ja soppa alkaa ollakin siinä. Kiinnittäkää näihin omiinkin tekemisiin huomiota ja kun jokainen voisi sen koiransa (oli iso tai pieni) kanssa olla rentona lenkillä, niin ei varmasti olisi noita ongelmiakaan niin paljoa ja yksi tärkein, niiden koirien pitäisi antaa "jutella" keskenään koska koira on laumaeläin. Ei se iso koira syö sitä pientä, eikä se pieni koira satuta itseään vaikka leikkii ison koiran kanssa.


      • ...
        fghggjgjhjg kirjoitti:

        Ei perusjohtajuus ole todellakaan hömppää eikä alistamista kovistelua vaan rajojen laittamista ja luottamuksen vahvistamista. Kasvattamista ja kouluttamista. Perusasioita.

        Et taida ymmärtää hyvää johtajuutta ja vain stressaat koiriasi epäjohdonmukaisuudellasi ohjaamattomuudella..harmillista. Minä olen nähnyt oman rotuisiani näillä ihmisillä jotka ei vaivaudu tekemään koiran kanssa mitään ja antaa sen kasvaa ns.pellossa ja ne on noita remmirähisijöitä ja koiria jotka lopetetaan mielenvikaisina..vaikka vika on omistajan osaamattomuudessa luoda hyviä puitteita.
        :(

        Sama juttu inhimillistämisen suhteen sekin usein ymmärretään väärin. :( Koiran pitää saada toimia lajin omaisesti vaikka olisi perheenjäsen ja rakastettu kuten omani koirani. Tunteet on eläimilläkin ja se on hyvää inhimillistämistä.

        Rajoja ja rakkautta toimii myös ihmislapsillekin ;) Ja nykyään näkee siinäkin että ihmiset ei osaa laittaa rajoja enään. Yllättävän samankaltaista on lasten ja koirien ohjaus ;)

        Itse asiassa, jos viestisi oli minulle, voin kertoa että ymmärrän johtajuusteoriaa koiran kouluttamisessa hyvin. Molemmat vanhemmat koirani olen sen mukaisesti pentuna ja nuorena koirana kasvattanut.

        Koskaan en ole koira alsitanut, en sormellanikaan silloinkaan niihin pahalla koskenut, ksoka tiedän varsin hyvin teorian ja sen ettei johtaja koskaan lähde mukaan nahisteluihin, vaan johtaa psyykkisellä yliotteella.

        Tässä johtajuus teoriassa alkoi vain tulla itsellni monia ongelmia silloisen nuoremman koiran kanssa, se kun näytti selkeästi ettei se mitään siitä tajunnut ja sen motivointi oli erittäin työlästä, se työskenteli haluttomasti, ksoka se ei saanut esimerkiksi huomiota tai leikkiä omista tarpeistaan lähtien, vaan silloin kun johtaja niin päätti. Se lopetti leikkimisen ja otti kontaktia haluttomasti, mikä ei teitenkään ole ongelma jos koira on vain kotikoira, mutta kun tästä oli tarkoitus tehdä harrastuskoiraa... Siksi jouduin alkamaan etsiä vaihtoehtoa. Ja se vaihtoehto löytyi ajatuksesta,e ttä koira on vain eläin, ei se kykene mihinkään ylevään ajatustoimintaan, kuten miettimään olentojen statuksia silloin kun se näkee jotain itseään kiinnsotavaa.

        Joskus täällä joku kysyi mitä tekemistä kanoilla on koiran kouluttamisen kanssa. Jonkun aikaa sitten Tommya kuuntelemassa käyneenä, nyt oivalsin sen lopullisesti. Kun koira purasee ihmistä ajatellaan heti että kyseessä on johtajuusongelma. Kun kana nokkaisee ihmistä, ei suinkaan lähdetä miettimään, että kana haluaa johtaa ihmistä, vaan ajatellaan, että se on vain kanan luontaista käytöstä tai sitten opittu käytösmalli (kana on joskus hyötynyt jotain nokkaisusta, siksi se tekee sen uudelleen). Nyt sitten kun koiraakin lähdetään pitämään vain eläimenä, myös koiran puraisusta lähtee kaikki tuollaiset yliluonnolliset höpinät pois; koira puraisee ihmsitä luontaisena reaktiona tai sitten koira puraisee opitusta käytösmallista.

        Ja jopa vaikka ihminen kykenee ymmärtämään johtajuutta, myös ihmisen reaktioit tilanteissa ovat joko luontaisia tai opittuja käytöksiä, ei reakoidessa ajatella mitään ajatuksia siitä mitä esimies ajattelee toiminnastani.

        Häpeä, kateus, arvot ja muut mitkä liittyvät siihen että eläin muka miettisi mitä muut ajatelevat kun se toimii, ovat moraaliin liittyviä asioita, ihminen niihin kykenee, muut eläimet eivät, eikä ihminenkään niitä kerkeä ajatella silloin kun huomio on täysin muualla.


    • äkäinen

      Johtajuus'hömppä' ei kyllä koiraa vahingoitakaan. Se on ihan puhdas mielipideasia, että haluaako siitä sitten käyttää sanaa 'johtaja', 'ohjaaja' vai 'vanhempi', kun sisällön kerran kuitenkin tulee olla sama. Koira tajuaa kyllä tehtävänsä, ja kun sen tehtäväksi alusta alkaen selkeästi osoitetaan ihmisen kuunteleminen, totteleminen ja toiveiden täyttäminen, se on tyytyväinen työssään. Koira ei ole mikään tyhmä eläin, se kyllä ymmärtää paikkansa ihmisen alapuolella mikäli se siihen jämäkästi mutta rakkaudella asetetaan.

      En minäkään - eikä onneksi juuri kukaan muukaan - usko siihen, että alistamisella tms. saataisiin kaikissa tilanteissa toimiva koira. Siksi kaikki tilanteet on opeteltava yksi kerrallaan, ja jokaisessa tehtävä selväksi, että ohjaajaa kuunnellaan ja hänen toiveensa täytetään.

      Koira ei ole susi, ja esim. sen laumahierarkia on erilainen, mutta eläin koira silti ehdottomasti on. Kaikkein räikeimmin mennään metsään, kun koiria inhimillistetään liikaa tai paapotaan. Tottakai koirissa on inhimillisiä piirteitä - koirathan oppivat ihmisten kieltä hämmästyttävän paljon - mutta niistä ei saa vetää sitä johtopäätöstä että "soo-soo" vaikuttaisi eläimeen mitenkään. Koira saa ihmiseltä ruokaa, lämpöä, turvapaikan ja edellytykset hengissä pysymiseen - on ihan kohtuullista vaatia koiralta jotakin vastineeksi. Koirat nyt on kuitenkin ensisijaisesti työvälineiksi jalostettu.

      On kohtuutonta vaatia jokaista koiranomistajaa teetättämään koirallaan juuri niitä töitä, joihin rotu on jalostettu. Jonkinlaista haastetta ja aivojumppaa koiralle pitäisi kuitenkin tarjota, ja kouluttaminen on siihen aivan mainio väline.

      Egokoirista olen luonnollisesti samaa mieltä - ei, ei ja vielä kerran ei. Tulee kuitenkin huomata, että monilla työkoirilla ja palveluskoirilla on kuitenkin yhä pinnassa sellaiset vietit, että esimerkiksi paimentamista ei voi (eikä kannata!) opettaa kokonaan pois. Luonnollisesti sellaisia koiria ei myöskään tulisi rilluttaa ihmisten ilmoilla välinpitämättömästi - eikä antaa kenen tahansa käsiin. On aivan ookoo, että työlinjainen paimenkoira esimerkiksi jahtaa lapsia mahdollisuuden saadessaan - omistajan vastuulla on pitää huoli, ettei koira saa sitä mahdollisuutta. Ongelma tosiaan tulee vasta siinä vaiheessa, kun omistaja ei täytä velvollisuuksiaan tai ottaa itselleen/elinympäristöön sopimattoman koiran.

      Koira on ihmisen seuralainen ja työtoveri, mutta sen ei ikinä tulisi olla tasaveroisessa asemassa ihmisen kanssa - varsinkaan omistajan!

      • "Ongelma tosiaan tulee vasta siinä vaiheessa, kun omistaja ei täytä velvollisuuksiaan tai ottaa itselleen/elinympäristöön sopimattoman koiran."

        Tämä on asia jota monesti miettinyt. Ulkonäkö menee edelle valinnoissa ja sitten...
        Hämmästyttävää on myös se, sen lisäksi että täysin itsekkäistä syistä kidutetaan tyyliin jotain työhuskya kerrostalossa, kuinka vähän ihmiset varautuu tuleviin "haasteisiin" ja kouluttaa itseään varautuneemmaksi.

        Tai otetaan vaikka ajokoira ja sitten kysellään neuvoja siihen miten koiran saisi olemaan ajamatta. Miksi sitten ottaa sellainen koira ?

        Koira ei myöskään ole onnellinen jos siihen suhtaudutaan kuin vastarakastuneena kumppaniin eikä sitä voi pelkästään vain hellitellä yhteiskuntakelpoiseksi. Kuten ei lapsiakaan.
        Johtajuus sanana on nyt saanut jonkun demonin maineen vaikka se on vain sana kuvaamaan sitä, että ihminen asettaa rajat ja päättää mikä on sallittua ja mikä ei. Ei siinä sen kummempaa. Ehkä kuvaavaksi sanaksi pitäisi ottaa ihan vaan vaikka "ohjaaja" ,mutta on kumma, kuinka yksi sana voi saada niin paljon aiheetonta hälyä aikaiseksi.


      • canis.familiaris
        clarma kirjoitti:

        "Ongelma tosiaan tulee vasta siinä vaiheessa, kun omistaja ei täytä velvollisuuksiaan tai ottaa itselleen/elinympäristöön sopimattoman koiran."

        Tämä on asia jota monesti miettinyt. Ulkonäkö menee edelle valinnoissa ja sitten...
        Hämmästyttävää on myös se, sen lisäksi että täysin itsekkäistä syistä kidutetaan tyyliin jotain työhuskya kerrostalossa, kuinka vähän ihmiset varautuu tuleviin "haasteisiin" ja kouluttaa itseään varautuneemmaksi.

        Tai otetaan vaikka ajokoira ja sitten kysellään neuvoja siihen miten koiran saisi olemaan ajamatta. Miksi sitten ottaa sellainen koira ?

        Koira ei myöskään ole onnellinen jos siihen suhtaudutaan kuin vastarakastuneena kumppaniin eikä sitä voi pelkästään vain hellitellä yhteiskuntakelpoiseksi. Kuten ei lapsiakaan.
        Johtajuus sanana on nyt saanut jonkun demonin maineen vaikka se on vain sana kuvaamaan sitä, että ihminen asettaa rajat ja päättää mikä on sallittua ja mikä ei. Ei siinä sen kummempaa. Ehkä kuvaavaksi sanaksi pitäisi ottaa ihan vaan vaikka "ohjaaja" ,mutta on kumma, kuinka yksi sana voi saada niin paljon aiheetonta hälyä aikaiseksi.

        "Tämä on asia .." Se kertoo jo aika paljon ihmisestä, jos ei ymmärrä rotua valittaessa mitä tarkoittaa rodun käyttöominaisuus...vastaako se omaa tulevaa käyttötarkoitusta...?


        "Johtajuus sanana .." tätä täällä on jauhettu aika paljo, ja sen olen huomannut, että johtaja/johtajuus on liian laajasti ymmärrettävä. Tuohon sotketaan kaikki mahdollinen.

        Koiran ohjaus on täsmällisempi, koska sitähän juuri päivittäin tehdään...ohjataan koiraa tekemään niin tai näin. Sivulle, seuraa. hyppää paikka, seis jne...leikitään tai syödään ja niin se arki ohjautuu.


      • canis.familiaris kirjoitti:

        "Tämä on asia .." Se kertoo jo aika paljon ihmisestä, jos ei ymmärrä rotua valittaessa mitä tarkoittaa rodun käyttöominaisuus...vastaako se omaa tulevaa käyttötarkoitusta...?


        "Johtajuus sanana .." tätä täällä on jauhettu aika paljo, ja sen olen huomannut, että johtaja/johtajuus on liian laajasti ymmärrettävä. Tuohon sotketaan kaikki mahdollinen.

        Koiran ohjaus on täsmällisempi, koska sitähän juuri päivittäin tehdään...ohjataan koiraa tekemään niin tai näin. Sivulle, seuraa. hyppää paikka, seis jne...leikitään tai syödään ja niin se arki ohjautuu.

        Ideaaliahan ois, että jokaisella ois se sopiva koira.
        Joskus vaan tekee oikein pahaa kun näkee, että koira on ihan väärässä paikassa elääkseen ja vaikka sitä kuinka rakastaisi, se on jo eläinrääkkäystä jopa.

        Pienten koirien kanssa hämärtyy todellisuus samalla tavalla. Mua raivostuttaa ajatellakin, että tossa naapurissa asuu maltankoiria omistava nainen joka ei ulkoiluta niitä ollenkaan koska ajattelee kait ettei niitä tarvi.
        Tossa partsilla pääsevät "ulkoilemaan" ja räksyttävät siinä.
        Tsiisus!

        Tosta johtajuudesta...toivon ettei kaikkea siihen sisältyvää (se on edelleenkin vain kuvaava s-a-n-a) liitettäs niihin täysin järkensä menettäneisiin koiranpotkijoihin ja alistajiin joilla ei ole muuta keinoa päteä vaikka sillä tulosta ei tuliskaan. Sellanenkin tässä lähistöllä pyörii ja koettaa alistella toistenkin ihmisten koiria.
        Viimeks jouduin sanomaan että näpit irti, se on mun koira, kun koetti painaa sitä selästä maahan ja ihmetteli kun pisti hanttiin.
        Sellaset ääliöt yhdistetään liittyväki johtajuusjuttuihin.


      • fghggjgjhjg
        canis.familiaris kirjoitti:

        "Tämä on asia .." Se kertoo jo aika paljon ihmisestä, jos ei ymmärrä rotua valittaessa mitä tarkoittaa rodun käyttöominaisuus...vastaako se omaa tulevaa käyttötarkoitusta...?


        "Johtajuus sanana .." tätä täällä on jauhettu aika paljo, ja sen olen huomannut, että johtaja/johtajuus on liian laajasti ymmärrettävä. Tuohon sotketaan kaikki mahdollinen.

        Koiran ohjaus on täsmällisempi, koska sitähän juuri päivittäin tehdään...ohjataan koiraa tekemään niin tai näin. Sivulle, seuraa. hyppää paikka, seis jne...leikitään tai syödään ja niin se arki ohjautuu.

        Nykyään kaikki pitää sokeroida ei voi sanoa johtajuus vaan ohjaus. Vaikka asia on sama. Alistaminen ja kovat otteet ei ole johtajuutta ja luottamuksen vahvistamista vaan jonkun sortin väkivaltaista käytöstä.

        Kuri on sama kuin rajat.

        Velvollisuus yhteiskuntakelpoinen

        ja ei saa edes sanoa inhimillistäminen vaikka jokaisella lajilla on tunteet ja inhimillistäminen oli alunperin tarkoittanut vain että koira on eri lajia ja sillä on oikeus toimia lajinomaisesti eikä se ajattele eri lajin kaltaisesti eli ihmisen. Mutta se ei tarkoita etteikö sillä ole tunteita. Moni on laajentanut asian niin että koiraa ei saisi pitää edes tunteisiin kykenevänä ja ajatteluun pystyvänä olentona. Mikä on väärin minusta.


      • canis.familiaris
        fghggjgjhjg kirjoitti:

        Nykyään kaikki pitää sokeroida ei voi sanoa johtajuus vaan ohjaus. Vaikka asia on sama. Alistaminen ja kovat otteet ei ole johtajuutta ja luottamuksen vahvistamista vaan jonkun sortin väkivaltaista käytöstä.

        Kuri on sama kuin rajat.

        Velvollisuus yhteiskuntakelpoinen

        ja ei saa edes sanoa inhimillistäminen vaikka jokaisella lajilla on tunteet ja inhimillistäminen oli alunperin tarkoittanut vain että koira on eri lajia ja sillä on oikeus toimia lajinomaisesti eikä se ajattele eri lajin kaltaisesti eli ihmisen. Mutta se ei tarkoita etteikö sillä ole tunteita. Moni on laajentanut asian niin että koiraa ei saisi pitää edes tunteisiin kykenevänä ja ajatteluun pystyvänä olentona. Mikä on väärin minusta.

        Ai sokeroidaan sanoja? Olen ollut koiraohjaajana 80 -alusta ja koulutusohjaaja -87 edelleen olen koiraohjaaja ja ohjaan koiraa. En sokeroi, mutta jos sanalla haet jotain mitä mitä nyt hae, niin et ole tainnut koiraohjausta edes nähnyt. Sana ei todellakaan ole mikään "tuoremuotisana".
        Mallina vain, että, sotakoiraakin ohjataan...(ei johdeta)
        Ohjaajana (vaativana sellaisena) ohjaan edelleen koiraa siihen mihin haluan. (miten halua)
        Kuri on kova, mutta kurissa ei eletä. Kuriin on opetettu (kokemus)

        Itsekin sanana kuvailet ennemminkin auktoriteettia.
        "Auktoriteetilla (lat. autoritas, vaikutusvalta) tarkoitetaan tietojensa, asemansa tai persoonansa takia kunnioitettua, arvostettua ja käskyvaltaista henkilöä tai tällaisen henkilön asemaa."


      • fghggjgjhjg
        canis.familiaris kirjoitti:

        Ai sokeroidaan sanoja? Olen ollut koiraohjaajana 80 -alusta ja koulutusohjaaja -87 edelleen olen koiraohjaaja ja ohjaan koiraa. En sokeroi, mutta jos sanalla haet jotain mitä mitä nyt hae, niin et ole tainnut koiraohjausta edes nähnyt. Sana ei todellakaan ole mikään "tuoremuotisana".
        Mallina vain, että, sotakoiraakin ohjataan...(ei johdeta)
        Ohjaajana (vaativana sellaisena) ohjaan edelleen koiraa siihen mihin haluan. (miten halua)
        Kuri on kova, mutta kurissa ei eletä. Kuriin on opetettu (kokemus)

        Itsekin sanana kuvailet ennemminkin auktoriteettia.
        "Auktoriteetilla (lat. autoritas, vaikutusvalta) tarkoitetaan tietojensa, asemansa tai persoonansa takia kunnioitettua, arvostettua ja käskyvaltaista henkilöä tai tällaisen henkilön asemaa."

        Ei näköjään ymmärrys ollut ihan kunnossa. ;)

        Itse puhun hyvästä johtajuudesta verrattuna sinun kaltaiseen vanhan auktoriteetin mieheen, joka luulee että puhun peräti hänestä ja hänen metodeista. ;)


      • canis.familiaris
        fghggjgjhjg kirjoitti:

        Ei näköjään ymmärrys ollut ihan kunnossa. ;)

        Itse puhun hyvästä johtajuudesta verrattuna sinun kaltaiseen vanhan auktoriteetin mieheen, joka luulee että puhun peräti hänestä ja hänen metodeista. ;)

        Niin kai sitten. Tässä kai taas oli hyvä esimerkki mihin keskustelu ohjautuu, kun kaikki ymmärtää asiat /sanat miten ymmärtää. Auktoriteetti ei ole kulunut tai muuttunut ajanpatinassa. Sitä joko on tai ei ole. Auktoriteetissä on se hyvä puoli, että sitä ei voi väärinkäyttää, koska se ansaitaan ajan kanssa teoilla, ja tätä kautta luottamuksen voittamisella, se myös menetetään samalla tavalla. Sitä on hankala väärinkäyttää, eikä se ole "metodi".


      • ...
        clarma kirjoitti:

        "Ongelma tosiaan tulee vasta siinä vaiheessa, kun omistaja ei täytä velvollisuuksiaan tai ottaa itselleen/elinympäristöön sopimattoman koiran."

        Tämä on asia jota monesti miettinyt. Ulkonäkö menee edelle valinnoissa ja sitten...
        Hämmästyttävää on myös se, sen lisäksi että täysin itsekkäistä syistä kidutetaan tyyliin jotain työhuskya kerrostalossa, kuinka vähän ihmiset varautuu tuleviin "haasteisiin" ja kouluttaa itseään varautuneemmaksi.

        Tai otetaan vaikka ajokoira ja sitten kysellään neuvoja siihen miten koiran saisi olemaan ajamatta. Miksi sitten ottaa sellainen koira ?

        Koira ei myöskään ole onnellinen jos siihen suhtaudutaan kuin vastarakastuneena kumppaniin eikä sitä voi pelkästään vain hellitellä yhteiskuntakelpoiseksi. Kuten ei lapsiakaan.
        Johtajuus sanana on nyt saanut jonkun demonin maineen vaikka se on vain sana kuvaamaan sitä, että ihminen asettaa rajat ja päättää mikä on sallittua ja mikä ei. Ei siinä sen kummempaa. Ehkä kuvaavaksi sanaksi pitäisi ottaa ihan vaan vaikka "ohjaaja" ,mutta on kumma, kuinka yksi sana voi saada niin paljon aiheetonta hälyä aikaiseksi.

        Jos otetaan jokin sana, kuten vaikka kukka, joka tarkoittaa jotain tiettyä asiaa, se on siis määritelty, niin on hassua käyttää kukka-sanaa muussa yhteydessä kuin tarkoittamaan kasvin kukinto-osaa ja olettaa muidenkin selittämättä ymmärtävän sen tarkoittavan vaikka auton rengasta tässä yhteydessä.

        Koira mailmassa johtajuus on tarkoin määritelty teoria siitä, että koiran tulee pitää itseään ihmistä alempiarvoisenpana. Jos joku käyttää samaa sanaa tarkoittaessaan jotain muuta asiaa, on selkeää että kesksutelussa ei pysy kärryillä kukaan.


    • Toi ystävällisyyteen verhottu dominanssi ilmenee joillakin koirilla todella voimakkaasti.
      On nähty niitäkin, jotka saattavat jopa napsia tai rankaista tottelematonta rapsuttajaa jos asiat eivät suju toivotulla mallilla.
      Sen tyyppisille koirille olisi tärkeää annostella lähmimistä varoen ja harkiten.

      On joskus vaan niin pirun vaikeaa olla lällyttelemättä =)
      Varsinkin toisten ihmisten.
      Oma nykyinen koiranikin käyttää ihmisiä tavatessaan niitä aika räikeästi hyväkseen jos se vain sallitaan. Söpösti tulee häntä heiluen, pusuja täynnä ja vaikka kuinka koetan sanoa että voisitko kunnioittaa pyyntöäni olla koskematta siihen, huomioimatta mitenkään, niin eiköhän se jatku ainakin siihen kunnes se alkaa vaatimaan enemmän tai näpsimään sormille.
      Nämä samat ihmiset saavat ulkona merkit jalkoihinsa ja tönimässä käydään.
      Onneksi niitä tilanteita nyt ei pääse tulemaan kuin harvakseltaan ja pääsen niihin puuttumaan itse.

      Omat hellitetlyni pyrin säästämään lähes kokonaan koulutustilanteisiin ja se on tällä koiralla toiminut hyvin. Mutta tosiaan, joskus tekis mieli enemmänkin halailla.

      Aiempi toinen koirani, oli todella vaatelias mutta ei osoittanut sitä tuolla tavoin aggressiivisesti muuten kuin istumalla ihmisten päälle ja riivaamalla niitä loputtomiin. Siihen nyt ei tarttenut niinkään puuttua ja se oli ihan hyvää mainosta "tappajadobbereista".

      Koirat on erilaisia ja joillakin taipumus pyöritellä toisia ihmisiä on vahvempi kuin toisilla.

    • canis.familiaris

      Koskahan ihmiset sisäistää, että ei ole "pieniä" ja "isoja" koiria, vaan koiria. Pienemmällä on ihan samat tarpeet kuin isommallakin. Nykyisin saa sellaisen kuvan, että pienestä koirasta on tullut isomman "alalaji".

    • äkäinen

      Niimpä. Pieni koira ei enää muka olekaan koira, vaan jotakin koiran, pehmolelun ja lapsen väliltä. Ilmeisesti vaikea ymmärtää, että työkoirista se on lähtöisin se pikkupuudelikin - ja vaikka kuinka kauan olisi jalostettu seuraksi, niin tietyt vietit, vaistot ja tarpeet säilyvät.

      Itseäni kismittää myöskin tuo "johtajuus"-sanan mustamaalaaminen. Kyllä minä ainakin olen koiran johtaja, mutta se ei tarkoita mitään turhia selälleenretuuttamisia eikä muutakaan liiallista voimankäyttöä. Kummallista, miten johtaja tarkoittaa joidenkin mielestä koiranpotkijaa tai jonkinlaista huumorintajutonta kivikasvoa, joka ei täydestä sydämestään rakasta koiriaan. "Ohjaaja" sana olisi muuten hyvä, mutta harmittavan usein sitä käyttävät läpätilää-kouluttajat joiden mielestä koiraan ei koskaan saa käyttää fyysistä voimaa, sitä ei saa rangaista tai muuta yhtä liekehtivän nerokasta. Sanana hyvä, käyttäjät joskus vähän kummallista ja moralisoivaa sakkia. Johtajuus-sanan huono leima taas on varmaankin hyvin pitkälti peräisin juuri siitä että a) ne, jotka koiraansa kurittavat liiankin kovalla kädellä, käyttävät usein johtajuutta perusteluna ja b) läpätilää-kouluttajien mielestä on kerrassan pöyristyttävää, jos koira saa rangaistuksen - koskaan, mistään - ja siksi maalaisjärkeä käyttävät ja koiran kieltä puhuvat omistajat saavat koko koirakenttien kukkahattutätikerhon niskaansa.

      • kake521

        Siis eiköhän nyt jokainen ymmärrä että pienikin on ihan koira siinä missä isokin!!!

        Ne jotka ei ymmärrä että pienissä on myös käyttökoiria on niitä jotka ei tykkää yleensäkään pikkukoirista eikä luokittele niitä koiriksi ollenkaan. Ja haukkuu milloin rotiksi milloin leluiksi.

        Yleensä omistajat itse sanoo pikkukoiristaan että ne on isoja koiria pienessä kropassa

        Luulo että olisi joku yleinen ryhmä joka luulee koiriaan yleensä pikkukoiran pehmon ja lapsen välillä oleviksi on stereotypiaa. Omianikin pikkukoiria käytetään metsästyksessä ja tuskin raavas isäntä koiraansa luulee tuoksi päinvastoin. Pikkukoiria käytettään edelleen myös metsästykseen ja paimennukseen sun muuhun.

        Ja puolestaan isoja koiria haukutaan tappajakoiriksi mutta nekään ei yleensä itse omista isoa koiraa. Ja nyt ei vain tykkää isoista koirista tai omaa huonon kokemuksen tai lukee liikaa ikävästä yksittäisistä tapauksesta.

        Ja oletetaan edelleen stereotypiaa että iso olisi jotenkin vaativampi kouluttaa (paimenkoirat helpoimpia koulutettavia)tai että isot olisi aina hyvillä kouluttajilla tai että isot olisi aina koulutettu. Näin ei todellakaan ole. Myös stereotypiaa että kaikki isot on käyttökoiria näinkään ei ole.

        Itselläni ollut niin isoja ja pieniä ja suututtaa tuo jako kahtia. Ja stereotypiat koski ne sitten isoja tai pieniä koiria.


      • kake521
        kake521 kirjoitti:

        Siis eiköhän nyt jokainen ymmärrä että pienikin on ihan koira siinä missä isokin!!!

        Ne jotka ei ymmärrä että pienissä on myös käyttökoiria on niitä jotka ei tykkää yleensäkään pikkukoirista eikä luokittele niitä koiriksi ollenkaan. Ja haukkuu milloin rotiksi milloin leluiksi.

        Yleensä omistajat itse sanoo pikkukoiristaan että ne on isoja koiria pienessä kropassa

        Luulo että olisi joku yleinen ryhmä joka luulee koiriaan yleensä pikkukoiran pehmon ja lapsen välillä oleviksi on stereotypiaa. Omianikin pikkukoiria käytetään metsästyksessä ja tuskin raavas isäntä koiraansa luulee tuoksi päinvastoin. Pikkukoiria käytettään edelleen myös metsästykseen ja paimennukseen sun muuhun.

        Ja puolestaan isoja koiria haukutaan tappajakoiriksi mutta nekään ei yleensä itse omista isoa koiraa. Ja nyt ei vain tykkää isoista koirista tai omaa huonon kokemuksen tai lukee liikaa ikävästä yksittäisistä tapauksesta.

        Ja oletetaan edelleen stereotypiaa että iso olisi jotenkin vaativampi kouluttaa (paimenkoirat helpoimpia koulutettavia)tai että isot olisi aina hyvillä kouluttajilla tai että isot olisi aina koulutettu. Näin ei todellakaan ole. Myös stereotypiaa että kaikki isot on käyttökoiria näinkään ei ole.

        Itselläni ollut niin isoja ja pieniä ja suututtaa tuo jako kahtia. Ja stereotypiat koski ne sitten isoja tai pieniä koiria.

        Ja vannon myös hyvän laumanjohtajan perään..eli siinä samaa mieltä stereotypioissa en.

        Olisipa mukavaa katsella jossain työpaikassa miten sekavaksi voi hommat mennä jos ei olisi ketään sanomassa siis pomoa mihin pyritään vaan kaikki päättelisi itse mitä huvittaa tai ei. Silti kyse ei ole auktoriteetista vaan ohjien otosta jolloin kaikki tietää oman roolinsa.


      • kake521 kirjoitti:

        Siis eiköhän nyt jokainen ymmärrä että pienikin on ihan koira siinä missä isokin!!!

        Ne jotka ei ymmärrä että pienissä on myös käyttökoiria on niitä jotka ei tykkää yleensäkään pikkukoirista eikä luokittele niitä koiriksi ollenkaan. Ja haukkuu milloin rotiksi milloin leluiksi.

        Yleensä omistajat itse sanoo pikkukoiristaan että ne on isoja koiria pienessä kropassa

        Luulo että olisi joku yleinen ryhmä joka luulee koiriaan yleensä pikkukoiran pehmon ja lapsen välillä oleviksi on stereotypiaa. Omianikin pikkukoiria käytetään metsästyksessä ja tuskin raavas isäntä koiraansa luulee tuoksi päinvastoin. Pikkukoiria käytettään edelleen myös metsästykseen ja paimennukseen sun muuhun.

        Ja puolestaan isoja koiria haukutaan tappajakoiriksi mutta nekään ei yleensä itse omista isoa koiraa. Ja nyt ei vain tykkää isoista koirista tai omaa huonon kokemuksen tai lukee liikaa ikävästä yksittäisistä tapauksesta.

        Ja oletetaan edelleen stereotypiaa että iso olisi jotenkin vaativampi kouluttaa (paimenkoirat helpoimpia koulutettavia)tai että isot olisi aina hyvillä kouluttajilla tai että isot olisi aina koulutettu. Näin ei todellakaan ole. Myös stereotypiaa että kaikki isot on käyttökoiria näinkään ei ole.

        Itselläni ollut niin isoja ja pieniä ja suututtaa tuo jako kahtia. Ja stereotypiat koski ne sitten isoja tai pieniä koiria.

        Hyvä kirjoitus stereotypioimisesta.


    • uudeltamaalta

      nythän meillä on taas se aika vuodesta jolloin voimme todeta koirien omistajien käyttäytymisen. on aika suunnata katseet niihin koirien paskakasoihin jotka jälleen kerran näyttäytyvät pururatojen ja jalkakäytävien reunoilla. mielestäni koirien omistajat pitävät itseään eläinten ja luonnon ystävinä,mutta tämä ei pidä paikkaansa. miten muuten niitä paskaläjiä ilmaantuu kun jokainen hurtan omistaja jolta kysyt muka siivoaa jätökset. voisiko jo viimeinkin lemmikkien pitoa ruveta verottamaan ja sillä varoilla voisi palkata koira poliiseja ja rakentaa piskien ulkoilutus alueita. ei kaikkiin paikkoihin hurttia haluta. vanhemmillani on koiria,jotka juoksee maatilalla joten ne ei ole muualla kun omalla tontilla\metsässä. mutta en siltikään halua jokaista tuntematonta limakuonoa silitellä\paijailla.
      mitä mieltä sinä olet ? minä ennustan koiran paska tilanteesta pahempaa kun viime keväänä.

      • KALLE KELLO

        Koiranpaskahan se onkin maailman vakavin asia. Kerron taas yhden todellisen koiranpaskajutun. Lehdessä yleisönpalstalla oli kirjoitus, kun jokun valopää kirjoitti että xxxxxkadulla on koiranpaskaa niin ja niin paljon, ettei tiedä mihin jalkansa pistäisi ja sotkee kenkänsä ja läpä läpä..Otin ihan asiakseni lähteä lenkille kyseiselle kadulle tsekkaamaan kuinka paljon sitä koiranpaskaa siellä oikein on. Kävelin ja tiirasin, kävelin ja tiirasin ja hupsista keikkaa, ihan yhden kikkareen näin. Itsekseni ajattelin, että näillä koiranpaskafanaatikoilla on pakko olla jotain vikaa -jos ei silmissä niin kuitenkin siellä korvien välissä


    • Ei makupalojen antaminen ole koskaan vahingollista,JOS se annetaan oikein...

      Ja jos joku antaa joka kerta jostain,niin so what,JOS se tulee oikein kohdin oikein annettuna.

      Laumanjohtajuuden kannalta ei ole siis mitään merkitystä,antaako vai ei.Se hyvä laumanjohtajuus on monen asian summa.Sitä joko on tai ei.Mikään yksittäinen asia itsessään ei sitä ratkaise.Tekee sen miten tekeekin,ellei siinä tehdä selkeäati väärin ja epäloogisesti.Silloin se osaltaan saattaa vaikuttaa kokoknaisuuteen.

      • gfhjghhjk

        Useinhan se epäjohdonmukaisuus stressaa koiraa ja ettei koira saa purkaa enrgiaa turhauttaa..hyvä johtajuus tulee johdonmukaisuuden ja luottamuksen kera siinä sivussa automaattisesti. :)


    • ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็

      ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ็็ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ็็็็ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ็็็็็็ส็็็็็็็็็ ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ ็็ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็ส็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็็

    • suden sukulaisia

      Kuonokopat pakollisiksi

    • lasa2

      Kuria kuria. Ehdottomasti kuria.

    • Mulla on nyt 7kk:n ikäinen saksanpaimenkoiran narttupentu, joka on suoraan sanottuna ihan vitun vammanen! Ja meillä kyllä kuria löytyy, ykskään aikasempi koira ei ole ollu näin ääliö, että ei mene kaaliin! Elikkä, meillä vedetän hihnassa, vaikka välillä neiti kulkee (puolikuristava käytössä) etutassut ilmassa ja happi loppuu, eikä siltikään mene jakeluun. Samaten, kun innoissaan hyppii päälle, jos tullaan kotiin, kaveri tulee käymään, niin ja ihan pienestä asti ollaan kielletty, laitettu niskavilloista lattiaan ja muutenkin kyllä tietää paikkansa, mutta siltikään se hyppiminen ei lopu. Nyt on myös ruvennut tulemaan eroahdistusta, vajaa puol tuntia pois kotoa= kissanhiekkalaatikko pitkin lattiaa, plus roskat revitty. Kaupan pihassa saadaan järkyttävä kohtaus, jossa huudetaan ensimmäinen 2min, jonka jälkeen ollaan hiljaa, mutta alotetaan taas,kun allekirjoittaneen näkee kaupasta tulevan. Todella outoa,koska pentu on oppinut olemaan pitkiäkin aikoja yksin jo pienempänä ja nyt on alkanu tällänen. Ja kyllä koiralla on kotona aktiviteetteja, kun en ole siellä, koira käy päivittäin pitkällä lenkillä ja saa aivotyöskentelyä.

      • 7+2

        Voiko kukaan täysjärkinen ihminen käyttää lemmikistään sanoja "ihan vitun vammanen"??! Saati toi juttu et "ihan pienestä ollaan kielletty/laitettu niskavilloista lattiaan ja muutenkin tietää kyllä paikkansa"?? Wtf?! Olet siis hakannut koiraasi, ja tajuutko mihin se johtaa?!

        Ykskään ihmisen lapsi tai eläimen pentu ei ole syntyessään paha tai ilkeä, ihminen tekee siitä sellasen! Kun koira on vanhempi, niität kyllä sitä mitä nyt kylvät! Tällä hetkellä koira on vielä innokas tutustumaan ihmisiin, kun näin käyttäytyy, mutta hakkamalla koira on parin vuoden päästä jotain ihan muuta! Ja kaikki tarinassasi kertoo siitä, että koira ei todellakaan saa tarpeeksi aktiviteetteja! Oliskohan aika luopua koirasta? Joku toinen, kokeneempi ihminen osaisi vielä antaa koirallesi sen ansaitseman elämän. Se on hei koira, se on läpi elämänsä enintään viisi vuotiaan lapsen tasolla!

        Vaikutat aivan täysin naapuriltani, jolla on saman ikäinen saksanpaimenkoiran narttupentu. Koira käyttäytyy täysin kuvailemallasi tavalla, ja narun toisessa päässä on myös täysin kuvailemasi ihminen! Ei mitään tietoa miten koiran kanssa pitäisi käyttäytyä, hakataan silmittömällä väkivallalla vaikka ihmisiä ympärillä! Toivottavasti olet kyseinen henkilö, sillä kun saan yhdenkin pahoinpitelyn kuvattua talteen, otan eläintensuojeluun yhteyden. Olen nähnyt aivan tarpeeksi kuvailemaas käytöstä.


    • olli4

      Kunhan saisivat ensin ne pienet riiviöt käyttäytymään koulussa asiallisesti,koirista pidetään parempaa huolta kuin omista lapsista.

    • koiraprofilointi

      7kk Sakemanni tuskin on ***** vammainen. Luin tuon jutun ja virheitä on pilvin pimein. Ei ihme, jos noilla keinoilla Sakemanni ei toimi.

      -Kristian Helin

    • No oisko sulla sitten jotain vinkkejä, mikä voisi auttaa? Siis uskomattoman lojaali on ja noi keinot aikasemmin tepsiny muihin koiriin. On muutenki vähän outo luonteeltaan, kun haluaisi ns. olla kaikkien kaveri ja on siis todella mun perään esim. aamusin,kun herään,aloittaa hyppimisen ja riehumisen, eikä tosissaan auta se niskoista lattiaan laittaminen, eikä hirveesti viittis ruveta hyysään,kun sitten se riehuminen parhaimmillaan jatkuu vartin verran. Yleensä rauhoittuu vähän,kun ei huomioi.

      • koiraprofilointi

        Mieti asiaa näin: "nuo keinot auttanut aina muihin"


      • canis.familiaris
        koiraprofilointi kirjoitti:

        Mieti asiaa näin: "nuo keinot auttanut aina muihin"

        nim. "chikilee"..Täällä on useita topiikkeja kontaktiin liittyen. Sinulle se on "hieman" hakusessa. Koiraan ei voi vaikuttaa, ellei sen huomio ole ohjaajassaan, ja ellei tuo yhteys ole riittävän vahvasti rakennettu, jotta se toimii myös tilanteissa, missä koiralle on tarjolla monia ulkoisia ärsykkeitä samaan aikaa. (yleisellä tasolla)
        Kun kontakti on saatu toimivalle tasolle, niin sitten pitää opetella sen oikeanaikainen ajoitus, että koira reagoi kontaktipyyntöön ennen kuin ulkoinen ärsyke vie huomion.

        Se että saa ja joutuu keskeyttämään jonkun käytöksen ei pelkästään riitä kuin ensiavuksi...tämän käytöksen tilalle on opetettava uusi malli..
        Kun joutuu keskeyttämään tmv. on se jo esimerkki siitä mitä em.kirjoitin...rähinä/huomionhaku loppuu, kun huomio saadaan koiralta sen ohjaajaan..

        Hankala ikä tuo 7kk opettaa asioita, jotka jo pitäisi vähintään hyvällä alulla.
        Kuvaus käytöksestä vastaa myös sitä, että tekemisen taso ei ole seurannut koiran kehitystä...Juoksut alkaa seuraavaksi sotkemaan 'käytöstä"..(huomioksi)
        Tuo ylimääräinen innostus /kiinnostus muihin viittäisi myös tuohon tekemisen puutteeseen. (iän mukana nostettavaan). Se mikä riitti tekemiseksi tänään ei ehkä huomenna enää riitä tuon ikäisenä.


    • valjaissa jackrussel

      http://www.sey.fi/elaintietoa/lemmikkielaimet/koira/aiotko_hankkia_koiran/koulutus


      kannattaa lukea tuo ylläoleva! Minulla oli tutun koira hoidossa, ja aluksi koiran kanssa hyvin hankalaa, lenkillä kiskoi ja veti minkä jaksoi, jumitti keskellä tietä, haukkui autojen perään jnejne.. Aluksi minulla ei meinannut hermo kestää ja teki mieli luovuttaa, aloin muuttaman asennettani ja pikkuhiljaa koirakin muuttui ja käytös, ei enää kisko hihnassa, nykyisin päästään jo nätisti vieraiden koirien ohi haukkumatta, kaikki on muuttunut! Kehuin aina paljon kun koira teki toivotulla tavalla ja jätin huomioimatta kaiken sen mitä en halunnut koiran tekevän. Puhun eri äänensävyillä, en lässytä, mutta tilanteesta riippuen rauhoittavalla äänellä, käskevällä, mutt en missään nimessä vihaisella jne.
      Koira on kanssani oppinut muutamia käskyjä, sekä luoksetulon kutsuttaessa, koira luottaa minuun ja minä siihen.
      On aivan uskomatonta kun saa vihdoin rakennettua koiran kanssa hyvän ja molemminpuolisen toimivan suhteen.
      Koira valitsee aina käyttäytymiselleen sen palkitsevimman tavan toimia!
      Eli koiraa kannattaa kehua paljon kun se tekee jonkun asian oikein, toki näin vain aluksi paljon, kun homma alkaa sujua voi ne liiat kehumiset jättää pois.
      Jokaisella koiralla on toki oma luonteensa ja persoonansa, on aivan älytöntä lähteä alistamisella muokkaamaan koirasta persoonatonta robottia.
      Koirat elävät ystävinämme kuitenkin niin lyhyen elämän, vain pienen ajan, miksei siis antaisi koiran leikkiä omistajan kanssa ja antaa koiran näyttää rakkauttaan. Miksi repiä koira heti eteenpäin kun se haluaisi vähän haistella tuoksuja ulkona.

    • Paras ystävä-koirana

      "Rajat ovat rakkautta" pitää mielestäni paikkansa. Jokainen koira tarvitsee rajat ja säännöt sekä hierarkian "laumassaan". Millaisena ne ilmenevät, riippuu jonkin verran myös kyseisen yksilön luonteesta. Koko ikäni eläinten kanssa toimineena ja työskennelleenä olen oppinut että useissa eläinlajeissa on yllättävän tarkka arvojärjestys - niin myös koirilla. Mielestäni yksi suurimmista syistä esimerkiksi kahden uroksen tappelemiseen/räyhäämiseen on selvittämätön arvojärjestys ja/tai heikko laumanjohtajuus (vrt. omistaja). Heikko laumanjohtajan asema voi ilmetä koirassa henkisenä pahoinvointina, joka taas saattaa heijastua koiran muuhun käytökseen moninkin eri tavoin. Vastaavaa tilannetta voisi verrata ihmisten työpaikkoihin - huono esimiestoiminta saattaa aiheuttaa pahoinvointia, luottamuspulaa tms työntekijöissä. Laumanjohtajuus taas ei ole kurittamista. Hyvä laumanjohtaja on sellainen johon voi luottaa. Edes hyvä kuri ei tarkoita fyysistä kurittamista.
      Suurin osa koiraongelmista syntyy valitettavasti hihnaa taluttavasta päästä. Joko ei ymmärretä ja tunneta, tai ei haluta ymmärtää koiran alkukantaista luonnetta ja koiran tarvitsemia tarpeita. Joskus jopa rodulle ominta käyttäytymistä pidetään ongelmakäyttäytymisenä, kun ei ole ymmärtänyt mitä on ostanut. Riippuen rodusta ja yksilöstä, on koiran luonteissa eroja jotka vaikuttavat yksilön kouluttamisen vaativuuteen ja sen sopivuuteen.

    • aargghh!

      Rajoja ja rakkautta, molempia tarvitaan. Jokainen koira kokoon katsomatta olisi hyvä peruskouluttaa. Huono käytös ei useimmiten myöskään johdu koirasta, vaan vikaa kannattaa etsiä sieltä hihnan toisesta päästä!

      Esimerkkinä: Olen ottanut tuttujen koiran useamman kerran hoitoon ja tämä yksilö on mahtava luonne, kiltti kuin mikä mutta täysin kouluttamaton. On rasittavaa ja ennenkaikkea noloa kulkea sellaisen kanssa yleisillä paikoilla.

      Olen sen verran "natsi" että haluan koiran kulkevan nätisti kiskomatta ja kuuntelevan minua tapahtuipa ympärillä mitä tahansa. Lenkillä ensimmäinen vartti menee siinä, että saan ison kovapäisen uroksen hallintaan ja kulkemaan edes samaan suuntaan.
      Hihna on pidettävä lyhyenä ja jatkuvasti oltava valppaana sillä otus saattaa aivan yhtäkkiä singota mihin tahansa suuntaan.

      Onneksi se on niin hyväluontoinen, ei rähjää tai mitään, mutta ihmistä ei kunnioita pätkääkään. Eikä kukaan edes ikinä vaadi siltä mitään! Sitten kun minä vaadin siltä jotain, menee herneet nenään.

      Tuokin kaveri olisi varmasti helppo kouluttaa ja opettaa tavoille, mutta omistajia ei kiinnosta, eivätkä he edes osaisikaan. Miksi tälläiset ihmiset hankkivat koiria?!

      • lässyn lässyn

        --mutta omistajia ei kiinnosta, eivätkä he edes osaisikaan. Miksi tälläiset ihmiset hankkivat koiria?! --

        Juuri tällaisille ihmisille ei koiria pitäisi antaa ollenkaan, voi voi mitä se musti nyt näykkii, tui tui äiti antaa namun.


      • aargghhx2
        lässyn lässyn kirjoitti:

        --mutta omistajia ei kiinnosta, eivätkä he edes osaisikaan. Miksi tälläiset ihmiset hankkivat koiria?! --

        Juuri tällaisille ihmisille ei koiria pitäisi antaa ollenkaan, voi voi mitä se musti nyt näykkii, tui tui äiti antaa namun.

        Viime vierailulla koira nappasi hanskani ja kun olin ottamassa sitä pois, poju alkoi ärhennellä ja näytti hampaita. En todellakaan usko että se olisi mitään tehnyt, mutta tuollainen käytös ei ole missään olosuhteissa hyväksyttävää. Mitä tekee omistaja? Hihittelee ja tirskuu vieressä kun mamman pikkumussukka on vähän äksyllä päällä, hihhihhii. Teki melkein mieli läimäyttää, ei koiraa vaan omistajaa!

        Tulee muutenkin niin voimaton ja suorastaan vihainen olo katsoa vierestä kun koira johtaa kokonaista perhettä. Minä taidan olla ainoa ihminen joka on ikinä yrittänytkään komentaa sitä. Ja minä en todellakaan voi tai edes aio alkaa opettamaan toisten eläimiä.
        Se olisi aivan turhaa työtä kun kukaan ei olisi yhtään sitoutunut asiaan.

        Olen varovasti joskus kysynyt eikö sen käytös häiritse? Ei kuulemma. Se on ihan normaalia että vetää kuin hinaaja ja singahtelee minne sattuu. Sekin on osa luonnetta kun murisee jos joku lykkää kätensä ruokakuppia kohti.
        Olkoon sitten! Kun ihmisillekään ei pysty mitään opettamaan, ei pysty silloin niiden ihmisten eläimillekään.


    • Tottakai koira saa olla kaveri, mutta on todella ärsyttävää,kun olet juurikin ensimmäisen puoli tuntia tapellut, että saat koiran olemaan nätisti remmissä ja kaikki alkaa alusta, kun pitäs päästä jokainen karvallinen ja karvaton haistaan ja tutustumaan. Ja vielä rasittavampaa, jos mummut haluaa silittää, niin Muru hyppii päälle. Sitten mulla on taas se sekopää koira, joka pitäis lopettaa,vaikka toinen on vasta pentu ja innokas. Ja tuo mitä valjaissa jackrussel sanoi, hermot menee, siksi koira on välillä vitun vammanen :D En oikeasti ajattele siitä niin ja se on todella rakas, mutta oikeasti hermot on välillä pinnassa, kun ihanasta pennusta on tullut hirveä murkkuikäinen monsteri. Eikä aiempien koirien kanssa ole joutunut menemään näin pitkälle,että poraisin jossain Suomi24:n sivuilla (ei kyllä ole varmaan nyttenkään järkevää), mutta välillä tuntuu, että voimat rupee oleen loppu, kun näitä samoja asioita käydään monta kertaa päivässä läpi ja joka päivä. Tottakai myös kehun ja palkitsen koiraa sillon,kun se on toiminut toivotusti.

      • koira-profilointi

        Minkä kennelin viritys koirasi on? Anna se mulle, jos et pärjää;)

        Koiralla on murkkuikä, mutta "uhmaiästä" on tullut murkkuiän synonyymi, 2 eri asiaa kuitenkin. Uhmaikää ei varsinaisesti koiralla ole! Koiran ollessa n.6-8kk se tekee esim.10 asiaa ja 2-3 voi olla kiellettyjä ja jos omistaja ei ole ehdoton ja koiralle nouse seinä pystyyn "hetken kokeiluista" tulee se "ikä". Itsellä ne on sekunteja tai pari kokeilua voiko rikkoa paikkoja. Jos omistaja ei osaa hommaansa, ongelma jää, pahenee kenties ja ehkäpä tuo kylkiäisongelmia. Osa voi kadota ajan kanssa, mutta sinun kohdalla en jaksa usko sellaiseen ihmeesen tekstisi perusteella ja luen työkseni noita juttuja.


    • hujii

      Oman koirani otin noin vuoden ikäisenä, sitä oli kohdeltu kaltoin, hakattukin ja se oli joutunut taistelemaan ruuasta muiden koirien kanssa edellisessä kodissaan. Tämä tietysti näkyi, ruokaan ei saanut koskea, haukkui ja repi ulkona heti kun näki koiran, veti hihnassaan, haukkui pyörät ja autot oli pahoin eroahdistunut, hyppi silmille kotonakin esim. söi ruoat nenän edestä ei kunnioittanut ollenkaan. Mutta ymmärsin koiran lähtökohdat, kukapa ei tuolla kohtelulla käyttäytyisi noin?

      Aloitin koiran kouluttamisen ja nykyään kelpo koira, kotona kunnioitus näkyy ei edes kerjää, on rauhallinen. Remmi käyttäytyminenkin on parantunut. Ei enää vedä kun on tehnyt selväksi kumpi johtaa. Mutta edelleen jos uros koira tulee vastaan on tuloksena haukkumista ja rähjäämistä. Sitä en ole saanut korjattua vieläkään aivan kokonaan mutta tehdään töitä kovasti. Nyt olen vain ohjannut sen kauemmas ja istumaan ja estänyt katsekontaktin hakemisen toiseen koiraan, nameista kun tällä koiralla ei ole apua.

      Joo mutta se mitä halusin tuoda esiin on se että ei pidä aina tuomita liian nopeasti koiran omistajiakaan esim. yhden kerran perusteella. Aivan alussa kun Rocky tuli minulle sain varmasti paljon paheksuvia katseita kun koulutin koiraa, vaikka tein vain hyvää koiralle jonka koulutuksen ja muun edellinen omistaja oli jättänyt huomiotta.

    • 5+10

      Kannatan vapaata kasvatusta eli en ole kouluttanut pikkuista terrieriäni. Ainoatakaan sirkustemppua en ole opettanut ja mitään nameja en palkkioksi mistään syötä. Nameja saa toki kotona, kun on namiaika. Yleensä silloin, kun itsekin herkutellaan jotakin.

      Koira ymmärtää kyllä puheeni sävystä, mitä saa tehdä ja mitä ei. En harrasta muutoinkaan mitään nipottamista, en myöskään koirani kanssa. Pikkuista sessukkaani on kehuttu rauhalliseksi ja kiltiksi sekä ihmisystävälliseksi. Isompia koiria haukkuu lenkillä, mutta mitäs tuo haittaa. Kyllä maailmaan ääntä mahtuu ja saahan koira emäntäänsä puolustaa.

      Mielestäni koiralle ei myöskään tarvitse erikseen opettaa sitä, kuka on se "pahnanpohjimmainen" . Koira ymmärtää kyllä olevansa koira. Älkää aliarvioiko lemmikkienne älykkyyttä.
      .

      • voi elämän kevät

        " Isompia koiria haukkuu lenkillä, mutta mitäs tuo haittaa. Kyllä maailmaan ääntä mahtuu ja saahan koira emäntäänsä puolustaa."

        Onko kovinkin turvaton paikka missä asut kun tarvitsee terrieri vartijana olla ?

        Ärsyttää tuollaiset pienet turhan räksyttäjät ja murisijat , minua ja erittäin rauhallista rottweileriani.


    • Koirat joo...

      ...mutta olenko minä ainoa joka on huomannut sen, että ihminen kasvattaa lapsia samanlailla kuin koiria? Lapset opetetaan istumaan nätisti ja tekemään temppuja periaattella että tempun onnistuessa heille annetaan palkinnoksi karkki, ja epäonnistuessa heidät laitetaan rangaistukseksi nurkkaan häpeämään. Ei ihme että ihmiset ovat niin alistuneita ja voimattomia, ja että heillä on niin paljon vaikeuksia elämässä, sillä hehän joutuvat leikkimään koiraa. Yleensä tämä tapahtuu nuollen johtajahurtan takapuolta kieli pitkänä 5 päivää viikossa ja jos johtajahurtta tästä ilahtuu niin melkein häntäluukin melkein heiluu. Nartut törröttävät huuliansa ja ovat kuin puudelit odottamassa että joku aurinkolasipäinen dobermanni nappaa heidät mukaansa tekemään penikoita ulvoen yössä, ja kun poikue syntyy, niin sitten se mitä kehdataan kutsua kasvatuksesti alkaa uudelleen.

      Koiranelämästä olen kuullut, mutta "ihmiselämä" vie kyllä kaikki palkinnot.

      Hau hau.

    • häpi dog

      Koira täytyy alistaa aina

    • äkäinen

      Vai että vapaa kasvatus, voi hyvää päivää... Remmiräyhä jackrussel ilman perustavanlaatuista tapakasvatusta kuulostaa käsittämättömän rasittavalta koiralta. Eipä siinä mitään, jos arki sujuu mainiosti, mutta voitko luottaa koiraasi ns. kiperissä tilanteissa? Oletko varma, että koira tulee luoksesi myös vapaana ollessaan, vaikka vastaan tulisi toinen koira? Voitko mennä takuuseen, että koirasi jättää rauhaan esim. maasta löytyneen karkin, jos niin käsket?

      Ja tuo remmirähjä, se ei todellakaan ole mikään yhdentekevä juttu. Se ärsyttää muita koiria ja omistajia suunnattomasti. Mieti nyt, millaista on yrittää vaikkapa kouluttaa pentua hihnatottelevaisuuteen ja rauhalliseen ohittamiseen, kun vastaantuleva koira räyhää rajoituksetta... Ja entä jos koirasi sattuu olemaan vapaana, kun toinen koira tulee vastaan? Mikäli russelisi pörrää toisen koiran ympärillä räksyttämässä tai jopa käy kiinni, niin ei ihmekään jos toinen koira hyökkää. Parhaimmassa tapauksessa puolustautuva koira sattuu vielä olemaan iso ja vahva, ja omalle koirallesi käy kehnosti. Sitten saadaan taas lisää tarinoita huikamalista tappajakoirista.

      Koira tarvitsee rajoja ollakseen onnellinen, joten en kyllä ollenkaan ymmärrä 'vapaata kasvatusta' koirilla. Kukin tietysti toimii parhaansa mukaan, mutta tyytyväinen koira ja tyytyväiset kanssaihmiset kyllä vaativat jonkinlaisen tapakasvatuksen. Ainakin tuo remmiräyhä olisi ehdottomasti saatava kitkettyä pois.

      Jo koirasi oman turvallisuuden takia voisi olla järkevää pitää huoli, että koira toimii luotettavasti käskyjesi mukaan innostavissa, jännittävissä ja erikoisissakin tilanteissa.

      • Ei oo yks eikä kaks kertaa, kun on itekkin joutunut törmäämään sellaisiin räksyihin jotka päästetään vielä ihan iholle tai perään kun olet ne ohittanut ja siinä joutuu sitten itte häätämään niitä kimpusta (ja saa samalla aika mukavan maineen) kun on juuri käskenyt oman koiran kävelemään sivulla siitä välittämättä ja samalla koirasi pitäisi olettaa olevansa turvassa käskysi alla, ettei puolustautumisen tarvetta ole koska hoidan homman - luota minuun.

        Toinen on nää vapaana olevat, ykskin tokas kun otin omani kiinni ja jätti itse kytkemättä "että tää joko kiertää tai hyökkii sinne" enkä voi käsittää, ettei voi edes kunnioituksesta toisen ihmisen toiveita kohtaan jättää sitä koiraa päästämättä luokse.

        Varsinkin pentuaikana oli kovin yleistä, että vastaantulija ei paljoa kunnioittanut pyyntöä pitää se sessunsa loitolla. Itte tosiaan koetat opettaa pentua luottamaan sinuun sellaisissa tilanteissa ja saatkin vain keskittyä toisten koirien häätämäiseen. Se on raivostuttavaa.

        Voihan niitä vahinkokarkaamisia tulla mutta jos se koira ei ole hanskassa tai ei osaa käyttäytyä, vaikka se ei itse omistajaa haittaisi, pysyisivät oikeasti loitolla. Kaikki eivät halua elää niin.


      • mietiskelin
        clarma kirjoitti:

        Ei oo yks eikä kaks kertaa, kun on itekkin joutunut törmäämään sellaisiin räksyihin jotka päästetään vielä ihan iholle tai perään kun olet ne ohittanut ja siinä joutuu sitten itte häätämään niitä kimpusta (ja saa samalla aika mukavan maineen) kun on juuri käskenyt oman koiran kävelemään sivulla siitä välittämättä ja samalla koirasi pitäisi olettaa olevansa turvassa käskysi alla, ettei puolustautumisen tarvetta ole koska hoidan homman - luota minuun.

        Toinen on nää vapaana olevat, ykskin tokas kun otin omani kiinni ja jätti itse kytkemättä "että tää joko kiertää tai hyökkii sinne" enkä voi käsittää, ettei voi edes kunnioituksesta toisen ihmisen toiveita kohtaan jättää sitä koiraa päästämättä luokse.

        Varsinkin pentuaikana oli kovin yleistä, että vastaantulija ei paljoa kunnioittanut pyyntöä pitää se sessunsa loitolla. Itte tosiaan koetat opettaa pentua luottamaan sinuun sellaisissa tilanteissa ja saatkin vain keskittyä toisten koirien häätämäiseen. Se on raivostuttavaa.

        Voihan niitä vahinkokarkaamisia tulla mutta jos se koira ei ole hanskassa tai ei osaa käyttäytyä, vaikka se ei itse omistajaa haittaisi, pysyisivät oikeasti loitolla. Kaikki eivät halua elää niin.

        Tota toisten koirien häätämistä noissa kirjoituksissasi on melkein jatkuvana nauhana, taidat olla oikein kulmakunnan kunkku jota ihmisetkin pelkää.

        Herää kysymys mikä niitä sun koiria vaivaa, miksi niihin käydään kiinni ja räksytetään


      • mietiskelin kirjoitti:

        Tota toisten koirien häätämistä noissa kirjoituksissasi on melkein jatkuvana nauhana, taidat olla oikein kulmakunnan kunkku jota ihmisetkin pelkää.

        Herää kysymys mikä niitä sun koiria vaivaa, miksi niihin käydään kiinni ja räksytetään

        No tuskin nyt sentään ;)

        Mulla on vain periaatteeni joista pidän kiinni vaikka se ei vapaana olevien tai räksyjen omistajille sopisikaan. Ja se on tärkeä osa sitä, että koira luottaa omistajaansa jotta sen ei tarvitse itse olla varpaillaan ja voishan sitä toisia ihmisiä koiransa kanssa kunnioittaa sen verran, ettei tarttis heidän puolesta päättää tervehditäänkö niitä vai ei.


    • KALLE KELLO

      Olet ihan oikeassa, mutta pisti silmääni tuo "raivostuttavan huonotapaisia koiria". Ei se ole koirien vika, joten kai ne on huonotapaisia, jos niitä ei kouluteta/opeteta tavoille. Muilta osin kyllä olet oikeassa ja (anteeksi nyt vain pikkukoirien omistajat) ne on juuri näitä pikkukoiria, joiden omistajat ilmeisesti kuvittelevat, ettei niitä tarvitse kouluttaa, kun "ne on niin pieniä, ei ne tee mitään" asenteella. Juuri pikkukoirat on kaikkein pahimpia, ja osaavat myös purra kipeästi. Yleensäkään ihmiset, jotka eivät viitsi (nimenomaan VIITSI) kouluttaa edes alkeita koirilleen, ei missään nimessä saisi ottaa koiraa.

      • Pienten koirien omistajissa on osa sellaisia, etteivät he tosiaankaan koe tarvetta samalla tavalla puuttua ongelmakäytökseen.
        Kyllä se taitaa olla niin, että suurempi todennäköisyys saada hammasta on työntää kätensä chihun eteen kuin vaikka rotikan.
        Mulla on tutuillakin useita pieniä koiria, jotka ovat järkyttävän huonotapaisia mutta se ei tavallaan muodostu samanlaiseksi ongelmaksi kun isomman kanssa kun ne voi nostaa vaikka kainaloon ja näin kiertää ongelman.

        Isompien kanssa moni ongelmainen tuntuu taas olevan yllätetty jollain tasolla ja hämmentynyt siitä mitä pitäisi tehdä. Ongelma on ison kanssa niin iso, että sitä ei oikein voi jättää huomiotta ja siksi ongelmaan useammin haetaan apua.


      • itse aiheutettua
        clarma kirjoitti:

        Pienten koirien omistajissa on osa sellaisia, etteivät he tosiaankaan koe tarvetta samalla tavalla puuttua ongelmakäytökseen.
        Kyllä se taitaa olla niin, että suurempi todennäköisyys saada hammasta on työntää kätensä chihun eteen kuin vaikka rotikan.
        Mulla on tutuillakin useita pieniä koiria, jotka ovat järkyttävän huonotapaisia mutta se ei tavallaan muodostu samanlaiseksi ongelmaksi kun isomman kanssa kun ne voi nostaa vaikka kainaloon ja näin kiertää ongelman.

        Isompien kanssa moni ongelmainen tuntuu taas olevan yllätetty jollain tasolla ja hämmentynyt siitä mitä pitäisi tehdä. Ongelma on ison kanssa niin iso, että sitä ei oikein voi jättää huomiotta ja siksi ongelmaan useammin haetaan apua.

        Isojen koirien omistajissakin niitä joiden koirat räyhää remmissä ja käyvät irti ollessaan pienten päälle. NE KOIRAT EIVÄT OSAA KOIRIEN KESKINÄISTÄKÄÄN ELE KIELTÄ, joten me pienen kanssa aloitetaan alusta joka h*lvetin kerta kun iso on käynyt päälle. Nyt koirani vihaa ja pelkää isoja mustia koiria, ennen leikki jopa rotikoiden kanssa, kunnes tuli sellainen rotikka puistoon, että kävi suoraan päälle, ei tajunnut lopettaa vaikka koirani mahaansa sille näytti ja kiljui. Joten siinä on sinulle hyvä tapainen iso koira, vie tuolla lenkeillä emäntäänsä kuin pässiä narussa.


      • itse aiheutettua kirjoitti:

        Isojen koirien omistajissakin niitä joiden koirat räyhää remmissä ja käyvät irti ollessaan pienten päälle. NE KOIRAT EIVÄT OSAA KOIRIEN KESKINÄISTÄKÄÄN ELE KIELTÄ, joten me pienen kanssa aloitetaan alusta joka h*lvetin kerta kun iso on käynyt päälle. Nyt koirani vihaa ja pelkää isoja mustia koiria, ennen leikki jopa rotikoiden kanssa, kunnes tuli sellainen rotikka puistoon, että kävi suoraan päälle, ei tajunnut lopettaa vaikka koirani mahaansa sille näytti ja kiljui. Joten siinä on sinulle hyvä tapainen iso koira, vie tuolla lenkeillä emäntäänsä kuin pässiä narussa.

        Koirapuisto on siitä huono paikka, että aitojen sisäpuolelle tunkee kovin värikästä porukkaa. Eikä niistä koirista suurikaan osa ole yhtään sen paremmin hanskassa kuin sen ulkopuolellakaan. Ja jos koiraa ei osaa käsitellä tai lukea muutenkaan, miten sielläkään.
        Jokaisen pitäis siellä huolehtia omastaan, ennakoida ja nähdä tulevat tilanteet eikä ihmetellä niitä sitten kun on myöhäistä. Se koskee kaikkia siellä kävijöitä koiran kokoon katsomatta.

        Sekin huono puoli siinä on jos ei seuraansa tarkkaan valitse, että koira joutuu siellä huolta pitämättömien omistajien sijasta tekemään itsenäisesti ratkaisunsa siitä, tervehtiikö jotakin ja ehkä jopa puolustautumaan hyökkäyksiltä. Kun se olisi omistajan tehtävä huolehtia siitä ettei myllytetä tai tulla myllytetyksi.

        Eli moni koira oppii siellä huonoille tavoille.

        Oon yhen naisen kanssa aika useasti sattunut samaan aikaan käymään tossa lähipuistossa päivällä kun hiljaista on (muuten en ikinä menisi) ja nyt se koira on alkanut tervehtimään ensin vaanimalla ja sitten hampaat irvessä kohti tulemalla. Tämä nainen sanoi koiralleni, että sano sinä isompana sille jotain. Oli pakko poistua sieltä kun omani vilkuili mua sen näkösenä että mitäs me mutsi tehdään. Vaihtoehtona olis ollut mylly jossain vaiheessa tai se, että puutun toisen ihmisen koiran tekemisiin.

        Olen myös huomannut, että omistajat usein aiheuttavat tappeluita tai koiran huonoa käytöstä omalla kummallisella käytöksellä ; taputtelevat murisevaa tai toisia jo sillä silmällä kierteleviä koiria, nostelevat ilmaan pannasta, patoavat ne täysin liekkeihin jo portilla, tuovat ne muuten lenkittämättä sinne liiallisessa energiassa, jakavat makupaloja, leikkivät palloilla tai kepeillä, tuovat kiimaisia narttuja jne.

        Se on harmi kun tilanne on tällainen, koska muuten puistoissa olis kiva käydä.

        Mutta muuten : olen täysin tietoinen siitä, että ongelmia on kaikenkokoisten koirien kanssa joten sikäli ei hätää. Ne vain eskaloituvat/tulevat esiin eri tavoilla ja usein eri syistä.


      • tokoilija
        clarma kirjoitti:

        Pienten koirien omistajissa on osa sellaisia, etteivät he tosiaankaan koe tarvetta samalla tavalla puuttua ongelmakäytökseen.
        Kyllä se taitaa olla niin, että suurempi todennäköisyys saada hammasta on työntää kätensä chihun eteen kuin vaikka rotikan.
        Mulla on tutuillakin useita pieniä koiria, jotka ovat järkyttävän huonotapaisia mutta se ei tavallaan muodostu samanlaiseksi ongelmaksi kun isomman kanssa kun ne voi nostaa vaikka kainaloon ja näin kiertää ongelman.

        Isompien kanssa moni ongelmainen tuntuu taas olevan yllätetty jollain tasolla ja hämmentynyt siitä mitä pitäisi tehdä. Ongelma on ison kanssa niin iso, että sitä ei oikein voi jättää huomiotta ja siksi ongelmaan useammin haetaan apua.

        Isojen koirien omistajissa on machoilijoita ja paljon niitä jotka ei kouluta koiriaan ja vie kunnollisilta ison koiran omistajilta maineen..varsinkin rotikoiden ja sakemannien omistajat ainakin omalla paikkakunnallani.

        Ja eikö noita nolota kun koira vetää kuin pässiä narussa. Ja sitten käytetään milloin mitäkin kuristuspantaa tai riimuja mikä on parempi kun ei hallita koiriaan. Ja näitä ei käytetä koulutuksen ajan vaan koko ajan.

        Ja yksi mikä asia isojen koirien omistajissa on huolenaiheena on liian vaativa koira huonolla koulutuksella..(liian paljon mennyt pikkukoiria ison koiran takia)

        Ja usein juuri nämä joilla itsellään on hankaluuksia ison koiransa kanssa haukkuu pikkukoiria.

        Ja saattaa olla että iso koira käytösongelmien takia lopetetaan helposti. Eli siksi että koira turhautuu ja haukkuu naapureiden iloksi turhautumistaan vetää ja muuttuu aggressiiviseksi. Ja omistaja on sekä laiska että osaamaton koulutukseen. Ja vain todetaan että iso koira on vaarallinen vaikka itse siitä teki sellaisen.

        Hävettää näin isonkin koiran omistajana. Vastuullisuutta enemmän ja positiivista asennetta.


      • tokoilija kirjoitti:

        Isojen koirien omistajissa on machoilijoita ja paljon niitä jotka ei kouluta koiriaan ja vie kunnollisilta ison koiran omistajilta maineen..varsinkin rotikoiden ja sakemannien omistajat ainakin omalla paikkakunnallani.

        Ja eikö noita nolota kun koira vetää kuin pässiä narussa. Ja sitten käytetään milloin mitäkin kuristuspantaa tai riimuja mikä on parempi kun ei hallita koiriaan. Ja näitä ei käytetä koulutuksen ajan vaan koko ajan.

        Ja yksi mikä asia isojen koirien omistajissa on huolenaiheena on liian vaativa koira huonolla koulutuksella..(liian paljon mennyt pikkukoiria ison koiran takia)

        Ja usein juuri nämä joilla itsellään on hankaluuksia ison koiransa kanssa haukkuu pikkukoiria.

        Ja saattaa olla että iso koira käytösongelmien takia lopetetaan helposti. Eli siksi että koira turhautuu ja haukkuu naapureiden iloksi turhautumistaan vetää ja muuttuu aggressiiviseksi. Ja omistaja on sekä laiska että osaamaton koulutukseen. Ja vain todetaan että iso koira on vaarallinen vaikka itse siitä teki sellaisen.

        Hävettää näin isonkin koiran omistajana. Vastuullisuutta enemmän ja positiivista asennetta.

        Sepä se, molempiin "ryhmiin" kuuluu väärin perustein koiria ottavia ja näin stereotypiat vahvistuu. Rotikat, dobberit, sakut ja bullit houkuttelee kaikenmaailman äälöitä ja "kurkoja" tavallisten ottajien lisäksi. Harmi.

        Tästä päästään siihen, että pitäisi ottaa omia resursseja vastaava koira pelkkien ulkonäkökriteerien sijasta. Se olis ihanteellista mutta mikäs täällä maailmassa sellasta on.


    • ellunen.

      Tää tulee nyt ehkä vähän offtopicina, mutta kun mulla on 2,5vuotias pienehkö seropinarttu (emä labradori/bordercollie, isä joku naapurinkoira mahdollisesti mäyräkoiraa tai/ja jackrusselia). Koira on todella kiltti ja tottelee hienosti myös ulkona ollessaan irti. Esim. ei poistu pihalta eikä räkytä vaikka ohi kulkee koirankävelyttäjiä, menee vain katsomaan.

      Ongelma onkin se miten koira käyttäytyy lenkillä ja siis yleensäkin ollessaan hihnassa. Uusien koirien tapaaminen onnistuu oikein hyvin sen ollessa irti, mutta hihnassa se on kuin eri koira. Vieraan koiran tullessa lenkillä vastaan se yrittää aina "hyökätä" ja siinä tilanteessa kun yritän saada siihen kontaktin ja vaatia sen huomiota itseeni, niin ei onnistu.
      Lisäksi sitten mikä minua kummastuttaa, niin kun on menty vieraasta koirasta ohi ja välittömästi kun koirani laskee "hyökkäysmoodinsa" se ukisee. Siis samalla lailla kuin silloin kun se kotona pyytää jtn. esim ulos tai antamaan sen pallo tv-tason alta. Sellasta vähän säälittävän kuuloista, mutta ei ihan mitään vikinää.

      Osaisko joku fiksu kertoo että mistä johtuu ja mitä voin asialle tehdä? :)

      Kummastuttaa niin kun tuo on niiiin kiltti ja tottelee meidän vieraitakin jopa. Oon miettinyt että yrittääkö se "suojella" minua, mutta taas miksi vain hihnassa? irti ollessaan se menee iloisena leikkimään. Toisaalta sillä tuntuu olevan melkoinen ego... kun se leikki ison rhodesiankoiran kanssa ja leikki meni rajuksi että sillä kai sattui, niin tämä alisti tuon rhodesiankoiran hetkessä. Mun koira on siis pienehkö, säkä alle 40cm. Samoin iso jämtlannin pystykorva antaa sen tulla häkkiinsä (livahtaa alta) ja tulla syömään sen kanssa samalta ruokakupilta ja viedä jopa sen luut.
      Mää en vaan tajua nyt... :D oisko kellään fiksuja mielipiteitä?

      • ...

        Kuulostaisi siltä, että teiltä on jäänyt opettelematta hihnakäyttäytyminen. Koirasi ilmeissesti osaa kulkea jo mukanasi vapaana, nyt sinun pitää sama osaaminen yhdistää enää hihnan kanssa toimimiseen. Eli kun koirasi osaa kulkea vierelläsi sinuun katsoen vapaana ja sitä siitä palkitaan, tätä samaa asiaa lähdetään opettelemaan niin että koira on hihnassa. Ensin tietenkin häiriöttömässä ympäristössä ja sitten pikkuhiljaa häiriötä lisäten. Eli olette varmastikin siinä vaiheessa, että koirasi osaa kävellä rinnallasi ja katsoa sinua kohden kun se on hihnassa, mutta se ei vielä siedä siihen häiriötä. Sinun tulee siis edelleen kiertää toiset koirat niin kaukaa, että koira vielä kykenee kävelemään rinnallasi ja katsomaan sinuun. Ja viikko kerrallaan mennä metri metriltä lähemmäksi ohitustilanteissa.

        Tuota ulinaa taas kutsutaan piippaamiseksi, mikäli ymmärsin kuvaustasi. Koiran vire on noussut liian korkeaksi ja se purkaa sitä päästämällä ääntä. Piippaaminen on ihan ok, virehän täytyy purkaa, jottei stressin pikku peikko jää asumaan. Mutta se että koira virittyy niin kovasti tilanteissa ei ole ok. Piippaaminen kertoo siitä, että koira on viety liian kovaan paikkaan, jota se ei vielä kykene sietämään. Eli piippaamisestakin pääset kun lähdet koiran kanssa vielä tuossa hihnaharjoittelussa takapakkia, kierrät ne toiset koirat edelleen kauempaa, tällöin koira ei virity liikaa toisten läsnäolosta.

        Ja se että koira ottaa ok vieraat koirat vastaan vapaana ollessaan johtuu vain siitä, että se pääsee silloin tekemään sitä mitä koirat normaalisti tekevät kun ne innostuvat toisista koirista; ne alkavat leikkiä. Päähän kasaantunut into toisesta koirasta purkautuu tähän varsin luonnolliseen liike toimintaan, jolloin ei ole tarvetta esimerkiksi rähisemiselle tai piippaamiselle.


      • ellunen.
        ... kirjoitti:

        Kuulostaisi siltä, että teiltä on jäänyt opettelematta hihnakäyttäytyminen. Koirasi ilmeissesti osaa kulkea jo mukanasi vapaana, nyt sinun pitää sama osaaminen yhdistää enää hihnan kanssa toimimiseen. Eli kun koirasi osaa kulkea vierelläsi sinuun katsoen vapaana ja sitä siitä palkitaan, tätä samaa asiaa lähdetään opettelemaan niin että koira on hihnassa. Ensin tietenkin häiriöttömässä ympäristössä ja sitten pikkuhiljaa häiriötä lisäten. Eli olette varmastikin siinä vaiheessa, että koirasi osaa kävellä rinnallasi ja katsoa sinua kohden kun se on hihnassa, mutta se ei vielä siedä siihen häiriötä. Sinun tulee siis edelleen kiertää toiset koirat niin kaukaa, että koira vielä kykenee kävelemään rinnallasi ja katsomaan sinuun. Ja viikko kerrallaan mennä metri metriltä lähemmäksi ohitustilanteissa.

        Tuota ulinaa taas kutsutaan piippaamiseksi, mikäli ymmärsin kuvaustasi. Koiran vire on noussut liian korkeaksi ja se purkaa sitä päästämällä ääntä. Piippaaminen on ihan ok, virehän täytyy purkaa, jottei stressin pikku peikko jää asumaan. Mutta se että koira virittyy niin kovasti tilanteissa ei ole ok. Piippaaminen kertoo siitä, että koira on viety liian kovaan paikkaan, jota se ei vielä kykene sietämään. Eli piippaamisestakin pääset kun lähdet koiran kanssa vielä tuossa hihnaharjoittelussa takapakkia, kierrät ne toiset koirat edelleen kauempaa, tällöin koira ei virity liikaa toisten läsnäolosta.

        Ja se että koira ottaa ok vieraat koirat vastaan vapaana ollessaan johtuu vain siitä, että se pääsee silloin tekemään sitä mitä koirat normaalisti tekevät kun ne innostuvat toisista koirista; ne alkavat leikkiä. Päähän kasaantunut into toisesta koirasta purkautuu tähän varsin luonnolliseen liike toimintaan, jolloin ei ole tarvetta esimerkiksi rähisemiselle tai piippaamiselle.

        Jes kiitos vastauksesta! :) Täytyy alkaa tuota hihnakäyttäytymistä sitten ihan kunnolla reenaamaan. Joskus on vaan vähän vaikea kiertää ne muut koirat tarpeeksi kaukaa kun ne tulee kävelytietä vastaan, mutta kohtahan nuo ojatki sulaa lumista puhtaaksi nii pääsee sitten vaikka sieltä hyppelemään :))


      • ...
        ellunen. kirjoitti:

        Jes kiitos vastauksesta! :) Täytyy alkaa tuota hihnakäyttäytymistä sitten ihan kunnolla reenaamaan. Joskus on vaan vähän vaikea kiertää ne muut koirat tarpeeksi kaukaa kun ne tulee kävelytietä vastaan, mutta kohtahan nuo ojatki sulaa lumista puhtaaksi nii pääsee sitten vaikka sieltä hyppelemään :))

        Niin aina ei voi kiertää. Silloin vain koiran hihna tarpeeksi kireälle ja mennään ohi tavalla tai tosiella, sillä millä päästään. Eli ei pysähdytä, vaan mennään vaan ohi, teki koira mitä tahansa. Itase olet noissa tilanteissa neutraali, eli et puhu, etkä tee muuta kuin vain kävelet ja heti jälkeenpäin kun koira ottaa sinuun taas kontaktin, löysyy hihna ja annat makupalaa.

        Kun koira pääsee näissä tilanteissa taas rähisemään, se palkitsee itse itseään, eikä se oikeasti edes hirveästi sinun tekemisiäsi huomaa, joten siksi siihen kiertämis mahdollisuuteen pitää tosissaan etsiä aina mahdollisuuksia.

        Ja se makupala kannattaa pitää kädessä vaikka koira on kahdella jalalla hyppimässä hihnan päässä tulijaa vastaan, koska jos sattuukin sellainen pikku moka koiralle, että se sattuukin vilkaisemaan sinua, sinun pitää olla välittömästi valmis palkitsemaan koiraa. Missään nimessä et kuitenkaan sitä makupalaa pyörittele koiran kirsun edessä ja yritä saada sillä koiran huomiota, koska jos koiran silmät ovat toista koiraa kohden ja se rähisee, palkitset sitä siitä. Siis se makupala vaan on nyrkissäsi joka on kehoasi vasten, ihan vain sen vilkaisun mahdollisuuden varalta. Ja sittenhän se on valmiiksi kädessä, kun toinen koira on mennyt ohi ja saat teidän kulkemisen taas kasaan, josta luonnollisestikin koiran välittömästi palkkaat.


      • ...
        ellunen. kirjoitti:

        Jes kiitos vastauksesta! :) Täytyy alkaa tuota hihnakäyttäytymistä sitten ihan kunnolla reenaamaan. Joskus on vaan vähän vaikea kiertää ne muut koirat tarpeeksi kaukaa kun ne tulee kävelytietä vastaan, mutta kohtahan nuo ojatki sulaa lumista puhtaaksi nii pääsee sitten vaikka sieltä hyppelemään :))

        Niin aina ei voi kiertää. Silloin vain koiran hihna tarpeeksi kireälle ja mennään ohi tavalla tai tosiella, sillä millä päästään. Eli ei pysähdytä, vaan mennään vaan ohi, teki koira mitä tahansa. Itase olet noissa tilanteissa neutraali, eli et puhu, etkä tee muuta kuin vain kävelet ja heti jälkeenpäin kun koira ottaa sinuun taas kontaktin, löysyy hihna ja annat makupalaa.

        Kun koira pääsee näissä tilanteissa taas rähisemään, se palkitsee itse itseään, eikä se oikeasti edes hirveästi sinun tekemisiäsi huomaa, joten siksi siihen kiertämis mahdollisuuteen pitää tosissaan etsiä aina mahdollisuuksia.

        Ja se makupala kannattaa pitää kädessä vaikka koira on kahdella jalalla hyppimässä hihnan päässä tulijaa vastaan, koska jos sattuukin sellainen pikku moka koiralle, että se sattuukin vilkaisemaan sinua, sinun pitää olla välittömästi valmis palkitsemaan koiraa. Missään nimessä et kuitenkaan sitä makupalaa pyörittele koiran kirsun edessä ja yritä saada sillä koiran huomiota, koska jos koiran silmät ovat toista koiraa kohden ja se rähisee, palkitset sitä siitä. Siis se makupala vaan on nyrkissäsi joka on kehoasi vasten, ihan vain sen vilkaisun mahdollisuuden varalta. Ja sittenhän se on valmiiksi kädessä, kun toinen koira on mennyt ohi ja saat teidän kulkemisen taas kasaan, josta luonnollisestikin koiran välittömästi palkkaat.


    • Canis Lupus vai mitä

      Itselläni on kokemusta tämän ikäisenä jo viidestä koirasta.
      Mielipiteeni on, että mitä välinpitämättömämpi ja coolimpi on koiran kanssa, sitä paremmin sen ymmärtää olevansa hierarkiassa alempana.

      Joku ihmetteli, mitä vikaa on jos koira haluaa tulla syliin ja vaatii rapsutuksia.
      Siinä on se vika, että koira ei päätä siitä milloin ihminen antaa hellyyttä, tai mitään muutakaan. Ihminen päättää sen puolesta ja pyytää koiran luo kun haluaa antaa huomiota.

      Koira ei päätä missä tahdissa ja mihin suuntaan lenkillä edetään, eikä sen tule olla vastuussa porukkansa puolustuksesta eli räyhäämisestä toisille koirille.

      Jokainen koirani, ja myös muiden koirat, suhtautuvat minuun kunnioittavasti, kun en ole joka käänteessä niille lepertelemässä, enkä myöskään huutamassa tai melskaamassa.
      Nykyiselle terrierilleni riittää pelkkä katse, jolla se tietää paikkansa jos tekee väärin.
      Koira ei tule sängylle, koska se on minun aluettani, eikä näin ollen mene muillekaan korkeille tasoille kotona, kuten sohvalle. Poikkeuksia ei sallita kylässäkään.

      Koira erottaa ja erottelee ihmisen koirasta, joten emoa sille ei tarvitse esittää. Mutta auktoriteettia kylläkin. Sitä, joka porukassa sanoo viimeisen sanan.

      Lopuksi; seuratkaa omia/muiden koiria. Koira vaistoaa nopeasti jo uuden ihmisenkin tavatessaan, kuka on pomo, koska kyseinen ihminen käyttäytyy rauhallisen itsevarmasti, lähes välinpitämättömästi. Jos viette hemmotellun piskinne maatilalle, jossa on vaikkapa pystykorvien kanssa elämänsä työskennellyt hieman vaitelias isäntä, joka ei seuraa koiran tekemisiä eikä lepertele sille, koira käyttäytyy tämän ihmisen seurassa mielistelevästi.
      Jos se tekee jotain ei-haluttua, sille riittää kun tämä henkilö kerran sanoo ei. Sen jälkeen jo asennosta näkee, että meni jakeluun.

      Koira ei ymmärrä puhetta, oppii kyllä sanoja jotka tiettyihin tilanteisiin liittyy, mutta käyttäkää ennemmin eleitä ja asennetta. Koiralla on uskomaton vaisto mitä tulee ihmisen mielentiloihin, passiivis-aggressiivisuuteen tai pelkoihin.

      • Tota hellyydenhakemista on vaikea nähdä vaatimiseksikin koska se on...noh, hellyyttävää ja söpöä. Ketäpä se ei innostaisi.
        Mutta sen rajoittaminen lisää koulutusherkkyyttä.

        Mä en henkilökohtaisesti ikinä tervehdi tai lähmi toisten ihmisten koiria niitä tavatessani mutta eipä ne sitä paljoa kyselekkään. En näe sille mitään hyvää syytä enkä näe sitä minään palveluksena koiralle, päinvastoin.

        Se lähmimisen rajoittaminen on järkevää jo pennusta asti. Edelleenkin olen sitä mieltä, että on turha opettamalla opettaa pennulle että ihmisiä ja koiria saa tervehtiä ilman lupaa tai antaa vieraiden innostaa niitä tervehtimällä (heti ovella), koska kohta ollaan siinä tilanteessa että sitä aletaan kouluttamaan taas pois kun koira hyppii kaikkien päälle ja haluaa päästä jokaisen koiran luokse.


    • ...

      Minusta itsestäni on erittäin ristiriitaista, että johtajuusfanaatikot hyvin usein ottavat puheeksi myös koirien inhimillistämisen, mitä ei heidän mukaansa saisi tehdä.

      Itse he kuitenkin olettavat koiralla olevan kyvyn moraaliin.

      Moraali kuuluu inhimillisyyteen, siis ihmismäisyyteen. Moraalia pidetään jopa ainoana ihmisen muista eläimsitä erottavana ominaisuutena.

      Sanakirja: Moraali:

      "moraali
      1.
      yhteisössä vallitsevat eettiset käsitykset, arvostukset ja käyttäytymissäännöt, etiikka, siveellisyys. esim. Korkea, ankara, höllä moraali. Nuorison moraali. Liikemies-, työ-, taistelu-, sukupuolimoraali. Kaksinaismoraali. Hänellä ei ole minkäänlaista moraalia. Yleistä moraalia loukkaava elokuva.

      2.
      henkinen ryhti, henkinen kestokyky. esim. Tykistötuli mursi joukkojen moraalin.

      3.
      eettinen sisältö, opetus, ohje. esim. Kertomuksen moraali on se, että - -."

      ARVOSTUKSET... Johtajuutta hakevat: koiran tulee tietää olevansa alempiarvoinen??? Miten ihmeessä koira sen tekee jos sillä ei väitteiden mukaan ole kykyä moraaliin?

      • dr mouser

        Moraalilla ja hierarkialla ei ole tekemistä toistensa kanssa eläinmaailmassa. Eläinten pitäminen moraalisina olentoina on käsitys, joka oli vallalla keskiajalla.

        Koiria ohjaa ryhmäkäytös jonka yksi merkittävä tekijä on hierarkia. Voimakas hierarkia näkyy kuitenkin lähinnä laumoissa, jotka ovat vankeudessa ja joiden resurssit ovat rajatut.

        Lauman arvojärjesty ei myöskään perustu välttämättä dominanssiin, joka puolestaan vain yksi tekijä eläinten laumaelämän säätelyssä. Esim. susitutkija Mechin mukaan laumasuhteita ei leimaa selkeä dominointi/alistuminen, vaan lähinnä ryhmässä alistuvien suhdetta ylempäänsä kuvaa pelokasta alistumista enemmän rakkaus ja kiintymys, luottamus.


      • ...
        dr mouser kirjoitti:

        Moraalilla ja hierarkialla ei ole tekemistä toistensa kanssa eläinmaailmassa. Eläinten pitäminen moraalisina olentoina on käsitys, joka oli vallalla keskiajalla.

        Koiria ohjaa ryhmäkäytös jonka yksi merkittävä tekijä on hierarkia. Voimakas hierarkia näkyy kuitenkin lähinnä laumoissa, jotka ovat vankeudessa ja joiden resurssit ovat rajatut.

        Lauman arvojärjesty ei myöskään perustu välttämättä dominanssiin, joka puolestaan vain yksi tekijä eläinten laumaelämän säätelyssä. Esim. susitutkija Mechin mukaan laumasuhteita ei leimaa selkeä dominointi/alistuminen, vaan lähinnä ryhmässä alistuvien suhdetta ylempäänsä kuvaa pelokasta alistumista enemmän rakkaus ja kiintymys, luottamus.

        "Moraalilla ja hierarkialla ei ole tekemistä toistensa kanssa eläinmaailmassa. "

        Niinpä. Siksi onkin jokseenkin outoa, että ne ihmiset jotka väittävät että koira kykenisi tekemään moraalista arvovalintaa (valitsemaan kuka on ylempi ja kuka alempiarvoinen), kovasti vastustavat eläinten inhimillistämistä.

        Hierarkia eläimaailmassa syntyy todellakin vain resurssien puolustamisesta tai hankkimisesta, se joka osaa parhaiten saa hoitaa tai se kenelle jokin asia on merkityksellisin puolustaa sitä hanakaimmin. Se saa nukkua korkeimmalla kuka niin haluaa tai sitten jos haluavia on useampia, niin sitten siitä tapellaan ja fyysisesti vahvempi saa nukkua. Niille joille on paskan merkitystä sillä missä muut tai itse nukkuvat, se on yksi ja sama, siksi ne eivät ala puolustaa oikeuttaan nukkua valitsemallaan paikalla, koska ne voivat hyvin nukkua metrin sivummallakin ja antavat suosiolla tilaa sellaiselle joka tulee paikkaa itselleen vaatimaan.

        "Eläinten pitäminen moraalisina olentoina on käsitys, joka oli vallalla keskiajalla."

        Tuo olikin mielenkiintoinen näkökulma. Kuvitellut, että mitä taemmaksi historiassa mennään, sitä vähemmän eläimille on nähty ominaisuuksia tai niistä ollaan oltu kiinnostuneita.

        Nythän näyttää siltä että moraalikykykin on jo menetetty ihmisten etuoikeutena, kun tutkijat väittävät mm. apinoilla olevan kyvyn moraaliin...

        "Voimakas hierarkia näkyy kuitenkin lähinnä laumoissa, jotka ovat vankeudessa ja joiden resurssit ovat rajatut. "

        Toisin sanoen esiintyy vain stressaantuneilla eläimillä. Kun tiedämme mitä stressi elimistölle aiheuttaa, on käsittämätöntä, että kukaan haluaa pitää yllä kodissaan stressin ilmapiiriä (eli ruokkii laumahierarkia ajatusta).


      • mikä on resurssi?
        ... kirjoitti:

        "Moraalilla ja hierarkialla ei ole tekemistä toistensa kanssa eläinmaailmassa. "

        Niinpä. Siksi onkin jokseenkin outoa, että ne ihmiset jotka väittävät että koira kykenisi tekemään moraalista arvovalintaa (valitsemaan kuka on ylempi ja kuka alempiarvoinen), kovasti vastustavat eläinten inhimillistämistä.

        Hierarkia eläimaailmassa syntyy todellakin vain resurssien puolustamisesta tai hankkimisesta, se joka osaa parhaiten saa hoitaa tai se kenelle jokin asia on merkityksellisin puolustaa sitä hanakaimmin. Se saa nukkua korkeimmalla kuka niin haluaa tai sitten jos haluavia on useampia, niin sitten siitä tapellaan ja fyysisesti vahvempi saa nukkua. Niille joille on paskan merkitystä sillä missä muut tai itse nukkuvat, se on yksi ja sama, siksi ne eivät ala puolustaa oikeuttaan nukkua valitsemallaan paikalla, koska ne voivat hyvin nukkua metrin sivummallakin ja antavat suosiolla tilaa sellaiselle joka tulee paikkaa itselleen vaatimaan.

        "Eläinten pitäminen moraalisina olentoina on käsitys, joka oli vallalla keskiajalla."

        Tuo olikin mielenkiintoinen näkökulma. Kuvitellut, että mitä taemmaksi historiassa mennään, sitä vähemmän eläimille on nähty ominaisuuksia tai niistä ollaan oltu kiinnostuneita.

        Nythän näyttää siltä että moraalikykykin on jo menetetty ihmisten etuoikeutena, kun tutkijat väittävät mm. apinoilla olevan kyvyn moraaliin...

        "Voimakas hierarkia näkyy kuitenkin lähinnä laumoissa, jotka ovat vankeudessa ja joiden resurssit ovat rajatut. "

        Toisin sanoen esiintyy vain stressaantuneilla eläimillä. Kun tiedämme mitä stressi elimistölle aiheuttaa, on käsittämätöntä, että kukaan haluaa pitää yllä kodissaan stressin ilmapiiriä (eli ruokkii laumahierarkia ajatusta).

        Liian monimutkaista tekstiä johtajille


      • ...
        mikä on resurssi? kirjoitti:

        Liian monimutkaista tekstiä johtajille

        Resurssi on sanakirjan mukaan voimavara.

        "Resurssi hankkia jotain" voi esimerkiksi olla raha. riittääkö raha hankkia kyseinen asia. Tai se voi olla esimerkiksi masentuneesta ihmisestä puhuttaessa henkiset voimat; jaksaako raahautua kauppaan.

        Eläimistä puhuttaessa se on jokin asia jota koira tavoittelee tai joka koiralla jo on (koirat kun eivät esimerkiksi rahaa käytä). Resurssi koiralle siis voi olla esimerkiksi ruoka tai juoksuinen narttu, lelu tai hellyys... Joillakin koirilla on resursseja yllinkyllin, jolloin ne eivät ole koirasta puolustamisen arvoisia tai koira ei ole oppinut niitä puolustamaan (esimerkiksi siis vaikka ruoka, koira jolla on ruokaa yllinkyllin ei välitä vaikka toinen koira menee kupilleen. Jos taas koiralla on itselläänkin nälkä se ei salli toista kupilleen tappelutta, tai sitten koira ei salli toista kupilleen ihan vain sen takia, että se joskus menneisyydessään on joutunut pentulaatikossa ruuastaan taistelemaan).

        Eläinten keskenäiset kiistat ovat lähes poikkeuksetta resurssitaisteluita, eikä ihminen tässä eroa yhtään musita eläimistä, lapsiperheissäkin yleisimmät riidan aiheet koskevat rahaa tai vapaa-ajan käyttöä (vapaa-aikakin on resurssi).


    • sally2

      Täysin samaa mieltä ärtynyt!

    • Näin se menee.

      Se käytös vahvistuu mitä vahvistetaan, ei se mitä me halutaan. Koiran rankaiseminen ei toivotusta käyttäytymisestä on turhaa, koska se ei poista koiralta halua ennemmin tai myöhemmin tekemästä ei toivottua käyttäytymistä. Oikea tapa on opettaa koiraa vahvistamalla haluttua käyttäytymistä. Taluttimessa vetäminen ja toisille koirille räyhäämisongelma on naurettavan helppoja poistaa.

    • Kyllälähteetaas

      Monet ihmiset eivät tajua että kun koiralle antaa tarpeeksi monta kertaa periksi, alkaa se pitää itseään lauman johtajana ja sitten kun jokin isompi koira joka on ottanut lauman johtajan aseman alkaa pitää pienempiä koiria puruleluina, niin olisi kiva kuulla näiden namiautomaatti kukkahattutätien neuvo mitä silloin pitäisi tehdä?

      • ...

        Kouluttaa koiraa. Opettaa se kohtaamaan toisia koiria.


    • morgan kane

      uskomatonta vääntöä super-kouluttajat olisi mahtavaa nähdä kuinka toimitte koulutus-kentällä cesar milankin ölisi ihmeissään hyvää kevättä

      • Made in finland

        Kiitos Morgan!


    • oi aikoja,oi tapoja

      Aloittajalle: Olet täysin oikeassa.

      Jostain kumman syystä juuri SUOMESSA on erityisen paljon näitä lössö-omistajia.
      Miksi?

      Jos käy ulkomailla katsomassa "koirakulttuuria", siellä eivät todellakaan koirat ole johtajia. vaikkapa eteläisessä naapurissamme, ei sen kauemmas tarvi mennä.

      Johtuuko tämä siitä, että suomalaiset ovat vähän sellaisia tyhmänpuoleisia tosikko-pullamössöjä?

      • Ainakin täällä kovasti tyrkytetään eri keinoin esiin sitä, että kaikenlaiset koirat ja omistajat pärjää pelkillä hyvillä aikomuksilla.
        Muunlainen tiedon ja vaihtoehtojen jakaminen, kuten varmaan olet palstoillakin huomannut, herättää yllättävää ja omituista raivoa.

        Sen näkee suhtautumisesta mm Millaniin, jonka käsittelemissä koirissa on sellaisia tykkejä ja pommeja välillä, että siinä olis monella menny tukka vinoon ja tullu leuka kipeeksi. Vaikka siinäkin ohjelmassa suoraan näkee, miten se "rääkkäys" vaikuttaa koiraan lopulta positiivisesti ja vuosien ongelma korjaantuu tyyliin 10 minuutissa, ryöpytys on kamala.

        Onneksi Millanin pokka on pitänyt ja vie sanomaansa eteenpäin silti.

        On niitä suomalaisiakin esimerkkejä ja hirveä haloo nousee jostain Vilanderin räminäpurkista jne.
        Koulutustyylejä on monia ja pitääkin olla koska niin on erilaisia koiria ja omistajiakin, mutta jos hyvät aikomukset ja pullanpaisto ei riitä, kannattaa lähteä merta edemmäs kalaan.


    • äkäinen

      Ei kukaan ole mielestäni koiria moraalisiksi olennoiksi väittänytkään. Koiralle täytyy näyttää ja opettaa oikea ja väärä juuri sen takia, ettei se luonnostaan sitä ymmärrä. En myöskään oikein tajunnut että mitä tekemistä moraalilla on laumahierarkian (tarkan tai vähemmän tarkan) kanssa. Ei siihen moraalia vaadita, että koira oppii kunnioittamaan omistajaansa ja luottamaan häneen. Siihen vaaditaan nimenomaan niitä kokemuksia, joissa omistaja osoittaa olevansa kykenevä suojelemaan koiraa ja asettamaan tarvittaessa myös rajat. Koira ei automaattisesti edes halua 'pomoksi', mutta jos sen 'laumassa' ei ole pystyvää johtajaa, se kyllä ottaa paikan. Ja sitten niitä ongelmia alkaa tulla.

      Omistajan vastuulla on pitää huolil, ettei oman koiran toiminta häiritse myöskään muita ihmisiä - oli koira sitten iso tai pieni. Pienen koiran voi ongelmatilanteissa napata kainaloon, eikä chiohuahua myöskään saa merkittävää vahinkoa aikaiseksi ihmisille/toisille koirille, mutta se ei tarkoita etteikö sitä pitäisi kouluttaa kunnolla. Paljon on hienoja ja vastuullisia omistajia niin suurilla kuin pienilläkin koirilla, mutta nähtävästi joitakin ei vain yksinkertaisesti kiinnosta. Nykyään tietoa ja opastusta on tarjolla niin paljon, ettei kukaan voi perustella koiran huonoa käytöstä sillä, ettei ollenkaan tiedä mitä asialle pitäisi tehdä. Ainoat vaihtoehdot ovat, että omistaja on liian laiska tai välinpitämätön puuttuäkseen asiaan. Ikävää on, jos muiden koirien omistajat kokevat häiritseväksi sellaisen käytöksen, joka ei koiran omistajaa tunnu juurikaan liikuttavan.

      Koiran rankaiseminen on monipiippuinen juttu, varsinkin, kun nykyään siitä sää niin paljon p*skaa niskaansa. Jos koiraa rangaistaan opikeaoppisesti juuri silloin, kun ei-toivottu toiminta on käynnissä, se kyllä ymmärtää syy-seuraussuhteen. Se, että kielletty käytös jätetään täysin huomiotta, ei kaikissa tilanteissa valitettavasti toimi. Jos koira on kuullut epämiellyttävän äänen jyrsiessään lattialistoja eikä osaa yhdistää sitä omistajaan, se ei jyrsi myöskään omistajien ollessa muualla. Jos toiminta on jätetty täysin huomiotta, ei koiralle ole mitään merkitystä että jyrsiikö se lattialistoja vai ei silloin kun omistaja on poissa. Koiran ei pitäisi ajatella että "tämä on ookoo, mutta tuo on vielä parempi" vaan ehdottomasti "tämä on äärimmäisen epäkannattavaa, tuo sen sijaan erittäin kannattavaa".

      Samaa mieltä Milanin urasta ja painotuksista. Tsemppiä hänelle ja suurta kunnioitusta ainakin minulta. Toivottavasti loputkin lösöilijät jossain vaiheessa ymmärtäisivät sen nerokkaan pointin hänen koulutusmetodeissaan. Toki voi aina katsoa myös jotain "koirakouluttaja" Tanja Karpelaa (jolla kylläkin on joitakin oikeitakin ratkaisuja) ja yrittää kouluttaa koiraansa yltiöpäisellä positivismilla ja hukuttamalla koiran tie mihin vaaleanpunaiseen hattaraan, kukkasiin, sydämiin ja yksisarvisiin.

      • Juu, kaikki koirat eivät ole pyrkyreitä tai opportunisteja ja jotkut pitävät "pomon" asemaansa täysin itsestään selvänä. Tällaiset koirat ovat esimerkiksi niitä, jotka purevat omistajaansa tai muita itse valitsemillaan hetkillä ja näin kouluttavat laumaansa/muita.

        Ja on totta, että tänä päivänä ei kritiikiltä välty ja propagandaa negatiivisen palautteen puolesta on tehty hartiavoimin. Ehkä se juontuu vielä niistä vanhoista ajoista jolloin pk-puolellakin kaikki koirat "potkittiin" passiiviseen väistämiseen.
        Nyt on sitten tällainen kausi ikään kuin vastaliikkeenä.

        Jos puhutaan koiran hakkaamisesta, sillä ei ole mitään tekemistä ng palautteen kanssa (ellei joku nyt niin sitten halua tehdä...) vaan sitä voi lähestyä "koiramaisesti". Kun katsoo niiden keskinäistä kommunikointia, siitä oppii paljon.

        Millanissa on se erityinen piirre muihin verrattuna, että hän keskittyy pahimman terän katkaisemisen lisäksi nimenomaan siihen oikeaan ongelmaan, eli omistajaan. Aikamoiset psykologin taidot =)

        Karpelasta ja kukkakedoista ; ne toimii kun koiralle opettaa jonkin asian, mutta korkeaan vireeseen noussutta koiraa niillä ei hallita. Eli koiralle voi opettaa vaikka ohittamisen niillä metodeilla mutta jos fuskaa, voi siihen liittää osaksi aivan rauhassa neg palautteen.
        Itse en palkitse koiraa ohittamisista, vetämättä olemisesta tms muulla kuin olemalla antamatta mitään palautetta tai satunnaisesti tokaisemalla " ai että miten hieno oli", koska haluan niihin tilanteisiin mahdollisimman passiivisen suhtautumisen.
        Muutenkaan en ole ollenkaan varma, että jos koira on kävellyt vaikka 100 m oikein vetämättä tai vaikka sitten räyhäämättä, että tajuaako se yhtäkkiä miksi joku alkaa sitä kehumaan koska sehän ei itse asiassa ole tehnyt mitään juuri silloin.

        Ysärillä kouluteltiin ihan työksi asti silloisen kumppanin kanssa ongelmakoiria, haettiin vartiokoirille kortteja jne ja ihan samaa tehtiin kuin Millan. Samaa paskaa tuli niskaan vaikka kuinka hyviä tuloksia tulisi. Mutta pitää vain pitää linjansa ja antaa apunsa niille jotka sitä haluaa. On sitä tullut kaikki kokeiltua shapingista lähtien ja paras tapa onkin miksailla erilaisia keinoja tilanteesta riippuen.

        Moni apua hakenut oli kovin yllättynyt nykyisestä tilanteestaan koska saattoi olla niin, ettei aiempien koirien kanssa ollut samanlaisia ongelmia. Silloin heillä oli juuri oikea koira sillä hetkellä käsissään, se kertoi missä oli kehitettävää ja sitähän meiltä kaikilta totta kai löytyy.


      • 5+6
        clarma kirjoitti:

        Juu, kaikki koirat eivät ole pyrkyreitä tai opportunisteja ja jotkut pitävät "pomon" asemaansa täysin itsestään selvänä. Tällaiset koirat ovat esimerkiksi niitä, jotka purevat omistajaansa tai muita itse valitsemillaan hetkillä ja näin kouluttavat laumaansa/muita.

        Ja on totta, että tänä päivänä ei kritiikiltä välty ja propagandaa negatiivisen palautteen puolesta on tehty hartiavoimin. Ehkä se juontuu vielä niistä vanhoista ajoista jolloin pk-puolellakin kaikki koirat "potkittiin" passiiviseen väistämiseen.
        Nyt on sitten tällainen kausi ikään kuin vastaliikkeenä.

        Jos puhutaan koiran hakkaamisesta, sillä ei ole mitään tekemistä ng palautteen kanssa (ellei joku nyt niin sitten halua tehdä...) vaan sitä voi lähestyä "koiramaisesti". Kun katsoo niiden keskinäistä kommunikointia, siitä oppii paljon.

        Millanissa on se erityinen piirre muihin verrattuna, että hän keskittyy pahimman terän katkaisemisen lisäksi nimenomaan siihen oikeaan ongelmaan, eli omistajaan. Aikamoiset psykologin taidot =)

        Karpelasta ja kukkakedoista ; ne toimii kun koiralle opettaa jonkin asian, mutta korkeaan vireeseen noussutta koiraa niillä ei hallita. Eli koiralle voi opettaa vaikka ohittamisen niillä metodeilla mutta jos fuskaa, voi siihen liittää osaksi aivan rauhassa neg palautteen.
        Itse en palkitse koiraa ohittamisista, vetämättä olemisesta tms muulla kuin olemalla antamatta mitään palautetta tai satunnaisesti tokaisemalla " ai että miten hieno oli", koska haluan niihin tilanteisiin mahdollisimman passiivisen suhtautumisen.
        Muutenkaan en ole ollenkaan varma, että jos koira on kävellyt vaikka 100 m oikein vetämättä tai vaikka sitten räyhäämättä, että tajuaako se yhtäkkiä miksi joku alkaa sitä kehumaan koska sehän ei itse asiassa ole tehnyt mitään juuri silloin.

        Ysärillä kouluteltiin ihan työksi asti silloisen kumppanin kanssa ongelmakoiria, haettiin vartiokoirille kortteja jne ja ihan samaa tehtiin kuin Millan. Samaa paskaa tuli niskaan vaikka kuinka hyviä tuloksia tulisi. Mutta pitää vain pitää linjansa ja antaa apunsa niille jotka sitä haluaa. On sitä tullut kaikki kokeiltua shapingista lähtien ja paras tapa onkin miksailla erilaisia keinoja tilanteesta riippuen.

        Moni apua hakenut oli kovin yllättynyt nykyisestä tilanteestaan koska saattoi olla niin, ettei aiempien koirien kanssa ollut samanlaisia ongelmia. Silloin heillä oli juuri oikea koira sillä hetkellä käsissään, se kertoi missä oli kehitettävää ja sitähän meiltä kaikilta totta kai löytyy.

        Mitä kortteja hait vartiokoirille?


      • ...

        "En myöskään oikein tajunnut että mitä tekemistä moraalilla on laumahierarkian (tarkan tai vähemmän tarkan) kanssa."

        Se että eläin kykenee arvottamaan jotain ylempi- tai alempiarvoiseksi, vaatisi eläimeltä moraalin.

        Tuosta mitä koira tekee ja mitä ei tee, kun omistaja on paikalla, jos se on rankaisulla kasvatettu, onkin tälläkin palstalla paljon esimerkkejä. Usein naisihmiset valittavat, että kun eivät saa koiraan kuria ja miestä tottelee kuin unelma. Siinä tyyppi esimerkki rankaisuilla ja kielloilla koulutetuista koirista. Ne pelkäävät miestä, mikä on lisännyt niiden pelkoa myös niissä alunperäsisissä ongelmissa, esim. ohituksissa. Ohituksissa ne ovat joskus rähjänneet miehenkin läsnäollessa, niitä on siitä rangaistu, eivätkä ne enää rähise miehen läsnäollessa. Paska valuu alaspäin ja koira on lisännyt pelkoa toisten koiran kohtaamiseeen, koska siihen on liitetty vielä epämiellyttävä rankaisukin. Ja kun nainen lähtee koiran kanssa ulos, se kaikki pelko kyllä näkyy kohtaamistilanteissa, rähinä on puolet pahenmpi; rankaisun pelkoa ei ole joten koira uskaltaa rähistä ja tilanteet ovat koiran mielestä vielä suurempi mörkö, mies kun on tilanteiden epämiellyttävyyttä lisännyt. Koira parka on vain jätetty opettamatta siihen miten kohtaamistilanteissa tulee käyttäytyä ja tilalle on ammennettu vain pelkoa.


      • sanon minä
        ... kirjoitti:

        "En myöskään oikein tajunnut että mitä tekemistä moraalilla on laumahierarkian (tarkan tai vähemmän tarkan) kanssa."

        Se että eläin kykenee arvottamaan jotain ylempi- tai alempiarvoiseksi, vaatisi eläimeltä moraalin.

        Tuosta mitä koira tekee ja mitä ei tee, kun omistaja on paikalla, jos se on rankaisulla kasvatettu, onkin tälläkin palstalla paljon esimerkkejä. Usein naisihmiset valittavat, että kun eivät saa koiraan kuria ja miestä tottelee kuin unelma. Siinä tyyppi esimerkki rankaisuilla ja kielloilla koulutetuista koirista. Ne pelkäävät miestä, mikä on lisännyt niiden pelkoa myös niissä alunperäsisissä ongelmissa, esim. ohituksissa. Ohituksissa ne ovat joskus rähjänneet miehenkin läsnäollessa, niitä on siitä rangaistu, eivätkä ne enää rähise miehen läsnäollessa. Paska valuu alaspäin ja koira on lisännyt pelkoa toisten koiran kohtaamiseeen, koska siihen on liitetty vielä epämiellyttävä rankaisukin. Ja kun nainen lähtee koiran kanssa ulos, se kaikki pelko kyllä näkyy kohtaamistilanteissa, rähinä on puolet pahenmpi; rankaisun pelkoa ei ole joten koira uskaltaa rähistä ja tilanteet ovat koiran mielestä vielä suurempi mörkö, mies kun on tilanteiden epämiellyttävyyttä lisännyt. Koira parka on vain jätetty opettamatta siihen miten kohtaamistilanteissa tulee käyttäytyä ja tilalle on ammennettu vain pelkoa.

        niinpä niin..... sanoja aseteltu peräkkäin, siinä sun antis olikin


    • ikkunan takana

      Olen seuraillut satunnaisesti oman asuinalueeni koiranomistajia. Itsellä ei siis enää koiraa ole, kun vanha kamu jouduttiin lopettamaan, uutta en halunnut enää hankkia... Ja nykyään olen liian mukavuudenhaluinen koiranomistajaksi.

      No enivei, yllättävän vähän ihmiset koiristaan mtään tajuavat. Yksi lässyttää vilkkaalle jackrusselille että "Älä mamman kultapoika viitsi vetää, ajattele nyt, mammasta ei ole mukavaa", yhdellä on kaksi äkäistä japaninpystykorvaa joita ihmiset joutuvat väistelemään ettei tule puremia, ja ainoa kommentti jonka omistajalta saa läheltä-piti-tilanteen jälkeen on "Kato mis kävelet!"

      Yksi on aivan helisemässä ison rotikan kanssa, koira tekee mitä tahtoo ja tyttö kulkee lähinnä jarruna narunpäässä. Jos joku tulee vastaan, tämä kiertää äkkiä hihnan puun tai tolpan ympäri ja huutaa ettei saa tulla lähemmäs.

      Yksi törkeimmistä mitä näin kadun toisella puolella, oli totaalinen raivokohtaus. Joku ämmä sekosi täysin isohkolle seropille, riuhtoi taluttimesta voimiensa takaa ja karjui niin kovaa kun ääntä lähti. Lopuksi huusi vielä itkien koiralle että huomenna lähtee henki, ei sua kukaan jaksa.

      Yhdellä eukolla on mitä ihanin bernhardilainen, akka on vain raivohullu. Koirassa ei ole mitään pelättävää, mutta omistaja voi purra!

      Eniten ihmettelen kun muutamilla hmm... vähemmistöön kuuluvilla nuorilla miehillä on sakemanneja, dobbereita, staffeja, mutta nämä koirat osaavat vastoin odotuksia käyttäytyä! Ehkä niitä ei olekaan hankittu vain statussymboleiksi, vaan niitä myös osataan kouluttaa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      145
      2020
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      116
      1582
    3. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      95
      1387
    4. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      92
      1318
    5. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1292
    6. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      207
      1131
    7. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      48
      1076
    8. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      205
      1066
    9. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      98
      1047
    10. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      239
      892
    Aihe