Hei!
Olen tehnyt sopimuksen erään firman kanssa siitä, että teen näille työtä yli 8500 euron edestä tuntipohjaisella laskutuksella. Minulla ei ole itselläni firmaa, ja olemme sopineet firman maksavan nämä palkkiona ja hoitavan TyEL-maksut. Näin on myös tapahtunut, ja firma on maksanut TyEL-makut.
Tuo tapaus on oman käsitykseni mukaan rajatapaus sen osalta, onko kyse "työsuhteesta" vai ei (työskentely ei tapahdu ko. firman tiloissa, mutta toisaalta oikeutta siirtää työtä eteenpäin jonkun toisen tehtäväksikään ei ole. Lisäksi olen samaan aikaan toisella työnantajalla osa-aikaisessa työsuhteessa). Olen sittemmin lukenut kuitenkin netistä, että sitä ei voisi sopia työnantajan kesken, että maksaako työnantaja TyEL-maksut vai pitäisikö työntekijän itse maksaa YEL-maksuja (johon liittyy kai myös ALV-velvollisuus).
Voidaanko TyEL-maksut vaatia jälkikäteen peruttavaksi takaisin ja vaatia työntekijää hoitamaankin eläkemaksut YEL-maksuina itse?
(Tällaista takaisinperimistilannetta ei siis nyt ole, eikä tiedossakaan, mutta haluaisin tietää asiasta mielummin etukäteen kuin jälkikäteen)
TyEL -maksut, ja voiko ne muuttua YEL:iksi?
9
802
Vastaukset
Työeläketietäjä vastaa sinulle myöhemmin – aikaisintaan huomisen kuluessa.
- YrittäjäPori
Hyvin nopea ja varma vastaus:
YEL-vakuutuksesta:
http://www.yrittajat.fi/fi-FI/yrittajaihmisena/yelvakuutus/
TyEL-vakuutuksesta
YEL / TYEL-vakuutuksesta tai sen valinnasta
https://www.varma.fi/fi/Yritykset/YrityksenToiminta/YrittajaksiRyhtyminen/YrityksenPerustaminen/yrittajanyel/Pages/Default.aspx- YrittäjäPori
TyEL-Vakuutuksesta
http://www.yrittajat.fi/fi-FI/tyonantajanabc/tyonantajamaksut/tyelvakuutus/ - mitenkohanon
YrittäjäPori kirjoitti:
TyEL-Vakuutuksesta
http://www.yrittajat.fi/fi-FI/tyonantajanabc/tyonantajamaksut/tyelvakuutus/YrittäjäPori, kiitos linkeistä, mutta niistä ei löydy vastausta kysymykseeni. Olen kahlannut vastaavia materiaaleja aiemmin läpi, ja tiedän, että tapaus on ns. rajatapaus sen osalta, kuuluuko ottaa YEL-vakuutus vai TyEL-vakuutus. Tätä asiaa pohdittiin aikoinaan työpaikalla, ja päädyttiin siihen, että mennään TyEL-vakuutuksella ja että palkkiotaso määritetään sen mukaan, että työnantaja hoitaa eläkemaksut.
Mutta kysymykseni koski siis sitä, että voiko päätös jotenkin jälkikäteen peruuntua jälkikäteen (Kuka viime kädessä seuraa sitä, pitääkö olla TyEL-vakuutus vai YEL-vakuutus, ja voiko tämä vaatia vaihdettavaksi eläkejärjestelmää jälkikäteen sen jälkeen, kun eläkemaksut on jo maksettu jonkun eläkejärjestelmän mukaan?). Ja että miten eläkekuviot silloin menisivät.
Jos asiassa joku tekisi jonkun toisen päätöksen, olisin kiinnostunut tietämään, miten tulonsiirrot menisivät. Eli muuttuisiko tällöin maksettu TyEL-maksu YEL-maksuksi, vai miten asia hoituisi. Vai palautettaisiinko TyEL-maksu kenties työnantajalle niin, että minun pitäisi maksaa YEL-maksu maksaa palkkiostani, joka kutistuisi sen seurauksena huomattavasti verrattuna tilanteeseen, jossa työnantaja maksaa työeläkemaksut.
Tuo oli siis se asia, josta kaipasin tietoa. - ex-yrittäjä..
mitenkohanon kirjoitti:
YrittäjäPori, kiitos linkeistä, mutta niistä ei löydy vastausta kysymykseeni. Olen kahlannut vastaavia materiaaleja aiemmin läpi, ja tiedän, että tapaus on ns. rajatapaus sen osalta, kuuluuko ottaa YEL-vakuutus vai TyEL-vakuutus. Tätä asiaa pohdittiin aikoinaan työpaikalla, ja päädyttiin siihen, että mennään TyEL-vakuutuksella ja että palkkiotaso määritetään sen mukaan, että työnantaja hoitaa eläkemaksut.
Mutta kysymykseni koski siis sitä, että voiko päätös jotenkin jälkikäteen peruuntua jälkikäteen (Kuka viime kädessä seuraa sitä, pitääkö olla TyEL-vakuutus vai YEL-vakuutus, ja voiko tämä vaatia vaihdettavaksi eläkejärjestelmää jälkikäteen sen jälkeen, kun eläkemaksut on jo maksettu jonkun eläkejärjestelmän mukaan?). Ja että miten eläkekuviot silloin menisivät.
Jos asiassa joku tekisi jonkun toisen päätöksen, olisin kiinnostunut tietämään, miten tulonsiirrot menisivät. Eli muuttuisiko tällöin maksettu TyEL-maksu YEL-maksuksi, vai miten asia hoituisi. Vai palautettaisiinko TyEL-maksu kenties työnantajalle niin, että minun pitäisi maksaa YEL-maksu maksaa palkkiostani, joka kutistuisi sen seurauksena huomattavasti verrattuna tilanteeseen, jossa työnantaja maksaa työeläkemaksut.
Tuo oli siis se asia, josta kaipasin tietoa.Koska sinulla ei ole yritystä, eli firmaa( toiminimeä tai oy:tä yms.), olet palkansaaja ja työnantajan on suoritettava työnantajalle kuuluvat maksut. Työnantaja maksaa ennakonpidätyksen, sotu-maksun, tapaturmavakuutuksen, työttömyysvakuutuksen, tyel-maksun yms. velvoitteet, jopa kesälomakorvauskin kuuluisi maksaa. Koska et ole yrittäjä, ei sinulta voida periä jälkikäteen eläkemaksuja. Lakisääteisten maksuista ette voi myöskään keskenään sopia, kaikki maksut on maksettava. Jos olisit yrittäjä, niin tilanne olisi toinen, työnantajamaksut joutuisit itse maksamaan ja vielä arvonlisäveron, jonka laskuttaisit työn tilaajalta.
- -64-vuotias
Hei!
Olen osatyökyvyttömyyseläkellä korotettu vammaistuki , eläkkeeseeni on laskettu 65 vuoden mukaan.
Mielestäni työkykyni on alentunut vähintään 3/5 , samoin lääkärini mukaan. Tarkoitukseni on hakea täyttä työkyvyttömyyseläkettä. Kysymykseni koskee jos en saakkaan täyttä eläkettä ja haluan jäädä varhennetulle vanhuuseläkkeelle mistä summasta varhennusvähennys lasketaan tämän hetkinen osaeläke 1000 euroa/kk. Samoin haluaisin tietää mahdollisen vaikutuksen puolison perheeläkkeeseen samoin vaikutus tuleviin vuosikorotuksiin.Osatyökyvyttömyyseläke voidaan hakemuksesta muuttaa varhennetuksi vanhuuseläkkeeksi. Ennen eläkkeen muuttamista eläkelaitos yleensä selvittää hakijan mahdollisuuden saada täyttä työkyvyttömyyseläkettä.
Ilmeisesti osatyökyvyttömyytenne on alkanut ennen vuotta 2006, jos eläkkeessänne on huomioitu tuleva aika 65 vuoden ikään asti. Tällaisen osatyökyvyttömyyseläkkeen muuttuessa varhennetuksi vanhuuseläkkeeksi (ikäväli 60 – 64) eläke muunnetaan täydeksi työkyvyttömyyseläkkeeksi ja ennen varhennusvähennystä eläkkeestä poistetaan tulevan ajan osuus varhennetun vanhuuseläkkeen alkamisesta 65 vuoden eläkeikään. Tarkemmat tiedot varhentamisen vaikutuksesta eläkkeeseesi saat omalta eläkelaitokseltasi.
Leskeneläke määräytyy edunjättäjän eläkkeen perusteella ja enimmillään leskeneläke voi olla puolet edunjättäjän eläkkeestä. Lesken omat eläkkeet ja ansiotulot voivat kuitenkin vaikuttaa pienentävästi maksettavaan leskeneläkkeeseen. Leskeneläkkeen määrää arvioitaessa pitää olla tiedossa myös lesken saamat omat eläkkeet tai laskennalliset eläkkeet. Tämänkin kysymyksen osalta kannattaa eläkkeen määrätietoja kysyä omalta eläkelaitokselta.
Maksussa olevia eläkkeitä tarkistetaan vuosittain tammikuussa työeläkeindeksillä.
Vastaus nimimerkille "mitenkohanon":
Rajanveto TyEL:n ja YEL:n välillä voi joskus olla vaikeaa. Olet oikeassa, että työnantaja ja työntekijä eivät voi itse sopia kumpaa laki sovelletaan. TyEL:n mukaan vakuuttaminen edellyttää työsopimuslaissa määriteltyä työsuhdetta. Työsuhteessa työntekijä tekee työnantajan johdon ja valvonnan alaisena tekemään työtä palkkaa tai vastiketta vastaan. Sillä, että olet samaan aikaan toisella työnantajalla osa-aikaisessa työsuhteessa, ei ole merkitystä määriteltäessä kumpaa lakia tulisi noudattaa mainitsemasi firman kohdalla.
Jos henkilö on vakuutettu väärän lain mukaan, korjaus tehdään yleensä ajassa eteenpäin, ei takautuvasti. Oikaisu tehdään alusta asti vain, jos jompikumpi osapuoli sitä vaatii. Takautuvasti YEL-vakuutus voidaan ottaa vain kulumassa olevalta ja kolmelta sitä edeltävältä vuodelta. TyEL-vakuutus voidaan poistaa takautuvasti 10 vuodelta, jolloin eläketurvaan voi jäädä aukko, jos kyse olisi näin pitkästä takautuvuudesta.
Henkilö voi olla yrittäjä, vaikka hänellä ei ole omaa yritystä.
Parhaiten asia selviää, kun olet yhteydessä työeläkeyhtiöön, jossa mainitsemasi firma on sinut vakuuttanut.- Uteliasyrittelijä
Olen ollut yrittäjänä 90- luvun alkuvuosista lähtien, ensin toiminimellä sittemmin OY:nä. Yritys toimii edelleen ja saan sieltä YEL,in alaista palkkaa.
Olen myös viime vuosina tehnyt muualla TYEL alaista työtä.
Näen molemmat maksut työeläke otteessani.
En kuulu minkäänlaiseen liittoon tai työttömyys kassaan:
Saanko mitään mistään mahdollisen työttömyyden takia?
Mitenkä lasketaan mahdollinen sairaus ajan palkka?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2083286Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391658Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus971513- 921409
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461354Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1601276Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121208Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze1231039Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89942Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.55872