Lääkärin diagnoosi???

Ihmettelijä!!

Olimme 2,5 vuotiaan poikani kanssa keuhkolääkärillä, synnynnäisen keuhkomuutoksen vuoksi.
Pojallani on todettu oireyhtymä, johon kuuluu erilaista motorista, sekä kielen kehityksen ongelmaa.

Poika on ollut aina neurologin seurannassa, mutta toistaiseksi tullut hienosti ikäistensä perässä. (motoriikka hieman kömpelöä, puhuu kolmen sanan lauseita, on normaalissa pienten ryhmässä, päiväkodissa)

Oireyhtymään voi kuulua myös lievää kehitysvammaisuutta/heikkolahjaisuutta, mutta toistaiseksi lapsemme ei ole sellaista diagnoosia saanut, eikä kukaan ole meille sellaisesta mitään puhunutkaan, (ainakaan vielä)
Omasta mielestäni lapsi on varsin fiksu tapaus, tietysti puhe on edelleen huonoa, mikä tyo välillä omia haasteita arkeen.

Käsittääkseni lievään kehitysvammadiagnoosiin tarvitaan osastolla oloa ja moniammatillisen työryhmän, sekä vanhempien päätöstä.

Mutta mutta.. siis nyt saimme edelliseltä keuhkolääkärillä käynniltä kertomuksen kotiin käynnistä, jossa keuhkolääkäri on diagnosoinut lapseni lievästi kehitysvammaiseksi. Poikaani kutsutaan lievästi kehitysvammaiseksi kaksi kertaa lääkärin kirjoittamassa tekstissä.
Tekstissä siis lukee pojastani, että hän on henkisesti lievästi kehitysvammainen, ja toisen kerran, että lapseni on henkisesti lievästi kehitysvammaisen oloinen.

Lisäksi lääkäri kertoo, kuinka lapseni puhuu vain muutaman yksittäisen sanan jne. Kaikki tämä sen vuoksi, että lapseni on joutunut käymään lääkärissä toistuvien korvatulehdusten ja neurologisten ongelmiensa takia koko ikänsä ja oppinut pelkäämään lääkärissä käyntiä niin paljon, että huusi kokoajan suoraa kurkkua, eikä antanut lääkärin kuunnella keuhkoja, tai katsoa korvia.

Lääkäriä selvästi ärsytti lapsen huutaminen, kun äidin kanssa oli vaikea keskustella tulevista keuhko tutkimuksista.

Nyt täytyy sanoa, että tällä hetkellä fiilikset ei ole ihan katossa. Ei niin, ettenkö hyväksyisi lievästi kehitysvammaista lasta. Olen asennoitunut niin, että en voi tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta en kuitenkaan osannut odottaa, että diagnoosi tulee keuhkolääkäriltä 15 minuutin käynnin perusteella.

Onko tuollaista asiallista kirjoittaa, kun sitä ei kuitenkaan lue missään diagnoosikohdassa. kehitysvammaisuudella mässäily on ainoastaan lääkärin spekulaatiota ja mieleeni juolahtaa jostain syystä, että tekstissä olisi jotakin kostomentaliteettia lääkärin puolelta, varsin ikävästä lääkäri käynnistä. Saatan toki olla vainoharhainen, mutta miten muut vanhemmat näkevät tilanteen ja miten te muut reagoisitte tilanteessani?
Onko lääkärillä oikeutta kirjoittaa tuollaista?

Kiitos vastauksista

6

2324

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tyrmistynyt

      Kuullostaa kyllä erittäin oudolta ainakin minun korvaani ja varmasti vaatisin kyseiseltä lääkäriltä vähän tarkennusta noihin kirjoituksiin...
      Eihän kukaan voi 15 min lääkärikäynnin perusteella mitään kehitysvammadiagnoosia antaa!!!!
      Oma lapseni on todella ujo melkein missä tahansa seurassa(paitsi tietysti todella tuttujen ihmisten ) on siis ihan erilainen vieraassa ympäristössä kuin vaikka kotona omassa porukassa. Todella asiattomalta kyllä kuullostaa tuollainen.
      Saako udella että mikä oireyhtymä lapsellasi on? Siihen ei siis aina kuulu kehitysvammaisuutta,mutta voi kuulua ??

    • Ihmettelijä!!

      Lapsellani on harvinainen sotosin oireyhtymä. Oireyhtymän pääasiallinen ongelma on nopea pituuskasvu, joka aiheuttaa motorisia ongelmia, erityisesti lihaksiston alijäntevyyttä, josta esimerkiksi puheenkehityksen viivästyminenkin johtuu.

      Oireyhtymään liittyvillä ongelmilla on usein taipumus parantua iän myötä ja joskus myös kadota kokonaan. Tosiaan usein ainoa oire, huomaamattoman kömpelyyden lisäksi joka näille ihmisille aikuisiässä jää, on juuri jos kyseisen henkilön oireisiin kuuluu jonkinlaista kehitysvammaisuutta, tai heikkolahjaisuutta. Normaaliälyisiäkin on paljon ja tämän vuoksi usein odotetaankin motoriikan paranemista ja näinollen myös suun lihaksiston kehittymistä.

      Tosiaan lapsi puhelee jo ihan kivasti, jokseenkin kyllä ikätasoisekseen epäselvästi ja höpöttelee enimmäkseen kotonaan ja päiväkodissa, tuttujen ihmisten läsnäollessa.

      Lääkäri on viimeinen paikka jossa lapseni sanoo mitään, kun jo lääkäriin meno laukaisee hirveän huutopaniikin.

      Eikä tosiaan ole (oireyhtymän vuoksi) missään vaiheessa ollut pois suljettu, etteikö lapsemme saattaisi tulevaisuudessa joko kehittyä täysin normaaliksi aikuiseksi, tai sitten saada lievän keva diagnoosin.

      Ihmetyttää vaan, että missään neurologin lausunnossa ei ole puhuttu sanallakaan mistään keva tutkimuksista edes ja hoitotuen saaminen on kamalan taistelun alla, mutta keuhkolääkäri itsenäisesti tällaisen diagnoosin antoi.

      Täytyy varmaan kysellä lääkäriltä, että voiko kirjoittaa saman siihen diagnoosikohtaan, kun kahteen kertaan asiasta on kirjeessä maininnut.

    • rahka2

      Ymmärsin, ettei keuhkolääkärinne kuitenkaan ole antanut mitään kehitysvammaisen diagnoosia. Hän on myös voinut tulkita tilannetta väärin, mutta jokin on ilmeisesti kiinnittänyt lääkärin huomion, kun on tuollaista sanellut.

    • Outohomma

      No eikös se ole jonkinlainen diagnoosi jos se lekuri kerta on papereihin kirjoittanut että " lievästi kehitysvammainen"
      Ota ihmeessä yhteyttä tähän lääkäriin ja pyydä selitystä kai sinuakin äitinä kiinnostaa tietää että millä perusteilla lapsesi olisi muka "kehitysvammainen"
      Varsinkin jos on jo muutenkin neurologin seurannassa ja sieltä suunnalta ei ole tullut mitään epäilyksiä kehitysvammaisuudesta.

      • Ihmettelijä!!

        Sepä tässä onkin erikoista, kun olen varmasti jokaikinen kerta neurologilla kysynyt, lapsen tulevaisuuden näkymistä. Minua jos jotakin kiinnostaa erityisen paljon, että millainen lapseni tulevaisuus mahtaa olla, mutta joka kerta olen saanut vastaukseksi, että valitettavasti vain aika voi sen näyttää ja poikani on kehittynyt sen verran hyvin, ettei ole mitään syytä epäillä kehitysvammaisuutta.

        Olen ajan kuluessa muutenkin päätynyt siihen, että minä entisenä lastenhoitajana, olen kaikista kriittisin ihminen poikani kohdalla ja revin hiuksia päästäni, kun lapsi ei ole vieläkään oppinut kuivaksi. Oikein kirkkaina päivinä oikein hämmästyn siitä, miten fiksu lapsi on. Temperamentti onkin sitten minulta peritty ja uhmakin on tällä hetkellä valtavaa, tekee lähinnä nauraen kiusaa ja hampaiden pesu/kylpeminen pitää kieltää, että saa jotain tapahtumaan.

        Lääkäreistä on sen verran kova kammo, että jo sinne meno aiheuttaa itsellenikin hyvin v*****tuneen olotilan, kun tiedän jo valmiiksi, minkälaiset potkuraivarit tuo lapsi vetää, valkoisen takin nähdessään.
        Tämä ei ollut ensimmäinen lääkäri, jolla huomasin pinnan kiristymistä pojan kovaäänisen huutamisen vuoksi (ei siis suostunut mihinkään yhteistyöhön, vaan roikkui oven kahvassa, huutaen pää punaisena "ULOS ja KOTIIN"

        Lääkäri on kaiken lisäksi kirjannut, että poikani sanoo vain muutaman yksittäisen sanan :D wtf? Siis ilmeisesti nuo kaksi jotka lääkäri kuuli useamman kerran.

        Täytyy kyllä heti maanantaina ottaa yhteyttä ja tiedustella, että mistähän on vetänyt nuo johtopäätökset, koskien lastani.


    • Tyrmistynyt

      Hei! Mielenkiinnosta taas kyselen että soititko jo kyseiselle lääkärille ja jos soitit niin mitä hän sanoi??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2552
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      304
      2289
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      90
      2103
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1804
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1717
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1678
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1570
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1387
    9. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      120
      1383
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1351
    Aihe