Sain huhtikuussa epilepsiadiagnoosin ja sopivaa lääkitystä yritetään vielä löytää. Olen tähän asti saanut neljä isoa kohtausta. Silloin olen tuntenut oloni kummaksi ja noin 20 sekunnin sisällä kouristukset alkavat, ihan koko vartalo kramppaa, en pysty hengittämään ja olen ainakin aluksi täysin tajuissani, ja tietysti ihan paniikissa.
Muista epilepsia-topikeista olen kuitenkin saanut sellaisen kuvan, että kaikki muut ovat täysin tajuttomana kouristuskohtausten aikana ja että "näyttää pahemmalta kuin miltä tuntuu". Enkä todellakaan itse voi sitä allekirjoittaa, sillä minä muistan ihan kirkkaasti tuon tunteen, kun ei pysty hallitsemaan omaa kehoa tai edes pysty hengittämään. Onko muilla tällaisia epilepsiakohtauksia?
Miten pelon kanssa oppii elämään? En haluaisi olla yksin hetkeäkään ja heti jos tulee joku tunne, mikä voisi viitata kohtaukseen, pulssini nousee.
Epilepsiakohtaukset ja jatkuva pelko
7
584
Vastaukset
- pokers
Se on valitettavasti psykologinen juttu, ja totuttelukysymys. Alkuun varmasti jokaiselle vaikea pala, ja riippuu henkilöstä miten nopeasti pystyy hyväksymään sairauden, tottua kohtauksiin ja pelot loppuvat.
Toivottavasti oikea lääkitys pian löytyy. Keskustele neurologisi kanssa myös mahdollisesta käynnistä esim psykiatrilta, jos tuntuu ettei lähipiirissä ole ketään jolle puhumisella voisi päästä eteenpäin. Tsemppiä! - eräs gaijin
Mitä nyt pientä taustatutkimusta olen tehnyt niin vaikuttaa, että tuollaisia kohtauksia ilmenee enimmäkseen silloin kun on lääkitys olemassa mutta se ei auta/ole riittävä. Ei varmaankaan aina näin.
Itselläni tuli aikoinaan noita ihanasti älli pois, näyttää pahemmalta kuin tuntuu paitsi sitten tietty jälkikäteen, itkettiin ja pelättiin mutta kohtauksista en muistanut mitään (paitsi 1-2 sekuntia alusta, sen kun nykinä alkaa ja sanat ei tule ulos ja henki ei kulje). Sen sijaan noita tajuissaan kramppailuja oon lukenut täältä niiden ihmisten kuvailemana, jotka ovat lääkityksellä.
Itse sain kaksi sellaista kun lääke ei yhdessä vaiheessa meinannut riittää (vaativa elämäntilanne) ja täytyy kyllä sanoa, että pelko ja henkinen järkytys oli kamala. Enkä mä krampannut läheskään sillä tavalla kuin tajuttomana mutta toisaalta en voinut liikkua, jalat ja kädet nyki, pää kääntyili miten sattui. Koko kesän elin tuossa "nyt se tulee" -fiiliksessä, jos hiukankin nykäisi jossain enkä lopulta tiennyt mikä oli kohtausta ja mikä paniikkia. Ymmärrän täysin miltä susta tuntuu eikä musta niin voi elää. Kyllähän lääkitys pitäisi saada paremmaksi, oothan ilmoittanut aina neuropolille noista?
Mulla lopulta auttoi lisälääkitys (Frisium, vain tarvittaessa. Auttoi varsinkin noihin epämääräisiin paniikkijuttuihin niin mielikin pääsi toipumaan) ja toisaalta peruslääkkeen annoksen nosto ja arkielämän stressin vähentyminen. Kai myös hormonikierukka, koska pahimmat ajat (ja nuo kaksi kidutuskohtausta) osuivat aina tiettyyn aikaan kuukaudesta. Peruslääkityksen annosnostokin pystyttiin purkamaan normaalitasolle reilun vuoden päästä.
Onneksi psyykkiset kauhut kummasti unohtuvat kunhan asiat saa kuntoon! Mitä lääkettä syöt ja miten paljon? - pelkuri3
Kiitos tuhannesti vastauksista, auttaa paljon kun saa kuulla muiden samankaltaisista kokemuksista. Deprakine aloitettiin heti diagnoosin jälkeen 500 500, nyt syön 500 1000 ja sen lisäksi Keppraa 500 500. Lääkitys muutettiin siis n. viikko sitten, kun viimeksi sain kohtauksen. Sen jälkeen en ole saanut yhtään kunnon kohtausta mutta eilen käsi kramppasi aika voimakkaasti ja olin aivan varma että tulisi kohtaus - ovat aina alkaneet juuri niin. Isompaa kohtausta ei kuitenkaan tullut.
Diagnoosista on kulunut niin vähän aikaa, että en vielä tässä vaiheessa tunne tarvitsevani ammattilaista henkiseksi tueksi. Olen menossa neurologin vastaanotolle kuukauden päästä, joten viimeistään silloin voisin keskustella tuosta "eräs gaijin"-nimimerkin teoriasta, että tämä kohtaustyyppi liittyisi vääränlaiseen lääkitykseen. Tosin olin kyllä tajuissani myös ensimmäisen kohtauksen aikana, eli ennen kuin olin saanut diagnoosia tai lääkitystä.- eräs gaijin
Itsekin halusin korostaa vastauksessani, ehkä huonosti, että lukemani perusteella tuo kammottava hereilläolo ilmaantuu lääkityksen päälläollessa ja sen pettäessä (muistan lukeneeni, että tietty lääke muutti kohtaukset tällaisiksi, toisilla taas toiminut moitteetta, myös itselläni). Tämä perustuu vain ja ainoastaan tämän palstalaisten kertomiin kokemuksiin eikä myöskään päde taustaasi Jos itselläsi näin on ollut alusta lähtien, on tuurisi "vain" luokattoman huono.
Lisäksi haluaisin painottaa, että vältä kertomasta neurolla lukeneesi neuvoja keskustelupalstalta mutta keskity kertomaan siitä kuinka kamalalta hereilläolo tuntuu (koska se ei käsittääkseni ole lainkaan perinteistä). Lääkärit eivät varmasti arvosta keskustelupalstatietoa mutta voit ehkä muotoilla sen "olen ymmärtynyt, ettei ole yleistä olla.."? Paremman hoitosuhteen luomiseksi suosittelen pysysmistä omakohtaisissa kokemuksissa. Täällä voi sitten tilittää epäonnistumisia tai muuta vastaavaa!
Tsemppiä ja toivottavasti pikkuhiljaa vaste alkaa näkyä.
- 0......0
Kohtauksien ollessa tuollaisia kun kuvailit, kannattaa lääkitys saada mahdollisimman nopeasti tasapainoon. Jos vain mahdollista.
Mitään häpeää siitä ei ainakaan tarvitse tuntea, ettei pelko kohtauksia kohtaan heti ensimmäisten viikkojen tai kuukausien aikana lähde pois. Kun on kerran kokenut noita rankempia kohtauksia, pelko niitä kohtaan tuskin koskaan kokonaan häviää. Mutta kannattaa kyllä ottaa jo nyt alkuvaiheessa kaikki mahdollinen ammattiapu vastaan mitä saatavissa on, ovat tässä vaiheessa nimittäin paljon kärkkäämpiä sitä tarjoamaan kuin vuosien päästä. - Eteenpäin vaan
Siltä pohjalta kuin lähtee et kohtaus voi tulla jos on tullakseen henkinen tasapaino on sitten saavutettu. Rankasti kohtaus saattaa lihaksia vääntää ja mitään kuin ei voi tehdä kohtauksen aikana lääkitys pitäisi löytää kohdalleen. Itseltääni olkapää hajonnut työkyvyttömäksi kohtauksen seurauksena.
- Muntarina
Itse olen sairastanut epilepsiaa jo 15 vuotta. Tuntuu tietysti karulta tämä ajattelutapa, mutta olen suhtautunut asiaan siten, että kuolema korjaa mikäli sen aika on. Itsellä tulee varoittavia merkkejä aina silloin tällöin ja niitä kannattaa alkaa etsimään. Jos vaara uhkaa, nappaan yleensä lisää lääkettä yhden napin, hakeudun pois mahdollisen ärsykkeen luota ja siirryn kohtauksen varalta turvallisempaan paikkaan. Olisi kovin ikävä saada vaikkapa kynä silmään, kun kohtaus tulee.
Epilepsia on ärsyttävä sairaus, mutta kyllä sen kanssa oppii pärjäämään. Samalla huomaa, että terveet ihmiset eivät ymmärrä arvostaa terveyttään tarpeeksi. Itsellä on huolehdittavana kaksi lasta, joten pitää olla erityisen tarkka omasta kunnosta. Kohtauspelko vähenee, kun tutkii asiaa itsekseen näin vähän syvällisemmin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies kateissa Lapualla
Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla1145925Poliisi tutkii murhaa Paltamossa
Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta324037- 823342
Jos me voitais puhua
Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä182976Jenna meni seksilakkoon
"Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t2522034Joo nyt mä sen tajuan
Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?881994- 1431775
Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."
Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui421763Olipa ihana rakas
❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau81686Vain yksi elämä
Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu881559