Eka piha

Sata kukkaa

Ostimme talon, jossa iso piha ja useita kukkapenkkejä joissa paljon monivuotisia kukkia. Kukat ovat jääneet ilmeisesti huonolle hoidolle. Haluaisin "purkaa" kukkapenkit tyystin, puhdistaa rikkakasveista ja parantaa kasvualustoja. Monet kukkapehkot on ylitiheitä ja osa kukista kasvaa kituliaasti rikkojen keskellä.

Nyt haluaisin ottaa kasvit ylös ja ryhmitellä uudelleen sekä jakaa tiheät pehkot. Voiko tämän tehdä kun kesälomani alkaa heinäkuussa? Kasvit ovat osin hyvässä kasvussa. Jos kastelen ensin hyvin, nostelen muovin päälle ja peittelen harsolla siksi aikaa kun putsaan penkit rikkakasveista ja lisään multaa sekä kalkitsen. Vai olisko syksy tai varhain ensi keväänä otollisempi aika? Neuvokaa, koska tämä on eka kesä pihan omistajana. Sormet vain syyhyää päästä laittamaan istutukset kuntoon ja mieleiseen järjestykseen, kun nyt kaikki on sikinsokin ja kasvaneet toistensa sekaan.

Kukkia on hyvin monia lajikkeita ja lomalla olisi aikaa tehdä työ perusteellisesti ja kunnolla. kiitän jo etukäteen ohjeista.

8

197

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kukittaja

      kyllä voi tehdä milloin haluat, juuri noin jotta ensin kastelet ja sitten peität ... jos haluat lisää kukka-alueita, sillä jakotaimia tulee riittämään, tee ne uudet istutus alueet ensin valmiiksi, jotta saat heti ne jakotaimet samantien maahan... tai laita 'tilapäisistutukseen johonkin muuhun paikkaan siksi aikaa kun perkaat sitä entistä kukkamaata.Tosin jos nyt teet niin tämänkesän kukinta jää väkisin vähiin ja osittain kokonaan pois, mutta ensikesänä ja tulevina, se sitten on senkin edestä runsasta.Jostain joutuu aina luopumaan kukinnan suhteen on se aika mikä hyvänsä.Itse olen muuntanut suuriakin kukkamaita ihan mihin aikaan tahansa.... eipä satojen neliöitten kunnostus/muutos voisikaan onnistua pelkästään joko/tai kevät/syksy-menetelmällä.... syysleimujakin olen siirtänyt ja jakanut kukkivina syksyllä ja hyvin on onnistunut... silloinhan näkee mikä on lopputulos värien suhteen kun ovat kukassa.Jotkin kasvit on hyvä katkaista jotta juurtuminen on vahvaa eikä voimat huku kukintaan ja juurtumisen yrittämiseen.Rohkeasti vaan toimeen, kiitos työstä tulee jokatapauksessa vasta tulevina vuosina.Perkaa juurakot tarkasti, katsot jotta erilaiset juuret tulee kunkin juurakon seasta kaikki pois... vouhenputket ja juolavehnät ovat pahimpia piiloutujia juurakoiden sisälle, on nypittävä yksitellen ja sevitellen juuria samalla, mutta se kannattaa vaikka työlästä ja aikaa vievää onkin.

      • Sata kukkaa

        Kiitos neuvoista. Vastaus oli hyviä neuvoja antava. Siispä eka lomaviikko menee lapionvarressa. Kävin eilen illalla jo kaivamassa joitakin taimia kukkapenkistä ja laitoin ruukkuun hyvään multaan, odottelevat siinä, että saan tehtyä kunnon kasvualustan. Intoa puhkuen odotan loman alkamista.


    • järjellisesti

      Sunnittelu on aa ja oo. Kuten edellinenkin vastaaja antoi ymmärtää (?), tee uusi kasvualusta ensin ja kaiva perennoille ne uudet paikat ensin ja istuta niihin. Väliaikaisvaihetta ei välttämättä tarvitse ainakaan suurimmalle osalle påerennoista. Ihan turhaa työtä.

    • kukittaja

      väliaikais istutuksella tarkoitin sellaista juttua jotta jos ei tiedä mihin aikoo jonkin sijoittaa niin kannattaa olla sellainen alue mihin laittaa ne joksikin aikaa.... siis ehkäpä vaikka seuraavaan vuoteen asti odottelemaan.... ja siinä samalla alueella on sitten 'vara taimia' jos joku sattuu kuolemaan... on sitten mistä ottaa eikä tarvii ostella.Itselläni oli sellainen vara taimi varasto jonkinlaisella joutomaalla, siitä se pikkuhiljaa muuttui uudeksi kukkamaaksi, maan laatu parantui itsestään kun sinne katteeksi aina laitoin kaikki katkotut varret ja maatuvat osat.Ensin siellä oli vain niitä varataimia sikin/sokin sekaisin, missä oli sopivan pehmeää maata, mutta nyt on kukoistava n.7 kertaa8 m. oleva kukkamaa... enää ei ole tilaa vara alueille kun kaikki mahdollinen on istutuksia täynnä.Mutta olenkin suuruudenhullu niiden suhteen, nurmikkoa ei ole juuri nimeksikään vain ajoreitti pihaan ja autotallille käytävät kiemurtelevat siellä istutusten lomassa.Arvioisin että pinta-alaltaan n.800-900 neliötä on erilaisilla istutuksilla, ehkä vähän enemmänkin.Tästä johtuen kun jotain muutoksia teen niin tarvin jonkin 'välivaiheen' jos isommasta asiasta on kyse.

    • hffghfgdhfjf

      Hyviä ohjeita. Minullakin on vastaostettu pihapiiri, jossa on useita kukkaistutuksia, mutta jossa kukkapenkit ovat vuohenputkien peitossa. Tuntuu kauhealta ajatella, että ne pitää kaikki kaivaa ylös käsin, mutta ei kai sitä muutenkaan voi tehdä. Jos ei haluaisi säästää niitä kukkia siellä joukossa, voisi leikata kaikki matalaksi ja peittää mustalla muovilla pariksi vuodeksi. Se kai tappaisi putketkin, vai mitä? Aika ankealtahan se näyttäisi. Uuden marjapensasalueen teen niin, että peitän alueen mustalla muovilla, siihen reiät pensaille (leikattu ristiin, jotta läpykät voi kääntää pois kuopan kaivun ajaksi). Vanhojen pensaiden juuret ovat täynnä vuohenputkia ja nokkosia. Kai se kertoo hyvästä maaperästä, mikä on kyllä laiha lohdutus.

      • O-mukulakiurunkannus

        Vuohenputkesta pääsee kyllä eroon purkamatta koko kukkapenkkiä. Itse olen hävittänyt sen joitakin alueilta yksinkertaisesti nyppäämällä jokaisen pintaan nousevan vuohenputken lehden pois. Yllättävän nopeasti se luovuttaa, kun juurista loppuu yty. Useimmiten lehden mukana saa juurtakin pois jonkin verran. Siinä pitää vaan olla tarkkana, ettei pääse ympäriltä leviämään uudestaan.


      • salaa viisas
        O-mukulakiurunkannus kirjoitti:

        Vuohenputkesta pääsee kyllä eroon purkamatta koko kukkapenkkiä. Itse olen hävittänyt sen joitakin alueilta yksinkertaisesti nyppäämällä jokaisen pintaan nousevan vuohenputken lehden pois. Yllättävän nopeasti se luovuttaa, kun juurista loppuu yty. Useimmiten lehden mukana saa juurtakin pois jonkin verran. Siinä pitää vaan olla tarkkana, ettei pääse ympäriltä leviämään uudestaan.

        ja tuo nyppiminen rikkaruohoille kannattaa muuten tehdä illalla kun valoa on vähemmän, osa rikoista jos maahan jää pääsee valossa uudelleen itämään.


    • Round-up on tehokas

      Pienikin istutuslapio kourassa kun puutarhassa kiertää ja kulkee joskus, saa ylös juuria myöten haittakasveja. Lapio vaan syvyyksiin juuren tienoille ja vähän vetkutusta maassa, niin lähtee enemmän kuin lehti. Joittekin kasvien juuuria ei voi saada ikinä pois kuin Round-up'illa. Sitkeimpien nouseviin lehtiin tipautan Round-up'pia, kyllä kuoli juuria myöten.
      Round-up vaikuttaa vain siihen kasviin, jonka lehdelle/lehdille sitä laitat. Se kuolee juuriaan myöten muutamassa päivässä/ noin yhdessä viikossa. Anna sen kuolla paikalleen, älä revi sitä kesken kaiken ylös.
      Joku tietenkin nostaa "haloon" ko. aineesta, soromnoo ! Väliäkö sillä. Jokainen saa tehdä omassa puutarhassaan niinkuin parhaaksi näkee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      2285
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      71
      1923
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1725
    4. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      158
      1649
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1641
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1619
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1514
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1357
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1218
    Aihe