lämppärit (?)

heppagirl

Eli varmaankin aika tyhmä kysymys, mutta oon kauan jo miettiny että mitö se lämminverinen oikee sitte tarkottaa? Eli onko se rotu vai vaan niinkuin (en ees tiiä mikä se on) kuten kylmäverinen, lämminverinen.. Ja sitten kun esim puhutaan että raveissa juoksee lämppärit ja ja ja.. XD eli voisko joku selittää mahd tarkasti kun en vaan kerta kaikkiaan ymmärrä :o

7

71

  Vastaukset

  • Yksinkertaisimmillaan lämminverinen hevonen tarkoittaa siroa, kevytrakenteista hevosta (ratsut ja ravurit), ja kylmäverinen tanakampaa, raskaampaa hevosta (työhevoset). Kumpikaan ei siis ole sinänsä rotu, vaan se tarkoittaa hevostyyppiä. Sitten on vielä puoliverinen joka on näiden kahden yhdistelmä mutta lasketaan silti lämminverisiin. Lämppärit siis jakautuvat vielä omiin ryhmiinsä, mutta se menee jo hieman sivuun varsinaisesta aiheesta joten en nyt puutu siihen puoleen tämän tarkemmin.

   Raveissa kun puhutaan lämppärilähdöstä, se tarkoittaa, että lähdössä on mukana vain lämminverisiä. Kylmäverisiä (=suomenhevosia) ei ole samoissa lähdöissä, koska kevyet, nopeat lämppärit jättäisivät raskaammat kylmäveriset jälkeensä jo alkumetreillä. Sen takia lämmin- ja kylmäveriset hevoset kilpailevat eri lähdöissä.

   En tiedä oliko tämä nyt tarpeksi tarkka selvitys, yksinkertaistin aika lailla, mutta toivottavasti nyt sait jotain tolkkua asiaan. :)

   • Joo, kiitos kovasti. Jotenkin näin oon sen ajatellu. Eli kylmäveriset ja lämppärit ei oo rotu vaan hevoatyyppi, ja voiko toisin sanoen sanoa että vaikkapa joku siro ja kevytrakenteinen (vaikka arabi) ois siis lämminverinen? :D


   • heh korjaan vielä. Lämppärit eli puoliveriset ovat risteytetty kylmäverisistä ja täysiverisistä :)


  • Juuri niin. Arabi kuuluu kyllä karkeasti laskien lämppäreihin, mutta kuten sanoin, ne jaetaan vielä kahteen omaan ryhmäänsä. Suurempi ryhmä ovat puoliveriset, jotka ovat muodostuneet eri rotujen sekoituksista joista on ajan mittaan jalostettu omia rotujaan. Ja sitten ovat täysiveriset eli puhdasrotuiset hevoset, joihin kuuluvat englannintäysiverinen ja arabi. Näihin rotuihin ei ole sekoitettu muita rotuja satoihin vuosiin vaan niitä on jalostettu sellaisenaan, ja niin niistä on tullut jalorotuisia, muuttumattomia. Eli tuo lämppäri on itse asiassa käsite joka sisältää sekä puoliveriset että täysiveriset hevoset. Tosin jos puhutaan täykkäreistä, ne enimmäkseen mainitaan rotunimellä, arabi tai engelsmanni, kummasta rodusta puhutaankin.

   Mainittakoon myös, että osa ihmisistä käsittää lämppärin lämminverisenä ravihevosena tai jopa tietyn rotuisena ravurina (mikä tuli ilmi eräässä toisessa keskustelussa), mutta se rajaa todellisuutta hirveästi. Suurin osa lämminverisistä roduista on nimenomaan ratsuja, mutta sana pitää sisällään kaikki lämppärit, sekä ratsut että ravurit.

   • Okei, kiitos paljon kun oot jaksanu vastata ja vielä näin monipuolisesti, mutta silti tarpeeksi yksinkertaisesti jotta olen ymmärtänyt ;)


  • Eipä kestä. :)

  • Lämminverinen ei siis ole rotu, vaan tyyppi.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  • Kulmunille koulutusta 50 000 eurolla

   Veronmaksajat maksaa https://www.is.fi/politiikka/art-2000006527878.html Näin niitä verorahoja käytetään

   324
  • Miksi Halla-aho vaikenee USAn mellakoista?

   Johtuuko siintä että hän ei voi/saa kritisoida Putinia eikä Trumpia!?

   179
  • Tiemaksuilla jopa 1000 euron lisäkulu autoilijoille

   Jopa 1000€ lisää kuluja autoilijalle. Näin se Suomi varmaan yrittää ylöspäin mutta muistaa pitäisi että se raha on taas pois muusta kulutuksesta.Jälleen ollaan autoilijoiden kimpussa. Huomatkaa myös se että vaikka olisikin sähköauto niin maksat silti sen käytöstä.

   122

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kulmunille koulutusta 50 000 eurolla

   Veronmaksajat maksaa https://www.is.fi/politiikka/art-2000006527878.html Näin niitä verorahoja käytetään
   Maailman menoa
   319
   3470
  2. No niin....Tiemaksut sitten tulee.

   Jopa 1000€ lisää kuluja autoilijalle. Näin se Suomi varmaan yrittää ylöspäin mutta muistaa pitäisi että se raha on taas pois muusta kulutuksesta.Jälle
   Maailman menoa
   122
   2812
  3. Miksi Halla-aho vaikenee USAn mellakoista?

   Johtuuko siintä että hän ei voi/saa kritisoida Putinia eikä Trumpia!?
   Maailman menoa
   176
   1807
  4. Kiitos elämä, Nala mutta vuokraluukkuun

   Miten noin menevä nainen voi ottaa koiran keskelle kaupunkia? Eikö edellinenkin koira annettu pois kun asuvat Eskon kanssa, eikä ollut aikaa hoitaa si
   Kotimaiset julkkisjuorut
   85
   1402
  5. Henkirikos

   Tietoa kenelläkään viime yön puukotuksesta..?
   Jämsä
   20
   934