Oma hevonen

emmaaa1

Elikkäs olen ostamassa omaa hevosta, ja haluaisin tietää mitä se vaatii.
kuinka iso tontti pitäisi olla että hevonen voisi asua meillä kotona?
paljonko omaan hevoseen menee kuussa jos se on kotona?

Ja sitten vielä toinen juttu. Olen 160cm pitkä ja painan 66kg. Pystynkö vielä ratsastamaan n.140cm ponilla?

4

1197

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oikein hyvin pärjäät tuon kokoisella ponilla. Kovin paljon pienempää ei kannata ostaa, mutta ei se nyt parista sentistä kiinni ole.

      Mitä sitten hevosen pito kotona vaatii, riippuu hyvin pitkälti siitä, kuinka paljon rahaa on käytettävissä. Mitä vähemmän rahaa, sen enemmän se tietää työtä. Jos on esim varaa tehdä asialliset aidat laitumen ja tarhan ympärille, ne maksavat kertaostoksena paljon, mutta kestävät sitten vuosikausia. Jos tekee aidat luonnonpuusta omasta metsästä, niitä saa olla uusimassa vuoden parin välein, mutta ei maksa mitään. Meillä on paimentikuista aidat laitumella ja keräämme ne pois talveksi tai ne ovat pätkissä kun kevät tulee, ja pystytämme sitten ne uudelleen heti kun lumet sulavat niin että tikut uppoavat maahan. Eli siinä on oma vaivansa. Ja aidat on syytä kiertää läpi päivittäin että ovat vielä pystyssä, meillä ainakin peurat pätkivät tikkuja joskus oikein urakalla.

      Sitten ovat peltojen mahdollinen "viljely" mikä ottaa oman osansa ajasta ja rahasta. Meillä on laitumena pari hehtaaria kesantopeltoa ja siitä alkaa syksyllä olla syötävät aika vähissä, mutta kuten sanottu, sitä ei ole viljelty, joten heinän määrä ei ole optimaalinen rikkaruohojen ja pensaiden takia. Viljellyllä pellolla riittäisi ruokaa pidemmäksi aikaa, mutta niinä vuosina kun pelto on kynnetty ja kylvetty, hevosta ei käsittääkseni voi pellolle laittaa, koska heinä ei ole ehtinyt kasvattaa kunnollisia juuria, ja siellä tallaava hevonen sotkisi kasvavan heinän jalkoihinsa.

      Hevosen pito sinänsä ei kotona paljon maksa, heiniin menee muutama kymppi kuussa ja turpeesen vielä vähemmän jos itse hakee suoraan suolta (meillä pidetään reilusti turvetta ja kulutus on kuution verran kuukaudessa, maksaa n. 15e/m3). Kengitykset ovat meillä päin satasen verran kerralta, riippuen siitä tarvitaanko uusia kenkiä tai talvisin tilsakumeja. Meillä riittää kengitys neljä kertaa vuodessa, mutta useimmat täytyy kengittää useammin.

      Sitä en sitten osaa sanoa paljonko hevonen tekee lisää sähkö- ja vesimaksuihin, kun meillä ne menevät samaan laskuun talon kanssa. Mutta eivät ne yhteensäkään mitään huimia summia ole.

      Mitä sitten on "perustamismaksuja", niin jos haluaa kunnon kentän, siihen uppoaa helposti tuhansia euroja kertaostoksena, samoin jos tarhat laittaa salaojittaen ja hiekka/sepelipohjalle. Ota myös huomioon mahdolliset ympäristömääräykset mm. lantalan suhteen. En tiedä asutko maalla vai taajamassa, mutta ainakin taajamissa on joskus hyvinkin tarkaa se, millainen lantalan on oltava. Maalla ei niin tarkkaa ole, meilläkin on vain yksi poni, ja lantalaa on pidetty siinä missä on ollut sopiva monttu maassa. Enkä ainakaan muista, että siihen olisi kummempia lupia kyselty. Joko niitä ei tarvittu kun hevonen meille tuli, tai sitten olemme ympäristörikollisia, en tiedä. Mutta jostain kunnantalolta tai ympäristölautakunnasta luulisi tietoja löytyvän. Hyvä niistä on selvää ottaa ettei tule jälkeenpäin ikäviä yllätyksiä.

      Tallissa on omat säädöksensä korkeudesta ja neliömääristä hevosen kokoon nähden, ja sitten on huomioitava myös tallin vesihuolto. Jos tulee automaattikuppi, putket jäätyvät talvisin helposti eristeistä huolimatta, joten kannattaa miettiä, onko kantovesi mahdollisesti parempi ratkaisu. Vaivaa on enemmän, mutta sitten ei tarvitse olla huolissaan siitä, jäätyvätkö putket vai eivät.

      Entä tarvitseeko hevonen hoitajaa? Mitä tapahtuu, jos loukkaat itsesi tai sairastut niin ettet pysty hevosta hoitamaan tai joudut/haluat lähteä reissuun? Kuka huolehtii siitä silloin?

      Ai niin, palaanpa vähän asioissa taaksepäin: sekä laitumella että tarhassa on hyvä olla myös varjoa mihin hevonen pääsee kesäaikaan suojaan auringolta. Eli ellei pellolla ja tarhassa kasva puita, yritä saada aidattua myös metsää sen verran että poni voi suojautua sinne kuumimmaksi ajaksi.

      Ja vielä toinenkin juttu: osa ihmisistä pitää meteliä siitä, ettei hevosta voi ottaa ellei ota toistakin. Ne ovat laumaeläimiä jne. Mutta meillä on pärjännyt yksin oikein loistavasti, samoin tunnen monta muuta hevosta ja ponia jotka ovat tyytyväisiä oloonsa vaikka muita hevoseläimiä ei talossa olekaan, ja jotka ovat jopa karanneet hoitopaikoista missä on muita hevosia ja palanneet kotiin missä ovat yksin.

      Tässä kai ne pääkohdat, ainakaan näin äkkiseltään ei tule muuta mieleen. Tuli pitkä ja sekava vastaus, mutta toivottavasti sait jotain tolkkua siitä mitä yritin sanoa. :)

    • emmaaa1

      Okei kiitti. Osaatko vielä sanoa, et kuinka monta hehtaaria sen tontin lain mukaan pitäisi olla?

    • Sikäli kun tiedän, tontin koolla ei ole lain mukaan muuta merkitystä kuin se, että sinne pystyy lain puitteissa tekemään asianmukaiset sisä- ja ulkoilutilat hevoselle ja lantalan niin ettei se häiritse naapureita, ja jos oikein muistan, niin viittä metriä lähemmäksi tonttien rajaa ei saa rakentaa. Eli kaiken pitäisi mahtua tarpeeksi kauas tontin rajoista. Ja jos ajattelit laitumen koon kannalta, niin en tiedä onko siitäkään mitään virallista lakia olemassa. Tiedän pari hevosta joilla ei ole laidunta ollenkaan, vaan niitä joko syötellään lähistöllä tai sitten niille niitetään heinää tarhaan kesäaikaan.

      Ja jos naapurit asuvat lähellä, voi olla että heiltä on pyydettävä suostumus hevosen ottamiseen, kai lantalan hajun takia. Meidän ei tarvinnut, kun lähimmät naapurit asuivat kilometrin päässä, joten en tiedä millä etäisyydellä niitä lupia tarvitsee alkaa kysellä. Luulisin, että sekin selviäisi sieltä kunnantalolta.

      • Anonyymi

        Riittäisikö joku kymmenen hehtaaria yhdelle shettikselle? Ja siis siinä olisi metsää ja peltoa paljon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1631
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1289
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1277
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe