Ratkaisukeskeinen vai kognitiivinen psykoterapia?

ssskkggiww

Hei,

Olen aloittamassa Kelan tukeman psykoterapian, ja etsiskelen itselleni psykoterapeuttia (kärsin sosiaalisten tilanteiden pelosta). Psykiatri suositteli minulle kognitiivista psykoterapiaa, mutta en (käytännön syistä) ole löytänyt pienehköltä paikkakunnaltani sellaista, jolla olisi vapaita aikoja ja jotka venyisi vielä 3-vuoroa tekevän henkilön tarpeisiin. Nyt löysin hyvältä tyypiltä kuulostavan ratkaisukeskeisen psykoterapeutin, jonka kanssa pystyisimme sopimaan vastaanottoajoista joustavasti. Mutta mietin mitä tehdä, jatkanko yhä kognitiivisen psykoterapeutin etsimistä vai voinko vaan vaihtaa oman mieleni mukaan ratkaisukeskeiseen terapeuttiin? En edes tiedä konkreettista eroa kognitiivisen ja ratkaisukeskeisen psykoterapian välillä (googlettamisen jälkeenkään).

13

5452

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • P.terapeutti

      Terapian tuloksellisuutta ennustaa tutkimusten mukaan yhteistyösuhde asiakkaan ja terapeutin välillä.Suuntauksella ei sinällään ole suurtakaan merkitystä.
      Kognitiivisessa ja ratkaisukeskeisessä terapiassa on monia yhtymäkohtia, joten luota valinnasssa omaan intuitioosi siitä tuletko terapeutin kanssa juttuun!

    • Apua kognitiivisesta

      Hei,

      kuten psykiatrisi on suositellut, kognitiivinen terapeutti voisi tosiaan olla parempi, kuin ratkaisukeskeinen terapeutti, koska ratkaisukeskeinen terapia on hyvä sellaisiin "pinnallisempiin" ongelmiin. Kognitiivinen terapia on taas erityisen hyvä juuri ahdistuneisuushäiriöihin kuten sosiaalisten tilanteiden pelkoon.

      Voit vielä tarkastaa Kognitiivisen terapian yhdistyksen sivuilta, löytyykö paikkakunnaltasi terapeuttia:
      http://www.kognitiivinenpsykoterapia.fi/?page_id=339

      Suosittelisin sinulle myös, että tarkastat ratkaisukeskeisen terapeutin koulutuksen, koska joissain ratkaisukeskeisen terapian koulutuksissa on ollut joitain epäselvyyksiä. Löydät lisätietoa esim tästä ketjusta:
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/10101362

      Voit myös tarkastaa, onko terapeutti Valviran terveydenhuollon ammattirekisterissä (voit hakea terapeutin nimellä):
      http://www.valvira.fi/tietopankki/rekisterit/terveydenhuollon_ammattihenkilot/julkiterhikki

      Aina ei heti löydy sopivaa terapeuttia, mutta ei kannata antaa periksi: oikea terapeutti löytyy kyllä omalla ajallaan. Psykoterapia on sen verran tärkeä prosessi, että siihen kannattaa panostaa. Ehkä sinun kannattaa myös luottaa psykiatrisi arvioon, koska hänellä on tilanteestasi paras kuva.

      Onnea terapeutin hakemiseen! Uskon, että löydät itsellesi sopivan terapeutin.

    • mieluri

      No ratkaisukeskeinen terapia on suoraviivaisempaa ja menee suoraan ongelman ytimeen.pohtimatta enempää taustalla olevia syitä.

      • Pintaa vai syvempää?

        Juuri tuon takia ratkaisukeskeinen terapia sopii pinnallisempiin ja kevyempiin ongelmiin eikä sillä voida auttaa esim. keskivaikeaa tai vaikeaa masennusta, persoonallisuushäiriöitä tai esim. ahdistushäiriöitä.

        Toisin sanoen, jos on vain vähän masentunut tai ongelma ei ole muuten erityisen hankala, niin silloin voi mennä ratkaisukeskeiseen terapiaan.

        Kaikissa muissa ongelmissa täytyy sitten hakea apua esim. kognitiivisesta tai psykodynaamisesta terapiasta, joiden on todettu auttavan myös syvempiä tai vaikeampia (pitkäaikaisia) ongelmia.


    • i ii iii iiii iiiii

      Niin kuin tuossa on jo sanottu, niin mieti, tarvitsetko laastarin (ratkaisukeskeinen) vai laastarin, hoidon ja keinot välttyä uusilta haavoilta (kognitiivinen).

      Ja sitten etsi terapeutiksi psykologin tai psykiatrin pohjakoulutuksen saanut terapeutti.

      Ja varo puoskareita:
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/10123322

      • miettimistä

        Tuosta puoskarivaroituksesta. Itse annat kyllä sellaisen ohjeen, että siitä on tiede kaukana.
        Katto vuotaa ja ämpäri täyttyy.
        1. Kognitiivinen: Istutaan miettimään ja kehittämään sankoa ja sen ominaisuuksia hyväksyen sen tosiasian, että vettä tulee jatkossakin.
        2. Ratkaisukeskeinen: tutkitaan, että mistä se vesi sankoon oikein tulee, löydetään ongelma (reikä katossa) ja korjataan se.


      • Turhankehuja

        Vinkki:
        Hae terapeutti, jolla on ollut hyvä ja arvostettu kouluttajataho. Niissä opiskelijaryhmäkoko pieni, työnohjaus hoidettu asiallisesti ja kouluttajilla vankka, oma osaaminen alalla.
        Hae terapeuttia, joka pitää itsensä virkeänä ammatissaan: kouluttaa itseään jatkumona ja käyttää työnsä tukena omaa työnohjausta.
        Hae työnohjaaja, jolla on kykyä valita ja käyttää erilaisia "työkaluja" asiakkaansa mukaisesti.
        Muista, että on olemassa myös psykodynaamisia ja integroivasti toimivia psykoterapeutteja
        Muista, että menetelmät eivät ole itsetarkoitus, vaan tavoitteen saavuttamisen apuvälineitä
        Katso Kelan sivustolta psykoterapeutteja - heillä on arvioitu jo tietty pätevyys: voivat tuottaa Kelalle ostopalveluna terapiaa: monet ottavat ostopalveluasiakkaiden lisäksi itse maksavia asiakkaita.

        Huomioi myös, että kaikki psykoterapeutit toimivat ratkaisujen suuntaisesti ja huomioivat asiakkaan voimavarat unohtamatta kuormittavia asioita (joita pyritään vähentämään tai poistamaan) "Ratkaisukeskeinen" tai "voimavarakeskeinen" terapia antaa joskus mielikuvan, etteivät muut psykoterapeutit noiden suuntaisesti toimisi - se on erheellinen mielikuva.
        Huomioi myös, että kognitiivisia menetelmiä on monilla psykoterapeuteilla on käytössään, koska he ovat saattaneet sitä opiskella joko opintojensa lisänä tai se on sisältynyt psykoterapiaopintoihin.

        Huolestu, jos huomaat terapeutin arvottavan kaikki muut psykoterapeutit itseään huonommiksi: hän on todennäköisesti etsimässä lähinnä asiakaskuntaa itselleen.


      • PaniikkiAri
        miettimistä kirjoitti:

        Tuosta puoskarivaroituksesta. Itse annat kyllä sellaisen ohjeen, että siitä on tiede kaukana.
        Katto vuotaa ja ämpäri täyttyy.
        1. Kognitiivinen: Istutaan miettimään ja kehittämään sankoa ja sen ominaisuuksia hyväksyen sen tosiasian, että vettä tulee jatkossakin.
        2. Ratkaisukeskeinen: tutkitaan, että mistä se vesi sankoon oikein tulee, löydetään ongelma (reikä katossa) ja korjataan se.

        On olemassa myös kognitiivinen ja KÄYTTÄYTYMISterapia. Se on tutkituin ja tehokkain terapiamuoto ahdistusongelmiin. Mutta heikosti tunnettu ja osattu Suomessa. Siinä ei tosiaankaan tuijoteta sankoa vaan erityispiirre on juuri se, että ongelmaa ylläpitävät asiat muutetaan nopeasti ja tehokkaasti. Tehdään ratkaisuja. Ratkaisukeskeinen terapiahan pohjautuu juuri Kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan. Tsekkaa lyhyt artikkelini kognitiivisesta ja käyttäytymisterapiasta:http://paniikkihairio.fi/mita-kognitiivinen-kayttaytymisterapia/ .


    • Psykoterapia

      Psykiatrit suosittelevat nyt näköjään kognitiivista psykoterapiaa paljon, koska se on hyvin oirekeskeistä hoitoa, juten lääkehoitokin. Suosittelen tutustumaan myös psykodynaamiseen psykoterapiaan, jossa keskitytään oireiden taustalla oleviin tunteisiin ja ihmiseen yksilönä.

      • PaniikkiAri

        Kognitiivinen käyttäytymisterapia on kaikkea muuta kuin oirekeskeistä hoitoa. Yksi iso ero psykodynaamiseen on, että aikaa ei tuhlata taustoihin (vaikka ne käsitelllään tarpeen mukaan) vaan koetetaan alkaa muuttaa niitä asioita jotka pitävät ongelmaa yllä. Oireita ei hoideta eikä niiihin keskitytä. Olen itse British Associatin for Behavioural and Cognitive Psychotherapists (BABCP) laillistettu jäsen. Ks http://paniikkihairio.fi/mita-kognitiivinen-kayttaytymisterapia/


    • olet.terve

      On myös se mahdollisuus, että kartat kaikenlaisia terapeutteja kuin ruttoa ja pyrit saamaan muuta seuraa. Terapeutissa riippuminen kasvattaa vain sinua vinoon. Olet aikuinen ihminen, jolla on sosiaalista pelkoa. Tämä on niin yleistä, ettei se ole edes sairaus, vaan normaaliuden merkki. Jos taas kysyy asiaa terapeutilta, hän vastaa JOKAISELLE, että tarvitsee sita tai tätä terapiaa. Terapeutilla on nääs oma lehmä ojassa, ja hän hankki työllään toimeentuloaan.

      Kaikki viittaa siihen, että olet ihan terve. Et tarvitse mitään terapeuttia. Liiallinen sosiaalisuuden pelko vähenee muutenkin matkan varrella.

      Hyvää jatkoa sinulle! :)

    • Ei.kumpikaan

      Eiköhän nuo ole aika samanlaisia kumpikin.
      Tavoitellaan positiivisuutta ajatusrakennelmia ohjaamalla ja manipuloimalla. Kun oireet ovat poissa, asiakas katsotaan terveeksi. Sitten muutaman vuoden päästä uuteen terapiaan.
      Kumpaankaan noista en itse hakeutuisi.

    • PaniikkiAri

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      107
      2067
    2. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      115
      1539
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1500
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1337
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1184
    6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      482
      1111
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      62
      1087
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      953
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      912
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      866
    Aihe