Hei,
Olen aloittamassa Kelan tukeman psykoterapian, ja etsiskelen itselleni psykoterapeuttia (kärsin sosiaalisten tilanteiden pelosta). Psykiatri suositteli minulle kognitiivista psykoterapiaa, mutta en (käytännön syistä) ole löytänyt pienehköltä paikkakunnaltani sellaista, jolla olisi vapaita aikoja ja jotka venyisi vielä 3-vuoroa tekevän henkilön tarpeisiin. Nyt löysin hyvältä tyypiltä kuulostavan ratkaisukeskeisen psykoterapeutin, jonka kanssa pystyisimme sopimaan vastaanottoajoista joustavasti. Mutta mietin mitä tehdä, jatkanko yhä kognitiivisen psykoterapeutin etsimistä vai voinko vaan vaihtaa oman mieleni mukaan ratkaisukeskeiseen terapeuttiin? En edes tiedä konkreettista eroa kognitiivisen ja ratkaisukeskeisen psykoterapian välillä (googlettamisen jälkeenkään).
Ratkaisukeskeinen vai kognitiivinen psykoterapia?
13
6436
Vastaukset
- P.terapeutti
Terapian tuloksellisuutta ennustaa tutkimusten mukaan yhteistyösuhde asiakkaan ja terapeutin välillä.Suuntauksella ei sinällään ole suurtakaan merkitystä.
Kognitiivisessa ja ratkaisukeskeisessä terapiassa on monia yhtymäkohtia, joten luota valinnasssa omaan intuitioosi siitä tuletko terapeutin kanssa juttuun! - Apua kognitiivisesta
Hei,
kuten psykiatrisi on suositellut, kognitiivinen terapeutti voisi tosiaan olla parempi, kuin ratkaisukeskeinen terapeutti, koska ratkaisukeskeinen terapia on hyvä sellaisiin "pinnallisempiin" ongelmiin. Kognitiivinen terapia on taas erityisen hyvä juuri ahdistuneisuushäiriöihin kuten sosiaalisten tilanteiden pelkoon.
Voit vielä tarkastaa Kognitiivisen terapian yhdistyksen sivuilta, löytyykö paikkakunnaltasi terapeuttia:
http://www.kognitiivinenpsykoterapia.fi/?page_id=339
Suosittelisin sinulle myös, että tarkastat ratkaisukeskeisen terapeutin koulutuksen, koska joissain ratkaisukeskeisen terapian koulutuksissa on ollut joitain epäselvyyksiä. Löydät lisätietoa esim tästä ketjusta:
http://keskustelu.suomi24.fi/node/10101362
Voit myös tarkastaa, onko terapeutti Valviran terveydenhuollon ammattirekisterissä (voit hakea terapeutin nimellä):
http://www.valvira.fi/tietopankki/rekisterit/terveydenhuollon_ammattihenkilot/julkiterhikki
Aina ei heti löydy sopivaa terapeuttia, mutta ei kannata antaa periksi: oikea terapeutti löytyy kyllä omalla ajallaan. Psykoterapia on sen verran tärkeä prosessi, että siihen kannattaa panostaa. Ehkä sinun kannattaa myös luottaa psykiatrisi arvioon, koska hänellä on tilanteestasi paras kuva.
Onnea terapeutin hakemiseen! Uskon, että löydät itsellesi sopivan terapeutin. - mieluri
No ratkaisukeskeinen terapia on suoraviivaisempaa ja menee suoraan ongelman ytimeen.pohtimatta enempää taustalla olevia syitä.
- Pintaa vai syvempää?
Juuri tuon takia ratkaisukeskeinen terapia sopii pinnallisempiin ja kevyempiin ongelmiin eikä sillä voida auttaa esim. keskivaikeaa tai vaikeaa masennusta, persoonallisuushäiriöitä tai esim. ahdistushäiriöitä.
Toisin sanoen, jos on vain vähän masentunut tai ongelma ei ole muuten erityisen hankala, niin silloin voi mennä ratkaisukeskeiseen terapiaan.
Kaikissa muissa ongelmissa täytyy sitten hakea apua esim. kognitiivisesta tai psykodynaamisesta terapiasta, joiden on todettu auttavan myös syvempiä tai vaikeampia (pitkäaikaisia) ongelmia.
- i ii iii iiii iiiii
Niin kuin tuossa on jo sanottu, niin mieti, tarvitsetko laastarin (ratkaisukeskeinen) vai laastarin, hoidon ja keinot välttyä uusilta haavoilta (kognitiivinen).
Ja sitten etsi terapeutiksi psykologin tai psykiatrin pohjakoulutuksen saanut terapeutti.
Ja varo puoskareita:
http://keskustelu.suomi24.fi/node/10123322- miettimistä
Tuosta puoskarivaroituksesta. Itse annat kyllä sellaisen ohjeen, että siitä on tiede kaukana.
Katto vuotaa ja ämpäri täyttyy.
1. Kognitiivinen: Istutaan miettimään ja kehittämään sankoa ja sen ominaisuuksia hyväksyen sen tosiasian, että vettä tulee jatkossakin.
2. Ratkaisukeskeinen: tutkitaan, että mistä se vesi sankoon oikein tulee, löydetään ongelma (reikä katossa) ja korjataan se. - Turhankehuja
Vinkki:
Hae terapeutti, jolla on ollut hyvä ja arvostettu kouluttajataho. Niissä opiskelijaryhmäkoko pieni, työnohjaus hoidettu asiallisesti ja kouluttajilla vankka, oma osaaminen alalla.
Hae terapeuttia, joka pitää itsensä virkeänä ammatissaan: kouluttaa itseään jatkumona ja käyttää työnsä tukena omaa työnohjausta.
Hae työnohjaaja, jolla on kykyä valita ja käyttää erilaisia "työkaluja" asiakkaansa mukaisesti.
Muista, että on olemassa myös psykodynaamisia ja integroivasti toimivia psykoterapeutteja
Muista, että menetelmät eivät ole itsetarkoitus, vaan tavoitteen saavuttamisen apuvälineitä
Katso Kelan sivustolta psykoterapeutteja - heillä on arvioitu jo tietty pätevyys: voivat tuottaa Kelalle ostopalveluna terapiaa: monet ottavat ostopalveluasiakkaiden lisäksi itse maksavia asiakkaita.
Huomioi myös, että kaikki psykoterapeutit toimivat ratkaisujen suuntaisesti ja huomioivat asiakkaan voimavarat unohtamatta kuormittavia asioita (joita pyritään vähentämään tai poistamaan) "Ratkaisukeskeinen" tai "voimavarakeskeinen" terapia antaa joskus mielikuvan, etteivät muut psykoterapeutit noiden suuntaisesti toimisi - se on erheellinen mielikuva.
Huomioi myös, että kognitiivisia menetelmiä on monilla psykoterapeuteilla on käytössään, koska he ovat saattaneet sitä opiskella joko opintojensa lisänä tai se on sisältynyt psykoterapiaopintoihin.
Huolestu, jos huomaat terapeutin arvottavan kaikki muut psykoterapeutit itseään huonommiksi: hän on todennäköisesti etsimässä lähinnä asiakaskuntaa itselleen. - PaniikkiAri
miettimistä kirjoitti:
Tuosta puoskarivaroituksesta. Itse annat kyllä sellaisen ohjeen, että siitä on tiede kaukana.
Katto vuotaa ja ämpäri täyttyy.
1. Kognitiivinen: Istutaan miettimään ja kehittämään sankoa ja sen ominaisuuksia hyväksyen sen tosiasian, että vettä tulee jatkossakin.
2. Ratkaisukeskeinen: tutkitaan, että mistä se vesi sankoon oikein tulee, löydetään ongelma (reikä katossa) ja korjataan se.On olemassa myös kognitiivinen ja KÄYTTÄYTYMISterapia. Se on tutkituin ja tehokkain terapiamuoto ahdistusongelmiin. Mutta heikosti tunnettu ja osattu Suomessa. Siinä ei tosiaankaan tuijoteta sankoa vaan erityispiirre on juuri se, että ongelmaa ylläpitävät asiat muutetaan nopeasti ja tehokkaasti. Tehdään ratkaisuja. Ratkaisukeskeinen terapiahan pohjautuu juuri Kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan. Tsekkaa lyhyt artikkelini kognitiivisesta ja käyttäytymisterapiasta:http://paniikkihairio.fi/mita-kognitiivinen-kayttaytymisterapia/ .
- Psykoterapia
Psykiatrit suosittelevat nyt näköjään kognitiivista psykoterapiaa paljon, koska se on hyvin oirekeskeistä hoitoa, juten lääkehoitokin. Suosittelen tutustumaan myös psykodynaamiseen psykoterapiaan, jossa keskitytään oireiden taustalla oleviin tunteisiin ja ihmiseen yksilönä.
- PaniikkiAri
Kognitiivinen käyttäytymisterapia on kaikkea muuta kuin oirekeskeistä hoitoa. Yksi iso ero psykodynaamiseen on, että aikaa ei tuhlata taustoihin (vaikka ne käsitelllään tarpeen mukaan) vaan koetetaan alkaa muuttaa niitä asioita jotka pitävät ongelmaa yllä. Oireita ei hoideta eikä niiihin keskitytä. Olen itse British Associatin for Behavioural and Cognitive Psychotherapists (BABCP) laillistettu jäsen. Ks http://paniikkihairio.fi/mita-kognitiivinen-kayttaytymisterapia/
- olet.terve
On myös se mahdollisuus, että kartat kaikenlaisia terapeutteja kuin ruttoa ja pyrit saamaan muuta seuraa. Terapeutissa riippuminen kasvattaa vain sinua vinoon. Olet aikuinen ihminen, jolla on sosiaalista pelkoa. Tämä on niin yleistä, ettei se ole edes sairaus, vaan normaaliuden merkki. Jos taas kysyy asiaa terapeutilta, hän vastaa JOKAISELLE, että tarvitsee sita tai tätä terapiaa. Terapeutilla on nääs oma lehmä ojassa, ja hän hankki työllään toimeentuloaan.
Kaikki viittaa siihen, että olet ihan terve. Et tarvitse mitään terapeuttia. Liiallinen sosiaalisuuden pelko vähenee muutenkin matkan varrella.
Hyvää jatkoa sinulle! :) - Ei.kumpikaan
Eiköhän nuo ole aika samanlaisia kumpikin.
Tavoitellaan positiivisuutta ajatusrakennelmia ohjaamalla ja manipuloimalla. Kun oireet ovat poissa, asiakas katsotaan terveeksi. Sitten muutaman vuoden päästä uuteen terapiaan.
Kumpaankaan noista en itse hakeutuisi. - PaniikkiAri
Luepa artikkelini aiheesta:
http://paniikkihairio.fi/mita-kognitiivinen-kayttaytymisterapia/
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi254799- 883734
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313483165- 542677
- 2072655
- 522625
Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne322420- 1532350
- 311955
Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa
Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok1091565