viime syksynä kylvetty nurmikko

väiny

Pihaamme ajettiin aluksi noin puolen metrin täytemaakerros, ja sitten 20-25cm kerros ruokamultaa. Ilmeisesti oli kuitenkin pelkkää peltomultaa, eikä varmaan kalkittuakaan. Jostain seulakauhasta puhui, ja hinta oli jotain 12 euroa plus alv kuutiolta.

Kylvimme parhaaseen mahdolliseen aikaan viime syksynä nurmikon, syyskuun alussa, juuri ennen pitkää sadejaksoa. Lähti itämään hyvin ja kasvoi jo lokakuun lopussa aika pitkänä, noin 10cm pituista koko piha täynnä. Leikkasin lokakuun lopulla, kun ajattelin että se sitten rehahtaa hienosti keväällä. Jälkeenpäin huomasin kuitenkin, että maa oli sen verran pehmeää että leikkurin pyörät tekivät pienet painaumat nurmikon multaan, noin 1-3 cm syvyiset.

Keväällä sitten lumien sulettua, heitin kalkkia vielä kun maa oli jäässä. Tuskin oli apua enää tässä vaiheessa. Olisi kai pitänyt ymmärtää kalkita ennen siementen kylvämistä. Siemeniä kului noin 80% siitä mitä pussin ohje oli, eli vähän nuukasti heittelin, vaikkakin siemeniä oli jokapaikassa. Haravalla hiukan peiteltiin ja käsijyrällä jyrättiin päälle.

Kun kevät meni pitemmälle, oli nurmikko tai siis sen alusmulta niin pehmeää, ettei jalkaisin ollut mitään asiaa sinne. Koitin astua, ja kenkä upposi 10cm kuin mutaan. Tämä vaihe kesti kuitenkin vain noin pari kolme viikkoa, kunnes alkoi kestämään kävelyä. Pinta oli kuitenkin kuin moukaroinnin jäljiltä. Halkeamia siellä täällä, nurmikonleikkurin pyörän jäljet oli kertaantuneet talven jäljiltä, nyt ollen noin 5cm syvyisiä uria siellä täällä. Muutenkin pinta varsin muhkurainen. Vaikka kaivinkoneen jäljiltä keväällä pinta oli tasainen kuin viivoittimella vedetty.

Nurmikon siemen oli jotain pallokenttäseosta, agrimarketista. Nyt nurmikko kyllä on kasvanut kun heitin vähän apulantaakin alkukesästä. Mutta paljon on jotain piikikästä kärrikettä seassa, paljain jaloin kun kävelee niin auts auts. Apilaa pukkaa hullun paljon ja isolehtistä, on jo leikkuusta seuraavana päivänä isot lehdet taas näkyvissä. Ja oikeastaan kaikkia lehtiä leikkuri ei ota, kun on niin matalaa kasvustoa.

Naapuri kylvi samaan aikaan, ja siinä kasvaa tuuhea nurmikko, joka on kaikki samannäköistä heinää, ilman mitään rikkakasveja. Taisi olla joku eri merkki sen siemenseos. Lisäksi naapuri laittoi täytemaan päälle vain noin vajaa 10 cm kerroksen jotain kompostimultaa, joka haisi pari viikkoa, sellaista tosi tummaa, ja turvetta seassa myös. Tuli varmaan halvemmaksikin kun ei tarvinnut niin paksua kerrosta multaa. Eikä painumiakaan ole niin paljon, varmaan ohuemmasta kerrospaksuudesta johtuen.

Voi p**kele että tuli mokattua nurmikon kanssa, ja kalliisti vielä. Nurmikko on kyllä vihreä mutta pisteleviä kaktuksia siellä täällä, ja nilkkojen nyrjähtämisen kanssa saa olla varovainen kun tepastelee kuoppien keskellä. Nurmikko kasvaa ns mättäittäin, eli sellaisia pöhköjä vieri vieressä, ja väleissä jotain epämääräistä pistelevää. Kun naapurilla kasvaa joka korsi suoraan ylöspäin.

Mikä tässä meni pieleen? Onko järkevää jyrsiä koko roska pois ja tilata pieni kerros kompostimultaa pintaan, jolla saisi pinnankin tasaiseksi? Tuskin toinen talvi enää näin paljon myllertää kuoppia. Eiköhän pahin painuminen ole tapahtunut. Kiitos asiallisista vastauksista...

3

558

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poltinkarva

      Lisää siihen nurmikkoon karheaa hiekkaa tai hienoa soraa, tyyli vapaa.

    • jaska-a

      Pohjia ei mitenkään tiivistetty? Siitä johtuu painuminen. Meillä urakoitsija jäliltä samanlaista jälkee. Pistelevät kasvit oisko ohdaketta tai nokkosta. Tulleet varmaan peltomullan seassa. Lannoittamalla ja leikkaamalla pääsee eroon yleensä rikkaruohoista nurmikossa, eivät menesty hyvin lannoitetussa kasvualustassa.

    • ............

      Pieleen meni siinä, että ostit halpaa, huonolaatuista multaa ruokamullaksi. Juuri tuollaisessa savessa ohdakkeet (ne piikkikasvit) tykkäävät kasvaa, mutta nurmiheinille se on liian tiivistä. Siemenseoksesi on erittäin hyvää, koska se pitäisi kestää jalkapallokentilläkin.

      Naapurisi teki kalliin (kompostimulta on kallista) mutta hyvän nurmikon. Ruokamultakerrokseksi riittää 10-15 cm.

      Ei ole hassumpi tuo ideasi siitä, kuinka uusit nurmikon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      90
      6346
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2594
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2150
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1847
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1651
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1428
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1223
    Aihe