Mistä ruma sanonta Bättre folk ?

miksi häväistään

Mistä tuo sanonta on tullut ja kuka sitä levittää. Sillä häväistään meitä ruotsia äidinkielenään puhuvia tietoisesti. Koska on historia-aiheet tässä esillä niin tietääkö kukaan tämän loukkauksen historiaa, milloin sitä on alettu käyttää ja mitkä piirit aloittivat.

43

4293

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hurri kaani

      Koska osa väestöstä on puolimongooleja. Riittikö vastauksena?

      • Anonyymi

        Niin tuo mongooliasia oli Ruotsin huipputiedettä ja peräisin johtavan ruotsalaisyliopiston Svenska Rasforskningsinstitutista.
        Sieltä mistä se professori kävi yöllä Pälkäneen kirkkomaalta kaivelemassa suomalaiskalloja havaintokaluiksi pingviiniluurankojen seuraan.

        Instituutti jo lopetettiin. Lopetettiin kun todettiin, että vahvimmat juuret keski- ja pohjoisruotsalaisissa ovat suomalaisperäisiä.
        Sille (onneksi vähäiselle ) osalle finländareita, joille Freudenthal on yhä rakas, kuuluu suomalaisten nimittely mongooleiksi edelleen tapoihin.

        Dementia kai tätä selittää: Ruotsinkielisessä koulussa pänttäämällä opittu pysyy aina muistissa, vaikka nykypäivä jo heitättää.
        Ja nakkikioskin jonossa Bembölessä sen vielä uskaltaa sanoa ääneenkin - ja tänne sepustaa anonyyminä.


    • finskspråkig tollo

      En tiedä, mutta eiköhän se ole syntynyt kateellisten suomenkielisten sanontana, kun ovat katselleet kartanonherrojen tai professoreiden, tehtailijoiden ym elämää.

      • Anonyymi

        Kyllä Bättre folk on vuosisatainen ruotsinkielisten suomalaisten ja ruotsalaisten vaatimaton toteamus itsestään.
        Sitä esiintyy kyllä myös kirjoitettuna vanhoistakin teksteistä.

        Kirjoitan pätkän professori Väinö Salmisen nuoruusmuistelmista kielitieteellisiltä matkoilta Ruotsissa noin vuonna 1905 (Vallattomilta vaellusvuosilta, Otava 1946): [käännökset ruotsista Salmisen]

        Kutsuttiin ylioppilas ystävällisesti saliin kahville. Perheen pää mietti keskustelunaihetta, rykäisi ja kysyi : "onko kandidaatti Sandriini (muutaman kerran tiedusteltuaan oli tämä antanut hänelle tuon italialaiselta kajahtavan nimen) Suomen ruotsalaisia".
        "En. Olen suomalainen syntyperältäni, enkä finländare", selitin.
        "Lukeutuuko kandidaatti Yyrije Kuskiinin [Yrjö-Koskinen] puolueeseen, fennomaaneihin?"
        "En kuulu vanhasuomalaisiin", vastasin.
        "He kuuluvat vihaavan ylinnä kaiken ruotsalaisia. Eivät antaisi Suomen ruotsalaisten puhua äidinkieltään. Eikö pidä paikkansa, että nuo natsionalistit sortavat ruotsalaisia?"
        Syntyi tauko. Tuntui jännitystä ilmassa. Tein vastakysymyksen:
        "Mistä kirkkoherra niin nurinkurisia tietoja on saanut?
        "Parempia ihmisiä [Bättre folk] olivat olleet, eräs tohtori ja paroni", jotka olivat valitelleet, miten fennomaanit ruotsalaisia häikäilemättä sortivat.

        Huomautin, että vielä vuonna 1905, ainoassa yliopistossamme ei edes
        neljäsosa opettajista luennoinut suomeksi. Muutamiss tiedekunnissa ei ollut koskaan ollut suomenkielisiä luentoja. Ja vielä äskettäin oli suomalaisten ollut pakko suorittaa ruotsin kielellä suulliset kuulustelut.
        "Minua ei tietysti uskottu, kun .... ja tarina jatkuu, suosittelen kirjaa!

        Ei ole yllättävää, että suomalaistuotteiden vienti nykyään kärsii huonosta arvostuksesta, finländareiden vuosisataisen Ruotsissa harjoittaman suomalaisten parjaamisen yhtenä seuraamuksena.


    • Jon Asson

      No kateelliset suomenkieliset opettelivat sen verran ruotsia,että osasivat keskenään käyttää ilmaisua "bättre folk" keskustellessaan kaunaisesti ruotsinkielisestä kansamme osasta.
      Kenenkään ruotsinkielisen ei koskaan kuultu missään käyttävän sitä,se on täysi mahdottomuus!

    • Tässä syitä

      Bättre folkilla tarkoitetaan suomenruotsalaisia ja heidän etuoikeuksiaan. Kiintiöiden ansiosta he pääsevät mm oikeus ja lääketieteelliseen huomattavasti helpommin kuin suomenkieliset. Suomalaiset pakotetaan koulussa lukemaan hyödytöntä ruotsinkieltä, moni lukisi mielummin jotain maailmankieltä. Virkamiehiltä vaadita ns. virkamiesruotsia, aivan turha ja tarpeeton vaatimus. Ruotsinkieliset virkamiehet palvelkoot omiaan, aivan hölmöä vaatia kaikilta virkamiesruotsia.

      Minä en ole kateellinen suomenruotsalaisille mutta heidän etuoikeutensa suututtavat. Eivät he ole mikään sorrettu vähäosainen vähemmistö jota pitää positiivisesti syrjiä. Yliopistojen kiintiöt ovat aivan käsittämättömiä.

      Yksi tärkeä syy miksi äänestän perussuomalaisia on heidän kriittinen suhtautuminen edellämainittuihin etuoikeuksiin. Kaikki muuta puolueet ovat ainakin tähän saakka olleet rähmällään pienen eliitin edessä mutta se alkaa muuttumaan. Ei suomenruotsalaisten vapaamatkustaminen tule enää pitkään jatkumaan.

    • Voi surkeutta...

      Esimerkkinä ruotsinkielisen kauppakorkean käyneen ekonomin ymmärtämyksen tasosta yksinkertaisessa asiassa.
      Arvonlisäverosta piti laskea nettohinta ilman alv:tä. Alv oli silloin 23%. Bruttohinnasta hän nykäisi 23% pois.
      Jotkut täällä ehkä ymmärtävät miten poskelleen tuo meni, mutta sitä en ymmärrä, että tuohon toimenpiteeseen tarvittiin monivuotinen ruotsinkielinen koulutus.

      • Tässä syitä

        Kun suomenruotsalaisista pääsee heikompi aines sisään kuin suomenkielisistä on tulokset juuri tuollaisia. Yliopistokiintiöt olisi mitä pikimmiten poistettava.


      • Anonyymi

        Miten lasket oikein? Laitappas kaava!


    • A.F.Junkers
    • Vain tyhmä mokomaa kyselee.

    • 768u4e

      Mä sanoisin, et o dorgaa kunnostaa mitään! Jos se on vielä puuvene syvällä, niin eihä se liukaan - ei Suorilla Putkillakaan, sitä saa Kihtiselällä liikkeelle.
      Sit jos kunnostja on suomenkielinen niin eihän seosaa mitään! Vain ruåttinmaalaiset paremmat ihmiset voi osata kansia bygaa, mut mä ja mun faija vain muovikippoja laitetaan liitää. Se on moottoriveneilyä ruåttiksi ja se on aito asia. mutu askot, auliset, Hannut ja Pekat ovat siis jotakin yrrerestare ikävii. mä välittäjä sen itse sanon

    • otto-ville

      mistäs muuten sana "hurri" tulee?
      Hur mycket

    • ruotsia ruotsia ruot
    • bättre on bättre

      Kateellisten Siperian jäisistä puskista tulleiden puolimongolien kateellinen sanonta. Lie joku samojedin sukuinen poronpurija keksinyt.

    • Jo riittää

      Suomenruotsalaiset tahtovat Suomeen lisää pakolaisia ja vierastyöläisiä vaikka työttömiä on Suomessa vaikka millä mitalla. Vastenmielistä toimintaa, voisi rinnastaa maanpetokseen.

      • Missähän tällainen

        "tahto" on ilmaistu? Ulkomaalaispolitiikasta päättää eduskunta.


    • bgytrr11
      • bgytrr11

        Katos faan! Jävla!
        Palstan linkkisuodatin raiskasi linkin...


    • Leimaa

      No tulojen ja elämäntyylin puolesta? Juontaa niihin aikoihin, kun suomalaiset ei osannu esim. kirjoittaa, ja elivät torppareina ja talonpoikina. Ruotsalaisilla oli parempi koulutus, ja toimeentulo. Onhan Ruotsi vielä nykyäänkin kaikessa parempi kuin Suomi.

    • otto-ville

      "Wikipedia antaa aika villin selityksen "hurrille". Ei kuulosta hyvältä." " "Palstan linkkisuodatin raiskasi linkin... "
      Pienen etsimisen jälkeen se "hurtta" löytyi ja näköjään "huru"kin esiintyy joskin toisessa muodossa.
      Kiitokset avusta.

    • Vihainen

      Kukaan ei ole yhtään sen parempi kuin kukaan muukaan.Ruotsinkielisiä on vain 6% enään. Bättre folk voisi vaieta jo alkaa puhua lapsilleen Suomea, koska missään muuallakaan pohjois-maissa ei puhuta vieraita kieliä. Tosin Ruots norja ja tanska ovat niin lähellä kielinään toisia, että ovatko ne oikeasti samaa skandinavista kieltä.Suomi Suomalaisille ei Bättre folkeille. Anteeksi mutta tämä on lähinä puolustus isänmaata kohtaan. Ruotsinkielisten pitää hyväksyä itsensä Suomalaisiksi, koska kieli ei tee tteistä Ruotsalaaisia.

      • näin on

        Tässä purkauksessa on sellainen virhe, että eihän ruotsinkieliset mitään ruotsalaisia ole, niillä ei ole edes ruotsalaista alkuperää kuin ihan pienellä vähemmistöllä.
        Ruotsinkieliset on suomalaisia, kuten on saamenkielisetkin ja kaikissa maissa on kielivähemmistöjä, joskus näillä vähemmistöillä ei ole mitään tekemistä etnisen alkuperän kanssa.

        Bättre folk kuvaa sitä, että kyse on syntyperänsä puolesta etuoikeutetusta, eli eliitin jäsenestä, meillä tähän eliittiin kuuluu huomattava osa ruotsinkielistä väestöä.
        Mutta ei kuulu kaikki ruotsinkieliset.


      • juu juu
        näin on kirjoitti:

        Tässä purkauksessa on sellainen virhe, että eihän ruotsinkieliset mitään ruotsalaisia ole, niillä ei ole edes ruotsalaista alkuperää kuin ihan pienellä vähemmistöllä.
        Ruotsinkieliset on suomalaisia, kuten on saamenkielisetkin ja kaikissa maissa on kielivähemmistöjä, joskus näillä vähemmistöillä ei ole mitään tekemistä etnisen alkuperän kanssa.

        Bättre folk kuvaa sitä, että kyse on syntyperänsä puolesta etuoikeutetusta, eli eliitin jäsenestä, meillä tähän eliittiin kuuluu huomattava osa ruotsinkielistä väestöä.
        Mutta ei kuulu kaikki ruotsinkieliset.

        Juu, ei ruotsinkieliset välttämättä ole ruotsalaisia. Mutta suomenruotsalaiset ovat.


    • rops

      Mahtaisiko ilmaus poikia jostain 1850-luvulta? Siltä ajalta, kun alkoi se kansallisromantiikan ja suomalaisuuden aika, jolloin ruotsia puhuvat suomalaiset alkoivat puhua Suomesta omana, Venäjästä riippumattomana valtiona, so että poliittisesti olisi siirrytty entistä väljempään autonomiaan? Millä ei tavan ihmiselle olisi ollut kummoistakaan merkitystä. Tätä suomalaisuutta, nimittäin, tehtiin kohtalaisen kauan ihan vaan ruotsiksi, ja jospa siitä olisi tullut tämä että bättre folk kertoo kansanmiehelle miten pitää olla...
      Itse Länsi-Uusimaalla ja Turunmaan saaristossa aika kauan asuneena umpisuomenkielisenä ruotsiaoppineena en osaa panna kovin paljon painoa tälle kielikysymykselle. Duunari on duunari vaikka mitä kieltä puhuisi, puhukoon jokainen omaansa ja opetellaan vähän lisää! Vennamon juuret oli Fennander, Paasikiven Hellsten, eikä kenrl Ehrnroothin tai Mannerheimin suomenkielessä juuri ollut kehumista, monesta muusta jääkäristä puhumatta.... ;)

    • syvä iskumme on

      "monesta muusta jääkäristä puhumattakaan"

      En ole tiennytkään, että yllä olevan luettelon henkilöt olivat jääkäreitä!
      Aina oppii uutta!

      • rops

        Joo, olet oikeassa, eivät olleet, kiitos huomautuksestasi. Se "muu"-sana oli tosiaankin väärin. Oisi kai pitänyt laittaa, että monesta jääkäristä ja sodanaikaisesta jääkäriupseerista puhumattakaan. Jos Sinulle sopii tällaisella korjauksella?


      • syvä iskumme on
        rops kirjoitti:

        Joo, olet oikeassa, eivät olleet, kiitos huomautuksestasi. Se "muu"-sana oli tosiaankin väärin. Oisi kai pitänyt laittaa, että monesta jääkäristä ja sodanaikaisesta jääkäriupseerista puhumattakaan. Jos Sinulle sopii tällaisella korjauksella?

        Korjaus sopii oikein hyvin. Onhan näillä palstoilla sentään tolkun väkeäkin! Monesti tuntuu että nämä palstat ovat enimmäkseen "vähämielisten" keskustelukerhon käytössä.


    • Tyhmä kysymys!

      Jos olisit asunut ikäsi kaksikielisellä paikkakunnalla, jossa enemmistö bättretalandefolkia, niin et kummastelisi ollenkaan. Sillä suomalaisilla ei siellä ole mitään sananvaltaa, vaan hurrit jyrää kaiken matalaksi ja vain omia etujaan vaalien.

    • 17+ 4

      "Bättre folk? Mistä tuo sanonta on tullut ja kuka sitä levittää. Sillä häväistään meitä ruotsia äidinkielenään puhuvia tietoisesti"

      RUOTSIA äidinkielenään puhuvia on todella vähän. Monet ilmoittavat äidinkielekseen ruotsin, vaikka se on "Närpiön murre". Va kostar kilo hauki? jne

      Parhaat vitsit ovat tosi tarinoita, tässä yksi sellainen.

      ---------------------------------------------------------------------------------------

      HS - Talous - 8.2.2008
      Stockmann vaihtoi kieltä
      Jos Stockmannin palisanterikerroksessa on tähän saakka kaikunut hillityn sivistynyt suomenruotsalaisnuotti, aitoruotsalaisen Lindexin lisääminen kauppataloon ei yllättäen lisännytkään svetisismiä, vaan anglismia. Vastaisuudessa Stockmannin valtakieli on maailman yleisin puheenparsi bad English.
      Stockmann osti viime vuoden lopulla ruotsalaisen Lindex-vaateketjun, jonka seurauksena yhtiön johtoryhmän kieleksi vaihdettiin englanti. Suomen itsenäisyyspäivä tiesi Lindexille itsenäisyyden menoa, sillä 346 myymälän ja 4600 työntekijän ruotsalaisketju liitettiin osaksi Stockmannia tuolloin.
      Lindex-hepeneillä oli dramaattinen vaikutus konsernikielen lisäksi yhtiön rakenteeseen ja taseeseen. Muotiketjun yli 700 miljoonan euron vuosimyynti lähes tuplaa Stockmannin liikevaihdon. Tämän vuoden myynniksi arvioidaan jopa 2,5 miljoonaa euroa. Stockmann on vastedes kahdeksassa maassa ja kuudella aikavyöhykkeellä Norjasta Novosibirskiin toimiva yli 16000 hengen kauppatalo.
      Lindexin vetäjä Göran Bille ei ollut moksiskaan itsemääräämisoikeuden menetyksestä, vaan uskoi Stockmannin "muskeleiden" avittavan Lindexiäkin itämaiden valloituksessa. Lindex vetäytyi viime vuonna kokonaan Saksasta, mutta varsinkin naisten muotivaatteisiin keskittyviä myymälöitä avataan lisää Baltiaan, Tsekkiin ja Venäjälle.
      Tähän saakka käytännössä velattoman setelipainon omavaraisuusaste romahti kaupan myötä 30 prosentin pintaan, mutta konsernin toimitusjohtajan Hannu Penttilän mukaan sen kanssa kyetään elämään ihan mukavasti. Velkaista pääomarakennetta vahvistetaan tänä vuonna osakeannilla.
      Vaikka kauppatalolla on huomattavan raskas investointitahti päällä, Lindexin ostonkaan jälkeen avokätisenä osingonmaksajana tunnettu yhtiö ei tingi omistajien hyysäämisestä: osinkoja jaetaan entistäkin hövelimmin, peräti 85 prosenttia tuloksesta.
      Kun koko konsernilla meni hyvin, ei sen osissakaan ole valittamista, mitä nyt Hobby Hall rämpii yhä it-ongelmien kiroissa. Yhtiö otti huhtikuussa käyttöön uuden toiminnanohjausjärjestelmän, jonka yskiminen rasitti tulosta ja hermoja asiakaspalvelussa. Uusi tekniikka aiheuttaa myös myynnin tuloutusten siirtymiä, minkä lisäksi loppuvuoteen venynyt Venäjän-kaupan avaaminen rasittivat tulosta.
      Prosenteissa laskien konsernin kovinta kasvua pitänyt Terhi Okkosen vetämä Seppälä nakutti taas hyvää tulosta, vaikka se jäi viimevuotiselle noin 21 miljoonan euron tasolle. Liikevoittoprosentti on Seppälässä kuitenkin yhä kansainvälistä huippuluokkaa.
      Oheisessa laskelmassa tuloksesta on siivottu vajaan kymmenen miljoonan euron myyntivoitto ja oikaistu veroja 26 prosentin verokannalla. HS:n tähtiluokitus notkahti yhtä jalkaa vakavaraisuuden kanssa.
      Stockmannin nykykielellä yhtiön gaidanssi on sen suuntainen, että Lindexin akvisiition sulattelua jatketaan ja ekspansio Venäjälle etenee kakkoskvartaalilla, kaikki divisioonat kasvavat ja konsernin profitti jatkuvista operaatioista paranee, vaikka ensimmäinen kvartaali painunee daun Hullujen Päivien siirtyessä huhtikuulle.
      Siinä sitä on distanssia, jääkiekkovalmentaja Juhani Tamminen sanoisi.

      • ymimykumykuj,

        "Valehtelet! Älä unohda stallari, stallari, lääkkeet ja Valehtelet! "


    • Anonyymi

      Romaniassa on pikku Pariisi (Bukarest) ja Suomessa on pikku juutalaiset (suomenruotsalaiset)

    • Anonyymi

      Kyllä ruotsinkieliset - siis ihan tavallinen kansa, eikä tehtaanpatruunat ja professorit- suhtautuivat suomenkeilsiin aika ylenkatseisesti.

      Tämä asenne väistyi Uudellamaalla vasta sodan jälkeen.

      Pampaksen hurrit luulevat vieläkin olevansa JOTAIN suhteessa suomalaisiin, vaikka ovat itse koko Suomen juntein kansanosa.

    • Alkuperäinen versio on "svenska talande bättre folk". Sehän kertoo kaiken.

      • Anonyymi

        Kyse oli suomenkielisten möllien kateudesta.
        Sitähän tälläkin palstalla puretaan edelleen,


    • Anonyymi

      Ajoivat ruotsin takaisin pakolliseksi yo-kirjoituksiin 14 vuoden tauon jälkeen. Ei sellaiseen temppuun kuka tahansa kykene, pitää olla narut käsissään joilla muuta yhteiskuntaa ohjaillaan. Ei sellaiseen temppuun kykene kukaan muu kuin bättre folk.

      Sanonta ei siis ole ruma vaan totinen tosi.

    • Anonyymi

      Eikö täällä kukaan oikeasti tiedä mistä tuo Bättre folk sanonta juontaa juurensa..

      Sanonta juontaa juurensa ajalta jolloin Suomi oli Ruotsin vallan alla ja Ruotsista tuli Suomeen aatelisia pelkkiin korkeisiin virkoihin. Suomalaiset eivät siis saaneet ollenkaan korkeita virkoja.

      • Anonyymi

        PYHIMYS - BÄTTRE FOLK


    • Anonyymi

      Rumaa on vain bättre folkin oma käytös.

    • Anonyymi

      Koska suomalainen kansa eli musikat huomasi ruotsinkielisten olevan heitä musikoita paljon fiksumpia.

    • Anonyymi

      Ruotsalaiset rotututkijat saivat kallonmittauksillaan selville, että suomalaiset ovat lyhytkalloisia mongooleja.

      PöhveIiähän se niin kovasti kyrsii, kun on niin kova halu olla uljas germaani 😄

    • Anonyymi

      Vielä 60-luvulla stokkalla palveltiin ruotsia puhuvat jonon ohi.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      78
      1540
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1277
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      119
      1255
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      78
      1176
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1044
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      86
      852
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      782
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      42
      775
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      381
      751
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      124
      709
    Aihe