Rotan kellertävä iho? Ihottumaa?

Huolestunut__

Yli puolivuotiaalla poikarotallani iho kellertää, kun kaivaa karvan alta ja katsoo. Mitään muuta vikaa ei ole, terve, ei hilseile, leikkii veljensä kanssa, syö monipuolisesti. Häntä kunnossa. Onko kellertävä ihottumaa? Olen pessyt pojat miedolla, orgaanisella koiranshampoolla kahdesti kuussa, muuten alkavat haista. Kasvattaja neuvoi pesemään useammin.. Voiko se auttaa, minä olen jostain lukenut että liika peseminen on huonoksi iholle. Olen kylvyn jälkeen kuivannut rotat pyyhkeeseen ja laittanut rypsiölyä häntiin.

Kellertävä rottani on sileäkarvainen silver black. Ei raavi itseään erityisen usein, välillä rapsuttaa takajalalla kuten veljensäkin.

16

309

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Voisiko olla eräänlaista rasvaa jota urosrotille kertyy iholle? Veikkaisin et tiheempi peseminen auttaa, en usko et haittaa jos iho kerran on rasvainen ni ei pääse kuivuun liikaa :) Mulla siis itellä vaan naaraita.

    • geh

      Ihan normaalia uroksille kertyvää talia. :) Tiheempi pesu ei niinkään auta, vaan tujummat aineet. Tosin tuo tali ei ole uroksille mitenkään vaarallista tai haitallista, eikä sitä tarvitse pestä pois kuin näyttelyitä varten. Tiheämpi peseminen todennäköisesti vain kuivattaa turkkia, ja jo kaksi kertaa kuussa kuulostaa turhan paljolta.
      Jos jätkät haisevat pissalle ja ulosteelle, niin mieluummin ahkerampaa häkin pesua kuin ahkerampaa rottien pesua. Jos haisevat vain urosrotalta, niin sitten ei jatkossa kannata niitä hankkia jos ominaishaju on niin kamala.

    • sitten niin

      Sanoisin että kannattais vaihtaa pesuainetta.. ymmärtääkseni vanhan aikanen fairy tiskiaine on parasta. Sillä voisit kokeilla, sitä luultavasti löytyy kotoa. Rottien pesu väli kyllä kuulostaa aika tiheältä, omat pojat käyvät noin joka kolmas kuukausi tai jos on istuttu kaurapuurokupissa. Hännät pestään useimmin, ehkä parin viikon välein tai kerran kuussa. Siitä tulikin mieleen, etteihän se rypsiöljy voi milläänlailla levitä turkkiin, luultavasti rottasi pesevät häntänsä ja sen jälkeen turkkinsa. Kokeile jotain hajusteetonta rasvaa. Helosan tai bebanthene.

    • geh

      Fairy ei todellakaan ole mitään eläintenpesuainetta. Kaikkein pahinta kuivattajaa, ja sen kyllä näkee sitten rottien turkista jos on Fairyllä pesty. Eikä edes toimi kertapesulla pahimpiin urostalitapauksiin.
      Esim. Groomers Goop on erinomaista rotanpesuun, ja lähtee ne uroksien karstatkin ilman hinkkaamista. Eikä kuivata turkkia.

      Öljyä voi kyllä hyvin käyttää häntään. Talimäärään ei vaikuta vaikka vähän joutuisi turkkiinkiin. Liian rasvainen ruokavalio voi kyllä vaikuttaa.

    • ^Ymmärtääkseni Fairyä kyllä pidetään tosi hyvänä rotanpesuaineena, vaikka ilkeeltä kuulostaakin. Yhtä mieltä on virallisen kasvattajan kotisivu:

      http://koti.kapsi.fi/~mystiqe/artikkelit/rotanhoito_fi.html
      "Fairy on erinomaista etenkin urosten hoidossa, sillä se on hellävaraista, mutta irrottaa hyvin rasvaista talitöhnää ihon pinnasta. "

      Omaa kokemusta ei oo, koska mulla on tosiaan ollut vaan tyttöjä :D

    • geh

      Ja sitten taas kun kysyt parilta muulta viralliselta kasvattajalta, niin sanovat täysin samaa kuin minä. Tuokin rotanhoito-ohje on tosi vanha. En kyllä ole juuri tuolta kasvattajalta kysellyt mitä pesuainetta nykyään käyttää kun ei ole tullut puheeksi. :) Olen tosiaan nähnyt niitä Fairyllä pestyjä rottien turkkeja ihan tarpeeksi, ja olen itsekin ennen sillä pessyt urokseni näyttelyihin. Se ei vaan toiminut. Rottaa sai oikeasti hinkata kolme tai neljäkin kertaa, että kaikki lika lähti. Sen jälkeen oli rotan iho hellänä ja turkki kuiva ja karhea. Ellei tietty laittanut jälkikäteen vielä jotain hoitoainetta, mutta ihoon sekään ei auta. Väittivät, että öljyllä valelu etukäteen auttaa irrottamaan likaa ja pitämään turkin kunnossa. Hirveä sotku, ja auttoi vain hieman lian kanssa.
      Nykyään ei tarvitse kuin yhden pesun ja turkkikin pysyy hyvässä kunnossa, kun käyttää vain oikeita pesuaineita. :)

    • sitten niin

      Lähinnä ajattelin kun on kyse ilmeisen rasvaisesta ihossa joten ajattelin kaupata perus vihreää fairya, en tarkoittanut et sitä tarvii käyttää kokoajan. Ei mun pojilla (kymmeninä vuosina ) kyllä ole ollut mitään keltaista ihoa "normaalia uroksille kertyvää talia".. tällä kyseisellä herralla saatta olla isompi talin eritys, sillon tarvii välillä pestä vahvemmalla shampoolla.. muuten voi alkaa käyttää herkälle iholle sopivaa kissa/koira shampoota.. sitten iho voi rauhottua. Tottakai kaikki rottiuksetkin ovat ereilaisia, niinkuin mekin.
      Eikä se fairy kyllä niin kauheeta ole kuin kuvasit kirjoituksessa, ei sitä koko pulloo tarvi laittaa. Yleisesti ottaen aika moni koiran kasvattajakin käyttää ennen koiranäyttelyjä fairya, jotta saa ihon kunnolla puhtaaksi.

    • geh

      ko. urostalin eritys liittyy esim. testosteronin tuotantoon ja kyllä sitä kaikilla leikkaamattomilla uroksilla on jonkin verran, ellei oikeasti pese jatkuvasti.
      Fairy ei ole shampoota, Fairy on käsitiskiainetta. Sen käyttöturvallisuustiedotteessa lukee mm. voi ärsyttää ihoa, ihoa helposti ärsyttävä, vakavan silmävaurion vaara ja aerosolien hengitys voi aiheuttaa lievää hengitysteiden ärsytystä. Kuulostaa varmaan juuri siltä, että sitä kannattaa tunkea eläimen iholle?

    • sitten niin lopettaa

      No eihän sitä varmaan kannata tunkea omalle ihollekkaan ton mukaan.. Kuin myös muutkin shampoot ja pesu aineet, joo-o ärsyttää ihoa =) No ehkä mun tosi miehet on sitten testosterni vapaita =) kun ei tule keltaista ihoa, vaikka pestään noin parin kuukauden välein. Kyllä on taas vaikeeta elämä "pilkun lähentelijöiden" kanssa, ei kannata hermostua vaikka joku antaa neuvon mikä saattaa toimia tai herranjumala on eri mieltä sun kanssa. Heippa!
      Huolestunut_ koita pärjätä pojan kanssa, iho voi rauhottua kun ikää tulee miehelle lisää.

    • geh

      Siis mulla ainakin kuivaa kädet kun pesen astioita käsin. Kaverillani jopa niin pahasti, että joutuu käyttämään tiskatessa hanskoja. Samoin kuivatan käteni muissakin pesuaineissa, ja useimpien pesuaineiden kanssahan suositellaankin kumihanskoja. Shampoot taas sitten ihan eri asia. Esim. Herbinan shampoon käyttöturvallisuustiedotteessa lukee ettei tuotteessa ole mitään vaarallisia ominaisuuksia normaalin käytön yhteydessä. Niellä saa, hengittää saa, ei ihoärsytystä. Ainoastaan:
      "Roiskeet silmiin
      Huuhdo silmä(t) välittömästi runsaalla vedellä." (Ei siis edes mitään lääkäriinmenokehotuksia)

      En ehdi nyt etsiä eläinshampoiden käyttöturvallisuustiedotteita, mutta eiköhän ne aika samalla linjalla ole kuin ihmisshampoot. :)

    • Jäin lueskeleen tänne juttuja ja tuli mieleen että ihmisetkin on erilaisia kuten noi meidän pikku karvapallerot.
      Pakko kertoo tosta eläinten shampoosta. Ostin kerran apteekista Virbacin allergiselle eläimelle tarkoitettua shampoota, hyvin huvittavaa oli se että mun iho mikä on aina täydellisen rikki oli tulessa mutta auttoi kyllä sen hetkisen rotan ihon kanssa. Rotalla oli taipumus rapsutella niin paljon kutiavaan ihoaan että tuli rupia täyteen. Mun oli pidettävä pestessä rottaa hanskat molemmissa käsissä jotta pystyin oleen huutamatta.
      Herbinasta sen verran että se kuuluu yhtenä niistä aineista jota en pysty käyttään itse, toisena on Suomalainen Mökkishamppoo luultavasti koska niissä on luontaisia aineita.. tulee allergia reaktio =)
      Mentiin vähän asian vierestä mut ei sen väljä, hyvää vointia kaikille pitkähäntäsille ja omistajille.

    • geh

      Kaverin vinkin avulla muuten löysin Alias-kasvattajan nykyisen mielipiteen rotan pesusta (juteltiin mitä muut kasvattajat käyttää rotanpesuun). Löytyy tästä hoito-ohjeesta:
      http://koti.kapsi.fi/~mystiqe/artikkelit/Hoito-ohje_poikaset2011.pdf
      Muistelinkin, että tuo edellä linkitetty hoito-ohje on jo vaikka ties kuinka vanha, eikä välttämättä sisällä ihan ajantasaisinta tietoa. Kaikki kuvat tuolla sivulla ovat ainakin vuodelta 2009. Rottienkin hoitamisesta ja hyvinvoinnin edistämisestä tietoa tulee koko ajan lisää. Ennenhän rotat lopetettiin eetterillä, eikä se silti tarkoita, että se olisi nykytiedon valossa hyvä tapa lopettaa jyrsijöitä. :)

    • Juu en mä ollut puolesta enkä vastaan kommentissani. Tarkoitin että ollaan kaikki ihmiset ja elukat erilaisia =) Aliaksen hoito ohjeet on melkein pikavalinnassa... Mää oon ilmeisesti niin E-koodeilla ja lisäaineilla kasvatettu etten kestä luonnontuotteita. Mää meen takasin tonne muille sivuille lukee kuinka fiksuja me ihmiset ollaan.. "otin kaks marsua ja pärjääköhän ne talven parvekkeella?". Kiusaan itteeni niin kauan et pää räjähtää =/. Mutta onneks tää mun yks kulta mussu karvapylly syö mun varvastani pöydän alla =)

    • geh

      Joo en tarkoittanut tuota sinulle suruhymio. :)
      Ei noi taida kaikki rotatkaan kestää kaikkea. Toiset on herkempiä huonoille proteiineille, toisilla on huonompi vastustuskyky jne.

      Mulla tietokoneen vieressä poikasduna, jossa juuri kunnolla kävelemään oppineet poikaset riehuu ja mussuttaa hyvää pilttikissanruokamömmöä. Välillä ihan pakko kaapata joku söpö pörröturkki (ovat rexejä) sieltä lääpittäväksi.

    • Huolestunut aloittaja

      Hei kaikki, kiitos vastauksista.

      Meillä kaikki pesuaineet; käsien, hiusten -ja tiskinpesuaineet on orgaanisia tai biohajoavia sekä eläinkokeettomia. Siksi meillä ei ole fairya, ja muutenkin, se fairy minua vähän epäilyttää. Koska on ärsyttävä ja kuivattaa.

      Tämä koiranshampooni on Mustista ja mirristä ostettu Espree -shampoo, "natural wholesome pet care", bright white. 99.0 % natural, 52.6 % organic. "Animal cruelty free". Sekä meikit että pesuaineet (myös monet lemmikeiden) ja kaikki kodin kemikaalit testataan eläimillä, paitsi merkit, jotka käyttävät muita testaustapoja. Eläinkokeet ovat häikäilemätöntä julmuutta. Ja olisi täysin järjetöntä pestä lemmikkiä shampoolla, joka on testattu toisella eläinparalla.

      Dermatologinen testaus eli toiselta nimeltään "ihoärsytystesti"; koeeläimeen ajellaan kalju kohta, usein se raavitaan esim hiekkapaperilla verille, siihen kokeillaan ainetta tai sen ainesosia, ärsyttääkö/ aiheuttaako tulehduksen. Katsotaan miten reagoi. Tämä on sairasta. Eläinkokeille on monia varteenotettavia vaihtoehtoja. Ostakaa aina eläinkokeeton tuote!

      Toivon, että seuraavassa pesussa tuo tali sitten paremmin irtoaa, hieron vähän huolellisemmin. En viitsi liian usein pestä, ettei kuivata ihoa.. Ja no tuo häkki on siisti jatkuvasti, joka päivä sitä siivoilen ja viikottain ihan kunnolla. Pojat kanssa ulkoilee vähän, mutta ovat onneksi niin arkoja liikkumaan ulkona, etteivät pyöri missään mutalätäköissä :D

      Olen heitä myös yrittänyt opettaa uimaan ameessa, toiset ovat kyllä kiinnostuneita vedestä ja mielellään kahlailevat, mutta heti kun on syvempää niin iskee kauhu :D

    • Mun pojista kaikki ovat olleet kauhusta kankeina ja huudettu kun tapettais pesun aikana. Kaikki menee hyvin niin kauan kun vesihanaa ei aukaista, sen jälkeen on paniikki. Ei nekään oo kukaan ikinä vatissa käyny muutakun ns. varpaat kastelemassa=). Eivät ole omasta mielestään vesirottia.
      Yks poika oli kiltisti jopa suihkussa.. mutta luultavasti kun se oli yksinkertaisesti ihan liian laiska tehdäkseen mitään. Samainen ukkeli tuijotti mua niin kauan kun nostin sen lattialta sohvalle, ilmeisesti on turha tehdä mitään jos pääsee helpommallakin=). Sohvalle muut rotat menee laatikon päältä pomppaamalla tai kiipeemällä mua pitkin kun istun lattalla. "Tyhmä täti nostaa kuitenkin"

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1675
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      19
      1545
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      69
      1444
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      46
      1411
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      50
      1333
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1278
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      10
      1153
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1114
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1105
    Aihe