XP vaihtoon

uutiset ja yleä

Loppuu päivitykset. Pojanpoika asentaisi. Kauanko kestää opetella Linuxilla, onko vaikea? Käytän uutisten lukuun. En käytä pankkia tai muuta.
En aio uusia konetta. Riittänyt minulle varsin hyvin tähänkin asti.

20

407

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lisätietoa tarvitaan

      On olemassa helppokäyttöisiä linuxeja mutta kerrohan ensin millainen kone sulla on, että tietää suositella jotain tiettyä jakelua. Esim. prosessori ja keskusmuistin (RAM) määrä on tärkeitä tietää, samoin olisi kiva tietää jotain koneen näytönohjaimesta ja kiintolevyn koosta.

      Sellaisia kevyt-linuxeja ja suomennettuja on mm. Lubuntu ja Xubuntu, Ubuntu taas vaatii koneelta enemmän kuin nuo kevyt-linuxit joten nuo tiedot koneesta olisi tärkeitä jotta tietää suosittaako Ubuntua vai noita kevyt-linuxeja.

    • se on kevyt

      Laita Slacko

      • KolibriOS

        Jos kevyen käyttiksen haluaa niin asenna Kolibri OS.
        Esittelyvideo on aika uskomaton, joka tuolta etusivulta löytyy:
        http://kolibrios.org/en/
        Noin hitaassakin pienessä 5W konessa boottaa sekunnin murto-osassa työpöytä ja mediaplayer täysin käynnistyneenä.


    • helppoa tai ei

      Pitkä windowsin käyttöhistoria saattaa vaikeuttaa linuxin käytön oppimista, koska asioita yritetään tehdä windowsmaisella , eli vaikealla tavalla.

      Sellaiset ihmiset, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta tietokoneista, pitävät linuxien käyttöä yleensä helpompana kuin windowsin käyttöä.

      Noin pienenä arvauksenani on, että kohta tämänkin ketjun pilaa kohta eräs ammattitrolli, joka alkaa levittämään kaikenlaista FUD:ia linuxeista, jonka tarkoitus on hämmentää aloittelevaa käyttäjää. Oikeaa tietoa löytyy esim. Linux.fi:n sivuilta.

      http://linux.fi/wiki/Etusivu

      http://fi.wikipedia.org/wiki/FUD

    • 1patu

      Kun pojanpoika on asentanut valmiiksi esim. Linux Mintin, sen käyttö ei vaadi sinulta mitään lisäopettelua Windowsiin verrattuna.
      Helppoa kuin heinänteko, kun minäkin 59-vee patu omaksuin sen pystymetsästä.

    • Esimerkiksi Lubuntun käyttö on aika helppoa ja sen opetteluun ei mene paljon aikaa.

    • Xubuntu tai Lubuntu, riippuen koneesi teknisistä ominaisuuksista. Lubuntu vähämuistiseen koneeseen, muuten Xubuntu.

    • Kerros vähä tietokoneen laitteistosta jotain, Windows XP kun on vuodelta 2001 niin kone voi olla hyvinkin nuhainen että voi tarvita säätämistä sopivan käyttöjärjestelmän valintaa mikänimenomaan toimii mopokoneilla.

    • z i k e

      Ei tuollaisessa kevyessä käytössä suurempaa vaikeutta pitäisi tulla.

    • DistrO
    • linux on ykkönen

      Lubuntu, LinuxLite, Antix, siinäpä muutama. Itse kokeilisin Linux Liteä koska se on hyvin pitkälti windowsmainen valikoiltaan.

      Ehdottomasti kannattaa laittaa linux. Itselläni on kolme konetta kotona ja linuxia käytetty kaikissa viimeiset 6kk. Sain tarpeekseni selainkaappareista ym härpäkkeistä joita nuoriso sai koneisiin vaikkei tiennyt järjestelmänvalvojan salasanaa..

      • sompiovaara

        Ja potaskat mulla on ollut toises konees linux ubuntu ikinä en oo saanut sillä toistettua dvd elokuvaa saatikka mitään muutakaan, pitäs hakee jotakin pakettia jostakin hevonkuusesta. Paketit kun on varmaan matkalla kuuhun.


      • klmpömpm
        sompiovaara kirjoitti:

        Ja potaskat mulla on ollut toises konees linux ubuntu ikinä en oo saanut sillä toistettua dvd elokuvaa saatikka mitään muutakaan, pitäs hakee jotakin pakettia jostakin hevonkuusesta. Paketit kun on varmaan matkalla kuuhun.

        Sinä vaan vieläkin evotat ja tunnustat sen aina täällä...

        Voisit vapunen vähän siivoilla näitä trolleja pois, sikäli kun guugletukselta ehdit.


      • kyllä toimii
        sompiovaara kirjoitti:

        Ja potaskat mulla on ollut toises konees linux ubuntu ikinä en oo saanut sillä toistettua dvd elokuvaa saatikka mitään muutakaan, pitäs hakee jotakin pakettia jostakin hevonkuusesta. Paketit kun on varmaan matkalla kuuhun.

        No mikset sitten asenna niitä paketteja? Et sinä Windowsillakaan voi katsella out-of-the-box niitä dvd-leffoja, se Windows kun tarvii maksullisen katseluohjelman. Linuxeilla voi aivan hyvin yhtälailla katsoa dvd-leffoja, olenhan mäkin katsonut hiljattain kaupallista leffaa Xubuntulla (Ubuntun sisarversio), tarkemmin sanottuna käytin VLC playeria katsomiseen! Joten noi sun väittees on silkkaa kokemattomuutta, osaamattomuutta tai tietämättömyyttä tai niitä kaikkia!


    • Stroganov

      Minä siirryin jo lähes 6 vuotta sitten Windows XP:stä Linuxiin. Ensin Ubuntuun ja sitten Linux Minttiin. Enkä ole sen jälkeen Windowsia kaivannut. Ja rahaa olen säästänyt koska ei ole tarvinnut myöskään ostaa uutta tietokonetta. Ei haittaohjelmia, ei reboottauksia, vakaata nauttivaa toimivuutta sekä valtava määrä hyviä ilmaisia sovellusohjelmia saatavilla.

      • Ohjelmat uupuu

        Rahaa ja aikaa säästyy myös kun ei tarvi/voi enää tehdä mitään hyödyllistä mihin Windowsilla pystyi kun Ubuttimeen ja Minteihin ei ole oikeita ohjelmia.


    • Tosi uupeloa

      Joku sanoi, että ei tarvitse reboottauksia. Se on valetta. Aina kun kerneliin tulee päivityksi (3 - 4 kertaa/kk) vaaditaan uudelleenkäynnistys.

      Ohjelmatarjonta Linuxin omasta pakettivarastosta on todella surkea ja yleensä nekin mitä on tarjolla, ovat vanhentuneita ja toimimattomia.

      Tietysti sellaiselle, joka lukee vain Iltiksien ja Seiskalehden uutisia Linux on riittävä.

    • Ubuntu 13.04

      Kernelipäivityksiä tulee vuodessa ehkä 6kpl ja uudelleenkäynnistyksen voi tehdä jos heti haluaa muutokset käyttöön, välttämätöntä se ei ole.

      Ohjelmista monet on samoja mitä windows-puolellakin on totuttu käyttämään, Firefox, Chrome, Libre office, Vlc, Thunderbird, Avidemux, Audacity jne...
      Ohjelmatarjonta on lähes aina ilmaista ja joskus monipuolisempaa kuin windosille, yritäppä etsiä movie makerille ilmainen hyvä vaihtoehto, eipä taida löytyä. Linuxilla on Kdenlive, Openshot ja Pitivi.

      Itse käytän Linuxia siihen mihin windowsiakin käyttäisin. Videokaapparilla videot, editoin ne, musiikit teen Ardourilla jne.. Ei todellakaan mitään pelkkää uutistenlukua ja hyvin toimii.
      Toki alussa tarvitsee opetella asioita uusiksi ja se voi olla monille kompastuskivi, mutta jos sen viitsii, palkintona on ilmainen, helposti ylläpidettävä turvallinen käyttis ja ohjelmat.

      • pyh, roskaa

        Entä jos haluaa pelata

        Blizzardin pelejä?
        Battlefieldiä?
        Call of dutyjä?
        The elder scrolls -sarjan pelejä?
        jne jne

        Niinpä niin.


    • Ubuntu 13.04

      Aloittaja ei taida pelata noita.
      Mutta pelatahan nyt voi vaikka pleikalla tai vaikka sitten jatkaa sillä xp:llä, tuen loppumisella tuskin on väliä pelaamisen kannalta ihan äkkiä, mutta kriittisempään sitä xp:n rouskua ei sitten kannata käyttää, pankkiasiointiin ja henkilökohtaiseen asioidenhoitoon.
      Linuxeillakin voi enenevässä määrin pelata, mutta en minä pelifriikeille sitä suosittelisi, enkä usko, että kovin monella pelaajalla xp:tä enää onkaan.

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 110
      2156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      59
      2020
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1941
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1687
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1618
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1412
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1353
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1344
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1337
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe