mikä haukka, vai oliko haukka lainkaan

mä mittään tunne

En ole mikään lintujen tunnistaja, mutta tuossa parina päivänä olen nähnyt pellon päällä lentelemässä jonkun linnun. Maisema on peltoa, metsää ja harvaa asutusta tiheämmän asutusalueen laidalla. Lintu on mielestäni ruskea, eilen kun se lähestyi minua, näin myös sen vatsapuolta ja pää oli punaruskea. Oli ilmeisesti saalistamassa, sillä ei kovin korkealla lentänyt, ja kun se laskeutui jonkin matkan päässä alas, se meni suoraan alas, ei mitään pitkää laskukiitoa ilmassa. Nähteni se siipien isku oli sellaista varismaista räpyttelyä, ei mitään sulavaa ja hienoa siiveniskua. Kooltaan varis-töyhtöhyyppäluokkaa. Töyhtöhyyppiä tässä pellolla on nähty keväästä asti, tai töyhtöhyyppä, mutta se tämä ei kuitenkaan ollut.
Kumpi mahtoi olla kyseessä todennäköisemmin, varpus- vai tuulihaukka? Jos tuosta nyt pystyy mitään sanomaan. Lounais-Suomi.

9

1040

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mä mittään tunne

      Juu niin, ja pyrstö tällä haukaksi oletetulla oli pitkä. Pään ja siipien välissä ei ollut mitään pitempää kaulaa. Ja kun se siinä läheltäni lensi matalalla, ehdin panna merkille, että pään seutu oli siis punaruskea.

    • tuulihaukka.....

      pyydystää pudottautumalla ja on oranssa eli punaruskea

    • kondor pasa

      Ruskosuohaukkahan se selvästikin on. korppikotkilla vain pitkä kaula on.

    • vaikeailmankaukoputk

      Hiirihaukan tunnistaa aika helposti, isoin ja leijailee korkealla, ja siipien alapuolella on valkoista, siipien kärkiväli voi noilla olla metri.

      • kiitti.

        Joo, hiirihaukka on sen verran isompi kuin tämä minkä näin. Ja tämä minun näkemäni ei tosiaankaan lentänyt kovinkaan korkealla. Siinä kun se sinne peltoonkin suoraan koivet edellä laskeutui, ei silloinkaan korkealta tullut. Ja ylitseni lensi tosiaan hyvin matalalta. Ilmeisesti luuli jonkin vaatteeni nauhaa tai väriä saaliiksi. Pitkä pyrstö siis, koko luokkaa töyhtöhyyppä-varis - ei siis mikään kovin kookas, ja ruskea yleisväri muutenkin, pään huomasin olevan punaruskea siinä kun se ylitseni lensi.
        Ja tosiaan, kun se lintu sieltä syöksystä ylös nousi, siiveniskut olivat vähän sellaisia räpiköiviä, ei mitään sulavaa liikettä, eikä siinä lyhyessä ajassa mitä oli näkyvillä erityisesti liidellyt.
        Itse katselin haukkatietoja netistä ja omasta piirroskuvin varustetusta Pohjolan lintukirjasta, niin olin lukevinani ja netin valokuvista myös näkevinäni, että varpushaukallakin olisi pää punaruskeahtava. Ja siis joo, pyrstö siis pitkä, hiirihaukalla on tietojen mukaan lyhyt pyrstö.
        No. Kiitos vastanneille.


    • haukatHaukkaa

      Haukat ovat aika arkoja eläimiä sinänsä, olimme kerran kalalla paikassa missä ei paljon ihmisiä liiku: näin rinteessä 3 hiirihaukan poikasta oli istumassa. Pikkuveli sanoi jotain kovaan ääneen NIIN ON! Ja heti lähtivät pois.

      Toinen juttu sellainen noista, että kerran mökillä saunan jälkeen isä sanoi että lähdetään katsomaan noita, tiedän missä ne asuvat, seurasimme vähän, mutta todella vaikea on päästä lähelle.

      • mä mittään tunne

        Hehe heh. Kaikki villit eläimet ovat toki arkoja.

        Itse näin toisella paikkakunnalla suuren petolinnun istuvan kuusen oksalla, kuusi oli metsätien laidalla. Rauhallinen metsä, lähinnä iltaisin lenkkeilijöitä liikkellä, jos silloinkaan.
        Tämä lintu oli minun mielestäni hiirihaukka. Suurikokoinen tosiaan. Paljon suurempi kuin tämä lintu, josta alun perin kysyin. Eli jos siis olen tämän kuusen oksalla istujan luokitellut väärin hiirihaukaksi, kun kerran joku ehdotti tuota tämän aloituksen lintua hiirihaukaksi, niin sitten kaiketi tuo kuusessa istuja olikin maakotka!
        Niin iso kokoero tässä kuitenkin on. Mutta itse kyllä pitäydyn edelleen siinä, että siellä toisella paikkakunnalla törmäsin sattumalta levolliseen hiirihaukkaan, ja nyt tällä paikkakunnalla kyseessä kaiketi oli kuitenkin varpushaukka.


    • varpushaukalla..

      iän mukana vatsapuoli muuttuu ruosteen ruskeaksi mutta pää ja selkä aina ruskean valkean kirjava

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1505
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1311
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1302
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1237
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      32
      1215
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1126
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1096
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1086
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1084
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1062
    Aihe