Hei !
Jossakin on saattanut liikkua "harmaita esimiehiä" kun ihmiset luulotelevat minulle esimiestä aina jossakin.
Pyydän ystävällisesti ymmärtämään muutaman asian;
1. Esimiestehtävät kuuluvat vain palkkahenkilöstöille. Ensin pitää löytyä työsopimukset ja tilinauhat lompsasta. Tämän jälkeen pitää olla tiedossa
organisaation/ ryhmän sekä yksilön perustehtävä, eli mistä maksetaan palkkaa. Näissä sitten sopimuksellisuus, sopimukset, informaalisuus, vastavuoroisuus ja vuorovaikutus.
Ei pidä luulla että eläkeläisillä ja vuokran maksajilla taikka asunnon haltijoilla suomessa olisi "esimies."
Seurakunnissa ei ole ainokaistakaan esimiehen tehtävää kenelläkään. Olen elämäni aikana lukenut muutamia yliopistokursseja liittyen johtamiseen ja esimiestaitoihin. Olen toiminut joskus hallinnosta, myynnistä ja ostoista vastaavana johtajana. Olen ollut alaistaitoja vaativissa tehtävissä, sekä jo 18 vuotiaasta kansainvälisen ison yhtiön koulutuksessa oman prustehtävieni ja yhteistyötaitojenkin suhteen.
Kerron tässä lyhyesti esimiehen tehtävät joita minulla ulkomuistista tulee yhtäkkiä; Tarkista siitä ja em. kuulutko esimiesten joukkoon taikka vaaditaanko Sinulta alaistaitoja jossakin;
Esimiesten tehtäviin kuuluu mm; Budjettien teko ja talouden tunnusluvut, tuloslaskelman asiat, erilaisten raporttien laatiminen ja seuraaminen, tavoitteiden asettaminen ryhmässä ja yksilöille, visiot, tavoitteet, ydinprosessin- -osaamisen ja toiminta-ajatuksen suunnasta vastaaminen ryhmässä ja yksilönä perustehtävissä, informaation säätely ryhmien leikkauspisteissä ja rajapinnoilla, sidosryhmien huomioiminen/ informaalisuus/ >makro- ja mikrotason ryhmät, tukifunktiot, kehityskeskustelut, talouden vastuut, proaktiivisuus, työhyvinvointi, työntekijöiden alaistaitojen kehitys, ammattiosaamisen asiat, henkilöstön ja johdon vertaistuki/ itsensä kehittämisen asiat, muutoksien johtaminen, etiikan moraalin mukaiset johtamistavat, laillisuus, tasa-arvoisuus, avoin informaalisuus, vaihtoehtojen laskenta ja valinnat, seuranta ja oppiminen, ryhmätöiden ja tiimien työt, kokoukset, ympäristön havainnointi, työyhteisön työilmapiiri, arvot ja arvomaailmasta vastaaminen käytännössä, työn palkitsevuus, keskeiset asiakkaat/ sales promotion, palautteen vastaanottaminen, asiakasssuhteiden hoito, hallinnollisia asioita mm. rekrytointi, palkkaneuvottelut, menterointi, suoritteiden myynti- ja -myynnistä vastaaminen, ostot, tuotantolinjan toimivuuden asiat, työntekijöiden ja ryhmien perustehtävät ja niiden suuntaaminen organisaation perustehtävän suuntaan tavoitteiden mukaan,/ strategisen johtamisen asioiden evaluointi, organisaation sisäisen rakenteen toimivuus/ yhteistyö, työhön perehdyttäminen, työturvallisuus- yms. ko. asiat mm.
> - Kannattaa miettiä hiukan em. asioita ennenkuin pitää- luulee, tai nimittää itseään jollekin esimiesasemaan. - -
Organisaatioissa on aina organisaatiorakenne joita voi olla tusina erilaisia. Siten esim. kirkossa esimiestehtävät liittyvät palkkahenkilöstöille että kirkon esimies on esimies/ eli työnjohtotehtävissä kirkon palkkehenkilöstöille: pastoreille ja kerrosvahtimestareille, esim, -kaikille joilla on tilinauhat lompsassa ja työsopimus kassakaapissa tai mapissa hyllyssä.
Erilaisilla yksiköillä on sitten työjohdosta vastaava esimies palkkahenkilöstölle. Organisaatiorakenne voi olla tusinalla tavalla erilainen.
jatkuu heti............
Esimieheksi ?
6
224
Vastaukset
jatkoa edelliseen............
Luottamustehtävissä on sitten kysymyksissä tasa-arvoisten ihmisten
demokratia jossa äänestyslapuilla mennään yhdistksen toimielimiin yhdistyksien sääntöjen mukaan., Ryhmässä on kyse tasa-arvoisten ihmisten ryhmän päätöksenteosta. Itsenäistä valtaa on mielipide- aloite- ja äänestyslappu ryhmän päätöksenteossa.
Näin erilaisissa toimielimissä.
Sama pätee myös organisaatioiden hallntoelimiin joissa on kyse hallituksesta, johtokunnasta, taikka lautakunnasta, esim. tavallisesti.
Näissä ei ole esimiestä kellään, ne ovat henkilökohtaisen vastuun paikkoja ryhmän toiminnan kaikessa vaikuttavuudessa suhteen.
Ei esimiesasemaa kellään, mutta ryhmä yhdessä on toimitusjohtajan "esimies" ja toimitusjohtaja on esimies palkkahenkilöstöille.
Näissä on korkea henkilökohtainen vastuu- tiedollisuuden vaatimuksia ei ole, intuitio riittää, mutta ääniä pitää saada.
Jos organisaatio menee konkurssiin tämän ryhmän jäsenet ovat oikeudessa vastaamassa henkilökohtaisesti kukin myös.
Muutakin vastuuta on kuin talous- kokonaisvaltainen vastuu.
- Allekirjoittanut on toiminut tällaisten ryhmien jäsenenä tusinassa luottamustehtävässä aikoinaan. Näitä tehtäviä oli kunnallisessa hallinnossa pari, asumisen luottamustehtäviä 7 toistan 7 kpl, ja kirkollisia maallikkotehtäviä loput. Kannoin näissä määräaikapesteissä vastuuni 100% ja jätin kirkolliset maallikkovastuuni kesäkuussa 2006 ja kunnalliset syksyllä 2008. Asumisessa/ asukasdemokratia on aina jotakin ollut.
Virkamiespaikka on sitten taas tiedollisuuden vaatimuksien pohjalta.
Ns. "pätevyysvaatimukset" Niinpä suomessa ei voi mennä yksityiselle lääkäriklinikalle jossa ei ainokaistakaan työntekijää jolla olisi lääketieteen tutkinto. Niinpä ei voi mennä asianajajalle taikka lakimiehelle jolla ei ole oikeustieteen tutkintoa. Niinpä ei pastorille /papille jolla ei teologian A taikka B tutkintoa.
Virkamiespaikoissa on ´virkasopimuksessa kerrottu itsenäinen toimivalta ja tilivelvollisuus.
Tämä pitäisi oppia armaassa Suomen maassa nyt, sen osalta ainakin mikä liityy minuun. Ettei kukaan ole aina luulemassa minulle esimiestä jossakin. Tällaiset harmaat hiipparit mahdolliset eivät ole minuun koskaan mitään yhteyttä pitäneet eikä harmaata hajua mahdollisista persoonallisuuksista.
Olen 10 vuotta sanonut että haluan viettää eläkepäiviäni rauhassa harrastuksien parissa,ja demokratian erilaiset tehtävätkin olivat niitä. Eivät ole työsuhteita, vaan henkilökohtaisen vastuun paikkoja.
Ei esimiehiäkään siksi, eikä itsekään kukaan em. tehtävän haltija ole esimiesasemassa suhteessa toiseen ihmiseen.
Ihmisten kanssa kun ollaan tekemisissä on muistettava aina seuraavat asiat;
1. Sopimuksellisuus
2. Sopimukset
3. Informaatio
4. Vastavuoruus/ vuorovaikutus
5. Tilivelvollisuus
6. Ryhmän ja henk. koht. perustehtävä ja ryhmän ydinprosessin sekä yksilön tavoitteet. - Arvot ja missiot.
Ihmiset solmivat sopimuksia. Niistä löytyy aina ketä sopimus koskee, sopijaosapuolet, ja niihin liittyy aina oikeuksia ja vastuuta. Sama pätee aina maksettuihin kuitteihin.
Toivon että tämä valottaa ja selvittää, ettei kukaan ole luulemassa itseään minulle esimiesasemaan. esim.
Ei ole kukaan minuun yhteydessä ollut eikä minun kanssani halunnut töitä tehdä lähimpään 15 vuoteen ainakaan.
Yhdistyksillä on aina säännöt, joissa on selvitetty toimielinten tehtävät ja oikeudet. Niissä on säädetty jos esim. puheenjohtajaa käytetään esim. edustamiseen. Muutoin istuvan puheenjohtajan
tehtäviin kuuluu puheen johtaminen, kokoaa kokouksien asiakirjoja,
ja hänellä on yhtä suuri itsenäinen valta kuin ryhmän muillakin jäsenillä. On kuitenkin joskus tilanteita että voi olla säädetty että pj:n ääni ratkaisee jossakin tilanteessa jos äänet menevät tasan.
Yhdistyksiä ei saa suomessa rekisteröityä jos ei ole alkupääomaa taikka yhdistyksen sääntöjä.
Talohtiöt myyvät vain asumisoikeuksia, ja taloyhtiö omistaa aina rakennukset riippumatta millä tavalla vastikkeita maksetaan.
Huoneistot ovat yksityisessä käytössä ja itsenäisessä hallinnassa. Asumisoikeuksia puretaan samoin perustein riippumatta miten vastikkeita maksetaan.
1. Vastikeasioissa jos vastikkeita ei kuulu ei näy taloyhtiöön
2. Painavat ja vakavat järjestysasiat, pitää kohdistua lähinaapuriin, eli naapurin pitää kärsiä, ja olla painavaa joka ei pyynnöistä huolimatta lopu
3. Taloyhtiön omaisuuden tahallinen huonosti kohtelu/ ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöminen
4. Asunnon käyttötarkoituksen muuttaminen
- Näissä asioissa puretaan asumisoikeuksia laillisesti.
Vuokralla olevissa huoneistoissa voi lisäksi purkaa asumisoikeuden laillisesti jos talo menee sellaiseen remonttiin ettei siinä voi asua taikka huoneisto tarvitaan osakkeen asumisoikeuden omistajan perheen käyttöön taikka myydään.
jatkuu heti alla...........jatkoa edelliseen.................
Työsopimuksissa lukee niin ikään mistä on sovitu. Lähiön asuntoihin ei ole mitään asiaa. Ovikellot keksitty aivan sitä verten että aikuisilla ihmisillä yksityisiä asoioita.
Ns. vuokralaisen puhevaltaoikeus koskee vstikeasioita, yhteisien tilojen käyttöä ja uusimista, remontteja/ korjauksia, kiinteistöremontteja, järjestyssääntöjä ja asukastoimintaa.
Nämä ovat kerrostalojen yhteisiä asioita, ei yksityiset, eikä uskonnolliset asiat.
Naapurilleen ei pääse esimieheksi, asukkaat joilla sopimukset, on kahden sopijaosapuolen väliset, ja yksityisessä käytössä huneistot ja kerrostalossa kaikki tasa-arvoisia jotka kohtaavat talon yhteisissä asioissa määräajoin asukaskokouksissa niissä asioissa jotka kuuluvat mainitsemaani ns. vuokralaisen puhevaltaoikeuden piiriin ja pariin taikka sitten yhtiökokoukseen. Vuokranmaksajille on tuo vuokralaisen puhevaltaoikeus olemassa yhtiökokouksissa ja niihin pitää kutsua määrätyllä tavalla vuokranmaksajat.
Rahalla saa ja hevoosella pääsöö.
Arvonimiä jos joku itselleen tai toiselle ostaa, niin niitä saa isolla rahalla, mutta ne eivät koskaan valtuuta ketään jokamiesoikeuksia kummempaan. Ovat tunnustus jostakin suoritetusta.
Jos kymmenen vuotta onnistuu keikkumaan kunnalliselämässä voi alkaa kyselemään löytyykö valtionkonttorista arvonimeä ja millä hinnalla. Mitään oikeuksia niille ei voida tietenkään myöntää.
Erlaisia "neuvoksen" arvonimiä on olemassa ja niitä saa jos joku haluaa ajaa sellaisia jollekin jolla näkisi olevan perusteltua ansiota.
Niillä kartutetaan valtion keskuskassaa ja maksavat paljon.
Oppikaa nämä asiat nyt, ken tarvitsee., Olen näitä vuodesta 1993 opettanut, ja nyt minulla on muuta tekemistä.
Toivon että neuvontani on valkaissut asioita.
Minä en ole ketään syyttänyt, enkä suunnannut kenellekään.
En ole puhunut kenenkään yksityis- intiimi- perheasioita mihinkään. Minun nuoruuden temppuni rumatkin ovat kaikki mahdolliset 25 vuoden takana, ja ei siksi keskusteltavissa missään 20 vuoteen.
Ihmisten käytöshäiriöt vanhenevat kyllä 5 vuodessa. Nuoret temppuilevat monenlaista harkitsematonta.
Ei kestäviä elämäntapoja.
Minä en ole puhunut seurakuntalaisten taikka kirkkolaisten kenestäkään koskaan missään mitään,
en naapurustostanikaan. Työnantajistani ja asiakkaistani olen puhunut elämässäni vain aina työhön liittyvää.
Kirjeenvaihtoni vuosien varrella sovin aina vastaanottajien kanssa.
Ei yhteen-ynnättävissä missään keskitetysti. Pitää olla yhteydessä ihmisiin joilla jotakin asiaa. On kaikkein alkeellisin ja ensimmäinen asia aina siellä missä ihmisiä.
Minä en ota eläkeläisenä kenenkään egososiaalisia macho kysymyksiä jos kun pitäisi hallita ja vallita ja saada alamaisia itsellensä jossakin. Olen kertoillut tässä mitä tarvitaan ollakseen esimiesasemassa jonnekin jollekin. Ihan perusasioita.
Jumalan siunausta
Jari Laurila- ryytikerttune
jarinhotelli kirjoitti:
jatkoa edelliseen.................
Työsopimuksissa lukee niin ikään mistä on sovitu. Lähiön asuntoihin ei ole mitään asiaa. Ovikellot keksitty aivan sitä verten että aikuisilla ihmisillä yksityisiä asoioita.
Ns. vuokralaisen puhevaltaoikeus koskee vstikeasioita, yhteisien tilojen käyttöä ja uusimista, remontteja/ korjauksia, kiinteistöremontteja, järjestyssääntöjä ja asukastoimintaa.
Nämä ovat kerrostalojen yhteisiä asioita, ei yksityiset, eikä uskonnolliset asiat.
Naapurilleen ei pääse esimieheksi, asukkaat joilla sopimukset, on kahden sopijaosapuolen väliset, ja yksityisessä käytössä huneistot ja kerrostalossa kaikki tasa-arvoisia jotka kohtaavat talon yhteisissä asioissa määräajoin asukaskokouksissa niissä asioissa jotka kuuluvat mainitsemaani ns. vuokralaisen puhevaltaoikeuden piiriin ja pariin taikka sitten yhtiökokoukseen. Vuokranmaksajille on tuo vuokralaisen puhevaltaoikeus olemassa yhtiökokouksissa ja niihin pitää kutsua määrätyllä tavalla vuokranmaksajat.
Rahalla saa ja hevoosella pääsöö.
Arvonimiä jos joku itselleen tai toiselle ostaa, niin niitä saa isolla rahalla, mutta ne eivät koskaan valtuuta ketään jokamiesoikeuksia kummempaan. Ovat tunnustus jostakin suoritetusta.
Jos kymmenen vuotta onnistuu keikkumaan kunnalliselämässä voi alkaa kyselemään löytyykö valtionkonttorista arvonimeä ja millä hinnalla. Mitään oikeuksia niille ei voida tietenkään myöntää.
Erlaisia "neuvoksen" arvonimiä on olemassa ja niitä saa jos joku haluaa ajaa sellaisia jollekin jolla näkisi olevan perusteltua ansiota.
Niillä kartutetaan valtion keskuskassaa ja maksavat paljon.
Oppikaa nämä asiat nyt, ken tarvitsee., Olen näitä vuodesta 1993 opettanut, ja nyt minulla on muuta tekemistä.
Toivon että neuvontani on valkaissut asioita.
Minä en ole ketään syyttänyt, enkä suunnannut kenellekään.
En ole puhunut kenenkään yksityis- intiimi- perheasioita mihinkään. Minun nuoruuden temppuni rumatkin ovat kaikki mahdolliset 25 vuoden takana, ja ei siksi keskusteltavissa missään 20 vuoteen.
Ihmisten käytöshäiriöt vanhenevat kyllä 5 vuodessa. Nuoret temppuilevat monenlaista harkitsematonta.
Ei kestäviä elämäntapoja.
Minä en ole puhunut seurakuntalaisten taikka kirkkolaisten kenestäkään koskaan missään mitään,
en naapurustostanikaan. Työnantajistani ja asiakkaistani olen puhunut elämässäni vain aina työhön liittyvää.
Kirjeenvaihtoni vuosien varrella sovin aina vastaanottajien kanssa.
Ei yhteen-ynnättävissä missään keskitetysti. Pitää olla yhteydessä ihmisiin joilla jotakin asiaa. On kaikkein alkeellisin ja ensimmäinen asia aina siellä missä ihmisiä.
Minä en ota eläkeläisenä kenenkään egososiaalisia macho kysymyksiä jos kun pitäisi hallita ja vallita ja saada alamaisia itsellensä jossakin. Olen kertoillut tässä mitä tarvitaan ollakseen esimiesasemassa jonnekin jollekin. Ihan perusasioita.
Jumalan siunausta
Jari LaurilaViranomaiset eivät liity demokratiaan millään liisterillä.
Eikä kukaan viranomainen, ei poliisikaan, voi olla kenenkään esimies ilman, että henkilö on suostunut hänen alaisuuteensa.Niih! ryytikerttune kirjoitti:
Viranomaiset eivät liity demokratiaan millään liisterillä.
Eikä kukaan viranomainen, ei poliisikaan, voi olla kenenkään esimies ilman, että henkilö on suostunut hänen alaisuuteensa.Niih!Huomenta.
Virkamiespaikka on aina henkilön päätoimi josta kertyy eläkettä.
Virkamiespaikka ei ole koskaan kunnallisvaaliäänien- taikka
yksityisyritteliäisyyden perusteella.
Virkamiehellä voi toki virassaan jossakin organisaatiossa olla alaisiakin.
Hän voi olla jonkun tulos/panos yksikön johtajakin.
Virkamiespaikkoja täytetään kunnallisessa hallinnossa toki.
Ei kukaan töihin pakota, työsuhteet ovat "toistaiseksi" taikka määräaikaisia. Demokratian pestit ovat aina määräaikaisia, siis äänestyslapuilla täytetään vastuunkantajien paikkoja määräajaksi.
Säännöissä aina lukee kuinka usein vaali uusitaan.
Jumalan siunausta
Jari Laurila
- vaan duunari
"Esimiesten tehtäviin kuuluu mm; Budjettien teko ja talouden tunnusluvut, tuloslaskelman asiat, erilaisten raporttien laatiminen ja seuraaminen "
Ja tämän lauseen on muodostanut teoreetikko jolla ei ole mitään käsitystä nykytyömaailmasta.
Olen nimikkeellä pääkirjanpitäjä eikä minulla ole alaisia. Silti tuon ylimmäisenä olevan lauseen kaikki työtehtävät kuuluvat minulle jonka johdosta minä olen se ihminen joka pyytää muilta asianosaisilta lisätietoja sekä antaa ohjeita miten jatkossa pitäisi toimia.
Olenko siis esimies vaiko rividuunari jolla ei ole oikeuksia vaatia muilta työntekijöiltä mitään. Työtehtävät ovat erilaisia ja niissä yrityskohtaisesti määritellyt toimenkuvat. Nämä toimenkuvat saattavat sisältää asioita joissa edellytetään sitä että vaatii ja antaa ohjeita olematta silti esimies. Minä jopa vaadin tietoa eri yritysten toimitusjohtajilta...
Asiat ja työtehtävät eivät ole teoreettisen yksiselitteisiäHei !
Ei nykytyömaailma niin vieras asia ole vaikka joitakin aikoja olisi poissa työelämästä. Tuo vaikuttaa kovin henkilökohtaiselta tönäisyltä.
Ei työelämä muutamassa vuodessa niin muuttunut ole.
Kirjanitäjän tehtävät ymmärtääkseni liittvät tilinpäätösasiakirjakirjojen kasaamiseen viimeiseen saakka. Tottakai toimistohenkilökunta/ kirjanpitätä tulostaa ja tekee yrityksen johdolle/ esimiehille käytännön papereita.
Esimies/ taas sitten käyttää niitä yksikkönsä talouden tunnuslukujen asioissa/ ryhmän ja yksilön tavoitteiden asettamiseen ja seurantaan tietenkin.
Eli Sinun pitää nyt ymmärtää että teet käytännön työtä jota esimies on delegoinut Sinulle että hän saisi käytännön työkaluja eli erilaisia raportteja omaa työtään varten. Tämä esimies sitten isoissa yhiöissä on usein talousjohdon alainen, mutta on oman yksikkönsä esimies/ eli työnjohdin tehtävissä.
1. Budjetit:
- Budjetteja on monenlaisia. Mistä tahansa mitä hankitaan tai myydään voidaan tehdä "budjetteja."
Ennakkotilinpäätös on "budjetin" tekoa. Budjetti on olennainen asia talouden suunnittelua, itse asiassa sitä juuri.
On myyntibudjetteja, on ostobudjetteja, on henkilöstöbudjetteja, on sitten ennakkotilinpäätös joka merkitsee koko tilikauden toiminnan budjetointia.
2. Talouden tunnuslukuja tarvitaan vertauluun, ja vertailupohja on vastaavanlaiset yritykset valtakunnassa, taikka maailmalla, taikka oman saman yrityksen edelliset vuodet. Tunnuslukuja voidaan tehdä mistä tahansa, mutta mielekkäitä ne ovat yleensä sellaisista asioista missä muutkin vastaavia tekevät.
3. Tuloslaskelma on osa tilinpäätöstä/ asiakirjoja. Tuloslaskelma on periaatteessa tulot - menot. Siitä selviää onko voittoa vai persnettoa.
Tase on sitten toinen, josta selviää pääoma, oma- ja vieras pääoma. Toinen puoli taseesta kertoo pääoman määrän ja toinen puoli millä se on hankittu.
4. Erilaisia raportteja tarvitaan juuri että seurataan budjeteissa pysymistä. Jos tilanne poikkeaa suunnitellusta eli budjetoidusta,
voidaan heti tietää että jotakin tapahtuu numeroissa jotka on tehty koko yrityksen toimintaan budjetoitaessa, eli ns. ennakkotilinpäätös. Toimiin voidaan ryhtyä sitten heti.
Esimies siis käyttää näitä tietoja omassa työssään käyttännön toiminnassa ryhmän ja yksilötavoitteiden laadinnassa ja seurannassa.
Riippuu tietenkin organisaation hallintorakenteesta missä kaikenlainen raportti aina kulkee ja missä järjestyksessä.
Kirjanpito-osaston/ kirjanpitäjän työ on tuottaa näitä numeroita, raportteja esimiesten työtä varten.
Kirjanpitoa tietenkin myös sidosryhmät- kuten ensin verottaja, ja sitten asiakkaat ja rahoittajatkin tarvtsevat ja kaipaavat riippuen hiukan yhtiön koosta ja yhtiömuodosta miten julkinen organisaatio on.
Selvisikö oma työ jo, mistä maksetaan palkka ?
Kirjanpitäjä siis tuottaa numeroita/ raportteja esimiesten työtä varten mm. edellä mainittujen sidosryhmien tarpeisiin.
Onko muuta kysyttävää?
Jumalan siunausta
työssäkin
jari
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskalla lähestyä minua
Mitä siinä menetät? Vai tyydytkö kirjoittelemaan täällä? Minä olen jo tehnyt aloitteen. Paitsi jos sinua ei kiinnosta. S617790- 1334494
Oulaskankaan päätöksistä
https://www.facebook.com/share/v/1BSCFTMTyX/ Nyt tuli kova päätös, arvostan tätä Kuoppamäen suoraselkäisyyttä.323737- 213098
- 232642
- 282576
- 502276
- 252170
Mitä toivot Suomi24:ltä? Osallistu sivuston kehitykseen!
Moikka keskustelijat! Terveisiä Suomi24:n kehitystiimiltä. Vuosi lähenee loppuaan, mutta ennen kuin rauhoitumme joulun3922123- 322049