Luovuin osakkeista, siirryin rahastoihin.

Huono sijoittaja

Aikani ostelin osakkeita kunnes tajusin, etten osaa ostaa oikeaan aikaan. Ostin osakkeita aina silloin, kun takana oli jo pitkä kurssinousu ja sitten seurasikin aina suuri romahdus, kun hintoihin oli pumpattu liikaa ilmaa. Myin kaiken, ja menetin rajusti rahaa. Olisivat kai ne osakkeet sieltä pohjilta taas hitaasti nousseet uudelleen, mutta minulla ei ole vuosia aikaa odottaa, kun eläkeikä lähestyy. Siirryn rahastoihin, kun huomasin, että niissä on taitavampia sijoittajia salkunhoitajina kuin minä. Nyt tulee Seligsonilta ja Odinilta rahastoista 8-12 % tuottoja per vuosi. En kadu.

8

780

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sijoitusratkaisu

      Olen tehnyt saman asian. Makselen rahastojen kuluja, mutta kyllä noista 8:sta rahastosta tuottoakin tulee. Minulla on muutamia vuosia eläkeikään. Olen hajauttanut mielestäni hyvin rahastoni. Tämäkin on yksi tapa sijoittaa. Stressiä on paljon vähemmän ja aikaa jää muuhunkin tekemiseen.

    • +3%

      Pyörittämällä itse pääoma samoissa osakkeissa säästää ihan kipeesti.
      Tietenkin riippuu onko oikeasti tekemässä elantoaan vaiko vain sijoittelemassa.

    • Pohjalla pois

      Mukava kuulla, mutta minulla on kyllä huonompi käsitys rahastonhoitajien taidoista. Ostin kolme vuotta sitten Saga Fursin osakkeita, kun Odinin rahasto myi niitä suuria määriä noin 8 euron hintaan. Kurssi on nyt nelinkertainen ja joka talvi on tullut osinkoakin, viimeksi 21 % alkuperäiselle hinnalle laskettuna. En vieläkään ymmärrä, miksi rahaston piti tehdä tuollainen tyhmyys. Ehkä se johtuu siitä, että siellä pelataan toisten rahoilla eikä omilla.

    • Näin menee.

      Jos katsoo pankin näkökulmasta:


      - Eihän rahastot saa tuottaa liikaa, ryssisi muuta sijoitus businesta.

      - Rahastossa tulee minimoida riskiä > joten rahastossa on käytännössä ristikkäin käyttäytyviä osakkeita, tämä myöskin minimoi tuottoa / häviötä.

      - Asiakkaan pääomaa pitää pitää pankin hoivissa minimi kuluilla.

    • tuotottaja

      Mitä höpiset rahastojen 8-12 % vuosituotosta? Se, että rahaston arvon vuosimuutos on plus -merkkinen, ei ole mitään tuottoa, Tuotto tulee vasta silloin, jos tulee, jos MYYT rahasto -osuuksia !

    • ahne sijoitusvaari

      Ostin Aktia Eurooppa osakerahastoa ja nousua on tullut ihan mukavasti. Mutta milloin nostaa rahat pois, siinä onkin pähkäämistä? Nousun luulisi jatkuvan kun saksalaisilla menee niin hyvin, vai meneekö pitkään?

    • rahasto

      Rahastosijoittaminen on hyvä valinta, jos ei itse seuraa markkinoita aktiivisesti. Niissä on kuitenkin kuluja, jotka syövät tuottoa (tai kasvattavat tappiota). Rahastot kamppailevat yleensä jotain vertailuindeksiä vastaan. Salkunhoitajan tärkein tehtävä on yrittää pysyä tämän vertailuindeksin tahdissa. Lisäksi salkunhoitajat kilpailevat toisiaan vastaan. Kulujen jälkeen aktiivisesti hoidetut rahastot häviävät pääsääntöisesti vertailuindeksilleen. Salkunhoitajalle on huono juttu, jos muut salkunhoitajat saavat nousumarkkinoilla aikaan parempaa tuottoa. Laskumarkkinoilla taas huomio on siinä, että häviää saman verran tai ehkä vähän vähemmän kuin muut. Sillä tuottaako rahasto siihen rahojaan sijoittaneille voittoa vaiko tappiota ei ole salkunhoitajan työpaikan kannalta merkitystä - vertaaminen muihin salkunhoitajiin merkitsee. Kaikki tämä johtaa siihen, että niin sanottujen aktiivisestikin hoidettujen rahastojen salkun sisältö muodostuu hyvin lähelle vertailuindeksin koostumusta ja edelleen hyvin samanlaiseksi muiden saman vertailuindeksi kanssa kamppailevien rahastojen kanssa.

      Jos rahaston hallinnointipalkkio on vaikkapa 1...2%, niin se on pitkässä juoksussa merkittävä juttu. Prosenttiluku kuulostaa pieneltä, mutta jos korkoa korolle kaavaan sijoittaa vaikkapa 20 vuoden ajalle vuosituotoksi 8% tai sitten 8% miinus hallinnointipalkkio (esim. 6,5%), niin loppupääomassa on iso ero.

      Mun mielestä kustannustehokkaat, passiivisesti hoidetut indeksirahastot ovat paras vaihtoehto rahastosijoittamiseen. Näistä Suomen parasta luokkaa edustavat mun mielestä Seligsonin rahastot. Myös ETF rahastot eli pörssinoteeratut rahastot ovat hyviä sijoitusmuotoja - niillä voi piensijoittaja kustannustehokaasti hajauttaa sijoituksia periaatteessa kaikkeen mahdolliseen mihin maailmassa yleensä voi sijoittaa. Merkintäpalkkiota ei tulisi missään nimessä maksaa rahastoon sijoitettaessa. Myöskään lunastuspalkkiota ei rahastossa tulisi olla tai sen tulisi olla hyvin pieni. ETF rahastoissa nämä kulut ovat yhtä kuin osakkeiden ostamisen/myymisen välityspalkkio

      Edellinen oli etupäässä pitkän ajan sijoitusprofiilin näkökulmasta. Jos miettii ajankohtia milloin rahasto-osuuksia ostaa tai myy, eli jos niillä aikoo käydä kauppaa, niin silloin kannattaa mun mielestä ETF rahastoja lukuunottamatta unohtaa rahastot. Suora hajautettu sijoittaminen pörsiin/pörsseihin on tällöin paras vaihtoehto.

    • emdeplam

      Sijoittamalla itse suoraan samoihin osakkeisiin, säästää kuluissa huomattavasti. Esim. kaikkien Suomi rahastojen osalta tämä on helposti toteutettavissa. Lisäksi Seligsonin OMXH25 ETF rahasto on mainio vaihtoehto hajauttaa pienempikin summa suomalaisiin osakkeisiin.

      Rahaston vertailuindeksin tulisi olla tuottoindeksi eikä hintaindeksi. Useimmiten se on hintaindeksi. Tällä harhautetaan rahastoon rahojaan laittavia. Nimittäin jos vertailuindeksinä on hintaindeksi, salkunhoitaja saa indeksiin nähden etulyöntiaseman osinkojen muodossa. Rahastoesitteen historiagraafissa saadaan tällä tavalla näyttämään siltä, että rahaston tuotto on viime vuosina jopa vähän ylittänyt vertailuindeksin tuoton.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8236
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2243
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1909
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1644
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1479
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1262
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe