Sointujen määrä

Dhommi´´

Opetin palstalla joskus eräälle kannabista käyttävälle, 40-äo:iselle vajakille, että Mozartin harmonia (joka sävellettiin 1700-luvulla) on itse asiassa uudenaikaisempaa kuin Beatlesin pop-harmonia (joka sävellettiin 1900-luvulla).

Soinnut ovat nimittäin tulleet musiikin historiassa vaiheittain. Kukaan palstalla ei osaa mainita renessanssiajan teosta, jossa käytettäisiin maj7-sointuja. Kukaan palstalla ei osaa mainita klassismin ajan teosta, jossa käytettäisiin noonisointua. Kukaan palstalla ei osaa mainita barokkiteosta, jossa olisi polytonaalisia harmonioita. Se johtuu siitä, että jokainen sointu on vakiintunut musiikkiin vähitellen, musiikin käytännön ja teorian ansiosta. Maj-sointua ei ollut edes olemassa ennen kuin sitä on alettu säveltaiteessa käyttää!

Poppi on tehty keskivertokuluttajalle, sen vuoksi ei ole ihme, että se käyttää paljolti muutamia kolmisointuja ja joskus seiskoja, ysejä sun muuta. Poppi ei koskaan käytä sellaisia ylinousevia sointuyhdistelmiä, vähennettyjä septimisointuja ja hurjia dissonansseja, joita Mozart käyttää Don Giovannin Komtuurikohtauksessa sekä upeassa jousikvartetossa numero 19.

Miksi ei? Koska popin pitää miellyttää tyhmää teiniä, jolla sen sävelkieli on historiallisesti räätälöity. Beatles on sentään mielenkiintoisempaa kuin L. Richards ja Elvis, mutta Beatleskin on useimmiten neljän soinnun peruspoppia, ja silloin kun ei tehnyt sitä, sointuja oli silloinkin vain 8-14. Ja harmonian käsittely on lapsenkengissä.

Beatles on siis vajakki-musaa!

Mutta asiaan:

1. Jotka väittävät, ettei sointujen lukumäärällä ole väliä, eivät käsitä, että suurimuotoinen musiikki perustuu harmonian kehittymiseen ja MODULAATIOIHIN, jotka jäsentävät teosta. (Tutkikaa klassisia nuotteja, huomaatte että sävellajit todella vaihtuvat!)

2. Jotka väittävät, että kolmen soinnun varaan on tehty yksikin merkittävä sävellys, voisi mainita sellaisen. Poppimusa ei nyt kelpaa :)

3. Jotka väittävät, että klassisen musiikin teoksista ei löytyisi ylivoimaista määrää sointuja suhteessa poppiin, eivät tunne klassista musiikkia

4. Pelkkä Fur Elise, joka on puolet lyhyempi kuin Beatlesin popbiisit, käyttää sujuasti useita sävellajeja, B-osassa kaunis uusi teema F-duurissa ja C-osassa mennään sujuvasti jopa Bb-duuriin! Ei löydy yhtäkään poppi-rallia, joka tekisi *edes* tämän verran kestonsa puitteissa!

31

558

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Humanisti.

      "Pelkkä Fur Elise, joka on puolet lyhyempi kuin Beatlesin popbiisit, käyttää sujuvasti useita sävellajeja, B-osassa kaunis uusi teema F-duurissa ja C-osassa mennään sujuvasti jopa Bb-duuriin! Ei löydy yhtäkään poppi-rallia, joka tekisi *edes* tämän verran kestonsa puitteissa!"

      Beethovenin kuuntelua ei kuitenkaan kannata aloittaa Fur Elisestä. :) Miehellä on melko tavalla parempaakin musiikkia, kuten sinfoniat 5,7,9 ja keskeiset sonaatit. Mitään parempaa ei sitten maan päältä ole kuultavissa...

      • NalleBach

        Mitä sitten . . . Ei se määrä, vaan se laatu. Beatlesia on paljon parempi jorata.


    • paras totuuus

      Juuri näin, veit jalat suustani!

    • Lennonkusee

      Beethoven hakkaa Beatlesin 10000-0.

    • 12 + 10

      "Beethoven hakkaa Beatlesin 10000-0." kirjoitti Brahms paskoo.

      Ei hakkaa, Beethoven ei rokannut, ja ainoa asia joka musikissa merkitsee on se rokkaako se.

      Se että onko siinä sointuja niin paljon tai näin vähän ja onko siinä sävellaji vaihdoksia on höpöä jolla ei ole todellista merkitystä jos se musiikki ei myös rokkaa, ja Beethoven Mozartista puhumattakaan eivät rokkaa.


      Miksihän dhönni ja Haydn sontii aina ovat kuin paita ja perhe?
      Ehkä he tosiaan ovat saman aivoisien eri osien tuotos?'

      Olemmeko nähneet ainoatakaan kirjoitusta jonka Chopin ripuloi on kirjoittanut johonkin muuhun kuin dhönnin Yes-miehenä toimimisen tarkoitukseen?

    • 10 + 12

      Sanan aivo esiintyminen höpötyksessäsi ei oikein toimi: sinulla kun ei sellaisia lainkaan ole.

      Beethoven ja Mozart rokkaavat enemmän kuin tuhat Beatlesia, yksinkertaisesti siitä syystä, että heidän osaamisensa on valovuosia Beatlesin yläpuolella. Siitä sinä vain et valitettavasti tiedä mitään. Niin ikävää mutta niin todellista.

      • Dhommi*

        Hyvään teokseen tarvitaan yksi sointu. Nykytaidemusiikki hylkäsi kaikki soinnut. Sointujen väheneminen on siis modernia länsimaisen musiikin osalta.


    • va-ro-en

      "valovuosia Beatlesin yläpuolella" ???? Beethoven ja Mozart??.......
      -hohhoijaa........

    • Djaapa djaa

      "Beatles on sentään mielenkiintoisempaa kuin L. Richards ja Elvis"

      No ei ole. Mieluummin kuuntelen Elvistä, tulkitsijaa kuin Beatlesin poikabändipoppia. Elvis ei sitä paitsi säveltänyt mitään, joten vertailu ontuu. Poppi ei ole säveltaidetta.

    • welizo1

      turhaa riitelyä,eiköhän se riitä että itse tykkää,minulle ainakin,viis mitä mieltä muut ovat.

    • Elsa Bach

      "2. Jotka väittävät, että kolmen soinnun varaan on tehty yksikin merkittävä sävellys, voisi mainita sellaisen. Poppimusa ei nyt kelpaa
      3. Jotka väittävät, että klassisen musiikin teoksista ei löytyisi ylivoimaista määrää sointuja suhteessa poppiin, eivät tunne klassista musiikkia"

      Ettäkö 3 soinnun varaan? No käviskö 2 soinnunbiisi?

      J.S.Bach - Brandenburgilainen konsertto 3 G-duuri (BWV 1048)
      Osa I. Allegro moderato - Adagio

      -Kolmannen konserton adagiossa on vain kaksi sointua.
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Brandenburgilaiset_konsertot

      Oho!, että itse J.S.Bach:kin sävelteli myös vain kahden soinnun juttuja. J.S. olisikin sopinut biisinikkariksi ja urkuriksi vaikkapa Uriah Heepiin jos K.Hensley ei olisi ollut saatavilla.

      Bach tuo (j/h-)umalainen suuruus. Ja kahden soinnun biisin mies. Todisti käytöksellään että dhönnin löpinät soinnutuksista ovat pelkkää mutua. Biisi on biisi on biisi. Sointujen määrällä ja biisien ns. hyvyydellä ei ole mitään suoraa yhteyttä toistensa kanssa.

      "Poppi on tehty keskivertokuluttajalle" kirjoitti dhönni, samalla unohtaen että ylikaiken ihailemansa Mozart ja Bach olivat oman aikansa poppareita.
      Voidaankin väittää että Bachin ja Mozartin musiikki on tehty oman aikansa keskivertokuuntelijalle eli joillekkin peruukkeja käyttäville salonkipösilöille, ja siksi tuo musiikki ei enää oikein tehoa näinä vapaasti liehuvien kutrien aikalaisiin.

      Jos voisimme aikakoneella matkata Bachin tai Mozartin luo ja kysyisimme mitä sinä sävellät? Niin vastaus olisi: "Musiikkia", mutta vastaus tuskin olisi "klassista musiikkia"

    • Raesto

      Tarpeellinen avaus. Sointujen MÄÄRÄLLÄ todellakin on väliä.

    • ykskakskol

      Ei musiikki ole sitä parempaa mitä mutkikkaampaa se on. Hyvin yksinkertainen riffi tai sävelkuvio voi iskeä suoraan sieluun.

      • Jopason

        "Ei musiikki ole sitä parempaa mitä mutkikkaampaa se on. "

        Ja pelkkää pikaista tunnekohahdustako tässä haetaan? Ehei, myös pitkäkäyttöisellä kuuntelukestävyydellä on merkitystä, ja sitä edustaa laadukkain klassinen, eikä ainutkaan poop.


      • ykskakskol

        Ei, kyllä ne tunnekohahdukset kestävät loppuiän, eläkeikäiset käppänät kuuntelevat vielä samaa musiikkia kuin nuorena. Se miltä musiikki tuntuu, ei ole pelkästään sitä miten se on laitettu nuottivihkoon, vaan myös sitä miten ja millä se on soitettu ja äänitetty. Beatlesien soinnissa ehkä keskeisintä oli kolme juuri sopivasti poikkeavalla äänenvärillä varustettua laulajaa, jotka yksittäin ja yhdessä saivat aikaan jotain joka ei pelkästään nuottivihkoihin mahdu.


    • kohderyhmä

      Monimutkaisesta musasta jää harvoin mitään mieleen. Sopii sellaiselle, joka ei halua muistella menneitä.

    • Aikatekeetehtävän

      "Monimutkaisesta musasta jää harvoin mitään mieleen."

      Monimutkaista on se musiikki, joka on kestänyt vahvana halki aikojen ja makujen muutosten, kulttuurien ja yhteiskuntien täydellisen murroksen. Klassinen musiikki, kuten Bach, on säilyttänyt lumovoimansa maailman muututtua täydellisesti, ja se musiikki ei ole yksinkertaista, vaan niin syvällistä ja perutavanlaatuista että se kestää ikuisesti. Aika näyttää että 4 vuosikymmenen takainen poppirokki jää ehdottomasti unhoon. Se että se on "kestänyt" tähän asti, johtuu tasan siitä että alkuperäinen tekohengittäjä-sukupolvi ja jopa artistit itse (esim. biitlesin tapauksessa McCartney ja Starr) ovat vieläkin elossa. Sadan vuoden aikana teknologia kehittyy, maailma muuttuu, Biitles-fanijoukot kuolevat pois eikä kenelläkään 2250-luvun ihmisellä ole mitään syytä kuunnella Beatlesia. Sen sijaan silloinkin yhä kuunnellaan Bachia, koska Bach on sävellyksellisesti kokonaisen valovuoden Beatlesin yläpuoella.

    • jsbachonjotaintodellista

      Hyvin todettu!

      Bach is a colossus of Rhodes, beneath whom all musicians pass and will continue to pass. Mozart is the most beautiful, Rossini the most brilliant, but Bach is the most comprehensive: he has said all there is to say. If all the music written since Bach's time should be lost, it could be reconstructed on the foundation which Bach laid.

      - Charles Gounod

    • Vaillavertaatuokanttori

      Bach on ainoa oikea.

    • Juusotapani

      Bach oli superihminen. Harvassa on sellaisia jotka pystyvät samaan. Da Vinci, Einstein, Newton, Bach.

      • peippaaja

        Lennon, McCartney, Harrison, Dylan, Ray Davies, John Fogerty, Jimi Hendrix...kyse on lahjakkaista jotka osasivat tuoda toteen lahjakkuutensa, mitään superihmisiä ei ole olemassakaan.


    • Japiste

      Super-ihmisiä on.

    • Vaikeasulattaaihmeitä

      "Super-ihmisiä on. "

      Tämä on itse asiassa aika tärkeä kommentti. Koska nykyään kun uskonnot ja filosofiat ovat menettäneet suosiota (en tiedä onko hyvä juttu), ja taikauskot yms. myös vähentyneet (se on hyvä asia), niin on tullut muka-rationaalinen ajattelutapa, että "kaikki on selitettävissä", "kaikki on normaalia ja helppotajuista".

      Tosiasiassa esimerkiksi ihmisten joukosta nousee välillä ilmiöitä, joita totisesti osata selittää, eikä todennäköisesti ikinä osatakaan. Joidenkin ihmisten luovuus, lahjakkuus, taidokkuus sekä aito älykkyys ovat niin perinjuurin sammon kaltaisia (viittaan siis Kalevalaan tässä), että on todella aito IHME, että sellaista on olemassa.

      Se on "rationaaliselle" nykyihmiselle kova paikka myöntää, että esim. Mozart oli lahjakkuudeltaan lähes ylimaallinen olento, vaikea minun tai sinun käsittää, miten hän teki sen kaiken musiikin 35 vuodessa. Jotka ovat Mozartin kulttuuriaarteeseen perehtyneet, eivät epäile tätä asiaa. (Sama pätee toki Bachiin, Wagneriin, Schubertiin ja Beethoveniin ja miksei Haydniin, Händeliin ja Brahmsiin).

      Ehkä siksi valitaan suosikiksi Biitles, koska heidän lahjakkuuteensa TODELLAKIN on varsin maanläheistä ja mitä suurimmassa määrin "tästä maailmasta". Suorastaan alempaa keskitasoa jopa pop- ja rockmaailmassa.

      • näemmä

        Taikauskot ovat vähentyneet, mutta itse höpötät esim. Mozartin olleen "ylimaallinen olento". Taikauskoa piisaa joillakin aina vaan. Ja kateutta.


    • Viimapuhaltaa

      "Taikauskot ovat vähentyneet, mutta itse höpötät esim. Mozartin olleen "ylimaallinen olento". Taikauskoa piisaa joillakin aina vaan. Ja kateutta. "

      Luitko kirjoitukseni, älykääpiö?

      • tosi

        Argumenttien puute paljastuu nimittelyn tarpeena.
        p.s. luin.


    • Viimayltyymyrskyksi

      "Argumenttien puute paljastuu nimittelyn tarpeena.
      p.s. luin. "

      Jos luit, huomasit että kritisoin juuri sitä, että poikkeuslahjakkuuksien mysteeristä luonnetta ei aikamme ylirationalisoiva ihminen saata aina avoimesti tunnustaa. Ja kirjoitin, että voi olla raskas pala jollekin, että esim. Mozart oli LÄHES yli-inhimillinen olento. Sitähän hän oli, minkä tiedätkin siinä tapauksessa että olet tutustunut hänen tuottamaansa tuotantoon koko laajuudessaan.

      On epäselvää, miksi et ottanut näitä seikkoja huomioon vastaustasi laatiessasi. Silti huomauttaisin, että tärkeintä sinun olisi ymmärtää se kannaltasi kaikkein ikävin seikka, että Beatlesissa ei ollut mitään "yliluonnollista" suuntaan eikä toiseen.

      • SuklaatJaPurkkaaki

        Yeah yeah, Beatles oli todellakin hyvä ja merkittävä bändi.

        Mozart tuskin keikkaili aikoinaan niin paljon, mutta teki myös hyviä biisejä.
        Lisäksi hänen nimellään on nyttemmin tehty suklaakonvehteja.

        Toki Beatleseillakin oli aikoinaan purkkasarjakin, mutta eipä niitä taida olla enää myynnissä.


      • tosi

        Vastausta laatiessani otin huomioon et on turha väitellä sellaisen kanssa, joka tietää kaiken paremmin kuin muut, eikä hyväksy mitään muuta kuin oman näkemyksensä. Joka saa jotain outoa tyydytystä muiden artistien haukkumisesta, jolle ei riitä nauttiminen musiikista, vaan mausteeksi pitää saada mollata muita. Tämän otin huomioon vastauksessani.
        Hedelmättömän keskustelun lopetan tähän, jos et pysty muuhun, kuin yksisilmäisyyteen, tai oikeammin yksikorvaisuuteen.


    • ninokkio

      mozart representoi ainutlaatuista puhtaan mielteen alueelle heijasrunutta valon ja rakkauden atmosfäärin ilmentymääja sen sisintä olemusta jonka menneenä koettuna järkytyksenä sublimoituaan valaa objektivoituna tunteena teoksiinsa jonka reseptio täyttää tajunnan ja koko olemuksen ääriääm myöten tiedoitsevan tullesssa tiedoitsemisen puhtaaksi subjektiksi ja tahto katoaa tajunnasta

      • ÄäriämMyöreTiatooKans

        Kyllä kyllä . . . Juurikin näin . . . Mozartti diggasi Beatlesia ja Beatlesit Mozarttia.

        Heillä ei ollut mitään riitoja.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1572
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1349
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1192
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1159
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      31
      1001
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      67
      818
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      805
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      89
      676
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      181
      667
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      634
    Aihe