Kannattaako ajatella maan tai yrityksen etua?

Jegsie

Viime viikkoinen oli kolme vuotta sitten valitun kehityskulun päätös. Nokia kaksi ja puoli vuotta sitten hehkutti, ettei heidän kannata tehdä itse käyttöjärjestelmää. Nyt hehkutetaan, ettei käyttöjärjestelmää ja laitevalmistusta kannata tehdä kahdessa erillisessä yrityksessä. On selvää, että Nokian valitsema strategia oli väärä. Vime viikolla minimoitiin enää katastroofin suuruus.

Vuosien varrella me suomalaiset olemme antaneet Nokialle muutakin kuin Tekes-rahaa. Me olemme tehneet lukemattomia ilmaisia ja lähes ilmaisia opinnäytetöitä, antaneet ilmaisia ideoita, ilmaisesti mainostaneet Nokiaa ulkomailla, sietäneet sitä, että olemme koekaniineja ja antaneet rakentavaa palautetta. Olemme kärsivällisesti sietäneet Nokian virheitä ja opastaneet korjauksissa. Nokian työntekijöiden selkänahkaa on koeteltu kovin käsin palkkatasolla, joka on kansainvälisesti edullinen. On tehty lukemattomia epäitsekkäitä valintoja.

On ihan ymmärrettävää, että me odotamme vastapalvelusta.

Nokia-johtajat saivat optiomiljoonia. Meille ei annettu mitään ja nyt se kaikki meidän tarjoama hyvä annetaan puoli-ilmaiseksi.

Mitä tästä opimme?: Jos olet työssä vain resurssi, älä missään tapauksessa ajattele yrityksesi tai maasi etua.

6

67

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Uusi Nokia

      >> Jos olet työssä vain resurssi, älä missään tapauksessa ajattele yrityksesi tai maasi etua.

      Ilmeisestikin Nokiaa osaltaan rasitti ainakin jossakin määrin juurikin tuon mentaliteetin omava aines. Tuon liian isänmaallisuuden jätän omaan arvoonsa. Työntekijä joka ei ymmärrä yrityksen parasta, ei ymmärrä omaakaan etuaan.

      Laitappa tuolla mentaliteetillä oma yritys pystyyn ja katso lopputulosta. Tai tee se jopa oikealla mentaliteetillä ja tulet oppimaan menestyksen jatkuvuuden hasteellisuuden. Nokian kokoisessa yrityksessä se on vieläkin hastavampaa.

      Yhdenkään vapaan markkinatalouden yrityksen elinkaari ei ole tasiasta jatkuvaa kasvua ja menestystä ja loputtomasti virheettömiä ratakaisuja.

      Menneissä on turha rypeä osoittamallasi katkeruuden mentaliteetillä, se ei vie elämässä eteenpäin, vaan vetää alaspäin ja rakentaa tulevaisuutensa epäonnistijia.

      Nokian puhelinliiketoimen ajan keskeiset menneisyyden virheet olivat menestyksen mukanaantuoma ylimielisyys, mukavuuden oloon asettuminen ja kuvitelma menestyksen pysyvyydestä, päätöksenteon hitaus, kankeus ja tähän liittyen kilpailijoiden aliarvioiminen. Vanjokikin (?) aikanaan mollasi Androidin mahdollisuuksia kun sillä oli vasta muutama prosentti markkinaosuuksista.

      Myös talon suuri sisäinen brokratia ja yritysjohdon sokeus talon sisällä olevien innovaatioiden arvosta ja tietty näköalattomuus alan kehityksen suuntauksia arvioidessaan. Nokia kuoppasi useita todella edistyksellisiä talon omia innovaatioita jotka olivat toisia edellä, kosketusnäyttö jne.

      Edelliseen liittyen ei ryhdytty ajoissa suunnitemlemaan Symbianin jälkeistä aikaa ja samalla poltettiin valtava oma pääoma savuna ilmaan omien osakkeiden ostoilla ja itselleen muhkeita optioita tajoillen. Vuosina 2003 - 2008 poltettiin 19 miljardia omaa pääomaa savuna ilmaan.

      Noilla miljardeilla puhelinpuolen siitymä olisi ollut mahdollista toteuttaa, vaikkapa Meego-linjalla, mutta sen toteuttamiseen olisi tarvittu Elopin kaltaista tehokasta ja dynaamista johtajaa jollaista Nokiassa ei ollut.

      Aiemmin tarvittiin 22 kuukautta uuden mallin markkinoille tuomiseen ja nyt se 7 kuukautta ja raudan laatu on erinomainen.

      Nokia myös tarvitsi yrityskulttuurinsa luutuneisuuteen suurta muutosta ja turhan läskin pois karsimista ja toiminnan tehostamista. Tämä riippumata Symbianin jälkeisestä strategiasta. Nokian ei oli missään tapauksessa tullut jatkaa aikkaisemmalla mastodontin byrokratialla ja luutuneilla mentaliteeteillä.

      Mennyttä ei voi muuttaa, vain nykyisyyttä ja tulevaa voi muokata. Kuitenkin nyt ilmassa on suuren star upin makua ja olen vakuuttunut, että uusi Nokia tulee menestymään.

      Ps. Raudasta alkaa tulla yhä enempi bulkkitavaraa ja älypuhelinten keskihinnat vain ovat painumassa alas kuten niiden katteetkin. Myös mallit vaihtuvat tiheää tahtia ja niiden usiminen ja maionta vaatii paljon taloudellisia resursseja. Tulevaisudessa se on yhä haastavampi ala, mutta ei mahdoton.

      PsPs. En tiedä miksi edes vaivaudun vastaamaan avauksen kaltaiseen syyttely-itsesäälissä ja martyyriydessä rypemiseen. Pelkkää näköalatonta valittamista.

    • Jegsie

      Elop valehteli lehdistölle vain puolitoista kuukautta sitten. Nyt sitten odotat, että kaikki muut johtajat puhuvat pelkkää totta. Naivia.

      Olisiko Vanjoen pitänyt ylistää Androidia Nokiasta käsin tai maalailla turinoita palavista öljynporauslautoista? Elop teki yhden pahimman virheensä tappamalla Symbian-myynnin. Hyvänä johtajana Vanjoki uskoi omaan yritykseen. Niin johtajan pitää tehdä.

      Nokian tappoivat optiot. Se loi kyräilyä ja ohjasi Nokian haaskaamaan pääomaa ostamalla omia osakkeita. Lahjakkaat myös lähtivät, joko jäätyään optio-ohjelman ulkopuolelle tai rikastuttuaan niin paljon, että stressi ei enää kiinnostanut. Johtajat kuvittelevat, että HR-osaston leikkitempuilla luodaan yhteistyötä. Huipun palkitseminen johti raastavaan kilpailuun joka tappoi yhteistyön. Kaikki tämä optioiden takia. Fiksu johto olisi helposti korjannut tilanteen. Ahne johto ei vain välittänyt.

      Nokian tappoi myös insinöörimäisyys. Teknisesti lahjakkaimmat uuvutettiin rakennusteollisuudesta kopiotuun byrokratiaan. Osattiin rakentaa siltoja, joiden tekniikkaa ei tarvitse luoda uudelleen eikä käyttää luovuutta. Suunnittelusta tehtiin tehdastyötä, joka jäykistyi. Kuitenkin se varsinainen insinööriys katosi. Teknisesti luova notkea henkilö, velho, lähti kävelemään.

      Ei lypsylehmän, eli Symbianin, ylläpito ollut ylimielisyyttä. Rahaa piti tulla taloon kvartaali toisensa jälkeen. Lypsylehmää piti kiillottaa ja sen käyttäjät pitää tyytyväisenä. Se tukijalka piti Nokiaa pystyssä vielä tänäkin vuonna. Typerää ei ollut myöskään kehittää MeeGoa. N9 osoitti kiistatta, että hyvää jälkeä oli syntymässä. HEIKKOUS oli se, että Nokian johto toimi kuin tarkkaavaisuushäiriöinen teini. Mitään ei tehty loppuun eikä millekään annettu riittäviä resursseja. Elopin valinta oli samaa jatkumoa ja jyrkkä suunnanvaihdos ei todellakaan tullut halvaksi.

    • jepps4

      Kyllä on hyvä ,että nokia pääsee 32000 eroon. Ja sai kunnon potin rahaa. Kysympä vain paljonko ne irtisanomiset ovat maksaneet Kertokaa se 32000 ja kauanko olisi pitänyt puhelimia tehdä ,että kyseisen summan olisi saanut kasaan.jne... Nyt on parempi lähtökohta mihin vain ja tappioputki päättyy. Hinta on kohtuullinen kun puhelin oli jo sydämmeltään Mikrosoft jonka nokia niputti osilla. Nyt voi suunnitella 2vuotta rauhassa kunnon vempaimen ja palata taas markkina ykköseksi.

    • Uusi Nokia

      >> Elop valehteli lehdistölle vain puolitoista kuukautta sitten. Nyt sitten odotat, että kaikki muut johtajat puhuvat pelkkää totta. Naivia.

      Pitää paikkansa ja tokihan hän puhui palturia useasta mustakinasiasta kuten Salon tehtaista jne. Se tosin on tyypillistä yritysjohdon toimintaa lajemminkin vastaavissa yrityksien saneerauksien tapauksissa.

      Elop ei suinkaan ollut yksin keskustelemassa mahdolisesta puhelinpuolen MS:lle myynnistä.

      - http://bits.blogs.nytimes.com/2013/09/04/the-long-road-to-nokia-deal-a-bloody-ballmer-stalled-discussions/?partner=yahoofinance&_r=1

      Muutenkaan projekti ei edennyt MS:n suunnittelemalla tavalla. MS:lle mobiilipuoli on sen tulevaisuuden elinehto. Se ei kuvitellut löytävänsä itseään tilanteesta jossa WP on käytännöllisesti katsoen Nokian monopoli, vaan suunnitteli ja arvioi WP:n kelkkaan hyppään mtkin valmistajat PC puolen tapaan. Silä oli myös pelko, että Nokia alkaa irtaantua sopuksesta sen lähestyessä finaaliaan 2014. MS löysi itsensä pakkoraosta ja Nokiala puolestaan ei ollut resursseja mennä brak eeveniin saakka ja sen yli.

      Samaan aikana nykyisin rautapuoli bulkiutuu yhä enempi ja älypuhelimien keskihinnat ja katteet ovat todella kovan paineen alla. Mallit vaativaat jatkuvaa uudistamista ja vahvaa markkinointia, joka vaatii paljon taloudellisia resursseja.

      Vanjoen kommenttia siteeratessani pointtina oli sen lajemminkin kuvaama Nokiassa johdossa vallinnut ylimielisyys savuettun markkinajohtajan aseman ja hyvän maineen vuoksi, sekä kilpailijoiden aliarvioiminen.

      Symbian oli markkinaosuuksiltaan radikaalissa syöksyssä jo kauna ennen Elopin taloon tuloa ja silloinen Nokian "dream team" ilmeisesti kuvitteli sillä voitavan jatkaa ajan tappiin saakka.

      - http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_operating_system#Market_share

      Mutta en uhraa enempää aikaani ja energiaani menneiden kaiveluun. Toivon ainoastaan, että Nokian nykyinen johto ottaa siitä tarvittavan opin.

      Se mikä yrityksen kannalta on oleellisinta, se on nkyisyys ja tulevaisuus.

      Edelliseen liittyen toivon ettei Nokia MS:ltä saamastaan kauppasummasta jaa lainkaan tai vain maltillisen summan osakkaille pääomanpalautuksena,vaan varaa varat yrityksen tulevaisuuden kehittämiseen.

      Tällä hetkellä näkisin Nokian keskesenä tulevaisuutena NSN:n ja HEREn jotka tulevat limittymään tulevaisuudessa yhä enempi toisiinsa.

      Myös Nokian suuren patenttisalkun agressiivinen tuottamaan laitaminen ja varsinkin kun ristiinlisensioinnit lakkaavat on tie aiku tulovirroille.

      "Daimler aikoo tuoda markkinoille ehkä ensimmäisenä valmistajana itsestään ajavan auton."

      - http://www.kauppalehti.fi/auto/uutiset/mercedes kulkee ensimmaisena ilman kuskia/201309502127

      - http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/nokia kehittaa alykarttoja mersulle itsestaan ajava auto tavoitteena/a928596

      " From an operator perspective, all that information about your preferences from your car brand, favourite restaurants, to entertainment events you’ve attended could be stored in the network and used by the apps in the local base station to be matched to services in your vicinity. A win-win scenario for both operators and customers."

      - http://nsn.com/innovative-thinking


      ---- & --->

      Internet of Things: http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_of_Things


      Ps. En omaa mielipidetä sen suhteen tuleeko Nokia vielä joskus palammaan päätelaiteiden valmistajaksi.

      Oma brändi tulee olemaan kaksi vuottaa sulussa ja sinä aikana toki voisi kulisseisa valmistaa come backin ( vaikkapa Jollan kauta ) jossakin muodossa päätelaitepuolelle, mutta onko se edelleen riitävän kannattavaa toimintaa?

      Verkkopuolella on valtavasti patoutunutta tarvetta ja tuleva mobiilin kehittyminen eri muodoissaan tulee vatimaan yhä enempi verkoilta ja G5 on jo työn alla.

      "The cloud radio access network (RAN) market has been forecast to increase at a compound annual growth rate (CAGR) of 45.9% over the next five years, increasing from a value of around $1.71 billion at the beginning of 2013, to grow to a total of $11.31 billion in 2018."

      - http://uk.finance.yahoo.com/news/cloud-ran-market-worth-11-000000920.html

    • Uusi Nokia

      Pieni lisäys edelliseen. Vaikka menneisyyttä ei voikaaan muuttaa, niin itse aikoinaan olin varsin optimistinen ja toivoin Nokian jatkavan linjalla: QT - Ovi - Meego - Meltemi.

      Mikäli Nokia olisi laittanut samat resurssit edellämainittuun itsenäisyyden takaavaan sunnitelmaansa puhelinpuolen tulevaisuuttaan ajatellen kuin WP:n ja tuoden progresiivisesti lisää "N9": jä eri hintaluokkiin ja samalla asteittain harventanut selektiivisesti Symbian-malleja, niin mahdollisesti tällä hetkellä Nokialla olisi suunnilleen Lumiaa vastaava Meegoperhe, hienolla navilla ja kameroilla ja siirtymä olisi toteutunut siedettävällä markkinaosuuksien menetyksillä.

      Täytyyy tunnusta, että mikäli rautapuoli edelleen tulevaisuudessa on taloudellisesti kannattavaa ja riippuen alan kehityksestä ja jos Nokia edelleen kulisseissa paluuta sille puolelle harkitsee, niin yksi kiinnostava vaihtoehto olisi ostaa Jolla ja virittää kaikki valmiiksi kahden vuoden jälkeiseen paluuseen omalla brändillään. Tämän voisi toteuttaa ilman omia tehtaita alihankintana kuten Applekin.

      Palavalta lautalta Jollan kautta virtaviivaisella purjeveneellä takaisin palaten voisi olle melko kiintoisa visio.

      Yhtenä häiriötekijänä on se, että MS:llä on peruspuhelimissa oikeus Nokia-brändiin tulevan kymmenne vuoden ajan, eli markkinoilla olisi oikeaa ja "feikki-Nokiaa."

      Eri tahot spekuloivat ja toivovatkin Nokian vielä palaavan takaisin omalla raudalla ja brändillä.

      "Under the terms of the deal, Nokia can't license the Nokia brand to anyone that might use it to sell mobile phones for a period of 30 months. And should Nokia wish to re-enter the devices market itself, it can use the Nokia name for its own kit from the start of calendar 2016."

      "So in theory, in just over two years, Nokia could launch its own line of mobile devices again alongside Microsoft's own Nokia-branded feature phones. Six months after that, it could begin licensing its name to another manufacturer, meaning there could theoretically be three companies selling phones under the Nokia brand."

      - http://www.zdnet.com/despite-the-microsoft-takeover-whats-left-of-nokia-can-still-make-mobile-phones-and-soon-7000020214/

      • Jegsie

        Nokian kannattaisi valita IBM:n tie, ostaa joukko nuorekkaita pieniä yrityksiä ja nuortua sitä kautta. Karttoja ja verkkoja täydentämällä he voivat luoda itsensä uudelleen uudenlaisena yrityksenä. He kaipaavat lisää nuorekkuutta ja karttoihin liittyvä tuoteportfolio kaipaa pikaista laajennuista.

        Kännykkäpuolella näkisin hyväksi, jos Vertu, Newkia, Aavamobile ja Jolla tekisivät yhteistyötä Nokian kanssa ja verkostuisivat muutenkin. Pienten ketteryys ja omistautuminen on loistavaa eikä sitä kannata menettää sulauttamalla yritys isoon konserniin. Pienien hyviä ideoita ei kukaan ole torppaamassa, mutta ne kaipaavat elinvoimaa, ja Nokia voi tarjota sitä. Olisi muutenkin parempi, että pääomat olisivat paremmin kehittäjien omissa käsissä.

        Nokian nimi on ollut kovassa vastatuulessa viime vuodet, joten ehkä on vain hyvä asia, jos tyhjältä pöydältä luodaan uusi tavaramerkki.

        Jolla tarvitsee Nokian kokoisen yrityksen resursseja ja patenttisalkkua. Molempien kannalta paras ratkaisu on luoda yhteistyösopimus eikä pyrkiä integroitumaan. Nokia hyötyy, jos Jolla ja Vertu saadaan käyttämään Heren karttoja. Here tulee olemaan kovassa paineessa, kun Google jyrää Andoidin kautta omilla kartoilla.

        Menestyäkseen Nokia tarvitsee toimivan ekosysteemin. Varsin toimiva sellainen voidaan luodan liittämällä pieniä innovatiivisia suomalaisia yrityksiä tiiviiksi verkoksi. Sisällöntuottajat ovat kännykkäbisneksessä isossa roolissa. Koska amerikkalaisia mediataloja on vaikea suostutella mukaan, hyvä strategia on keskittyä kapeisiin selkeisiin aihealueisiin, jolla on mahdollisuus luoda itsensä maailman huipulle. Urheilu ja terveyspalvelut ovat tällaisiä alueita. Media-alalla eurooppalaisia yhteistyökumppaneita varmasti löytyy Saksasta, Ranskasta ja briteistä.

        Polarilla ja Suunnolla on kovat paineet pysyä kehityksen mukana, kun Googlen ja Applen tapaiset yritykset hyökkäävät älykelloineen..Tilanne heillä alkaa olla sama kuin Nokialla 2007. He selviävät vain uudistautumalla voimakkaasti ja siinä uusi Nokia voisi olla hyvä katalysaattori. Nyt Megaemgn ja Firstbeatin yhteistyö näyttää jo lupaavalta. Sama paine koskee myös Vigavoa.

        Minusta ei ole mitenkään poissuljettu, että suomalainen teollisuus tekisi tiivistä yhteistyötä Microsoftin kanssa. Se jos mikä liimaisi Microsoftin kehityksen tänne ja pitäisi meille arvokkaat työpaikat kotimaassa. Tärkeintä olisi tosin se, että pienet olisivat yhdessä niin vahvoja, ettei iso firma pääse pompottelemaan. Kannattaa kuitenkin huomata, että Microsoft voi jäädä hyvin pieneksi tekijäksi jatkossa.

        Android tulee olemaan valtavirtaa lähivuodet. On tärkeää, että Suomen teollisuus ottaa siitä kaiken hyödyn irti. Jollan strategia, jossa tehdään omaa, mutta yhteensopivaa on tässä kiinnostava, mutta altis turbulenssille, kun isot yritykset taistelevat markkinaosuuksista. Veikkaan kuitenkin, että Androisin hajanainen ja avoin alusta luo Jollalle mainion kasvualustan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4995
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3167
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1256
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1237
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1217
    Aihe