Brittitiedustelu auttoi Stalinia

Arse Lypän (FR)

Brittitiedustelu alkoi heti sen jälkeen, kun se oli saanut murrettua sekä Saksan korkeimman sodanjohdon salauskoneen (Lorentz S) sekä tavallisen kenttäradiopostin (Enigma), syöttämään Stalinille kaikkea sellaista informaatiota, jolla uskottiin voitavan tukea liittoutuneiden sotaponnisteluja ja estää Saksan eteneminen itärintamalla. Tämän johdosta Saksa hävisi Kurskin suuren panssaritaistelun, koska Stalin osasi mm. massiivisella tykistökeskityksellä tuhota puolet Saksan panssareista heti alkuunsa. Tykistökeskitystä EI OLISI voitu järjestää ilman etukäteen saatua tietoa siitä missä ja miten saksalaiset aikovat hyökätä! Näin ollen brittitiedustelu pysäytti Saksan etenemisen ja lyhensi taikka jopa mahdollisesti muutti koko sodan kulun.

Mielenkiintoinen kysymys on, missä määrin britit auttoivat Stalinia Suomen rintamalla? Todennäköisesti vähemmän, koska britit olivat ainakin tavlisodassa suomalaisten puolella, joskin passiivisesti, ranskalaisilta saatiin jopa suoranaista apua. On mahdollista, että esimerkiksi amerikkalaistiedustelu olisi varoittanut Mannerheimiä suurhyökkäyksestä 1944, joskin sitä osattiin kyllä muutoinkin odottaa. Heti sodan jälkeen on kuitenkin varsin todennäköistä, että amerikkalaiset ja britit estivät ja haittasivat Stalinia selvittämästä välejään lopullisesti Suomen kanssa. Olihan Suomi hoitanut Saksan pois maasta ja oli tässä mielessä myös heidän mielestään jälleen salonkikelpoinen. Stalinin agressio tässä vaiheessa olisi ollut vaarallista hänelle itselleen. Se ei kuitenkaan estänyt Suomen sodanjohdon lynkkaamista epävirallisesti asekätkentäjuttuun vedoten, mikä kuitenkin jäi vaikutuksiltaan varsin vähäiseksi, joskin mainittavaksi seikaksi sotayhteistyöstä Saksan kanssa. Suomen punikit kuitenkin olivat kautta linja iloisia saadessaan vapaasti mellastaa hyvin arvosanoin sodasta selvinneen sodanjohtomme kimpussa. Mannerheimille ja hänen sisäpiirilleen kuului koko kansan kunnioitus, vaikkakaan virallisia kunnianosoituksia saatiin odottaa siihen asti kunnes puna-Valpo ja valvontakomissio oltiin saatu ulos maasta.

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin se meni

      Väärä käsitys, Stalin pelasi Britit täysin ulos Suomen kysymyksistä, aselevon aikana ja senjälkeen.

      Kommunistit oli vapauttaneet Kreikan ja Stalin neuvottteli Brittien kanssa Kreikan kysymyksistä samaanaikaan kun Suomen asiat oli tapetilla, Briteille oli tärkeämpää palauttaa Kreikassa valtaan kuningas, kuin katsoa Suomen etuja, koska Kreikan kuningas polveutui suoraan Brittien omasta kuningasperheestä.

      Stalin sitten katseli sivuun, kun Britit hoitelivat Kreikan kommunistisen vapautusarmeijan pois vallasta ja nostivat kuninkaan takaisin valtaan, samalla se sai vapaat käden Suomen suuntaan, Britit ei ottaneet rauhaneuvotteluissa 1947 mitään kantaa mihinkään asiaan, jenkeiltä Stalinin ei tarvinnut kysyä mitään, kun jenkit ei olleet sodassa Suomea vastaan, joten ne ei olleet mukana myöskään rauhanneuvotteluissa, vain Britit istuivat samassa pöydässä ja samalla puolen pöytää kuin istui N-liitto.

    • Saksalaisen historiotsijan Paul carellin mukaan puna-armeija sai tiedot saksalaisten toimista Hitlerin esikunnsta lähetettyjen radioviestien kauta. Joku läheti viestejä venäläisille Hitlerin päätöksistä. Myös Sveitsin sotilasjohto oli teitoien Saksan suunitelmista. (Poltettu maa)

      Joten voidaan sanoa että puna-armeija sai tietoa saksalaisen petturin avulla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      366
      7990
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2284
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      34
      1672
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1529
    5. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      119
      1251
    6. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      78
      1251
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      345
      1091
    8. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      16
      985
    9. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      51
      958
    10. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      106
      875
    Aihe