Luominen tyhjästä

Jos Jumala on luonut maailman, ei hän kuitenkaan ole luonut sitä tyhjästä, koska ennen luomista oli kuitenkin olemassa Jumala ja hänen ympäristönsä. Luominen on olemassaolevien asioiden järjestämistä uudelleen ja asioiden tuomista henkimaailmasta tähän maailmaan, ei luomista tyhjästä. www.santavuori.com

10

170

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jumala tietää

      Voi olla, ei meille ole kerrottu tästä Raamatussa, Jumala ei ole ihminen vaan henki joka loi ihmisen.

      • Niin, luominen tyhjästä on vallitsevan kristinuskon, main-strem kristinuskon teologien tulkintaa Raamatusta kreikkalaisen antiikkisen filosofian pohjalta, Raamatusta ei sitä löydy, luominen voidaan tulkita muullakin tavalla.

        Jumala on henki, mutta henkiolennon lisäksi hän on kirkastettu olento, jolla on kirkastettu ruumis, ja ihminen on tämän Jumalan kuva, siis Jumala on samannäköinen, samanmuotoinen kuin ihminen. Ainakin ihminen on samannäköinen kuin Jumala, Jumalan kuva. Katso tapahtumia kirkastusvuorella, Jeesus oli silloin Jumalan näköinen.


    • Mistä on peräisin kaikki raaka-aine, josta kaikkeus on tehty?
      Tiedemiehet ovat saaneet selville,että aine on tiivistettyä energiaa. Ydinpommien
      räjähtäminen osoittaa tämän. Elikkä energia muuttuu aineeksi.( The Universe, Boston 1976, 11 osa, s.17.)
      Mistä energia tuli? Jesaja 40:26" Kohottakaa katseenne korkeuteen ja katsokaa. Kuka on nämä luonut? Hän, joka luvun mukaan tuo esiin niiden armeijan, vieläpä nimeltä kutsuu niitä kaikkia. Dynaamisen energian runsauden ansiosta ja hänen voimansa vahvuuden vuoksi ei yksikään niistä puutu."
      Jumala on siis itse dynaamisen energian lähde jota tarvittiin kaikkeuden luomiseen.

      • Aine ja energia voidaan muuttaa toisiksensa, muttei siitä seuraa, että jostakin kaikkeuden ulkopuolelta olisi tullut energiaa tänne. Kun kaikkeuden ulkopuolta ei ole. Sinä et ymmärrä tätä asiaa. Jumala on suuri, mutta kaikkeuden ulkopuolta ei ole.


      • syntinen
        Olli.S kirjoitti:

        Aine ja energia voidaan muuttaa toisiksensa, muttei siitä seuraa, että jostakin kaikkeuden ulkopuolelta olisi tullut energiaa tänne. Kun kaikkeuden ulkopuolta ei ole. Sinä et ymmärrä tätä asiaa. Jumala on suuri, mutta kaikkeuden ulkopuolta ei ole.

        Vai olisiko se vain niin, että ihmisen ymmärrys ei riitä.
        Eikö Raamatussakin sanota että on salattuja asioita.


      • Olli 22
        syntinen kirjoitti:

        Vai olisiko se vain niin, että ihmisen ymmärrys ei riitä.
        Eikö Raamatussakin sanota että on salattuja asioita.

        Joo, se on kauniimmin sanottu, mutta tämän verran voimme ymmärtää, ei luominen ole luomista tyhjästä vaan olemassaolevien elementtien järjestämistä. Ja Raamatussa puhutaan maapallon, sen taivaan ja ihmiskunnan luomisesta, ei koko universumin luomisesta. Jumala on kyllä luonut lukemattomia maapallon kaltaisia maailmoja universumiin, mikä nyt ei ole aivan salattu asia.


    • ..,

      Joo, kysymys siitä puhuuko Raamatun luomiskertomus tyhjästä luomisesta on ihan mielenkiintoinen, uskonnonfilosofisesti ja muuten. Periaatteessahan siinä on samalla kyse siitäkin onko Jumala niin kaikkivaltias että voi luoda jotain tyhjästä. Jotain komm. & lisälinkkejä niille joita kiinnostaa tutustua lähemmin aiheeseen:

      Raamatun luomiskertomus on ymmärrettävissä niin ettei se puhu tyhjästä luomisesta vaan – muiden vanhojen uskontojen yleisen uskomuksen tavoin – luomisesta jo jotain olemassaolevaa materiaa järjestämällä ja muovaamalla, kaaoksesta. Juutalaisuudessa, jossa sielläkin vallitseva näkemys ainakin nykyään ja ainakin keskiajalta asti on se että Jumala loi tyhjästä, on tuo toinenkin näkemys aika ajoin ollut esillä.
      Linkissä
      http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/judaica/ejud_0002_0005_0_04699.html
      ”Creation and Cosmogony in the Bible”, on mm. vertailuja Gen:n ja muiden Lähi-idän luomiskertomusten välillä, Talmudin rabbien näkemyksiä luomisesta, keskiajan ja myöhempien juutalaisten raamatunkommentaattorien, filosofien ym. näkemyksiä luomisesta. Ja:
      http://formerfundy.blogspot.fi/2010/05/have-jews-always-believed-in-creation.html

      Jewish Publication Society’n Tanakhin englanninnos vuodelta 1985 (JPS 1985 / NJPS) kääntää Genesiksen alun kolme ensimmäistä jaetta seuraavasti:

      Gen 1:1-3 When God began to create heaven and earth – the earth being unformed and void, with darkness over the surface of the deep and a wind from God sweeping over the water – God said, ”Let there be light”; and there was light.
      Eli:
      ”Kun Jumala alkoi luoda taivasta ja maata – maan ollessa (vielä) muodoton ja tyhjä, pimeyden ollessa syvyyden yllä ja Jumalan tuulen [= voimakkaan tuulen] puhaltaessa veden yllä –, Jumala sanoi: ’Tulkoon valkeus’, ja valkeus tuli.”

      Netissä NJPS:n käännös on luettavissa osoitteessa
      http://www.taggedtanakh.org/Parsha/Index/Bere'shit-torah

      NJPS:n Tanakh-painokseen kuuluu myös eräänlainen kommentaari-osa, jossa on mm. perustelut käännöksen käännösratkaisuja; itselläni on siitä vain joitakin joskus (en enää edes muista missä) otettuja kopioita. Ko. Gen:n jakeista 1:1–3 siinä on kirjoitettu mm. (s.51):

      --The implications of the new translation are clear: The Hebrew text tells us nothing about ”creation out of nothing” (creatio ex nihilo), or about the beginning of time.--

      Kommentaari perustelee käännöstä kieliopillisin perustein, muiden muinaisen Lähi-idän luomiskertomusten ym. perusteella. Se siteeraa myös Rashia, tunnettua keskiaikaista juutalaista oppinutta; Rashin selitys ≈ NJPS:n käännös (s.49):

      --Rashi … wrote: ”But if you are going to interpret [this passage] in its plain sense, interpret as thus: At the beginning of the creation of heaven and earth, when the earth was (or the earth being) unformed and void … God said: ’Let there be light.’ For the passage does not intend to teach the order of creation, to say that these [namely, heaven and earth] came first…”--

      Nykyisistä uskonnonfilosofista ja teologisista suuntauksista panenteismi varhaisimmassa muodossaan (esim. Charles Hartshorne) oli selkeästi klassisen teologian tyhjästä luomista vastaan; nykyään panenteismi ei sellaisenaan ole selkeästi tyhjästi luomista vastaan vaan jotkut sen edustajat kannattavat sitäkin. Netissä kristilliseen panenteismiin voi tutustua vaikka sitä edustavalla metodistien Voice-sivustolla; jotain nimenomaan tuosta luomisesta esim.
      http://www.crivoice.org/exnihilo.html

    • Mahtavia viitteitä! Tuossa viimeisessä on tarkkaan selvitetty crestio ex nihilo-ajattelun ongelmat.

    • kjkl

      Energiakvantit muuttuvat materiaalisiksi hiukkasiksi sopivassa energiakentässä, eli tyhjästä ilmestyy tuollaisia materiaalihiukkasia! Luominen on tuolleen mahdollinen.

    • 1213

      "Jos Jumala on luonut maailman, ei hän kuitenkaan ole luonut sitä tyhjästä, koska ennen luomista oli kuitenkin olemassa Jumala ja hänen ympäristönsä."

      Jumala on henki ja henki ei ole materiaalia, eikä siitä riippuvainen.

      "Jumala on Henki; ja jotka häntä rukoilevat, niiden tulee rukoilla hengessä ja totuudessa."
      Joh. 4:24

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8356
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe