Narsistin vuorovaikutuksen piirteet

En nyt pääse irti tuosta ajatuksesta (varmaan jankkaamista), että narsistilla on erilaiset vuorovaikutuksen taidot kuin muilla. Tämä ei siis koske muita kuin narsisteja ja heidän kanssaan tapahtuvaa vuorovaikutusta, joten tähän en nyt kaipaa selitystä siitä, miten jokainen joskus käyttäytyy jne.

Luin tuossa joutessani iltapäivän aikana muutaman luvun Paula Salomaan kirjasta Narsismin tiedostaminen ja löysin sieltä asiaa sen verran aihetta valottavan luvun, että mielenkiinto heräsi. Kirjassa sanotaan mm. että narsistit poikkevat usein puheenaiheesta. He eivät ymmärrä kysymyksiä, eivätkä sen takia vastaakaan niihin ja jos vastaavatkin, niin se tapahtuu vaikeaselkoisesti ja epämääräisesti.
Narsistilla on siis ajatustoiminnan häiriöitä muistuttavia katkoksia, toistuvasti. Tämä häiritsee selvästi keskustelua ja varmasti toistuvasti narsistin kanssa tekemisissä olevat ovat tämän havainneet, mutta ehkä eivät tiedä käytöksen johtuvan narsismista.

Kirjassa käsiteltiin myöskin aika paljon (ensi luvusta asti) narsistin ja uhrin yhtäläisyyksiä. Samankaltaisuuksia on siis paljon, kummaltakin puuttuu mm. erillinen minuus. Erityisesti tämä kohta kirjasta osui silmiini: " Mitä laajempi on tietoisuutemme, sitä tasapainoisempia ja onnellisempia olemme. Tämä vastaavuus on suorassa yhteydessä myös toiseen syy-seuraussuhteeseen: mitä kokonaisemmin tiedostamme kehon, mielen ja Itsen muodostaman eheän kokonaisuuden, sitä aidompia me olemme."
Siis toisinsanoen, mikään noista ei yksin riitä takaamaan onnea ja tasapainoa.

En tiennyt, että joku oli tehnyt täysin samat havainnot kuin mihin itse olen ajattelussani päätynyt. Sain siis vahvistusta siihen, että olen ymmärtänyt asian oikein - vaikka muuta puhuttaisiin. Pyrin aina selvittämään epäselvän asian, mikäli suinkin pystyn. Nyt se kävi vähän kuin vahingossa, mutta mitäpä sen väliä.

Aion lukea kirjan loppuun asti.

28

2018

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tadaa!

      Korttipakka hajoaa vai miten se meni. Narsisti elää vuorovaikutuksessa.

    • Poikkeavuutta on

      "Narsistilla on siis ajatustoiminnan häiriöitä muistuttavia katkoksia, toistuvasti."

      Poikkeavuutta on kommunikoinnissa, mutta "kiva" kuulla siihen tuollainen syy. Uskon tuon hyvinkin, että on ajatustoiminnan häiriöitä. Olen myös itse tehnyt tuonsuuntaista johtopäätöstä ja ajatellut, että hänellä on muutakin ongelmaa kuin narsismi, mutta en tuota em:a ole ennen kuullut.

      Vaatii tosiaan mielellään verbaalistakin lahjakkuutta olla narsistin kanssa tekemisissä. Luovuudestakin on paljon hyötyä, kun kerää puheenaihetta tavallaan uudestaan kasaan. Narsisti on sillätavoin hyvin vaativa seuralainen.

    • "En nyt pääse irti tuosta ajatuksesta (varmaan jankkaamista), että narsistilla on erilaiset vuorovaikutuksen taidot kuin muilla. Tämä ei siis koske muita kuin narsisteja ja heidän kanssaan tapahtuvaa vuorovaikutusta, joten tähän en nyt kaipaa selitystä siitä, miten jokainen joskus käyttäytyy jne."

      Pikkusen ny kritisoin tuota ajatustasi rajata keskustelua vuorovaikutuksesta vain narsisteihin...kun se narsistikin kuitenkin on ihminen... ja meillä kaikilla ihmisillä on erilaiset vuorovaikutustaidot...

      lainaan tähän ny jonkun toisen ihmisen ajatusta tuosta vatvomiskeskustelusta selitykseksi, mitä tarkoitan...kun itsellä tuppaa olemaan se vika, ettei osaa sanoa mitään lyhyesti...

      "Narsistin persoonallisuus on sen verran kunnossa, että hän käyttää ihmisille tyypillisiä ihmisten keinoja. Narsistissahan ne vain korostuvat voimakkaasti. Narsisti ei voi omia ihmisille tyypillisiä piirteitä vain omakseen, eikä niitä voi sanoa vain narsistille kuulumasta"

      Mitä tulee tuohon...

      " Mitä laajempi on tietoisuutemme, sitä tasapainoisempia ja onnellisempia olemme. Tämä vastaavuus on suorassa yhteydessä myös toiseen syy-seuraussuhteeseen: mitä kokonaisemmin tiedostamme kehon, mielen ja Itsen muodostaman eheän kokonaisuuden, sitä aidompia me olemme."

      Niin tuo ajatus liittyy ihmiskäsitykseen.. ja ihminen olisi aina kohdattavana kokonaisuutena...kaikki vaikuttaa kaikkeen...

      http://www.hyvaflow.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=59

      Narsititkin ovat ihmisiä ja siitä syystä erilaisia, ei ole olemassa mitään tietynlaista yhtä vuorovaikutuksen tapaa, kun vuorovaikutus syntyy suhteessa toiseen...ja siihen millaista se on vaikuttaa kummankin niin narsistinkin keho, mieli ja itse kuin kanssakeskustelijankin keho mieli itse, plus kummankin elämänolosuhteet ja historia ja vielä keskustelun aihekin...

      Jolla edellisellä ny yritin sanoa, että jokainen vuorovaikutustilanne on erilainen...mutta jos ny jotain pitää nimenomaan narsistille tyypillistä sanoa niin voisin ajatella, että hänen ongelmansa liittyvät siihen, että hän luulee kaikkien ihmisten ajattelevan/olevan samanlaisia kuin hän...hän on vain pikkusen parempi...

      Asia jonka Vakninkin mainitsee...mutta en ny jaksa kaivaa tähän linkkiä/kohtaa siihen, missä hän asiasta mainitsee...oletan että monet ovat kohdan lukeneet...

      • Vieli tekee mieli ottaa esille yksi asia, joka tietyllä lailla liittyy oleellisena osana vuorovaikutustaitoihin...

        Ja liittyy juurkin tuohon sanaan mieli...

        "Mieli ymmärretään yksilön sisäisenä, henkisenä olemuksena, jossa ajatukset, tunteet ja tietoisuus ilmenevät ja kohdistuvat johonkin"

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Mieli

        Jos käsitämme että ihmiset ovat yksilöitä, meistä erillisiä olentoja ja itsekullakin ihmisellä on oma mieli...niin miten usein ikäänkuin kuvittelemme olevamme toisen mielessä/ajattelevamme hänen päällään...juurkin silloin kun aloitamme lauseen sanoilla..."sinun mielestäsi"...

        On asia mihin itsekunkin on syytä kiinnittää huomiota...tyrkkäämme ikäänkuin omat ajatuksemme/kokemuksemme jonkinlaisena totuutena toisen mieleen...päätämme ikäänkuin itse mitä/miten toinen ajattelee...

        Miten erilaiselta kuullostaakaan lause...joka on kuitenkin totuus siitä kenen mielessä ajatus syntyy...joka alkaa sanoilla, minun mielestäni, minä koen(omassa mielessäni) että sinä jne...

        Että tässäkin on opettelemista/harjoittelemista meille itsekullekkin...


    • webhotel

      Mitä mahtaa tapahtua kun narsisti törmää ajatukseen josta hän tuntee syyllisyyttä ja tuntee liittyvän omaan käytökseensä?

      • tuttu kuvio

        Kieltää kritisoi ja lopulta hyökkää jos edelliset ei riitä. Hyökkäys voi sitten olla sanallinen tai fyysinen, riippuu vähän tilanteesta ja narsistista.


      • tuttu kuvio kirjoitti:

        Kieltää kritisoi ja lopulta hyökkää jos edelliset ei riitä. Hyökkäys voi sitten olla sanallinen tai fyysinen, riippuu vähän tilanteesta ja narsistista.

        Ulkopäin se näyttää tuolta, totta.

        Sisäinen syy siihen on ulkoisen hyväksynnän menettämisen pelko. Narsisti pelkää menettävänsä hänelle tuikitärkeän ulkoisen hyväksynnän. Ulkoinen hyväksyntä on muiden vallassa. Oma sisäinen hyväksyntä on vain omassa vallassa, mutta sen saavuttaminen on monelle muullekin kuin narsistille vaikeaa.


      • Anonyymi

        Narsistihan on "aina oikeassa" eli vika löytyy muualta kuin narsistista. Siis muut on syyllisiä kaikkeen , narsisti ei täten tunne mistään syyllisyyttä koska hänhän "on aina oikeassa"-


    • 19+19

      Olen samaa mieltä, että narsisti väliin ymmärtää yksiselitteisetkin asiat väärin. Tähän saakka olen ajatellut sen olevan tahdonalaista röyhkeyttä, koska yleensä sekaannus tuottaa narisistille jonkinlaista etua. Niin tai näin, pitää muistaa, että on myös neurologisia tiloja, joiden vuoksi puheen käsittää poikkeavalla tavalla. Ja ihan älykkyyskin vaikuttaa ymmärryskykyyn.

    • Pakko empatiakyvyn

      Pakko empatiakyvyn puuttumisenkin on jotenkin vaikuttaa ajatteluun. Vaikuttaa varmasti siihen, kuinka kiinnostunut on keskustelukumppanin puheista... Kun koko elämä vietetään poikkeavalla tavalla poikkeavissa suhteissa, niin miten se ajattelu olisi kehittynyt normaaliksi?

      Luulisin, että esim. oman narsistituttuni nopeat käännökset liittyvät ihan asioiden ymmärtämiseen ja siihen pelkoon, että toiset huomaavat hänen tietynlaisen yksinkertaisuutensa. Ei viihdy pitkään samassa seurassa, muuta kuin niiden naisten, ketkä kulloinkin ovat kierroksessa.

      Suorastaan tyhmyyksien laukomiset, joita hänellä on, moni rakastunut haluaa ymmärtää mystisinä erikoisuuksina ja pitkään vielä hakee niistä salattua viisautta... Hänen sanomisistaan loukkaannutaan, vaikka sanomiset ovat ihan pelkkää moukkamaisuutta, eivät ne sisällä edes hänen itsensä kannalta muuta kuin typeryyttä ja lapsellisuutta.

      Tulin nyt löydöksen äärelle, että kun puhutaan narsistien uhrien yhteisistä piirteistä, niin ajattelen, että jotenkin kulloisenkin uhrin täytyy olla ainakin hetkellisesti lamassa, että hän ei ehkä terävästäänkään älystä huolimatta pistä kampoihin narsistille niin kovin, kuin muuten kykenisi.

      Itse olin valmis suhteeseen, enkä todellakaan halunnut pilata uutta suhdetta turhalla väittelyllä. Olin niin rakastunut, että näkö- ja kuulokenttä olivat sumeina... Kaikki, mitä hänelle sanoin, sanoin rakkaudella...

      Eli katkostyypiillä on selviytymiskeinonsa.

    • " Kirjassa sanotaan mm. että narsistit poikkevat usein puheenaiheesta. He eivät ymmärrä kysymyksiä, eivätkä sen takia vastaakaan niihin ja jos vastaavatkin, niin se tapahtuu vaikeaselkoisesti ja epämääräisesti."

      Olen tuonkaltaiseen ilmiöön törmännyt. Ihmetystä herätti nimenomaan kykenemättömyys keskustella yksinkertaisestakin syiden ja seurausten suhteista. Omituisinta asiassa oli se, että ko henkilö oli kouluttautunut (tai väitti) tunne-elämän asiantuntijaksi. Vastaamattomuus ja puhumattomuus oli hyvin tavallista, kun keskustelu kosketteli vaikkapa ihmisen käyttäytymiseen liittyviä seikkoja. Vastaus lähinnä oli se, että toinen oli hullu tai juoppo (ja se sittenpä riitti perusteluksi). Monesti (voisin väittää aina) käsillä oleva vaikea aihe - käsitteli mitä tahansa - muuttui puheenaiheeksi hänen äidistään, tai johonkin muusta naispuolisosta henkilöstä, joka esimerkiksi nuuskii , on epäillyttävä monin tavoin, luulosairas, addikti jne. Yhteys on mielenkiintoinen, eikö?

      Jos vastaamattomuus kävi ylivoimaiseksi, niin toinen vaihtoehto kiertää asia oli vastahyökkäys (mikä tahansa asia jolla toinen saada pois raiteiltaan). Kolmas oli nopea sanktio: tavoittamattomuus. Vastaus käytökseen tietysti oli syyllistymiseni johonkin (esim olin mitätöinyt kokemuksiaan(yritin ymmärtää mitä mieltä on terrorismin vastaisessa vapaaehtoistyössä), en ollut ottanut yhteyttä silloin kun hän olisi tarvinnut (aikana jolloin en edes tiennyt henkilön olevan maisemissa) tai en ollut myynyt omaisuuttani (joka oli turhaa koronmaksua).

      Mitä tuohon kokonaisuuteen tulee, sanoisin että itsensä kokonaisena näkevä ihminen on onnellinen. Sama asia koskee parisuhdettakin. Toisen kokonaisena näkevä hyväksyy tämän kokonaisuutena, ei osin ihmisenä. Joka on tietysti edellytys luottavaiselle ja arvostavalle parisuhteelle.

      • "Yhteys on mielenkiintoinen, eikö?"

        Niin, kyllähän sitä jonkin verran miettii sen toisen motiiveja...

        onko kysymys pelkästään siitä, että haluaa yrittää saattaa toisen epäedulliseen/kyseenalaiseen valoon ihmisenä tai yrittää horjuttaa hänen itsetuntoaan tai provoisoimalla yrittää muuttaa keskustelun aihetta...

        vai onko kyse siitä kuuluisasta projektiosta, jonka sanotaan olevan nimenomaan narsistille tyypillinen defenssi...

        "Projektiossa itsessä ahdistavana tai ei-hyväksyttynä koettu tiedostamaton impulssi tai piirre heijastetaan toiseen ihmiseen."

        http://tiedostamaton.net/defenssit/projektio.html

        jonka opimme jo lapsina ilman hienoja psykologisia termejä yksinkertaistettuna tarkoittavan..."itte on sitä mistä toista haukkuu"...


      • Paitsi että lapsena
        yhteenlaskutoimitus kirjoitti:

        "Yhteys on mielenkiintoinen, eikö?"

        Niin, kyllähän sitä jonkin verran miettii sen toisen motiiveja...

        onko kysymys pelkästään siitä, että haluaa yrittää saattaa toisen epäedulliseen/kyseenalaiseen valoon ihmisenä tai yrittää horjuttaa hänen itsetuntoaan tai provoisoimalla yrittää muuttaa keskustelun aihetta...

        vai onko kyse siitä kuuluisasta projektiosta, jonka sanotaan olevan nimenomaan narsistille tyypillinen defenssi...

        "Projektiossa itsessä ahdistavana tai ei-hyväksyttynä koettu tiedostamaton impulssi tai piirre heijastetaan toiseen ihmiseen."

        http://tiedostamaton.net/defenssit/projektio.html

        jonka opimme jo lapsina ilman hienoja psykologisia termejä yksinkertaistettuna tarkoittavan..."itte on sitä mistä toista haukkuu"...

        ..."itte on sitä mistä toista haukkuu"...

        Paitsi että lapsena tuo tarkoitti, kun joku sanoi toiselle pahasti ja toinen vastasi: itse oot, itse oot...

        Niin tuskin se, kenelle sanottiin pahasti, käytti ajatuksenhiventäkään miettiäkseen, että onkohan tuo toisen sanominen totta. Hän ainoastaan vastasi nopeasti tuolla lällätyksellä. Että sanoisin, että se oli sen haukutun defenssi.

        Kun taas narsistin projektio olisi lapseen verrattuna se alkuperäinen huomioitsija...


      • Paitsi että lapsena kirjoitti:

        ..."itte on sitä mistä toista haukkuu"...

        Paitsi että lapsena tuo tarkoitti, kun joku sanoi toiselle pahasti ja toinen vastasi: itse oot, itse oot...

        Niin tuskin se, kenelle sanottiin pahasti, käytti ajatuksenhiventäkään miettiäkseen, että onkohan tuo toisen sanominen totta. Hän ainoastaan vastasi nopeasti tuolla lällätyksellä. Että sanoisin, että se oli sen haukutun defenssi.

        Kun taas narsistin projektio olisi lapseen verrattuna se alkuperäinen huomioitsija...

        "Niin tuskin se, kenelle sanottiin pahasti, käytti ajatuksenhiventäkään miettiäkseen, että onkohan tuo toisen sanominen totta"

        Niin kyllähän täällä keskustelupalstalla joutuu ottamaan vastaan jotain sellaista jonka todenperäisyyttä ei tarvitse ruveta miettimään...

        syystä että ymmärtää että ikävän vihjauksen esittäjä ei edes tunne minua/ei ole läsnä minun elämässäni/ ei tiedä mitään minun elämästäni muuta kuin sen mitä itse olen kertonut...

        Mutta kuten edellä totesin...hänen motiivejaan toki jää miettimään...

        Ihan en saa selkeytettyä tuota viimeistä lausettasi...

        "Kun taas narsistin projektio olisi lapseen verrattuna se alkuperäinen huomioitsija... "

        Tarkentaistko hieman...


      • yhteenlaskutoimitus kirjoitti:

        "Niin tuskin se, kenelle sanottiin pahasti, käytti ajatuksenhiventäkään miettiäkseen, että onkohan tuo toisen sanominen totta"

        Niin kyllähän täällä keskustelupalstalla joutuu ottamaan vastaan jotain sellaista jonka todenperäisyyttä ei tarvitse ruveta miettimään...

        syystä että ymmärtää että ikävän vihjauksen esittäjä ei edes tunne minua/ei ole läsnä minun elämässäni/ ei tiedä mitään minun elämästäni muuta kuin sen mitä itse olen kertonut...

        Mutta kuten edellä totesin...hänen motiivejaan toki jää miettimään...

        Ihan en saa selkeytettyä tuota viimeistä lausettasi...

        "Kun taas narsistin projektio olisi lapseen verrattuna se alkuperäinen huomioitsija... "

        Tarkentaistko hieman...

        Minä ainakin käsittäisin asian niin, että narsisti projisoi jotain ominaisuutta kohdehenkilöön (kuten edellä sanoin, äitikortti kun otettiin esiin, hän oli muunmuuassa tarpeettoman utelias, nuuskii paikkoja, hyökkää paikalle silloin kun ei tarvitsisi jne.) Uskoisin että kyseessä oli noiden ominaisuuksien (jotka oli aiemmin istuttanut vaikkapa äitiinsä) istuttaminen tai hahmottaminen juuri minuun (epäsuorasti), vaikka asia ei olisi millään tavalla paikkansa pitänytkään. Kohdehenkilö täytyy ensin mielessään saada tietynlaiseksi, jotta pystyy oikeuttamaan seuraavat tekonsa.

        Hän ei todellakaan kyennyt käsittelemän tiettyjä asioita käsitetasolla (paljastetut heikot kohdat). Mutta se aiheutti tietynkaltaisia negatiivisia tunnetiloja ja kykenemättömänä ratkaisemaan ongelmaa, se täytyi siirtää rankaisukeinona asian esille tuojaan.


      • yhteenlaskutoimitus kirjoitti:

        "Niin tuskin se, kenelle sanottiin pahasti, käytti ajatuksenhiventäkään miettiäkseen, että onkohan tuo toisen sanominen totta"

        Niin kyllähän täällä keskustelupalstalla joutuu ottamaan vastaan jotain sellaista jonka todenperäisyyttä ei tarvitse ruveta miettimään...

        syystä että ymmärtää että ikävän vihjauksen esittäjä ei edes tunne minua/ei ole läsnä minun elämässäni/ ei tiedä mitään minun elämästäni muuta kuin sen mitä itse olen kertonut...

        Mutta kuten edellä totesin...hänen motiivejaan toki jää miettimään...

        Ihan en saa selkeytettyä tuota viimeistä lausettasi...

        "Kun taas narsistin projektio olisi lapseen verrattuna se alkuperäinen huomioitsija... "

        Tarkentaistko hieman...

        "Niin tuskin se, kenelle sanottiin pahasti, käytti ajatuksenhiventäkään miettiäkseen, että onkohan tuo toisen sanominen totta"

        Niin tässä ny kun mietin noita yhtäläisyyksiä ja motiiveja, tuon EK:n kommentin pohjalta tähän tapaan..."onko kysymys pelkästään siitä, että haluaa yrittää saattaa toisen epäedulliseen/kyseenalaiseen valoon ihmisenä tai yrittää horjuttaa hänen itsetuntoaan tai provoisoimalla yrittää muuttaa keskustelun aihetta...vai onko kyse siitä kuuluisasta projektiosta, jonka sanotaan olevan nimenomaan narsistille tyypillinen defenssi.."

        niin otetaampa pari esimerkkiä...tuossa kiitollisuus ketjussa jossa jankkasin tuon iewuskan kanssa, joku yhtäkisti heitti minulle kommentin irti varsinaisesta aiheesta tähän tyyliin..."yhteenlaskutoimitus. Älä välitä ilkeistä kommenteistä. Se on hienoa kun uskallat täällä kertoa miten olet päässyt eroon alkoholiongelmastasi ja miten monta vuotta olet saanut kärsiä narsistin takia"

        jonka motiiviksi päättelin jotain edellä mainitsemaani..." haluaa yrittää saattaa toisen epäedulliseen/kyseenalaiseen valoon ihmisenä tai yrittää horjuttaa hänen itsetuntoaan tai provoisoimalla yrittää muuttaa keskustelun aihetta"

        toinen esimerkkini on sitten ännä suhteeni loppuvaiheesta, jostain syystä minun mukavaksi kokemani tapaamiset päättyivät poislähtiessäni vihjailuihin "toiset pääsee liukkaille"...

        luulin sitä alkuun pelkäksi ilkeämielisyydeksi, mutta kun en käsittänyt miksi niin sitten päättelin sen johtuvan hänen ajatusmaailmastaan "kaikki naiset on sellaisia"...

        Huomautinkin häntä tavasta, ja hän pyysi anteeksikin, mutta silti sama jatkui...

        sitten kun luin narsisteista, rupesin ajattelemaan, että voisiko se johtua hänen omasta tilanteestaan, kun olen jälkeenpäin käsittänyt että ilmeisesti hänellä oli silloin kolme ns. vakinaista kierroksessa, eksä, minä ja nyksä...

        muistan hänen jopa joskus parahtaneen jonkun tekstarin luettuan.."en kai minä voi mennä toisen naisen sylistä suoraan toisen naisen syliin, vai voinko..."

        Että olen päätellyt että hän mahdollisesti ikään omaa toimintaansa yritti projisoida minun toiminnakseni...

        Että tuolta pohjalta ny minun vaikea ymmärtää, että jos tarkoitit tuolla..."Kun taas narsistin projektio olisi lapseen verrattuna se alkuperäinen huomioitsija... "

        että tarkoitatko että hän joka huomio, että toinen ny yrittää kaataa päälleni jotain sellaista mikä ei ole totta...onkin se narsisti joka projektioi...

        Joo, noh...tämäkin asia (projektio)on sellainen, jolla voi yrittää sekoittaa toisen mieltä ettei toinen tietäisi enää mikä on totta ja mikä ei...mutta näissä omissa asioissani uskon kyllä tietäväni miten asia minun osaltani oli...

        Mutta mielenkiinnosta kuulisin sinulta jonkun esimerkin...tuohon lauseesi liittyen..."Kun taas narsistin projektio olisi lapseen verrattuna se alkuperäinen huomioitsija... "


      • Lilja
        elisakettu kirjoitti:

        Minä ainakin käsittäisin asian niin, että narsisti projisoi jotain ominaisuutta kohdehenkilöön (kuten edellä sanoin, äitikortti kun otettiin esiin, hän oli muunmuuassa tarpeettoman utelias, nuuskii paikkoja, hyökkää paikalle silloin kun ei tarvitsisi jne.) Uskoisin että kyseessä oli noiden ominaisuuksien (jotka oli aiemmin istuttanut vaikkapa äitiinsä) istuttaminen tai hahmottaminen juuri minuun (epäsuorasti), vaikka asia ei olisi millään tavalla paikkansa pitänytkään. Kohdehenkilö täytyy ensin mielessään saada tietynlaiseksi, jotta pystyy oikeuttamaan seuraavat tekonsa.

        Hän ei todellakaan kyennyt käsittelemän tiettyjä asioita käsitetasolla (paljastetut heikot kohdat). Mutta se aiheutti tietynkaltaisia negatiivisia tunnetiloja ja kykenemättömänä ratkaisemaan ongelmaa, se täytyi siirtää rankaisukeinona asian esille tuojaan.

        Eikö tämä ole juuri sitä manipulaatiota? Itse olen törmännyt tahallaan asetettuihin "ansoihin". Kun tietää miten suhtaudun esim. vieraisiin naisiin, käyttää niitä puheessaan mahdollisimman paljon vain saadakseen minulta toivomansa reaktion ja osoittaa siten, että hallitsee minua teoillaan ja jopa sanoillaan. Tietää miten ärsyttää, tietää miten miellyttää...

        Tuo mitä edellä kirjoitettiin vuorovaikutuksen ja ymmärtämisen pätkimiseksi, ei mielestäni välttämättä ole pelkästään narsismiin liitettävissä. Ennemminkin ihmisten järjenjuoksu vaan on eri tahtista. Keskustelua voidaan käydä ping-pong -vauhdilla, kun molemmat osapuolet ovat kommunikoinnissaan tasaväkisiä.


      • Lienee narsisteille
        Lilja kirjoitti:

        Eikö tämä ole juuri sitä manipulaatiota? Itse olen törmännyt tahallaan asetettuihin "ansoihin". Kun tietää miten suhtaudun esim. vieraisiin naisiin, käyttää niitä puheessaan mahdollisimman paljon vain saadakseen minulta toivomansa reaktion ja osoittaa siten, että hallitsee minua teoillaan ja jopa sanoillaan. Tietää miten ärsyttää, tietää miten miellyttää...

        Tuo mitä edellä kirjoitettiin vuorovaikutuksen ja ymmärtämisen pätkimiseksi, ei mielestäni välttämättä ole pelkästään narsismiin liitettävissä. Ennemminkin ihmisten järjenjuoksu vaan on eri tahtista. Keskustelua voidaan käydä ping-pong -vauhdilla, kun molemmat osapuolet ovat kommunikoinnissaan tasaväkisiä.

        "Kun tietää miten suhtaudun esim. vieraisiin naisiin, käyttää niitä puheessaan mahdollisimman paljon vain saadakseen minulta toivomansa reaktion ja osoittaa siten, että hallitsee minua teoillaan ja jopa sanoillaan. "

        Lienee narsisteille yleinen tapa puhua tosista naisista (miesnarsisti). Oma tuttuni ei pysty hillitsemään itseään, että pitäisi määrättömän naiskaartinsa asiat takanaan. Niillä on saatava kehuskella, maksoi mitä maksoi.

        En usko, että on tuokaan ärsyttämiseksi ajateltu, vaan ihan narsistin luontainen tapa. Narsisti ei ymmärrä, että se loukkaa kunkinhetkistä kumppania, vaan hänen vaatimuksenaan on nimenomaan, että hän on ylin auktoriteetti suhteessa ja hän tuo suhteeseen aivan mitä haluaa. Tuomitsee valitukset sitten mustasukkaisuudeksi sen naiskaartinsa tuella. Mustasukkaisuus on narsistille peikko koska toinen yrittää hallita sen nimissä narsistia ja sehän ei mitenkään käy.


      • Anonyymi
        yhteenlaskutoimitus kirjoitti:

        "Niin tuskin se, kenelle sanottiin pahasti, käytti ajatuksenhiventäkään miettiäkseen, että onkohan tuo toisen sanominen totta"

        Niin tässä ny kun mietin noita yhtäläisyyksiä ja motiiveja, tuon EK:n kommentin pohjalta tähän tapaan..."onko kysymys pelkästään siitä, että haluaa yrittää saattaa toisen epäedulliseen/kyseenalaiseen valoon ihmisenä tai yrittää horjuttaa hänen itsetuntoaan tai provoisoimalla yrittää muuttaa keskustelun aihetta...vai onko kyse siitä kuuluisasta projektiosta, jonka sanotaan olevan nimenomaan narsistille tyypillinen defenssi.."

        niin otetaampa pari esimerkkiä...tuossa kiitollisuus ketjussa jossa jankkasin tuon iewuskan kanssa, joku yhtäkisti heitti minulle kommentin irti varsinaisesta aiheesta tähän tyyliin..."yhteenlaskutoimitus. Älä välitä ilkeistä kommenteistä. Se on hienoa kun uskallat täällä kertoa miten olet päässyt eroon alkoholiongelmastasi ja miten monta vuotta olet saanut kärsiä narsistin takia"

        jonka motiiviksi päättelin jotain edellä mainitsemaani..." haluaa yrittää saattaa toisen epäedulliseen/kyseenalaiseen valoon ihmisenä tai yrittää horjuttaa hänen itsetuntoaan tai provoisoimalla yrittää muuttaa keskustelun aihetta"

        toinen esimerkkini on sitten ännä suhteeni loppuvaiheesta, jostain syystä minun mukavaksi kokemani tapaamiset päättyivät poislähtiessäni vihjailuihin "toiset pääsee liukkaille"...

        luulin sitä alkuun pelkäksi ilkeämielisyydeksi, mutta kun en käsittänyt miksi niin sitten päättelin sen johtuvan hänen ajatusmaailmastaan "kaikki naiset on sellaisia"...

        Huomautinkin häntä tavasta, ja hän pyysi anteeksikin, mutta silti sama jatkui...

        sitten kun luin narsisteista, rupesin ajattelemaan, että voisiko se johtua hänen omasta tilanteestaan, kun olen jälkeenpäin käsittänyt että ilmeisesti hänellä oli silloin kolme ns. vakinaista kierroksessa, eksä, minä ja nyksä...

        muistan hänen jopa joskus parahtaneen jonkun tekstarin luettuan.."en kai minä voi mennä toisen naisen sylistä suoraan toisen naisen syliin, vai voinko..."

        Että olen päätellyt että hän mahdollisesti ikään omaa toimintaansa yritti projisoida minun toiminnakseni...

        Että tuolta pohjalta ny minun vaikea ymmärtää, että jos tarkoitit tuolla..."Kun taas narsistin projektio olisi lapseen verrattuna se alkuperäinen huomioitsija... "

        että tarkoitatko että hän joka huomio, että toinen ny yrittää kaataa päälleni jotain sellaista mikä ei ole totta...onkin se narsisti joka projektioi...

        Joo, noh...tämäkin asia (projektio)on sellainen, jolla voi yrittää sekoittaa toisen mieltä ettei toinen tietäisi enää mikä on totta ja mikä ei...mutta näissä omissa asioissani uskon kyllä tietäväni miten asia minun osaltani oli...

        Mutta mielenkiinnosta kuulisin sinulta jonkun esimerkin...tuohon lauseesi liittyen..."Kun taas narsistin projektio olisi lapseen verrattuna se alkuperäinen huomioitsija... "

        "toinen esimerkkini on sitten ännä suhteeni loppuvaiheesta, jostain syystä minun mukavaksi kokemani tapaamiset päättyivät poislähtiessäni vihjailuihin "toiset pääsee liukkaille"...

        luulin sitä alkuun pelkäksi ilkeämielisyydeksi, mutta kun en käsittänyt miksi niin sitten päättelin sen johtuvan hänen ajatusmaailmastaan "kaikki naiset on sellaisia"...

        Huomautinkin häntä tavasta, ja hän pyysi anteeksikin, mutta silti sama jatkui...

        sitten kun luin narsisteista, rupesin ajattelemaan, että voisiko se johtua hänen omasta tilanteestaan, kun olen jälkeenpäin käsittänyt että ilmeisesti hänellä oli silloin kolme ns. vakinaista kierroksessa, eksä, minä ja nyksä...

        muistan hänen jopa joskus parahtaneen jonkun tekstarin luettuan.."en kai minä voi mennä toisen naisen sylistä suoraan toisen naisen syliin, vai voinko...""

        Siis ei voi olla todellista, jos on tuon kaiken kuullut ja saanut tietää. Ymmärryksessä täytyy itsellä olla joku aukko, kun ei ymmärrä, missä osassa on ollut ja antanut sen vielä tapahtua itselle ja sitten täällä ristiinnaulitsee panokaverinsa narsistiksi. Tässähän on vain törmätty kunnon panomieheen, joka kiertää naisen luota naisen luokse, joista jokainen ilmeisesti kuvittelee olevansa se ihmeellinen ja ainokainen. Ainahan tuollaisia on ollut liikenteessä, toiset vaan osaa varoa niitä ilmeisesti paremmin kuin toiset ja mistä se sitten johtuu - itsetunnostako?


    • Tarkoitin, että

      "Mutta mielenkiinnosta kuulisin sinulta jonkun esimerkin...tuohon lauseesi liittyen.."

      Tarkoitin, että lasten käytöstä ei voi rinnastaa aikuisten käytökseen tuossa tapauksessa, niinkuin ei varmaan ollut tarkoituskaan... Lapsen huomiohan voi olla aivan aito.

      Esim. jos lapsi sanoo toiselle lapselle, että tällä on huono laulunääni ja toinen vastaa että itselläs on...

      Niin saattaahan olla ihan aito huomio lapselta siitä laulunäänestä. Harmistunut laulajalapsi sitten antaa tietämättään palautteen toiselle huonosta käytöksestä... eipäs nyt niin suoraan lauota!

      Narsisti vaan ei ole läksyään oppinut. Miksei? Siinäpä pohtimista.

      Eikä tämä siis tarkoittanut, että täällä palstalla heitetyt herjat olisivat mitenkään todenperäisiä, miksi olisivatkaan?

      • "Eikä tämä siis tarkoittanut, että täällä palstalla heitetyt herjat olisivat mitenkään todenperäisiä, miksi olisivatkaan?"

        Niin tällä heitetyt herjat eivät voi perustua mihinkään totuuteen, koska niitä heitellään täysin tuntemattomille ihmisille...

        Ja vaikka harhaluuloisaan uskoisi, että se "oma narsisti" kostonhimossaan niitä herjoja heittelee täällä..niin siinäkin tapauksessa kannattaa miettiä, että mihin net perustuvat...mikä on todellista oikeassa elämässä...elääkö se narsisti teidän kanssanne...

        Mutta joo...

        kerros minulle mistä sinä arvelet tällä palstalla tuon herjojen heittämisen johtuvan ?

        Mitä tule tuohon lapseen rinnastamiseen...

        niinkin tehdään muistaakseni ihan virallisissa nph:oosta kertovilla sivuillakin...liittyen narsistin tunne elämään...


    • En tarkoittanut

      "Mitä tule tuohon lapseen rinnastamiseen...

      niinkin tehdään muistaakseni ihan virallisissa nph:oosta kertovilla sivuillakin...liittyen narsistin tunne elämään... "

      En tarkoittanut mitenkään yleisesti, että ei voisi rinnastaa, vaan nyt tätä tapausta tuosta lasten lällätyksestä.

      En vaan tiedä, mistä johtuu nuo piikit ja herjat. Kuvittelisin, että joku pettynyt mies esim. palaa yksinään kaljalta, v******a koko maailma... Eikä kovin aikuisia. Sellainen kuva itselläni on tullut mieleen... Entä itselläsi, mitä tulee mieleen?

      • "Entä itselläsi, mitä tulee mieleen? "

        Niin tuossa jo aiemmin mainitsinkin jotain syitä/motiiveja...varsinkin silloin kun sama kirjoittaja kohdistaa "piikkinsä" toistuvasti johonkin tiettyyn kirjoittajaan...

        "onko kysymys pelkästään siitä, että haluaa yrittää saattaa toisen epäedulliseen/kyseenalaiseen valoon ihmisenä tai yrittää horjuttaa hänen itsetuntoaan tai provoisoimalla yrittää muuttaa keskustelun aihetta...vai onko kyse siitä kuuluisasta projektiosta, jonka sanotaan olevan nimenomaan narsistille tyypillinen defenssi.."

        toki voi olla tuon manitsemasikin syy, turhautuneisuus ja pelkkä ilkeily, varsinkin jos se ilkeily kohdistuu summittaisesti kehen tahansa...

        Muita syitä mitä ny mieleen tulee voisi olla kateus tai huomionhaku...


    • narsissi

      Narsismi on monille itsepäisille, itsekeskeisille, ylpeille ihmisille valttikortti heitä arvostelevia vastaan. Maailma on pinnallinen, kova ja kilpailuhenkinen, sen ovat luoneet periksiantamattomat menestyjät ja johtajat erilaisilla sosiaalisilla uhrauksillaan menestyäkseen.

      Tässä maailmassa heikommat ovat tossukoita ja ovimattoja, jos ei narsismia löydy luonteesta tarvittaessa. Kovassa maailmassa narsismi on mielen kehittämä selviytymiskeino. Elämme narsistisessa maailmassa, koska rikomme Jumalaa vastaan teoillamme yhä enenevässä määrin.

      • Jumalan sotkeminen

        "koska rikomme Jumalaa vastaan teoillamme yhä enenevässä määrin. "

        Jumalan sotkeminen ajatelmiin käänteessä kuin käänteessä heti kättelyssä jäykistää keskustelun... : ). Joten ainakaan minä en keskustele Jumalasta enempää tässä yhteydessä.

        Itse ajattelen, että Jumala on antanut minulle järjen, jota käytän sitten kuten osaan.


    • Kokemusta löytyy

      Narsistille ominaista on , että tarvitsee "hovin, kuulijakunnan", jos ei toimi vaihtaa "seurakuntaa" ja PISTE.

    • jalka ojossa

      " Kirjassa käsiteltiin myöskin aika paljon (ensi luvusta asti) narsistin ja uhrin yhtäläisyyksiä. Samankaltaisuuksia on siis paljon, kummaltakin puuttuu mm. erillinen minuus. Erityisesti tämä kohta kirjasta osui silmiini: " Mitä laajempi on tietoisuutemme, sitä tasapainoisempia ja onnellisempia olemme. Tämä vastaavuus on suorassa yhteydessä myös toiseen syy-seuraussuhteeseen: mitä kokonaisemmin tiedostamme kehon, mielen ja Itsen muodostaman eheän kokonaisuuden, sitä aidompia me olemme."
      Siis toisinsanoen, mikään noista ei yksin riitä takaamaan onnea ja tasapainoa. "

      Silloin kun maailmani oli pieni, ts tietoisuuteni oli kouliintumaton, olin paljon itsekeskeisenpi, en ottanut muita niin kovin huomioon, elin harhakuvitelmassa että maailmankuvani kattaa koko tunnetun maailman ja että elämällä on jotain suurta ja salaperäistä annettavaa minulle.

      Nyt ymmärrän että olin vain pieni sammakko pienessä lammikossa.

      Olen loikkinut sinne tänne elämässäni ja päätynyt ensin pieneen, sitten isompaan järveen. Etsin edelleen valtamerta. Yks kurnuttava guru kertoi että joku avaruuskin on olemassa. Tietoisuuden kasvaminen tekee ihmeen nöyräksi.

    • Anonyymi

      Pyydän anteeksi

      Yle

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1605
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      29
      1319
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1122
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      28
      1056
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1036
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    Aihe