Mitä hallituksen vaihdos vaikutti

R.Sandler

Ilmeisesti haluttiin lepyttää Neuvostoliittoa. Molotov väitti helmikuulle 1940 asti Neuvostoliiton tunnustavan ainoastaan Kuusisen hallituksen. Suomalaisten epäiltyä esitettyjen ehtojen hyväksymistä Molotov aloitti taas Kuusisella uhkailun.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Asiaa punnitessa pitää muistaa tilanne: Mitä luultiin tapahtuvan ja mitä hallituksen vaihdolla toivottiin saavuttavan.

      Sodan ensipäivinä ilmapommituksia ja rajalla käytyjä taisteluja luultiin painostukseksi. Sen vuoksi hallituksen vaihdolla haluttiin osoittaa naapurille, että Kannaksella oltiin valmiita suostumaan NL:n esittämiin aluevaihdoksiin. Hallituksen vaihtamiista pidettiin juuri siksi vältämätömänä, koska Cajanderin ja Erkon katsottiin olleen luonteeltaan joustamattomia, jonka vuoksi sopimukseen eiolisi päästy.

      Kesti vähän enemmän kuin yksi päivä ennen kuin ymmärettiin, että kyseessä oli toikea sota, jossa kyseessä oli maan itsenäisyys. Silmien avautumista autoi epäilemättä Kuusisen nukkehallitus, jonka NL sanoi tunnustavansa ainoaksi Suomen lailliseksi hallitukseksi.

      Entä, mitä sitten saavutettiin hallituksen vaihtumisella?

      Ainakin alussa se antoi viholliselle perusteen väittää laillisen hallituksen paeneen Helsingistä "tuntemattomaan paikkaan", joka on tyypillistä vallankumouksen yhteydessä. Toisin sanoen, Cajanderin erottaminen antoi mahdollisuuden antaa sellainen kuva, että Suomessa on todellakin puhjenut vallankumous, jota puna-armeija oli avustamassa.

      Sodan pitkityessä ja uuden hallituksen tultua maailmalla tunnetuksi Neuvostoliiton oli kuitenkin pakko ryhtyä neuvottelemaan rauhasta Suomen laillisen hallituksen kanssa.

      Toinen asia sitten on, antoiko hallituksen vaihdos mitään etuja Suomelle. Rauhan ehdot olivat joka tapauksessa raskaat. Voi olla, että Cajander pääministerinä ja Erkko ulkoministerinä eivät olisi suostuneet niihin ehtoihin, jotka oli lopulta pakko hyväksyä. Cajanderin olisi luutlavasti käynyt samoin kuin presidentti Kalliolle: Terveys pettänyt ja lopulta kuollut. Se oli yleistä Suomen iäkäille valtiomiehille: Terveys petti kun kokivat etteivät onnistuneet neuvotteluissa saamaan siedettäviä ehtoja rauhansopimuksen pohjaksi.

      • niimpä niin

        Luulojen varassahan se Berliini ja Paskova toimikin. Luultiin Suomen kaatuvan. Luultiin lännen pysyvän pasifistisena. Luultiin ettei sotaa tule ja pitkät piikkikypärät ja lyhyt persjalkaiset piippalakit jakaa Euroopan keskenään ja syö makkaraa ja vodkaa sekä metsästää puolalaisella hirvimaastolla kauriita.


    • moka molo

      Rytin hyväksyminen pääministeriksi sai Stalinin ja ryssät näyttämään sodan jälkeen vielä suuremmilta idiooteilta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      413
      8867
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2384
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      37
      1748
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1619
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      86
      1380
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      120
      1322
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      359
      1201
    8. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      18
      1073
    9. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      125
      1049
    10. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      54
      1022
    Aihe