Vaikka NL romahti, marxismi ei!

setäkertoojaselostaakuva

Vaikka Neuvostoliitto ja muu ns. reaalisosialismi romahti, se ei romahduttanut millään muotoa ihmiskunnan käytännön oikeaksi todistamia marxismin perusperiaatteita, vaan osoitti selkeästi, että kyseinen romahduskin on selitettävissä historiallisesti vain marxismin pohjalta.

Elikä jonkun valtion tai valtioryhmän vallankumouksellista siirtymistä sosialistisen vallankumouksen kautta kapitalismista sosialistisia tuotantosuhteita rakentamaan ei pidä ymmärtää mekaanisena, ikään kuin kohtalonomaisesti tapahtuvana, prosessina, vaan päinvastaisesti: ihmisten päämäärätietoisen yhteiskunnallisen toiminnan kautta tapahtuvana prosessina. Tämän vahvistaa myös Marx mm. kirjeessään P.V Annenkoville, jossa Marx toteaa, että olkoon yhteiskunta muodoltaan millainen tahansa, se on "Ihmisten keskinäisen toiminnan tuote".

Kun tältä pohjalta ymmärretään, että yhteiskunnalliset lainmukaisuudet eivät siis toteudu itsestään, vaan tieteellisesti määritellen ihmisten luovan ja vuorovaikutukseen perustuvan toiminnan kautta, avautuu oikein myös lähtökohta, että siirtyminen kapitalismista sosialismiin on historiallisesti lainmukainen prosessi.

Elikä em. lähtökohdat huomioiden sosialismin rakentamisessa voidaan marxismin mukaan toimia myös väärin. Jopa niin merkittävästi, kuten NL:ssa, että joudutaan palaamaan kapitalistisiin tuotantosuhteisiin. Tästä varoitti jo Lenin heti Lokakuun vallankumouksen jälkeen, että mikäli Neuvosto-Venäjällä ei kyetä vallankumouksen jälkeen ratkaisemaan määrättyjä "luovia tehtäviä" niin "Kaikki menestykset , kaikki voitot, joita olemme saaneet riistäjien kukistamisessa ja maailman imperialistien aseellisessa torjumisessa, menevät aivan hukkaan ja palaaminen vanhaan on edelleen kiertämätöntä."

Valitettavasti Leninin kuoltua neuvostomaassa tehtiin lisää virheitä sosialismin rakentamisessa, koska marxismi sai väistyä sosialismin rakentamisen ohjeena stalinismin ja uusstalinismin tieltä. Tämä johti byrokraattiseen hallintoon ja Stalinin ajan suoranaisiin rikoksiin neuvostokansalaisia kohtaa sekä taloudessa komentotalouteen, jossa korostui pääosin vain määrällinen kasvu laadullisen kasvun ja tuotannon kehittämisen kustannuksella.

Vaikka NL kansantalous oli pääasialisesti ns. byrokraattista komentotaloutta, jossa korostui esimerkiksi vain määrällinen kasvu laadullisen kasvun ja tuotannon kehittämisen kustannuksella, NL voidaan silti määrittää sosialismia rakentavaksi valtioksi. Näin, koska NL:n kansantaloutta kehitettiin osiltaan, vaikkakin pieniltä, dialektismaterialistisesti sosialismin rakentamisen yleisten lainalaisuuksien mukaan. Esimerkiksi 1960-luvun lopulla Kosyginin johdolla siirrettiin ns. kombinaattitasolle enemmän valtaa tuotannon suunnitteluun, toteutukseen sekä voittojen käyttöön. Toisaalta samalla vahvistettiin keskitettyä kansantalouden johtoa, jotta määräsuhteisen kehityksen lakia voitaisiin paremmin toteuttaa.

Ja kun yleisistä lainalaisuuksista luovuttiin, tuli niin sanotusti noutaja. Esimerkiksi lopullisen kuoliniskun Neuvostoliitolle antoi Gorbatšovin hallinto heittämällä NKP syrjään maan hallinnosta ja kansantalouden suunnittelusta, valvonnasta ja kehittämisestä. Tällöin siis luovuttiin eräästä sosialismin rakentamisen keskeisestä laista, kommunistisen puolueen johtavasta osuudesta sosialismin rakentamisessa. Tämä avasi tien yhä laajentuvalle yksityistämiselle, NL:n kansalaisomaisuuden kapitalistiselle ryöstämiselle ja NL:n tuholle!

Elikä heikoin lenkki ketjussa: sosialismia rakentava valtio - sosialismi - kommunismi, on siis sosialismia rakentava valtio, koska sen historiallisessa ajanjaksossa kapitalismilla on viimeinen mahdollisuus vaikuttaa kehitykseen maailman mitassa. Neuvostomaan kohdalla tätä kuvasi osaltaan se, että Lokakuun vallankumouksen jälkeen luokkataistelun painopiste siirtyi globaalitasolle. Tämä ilmeni tuolloin Neuvosto-Venäjän ja selvemmin myöhemmin NL:n ja kapitalismin välisenä sovittamattomana ristiriitana.

Mutta kun siirrytään sosialismiin paluuta kapitalismiin ei enää ole, koska mahdolliset riistäjäluokkien jäänteet sekä yhteiskunnallisen riiston mahdollistavat rakenteet hävitetään jo sosialismia rakentavassa valtiossa. Muuten ei sosialististen tuotantosuhteiden eikä luokattoman kommunismin rakentaminen olisi mahdollista. Sosialismiin siirryttäessä kapitalismi saattaa olla jo käytännössä hävinnyt maailmasta.

17

314

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mitä arvelet, Änkyrä OmaanPesäänPaskoja?

      Olivatko neukkula, DDR ja Pol Potin Kambotsa sellaisia yhteiskuntia, joiden piti marxin mukaan seurata kapitalismia vai eikö marxin teoriat yhteiskuntakehityksestä pidäkään paikkaansa?

      Hyvin yksinkertainen kysymys mutta sinun marxin tietosi ei riitä vastaamaan!

      ........................

      • turha kysymys

        "Hyvin yksinkertainen kysymys mutta sinun marxin tietosi ei riitä vastaamaan!"

        miksi kysyt, kun avaaja jo avauksessa kysymykseesi vastaa. vai eikö ymmärryksesi riitä?


      • turha kysymys kirjoitti:

        "Hyvin yksinkertainen kysymys mutta sinun marxin tietosi ei riitä vastaamaan!"

        miksi kysyt, kun avaaja jo avauksessa kysymykseesi vastaa. vai eikö ymmärryksesi riitä?

        Niinkö?

        Ja mitähän avaaja mahtoi vastata kysymykseen:
        Olivatko neukkula, DDR ja Pol Potin Kambotsa sellaisia yhteiskuntia, joiden piti marxin mukaan seurata kapitalismia vai eikö marxin teoriat yhteiskuntakehityksestä pidäkään paikkaansa?

        Ja lainaus vastauksesta mukaan.

        .................


    • tilastotietoa

      Voi taivahan taatto noita Marxismiin uskovia!!??

      Tottakai maailma näyttää juuri Marxin oppien ja periaatteiden mukaiselta, kun sitä katsoo hänen itsensä määrittelemästä lähtöpaikasta, hänen itsensä määrittelemään suuntaan.

      On sama kuin jos kuka on veneillyt, tietää linjataulut? Ne muodostavat aina parin, jotka asettuessaan samaan linjaan ohjaavat veneilijää aina haluttuun ajolinjaan, kunhan ne pitää orjamaisesti toisiinsa nähden linjassa.

      Tuo Marxisimi on yhteiskunnallisena teoriana?(tilasto) juuri tuollainen itseään orjallisesti ohjaava ja toteuttava äärimmäisen kapea katsausviiva luonnollisen ihmisen suhteesta omaisuuteen. Aikansa tilastotietoa taloudesta, lähinnä.

    • Työtä Tekevä

      "Mutta kun siirrytään sosialismiin paluuta kapitalismiin ei enää ole, koska mahdolliset riistäjäluokkien jäänteet sekä yhteiskunnallisen riiston mahdollistavat rakenteet hävitetään jo sosialismia rakentavassa valtiossa."

      Riistäjäluokkien jäänteet hävitetään, mutta mitä tehdään itse riistäjille - kuula kalloon?

    • ite

      Nälkä tarvitsee siedätystä, olemisen lamaa tarpeen saatossa. Nälän kuria itsessä. Tahdon vierusta olla luona. Mitä varten kaikki tämä ihanuus salli meitä olla luona..

    • kommunisti jo syntye

      Miksi sosialismi venäjällä romahti, siitä eivät marxilaisetkaan, ole kyenneet, ymmärtämään.

      Perussyy sen romahtamiseen oli ihmisen psykologisessa perimässä,sillä tuo perimä on toisen hyväksikäyttäminen,
      sekä taloudellisesti, että henkisesti.
      Sen takia kapitalismi on vahvoilla

      Historia todistaa, että vallankumous syö aina omat lapsensa, ja niin tapahtui venäjälläkin, ja tsaarismi palasi valtaan, ja toimi kommunismin nimissä, ja jatkuu yhä nyt Putinin johtamana uskonnon nimissä.

      Marxilaisuus ei kyennyt näkemään sitä tosiasiaa, ihmisen perimästä, ja niin tehtiin väärät päätelmät sen toteuttamisesta.
      Oletettiin, että kun tuotantovälineet kansallistetaan, niin
      ihminen muuttuu sen mukana, ja se oli virhe.

      Sen seurauksena sosialismista kehittyi riistojärjestelmä
      jossa ei ollut proletariaatin diktatuuria, vaan puoluejohtajien, diktatuuri, eli tsaarismi

      Proletariaatit olivat tässä valtapelissä vai kumileimasimena, jolla ei ollut mitään todellista valtaa

      Niinpä neuvostoliitto hajosi,jaentiset puoluejohtajat
      ryöstät valtion omaisuuden,siirtämällä sitä omiin nimiinsä
      Kiinassa otettiin tämä opiksi ja toteutettin valtionkapitlimi, joka onkin siellä toiminut

      Mitä me tästä opimme, sen että yksikään kommunistinen puolue maailmassa ei ole kommunistinen, sillä vain yksilö voi olla kommusisti ja elää sitä jo nyt
      Kommunistiksi ei tulla liittymällä kommunistiseen puolueeseen.
      Kommunistiksi tullaan yksilökohtaisen vallankumouksen
      kautta tekemällä vallankumouksellisen muutoksen itsessään
      Tuo vallankumouksellinen muutos tapahtuu sen ymmärtämisen kautta, että miksi ja minkä vuoksi vuoksi tuo riistoperimä on syntynyt, ja miksi se seuraa meitä psykologisena perimänä, eli perisyntinä.

      Kun tarpeeksi paljon ihmisiä tämäntekee niin se vaikkuttaa koko yhteiskuntaan,ja kapitalismi menettää elättäjänsä ja kommunismi toteutuu, eivätkä vallanpitäjät sitä edes huomaa.

      Ottakaa Nelson Mndelasta esimerkkiä niin huomaatte
      miten yksilökin voi vaikuttaa .

      • Vanhassa vara?

        "Kun tarpeeksi paljon ihmisiä tämäntekee niin se vaikkuttaa koko yhteiskuntaan,ja kapitalismi menettää elättäjänsä ja kommunismi toteutuu, eivätkä vallanpitäjät sitä edes huomaa."

        "Ja jos eivät "tätä" tee (kuten eivät tee), niin ainahan voi pyrkiä kohti maalia räväköillä puhdistuksilla. Niihin on päästy kaikissa kommunismin kokeiluissa lopulta.


      • tilastotietoa

        No mutta HerraJumala sentään! Tuohan on totuudenjulistusta!

        Jos olisit ja eläisit yhteiskunnassa, joka julistaa Materialista dialektiikkaa ylimpänä oppinaan, niin sinut vietäisiin pikapikaa uudelleenkoulutusleirille, jossa tuollaiset harhaopit kyllä kitkettäisiin -:)


    • kommunisti jo syntye

      Jokainen joka tekee perässään vallankumouksen ei enään milloinkaan turvaudu väkivaltaan,ei henkiseen eikä fyysiseen, sillä kommunismihan on rauhan ja rakkauden
      yhteiskunta.
      Se joka nykyisiä sosialismeja sanoo kommunismiin siirtymisen yhteiskunniksi pettää itseään tai valehtelee.

      Ne ovat samanlaisia riistoyhteiskuntia kuin kapitalismikin, vain eri muodossa.
      Marxin talousteoria on edelleenkin paikkansa pitävä,
      mutta sen pohjalta kaavailtut siirtymiset sosialismin kauuta siirtyminen kommunismiin, on osoittautunut täysin virheelliseksi, ja historia todistaa sen.

      Rauha ei ole tila kahden sodan välissä, vaan se on henkilökohtaisen vallankumouksen seurauksena sisimmässämme
      Perimämme takia olemme kaikkien sodassa kaikkia vastaan, koska omaamme tuon riistoperimän joka on toisen hyväksikäyttäminen sekä taloudellisesti, että henkisesti
      Emme vain ole tietoisia siitä, me vain toimimme niin,
      koska syiden seuraukset vaativat niin.

      Mutta kun tulemme tietoisiksi siitä miksi ja minkä takia näin on, ja miksi tuo perimä jatkuu kuolemamme jälkeenkin jos emme tässä elämässä ymmärrä sitä, ja kun ymmärrämme sen, niin tuo perimä hajoaa ja kaikki
      sen aiheuttamat ongelmat päättyvät, ja saamme rauhan sisimmässämme
      Jos jokainen tekisi oman vallankumouksensa sisimmässään ,niin sen seurauksena kaikki sodatkin loppuisivat.
      Mitä tällä hetkellä tapahtuu maailmassa, kun ns, hyvä voittaa pahan, niin se valtaan tultuaan muuttuu tuoksi pahaksi, jioten yhteiskunnallinen vallankumous ei muuta asioita, se vain ikuistaa aina vallitsevan tilanteen
      Tämä kierre jatkuu vuosituhannesta toiseen, ellemme yksilöinä irtaudu tuosta kierteestä, jolloin pääsemme irti
      tuosta kehityksen paikallaan polkemisen tasosta.

      Uskonnot ja aatteet filosofeineen ja poliitikkoineen ovat
      tämän kehityksen ikuistajia jotta ne voisivat säyilyttää valtansa ihmismieleen jotta voisivat hallita tuhannen tuhatta vuotta
      Ajatuksen syntymisen ansiosta ihminen on informatiivisesti ja teknisesti kehittynyt huimaa vauhtia,mutta henkisesti elää vielä Aatamin ajassa.

      Se on sovittamaton ristiriita, ellei ihminen huomaa sitä
      se voi johtaa ihmisen itsetuhoon, joka johtaa takaisin kivikauteen
      Ja liekköhän se ensimmäinen kerta kun ihmiskunnalle käy näin

    • Näin...

      Tämä sedän selitys nyt ei oikein mene läpi. Nl romahdus nimen omaan todisti sen että väärässä olitte.

    • Puhdistuksia yhä

      "Vaikka Neuvostoliitto ja muu ns. reaalisosialismi romahti, se ei romahduttanut millään muotoa ihmiskunnan käytännön oikeaksi todistamia marxismin perusperiaatteita"

      Totta. Tunnustuksellisten kommunistien maailmalla harjoittama tappaminen jatkuu yhä. Marxismin perusperiaatteiden mukaisesti.

      • ikävä silti lusia

        Se on ollut jännä, että kun marxilaiset pääsevät valtaan, niin joko heti tai ainakin pienen ajan perästä alkaa tappaminen. Usein unohdetaan, että tapettuja isompi joukko on marxilaisten vangitsemina. Ja "tuomiot" voivat olla määräämättömiä, eli lusit sitten vaikka koko loppuelämäsi, ellei vastavallankumous ehdi hätiin. Tai systeemin romahdus. Onneksi marxilaisuus on systeeminä sellainen, että se sisältää oman väistämättömän romahduksensa syyt.


      • Kalliit lunnaat
        ikävä silti lusia kirjoitti:

        Se on ollut jännä, että kun marxilaiset pääsevät valtaan, niin joko heti tai ainakin pienen ajan perästä alkaa tappaminen. Usein unohdetaan, että tapettuja isompi joukko on marxilaisten vangitsemina. Ja "tuomiot" voivat olla määräämättömiä, eli lusit sitten vaikka koko loppuelämäsi, ellei vastavallankumous ehdi hätiin. Tai systeemin romahdus. Onneksi marxilaisuus on systeeminä sellainen, että se sisältää oman väistämättömän romahduksensa syyt.

        Jeps! Marxismi kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Harmi vain, että ennen romahdusta on ehtinyt moni kuolla sen harrastelun vuoksi.

        "Kommunismin musta kirja" esittää kommunismin kansainvälisenä uhrisaldona yli 100 miljoonaa. Yhä on kommunisteja, joille sekään määrä ei näy riittävän.


    • Haaveilijat?

      "Sosialismiin siirryttäessä kapitalismi saattaa olla jo käytännössä hävinnyt maailmasta. "

      Kapitalismiin siirryttäessä sosialismi saattaa olla jo käytännössä hävinnyt maailmasta.

      Kumpi väittämä vastaa paremmin nykytilannetta?

      • juolavehnä

        Kommunismi on rikkaruoho ihmiskunnalle. Rikkaruoho ei muutu sillä hyväksi, että se rehottaa enemmän. Lopulta on kuitenkin alettava kitkemään.

        Neuvostoliitossa oli kosolti kommunisteja. Muualla maailmassa myötäilijöitään. Lähes halvaannuttivat koko maailman. Niin toimii rikkaruoho.


    • hyvä selvitys

      selvis mullekin neukkulan romahduksen ja marxismin suhde.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      66
      1270
    2. Miltä kaivattusi näyttää

      Kehtaako esitellä kenellekään? 🤣🙆‍♂️
      Ikävä
      51
      942
    3. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      51
      834
    4. Olen lihonut vähän

      Sekin nolottaa. Onneksi ei nähdä ihan heti. Ehdin palata ennalleni.
      Ikävä
      97
      798
    5. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      58
      760
    6. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      83
      740
    7. Toivoisin niin

      Että edes kerran heräisin vierestäsi uuteen aamuun.. 💔
      Ikävä
      41
      671
    8. Tiedät, että ottaisin yhteyttä heti

      Ja ihan kevyesti, jos vain tietäisin, että se on toivottua. Miehelle naiselta.
      Ikävä
      30
      650
    9. Miksi, siis miksi haluat kirjoitella minun kanssa?

      En vain oikeen ymmärrä. Onko sulla tylsää, vai mikä homma?
      Ikävä
      52
      643
    10. Mitä haluaisit sanoa

      Minulle? Tiedän että aikaa on kulunut mutta ihan mielenkiinnosta, kuitenkin kutkuttelit mun sisintä. T. V
      Ikävä
      42
      635
    Aihe